View Full Version : E BINE CE FACE ROSCA?
MAFIA 02-06-2004, 10:17 PM o doresc dar nu o facut nimic
rosca doreste si protesteaza
adica a face ceva pentru asta inseamna a protesta contra altceva ?
Rosca nu are suficiente mandate sa poata face ceva; adica nu poate PPCD-ul sa adopte legi caci nu vor fi votate de majoritate care o reprezinta comunistii. Puterea e in miinile comunistilor.
PPCD-ul reprezinta opozitia. Nu au atita putere sa faca ei ceva adica sa adopte ei legi, n-au suficiente mandate. In schimb se opun de fiecare data protestind atunci cind comunistii vor sa-i acorde limbii ruse statutul de limba oficiala sau cind vor sa introduca manuale de istoria Moldovei, limba moldoveneasca etc... Protesteaza impotriva ocupatiei rusesti in Transnistria, impotriva cenzurii etc... Daca ar avea ei puterea, ar face ceva si fii sigur ca unirea Moldovei cu Romania e numai o problema de timp. Deocamdata au doar puterea sa protesteze si sa se opuna guvernarii comuniste.
Ideea mea e clara: daca o sa dati voturi in dreapta si in stinga pentru diverse partidulete sau candidati in loc sa votati PPCD atunci o sa-i ajutati numai pe comunisti.
zopiryon 02-06-2004, 11:11 PM ce fel de unire, daca Romania e deja in structurile euro-atlantice si orice skimbare teritoriala e interzisa ??? dupa cum te stim tare in geo-politica sunt sigur ca ai gresit, nu ? :hahaha:
sapu ce facem cu transnistria, daca Romania intra in UE, noi ne unim cu ea ? atunci PRM o sa fie membra UE ?
ppcd nu va avea NICIODATA puterea in MD, atunci pentru ce sa'i votezi, ei pot protesta si fara sa primeasca salariu de deputat...
p.s.s. Daca nu ar fi fost ROSCA , comunistii nu ar fi fost acum la putere ! DE CE IN 2001 PPCD-u SI PARTIDU COMUNIST AU VOTAT LEGEA AIA ISTORICA(Potrivit careia presedintele e ales de parlament), DOAR ERA CLAR CA COMUNISTII CASTIGA PARLAMENTU, SA NU FI VOTAT LEGEA LUCINSKI AR FI FOST INCA PRESEDINTE...
asa ca acum rosca e obligat sa lupte pana la sange sa'i dea jos pe acei pe care singur acolo i'a pus
p.s. scoate'ti capu din fund si uite'te ce se mai intampla, pana a face asa propaganda naiva...
MAFIA 02-06-2004, 11:35 PM UNIREA MOLDOVEI CU ROMANIA E NUMAI O PROBLEMA DE TIMP. ALTCEVA E CA TRANSNISTRIA S-AR PUTEA S-O PIERDEM si sa devina o regiune autonoma ruseasca in cadrul ukrainei. GRANITA DE EST A ROMANIEI VA DEVENI RIUL NISTRU. E O PROBLEMA DE TIMP. PUNCT.
zeugeniu 02-07-2004, 01:45 AM ce fel de unire, daca Romania e deja in structurile euro-atlantice si orice skimbare teritoriala e interzisa ???
Eu va spun urmatoarele lucruri:
-acum nici 10% din populatia romaniei nu doreste unirea cu RM
-dar in momentul in care populatia Basarabiei o sa doreasca unirea ... Romania (populatia Romaniei) o sa renunte la tot pentru asta ... eu va garantez asta ...
Stiti care e atitudinea cea mai intalnita in Romania acum fata de RM? Eu ii intreb daca ei ar dori sa se uneasca cu gubernia ruseasca (basarabia) ei imi zic ca nu ... de ce? din cauza tendintelor pro-ruse de la voi ... romanii stiu ce se intampla cu Voronin al nostru, aproape zilnic apare cate un articol in presa despre mascariciul ala de Voronin lol.
Dar toti (cel putin in bucuresti) zic ca daca basarabia ar vota pentru unire, si ei ar face la fel.
zeugeniu 02-07-2004, 01:58 AM Ar trebui totusi sa va mai zic ceva ... nu numai Voronin e de vina.
Toti cei care fac compromisuri cu rusii ... de genul Lucinschi (ce nume urat) ... nici un fel de compromis pe care il face clasa politica din chisinau cu rusii nu e bun ... daca vii in bucuresti si zici ca esti moldovean (cum zicea lucinschi) rade tot metroul de tine ... si aici nu ma refer la moldovean de Iasi ... spune ca esti roman din basarabia ... nu o sa ai nici o problema
Multi colegi de facultate veniti din Chisinau gresesc din punctul asta de vedere ...
Nu faceti compromisuri ... in cativa ani ... daca ceva nu se schimba in RM ... nimeni din Romania nu o sa se mai uite inapoi.
Noi protestam pe internet ... hehe ... dar votam partide genu' "Moldova Noastra", partide care nu stiu cum sa-i pupe mai repede in kur pe rusi ...
zopiryon 02-07-2004, 02:01 AM Radu, eu te'am intrebat ceva, asa ca raspunde te rog, daca nu...taci!
MAFIA 02-07-2004, 04:46 AM ce m-ai intrebat? mi-ai spus ca o intrat romania in NATO ?
Iar cind o sa se uneasca moldova cu romania granita va fi pe nistru caci e posibil sa pierdem transnistria. Am mai scris intr-un mesaj mai sus ca posibil Transistria sa devina o regiune autonoma ruseasca in cadrul ukrainei. Frontiera NATO cit si UE va fi pe nistru dupa ce moldova se va uni cu romania. E o problema de timp, am mai spus.
Cit priveste afirmatia ta: "orice skimbare teritoriala e interzisa" ...
