PDA

View Full Version : Clonarea !!!

Stanik
09-02-2002, 02:56 PM
Clonarea... o chesti pozitiva si totodata negativa pentru omenire...

Sa-l clonam pe Einstein... sau poate si pe Hitler... ???

Gandalf
09-02-2002, 03:04 PM
Mey stanik, tu mi-am citit gandurile. Eu tocmai vroiam sa dechid un topic pe tema asta :)

coolgreetings
09-02-2002, 03:29 PM
Clonarea intr-un fel este buna... multe boli vor fi putut invinse, va putea fi suportata mai ushor multe lucruri cu care acuma noi ne chinuim!

In privinta religiei asta este o crima

packard
09-02-2002, 03:55 PM
eu sunt contra clonarii oamenilor,
dar totusi, ar fi normal sa cloneze numai organele, cred ca foarte multa lume va fi salvata.

Stanik
09-02-2002, 06:21 PM
Packad: Este exact acel lucru cu care sunt de acord si eu... clonarea organelor sau a animalelor ce au organe asemanatoare cu cele ale omului...

Unul dintre exemple este clonarea porcilor si transplantarea plaminilor de la porc la om, plaminii porcilor fiind asemanatori la structura cu cei umani...

Gandalf
09-02-2002, 10:47 PM
eu sunt contra clonarii oamenilor,
dar totusi, ar fi normal sa cloneze numai organele, cred ca foarte multa lume va fi salvata.

Oare tot binele duce spre bine? Oare asta vrem noi?
OMENIREA VA SUPRAVIETUI SI EVOLUA NUMAI IN PREZENTA LUPTEI PENTRU EXISTENTA.
Unul naste altul moare, asta e regula, iar faptul ca reusim sa ne conformam cu asta ne face mai puternici.

solara
09-02-2002, 11:43 PM
m-a cam pus in dificultate sondajul, ca io-s pentru obtinerea de organe prin clonare, dar doar de organe, nu de feti viabili.
"animale ce au organe asemanatoare omului" sunt o gramada de mamifere, dar e nevoie sa fie cat mai asemanatoare, asa ca cine a zis de plamanii porcini sa-mi zica si mie unde a citit, ca dupa stiinta mea, asta ar da o reactie imuna extraordinara, letala.

Stanik
09-03-2002, 12:20 AM
:)
Solara poate era vorba de rinichi... nu mai tin minte exact ce organ anume... :crazy: :crazy: Se mai intimpla...

Dar spune-mi te rog poti clona un organ aparte fara a clona animalul in intregime???

packard
09-03-2002, 11:41 AM
nu stiu la care animale organele sunt asemanatoare cu ale omului, poate a gorilei, dar poate si a porcilor :D , rau ar fi sa se asemene si creerul porcilor cu cel al omului :) ,
insa daca totusi exista organe de animale care ar putea fi folosite pentru inlocuirea lor, atunci eu vad 2 puncte pozitive,
cel deal doilea este ca ce ramine de la animal, se poate de folosit si in alimentatie

solara
09-03-2002, 11:37 PM
rinichi, plamani, ce-or fi, important e ca-s suficient de diferiti.
o fi gorila apropiata de om, dar cand e vorba de transplant, chiar si 2 oameni sunt f diferiti, uneori chiar rude de gradul I.
clonarea pt organe, din cate am inteles (nu m-am documentat si deocamdata e in faza de proiect) inseamna sa dirijezi cresterea unui embrion catre obtinerea unui anume organ si dezvoltarea cat mai redusa a celorlalte....nu stiu exact de ce, mie imi suna a moralitate (ca sa nu sacrifici un fat viabil).

Stanik
09-04-2002, 12:48 AM
Da eu sunt Ateu !!! Si nu ma deranjeaza partea religioasa a problemei.... importanta e viata omului care poate fi salvata... iar referitor la asemanarea unor organe cu cele omenesti... am invatat-o la lectia de biologie... fii sigura ca se aseamana ceva cu organele porcului... si paremi-se ca au chiar si facute transplanturi de la porci la om...

packard
09-04-2002, 12:07 PM
interesant, sa sacrifici un porc pentru asa ceva :D

dar nu mai bine ar fi, daca totusi se apuca de clonare, sa cloneze numai unele organe, eu am auzit ca se fac diferite experimente in directia data si ca este posibila asa ceva.

radium
09-04-2002, 01:44 PM
Problema clonarii pe care o discutam e legata de multe aspecte: aici se refera nivelul shtiintific, nivelul moral, cel juridic si cel religios.

