si una si alta
Desigur daca vorbesti despre arta, lucrurile se complica.
Delia
02-18-2002, 12:23 PM
Dac suntem manipulati? Dar cine nu e manipulat intr-o societate contemporana? Or, prin insashi definitsia sa, societatea este o forma de manipulare. Faptul ca noi nu recunoastem sau, cel mai des, nu constientizam ca suntem manipulatsi- e partea cea mai interesanta.
de fapt, intrebarea ma intereseaza foarte mult, mai mult ca atat sunt un viitor manipulator. Peste putsin timp am sa am si diploma pentru asta.
cudo
02-27-2002, 10:08 PM
Manipularea este o arta. Manipularea mai poate fi si stiinta. Dar, secolul XX a transformat totul in stiinta. Poti sa ai 10 diplome de manipulator ca tot n-o sa reuseti pe cineva sa-l manipulezi...
Daca, bineinteles, nu devii bogat si plin de resurse. Altfel, baza manipularii, sub- si inconstientul nu va fi afectata de speculatiile tale - nu ai cu ce sa speculezi!
In general e o intrebare delicata: a deslusi manipularea de o simpla speculatie. Speculatia, la prima vedere, e o stare de moment. Manipularea - cu amprente pe viitor.
Poti sa fii "Coca-cola" - smecherii.
Poti sa fii "CNN" - manipulare la nivel international.
Black
03-02-2002, 11:19 AM
cudo, extinde daca se poate ideea despre speculatii si manipulare, pare a fi interesant.
Delia
03-05-2002, 04:51 PM
Manipularea e o arta! absolut de acord. Dar o manipulare e un lucru foarte subtil si toata ideea e sa-i potsi face, pentru inceput, doar pe cativa oameni sa gandeasca asa cum vrei. Si daca tsi-a reusit cu un grup restrans, fii sigur ca masele se vor supune mai usor. Aici deja se pune la bataie teoria lui Gustave Le Bon despre comportamentul maselor.
apstudio
03-12-2002, 03:11 PM
Pai tat depinde de cum intselege individu cuvintul manipulare...
Laura
03-16-2002, 12:24 AM
eu cred ca sunt mai mult un manipulator , decit sa ma las manipulata...
lucky13
03-16-2002, 01:17 PM
Laura, ce te face sa crei asta.
In genere, totzi oamenii, dupa parerea mea, cred asta - 'EU sint un manipulator, EU nu ma las manipulat'.
Cred ca ei se gindesc asha p/u ca nu vor sa recunoasca ca intr-adevar totul e invers.
Laura, nimic personal.
Delia
03-18-2002, 02:31 PM
tre sa ai tare mult curaj si o doza de tupeu pentru a afirma ca esti un manipulator. cata naivitate! de fapt, noi totsi suntem manipulatsi si, lucru cert, la un nivel ce nu cere multa arta si pricepere.
Kofi
03-18-2002, 04:24 PM
cititi ziare oficiale din RM si veti vedea cum trebuie manipulat...
Delia
03-19-2002, 01:19 PM
strategia de manipulare a ziarelor (nu neaparat oficiale) este una primitiva, care tare bate la ochi. pe cand o manipulare, "de clasa" se face cu mult mai subtil, de nici n-o sesizezi.
nutu
03-22-2002, 01:23 AM
Eu prefer sa ma simt manipulat,dar constient,si nu manipulator si inconstient.
Edith
05-01-2002, 01:45 AM
OK!De acord sa incep un dialod despre manipulare cu tine.Dar mai intai,spune-mi:ce carti despre maipulare ai citit in ultimul timp?Intrebarea mea nu e rautacioasa,ci are chiar un scop;as vrea sa citesc ,macar"pe sarite"cate ceva din literatura de specialitate pe acesta tema.Ce spui?Avem sanse sa continuam?
alex aka
05-01-2002, 04:50 AM
edith, o sa-i dai batai de cap, uite tratatul de manipulare al lui Bogdan ficeac?! ce parere ai de(spre) el sau ... nu stiu ! am si uitat de cine erau cartile alea pe care le-am citit , stiu este rusinos, dar au fost citite acum multi ani, stiu nu este o scuza!mai ales ca fac asa ceva la facultate!
Edith
05-01-2002, 09:33 AM
Pot fi citite si on line?Despre Bogdan Ficeac nu stiu multe lucruri bune.Se trage de pe la Romania Libera dar gandeste subtzirel si nu-mi place.
alex aka
05-02-2002, 12:05 AM
Edith, sa stii ca ai mare dreptate in ceea ce-l priveste pe Bogdan Ficeac, este un om cu interese si atat, ca si ziarul Rom. Libera, care are un director K.G.B.-ist, P.M.Bacanu! Uite a aparut R. V. Joule & JL Beauvois Tratat de manipulare, citeste-o si apoi ma informezi si pe mine cum e cu manipularea inteleasa de cei doi!
