PDA

View Full Version : Viata dupa Moatre

:::[alien]:::
07-01-2002, 10:30 PM
Credeti de viata dupa moarte

::[xupypr]::
07-01-2002, 10:36 PM
..cred in viata sufletului, dar nu in trecerea lui dintr-un trup in altul...ma tin de crezurile obi$nuite (ortodoxe) ... nu prea cred ca a$/ai putea fi pe viitor un gindac :lol:

07-02-2002, 11:10 PM
Eu te sustin cu aceasta parere

Natalia
07-03-2002, 11:44 AM
Eu nici nu stiu ce sa spun: :roll: parca da, parca nu

Kratoss
07-04-2002, 12:55 AM
Totul este format din energie. Dupa moarte energia proprie corpului se contopeste cu Universul. Poti sa numesti asta viata, continuitate, insa evident nu vei mai avea ganduri. Eul tau, se desface intr-o infinitate de bucatele si e purtat in tot Universul. Anume asta s-a avut in vedere in Biblie prin nemurirea sufletului.

07-07-2002, 03:18 PM
Kratoss: da de ce e$ti a$a de sigur cind spui astea ?? ..de unde ai luat ideea pe care o expui (simplul interes)

Kratoss
07-18-2002, 11:49 PM
pai astea (adica in biblie) sunt doar exprimari simbolice. Cred ca sunmt deduse de mine insumi, desi nu pot sa afirm cu exactitate ca unele idei au fost sesizate si transformate din unele carti( de care nu-mi amintesc).

alex aka
07-19-2002, 03:46 AM
Totul este format din energie. Dupa moarte energia proprie corpului se contopeste cu Universul. Poti sa numesti asta viata, continuitate, insa evident nu vei mai avea ganduri. Eul tau, se desface intr-o infinitate de bucatele si e purtat in tot Universul. Anume asta s-a avut in vedere in Biblie prin nemurirea sufletului.

hei da! da de unde??? sunt bazaconii scornite la ceas de seara :D

ideea e ca un crestin crede ca pt. sufletul lui exista viata de dupa moarte, aceasta fiind doar o trecere scurta catre cea vesnica, caci ca si in economie dar si mai adevarat in viata sufletul nu se pierde si nici nu se reincarneaza ci se duce acolo unde-i locul lui: in rai sau in iad!, totul depinzand de viata actuala pe care o traiesti in prezent si care devine trecut si conteaza pt. viitor!

Tutankhamon
07-25-2002, 05:27 PM
Un simplu gand: oare faptul ca un om dupa moarte traieste in amintirea altora nu poate fi considerat un mod de atrai???...

8) 8) 8)

07-25-2002, 05:46 PM
Illusions are just another state of reality :D

Victor Prohnitchi
07-25-2002, 08:25 PM
dar eu am spus ca nu am sa mor si ca am sa traiesc vesnic

alex aka
07-26-2002, 02:22 AM
sa presupunem ca nu exista vioata dupa moarte atunci ce exista dupa ea? nu vedeti ca orice ar fi dupa ea in afara vietii exclude pe Dumnezeu, pe Mantuitor, practic omul ne-avand astfel nici un fel de tel de a se mantui???

IONIX
08-05-2002, 02:06 AM
credetzi in toate acestea?? :roll: daca sa vornim despre suflet, atunci sa ne dam intrebarea :da' el exista?? :roll: poate se afla in imaginatzia noastra!! da viatza- ce-i cu ea?? nu cred!! sa fi fost ceva omenirea in toata existentza sa avea sa descopere ceva

Tutankhamon
08-06-2002, 12:51 PM
Uitati aici cateva ganduri vis-a-vis de subiectul discutat:

1.
Secretul nemuririi este o viata de care merita sa-ti amintesti...

2.
Fii mandru, dar nu si increzut
Fii intelept, dar n-o spune la tot pasul
Fii muritor, dar nu-ti fie frica de moarte,
Deoarece viata nu e decat un scurt popas
Spre vesnicie...

08-06-2002, 09:35 PM
Ce citate...MOAMA!!! :hahaha:

Tutankhamon
08-07-2002, 03:50 PM
Sunt tari, ai?

IONIX
08-09-2002, 03:03 AM
ce vrei sa demonstrezi cu toate citatele astea? :wtf: sunt destul de frumoase

Tutankhamon
08-09-2002, 12:42 PM
Vreau sa demonstrez ca cioara e neagra si castravetele - verde, iar bicicleta are 2 roti...
He-he-he !!!

alex aka
08-10-2002, 02:44 PM
daca n-ar exista viata dupa moarte inseamna ca am trai iadul asta de viata, si apoi sufletul care in opinia multora este doar un proces cortical si atat, dar acesta este mai mult de atat este acea suflare de viata fara de care noi nu am fi putut exista, inseamna ca am exclude pe Dumnezeu, lucru care inseamna ca suntem prea mandri ptr. a putea recunoaste ceea ce este evident!