Daca sa luam primul aspect atunci sunt deja lucrari shtiintifice despre clonarea unor organe din celule animale sau umane. Este vorba aici inclusiv de transdiferentsiere - fenomen de transformare a tsesutului deja diferentsiat in unul nediferentsiat shi apoi diferentsierea lui in un altul...
Aspectul juridic e foarte interesant, deoarece unii parintsi ar fi dorit copii geniali, cu anumite capacitatsi definite din start (o alternativa ar fi in cazul unor astfel de parintsi analiza ADN si sfatul genetic).
Totusi, clonarea combate variabilitatea... Indiferent daca suntetsi pro sau contra, ginditsi-va la gemenii monozigotsi, sunt persoane diferite deshi sunt practic clonatsi (daca sa zicem asha) de organismul mamei dintr-un singur zigot. Astfel incit un Ion X nu va mai fi niciodata, chiar daca l-ai clona din orice celula a sa...
Din puct de vedere al aspectului medical, s-ar putea spune ca clonarea ar fi solutsia transplantului de organe.
Aspectul religios se defineshte net in ceea ce priveshte clonarea omului. Cred ca toti cunoashtem raspunsul NU.

Ash dori totushi sa elucidez aspectul formarii unui individ ca personalitate. CIneva a zis de Hitler, etc. Nu ar fi corect sa zicem acest lucru. Gemenii monovitelini sunt identici practic din punct de vedere fizic din motiv ca s-au dezvoltat in aceleashi conditsii... includetsi aici inclusiv fonul radioactiv, comprimatele posibil consumate de mama in decursul sarcinii (foarte nedorit, insa se intimpla), actsiunea poluatsilor, radiatsiei solare a copiilor ce cresc, etc.
In cazul gemenilor monozigotsi aceste actsiuni favorabile sau nu au loc concomitent, insa cine va putea nega ca in embrionul lui Hitler a avut sau nu o mutatsie, cind, ce fel de mozaic reprezinta oragismul sau? in cite procente de celule persista?...
Sper ca atsi intseles esentsa ideei mele, astfel incit putem cu sigurantsa confirma ca omul reprezinta valoare deja prin faptul ca exista, fiecare din noi e unic... astfel incit sa fim siguri ca suntem pretsioshi...

solara
09-05-2002, 01:38 AM
stanik, zi-mi totusi unde ai citit de asa ceva.
asemanator nu e totul, conteaza si masura in care se aseamana. gandeste-te numai la cati stau pe listele de asteptare pt un organ uman; daca oamenii intre ei sunt atat de diferiti, la ce te astepti de la un porc?
radium, gemeni identici nu exista, asemanari de 99% nu inseamna 100%.

alex aka
09-05-2002, 03:51 AM
raspunsul meu este : NU , de ce? r: pt. ca este ceva ne-natural(artificial), deci impotriva firii, unde este sufletul, sau ne luam dupa solara si spunem in cor: este un proces cortical????

Stanik
09-05-2002, 08:47 AM
Solara: Am citit in cartea de biologie... :P

Alex: despre care suflet vorbesti??? Cel transmis prin sperma de la tata la fiu?? :zzz:

alex aka
09-05-2002, 07:23 PM
pai cum despre ce vorbesc? :lol: pai despre sufletul unicul si singurul - suflarea de viata care este data de la Dumnezeu atunci cand omul se naste, dar stai putin ca tu erai ateu, da da, odata vei regreta ceea ce esti acum si ptr. ca ai pierdut un timp pe care nu-l poti intoarce, caci iubirea nu o poti intelege inca! sper sa nu te ofuschezi! :D

Stanik
09-05-2002, 07:43 PM
Timp pierdut... lasa c-am vorbit de chestia data la religie...

Dar omul poate fi clonat... si fara ajutorul de la Dumnezeu so fara sufletul Domnului... :)

solara
09-07-2002, 01:59 AM
Alex: despre care suflet vorbesti??? Cel transmis prin sperma de la tata la fiu?? :zzz:
stanik, magistral! :ciupel:
bai alex, nu stiu ce-i intrebarea aia desteapta a ta cu procesul cortical, ca io n-am afirmat niciodata ca as crede asta, dar ca exista argumente care ma imping sa cred. nu mai spune tu ce gandesc eu, ca esti de mult depasit.