Cine o sa-i interzica romaniei sa se uneasca cu moldova ? NATO? Cine ti-o spus ca e "interzisa" vreo schimbare teritoriala? Cit timp crezi ca va dura "interdictia" asta a ta despre care vorbesti? E o problema de timp. In cele din urma Turcia care e o tara NATO va intra in UE. Si Ukraina va intra in UE, dar abia peste 7 ani va fi pusa in discutie problema asta (ukraina).
Citeste atent:
UNIREA MOLDOVEI CU ROMANIA E NUMAI O PROBLEMA DE TIMP. ALTCEVA E CA TRANSNISTRIA S-AR PUTEA S-O PIERDEM si sa devina o regiune autonoma ruseasca in cadrul ukrainei. GRANITA DE EST A ROMANIEI VA DEVENI RIUL NISTRU. E O PROBLEMA DE TIMP. PUNCT.
MAFIA 02-07-2004, 05:14 AM spune ca esti roman din basarabia ... nu o sa ai nici o problema
zeugeniu: n-ai dreptate. Romanii din Moldova de est (intre prut si nistru) se numesc moldoveni pe sine insisi.
Cit priveste termenul de "basarabeni" cu care ne-au poreclit romanii (sau savantii romani). E un termen rusesc. Basarabia e o denumire coloniala a teritoriului dintre prut si nistru folosita odata cu ocupatia tarista ruseasca din 1812. Daca o sa te uiti pe vreo harta o sa vezi ca numele "basarabia" e denumirea sudului moldovei de la marea neagra si gurile dunarii. Denumire care vine probabil de la dinastia basarabilor. In prezent acel teritoriu cunocut si sub numele de bugeac se afla in componenta ukrainei.
Moldova de est sau Moldova dintre prut si Nistru este inima moldovei iar locuitorii nu s-au numit altfel decit moldoveni. Is timpiti romanii care folosesc numele de Basarabia sau "basarabeni" - nume introdus pentru toata moldova dintre prut si nistru odata cu ocupatia de catre Imperiul Rusesc.
Pentru mine e o insulta sa fiu numit altfel decit moldovean. Intr-adevar toti moldovenii, ardelenii, muntenii sint romani. Da eu am o intrebare: tie ti-ar placea sa te numesc tzigan? Afla ca denumirea cu care majoritatea romanilor ne poreclesc e insultatoare pentru mine.
Tu schimba-ti mai bine parerea si uita de numele Basarabia. Teritoriul cunoscut cu numele basarabia se afla in componenta ukrainei. A fost stapinita de dinstia basarabilor. Basarabia sau Tara Basarabenilor e mai degraba o alta denumire pentru Muntenia sau Valahia. Se foloseste uneori si numele de Basarabia pentru toata moldova dintre prut si nistru. Dar e o mare greseala. a fost introdus acest nume odata cu ocupatia tarista din 1812. Din asta cauza eu n-o sa las pe nimeni sa ma cenzureze, o sa lupt si o sa fac tot posibilul sa dispara aceasta denumire coloniala ruseasca din mintea tziganului... pardon romanului.
In ceea ce-i priveste pe bastinasii numele carora trebuie sa-l respecti - ei se numesc moldoveni la fel ca moldovenii din iasi. Altceva e ca toti moldovenii, ardelenii, muntenii etc is romani.
adoreus 02-07-2004, 05:48 AM Zopyrion a scris:
ce fel de unire, daca Romania e deja in structurile euro-atlantice si orice skimbare teritoriala e interzisa ???
Daca ai avut in vedere prin 'schimbare teritoriala' modificarea frontierelor, atunci ai dreptate. Nu este valabil insa pentru disparitia acestora, adica unirea statelor.
Exemplu:Disparitia in 1990 a frontierei dintre RFG(Germania de Vest),membra a Comunitatii Europene si a NATO, si RDG(Germania de Est), adica UNIREA lor.
MAFIA 02-07-2004, 06:11 AM URAAAAA!!!
Moldova se va uni cu Romania exact dupa modelul unificarii Germaniei! Moldova va deveni automat o regiune in cadrul Romaniei si vom face si noi parte din NATO si UE impreuna cu toata Romania.
Pe de alta parte e foarte probabil ca liderii transnistrieni si minoritatea rusa din transnistria sa nu doreasca unirea. Va accepta cineva granita pe Nistru? Va deveni Transnistria o regiune ruseasca precum kaliningradul intre Romania si Ukraina ? Deja e vorba de o schimbare a frontierelor si nu doar de disparitia acestora precum am vrea sa se intimple.
adoreus 02-07-2004, 09:29 AM Romanii din Moldova de est (intre prut si nistru) se numesc moldoveni pe sine insisi.
Cit priveste termenul de "basarabeni" cu care ne-au poreclit romanii (sau savantii romani). E un termen rusesc. Basarabia e o denumire coloniala a teritoriului dintre prut si nistru folosita odata cu ocupatia tarista ruseasca din 1812. Daca o sa te uiti pe vreo harta o sa vezi ca numele "basarabia" e denumirea sudului moldovei de la marea neagra si gurile dunarii. Denumire care vine probabil de la dinastia basarabilor. In prezent acel teritoriu cunocut si sub numele de bugeac se afla in componenta ukrainei.
Denumirile de teritorii si popu'latii ca si multe alte lucruri apar, se extind, se retrag, dispar... si nu e nimic grav in aceasta.
Imi pare rau ca nu-ti place aceasta denumire, desi te inteleg. Incearca sa te pui in locul 'romanilor' si vei vedea ca pentru ei e necesar sa faca o distinctie intre moldovenii lor si noi, ca sa nu apara confuzii. Conform ligicii tale la fel ar trebui sa se simta si bucovinenii si oltenii. Denumirile de Bucovina si Oltenia neexistand inainte ca aceste teritorii sa fie ocupate de Imperiul Habsburgic. Pana la urma noi am avut destine istorice diferite, si trebuie s-c recunoastem, dominatia straina si-a lasat amprenta asupra noastra facandu-ne si pe noi diferiti.
zopiryon 02-07-2004, 11:52 AM Zopyrion a scris:
ce fel de unire, daca Romania e deja in structurile euro-atlantice si orice skimbare teritoriala e interzisa ???