Tutankhamon
08-12-2002, 11:58 AM
Dupa cum te exprimi asi spune ca faci medicina, ai?

alex aka
08-12-2002, 12:26 PM
nu fac medicina!dar vreau sa spun ca noi daca nu credem in asta inseamna ca ne cam taiem craca de la picioare, si de ce sau ptr. ce?

IONIX
08-12-2002, 03:23 PM
ce va intereseaza viata dupa moarte?? :wtf:

credeti ca e ceva interesant?? :wtf: sau cum :ciupos:

Tutankhamon
08-12-2002, 04:58 PM
Vrem si noi sa stim daca ne vom putea trai viata si dupa moarte...
Ca doar tu asa zci: "traeste-ti viata"... he-he... :D

alex aka
08-13-2002, 04:39 AM
cine nu crede nu e crezut decat de cel care crede ca nu crede astfel necrezand nu crede in credinta cea adevarata!

Tutankhamon
08-13-2002, 03:19 PM
Bai, ce vorbe incurcate... Nu se putea cumva intr-un mod mai explicit?...

zorzonel
08-13-2002, 05:28 PM
alex
faptul ca tu vorbesti romaneste inca nu inseamna ca si vorbesti pe intelese. pacat ca te superi pe oameni. daca nu gasesti limba comuna cu ei nu ei sufera ci tu, ca te faci izolat. mai revezi-ti pozitiile vietii din cand in cand. faptul ca citezi biblia nu prea inseamna nimic.

referitor la viata dupa moarte - exista o singura viata, care dureaza infinit, se poate spune - in afara timpului (cum il cunoastem noi), iar ceea ce traim noi este o etapa de reincarnare, in timpul careia ne este dat un scop fiecaruia sa il realizam, de obicei se da un scop, ca sa reusesti macar atat.

Tutankhamon
08-13-2002, 05:51 PM
Perfect, de acord cu tine...
Chiar daca esti biolog, vad ca nu prea "o ai" cu evolutionismul...

alex aka
08-13-2002, 10:10 PM
ia-tta te voi dezamagi :D : nu citesc Biblia , ci alte carti sfinte mai folositoare si mai pe intelesul meu cu efect imediat sau in timp, izolarea ??? cred ca te inseli nu sunt singur pe aici tu esti altfel si altii ca tine!

zorzonel
08-14-2002, 11:06 AM
tutanchamon

eu nu exclud evolutia ca metoda de atingere a perfectiunii. dealtfel toata materia universala evolueaza si se transforma permanent. dar daca extrapolam aceasta legitate asupra omului care este parte a universului, al carui suflet tot reprezinta o forma a materiei (foarte fina) - atunci si Omul este supus evolutiei.

Tutankhamon
08-14-2002, 11:31 AM
Ma refeream doar la "evolutionism" in sensul clasic al acestei notiuni... Vezi: Darvin etc.

zorzonel
08-15-2002, 11:03 AM
aci mai bine de pus accentul altfel - viata inainte de nastere! sufletele dealtfel se acumuleaza 'intr-un loc' de unde se incarneaza si unde vin dupa moartea fizicului pamantesc al omului.

IONIX
08-15-2002, 12:25 PM
ce inseamna toate astea? :wtf:

Black
08-15-2002, 05:08 PM
folositi foarte des un cuvant cheie - suflet.
voi, toti, aveti aceeas definitie a cestui cuvant?
daca da, nu vreti s incercati o explicare?

bobo cool
08-15-2002, 05:16 PM
ia-tta te voi dezamagi :D : nu citesc Biblia , ci alte carti sfinte mai folositoare si mai pe intelesul meu cu efect imediat sau in timp,

no coment...

flo
08-16-2002, 11:39 AM
black, despre suflet poti citi putin in 1 la 1.

nu-i iau apararea lui alex, dar desi suna putin deplasata afirmatia sa.
toti citim ceea ce e pe intelesul nostru, emotiile (efectul) din timpul lecturii sint imediate, iar daca ne-a placut pot fi si e lunga durata.
partea cu "mai folositoare" mi-a sarit si mie in ochii. alex, ce ai avut in vedere?

bobo, hai, comenteaza si tu.

zorzonel
08-16-2002, 04:27 PM
sufletul este ceva care guverneaza corpul fizic al omului dar nu neaparat se dizolva in fizicul omului (exemplu cu nisipul si apa).

puntea de legatura intre corp si suflet este cerebelul din creierul omului. prin cerebel sufletul guverneaza corpul.

miscarile mainilor, metabolismul este guvernat de energia psihica care circula prin reteau sistemului nervos. cu utilizarea aceleeasi energii psihice poti, fara sa utilizezi mainile, sa deplasezi obiectele dintr-un loc in altul.