:::[alien]:::
09-07-2002, 02:22 AM
Mde .. eu sunt pro clonare!

alex aka
09-07-2002, 03:51 AM
crezi ce vrei te rog!nu am vrut sa insinuez nimic!

Marat_M
10-03-2002, 10:09 PM
Mda eu sint p-u clonare. Vreau sa-mi clonez pisica.[/url][/list][/code]

alex aka
10-07-2002, 02:22 PM
si eu am crezut ca ai vrut creierul tau ...! :D

Marat_M
10-07-2002, 05:29 PM
[cenzurat]

coolgreetings
10-07-2002, 09:06 PM
Mda eu sint p-u clonare. Vreau sa-mi clonez pisica.[/url][/list][/code]DA ce ma rog iti trebuie sa clonezi o pisica?

alex aka
10-08-2002, 11:12 AM
nici n-ai inceput bine si se va termina cu tine!sorry

Marat_M
10-09-2002, 01:52 PM
CLONARE FRATE CLONARE

zang
11-09-2002, 12:16 AM
SUNTETI NISTE INCONSTIENTI, CARE NU AVETI CE FACE ACASA DECAT SA INCERCATI SA FITI CAT MAI INTERESANTI, ADEVARUL ESTE CA SUNTETI NISTE OAMENI FARA NICI UN FEL DE ORIZONT, NISTE OAMENI CARE NU AU CE SA ASTEPTE DE LA VIATA.
ACEASTA DISCUTIE NU-SI ARE ROSTUL, VIATA ARE UN CICLU CARE TREBUIE URMAT FARA NICI UN FEL DE RESTRICTIE..... ALTFEL S-AR UMPLE LUMEA DE OAMENI CA VOI FARA OCUPATIE. SPUN FARA OCUPATIE PENTRU CA NUMAI ASTFEL DE OAMENI POT SA PUNA IN DISCUTIE ASTFEL DE ABERATII.
GASITI CEVA MAI INTERESANT SI NU SCIETI DE DRAGUL DE A SCRIE.
SUBIECTUL NU TINE DE MEDICINA PROPRIU-ZISA CI DE INGINERIE GENETICA , TINETI MINTE RETARZILOR!!!!!!!!

coolgreetings
11-09-2002, 12:23 AM
Bre....mai incet cu injuriile la adresa noastra!

zang
11-09-2002, 12:51 AM
sunteti niste cacaciosi!!!!!1

coolgreetings
11-09-2002, 01:09 AM
Bine ca tu esti un "destept"

solara
11-09-2002, 01:43 AM
zang, mazafaca`, ingineria genetica din ce domenii vine? oi fi facut-o tu pe la politehnica hmmm

Marat_M
11-13-2002, 11:38 AM
Ia mai da-l in p*ula mea de distrus, ala habar n-are de nimic pe lume asta, sint multi ca el, vind p*i*zda pe Plevnei pe 2 mii de lei dupa care se cred mari si tari- doctori in stiinta- cersesc cuvinte - nimic mai mult Problema e cu nu-i nimeni sa-si bata joc de el.
Distrusa lumea- Zang esti dus tata, dus rau

imported_Oleg
11-23-2002, 09:27 AM
Alien, o sa te cloneze pe tine...shi parintii o sa te incurce intotdeauna...
(Asha-s specificatiile tehnice a clonarii :D )

sert
12-03-2002, 04:27 PM
Eu sunt contra clonarii omului, cu toate ca as vrea o copie.

alex aka
12-31-2002, 09:19 PM
deja s-a clonat primul copil, si mai vor inca, sunt nebuni oamenii!asta e! si rasplata va fi dupa inconstienta si iresponsabilitatea lor!

sert
02-26-2003, 05:17 PM
Eu am auzit ca au fost clonati deja 3 exemplare.

kraft_natasha
10-02-2006, 04:24 PM
ku siguranta sunt mai multi... au shi fost destul de reushit inkadrati in societate...

