PDA

View Full Version : reguli plus info

dune
05-23-2006, 12:01 PM
iata citeva reguli de baza pe care va rog sa le respectati:

dezbaterea va incepe pe 1 iunie si va dura 2 saptamini. la sfirsitul saptaminii a 3a va fi declarata echipa invingatoare care va fi premiata in saptamina a 4a.

1. membrii echipelor sint invitati sa aduca argumente pentru cazul propriu, contra argumente pentru cazul echipei oponente si raspunsuri intrebarilor parvenite din public.

2. membrii echipelor pot pune intrebari echipei oponente. raspunsurile la oricare din intrebarile puse nu este obligatoriu insa juriul va tine cont de acestea.

3. juriul va fi la moment alcatuit din 3 moderatori (inca nedecis care) care nu vor participa la dezbateri insa vor monitoriza activ echipele participante si vor lua o decizie in privinta echipei invingatoare la sfirsitul saptaminii a 3a a fiecarei luni.

4. publicul nu poate participa la dezbateri cu argumente sau contrargumente proprii. participarea publicului e limitata la punerea intrebarilor pentru oricare din membrii echipelor participante. publicul poate participa la dezbaterea generala lunara din forumul La Izvor.

5. fiecare echipa poate fi alcatuita din maximum 5 participanti. echipa cistigatoare va fi premiata (exista putina neclaritate inca in privinta modalitatii) cu 25 euro (5 euro pentru participant).

Aceste reguli nu sint finale si deci mici schimbari pot parveni pe parcurs insa nu ne asteptam la schimbari majore.

MirK
05-24-2006, 07:08 PM
Dezbateri care se termina prin castigul unei echipe ? Un juriu care desemneaza invingatorul dezbaterilor ? :-)

Ce idei minunate poate produce mintea moldoveanului ! Juriu care desemneaza invingatorul dezbaterilor ! Bai, brevetati ideea cat nu e tarziu, caci nimanui inca nu i-a venit in cap o asemenea inventie. Voi sunteti primii.

dune
05-24-2006, 08:25 PM
urmatorii moderatori vor face parte din juriu pentru aceasta dezbatere: adrenalina, husky40 si codrin.

mintea moldoveanului e plina de idei minunate!

dixy
05-24-2006, 08:49 PM
Alte reguli nu mai există? Dacă una dintre echipe face o afirmaţie sau pune o īntrebare, răspunde unul singur, se răspunde pe rānd sau de-a valma? Timp maxim de răspuns există?

dune
05-24-2006, 09:14 PM
presupun ca timp maxim de raspuns nu exista si ca echipa tre sa se coordoneze singura in modul in care raspunde. presupun ca asta nu inseamna decit ca fiecare participant sa ia in consideratie in masura posibilitatilor raspunsurilor celorlalti coechipieri astfel incit sa nu se contrazica.

dixy
05-24-2006, 09:34 PM
Totuşi un timp maxim de răspuns, ar fi frumos. Dacă o echipă stă o săptămānă pānă să zică ceva?

animaluts
05-24-2006, 09:51 PM
nu cred ca o asemenea situatia ar putea aparea.. eventual in asha caz, arbitrii ( moderatorii ) tzin cont de acest fapt shi e doar un plus pentru cei care participa activ la dezbatere.

Sventlana
05-24-2006, 09:56 PM
don'le che guevara .nu o saptamina dar mai gindeste ca oamenii mai au scoala,slujbe nu au timp non stop sa aduca argumente

dixy
05-24-2006, 10:28 PM
Mă gāndesc, dar dacă discuţia lāncezeşte, ce farmec mai are? Ştiu că oamenii mai au şi treburi dar dacă tot intră pe net şi tot intră pe forum, nu-i greu să bage nasul pe la locul cu pricina şi să răspundă dacă e cazul.

animaluts
05-24-2006, 10:32 PM
dixy, pastreaza cuvintele p/u dezbatere ;) crede-ma ca va fi suficient de activa lumea ;)

ka_sasha
05-26-2006, 01:55 AM
prevad ca nu va fi monotona dezbaterea...o sa poata fiecare 10 minute pe zi sa jertfeasca pentru dezbatere( desigur ca fiecare e ocupat cu anumite activitati.....sesiune..:serviciu...etc)

Andolino
05-26-2006, 04:47 PM
Care e premiul? - o Unire cu Romānia? ... sau cu Rusia? :)