materia din care consta sufletul omului este una fina, nu am auzit de vre-un etalon descris pe pamant. este materie/energie - cum sant electronii si atomii - pe o parte sant energie, pe alta parte sant materie.

toata materia, inclusiv cristalele este constienta (clar nu la acelasi grad de constiinta cum este a omului), nemaivorbind de plante si animale. constiinta este conditie de existenta a materiei. oamenii au evoluat de la nivelul constiintei cristalelor la acel care este cunoscut astazi...

snoopy
08-16-2002, 08:34 PM
Mi-a placut cum ai expus gyndul, Zorzonel. Te sustsin.
Yn ceea ce priveshte nemijlocit viatsa dupa moarte: ea nu exista. Exista doar imaginea unei asemenea vietsi. Pentru a nu-sh' bate prea tare capul cu yntrebarea "ce se yntympla cu noi oare dupa moarte?", omul a gasit o explicatsie nedovedita yn practica shi s-a multsumit cu ea. :ciupos:

Black
08-17-2002, 12:54 AM
sufletul este ceva care guverneaza corpul fizic al omului dar nu neaparat se dizolva in fizicul omului (exemplu cu nisipul si apa).
energia elcetrica guverneaza pin la urma corpunl uman, suntem niste roboti bio-electrici
puntea de legatura intre corp si suflet este cerebelul din creierul omului. prin cerebel sufletul guverneaza corpul.
pe de-o parte sunt deacord ca cerebelul guverneaza corpul, dar de ce sufletul guverneaza prin cerebel si nu prin talpi sau buric?
am impresia ca la o multime de oameni, daca nu toti, notiunea de suflet se contopeste cu cea a eu-lui personal - iata si legatura
suflet-cerebel-corp.
miscarile mainilor, metabolismul este guvernat de energia psihica care circula prin reteau sistemului nervos. cu utilizarea aceleeasi energii
psihice poti, fara sa utilizezi mainile, sa deplasezi obiectele dintr-un loc in altul.
nici o legatura n-are cu notiunea sufletului -sau poate are?
Orice fenomen nou inca nestudiat si neclasificat cade in primul rand sub canoanele surealiste, cum ar fi sufletul. Io sunt sigur, ca
psihochinetismul de care aduci vorba va fi studiat si clasat pe rafturile homo-sapiens.
materia din care consta sufletul omului este una fina, nu am auzit de vre-un etalon descris pe pamant.
no comments
este materie/energie - cum sant electronii si atomii - pe o parte sant energie, pe alta parte sant materie.
toata materia, inclusiv cristalele este constienta (clar nu la acelasi grad de constiinta cum este a omului), nemaivorbind de plante si
animale. constiinta este conditie de existenta a materiei.
astazi aceasta suna destul de banal - E=mc^2
oamenii au evoluat de la nivelul constiintei cristalelor la acel care este cunoscut astazi...
:crazy:

zorzonel
08-18-2002, 12:11 PM
black - ignorantio non est argumentum

in plus - nu merita... istoria demonstreaza ca cei mai inversunati dusmani se transforma in cei mai loiali sustinatori, asta este natura lucrurilor, si se demonstreaza axiomatic. daca esti gata, putem face experiente, numai ca tre sa participi personal, deoarece dupa cate te cunosc crezi numai in ceea ce spune stiinta oficiala, si propriile tale concluzii

Black
08-19-2002, 12:00 AM
si ce ma rog io ignor? :o
in cazul in care dusmanii(adversarii) cred in ceea ce noi, oamenii, numim logica atunci e clar de ce ei apara insfirsit ceva dovedit, si deobicei astia dintii devin opozanti ai ideii nu pentru ca n-o accepta, dar pentru ca doresc sa filtreze toate speculatiile si povestile ce apar in jurul a ceva
apropo, io nu neg desavirsit termenul de suflet si viata dupa moarte, ca om, io nu pot accepta ideea "lumanarii arse"
nu stiu, nu am un concept clar al lucrurilor date
depinde de situatii...odata cred...odata :-?

sunt de parerea ca chestiile discutate, in genere, toata stiinta care a aparut sa lamureasca aceste lucruri (religia) incearca sa trateze un "fenomen" nu din universul nostru cu instrumente deja de aci..si se primeste ce se primeste... :wtf: - confuzie

dune
08-26-2002, 10:16 PM
nu stiu pe cit ceia la ce ma gindeam e legat cu ceia ce se discuta insa tot matinka e pe acolo: eu ma uitam asa la mai multe linii teoretice din mai multe domenii... economie: exista o teorie generala sa zicem 'mina invizibila' a lui Adam Smith care parca incearca sa gaseasca un algoritm in comportamentul economic a oamenilor insa tot nu poate ca orice alta teorie. acuma, pur teoretic, sa admitem ca exista cineva care are putere peste tot atunci ar reiese ca noi incercam sa fim asemenea acelei persoane, sa vedem ce si cum face el si sa putem face la fel, sa vedem cum functioneaza lucrurile facute de dinsu si sa ne conducem dupa legitati asemenatoare...

