View Full Version : Biserica - o noua sursa de bani "usori"...
Figaro 08-19-2002, 05:47 PM Iar generalizezi. Nu ai cum sa patrunzi in sufletul tuturor preotilor sau pastorilor, si sa hotaresti de la sine putere ca ei isi fac meseria doar pentru bani, fiind lipsiti de credinta. Esti absolut sigur ca putem generaliza, vorbind de toti pastorii crestini, din intreg crestinismul de pe pamant?
In alta ordine de idei, trebuie sa judecam drept. Un pastor spiritual are o activitate extrem de incarcata, asemanatoare cu a unui medic (cu care este de altfel si asemanat). Predica si pastorirea credinciosilor implica numeroase atributii, practica indelungata, program la dispozitia tuturor. Daca un medic ar practica medicina strict din pasiune si si-ar castiga existenta din brutarie sau tamplarie crezi ca ar mai avea timp de medicina? Pot un medic, un pastor sau un predicator sa spuna: Nu ma pot ingriji azi de sufletul tau, chiar daca esti disperat si vrei sa te arunci de la fereastra, pentru ca trebuie sa plec la serviciu?
Cum ar fi?
Cat despre problemele diverse care apar, e mai greu de discutat. Cel mult putem stabili daca e vorba de o tendinta generala sau de accidente, care merg de la o Biserica la alta, de la un popor la altul, de la un individ la altul?
Vladmr 08-19-2002, 05:57 PM Stanik, nu generaliza te rog. Sunt cei ce "slujesc" pt. bani - si Domnul ii va "rasplati", dar sunt si milioane de martiri, pe de alta parte.
Arata-mi, de ex. 11 oameni care stiind ca teoria lor e minciuna, sa moara cu moarte de chin pentru acea minciuna?
Cam greu?
Dar cei 11 apostoli stiau cu siguranta, a inviat Hristos sau nu. Si din istorie vedem ca au preferat o moarte de chin decit sa se dezica de invierea Domnului. Straniu, nu?
Figaro 08-19-2002, 06:02 PM Este posibil ca un ateu sa "coaca" in el germenii crestinismului. Multi ganditori crestini au fost atei infocati la origine. Ce i-a determinat sa-si schimbe radical optiunile? E greu de spus. Mi se pare chiar imposibil de raspuns. Trebuie sa traiesti ca sa-ti dai seama.
Stanik 08-19-2002, 06:21 PM Vorbesc doar de crestinismul roman !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cred ca vreo 50% din preoti isi fac meseria pentru bani... sau daca nu-i asa... apoi sa stiti ca folosesc cu bine banii bisericii... construiesc case, au masini bune...
Si nu stiu daca cred ei sau nu in Dumnezeu... dar un lucru-i clar daca ei ar face-o din credinta si nu din dorinta de a avea bani, ei n-ar folosi banii abuziv pentru scopuri proprii...
Vladmr: Eu nu cred ca Isus Hristos a inviat...
Figaro: Sa ma crezi ca nu sunt eu acel ateu care "coace" in sine dgermenii crestinismului... sunt departe de religie... si ea e departe de mine...
Figaro 08-19-2002, 06:34 PM 50% e un procent destul de indraznet. Presupun ca te bazezi pe o statistica riguroasa.
In rest... ce sa-ti spun? Fiecare individ are pshilologia proprie. In definitiv nu poti face ordine in capul fiecaruia.
Problema e ca foarte multi crestini - crestini doar cu numele - se folosesc de aceste accidente firesti (toate categoriile sociale le au) petru as justifica lipsa de credinta ori lenea spirituala. In definitiv nu vad ce legatura are una cu alta. Te duci la medic, si medicul iti spune:
- De astazi daca mai fumezi te cureti in cateva luni. Dar iti spune acest lucru fumand. E treaba lui.
Pai daca medicul sau pastorul sau preotul se arunca pe fereastra faci si tu la fel? Mi se pare stupid. Cand te duci la doctor te interesezi daca e complet sanatos? Ii ceri analizele, apoi il lasi sa te examineze? S, ai un sistem de gandire foarte ciudat. Nu suntem niste Dumnezei. Intre ce ar trebui sa fie si ce este gasesti o deosebire ca de la cer la pamant. Toti gresim. Tu nu faci decat sa generalizezi, sa caricaturizezi, sa ingrosi excesiv anumite aspecte particulare. Nu mi se pare corect.
sunt departe de religie... si ea e departe de mine...
Da, dar din pacate nu ai argumente. La tine e mai mult vorba de orgoliu. Analiza in nici un caz. Si nu e vorba doar de religie; tu respingi orice forma de cunoastere spirituala, de la filozofie la trairea artistica.