Spencer
10-15-2006, 10:18 PM
Solara, nu stiu ce facultate faci, da politehnica este o universitate de nota 10, iti spun asta din experienta ;] . Si apropo, moderatorii dau doar avertizari sau au voie si sa injure???? ma refer la chestia cu "mazafaca" o chestie retorica vad eu .

Da acuma despre clonare.... E ca si cum ai amagi natura.. teoretic vorbind.... Iei un ovul din care elimini nucleul prin radiatii sau microchirurgie. Si apoi introduci in locul lui, un nucleu diploid din tr o celula a corpului femeii de la care am prelevat ovulul. Deoarece fiecare celula a corpului contine toata informatia genetica necesara clonarii, si deoarece nucleul este diploid, celula o sa "creada" ca a fost fecundata si se va divide in continuare and nastere fetusului.... Numai ca chestia mijto cu clonarea este ca nu vei obtine o copie fizica identica a femeii... Fiecare om preprezinta o PERSONALITATE. Acea personalitate este efectul stimulilor psiho-sociali si fizici. De ex, inaltimea oamenilor este functie de suprafata pe care acesti o domina si latitudinea terestra(forta centrifuga diminueaza "nitel" efectul greutatii), apoi mai sunt si factorii psihologici> adica mediul in care creste copilul. Un copil care creste intr un orfelinat va avea o psihica diferita de a gemenelui sau care creste intr o familie normala... si sunt multe alte variabile care fac imposibila clonarea PERFECTA. Dar astea toate sunt doar teorie ;) . Si apropo, unele chestii pe care le am spus se invatza si la polithnica ;) .

Spencer
10-20-2006, 11:44 PM
am postat un mesaj asemanator mai devreme, cand aveam avertizare si moderatorul nu la aprobat... oare d c :) ? .
D c are voie moderatorii sa zica ceva de genul "mazafaca"? D c solara a coborat asa de rpd din planul de comunicare informational-profesional(putea sa l atentioneze cu un mesaj gen "domnule bla bla, vedeti k ati incalcat regulile si veti fi avertizat... " ceva de genu asta) in planul personal("oi fi facut o tu pe la politehnica" prin asta jignind pe toti cei care invatza la politehnica). Aceasta actiune este impardonabila unui MODERATOR.
Hai sa revenim la oile noastre... sau oaia noastra..... dolly :).
Nu e chiar asa de grea chestia cu clonarea (cel putin teoretic vbind). Luam un ovul din care inlaturam prin microchirurgie sau radiatii nucleul haploid. Luam alta celula(de data aceasta somatica) din acelasi trup din care am luat ovulul si prelevam cu o microseringa nucleul diploid(care contine toata informatia necesara pt clonarea unui individ). IN fine nu facem decat sa inlocuim nucleul haploid din celula sexuala feminina cu unul diploid. In felul acesta "pacalim" natura. De fapt meioza in asta si consta> contopirea a 2 celule haploide => una diploida.
Unele chestii (de genul stiinta comunicarii, pe care solara nu prea le a insusit) se invatza anume la politehnica.
Apropo, solara, tu la ce facultate inveti?

adrenalina
10-20-2006, 11:55 PM
Spencer mesajul era din 2002... solara pe atunci nu era moderatoare. ok? hai sa nu cautam nod in papura... daca ai ceva de spus la tema spune, daca nu exista email pt admin unde sa te plangi... modalitati sunt, in-afara de a face pe victima...
discutiile personale se poarta pe privat... ai ceva de intrebat foloseste PM

Spencer
10-21-2006, 12:21 AM
daca ai ceva de spus la tema spune
nu vezi k am scris la tema(clonarea)? Majoritatea de aici vb despre clonare in 4 pagini fara sa explice macar cum are loc procesul asta... dspr pm > inca nu mi o expirat avertizarea...
gata, am nteles faza cu 2002... numai k la aceeasi chestie(comunicare in plan informationa/personal) domnisoara solara a gresit si in topicul meu(la prima avertizare).... si asta in 2006 :) . OK, hai sa nu trezim spiritele, viata continua, megrem mai departe... Vorbim despre clonare aici....

solara
10-21-2006, 10:43 AM
Spencer, nu m-am luat de nimeni de la politehnica; am ales tocmai facultatea aia pt ca era vorba despre inginerie genetica.
Maine va disparea tot offtopicul asta.

2008.