mai departe - in politica este conceptu de 'natural law' prin care mai multi teoreticieni clasici deamu au incercat sa explice sau din care au incercat sa deduca din natura chestii valabile pentru societatea umana. acuma iarasi presupunind ca natura este opera acelui cuiva facem acelasi lucru in nestiinta noastra incercam sa apucam cu dintii o bucata de placinta... o sa ne oprim cind o sa invatam cum se pregatesc placintele? nu stiu, probabil ca nu... si iaka ajungem la turnul babel.

oricum, sintem demult demult si credem in Dumnezeu si cu o constiinta moderna il citim pe Ezechel daca nu gresesc spellingu - tipu respectiv da un raspuns dintro perspectiva clara, credinta lui ii la baza oricaror cautari, nihil sine Deo cum scria in cabinetu de matematica... analogie amu - daca numai crezi ca esti in lumina nai sa ajungi la sursa luminii (poate si numai in credinta)? poate se poate... noi, am fi in modu cel mai general intrun intuneric vag. chiar daca nu sintem si poate numai credem ca sintem sau ne este sugerat ca sintem; vom gasi noi drumu spre sursa luminii cind noi nu vedem lumina? cind?

zorzonel
08-28-2002, 12:51 PM
dune

este demonstrabila influienta schimbarilor climatice (a starii vremii) asupra comportamentului economic al societatii. daca ma stradui iti pot gasi si ceva sa citesti in directia data. chiar si schimbarile in circulatia curentilor maritimi provoaca aceste schimbari... nemaivorbind de restul

pukkyase
10-16-2002, 04:54 PM
Este o intrebare eterna si o tema interminabila. Dupa moarte ramane doar spiritul, care constituie experienta acumulata pe parcursul vietii, cunostintele si emotiile. El insa este depersonalizat, ca entitati noi disparem, pentru NOI totul sfarseste odata cu moartea - vid, neant, nimic.
Desi exista exceptii de la regula (reincarnare, spirite ratacite ...), pentru marea majoritate totul sfarseste prin moarte, asa e bine. Sensul vietii e de a perpetua omenirea cu tot ce e bine si rau, dar spre a diminua din generatie in generatie efectele raului.

zorzonel
01-22-2003, 01:30 PM
ca sa vorbesti despre iad sau rai, despre viata dupa moarte trebuie sa accepti o notiune, care se numeste astral. astral este lumea (sau invelisul plantei noastre) cel mai apropiat pamantului si este rezultatul gandirii omenirii, dorintelor, doleantelor. este un fel de noosfera a lui Vernadskii. unde credeti ca se acumuleaza dorintele voastre ascunse, nerealizate, nereusite, proaste, cu rau gust, etc. anume acolo. este o forma de materie cu proprietati magnetice care inconjoara planeta.

foarte general dau o explicatie, dar foarte brut, deaceea putin inexact - daca omul nu ar avea corp astral el nu ar fi in stare sa doreasca, sa aiba dorinte.

deci. cand omul moare el nimereste in zona data si acele ganduri care nu s-au realizat incep sa-l macine, sa-l clocoteasca, sa-l mistuie, sa-l doara. de ce - deoarece el acolo nu mai are corpul sau fizic care opunea rezistenta cat imbla in doua picioare, dar direct are acces la suflet - ca si cum ti-ar scoate stratul de piele pe viu, fara narcoza si ti-ar excita nervii, dar cred ca acolo e mai strasnic.

de aia se spune ca omul vine pe pamant cu un scop, sau altfel, doreste foarte mult sa se reincarneze pentru ca sa duca la sfarsit dorintele, planurile pe care le-a avut anterior.

poate de aia traim asa vremuri cand s-au reincarnat o gramada si isi duc planurile pana la capat. dar cum in fiecare din noi exista un potential om, cu sclipire dumnezeiasca in biblie a fost scris - iubeste-ti aproapele tau. dar nu sa-l iubesti cand iti face rau, dar sa manifesti acea dragoste indiferente de 'neghiobiile' pe care le face..

animaluts
03-19-2003, 08:17 PM
parerea mea este ca moarte este o prapastie, si ca dupa ce trecem de prapastie ajungem la Judegata Suprema, acolo se hotaraste unde ajungem, in Rai sau iad ! In spatele acestei prapastii se vede toata viata noastra, iar in fata se vede Raiul sau iadul ! Parerea mea !