Vladmr 08-19-2002, 06:42 PM Stanik, am observat ca nu crezi. Eu ziceam de apostoli, care se rusinau de Hristos inaintea mortii lui si au preferat sa moara in chinuri pentru El dupa ce li s-a aratat inviat.
Stanik 08-19-2002, 07:13 PM Orgoiul??? Este caracteristica de baza a omului.. ceea la ce el n-a putut sa reziste niciodata... cu totii suntem orgoliosi !!!!!!!!!
Dar ce are chestia data cu religia???
Cunoasterea spirituala... nu vreau sa ma repet... dar ... materialistul si pragmaticul din mine nu prea accepta necesitatea acestei cunoasteri...
Asa si nu mi-a raspuns nimeni ce-mi da mie credinta in Dumnezeu... este intrebarea de baza a unui pragmatic... Ce am eu de la aceasta credinta???
Figaro 08-19-2002, 07:25 PM Orgoliul este atat o calitate, cat si un defect. Defect devine cand sustii de multe ori lucruri care contravim bunului simt.
Sa ne intelegem: eu nu am negat niciodata realitatea imediata, si nici sistemul actual al stiintei. Nu am incercat sa te conving ca exista Dumnezeu, ci doar ca Dumnezeu ar putea sa existe, ca nu putem aduce nici un argument rational impotriva existentei Sale.
Pragmatismul depinde de masura. Toti ne schimbam hainele cu altele frumoase, cu toate ca frumusetea nu are nici o utilitate pragmatica. Cand mancam obisnuim sa ne ornam hrana frumos, chiar cu arta, spre diferenta de porci sau de caini.
Mi-e teama ca pragmatismul pe care il afisezi e mai mult de fatada. Nu esti chiar atat de pragmatic cum incerci sa ma convingi. Si tu vibrezi la frumos, si tu iti pui intr-o anumita masura intrebari de natura spirituala. Evident, nu atribui aceste lucruri lui Dumnezeu, dar nici departe nu esti de El. Un pragmatic autentic nu are deschidere spirituala.
Ce ai tu de la aceasta credinta? Depinde ce vrei sa obtii. Poti obtine o dimensiune spirituala noua, iar lucrurile pe care le cunosti sa se prezinte in cu totul alta lumina.
Si mai e ceva: un pragmatic autentic nu si-ar pierde vremea pe un astfel de forum. Faptul ca tu porti genul acesta de discutii - pe care pragmaticul le transeaza fara drept de apel - demonstreaza ca pragmatismul tau e mai mult impus decat natural. In realitate esti curios. Aria spirituala nu e chiar atat de lepadat. Prezinta un oarecare interes.
Stanik 08-19-2002, 07:45 PM Nu putem aduce argumente nici pentru a demonstra existenta lui, nici pentru a demonstra nonexistenta... asa e??
Chiar ti-e interesant sa vezi cum sunt eu in realitate??? Nu doar pe forum...
Intrebari de natura spirituala... hmm... de felul: "ce-a vrut sa redea autorul in aceasta poiezie?" ??
Da... ai dreptate curiozitatea mea intrece pragmatismul... indeosebi in vacanta aceasta... nu prea am ce face... si-mi omor timpul pe forum...
Figaro 08-19-2002, 07:58 PM Ba da, insa nu prin sistemul stiintei. Exista apropieri de Dumnezeu si prin acest sitem, insa cel mai bun e cel al religiei. Sa-ti pun o intrebare absolut logica: cand vrei sa bati un cui folosesti o batista sau un ciocan?
__________________________________________________ ________
In realtate nu inseamna tu in carne si oase :) Sa zicem ca fiinta ta spirituala e mai interesanta. De altfel traim un secol ciudat: comunicarea e mult mai rapida, insa oamenii sunt din ce in ce mai inchisi. Internetul e un exemplul bun. Exceptie o fac forumurile, listele de discutii ori orice alta activitate prin asociere. E un secol cam fara cap si fara coada. Din pacate. Asa ca o discutie buna nu strica niciodata.
Stanik 08-19-2002, 08:27 PM Mda... prefer sa nu rapund la intrebare... :lol:
Referitor la carne si oase... am de gind sa vin in Bucuresti la inceputul lui septembrie...
Comunicarea - o mare problema a secolului XXI... in special comunicarea parinti-copii, femeie-barbat...
Iar cu poezia... e o chestie mai speciala... cel mai prost o duceam cu literatura romana... adica cu comentarea chestiilor de genul asta... deoarece consideram ca autorul a scris ce avea el de zis... iar noi cautam tot felul de subtilitati... gasim tot felul de prostii.... apreciez frumusetea operei !!!
Figaro 08-19-2002, 08:32 PM Eh, ne cam deosebim. Mie imi placea foarte mult literatura in scoala. Dar si aici exista anumite reguli. Critica literara nu e chiar o bagatela. E drept ca scoala e scoala. Acolo tocesti. Insa nu te opreste nimeni sa cauti pe cont propriu. Incearca.