Daca ai avut in vedere prin 'schimbare teritoriala' modificarea frontierelor, atunci ai dreptate. Nu este valabil insa pentru disparitia acestora, adica unirea statelor.
Exemplu:Disparitia in 1990 a frontierei dintre RFG(Germania de Vest),membra a Comunitatii Europene si a NATO, si RDG(Germania de Est), adica UNIREA lor.
hehee...nu e CHIAR asa...da teoretic ai dreptate, dar in caz ca romanii incearca sa faca asta maine sau chiar dupa ce intra in UE(da la noi situatia nu se skimba) Occidentu n'o sa permita asa ceva...din cauza Transnistriei...
Asa ca mai intai tre sa pierdem Transnistria...si dupa asta sa ne gandim la Unire...
Cat despre entuziasmu asta a Mafiei, eu sunt oleaca sokat, pentru ca unire sa aiba loc, tre majoritate populatiei sa o doreasca, sau un partid uniunonist sa ajunga la putere...in urmatorii 15-20 de ani asta nu are cum sa se intample...
Si inca dupa 2007 Romanii o sa aiba atatea probleme, ca la ei toata standartele tre sa fie ca in UE, chiar si pretul la paine :wink: , ca lor
n'o sa le arda de moldovenii, care daca's normali au cetatenie romana sau is peste hotare...
p.s. Radu, Basarabia nu e porecla :hahaha:
MAFIA 02-07-2004, 05:19 PM Denumirile de teritorii si popu'latii ca si multe alte lucruri apar, se extind, se retrag, dispar... si nu e nimic grav in aceasta.
Imi pare rau ca nu-ti place aceasta denumire, desi te inteleg. Incearca sa te pui in locul 'romanilor' si vei vedea ca pentru ei e necesar sa faca o distinctie intre moldovenii lor si noi, ca sa nu apara confuzii.
LOL! S-au deprins si le pare ca numai moldovenii dintre carpati si prut is moldoveni? Le e lene sa zica: "moldoveni din stinga prutului" sau moldoveni din dreapta prutului? Moldova de Vest? Moldova de Est?
Cea mai rea idee e numele de Basarabia sau basarabeni care mie mi-s straine si n-o sa accept sa fie numita altfel decit Moldova si moldoveni.
zeugeniu 02-07-2004, 08:45 PM zeugeniu: n-ai dreptate. Romanii din Moldova de est (intre prut si nistru) se numesc moldoveni pe sine insisi.
Moldova de est sau Moldova dintre prut si Nistru este inima moldovei iar locuitorii nu s-au numit altfel decit moldoveni. Is timpiti romanii care folosesc numele de Basarabia sau "basarabeni" - nume introdus pentru toata moldova dintre prut si nistru odata cu ocupatia de catre Imperiul Rusesc.
Pentru mine e o insulta sa fiu numit altfel decit moldovean. Intr-adevar toti moldovenii, ardelenii, muntenii sint romani. Da eu am o intrebare: tie ti-ar placea sa te numesc tzigan? Afla ca denumirea cu care majoritatea romanilor ne poreclesc e insultatoare pentru mine.
Tu schimba-ti mai bine parerea si uita de numele Basarabia. Teritoriul cunoscut cu numele basarabia se afla in componenta ukrainei. A fost stapinita de dinstia basarabilor. Basarabia sau Tara Basarabenilor e mai degraba o alta denumire pentru Muntenia sau Valahia. Se foloseste uneori si numele de Basarabia pentru toata moldova dintre prut si nistru. Dar e o mare greseala. a fost introdus acest nume odata cu ocupatia tarista din 1812. Din asta cauza eu n-o sa las pe nimeni sa ma cenzureze, o sa lupt si o sa fac tot posibilul sa dispara aceasta denumire coloniala ruseasca din mintea tziganului... pardon romanului.
In ceea ce-i priveste pe bastinasii numele carora trebuie sa-l respecti - ei se numesc moldoveni la fel ca moldovenii din iasi. Altceva e ca toti moldovenii, ardelenii, muntenii etc is romani.
Radu,
Nu trebuie sa imi explici tu mie de unde vine numele de basarabia, oricine stie asta. Da, denumirea "basarabia' a fost extinsa de rusi dupa ocuparea teritoriului dintre prut si nistru in 1812.
Daca pentru tine e insultator sa te numesc roman, asta e problema ta.
Pentru mine e o insulta sa fiu numit altfel decit moldovean.
Pe mine poti sa ma numesti cum vrei tu, nu are nici o importanta, eu stiu cine sunt. Poti sa ma numesti si tigan, sincer, ma lasa rece! Dar nu inteleg cum ai ajuns tu de la basarabeni la tigani? Si nu inteleg cum poti sa imi zici mie tigan, ai auzit asta la unguri sau la rusi? lol
Da eu am o intrebare: tie ti-ar placea sa te numesc tzigan?
Ai afirmat undeva ca basarabia ar fi inima Moldovei? o.O
Afla tu ca principatul(voievodatul) moldovei nu a avut niciodata capitala pe teritoriul actul al RM. Teritoriul dintre prut si nistru era foarte depopulat pe vremurile lui stefan :)
Denumirea de Basarabia a fost adoptata de romani pentru a face o distinctie intre moldovenii romani si moldovenii rusi , simplu. Da, moldoveni rusi, pentru ca stii si tu ca majoritatea populatiei de la noi stie ruseste mai bine decat romaneste. Sunt de acord ca nu ei sunt de vina, asta e situatia!
Esti prima persoana pe care o vad ca face caz din cauza acestei denumiri. Cum ai dori sa numesc RM? Bastardostan?