Cristina
03-19-2003, 09:19 PM
NU, NU EXISTA.
DE FAPT IN NOI MOARE DOAR TRUPUL, SUFLETUL ESTE INTR-O STARE DE ANONIMARE.
" VIATA DUPA MOARTE" :NOI MURIM DAR PENTRU CEI VII NOI RAMINEM MEREU VII.

animaluts
03-20-2003, 06:17 PM
Accea a fost PAREREA MEA ! :-x

Cristina
03-20-2003, 06:52 PM
ANIMALX...
SI ASTA E PAREREA MEA.
"NU EXISTA VIATA DUPA MOARTE, EXISTA DOAR SUFLET FARA CASA,
(fara trup).

animaluts
03-21-2003, 04:06 PM
NU, NU EXISTA.
DE FAPT IN NOI MOARE DOAR TRUPUL, SUFLETUL ESTE INTR-O STARE DE ANONIMARE.
" VIATA DUPA MOARTE" :NOI MURIM DAR PENTRU CEI VII NOI RAMINEM MEREU VII.
pai tu ce ai spus mai sus: "NU, NU EXISTA." tu m-ai contrazis ! :lol:

Cristina
03-21-2003, 04:13 PM
DE CE SPUI CA TE-AM CONTRAZIS? :wtf:
NU AM VOIE SA-MI SPUN SI EU PAREREA? :cry:

animaluts
03-21-2003, 05:12 PM
hey, stai, nu am dorit sa te fac sa plangi ! :-?
Eu pur si simplu am inteles altceva prin " NU,NU EXISTA." eu am crezut ca tu doresti sa-ti impui parerea si sa ma contrazici ! Scuze daca te-am suparat !

Cristina
03-21-2003, 07:03 PM
hey, stai, nu am dorit sa te fac sa plangi ! :-?
Eu pur si simplu am inteles altceva prin " NU,NU EXISTA." eu am crezut ca tu doresti sa-ti impui parerea si sa ma contrazici ! Scuze daca te-am suparat !

FARA SUPARARI. :)
NU E NICI O SUPARARE. :D

04-13-2003, 12:52 AM
cine crede in viata dupa moarte?

zorzonel
04-13-2003, 12:04 PM
cristina - ai spus un adevar, nu stiu de unde l-ai citit sau daca crezi in asta intr-adevar. moartea este un fel de naparlire - cine a vazut cum naparlesc soparlele sau serpii. iti arunci corpul care nu mai este bun sa mentina viata si treci in asa numita lume cealalta unde se acumuleaza si de fapt continua existenta sa toate sufletele, si de unde ele vin sa se reincarneze pe pamant in functie de anumite scopuri.

asta este lumea astrala. in orient acest lucru in cunoaste fiecare copil, la noi insa in biblie aceste lucruri au fost camuflate si pervertite pentru a speria gloata necunoscatoare.

04-13-2003, 12:08 PM
zorzonel - posibil. dar inainte sa zici ceva trebu' sa stii precis . eu zic numai un am fost,si eu ma indoesc ca tu ai fost acolo dar si eu am aceeasi idee.

Cristina
04-13-2003, 03:15 PM
ZORZONEL-aceasta inform. am citit-o dintr-o carte veche si ce am citit cred ca e adevarat " Oare pentru ce merita sa murim sau sa treim pe aceasta lume? Cineva a spus ca unicul raspuns este DRAGOSTEA. Ne nastem cu frica intiparita in suflet. Frica de moarte!

zorzonel
04-13-2003, 10:42 PM
frica este de la nastere, asa imi pare mie, in momentul nasterii. dar in rest eu sunt de acord cu tine...

IONIX
04-25-2003, 03:07 PM
se spune ca orice om are in codul cromozomi gena morşii

Melania
05-28-2003, 02:27 PM
Frica vine nu de la nastere....frica vine din necredinta.....iar moatea, nici nu va imaginati cat e de simplu cu ea....cand esti viu - nu ai tangente cu ea, cand esti mort - nuti mai pasa.....

IONIX
06-01-2003, 11:15 PM
spui de parca ai simtit-o pe pielea ta :crazy:

Cristina
06-03-2003, 04:08 PM
Frica vine nu de la nastere....frica vine din necredinta.....iar moatea, nici nu va imaginati cat e de simplu cu ea....cand esti viu - nu ai tangente cu ea, cand esti mort - nuti mai pasa.....

Poate exista oameni care n-au fost fericiti sau impliniti vreodata sau oameni care n-au iubit si n-au fost iubiti de cind s-au nascut pina au murit, dar cu siguranta nu exista om pe pamint caruia sa n-ui fi fost vreodata frica.
Ne nastem cu frica intiparita in suflet. Chiar si cei mai curajosi oameni...
Uneori reusim sa invingem teama, dar de cele mai multe ori suntem victemele ei.
Exista si o afirmatie: "In dragoste nu exista frica", ci dragostea desavarsita izoneste frica.
Frica se trateaza cu dragoste si in dragoste desavarsita.