Nu stiu cum stau lucrurile pe la voi. Poate deschidem un topic pe tema asta. Am auzit de pilda de unionism si rusificare. Insa nu stiu exact cu ce se mananca... Poate ma luminezi. Cam ce gandesc tinerii pe acolo? Ce atmosfera e?
Stanik 08-19-2002, 08:44 PM Nu stiu cum stau lucrurile pe la voi. Poate deschidem un topic pe tema asta. Am auzit de pilda de unionism si rusificare. Insa nu stiu exact cu ce se mananca... Poate ma luminezi. Cam ce gandesc tinerii pe acolo? Ce atmosfera e?
Ne cam abatem de la tema... dar ... fie...
La tema data gasesti ideii in rubrica Ciuleandra si Politica...
Unionism??? Adica?? Poate Federalizare??
Rusificare... nuuuu!!!!! nu mai este nici o rusificare... cine sa o faca??
Ce gindesc tinerii... prostii in capul lor... ca si-n al meu.... :lol: Tineri ca toti tinerii...
Cand o sa vii in Bucuresti in carne si oase poate ne vedem
Este intrebare sau propunere??? :wink:
IONIX 08-20-2002, 01:35 PM de ce va tot certati in forum? :wtf:
noi doar discutam!!!
Stanik 08-20-2002, 01:58 PM Ionix: Cine se certa??? Atrage atentie intonatiei noastre.... :) e destul de pasnica... asa e Figaro??
A propoas... nu mi-ai raspuns la intrebari...
Figaro 08-20-2002, 02:01 PM Aaaaaaaa... nu prea pot, pentru ca nu stiu absolut nimic din politica Moldovei. Si nu vreau sa calc in strachini. Asa ca nu prea stiu ce sa raspund.
IONIX 08-20-2002, 02:06 PM asta-i tot o problema :)
IONIX 08-20-2002, 02:13 PM nu toti preotii sunt cinstiti si dedicati rolului lor! :-x din pacate..
Figaro 08-20-2002, 02:18 PM Nu toti preotii sunt cinstiti si dedicati rolului lor.
Nu toti pastorii si predicatorii sunt cinstiti si dedicati rolului lor.
Nu toti medicii sunt cinstiti si dedicati rolului lor.
Nu toti educatorii sunt cinstiti si dedicati rolului lor.
Nu toti invatatorii sunt cinstiti si dedicati rolului lor.
Nu toti profesorii sunt cinstiti si dedicati rolului lor.
Nu toti profesorii universitari sunt cinstiti si dedicati rolului lor.
Nu toti cercetatorii sunt cinstiti si dedicati rolului lor.
Nu toti lectorii sunt cinstiti si dedicati rolului lor.
Nu toti antrenorii de fotbal sunt cinstiti si dedicati rolului lor.
Nu toti judecatorii sunt cinstiti si dedicati rolului lor.
Nu toti politistii sunt cinstiti si dedicati rolului lor.
Nu toti oamenii sunt cinstiti si dedicati rolului lor. Punct.
Stanik 08-20-2002, 02:26 PM Figaro: Inteleg indignarea ta... dar problema e ca medicii nu-i indeamna pe oamni sa fie buni cu aproapele.. sa nu fure.. etc...
Pe cind preotii incalca exact ceea ce propavaduiesc...
Figaro 08-20-2002, 02:28 PM Pe cind preotii incalca exact ceea ce propavaduiesc...
Stanik, Stanik, atentie la ideile fixe!!!!!! Ai facut iar o greseala!!!! Iti dai seama sau e nevoie sa te corectez eu?
Figaro 08-20-2002, 02:29 PM Sau te ajut sa-ti dai seama de greseala?
IONIX 08-20-2002, 02:31 PM Figaro, noi acum vorbim de religie
oamenii duceau razboaie in numele credintei! :-?
Figaro 08-20-2002, 02:40 PM Oamenii duc razboaie din tot felul de credinte: religioase, politice, sociale etc. Faptul ca un popor duce un razboi din credinte politice nu inseamna ca politica in sine conduce la razboaie, ci ca oamenii politici nu se pricep la politica. Dictaturile sunt mai mult accidente, monstruozitati, nu exemple de politica. O credinta in sine nu are valoare; depinde cum te raportezi fata de ea.
IONIX 08-20-2002, 02:43 PM poti fi credincios, nu fanatic...
Figaro 08-20-2002, 02:43 PM Pe cind preotii incalca exact ceea ce propavaduiesc...
Nu toti preotii sau predicatorii, ci doar anumiti preoti si predicatori incalca exact ceea ce propovaduiesc...