Nu uita ca Grecia nu permite Macedoniei sa foloseasca acest nume, pentru ca Macedonia este o regiune istorica greaca. Asa cum Moldova e o regiune romaneasca.
Bla bla bla ma doare sa aud chestii din astea de la tine.
MAFIA 02-07-2004, 08:58 PM pentru ca stii si tu ca majoritatea populatiei de la noi stie ruseste mai bine decat romaneste.
Asta de unde ai mai auzit-o? Limba romana e limba materna la vreo 3 milioane de oameni din R.Moldova.
Nu uita ca Grecia nu permite Macedoniei sa foloseasca acest nume, pentru ca Macedonia este o regiune istorica greaca. Asa cum Moldova e o regiune romaneasca. Sa incerce numai vreun tzigan sa nu-mi permita mie sa numesc Moldova dintre Prut si Nistru cu numele Moldova... Ar trebui noi sa interzicem Romaniei sa porecleasca Moldova dintre Prut si Nistru cu numele de basarabia - nume introdus de tarismul rusesc incepind cu 1812. Nimeni nu interzice Romaniei sa numesca Moldova dintre carpati si Prut cu numele Moldova. Dar n-au nici un drept sa foloseasca denumirea coloniala ruseasca pentru Moldova de est.
Si eu am spus ca moldovenii, ardelenii si muntenii sint romani... Faptul ca interzic p.edishilor tzigani sa ne porecleasca cu numele "basarabeni" e altceva.
Nu exista alt nume pentru romanii din Moldova de Vest sau Moldova de Est decit moldoveni.
moldoveni=romani.
Tyrfele care poreclesc cu numele de "basarabeni" pe moldovenii dintre Prut si Nistru sa suga pyla. Eram odata la un pas de a asasina un fost presedinte al Romaniei in 2001 (e.constantinescu). Rau ca m-am razgindit. Protestul meu ar fi fost auzit de intreaga Romanie si de toata lumea.
zeugeniu 02-08-2004, 05:24 PM Deci sa inteleg eu bine, tu ii numesti pe romani tigani?
Radule revino-ti, oricum nu cred ca mai discuta cineva cu tine pe aici.
MAFIA 02-09-2004, 03:11 AM Deci sa inteleg eu bine, tu ii numesti pe romani tigani?
Sa inteleg eu bine, tu pe moldoveni ii numesti "basarabeni"? Nu conteaza daca-s din Moldova de Est sau de Vest. Cu totii is moldoveni.
MAFIA esti nervos?
DE CE NU TE MAI RELAXEZI
HAI DUTE LA fetitze nu mai fa prostii p e net.
Scripta manet.
anaconda 02-10-2004, 02:15 AM Deci sa inteleg eu bine, tu ii numesti pe romani tigani?
Sa inteleg eu bine, tu pe moldoveni ii numesti "basarabeni"? Nu conteaza daca-s din Moldova de Est sau de Vest. Cu totii is moldoveni.
apropos, de problema si numele tziganilor, folosit cu conotatie negativa? Cit e de usor a privi la suprafata? Cu ce au gresit noroadele indice deportate si folosite ca hamali de musulmani in Europa si Asia Mica? privite ca rasa neagra si inferioara de populatia bastinasa, alungati si batuti, omoriti cu miile de Ceausescu care vedea arieni in populatia Romana? De ce au ajuns unde au ajuns tsiganii? Da, ei fura, sunt murdari si saraci? Dar cine le-a oferit scoala si facilitati? noi suntem mai rai decit hitler, vedem diferente in culoare, nume si limba. Problema nu e aici, ci in mintile corupte ale noastre. Noi suntem "tsiganii" care au nevoie de ajutor!!! Desteapta-te romane din Basarabia, sau Moldovene din Moldova, ca tot un drac esti!!!
Mi-i mila de noi... :-x
adoreus 02-14-2004, 07:35 AM hehee...nu e CHIAR asa...da teoretic ai dreptate, dar in caz ca romanii incearca sa faca asta maine sau chiar dupa ce intra in UE(da la noi situatia nu se skimba) Occidentu n'o sa permita asa ceva...din cauza Transnistriei...
Asa ca mai intai tre sa pierdem Transnistria...si dupa asta sa ne gandim la Unire...
Pe de alta parte e foarte probabil ca liderii transnistrieni si minoritatea rusa din transnistria sa nu doreasca unirea. Va accepta cineva granita pe Nistru? Va deveni Transnistria o regiune ruseasca precum kaliningradul intre Romania si Ukraina ? Deja e vorba de o schimbare a frontierelor si nu doar de disparitia acestora precum am vrea sa se intimple.
UNIREA MOLDOVEI CU ROMANIA E NUMAI O PROBLEMA DE TIMP. ALTCEVA E CA TRANSNISTRIA S-AR PUTEA S-O PIERDEM si sa devina o regiune autonoma ruseasca in cadrul ukrainei. GRANITA DE EST A ROMANIEI VA DEVENI RIUL NISTRU. E O PROBLEMA DE TIMP. PUNCT.
PEOPLE!!!
De unde certitudinea aceasta ca nu ne-am putea uni cu Romania fara ca sa pierdem Transnistria?
Problema transnistreana e una care s-ar putea rezolva relativ usor si repede daca la putere in primul rand in RM si Ucraina, dar si in Rusia ar veni niste forte politice care sa doreasca cu adevarat acest lucru si nu doar sa declare ca doresc.
In RM par sa existe destule asemenea forte. In Ucraina asemenea forte sunt blocul "Ucraina noastra" a lui Victor Iuscenko care are sanse mari sa obtina puterea in 2006, precum si presedintia la toamna, bloc care este in relatii foarte bune cu PPCD, si blocul Iuliei Timosenko.
In Rusia intr-o perspectiva mai indepartata partidele liberale ar putea capata o pondere mai mare si chiar castiga puterea, de ce nu? Apropo PPCD este deasemenea in relatii bune cu SPS.