Lanu
05-26-2006, 04:54 PM
25€ ca să le dăm şpagă grănicerilor de pe Prut.

coolgreetings
05-29-2006, 08:36 PM
5. fiecare echipa poate fi alcatuita din maximum 5 participanti. echipa cistigatoare va fi premiata (exista putina neclaritate inca in privinta modalitatii) cu 25 euro (5 euro pentru participant).
cineva din userii partincipati tre“sa aiba un cont de banca. Iar prin IBAN & BIC faci transferuri de bani fara sa platesti procente sau texele bancii.

adrenalina
05-31-2006, 04:03 PM
sa inteleg ca maine incepem... ok... dune, eu am o intrebare... juriul nu are voie sa intervina deloc pe parcursul discutiilor sau avem voie sa punem si noi intrebari...

care sunt echipele ??? intr-un final...

animaluts
05-31-2006, 10:33 PM
maine e Inaltarea.. sa incepem chiar de myine sa ne trimitem shi scoatem ? :) glumesc desigur ;)

moderatorii cred ca ar trebui sa intervina cu intrebari, etc.. doar in cazul cand nu pot sa aleaga care echipa e cashtigatoare..

Abenpace
06-01-2006, 11:24 AM
Parca e 1 iunie, dar nu vad dezbaterea...

adrenalina
06-02-2006, 02:18 PM
eu incep sa nu mai inteleg... unde ii dezbaterea. fiecare deschide teme sepratae si nu gasesc logica, nu gasesc contra argumente, nimic... Codrin, tu ce parere ai, nu ar trebui sa se poarte discutia intr-o singura tema??? ar fi mult mai simplu pt juriu... altfelo sa trebuiasca sa facem rezumate din temele care se deschid si daca fiecare participant deschide o tema, atunci se va face haos...

Codrin
06-03-2006, 08:24 AM
Mie mi se pare ca in clipa asta pe aici arata ca la o petrecere nereusita pre-liceeala unde nimeni n-are curajul sa invite pe nimeni la dans si se sta in grupuri separate, fetele cu fetele si baietii cu baietii. Plictiseala mare. Nimi nu citeste pe nimi si fiecare predica in pustiu.

Dunel, ian, daca sunt asa rusinosi licheste tu toate temele de discutii intr-una singura cum era cand ma zbateam eu fara sanse, dar excitat la maxim, intre adrenalina, lelaina, sventlana si cine mai era printre fetele alea care nu aveau rabdare sa astepte cu fumatul pana la terminarea partidei da' ni-l suflau in fatza chiar in timpul ei.

Romān Moldovean
06-05-2006, 11:36 AM
eu incep sa nu mai inteleg... unde ii dezbaterea. fiecare deschide teme sepratae si nu gasesc logica, nu gasesc contra argumente, nimic...

Mie mi se pare ca in clipa asta pe aici arata ca la o petrecere nereusita pre-liceeala unde nimeni n-are curajul sa invite pe nimeni la dans si se sta in grupuri separate, fetele cu fetele si baietii cu baietii. Plictiseala mare. Nimi nu citeste pe nimi si fiecare predica in pustiu.