IONIX 08-20-2002, 02:46 PM ce ai in vedere cu lenea(in legatura cu credinta)
Figaro 08-20-2002, 02:49 PM Ba cred ca ai inteles.
IONIX 08-20-2002, 02:52 PM nu chiar...... :wtf: :wtf: :wtf:
Figaro 08-20-2002, 02:55 PM Ce n-ai inteles? Tu minti pentru ca vrei sa minti sau pentru ca mint alti? Nu esti capabil de o hotarare? Nu-ti dai seama ce e rau si ce e bine?
IONIX 08-20-2002, 03:00 PM nu mint
de ce crezi ca daca deosebesti binele de rau, toti vor fi de acord cu parerea ta?!
Figaro 08-20-2002, 03:02 PM Cineva te poate sfatui, iti poate arata calea, dar nu te poate obliga. Sau nu are voie sa te oblige. Crestinismul nu e o vanatoare. Nimeni nu obliga pe nimeni.
IONIX 08-20-2002, 03:05 PM n-as zice :-?
de ce vor sa ontroduca religia in scoala?!
IONIX 08-20-2002, 03:05 PM n-as zice :-?
de ce vor sa introduca religia in scoala?!
Figaro 08-20-2002, 03:11 PM Deoarece 85% la suta din populatie e credincioasa.
IONIX 08-20-2002, 03:14 PM tu de unde stii?
de ce esti atit de sigur?
multi nu sunt siguri pe credinta lor - n-au timp de ea cind au copii acasa care n-au ce minca
Figaro 08-20-2002, 03:17 PM Nu am discutat natura credintei, am spus doar ca 85% din populatie e credincioasa. Orice plan educational se face in baza unor date sociologice. 85% din populatie e religioasa; cat de religioasa este si la ce le foloseste e partea a doua.
Stanik 08-20-2002, 06:13 PM Am remarcat greseala mea... dar nu eram pe forum atunci...
Concuzia e una: Toti calca strimb... chiar si preotii...
Dar eu nu sunt de acord cu introducerea credintei in scoala...
Sunt pentru o societate laica...
Voi ce ziceti???
Figaro 08-21-2002, 11:58 AM Scoala este obligata sa ofere optiuni. Se numeste cultura generala. Romania si Moldova sunt tari crestine, indiferent daca ne place sau nu. Deci scoala este obligata sa introduca si aceasta materie. Care va folosi sau nu, depinde de persoana. De pilda mie nu-mi foloseste prea mult chimia. Ba chiar nu-mi foloseste de nici un fel. Totusi si chimia face parte din cultura generala.
Stanik 08-21-2002, 12:27 PM Ia zi-mi: Franta este o tara crestina??? Nu conteaza ca e catolica...
Figaro 08-21-2002, 12:29 PM Franta este o tara crestina.
IONIX 08-21-2002, 12:58 PM chimia este o stiinta fixa, pe cind religia este o intrebare despre care se discuta atita pe forum :)
Figaro 08-21-2002, 02:18 PM :) :) Stiinta nu mai e fixa de mult. In caz ca nu stiai. Iar intrebarile in stiinta sunt chiar mai mari decat in religie.
Stanik 08-21-2002, 02:45 PM Franta e tara crestina cu o societate laica... in scolile franceze de stat nu se preda religie... asta-i legea !!!
Dece nu-i posibil si la noi asa ceva???
IONIX 08-21-2002, 02:58 PM mi se pare ca stiinta este mai fixa decit religia
Figaro 08-21-2002, 03:01 PM Ti se pare pentru ca marxismul au vrut sa o prezinte fixa. In lumea libera exista o altfel de libertate.
IONIX 08-21-2002, 03:04 PM de ce la scoala invatam stiinta??? mate, chimie, biologie, istorie etc... :wtf:
Figaro 08-21-2002, 03:08 PM La scoala invatam bazele stiintelor in cauza. Insa nu invatam, de pilda, genetica.
IONIX 08-21-2002, 03:17 PM elemente de genetica se invata in clasa 12 de liceu :)
Figaro 08-21-2002, 03:29 PM La scoala invatam si evolutionismul, cu toate ca genetica inclina in proportie imensa spre creationism. Asa ca...
IONIX 08-21-2002, 03:39 PM Evolutionismul se invata ca o varianta
Figaro 08-21-2002, 03:49 PM Nu ca o varianta. Din moment ce evolutionismul nu este confruntat cu creationismul nu se poate vorbi de o varianta. Comunismul ne-a bagat pe gat evolutionismul fara drept de apel. Nu avem ce alege in scoala.
IONIX 08-21-2002, 03:58 PM care comunism in prezent la scoala ?! a?!
Figaro 08-21-2002, 04:00 PM Tu ai studiat in Statele Unite?