Alexandru
06-03-2003, 04:29 PM
cristina - ai spus un adevar, nu stiu de unde l-ai citit sau daca crezi in asta intr-adevar. moartea este un fel de naparlire - cine a vazut cum naparlesc soparlele sau serpii. iti arunci corpul care nu mai este bun sa mentina viata si treci in asa numita lume cealalta unde se acumuleaza si de fapt continua existenta sa toate sufletele, si de unde ele vin sa se reincarneze pe pamant in functie de anumite scopuri.

asta este lumea astrala. in orient acest lucru in cunoaste fiecare copil, la noi insa in biblie aceste lucruri au fost camuflate si pervertite pentru a speria gloata necunoscatoare.
eu ma tem ca ce cunosc copiii din orient si ce spui tu aici sunt 3 lucruri diferite...
exista 7 lumi care ne stau la indemana, si fiecare i-si are numele ei - asa ca
nici un fel de 'lumea cealalta'. apoi, orice copil ti-ar spune ca in orice lume ai
nevoie de un organism - de ex. in lumea astrala ai corp astral. sufletul in sine
nu se poate dezvolta daca nu-l montezi pe un corp si nu-l trimiti in lumea mare...

Alexandru
06-03-2003, 04:37 PM
Poate exista oameni care n-au fost fericiti sau impliniti vreodata sau oameni care n-au iubit si n-au fost iubiti de cind s-au nascut pina au murit, dar cu siguranta nu exista om pe pamint caruia sa n-ui fi fost vreodata frica.
Ne nastem cu frica intiparita in suflet. Chiar si cei mai curajosi oameni...
Uneori reusim sa invingem teama, dar de cele mai multe ori suntem victemele ei.
Exista si o afirmatie: "In dragoste nu exista frica", ci dragostea desavarsita izoneste frica.
Frica se trateaza cu dragoste si in dragoste desavarsita.
Da, cu frica cam asa e - si Isus Cristos se temea cand l-au rastignit pe cruce.
Eu n-am stat sa numar, da zicea cineva ca in biblie intalnesti de vre-o
360 de ori - 'nu-ti fie frica', asa ca sa ne ajunga pentru fiecare zi din an.

Kratoss
07-05-2003, 02:56 PM
Cineva a dat ideea ca raiul ar fi acea "lume" lipsita de limite. Adica infinit in tot, Infinit de culori, sunete ganduri, infinit de tot absolut....

Alexandru
07-07-2003, 02:59 PM
De asta-mi place mie The Matrix...

l'll hang up this phone.

And then l'll show these people
what you don 't want them to see.

l'm going to show them a world...

.... without you.

A world without rules and controls,
without borders or boundaries.

A world where anything is possible.

Where we go from there...

....is a choice l leave to you.

crs
01-25-2005, 02:50 AM
e interesana dezbaterea voastra dar de ce nu luati in calcul si un alt punct de vedere: de ce viata de dincolo (sau 'de dupa moarte") e de fapt viata reala iar viata care o percepem noi zi de zi e "cea de dincolo"? (asta e o teorie ce dateaza din vremea vechilor greci - Matrixul e inspirat din ea, binenteles adaptad, dar ideea conteaza). De ce nu "am trai" cu adevarat atunci cind dormim? Nu stiu ct de bine m-am facut inteles, dar mai pot incerca daca doriti. Se stie f. bine ca omul foloseste doar un procent destul de mic al creerului sau (~12% dar s-ar putea sa ma insel, oricum nu asta e important) si conform multdiscutatei teorii evolutioniste (la care as avea multe de comentat dar as fi off-topic) un organ nesolicitat se atrofiaza (ex. apenticele sau mai simplu - se stie ca daca-i pui in ghips un picior (sa zicem) unui copil in perioada de cresere si il tine asa timp de o luna (deci nu-si utilizeaza respectivul picior), acesta (piciorul, evident :D ) remine mai scurt decit cel utilizat (binenteles f. putin). Dar aceasta "chestie" nu se aplica s in cazul creerului (avind in vedere cit din el folosim), chiar din contra, de-a lungul evolutiei umane acesta si-a marit volumul. O concluzie ar fi ca e folosit (din moment ce nu se atrofiaza...). Dar cum si unde?Aceasta e intrebarea. Raspunsul? si-l da fiecare cum poate. Unii presupun ca atunci cind dormim de fapt doarme doar corpul fizic, celalalt e utilizat, omul gindeste. Visele se formeaza (presupuneri binenteles) atunci cind creierul incepe a lucra inainte sa se "trezeasca" corpul fizic. Dar de ce se poate intimpla asa ceva? Nu stiu, poate stiti voi. Intrebarea mea era: de ce viata de dincolo nu ar fi viata de zi cu zi iar asta nu ar fi "cea de dincolo"? Pe cine am plictisit il rog sa ma scuze!