Rezolvarea acestei probleme s-ar putea face prin controlul strict al frontierei transnistrene atat de pe Nistru cat si a celei cu Ucraina, prin neadmiterea nici unui tip de contrabanda, ceea ce ar duce la sufocarea economica a regimului separatist. Si aici cel mai important rol este cel al Ucrainei, mai important chiar decat al Rusiei. RM ar putea deasemenea sa foloseasca dreptul sau, in calitate de membru cu drepturi depline al OMC(Organizatia Mondiala a Comertului), de a bloca accederea Ucrainei si Rusiei in aceasta organizatie la care acestea sunt deocamcata doar observatori,insa aspira la calitatea de membru cu drepturi depline, ca mijloc de influenta pentru atingerea scopurilor sale.
Nu mai vorbesc aici de influenta pe care ar putea s-o aiba SUA si UE daca ar decide sa se implice mai activ in solutionarea acestui conflict. Deja par sa apara semne ca o asemenea schimbare de atitudine are loc in Occident.
Iar ideea cu impartirea teritoriului RM este cu totul absurda, asa ceva nu mai este posibil in secolul 21.
caponelli 02-18-2004, 01:48 PM Vorbreai despre faptul c rusificarea n-a fost intenionat fcut de autoritile moscovite, atunci cum explici deportrile n mas a basarabenilor gospodari n Siberia, n schimbul crora la noi veneau criminali din Siberia. E clar c politica aceasta se fcea cu scopul de a uniformiza culturile, mai pe scurt, de a crea un om sovietic, fapt care era chiar promovat direct de ctre comunitii clasici!
caponelli 02-18-2004, 02:30 PM Oameni buni! completai i voi profilul corect. Ar fi bine s tim unul de altul cine este i ce dorete! NU?
caponelli 02-18-2004, 02:45 PM Subiectul discuiei fiind de fapt: "face oare Roca bine?", am s ncerc s-mi strig i eu prerea. Cineva zicea c dac n-ar fi fost Roca n-ar fi ajuns la putere partidul comunist! eu cred c asta nu s-ar fi ntmplat dac n-ar fi fost mentalitatea asta, a multor moldoveni - loial spiritului comunist. E nedrept s mpovrm un om cu greelile pe care le-a fcut poporul. PPCD-ul este cel mai aprig duman al comuntilor. El e ansa noastr mare de scpare. Cei care nu-i mai vor pe comuniti la putere trebuie s i susin, dar nu s le caute greelile. Cu toii greim. Am greit c am lsat aa numiii comuniti la putere; acum trebuie s ne reparm greeala ... aa este moldoveanul nostru - nu ntreab cine bate la u i repede o deschide!
HOINARu 03-03-2004, 12:42 PM DACA TE-AM INTELES CORECT, CAPONELLI,
VREAI SA SPUI CA MAJORITATEA MOLDOVENILOR FAC MULTE PROSTII,
SI, EVIDENT, SUNT MAJORITATEA PROSTUTI?
ASA E?
ROSHCATU 03-03-2004, 10:52 PM Iurie Rosca este unica figura remarcanta pe arena politica din Basarabia care mai incearca sa lupte contra asupririlor shi nedreptatilor comuniste.
Este demn de ceea ce face shi o face chiar shi fara imunitate parlamentara, pe cind unii nu risca s-o faca, nici in interesul lor, nici a poporului.
caponelli 03-05-2004, 01:22 PM HOINARu! este o prostie tolerana de care dau dovad muli moldoveni ... nu tiu poate le-o fi fric, ca mai nainte, s nu le vin acas "biletul de la trenul din Siberia".
Cum zicea o figur remarcabil "singurul lucru necesar pentru a face s triumfe rutatea este ca oamenii buni s nu fac nimic!"
HOINARu 03-06-2004, 01:55 PM DRAGA CAPONELLI, PRIN CE VEZI TU SCAPAREA MOLDOVENILOR?
CU STIMA SI RESPECT
HOINARu
caponelli 03-08-2004, 10:43 AM HOINARu! scparea moldovenilor este aciunea continu n aprarea cauzei existenei lor pe pmntul moldovenesc ... nu iubesc oamenii care tot spun c "las timpul s treac, poate se vor aeza toate la locul lor i vom tri mai bine". Da! pe dracu, tot de vreo cteva sute de ani spunem aa i de tot atta timp trim numai n srcie i mizerie. Trebuie aprat tot ce e romnesc pe acest pmnt, dac cineva se supr ce e moldovenesc (pentru mine nu prea conteaz, numai rusesc s nu fie). Trebuie n primul rnd de cultivat dragostea fa de fraii notri de peste cellalt mal al Prutului, dragoste care n ultimul timp ne cam las nvini de ctre elementele ruseti ale civilizaiei. E o mare prostie c muli moldoveni nu recunosc c multe probleme pe care le au sunt tot din cauza ruilor (aici se includ periodele ocupaiei lor de cteva secole), ei gndesc pur economic, dar tot pe un orizont prea scurt. Avem nevoie de unire ... asta e scparea domnule HOINARu!
cucerov:) 03-20-2004, 08:28 PM salut totzi!!!
Voi ce nu observatzi cind se intimpla ceva greu in tzara pe scena apare shi Roshca,e un jok politik sa va destraga atentzia de greutatzile din tzara, lor le fain ishi impla buzunarile cu bani chiar cind shi timpurile sunt grele deschidetzi-va ochii uitatziva real ce se intimpla.
Shi ce fac ei stau pe scene joaca teatre dar voi ii credetzi
Se string apoi ei la chefuri shi sunt fraeri buni ceea ce noi nu vedem shi nu ne dat sa shtim :((((((((((((
Cum se spune torba n-ai ce face :wink:
caponelli 03-22-2004, 12:37 PM cucerov:)! ai vrea s fii i tu la un banchet de-al politicienilor, nu? Vreau s-i aduc aminte c politicenii sunt tot oameni i ei la fel se distreaz ca i muli alii. Ai o concepie foarte dur despre politicieni ... ei nu sunt roboi ai politicii!