IONIX 08-21-2002, 04:03 PM la noi, in moldova
Stanik 08-21-2002, 08:04 PM IONIX: Cartile din Moldova sunt facute be baza cartilor romanesti (care cred eu ca nu s-au prea schimbat) sau traduse din cartile rusesti (care la sigur ca nu s-au schimbat)... Deci cam tot aceeasi ce se invata si mai inainte...
IONIX 08-23-2002, 03:51 PM Catre Figaro
dar daca parintii unui copil de la scoala nu sunt de religie ortodoxa?
cum se rezolva problema??
ii impunem pe toti sa se faca crestini ortodocsi??
Figaro 08-23-2002, 04:06 PM Problema se pune in termeni de majoritate/minoritate. De pilda exista copii care nu vor avea nevoie niciodata de materia numita chimie. Si totusi invata chimie in scoala.
De regula confesiunile religioase au ore proprii de religie. Deci nu vad o problema.
Ionix, orele de religie din scoala tin de cultura generala. Cum populatia Moldovei si Romaniei este in majoritate ortodoxa, orele respective mi se par absolut normale. Nu mi s-ar parea noramle ore de ortodoxie in Italia, de pilda, care are majoritate catolica.
IONIX 08-23-2002, 04:27 PM cred ca n-ai dreptate
n-ai voie sa impui omului o religie anume - parca am discutat aceasta, fiecare om isi alege religia care-i place
Stanik 08-23-2002, 08:53 PM Figaro: Chimia e una si aceeasi pe tot globul... cite secte avem doar in intreriorul crestinisului??? Dar alte religii??
IONIX 09-06-2002, 03:46 PM apropo, ce-am vazut in Chishinau:
Linga biserica se construia casa parintelui: o casa cu 2 etaje, mare si frumoasa, pe acoperis vreo 5 antene satelit (TV), in fata casei vreo 3-4 masini nu chiar ieftine (circa 100000$ minmum)>i-au intrecut pe ministri
Figaro 09-06-2002, 04:01 PM Si ce anume demonsteaza asta? Pai, dupa tine, Ionix, demostreaza ca religia crestina e generatoare de necinste.
Se dau doua solutii
1) interzicera automobilelor, casarea miliardelor de masini existente si desfiintarea carosabilelor
2) educarea participantilor la trafic
De ce nu gandesti, Ionix?
IONIX 09-10-2002, 01:48 PM la ce te referi?
Eu spun ca "o locuinta bunisoara o au preotii nostri"!
Dapoi cum facem business in Biserica, vindem luminari, carti, icoane la unpret mai ridicat decit in alta parte(aproape dublu), dar nu cumva sa aprinzi o luminare cumparata din alta parte decit in biserica :-? ....
Figaro 09-10-2002, 01:53 PM Ionix, tu te referi doar la Biserica Ortodoxa din Moldova sau si la restul Bisericilor Ortodoxe din lume, ca de pilda la Biserica Ortodoxa din Japonia, din Statele Unite sau din Olanda?
Tu acuzi intreaga ortodoxie sau doar o Biserica anume? Ca sa intelegem clar.
IONIX 09-10-2002, 01:56 PM eu iti spun ce se intimpla la noi in tara!!
Figaro 09-10-2002, 02:09 PM Stiu. Dar asta tine mai degraba de o proasta organizare a Bisericii. Sigur, trebuie sa gandim logic. Lumanarile si cartile religioase nu cresc in copaci. Nu exista campuri intinse de lumanari. Ele trebuiesc fabricate, si pentru aceasta operatie e nevoie de bani. Insasi Biserica necesita bani. Constructia unei Biserici reprezinta o investitie. Destul de mare, daca stai sa te gandesti. In plus ai nevoie si de caldura iarna, apa potabila, electricitate. Colac peste pupaza inteligentii nostrii politicieni obliga Bisericile sa plateasca in regim de fabrica. O Biserica nu e o uzina, nu exporta sau importa masiv. Oamenii sunt insa vesnic nemultumiti. Cand nu sunt lumanari sunt nemultumiti. Cand sunt lumanari sunt nemultumiti. Cand nu gasesc iconite sunt nemultumiti. Sunt nemultumiti si cand nu le gasesc. Anul trecut am umblat prin parohie cu Asociatia noastra de Tineret pentru fonduri. Trebuiau revopsite turlele. Unii nu au dat. Altii au dat. Unii au mormait. Altii nu. In caz ca nu ai observat orice cladire trebuie intretinuta. Cred ca si tu iti zugravesti sau iti mobilezi apartamentul macar o data la 5 ani. Nu mai vorbesc de platile la lumina si chirie.
IONIX 09-10-2002, 02:14 PM dapoi asa o casa ca la preotii nostri rar vezi> ti-am spus ca au intrecut ministrii!! :-? buna credinta cind vine un sarac si vede la parinte o locuinta atit de "simpla"...ce crede el? A?!
