Cine poate sa se exprime in privinta retelelor instalate intre apartamente, case private. Dupa cum am observat exista o tendinta de interconectare a PC-urilor persoanelor private pentru a accesul la internet, colectii de *.mp3, filme, jocuri etc.
Ma intereseaza daca cineva a participat la instalare, ce probleme apar: de ordin fizic, juridic, administrativ. Dar principalul ma intereseaza doua lucruri: costul si tehnologia. Marea majoritate a retelelor din Moldova sunt Ethernet pe baza de UTP. Se poate de utilizat si aceasta, dar trebuie de instalat cablu din nou etc. Ca o alternativa la Ethernet ar fi HomePNA, dar niciodata nu am vazut in practica cum lucreaza, luand in consideratie faptul ca lucreaza pe baza firelor de telefon ar fi mai comod. Dar nu cunosc preturile echipamentelor, firmele care le realizeaza si principala problema: va functiona pe firele "trase" de gheaghea Vasea telefonistul.
iulik
04-26-2002, 07:24 PM
:ciupos:
in primul rind, tu ar trebui sa informezi oamenii despre ce fel de compuri este vorba, sisteme de operare, si distantsa dintre ele,
fara aceste date nimeni nu o sa-ti poata spune nimic ....
IOS
04-29-2002, 10:35 PM
Cand merge vorba despre tipul retelei locale nu are nimic de a face cu ce sistem de operare lucrezi, cate compuri o sa fie si distanta intre ele.
Pe mine mai mult ma interesa daca este posibil in Moldova sa creezi o retea HomePNA si care sunt plusurile ei fata de Ethernet. Alta intrebare era care sunt problemele aprute la instalare: pe unde de instalat cablul, problemele cu administratia cladirii etc.
iulik
04-30-2002, 09:37 AM
IOS, tu ai adus aminte despre ACCESUL colectiv la net, asta deja tre de tinut cont de OS ...
Plus la asta, sa stii ca si distantsa are o mare importantsa, uite eu sunt unit la net prin BNC care atirna intre 2 cladiri distantsa este de 180 M ...
Pentru a plunui o retseaua, tre sa tii cont de Distantsa, Pret si calite ....
Pentru ca aceiasi retseua poti s-o faci prin BNC si prin optica, si prin micromodem si UTP si d-linki, dar clitatea si costul vor fi diferite, acum sper ca ai intseles pentru ce trebuie sa ai in vedere distantsa ...
IOS
04-30-2002, 10:03 PM
iulik sunt de acord cu tine ca distanta este o problema primordiala in proiectarea si instalarea retelelor. Daca vorbim de UTP lungimea maxima este 100 m pana la hub/switch, coaxial subtire - 200 m, coaxial gros - 500, fibra - 2000 m sau 3000 m pentru singlemode. Daca utilizam NIC-uri de la companii serioase (3Com) atunci se poate de utilizat si un cablu mai lung decat 100 m (cu conditia ca si cablul sa nu fie cumparat de la "Ptichka" cu 4 lei metrul).
Nu cred ca cablul tau "atarna", daca ar fi asa mai mult de 2-3 luni nu ar mai functiona.
Daca ne adancim in teorie o sa vedem ca nu este recomendabil de utilizat cablu coaxial (din cauza efectelor de antena), in cel mai rau caz s-ar putea utiliza STP, de dorit ar fi fibra. Eu inteleg destul de bine problemele legate de distanta dintre calculatoare.
In privinta sistemelor de operare, standard 98/2000, server-ul posibil pe 2000 cu winroute. Simplu.
Ce nu cunosc eu este cum de instalat cablul in asa fel ca vecinul Pasha sau Kiril dupa ce "niuhaeshte" clei sa nu aiba posibilitatea de a-mi topi cablul cu bricheta sau vecina Natasha sa taie vreo jumate de metru pentru a lega sacul cu cartofi.
O alta intrebare a fost daca stie cineva ceva despre HomePNA.
iulik
05-01-2002, 03:15 PM
Nu cred ca cablul tau "atarna", daca ar fi asa mai mult de 2-3 luni nu ar mai functiona.
Te gresesti amarnic,
Eu am cumparat cablu ecranat cu 1 $ metru Plss la asta , in doua locuri este innadit, pentru ca buhta de cablu avea 100 de metri, poti sa-ti spun ca locul sta afara in aer liber si la toamna o sa aiba 3 ani de cind functioneaza fara probleme, si adoa oara cind am skimbat serverele in alta parte am fost nevoit sa mai adaug cablu, si tot funcicleste destul de fine ...
Lungimea de cablul care atirna (care nu este cuplata pe partea esterioara a peretilor) este de vreo 50 m deci am luat sirma otselita, am imuscat 2 diubele in perete si am legat sirma, apoi de ea am legat cablu, si merge nimeni nu o poate ajunge pentru ca e la inaltimea de vreo 3,5-4 metri ....
Referitor la placile de retsea, pe care le folosest, :) sunt dintre cele mai ieftine pe care le-am gasit realtek 8029 duplex :) M-a costat 2500 de lei cablu+placile de retsea+ plus munca svezistilor care au intins cablul ....
IOS
05-02-2002, 03:11 PM
Prin a "atarna" am avut in vedere faptul ca cablul este tras intre doua cladiri fara suport. Daca cablul este sustinut de sarma, de acum el nu atarna.
dan
05-03-2002, 06:24 PM
hehe, hai s'om discuta daca atirna sau nu atirna la iulik cablu'
iulik
05-03-2002, 06:32 PM
:hahaha:
Patsanu o dorit sfaturi, eaca eu i le-am oferit fara plata ....
IOS
05-04-2002, 02:29 PM
OK patsanu multumesc pentru sfaturile tale oferite gratis. Dar imi mai poti spune: merita sa incerc HomePNA sau raman la 802.3, ce documente trebuie facute pentru SEL si cum de instalat cablul daca nu sunt canale speciale pentru asta.
Multumesc anticipat pentru un raspuns clar si argumentat.