Mitnick 03-23-2004, 10:36 PM daca nu aveau loc protestele conduse de PPCD is sigur ca ar fi introdus in scoli materiile: istoria moldovenilor, limba si literatura moldoveneasca.
Aveau sa-i acord limbii ruse statutul de a 2-a limba oficiala. Obligativitatea studierii limbii ruse in scoli.
Daca nu aveau loc in noiembrie protestele la care au participat Rosca&Braghis, probabil ca Voronin ar fi semnat memoradomul Kozak, ar fi vindut tara Rusiei iar Putin ar fi venit la Chisinau sa-l felicite pe Voronin.
Asa ca lasati-o mai moale astia care-l critica pe Rosca pentru protestele sale.
Mai bine veniti in fata ambasadei ruse, ardeti steagurile rusiei, ardeti portretele lui Putin, bombardati ambasada rusiei sa afle Putin ca nu este binevenita rusia si armata rusa pe teritoriul tarii noastre.
caponelli 03-24-2004, 11:12 AM foarte bine Mitnick!
Filip Antonio 03-24-2004, 11:41 AM Mai bine veniti in fata ambasadei ruse, ardeti steagurile rusiei, ardeti portretele lui Putin, bombardati ambasada rusiei sa afle Putin ca nu este binevenita rusia si armata rusa pe teritoriul tarii noastre.
Radu Midrigan instiga la acte de terorism. Feriti-va de el, este un provocator.
caponelli 03-25-2004, 02:23 PM Filip Antonio! s tii c sub numele de terorism se ascund deseori nuane diferite. Eu a spune c n cazul nostru asta sun a rzbunare pentru ce am suferit noi multe secole din cauza ruilor. Fiecare se rzbun cum tie mai bine ... unii declar rzboi, alii blocade comerciale, iar alii mai neputincioi la o aciune de mas organizeaz atacuri mai mici de tip surpriz(cazul cecenilor). Dar n cazul moldovenilor ... noi nici mcar la un act de terorism nu suntem capabili, fiindc cu banii de o grenad mai bine cumprm nite crna i pine i mai trim o sptmn, dect s ne dm viaa pentru supravieuirea poporului! [/b]
HOINARu 03-25-2004, 10:01 PM DIN PACAT NU NUMAI BANII SUNT DE VINA CI
PROSTIA
SI LASIA NATIUNII!!!
Filip Antonio 03-25-2004, 10:19 PM Filip Antonio! s tii c sub numele de terorism se ascund deseori nuane diferite. Eu a spune c n cazul nostru asta sun a rzbunare pentru ce am suferit noi multe secole din cauza ruilor. Fiecare se rzbun cum tie mai bine ... unii declar rzboi, alii blocade comerciale, iar alii mai neputincioi la o aciune de mas organizeaz atacuri mai mici de tip surpriz(cazul cecenilor). Dar n cazul moldovenilor ... noi nici mcar la un act de terorism nu suntem capabili, fiindc cu banii de o grenad mai bine cumprm nite crna i pine i mai trim o sptmn, dect s ne dm viaa pentru supravieuirea poporului! [/b]
Nu i-ai pus problema c toi aceti indivizi folosesc violena verbal o fac n mod intenionat? Nu i se pare c, precum lozinca "Cemodan, vokzal, Rossia", toate astea sunt provocri?
caponelli 03-26-2004, 11:52 AM Filip Antonio! greeti! acestea sunt rspunsuri la provocri, care din pcate au puine rezultate ... e ca i cum un cine ar ltra la un elefant!
Caponelli, aceste slogane violente nu au nimic comun cu programul PPCD, sunt in contradictzie flagranta cu el shi nu fac decat sa dea apa la moara celor care vor sa prezinte PPCD ca fiind un partid extremist. DIn pacate, IQ-ul unora nu le permite sa realizeze ca inainte de a face astfel de gesturi, ar trebui sa vada daca nu cumva se inscriu mai degraba in tabara PNB-ului cu ele.
Filip Antonio 03-26-2004, 12:18 PM Filip Antonio! greeti! acestea sunt rspunsuri la provocri, care din pcate au puine rezultate ... e ca i cum un cine ar ltra la un elefant!
Cu oameni ca tine, nu e de mirare ca o minoritate ca aceea a rusilor din Bastardostan face ce vrea in "tara" aia.
caponelli 03-26-2004, 01:08 PM Filip Antonio! faci afirmaii att de uor fr s m cunoti! Ce tii tu despre oamenii ca de-al de mine i ce se ntmpl din cauza lor?
Filip Antonio 03-26-2004, 02:51 PM Filip Antonio! faci afirmaii att de uor fr s m cunoti! Ce tii tu despre oamenii ca de-al de mine i ce se ntmpl din cauza lor?
Pi nu se vede din ceea ce spui?
HOINARu 03-27-2004, 04:59 PM NU PREA INTELEG...
POATE TOT CE FACE ROSCA E BINE???
POATE PROBLEMA E IN FAPTUL CA ANUME ROSCA FACE ASA CEVA???
IN ASA CAZ CINE-AR PUTEA SA-L INLOCUIASCA???
CU STIMA SI RESPECT
HOINARu
caponelli 03-28-2004, 11:28 AM HOINARu! dar cine-ar trebui să facă aşa ceva? Cred că dacă ajunge PPCD-ul la conducere comuniştii vor ieşi n stradă ca iaca na ... nu se pot nţelege aceste puteri politice de bună voie, fără scandal, fără violenţă.