Figaro 09-10-2002, 02:46 PM dapoi asa o casa ca la preotii nostri rar vezi
Ionix, tu ai probleme cu intelegerea? Nu vorbesc bine romaneste pentru tine? Cunosti tu toti preotii din Romania si Moldova? Ai niste cifre? Ai facut tu un sondaj? Ce e cu generalizarile astea de neam prost? Da, exista si preoti bogati. Si mi se pare normal ca un preot de la oras sa castige mai bine ca un preot de tara. Ba stiu un preot in satul bunicului meu care e un bun gospodar, un agricultor foarte bun. A castigat o avere din recolta de floarea soarelui de anul acesta. Nu inteleg ca legatura are una cu alta. Oamenii sunt suciti rau de tot. Cand preotul e betiv spun: uite la el ce betiv! Cand e gospodar si iubeste pamantul si roadele daruite de Dumnezeu lumea spune: uite-l cum pliveste! uite-l cum sapa! Chiar nu mai inteleg!
Apreciezi cumva lenea? Iti plac oamenii lenesi?
IONIX 09-11-2002, 11:52 AM tu zici ca numai unii preoti sunt asa de bogati (cu toate ca nu stiu de unde le vine bogatia asta :roll: )
da ce sa spun despre mitropolie (un fel de conducatori sau lideri in religie dupa cite eu inteleg :rool: ), pai acolo toti au niste masini si case "simple :ciupos: si sarace de tot"(daca mai inteles)! daca "sefii" :ciupos: sunt asa, de ce ceilalti sa ramina in urma :wtf:
Vladmr 09-11-2002, 12:32 PM De aceea ca au cap pe umeri. Si mai au un alt cap - capul Bisericii- Hristos. Pe El sa-l urmeze, nu pe altcineva...
Figaro 09-11-2002, 12:40 PM Vldmr, ai grija ca esti pe teren minat. Nu ma face sa ma iau de pastori si predicatori, ca am niste exemple care iti ridica parul in cap.
Ionix, nu vad de ce o persoana care are o anumita educatie - a facut o facultate, a luat un doctorat de pilda (si exista multi preoti, unii recunoscuti pe plan international) sa fie renumerat ca un lacatus matriter. Pentru tine da, pentru ca traiesti cu 100 de ani in urma, si ai o mentalitate de baiat de tara. Se vede dupa ineptiile pe care le spui. Ce propui concret? Sa silim preotul sa renunte la viata sociala? Chiar nu te inteleg!
Vladmr 09-11-2002, 01:42 PM Pai loveste cit doresti in pastori si predicatori, eu nici nu-i apar. Spun doar, ca daca urmam exemplul oamenilor, nu ajungem departe, deoarece oamenii gresesc. Asa ca trebuie sa-l urmam pe Hristos...
Figaro 09-11-2002, 01:59 PM Categoric, dar cand doua persoane discuta o chestiune de interes general - cum ar fi pastorirea Bisericii in crestinism - nu intra cu tot felul de probleme interconfesionale (de tipul mijlocirii lui Hristos si problema preotiei), ca nu pot actiona simultan pe doua fronturi. Incearca sa distingi cand o discutie se duce pe o tema generala si cand intervine o situatie particulara.
__________________________________________________ _______
P.S. Sigur ca nu trebuie sa urmam exemplul oamenilor, dar sa nu uitam ca Dumnezeu actioneaza intotdeauna prin oameni, si insusi Hristos a luat chip omenesc, golindu-se de slava.
IONIX 09-11-2002, 04:26 PM mie mi-i interesant:
crezi numai in D-zeu, sau si in Christos?
Figaro 09-11-2002, 04:29 PM Da, cred si in Hrisos.
IONIX 09-11-2002, 04:30 PM eu n-am citit Noul Testament, dar dupa cite eu stiu, Isus Christos este evreu...(fara suparare)
cunosc oameni care cred in D-zeu, dar nu in Christos
Figaro 09-11-2002, 04:37 PM cunosc oameni care cred in D-zeu, dar nu in Christos
Si eu cunosc oameni care cred in evolutionism cu incapatanare, impotriva normelor elementare ale stiintei.
eu n-am citit Noul Testament, dar dupa cite eu stiu, Isus Christos este evreu...(fara suparare)
Nu ma supar. Si Einstein era evreu. Nu vad legatura. Sa inteleg ca ai oarecare simpatii fasciste?