Absolut de acord cu cele de mai sus! Sper ca dune sa nu imi ia in nume de rau daca imi voi spune sincer parerea despre modul defectuos de punere in aplicare a unei idei remarcabile: dezbaterea, pe echipe, a unor subiecte "fierbinti":
1. In forma gandita de dune, dezbaterea trebuia sa aiba loc intre o echipa PRO si o echipa CONTRA. Asta presupune din start obligativitatea ca tema dezbaterii sa fie constituita dintr-un singur subiect (o singura idee) care sa permita polarizarea celor ce vor participa la discutii: unii PRO si altii CONTRA acelei idei. In cazul de fata tema pune in discutie "probabilitatea Unirii", "necesitatea Unirii" si "contextul politic actual" facand imposibila o optiune pro sau contra simultan pentru toate ideile continute in tema. Totodata, consider ca ideea unica pe care trebuie sa o contina tema este necesar sa fie exprimata clar si explicit, ceea ce nu se intampla in tema propusa: de exemplu, una dintre idei se refera la "necesitatea Unirii" fara a se raporta la cineva. Cui ii este necesara aceasta Unire? Romanilor basarabeni? Rusilor din Republica Moldova? Romanilor din Romania? Lui Igor Smirnov? Lui Voronin? Lui Putin? Uniunii Europene? Chinezilor? In raport de acest referential poate avea loc o debatere clara, altfel fiecare aduce argumente Pro sau Contra raportat la subiectul caruia considera el ca ii este sau nu necesara Unirea.
2. Ideea limitarii numarului de participanti la dezbatere nu mi se pare nici inspirata si nici democratica: de ce 5 si nu 3, sau 10? Cei 5 sau 3, sau 10 sunt cei mai potriviti/competenti sa fie purtatorii de cuvant ai celor ce nu au dreptul decat sa puna intrebari? Cred ca la dezbatere ar trebui sa aiba dreptul sa participe toti cei care cred ca au ceva de spus.
3. Existenta unui juriu care sa dea un verdict privind castigatorul dezbaterii a mai fost criticata si sunt de acord cu aceasta critica. Castigatoare a dezbaterii poate fi doar acea echipa care a convins auditoriul si nu cea stabilita arbitrar de indiferent de ce juriu.
4. Imi mentin parerea ca, asa cum se intampla peste tot in lume, atunci cand vei purta un dialog (si cu atat mai mult cand participi la o dezbatere) este necesar sa te prezinti si sa-ti cunosti interlocutorii (atat partenerii din propria echipa cat si cei din echipa adversa).
5. Ideea premierii invingatorului dezbaterii nu mi se pare inspirata. Cati dintre participantii la dezbatere doresc sa fie premiati pentru contributia lor?

Deocamdata, atat. Timpul nu imi permite sa lungesc argumentatia. Toate bune, tuturor!

dixy
06-05-2006, 12:18 PM
Ups, am numărat greşit. Scuzele mele.

Romān Moldovean
06-05-2006, 01:16 PM
Ups, am numărat greşit. Scuzele mele.

OK, no problem, n-ai de ce sa te scuzi.

dune
06-05-2006, 02:04 PM
ciuvashi, nu vine nimeni cu contra argumente sa injiem putin atmosfera?

Abenpace
06-06-2006, 12:08 PM
2. Ideea limitarii numarului de participanti la dezbatere nu mi se pare nici inspirata si nici democratica: de ce 5 si nu 3, sau 10? Cei 5 sau 3, sau 10 sunt cei mai potriviti/competenti sa fie purtatorii de cuvant ai celor ce nu au dreptul decat sa puna intrebari? Cred ca la dezbatere ar trebui sa aiba dreptul sa participe toti cei care cred ca au ceva de spus.

Care ar fi diferenta dintre dezbatere si o discutie oarecare?

In privinta alegerii de catre "public" - public nu o sa aleaga pe cei care au adus argumente mai bune ci pe cei care au sustinut atitudinea pe care o impartasesc.

Romān Moldovean
06-06-2006, 01:09 PM
Care ar fi diferenta dintre dezbatere si o discutie oarecare?

DEZBĮTERE, dezbateri, s.f. Faptul de a dezbate; analiză amănunţită, discutare, deliberare; discuţie largă asupra unei probleme de interes general.

O discutie larga presupune participare mai multor persoane, nu doar a catorva.

public nu o sa aleaga pe cei care au adus argumente mai bune ci pe cei care au sustinut atitudinea pe care o impartasesc.

Daca nu e cu suparare, "publicul" si nu "public" va alege nu pe cei care au adus argumente mai bune (mai bune din al cui punct de vedere?) ci pe cei care au adus argumente mai convingatoare (de natura sa ii convinga ca afirmatiile facute sunt corecte/adevarate).

Abenpace
06-06-2006, 02:27 PM
Nu mi-ai raspuns la intrebare - care va fi diferenta dintre dezbatere si discutiile ordinare care au loc pe acest forum, in cazul in care vor participa toti?

De la cate persoane "cateva" se transforma in "mai multe"?

Iar parerea mea este ca publicul nici nu va citi argumentele, ci va vota cu cei care sunt pro unire in cazul acestei dezbateri, pe acest forum, indiferent de mersul discutiei. La fel cum indiferent de mersul dezbaterii publicul de pe forum.md va vota cu echipa contra. In mod similar se va intampla si cu alte teme.

adrenalina
06-06-2006, 02:52 PM
nu exista nici un public care sa voteze... suntem trei persoane in juriu, care facem parte din moderatori... si noi vom decide echipa castigatoare... doi membrii sunt din Ro si unul din MD... asa ca puettei sa discutati va rog la tema si sa nu va faceti griji de public...

2008.