galad
02-14-2005, 09:14 PM
Intrebare eterna, fara a fi gasit un raspuns vreodata. In baza ultimelor descoperiri ale stiintei (cu care sunt la curent, desigur), mi-am gasit raspunsul care-mi convine. Dat fiind existenta scurta materiala a noastra, coroborata cu frica fata de moarte, genereaza dorinta de a ne autoalina (autoamagi) cu ideea de a continua in o alta ipostaza existenta noastra. Exista doar spatiu, timp, materie si ceea ce le incheaga impreuna - informatia (structura informationala). Nimic mai mult, nici un fel de alta viata, alta existenta in careva nivele superioare si abstracte. Pentru a nu preocupa creerul in mod abuziv cu asemenea lucruri, inteleptii demult au gasit solutia - traeste cu demnitate viata asta, alta nu vei avea.

gr8dude
02-14-2005, 10:57 PM
am citit tema, si iata ce pot spune:
sunt de acord cu idea data. gindeam si eu asa. ma bucur ca s-a gasit un om care a exprimat idea. inca in 2002 :-)

inca ceva:
Yn ceea ce priveshte nemijlocit viatsa dupa moarte: ea nu exista. Exista doar imaginea unei asemenea vietsi. Pentru a nu-sh' bate prea tare capul cu yntrebarea "ce se yntympla cu noi oare dupa moarte?", omul a gasit o explicatsie nedovedita yn practica shi s-a multsumit cu ea
aici tot sunt de acord.

eh ce bine e sa citesti arhivele :-)

am citit o carte despre creier, acolo idea data era analizata mai detaliat. un nano-rezumat [in cuvintele mele]:
omul isi propune scopuri - le atinge - este satisfacut. insa unele scopuri sunt imposibil de realizat. tot asa exista si unele intrebari care sunt prea complicate si nu pot primi raspuns. acum imaginati-va ca creierul e ca un procesor cu multi-tasking: un task se executa, apoi altul... insa daca un task ramine in rind, el ocupa din resurse, si nu permite ca alte task'uri sa se execute in mod obisnuit. + asa e firea omului - o dilema il roade din interior [nu toti oamenii, in orice caz eu sunt asa], si nu e neobisnuita situatia in care un task imi crapa 100% din resurse si nu-mi da pace sa rezolv alte probleme.

pai, viata de dupa moarte e un astfel de task. cineva a gasit solutia cu mult timp in urma, propunind idea despre dumnezeu, suflet, eternitate, etc... adica s-a propus o solutie care e adevarata "by default", astfel incit creierul sa nu piarda timp in cautarea raspunsului.

nu stiu cum voi - dar eu consider ca e adevarat. basmul cu strugurii verzi e ceva similar. vulpea si-a gasit un argument, si din acel moment putea dormi linistita :-)

despre creier si procente. pe mine ma intereseaza un singur lucru: cum poti estima cit ai dintr-un intreg, daca nu stiu cu cit este egal intregul?

frica este de la nastere, asa imi pare mie,
nu sunt de acord cu aceasta, si nici cu aceasta:
Frica vine nu de la nastere....frica vine din necredinta.....

imho, frica si toate celelalte, vin din cunostinte

cind erati mici, credeati in dumnezeu? cind erati mici, va era frica de ceva?
mici = nu 7 ani, si nici 5.. de fapt, nici nu stiu citi, cred ca cam pe atunci cind inveti sa mergi, sa 'cinti', etc.

toate aceste idei ajung la noi atunci cind studiem, ne informam, discutam...

visul - e un bun exemplu. ce fel de visuri aveati cind erati la virsta indicata mai sus? e imposibil sa visezi monstri si tot felul de chestii similare - deoarece nu esti constient de existenta lor!

eu, in perioada data, aveam asa un 'tip' de vis.. care tare nu-mi placea.. tot ce vedeam - era o suprafata perfect alba, perfect neteda.. care BRUSC devenea neregulata, cu culori random... nu erau nici oameni, nici animale, nici figuri.. doar suprafata alba si acea 'haotizata'.

observati evolutia proprie, cu cit deveniti mai experimentati, cu atit mai complexe sunt visurile.
concluzia mea e ca frica este ceva ce capatam prin cunoastere.

poate ca nu am dreptate. stie cineva de ce pling copiii mici? teoretic ar trebui sa plinga NU de frica :-) ci din cauza ca le este foame, sau incomod, sau ii doare ceva.. aceasta ar confirma teoria expusa mai sus.