IONIX 09-11-2002, 04:41 PM nu. n-am simpatii fasciste,
dar nu ti se pare ca prea multe au evreii: si pe D-zeu, si pe Christos, si mai multe fete (minciuni)
Figaro 09-11-2002, 04:48 PM Te inseli. Evreii sunt cei care L-au rastignit pe Hristos, tocmai pentru faptul ca El a predicat un Dumnezeu al omenirii, nu doar un Dumnezeu al evreilor. Treaba asta i-a deranjat. Insa Dumnezeu nu e doar al evreilor, ci al tuturor. Este adevarat ca El s-a aratat mai intai poporului evreu, pentru ca iudeii erau singurii monoteisti intr-un ocean de politeism. Daca reforma monoteista a lui Akenathon ar fi rezistat timpului atunci Dumnezeu s-ar fi aratat egiptenilor. Atunci egiptenii ar fi luat locul evreilor, si atunci i-ai fi boscorodit pe egipteni. Insa egiptenii au renuntat la monoteism in favoarea politeismului. Si atunci au pierdut partida.
IONIX 09-11-2002, 04:51 PM totuna eu nu accept pe Christos..
Figaro 09-11-2002, 04:54 PM Pai asta e problema ta. Tot nu vad legatura.
Vladmr 09-11-2002, 08:24 PM ...si o problema mare, Ionix. Deoarece daca respingi jertfa adusa de insasi Dumnezeu care a lasat slava cereasca si a murit in chin pentru tine (si mine) pacatosul, NU MAI AI NICI O IERTARE! Doar minia dreapta si cutremuratoare a lui Dumnezeu si focul iadului.
Vladmr 09-11-2002, 08:29 PM Figaro, eu nu introduc chestii interconfesionale, cum zici tu, in discutie. Dar ori de cite ori cineva va incerca sa promoveze ideea existentei unui om (preot, pastor, proroc) mijlocitor intre Dumnezeu si oameni, voi combate aceasta idee ca ne-biblica. In orice context.
Doar Hristos, fiind 100% Dumnezeu si 100% om este mijlocitorul.
moreno 09-12-2002, 04:02 AM "Doar Hristos, fiind 100% Dumnezeu si 100% om "
N-am citit o chestie mai ilogica ca asta. Poate avea un Dumnezeu de 100% esenta divina ceva uman in El ?! Si 100% !!!
Figaro 09-12-2002, 12:26 PM Sa clarificam: iehovismul se bazeaza pe o erezie veche din Biserica primara, erezia lui Arie. Sincer sa fiu nu cunosc foarte mult despre iehovism. Stiu doar ca ei nu il recunosc pe Hristos ca Dumnezeu, ca parte a Sf. Treimi, ci doar ca pe un fiu adoptiv al lui Dumnezeu. Ei spun ca Hristos s-a nascut om ca toti oamenii, apoi a fost patruns de Duhul Sfant. Murind pe cruce, Duhul Sfant l-a parasit.
Interesant este ca aceasta conceptie apare si in... islam. In Coran Iisus este prezentat ca penunltimul mare profet. Este posibil ca Mahomed sa se fi servit si de anumite surse apocrife eretice din crestinismul primar, surse care isi gasesc ecoul si in iehovism.
ATENTIE: Iehovismul este singura factiune crestina care sustine doctrina unui Hristos obisnuit, si nu Fiu al lui Dumnezeu. Nimeni altcineva, nici o alta confesiune crestina nu crede acest lucru. Din aceasta cazua - si pe motivul transfuziilor de sange - iehovistii sunt un fel de oaie neagra a crestinismului.
IONIX 09-13-2002, 02:45 PM Isus a murit... de ce? pentru mine, pentru tine....
da unde-i Dumnezeu, Hristos, dovezi REALE ale existentei lor. doar niste legende, poate unele exceptii din istorie s.a.m.d.Dumnezeu i-a parasit pe oameni sau cum??? atitia se ucid, isi bat joc.... ce asteapta Domnul?? sa ne distrugem unul pe altul??.....ce naiba....
Figaro 09-13-2002, 02:50 PM Dumnezeu nu i-a parasit pe oameni, dar Dumnezeu nu teleghideaza omul ca intr-un joc pe computer.
da unde-i Dumnezeu, Hristos, dovezi REALE ale existentei lor.
Ce intelegi prin dovezi reale? Ti-am aratat ca nici stiinta nu poate aduce dovezi reale 100%. Ti-am zis ca existenta gaurilor negre poate fi demonstrata matematic, cu toate ca nimeni nu a vazut niciodata o gaura negra. Tot in acest fel putem demonstra existenta razelor infrarosii sau ultraviolete, cu toate ca nimeni nu a vazut si nu va vedea niciodata o raza infrarosie sau ultravioleta. Dumnezeu poate fi demonstrat ca existenta fara ca sa existe si o dovada directa a lui, tot in felul in care fizica demonstreaza existenta electronului prin efectele sale, fara sa vada in realitate un electron. Arata-mi un electron sau o raza ultravioleta, si eu ti-L voi arata pe Dumnezeu.