Pnă acum numai PPCD-ul a protestat vehement mpotriva nelegiuirilor comuniştilor, iar celelalte partide s-au aliniat numai cu vorba ... ei aşteptau
un moment potrivit, un moment relaxat care nu ar putea produce mari confruntări, ntr-un cuvnt ei nu vor să lupte pentru dreptate n condiţiile n care comuniştii au o mare influenţă n toate structurile mai importante ale ţării, pentru că se tem să nu fie lipsiţi şi de ceea ce au. Eu le spun una: ei ar trebui să aibă mai mult, dar nu ştiu să lupte pentru asta, de aceea nu merită să apere ţara la viitoarele alegeri!
caponelli 03-28-2004, 11:31 AM mă refeream la opoziţie. Ei trebuie să păstreze aceiaşi poziţie n continuare pentru că această imagine despre ei este cea mai reală. Altă imagine ar putea minţi ţara şi asta nu e de bine!
Aproximativ 2500 de delegaţi din ntreaga republică au fost prezenţi n Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde au participat la primul Congres al Partidului Popular Creştin Democrat sub cerul liber.
Autorităţile comuniste au refuzat, n mai multe rnduri, să ofere PPCD o sală pentru astfel de manifestaţii.
Discursul preşedintelui PPCD, Iurie Roşca s-a axat pe necesitatea integrării Republicii Moldova n structurile euro-atlantice, ca soluţie pentru o dezvoltare durabilă a ţării.
Iurie Roşca a cerut implicarea directă a SUA, a UE şi a Romniei n procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.
Potrivit liderului creştin-democrat, independenţa Republicii Moldova poate fi asigurată doar prin decriminalizarea, demilitarizarea şi democratizarea raioanelor nistrene aflate sub controlul autorităţilor separatiste de la Tiraspol.
Schimbări n Europa şi criticile aduse comuniştilor
Liderul PPCD, Iurie Roşca, a declarat că Republica Moldova ar trebui să urmeze exemplul Georgiei, condusă de tnărul şi energicul Mihail Saakashvili.
El a adăugat că recenta extindere a Alianţei Nord-Atlantice precum şi şi viitoarele alegeri din Ucraina şi din Belarus, vor aduce schimbări substanţiale n ntreaga Europă.
Republica Moldova, Ucraina şi Belarus trebuie să reuşească realizarea tranziţiei şi a reformei n ansamblu, a mai spus Iurie Roşca, adăugnd că locul acestor ţări este n NATO şi UE.
Iurie Roşca a mai criticat dur abuzurile Partidului Comuniştilor şi a cerut ntr-o rezoluţie scoaterea n afara legii a acestuia pe motiv că nu se ncadrează n sistemul politic pluripartidist al statului de drept din Republica Molodva.
ncurajări
Aveti un guvern care doreste sa rezolve problemele secolului XXI cu o ideologie din secolul al XIX-lea
Reprezentantul Uniunii Crestin n Europa şi criticile aduse comuniştilor
Liderul PPCD, Iurie Roşca, a declarat că Republica Moldova ar trebui să urmeze exemplul Georgiei, condusă de tnărul şi energicul Mihail Saakashvili.
El a adăugat că recenta extindere a Alianţei Nord-Atlantice precum şi şi viitoarele alegeri din Ucraina şi din Belarus, vor aduce schimbări substanţiale n ntreaga Europă.
Republica Moldova, Ucraina şi Belarus trebuie să reuşească realizarea tranziţiei şi a reformei n ansamblu, a mai spus Iurie Roşca, adăugnd că locul acestor ţări este n NATO şi UE.
Iurie Roşca a mai criticat dur abuzurile Partidului Comuniştilor şi a cerut ntr-o rezoluţie scoaterea n afara legii a acestuia pe motiv că nu se ncadrează n sistemul politic pluripartidist al statului de drept din Republica Molodva.
ncurajări
Aveti un guvern care doreste sa rezolve problemele secolului XXI cu o ideologie din secolul al XIX-lea
Reprezentantul Uniunii Crestin Democrate din Germania, Norbert Neurhaus
n calitate de invitat la Congresul PPCD a fost Preşedintele Uniunii Forţelor de Dreapta din Bulgaria, vicepreşedintele Partidului Popular European, Nadejda Mihailova.
Ea a declarat n faţa delegaţilor că, pentru realizarea cu succes a principiului democratic, ntr-o societate este nevoie de viziune, curaj şi strategie.
Nadejda Mihailova a declarat voi le aveţi pe toate astea şi nu aveţi dect să perseveraţi.
Un alt invitat, Dr. Norbert Neurhaus, reprezentantul Uniunii Creştin Democrate din Germania, membră a Partidului Popular European, consideră că Republica Moldova este o ţară extraordinară din mai multe motive.
Aveţi un guvern care doreşte să rezolve problemele secolului XXI cu o ideologie din secolul al XIX-lea- a spus Norbert Neurhaus, subliniind că acesta este un caz unic n Europa civilizată.
Dar, a adăugat reprezentantul Uniunii Creştin Democrate din Germania, cu mult curaj şi solidaritate vom cştiga un viitor frumos pentru această ţar&#259Democrate din Germania, Norbert Neurhaus
n calitate de invitat la Congresul PPCD a fost Preşedintele Uniunii Forţelor de Dreapta din Bulgaria, vicepreşedintele Partidului Popular European, Nadejda Mihailova.
Ea a declarat n faţa delegaţilor că, pentru realizarea cu succes a principiului democratic, ntr-o societate este nevoie de viziune, curaj şi strategie.
Nadejda Mihailova a declarat voi le aveţi pe toate astea şi nu aveţi dect să perseveraţi.
Un alt invitat, Dr. Norbert Neurhaus, reprezentantul Uniunii Creştin Democrate din Germania, membră a Partidului Popular European, consideră că Republica Moldova este o ţară extraordinară din mai multe motive.
Aveţi un guvern care doreşte să rezolve problemele secolului XXI cu o ideologie din secolul al XIX-lea- a spus Norbert Neurhaus, subliniind că acesta este un caz unic n Europa civilizată.