cum am spus, cunoasterea ne face probleme, si tot cunoasterea le va rezolva. omul simplu a creat divinitatile pentru a explica unele fenomene si pentru a 'rezolva' unele dileme. toata informatia data se transmite descendentilor. insa cu timpul vom capata raspunsurile - si urmasii nostri se vor ciocni cu alte probleme. ale noastre alcatuind doar citeva pagini cu desene dintr-o carte de istorie, sau vre-o revista de tip "arborele lumii 3005" ;-)

greenFoX
02-15-2005, 02:18 PM
imho, frica si toate celelalte, vin din cunostinte

cind erati mici, credeati in dumnezeu? cind erati mici, va era frica de ceva?
mici = nu 7 ani, si nici 5.. de fapt, nici nu stiu citi, cred ca cam pe atunci cind inveti sa mergi, sa 'cinti', etc.

concluzia mea e ca frica este ceva ce capatam prin cunoastere

Nu ar mai bine spus ca frica apare odata cu "constiinta" ? Constiinta a ceva ce ne scapa, ce nu putem controla, ce sare de sub orice regularitate.
Cand stiu ceva (cand am cunostinte sigure) de ce mi-ar fi frica? A cunoaste inseamna a poseda, a putea supune unui tipar - si asta ofera mai degraba siguranta decat frica. Din contra, cand ne dam seama ca ceva ne depaseste, apare si frica, si implicit, supunerea.

Nestiind care-i treaba cu moartea, este normal sa-mi fie frica de ea.

vitalic sprinceana
02-16-2005, 09:35 AM
citat:

sunt de acord cu idea data. gindeam si eu asa. ma bucur ca s-a gasit un om care a exprimat idea. inca in 2002 :-)

da eu nu sunt de acord... cred ca o reducere a expresii ca "viata de apoi" la alta expresie" energie", ambele ambigue, nu rezolva nimic. pai, si viata de aici e tot o energie si atunci nu putem vorbi de nimci..intrucat astea sunt simple manifestari ale energiei..adica spunem energie, dar nu stim ce inseamna asta si ne facem ca am rezolvat problema..
problema vietii de apoi e ceva mai complicata...mai intai, omul e o fiinta complexa, din corp si suflet..trebuie sa vedem care sunt proprietatile lor aici, apoi daca au ciorespondente dincolo..etc...adica, eu sunt de parere ca teoria energiei e o teorie nebuloasa, care dezinfecteaza locul, dar nu lecuieste rana...

Citat:
Yn ceea ce priveshte nemijlocit viatsa dupa moarte: ea nu exista. Exista doar imaginea unei asemenea vietsi. Pentru a nu-sh' bate prea tare capul cu yntrebarea "ce se yntympla cu noi oare dupa moarte?", omul a gasit o explicatsie nedovedita yn practica shi s-a multsumit cu ea

aici tot sunt de acord

ratiunea umana opereaza cu cateva categorii...si are o arie de aplicare..in cazul tau, ambele ipoteze: exista si nu exista (lumea de apoi) sunt valabile..findca nu le poti combate cu nimic..lipseste experienta...marele invatator adica..uite de-am fi avut posibilitatea sa studiem macar o clipa micuta infima din cealalata lume..a.r fi fost altfel

gr8dude
02-16-2005, 10:58 PM
greenFox - ceea ce aveam in gind cind am scris, e echivalent cu ceea ce ai spus tu. e ceva de tipul la 'eu stiu ca nu stiu' - adica invat unele lucruri, deschid multe usi, si imi dau seama ca.. fiecare usa deschisa ma duce la cite un coridor, fiecare cu cite 50 de usi noi :-) ......... cindva insa toate usile vor fi deschise [teoretic] = atunci cunostintele ne vor 'salva'

pe de alta parte - constiinta. un om care nu e constient de existenta problemei - doarme in pace. deci putem afirma ca constiinta=problema, lipsa constiintei=lipsa problemei. hahaha

da, ai dreptate - frica ne este de ceea ce nu cunoastem..

hmm.. cred ca am putea pune semnul egalitatii intre constiinta si cunostinta (cel putin aici), deoarece doar acei oameni care gindesc - isi dau seama de existenta problemei. insa in general, sunt doua lucruri diferite.

vitalic sprinceana - decit sa ne impotmolim in energie, putem sa simplificam lucrurile la atomi. eu, spre exemplu, sunt incintat de faptul ca peste un timp - atomii care acum ma alcatuiesc pe mine, vor fi o parte a unui copac, sau a unui alt om.. sau a unui reactor nuclear... iar cind situatia se va schimba... voi fi si eu o bucatica din explozia unei stele, si eu voi calatori la distante enorme in univers.. diferite parti - in diferite directii..
parerea mea e ca aceasta e o existenta eterna.

spre regretul nostru, pina cind nu putem studia 'cealalta lume', sau sa confirmam\negam existenta ei. deci pina cind putem doar sa extrapolam :-)

2008.