IONIX 09-13-2002, 02:54 PM rezultatele stiintei le vezi acasa, pe strada, la compu la care stai...
da Dumnezeu....de ce nu-i ajuta acum pe israeliteni... sau in timpul celui de-al doilea razboi mondial??AA? cum a permis el sa-i omoare fascistii atitea oameni din poporul lui iubit????
......bla-bla-bla....nu vad sens....
Figaro 09-13-2002, 03:02 PM Si rezultatele lui Dumnezeu le vei zi de zi. Tu nu le vezi?
Repet: Dumnezeu se aseamana cu electronul. Efectele sale sunt vizibile, existenta sa e insa ivizibila. Nimeni nu a vazut pana acum un electron.
Dumnezeu nu este un Dumnezeu al evreilor, ci un Dumnezeu al tuturor. Si nu inteleg ce sens nu vezi. Dumnezeu s-a relevat evreilor pentru ca ei erau la ora aceea singurul popor monoteist. Poate ca s-ar fi aratat egiptenilor, daca acestia ar fi pastrat politeismul. Dar asta nu inseamna o favorizare.
IONIX 09-13-2002, 03:11 PM dapoi cum nu!!
eu parca am citit biblia nu demult..nu ma bate la cap cu aceasta... de cite ori sau dezis de el si EL s-a intors la ei de fiecare data... cam monoton... nu ti se pare... cel ce a scris biblia a dorit sa demonstreze ca Dumnezeu este NUMAI al evreilor...toti ceilalti erue ignorati si dati sub sabia evreilor...
Figaro 09-13-2002, 03:15 PM Tu ai citit doar fragmente din Biblie, si pe baza lor tragi concluzii stupide asupra unui intreg pe care nu il cunosti. Ionix, tu chiar ne crezi prosti? Pai tu apari de pilda pe un forum de calculatoare si intrebi la ce folosete butonul sub care scrie POWER?
__________________________________________________ _______
Ionix, eu am incercat sa te ajut. Nici macar nu am pus in discutie Biblia. Deocamdata discutam doar de existenta sau nonexistenta lui Dumnezeu. Nu incurca etapele.
IONIX 09-13-2002, 03:19 PM daca nu ar fi existat Biblia, lumea ar fi fost alta??
poate fara Dumnezeu...
Unii savanti ca invataturile lui Budda sunt asemanatoare cu cele ale Bibliei, si poate chiar mai reale de o scriptura
Figaro 09-13-2002, 03:23 PM Nu pricep ce ii tot dai inainte cu Biblia. Nici macar nu cunosti cu ce se mananca. Deocamdata tu nu crezi in Dumnezeu. Hai sa discutam despre Dumnezeu. Daca vrei amanunte citeste-l pe Hegel. El are niste raspunsuri interesante.
Nu amesteca lucrurile, Ionix. Intotdeauna ai dezordine atat de mare in gandire? Ca e un haos la tine...
IONIX 09-13-2002, 03:31 PM cind un om este convins de un fapt, el incearca sa demonstreze...cum poate...poate e un haos... cine stie...
Figaro 09-13-2002, 03:32 PM In fine... aici ai dreptate. Dar nu e rau sa te ordonezi putin. Iti face bine. Altfel nu comunicam.
IONIX 09-13-2002, 03:35 PM prea multa miniuna, avaritate, singe a existat in Biserica dintotdeauna..
Figaro 09-13-2002, 03:37 PM A existat oriunde, nu doar in Biserica. Asta pentru ca suntem oameni. Nu e un argument.
IONIX 09-13-2002, 03:47 PM Biserica este un loc special-casa Domnului.
asa ca este un loc cam "murdar"
Isus a spus :"Dumnezeu e in tine, nu in casa de lemn si piatra, si n-ai nevoie de preoti ca sa vorbesti cu el"
Figaro 09-13-2002, 03:57 PM Atentie, Vldmr! Teren minat.
Nu stiu unde ai citit treaba asta, dar in fine... Nimeni nu e perfect, Ionix. Nu inteleg ce vrei sa spui. Fie ca e vorba de preoti, de pastori, de predicatori, toti suntem supusi greselii. Eu nu cred in viziunea ta negativista. Sigur, exista lucruri rele, dar exista si lucruri bune. Pe acelea, evident, nu vrei sa le vezi. Am senzatia ca ori un om rau, ori un om scarbit de viata. In orice caz, tot ce atingi se murdareste. Cum faci de totul pare atat de urat? Nimeni nu spune ca nu exista si parti urate in viata, dar exista si parti frumoase.
IONIX 09-13-2002, 04:00 PM eu nu vad numai raul si murdaria...
dar vreau ca lumea sa sa uite la mine ca la un om obisnuit chiar daca sustin ca sunt ateu
|
|