Dar, a adăugat reprezentantul Uniunii Creştin Democrate din Germania, cu mult curaj şi solidaritate vom cştiga un viitor frumos pentru această ţară extraordinară.
Concluzii
n finalul Congresului au fost adoptate mai multe rezoluţii privind corupţia, criza economică , conflictul din Transnistria, integrarea euroatlantică a Republicii Moldova, condamnarea totalitarismului comunist, precum şi o proclamaţie cu privire la strategia electorală a PPCD.
Potrivit acesteia, Partidul Popular Creştin Democrat nu va admite alierea cu Partidul Comuniştilor n vederea alegerii viitoarei conduceri a Republicii Moldova şi nici n vederea exercitării actului guvernării.
http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2004/05/040516_ppcd_congres_concluzii.shtml
shtitsi care e problema opozitiei?! e ca ea mereu va fi in opozitie...
din pacate... nu avem noi bucuria de a avea conducatori buni...
nu voi uita niciodata... acea zi insorita de dumineca... cynd piatsa marii adunari natsionala se umpluse de oameni gata sa faca orice pentru a rasturna comunismul... da ppcd-ul a inceput sa vb despre politika... nika aktsiune oameni buni... :(
redneck 05-24-2004, 11:30 PM BBC
'În Moldova opoziţia este tratată ca şi în celelalte state europene'
Liderul grupului parlamentar al comuniştilor din Legislativul de la Chişinău, Victor Stepaniuc, susţine că în Republica Moldova opoziţia este tratată la fel ca şi în celelalte state europene.
Domnul Stepaniuc a făcut declaraţii în acest sens după întrevederea cu raportorii Consiliului Europei, Josette Durrieu şi Andre Kvakestad, care au sosit la Chişinău pentru a se documenta asupra modului de funcţionare a instituţiilor democratice în Republica Moldova.
Victor Stepaniuc a spus că relaţiile autorităţilor comuniste cu opoziţia „nu se deosebesc cu nimic de statele civilizate, mai ales atunci când opoziţia recurge la acţiuni dure”.
El a sugerat, astfel, că majoritatea comunistă a avut motive serioase să le ridice imunitatea la trei deputaţi creştin-democraţi, Iurie Roşca, Vlad Cubreacov, şi Şefan Secăreanu, şi să admită cercetarea lor penală pentru că au ars drapelul Rusiei în timpul unor manifestaţii de protest, organizate la sfârşitul anului 2003.
Liderul PPCD, Iurie Roşca
Stepaniuc a subliniat că raportorii Consiliului Europei „sunt dezinformaţi”, iar „situaţia opoziţiei actuale este cu mult mai bună decât atunci când în opoziţie se afla Partidul Comuniştilor”.
"În prezent oponenţii noştri politici au 27 de ziare, în timp ce noi, până a ajunge la putere, nu dispuneam decât de o singură tribună – ziarul "Comunistul"", a menţionat Stepaniuc.
În replică, preşedintele grupului parlamentar al creştin-democraţilor, Iurie Roşca, a declarat că "în timp ce opoziţia apără principiile democratice, guvernarea le încalcă cu brutalitate".
Autorităţile, în loc să repare derapajele antidemocratice şi să le adapteze la normele europene, nu găsesc altceva decât să acuze reprezentanţii Consiliului Europei că nu ar fi suficient de documentaţi, a spus Roşca.
El a subliniat că în cei trei ani de guvernare comunistă "lucrurile au degradat considerabil", iar instituţiile democratice sunt afectate tot mai mult de "nesfârşitele modificări legislative ale comuniştilor" care ar urmări să instituie în Republica Moldova un regim de factură totalitară.
Potrivit lui Roşca, dacă nu se va pune capăt acestei situaţii, alegerile parlamentare din 2005 nu vor avea cum să fie libere şi corecte.
Unul din liderii facţiunii de opoziţie Alianţa "Moldova noastră", Lidia Guţu, de asemenea, a acuzat autorităţile de abuzuri si de încălcarea drepturilor omului.
Guţu a precizat ca i-a informat pe raportorii Consiliului Europei în legătură cu abaterile de la normele democratice înregistrate în Republica Moldova în ultimii ani.
Este vorba, în special, de încălcarea dreptului la opinie, a dreptului la o justiţie echitabilă şi îngrădirea accesului opoziţiei la posturile naţionale de radio şi televiziune.
Liderul grupului parlamentar al comuniştilor din Legislativul de la Chişinău, Victor Stepaniuc
Mai mulţi analişti de la Chişinău consideră că actuala vizită a raportorilor de la Strasbourg în Republica Moldova a fost determinată, în primul rând, de nemulţumirile Consiliului Europei în legătură cu ridicarea imunităţii parlamentare a celor trei deputaţi creştin-democraţi.
Reprezentantul special al secretarului general al Consiliului Europei la Chişinău, Vladimir Filipov, a declarat recent că urmărirea penală a parlamentarilor din opoziţie pentru arderea drapelului rus constituie o încălcare a normelor comunitare şi contravine Cartei Europene a Drepturilor Omului.
redneck 05-24-2004, 11:35 PM O intrebare pentru "politologul' de la crasma kolhoznica Spranceana: ce zici de declaratia lui Filipov? Continui sa consideri arderea drapelului rus drept o actiune extremista?
Reprezentantul special al secretarului general al Consiliului Europei la Chişinău, Vladimir Filipov, a declarat recent că urmărirea penală a parlamentarilor din opoziţie pentru arderea drapelului rus constituie o încălcare a normelor comunitare şi contravine Cartei Europene a Drepturilor Omului.
vitalic sprinceana 05-25-2004, 08:56 AM spre deosebire de tine,pentru mine declaratia lui filipov e punctul sau de vedere si al organizatiei ce o reprrezinta..parerea mea e alta si nu am nevoie s-o verific,si atunci cand am spus-o am facut-o exact in acelasi mod: ca parere proprie..si continui sa cred in asta.nimic mai mult.
|
|