Edith
05-02-2002, 01:16 AM
Accept provocarea cu conditia sa ajung mai intai la carte.In general,exista un decalaj de luni si chiar ani intre Chisinau si Europa de Vest cu privire la aparitiile editoriale.De aceea nu pot urma indemnul tau decat daca exista o varianta on line.
alex aka
05-02-2002, 04:34 AM
dar stai putin edith lasa decalajul ce acolo nu gasesti cartea poate nu in lb.romana, dar o vei gasi, este imposibil sa nu...o gasesti!uite intreaba la vreo librarie sau biblioteca si vezi daca...!
deleanu
05-03-2002, 08:20 PM
manipulare?...clar ca exista,asta-i un mod de-a trai!si am in vedere manipularea in masa,da scoala?de exemplu nu este un loc de manipulare,
rusii au conceptiile lor ,noi ale noaste,de ce ? deoarece am fost manipulati,
de exemplu,eu mas lasa ushor manipulat de o organizatie anti-ruseasca!!!
sau de-o fata care imi propune ceva! haha! :lol:
alex aka
05-04-2002, 02:58 AM
dar haios mai esti mai baiatule! dar sa stii ca fetele astea sunt bune si nu!uite de exemplu ele te vor manipula asa de tare incat o sa fii o carpa in scurt timp, ca inca esti mic dar cand o sa fii mai matur si o sa ai nevoie si n-o sa fie nici-o fata, doar daca nu are vreun interes si atunci...!deci atunci iti va trebui Dumnezeu!atat restul este desertaciune!a spus apologetul alex aka
deleanu
05-04-2002, 02:39 PM
vai,...vai ..... scuza-ma te rog prea inaltimea voastra ALEX AKA,am gresit
Auzi ceva sectanto!!! ce spun eu ma priveste doar pe mine,ce fac,cum glumesc si gandesc e inca treba mea AI INTELES!!!!
si daca tu asa crezi na-i ce cauta la psihologie ci la religie,si daca na-m spus eu realitatea in privinta ,ademenirii de fete ,sa nu fiu yo MOLDOVAN.
:-x :tu_mori:
alex aka
05-05-2002, 02:39 PM
atat pot spune:"iarta-l Doamne ca nu stie ce vorbeste!", sa te ajute Dumnezeu, sa te mantuiasca si sa te miluiasca! si "Hristos a inviat!"
si inca ceva care se pare ca nu se intelege: alex aka este de sex masculin!cam atat!
kil0gram
02-04-2003, 07:05 PM
OK!De acord sa incep un dialod despre manipulare cu tine.Dar mai intai,spune-mi:ce carti despre maipulare ai citit in ultimul timp?Intrebarea mea nu e rautacioasa,ci are chiar un scop;as vrea sa citesc ,macar"pe sarite"cate ceva din literatura de specialitate pe acesta tema.Ce spui?Avem sanse sa continuam?
TOTI NOI AM CITIT CARTEA CARE STA LA BAZA MANIPULARII GLOBALE ..."BIBLIA"...
:crazy:
alex aka
02-04-2003, 07:45 PM
singurul cu creierul sters pe aici esti chiar tu!manipularea a luat "foc" in ceea ce te priveste, esti cam prajit! :D
kil0gram
02-04-2003, 11:32 PM
nu ma uimeste raspunsul tau ... :hail: :blah:
nu cred ca ma asteptam la un raspuns pozetiv :wink:
Vezi ca aparentele mai inshala cite o data .... :ciupos:
Ingerica
02-18-2003, 08:25 PM
atat pot spune:"iarta-l Doamne ca nu stie ce vorbeste!", sa te ajute Dumnezeu, sa te mantuiasca si sa te miluiasca! si "Hristos a inviat!"
si inca ceva care se pare ca nu se intelege: alex aka este de sex masculin!cam atat!
eu incep sa ma tem de forumul acesta.................ce-i asta?
imported_Dumnezeu
02-18-2003, 09:52 PM
Cineva o spus Dumnezeu?
Io's aici! :ciupos:
Daca spui tu alex aka... asha sa fie... am sa-l jalesk... si mintuiesc... a sa vada el.... da hristos n-o inviat... el amu-sh face tema pe acasa! :roll:
Ingerica
02-19-2003, 09:48 AM
:D :D :D
asta cine-si face temele: Eugen? :D :D :D
Ingerica
02-19-2003, 09:51 AM
si raiul e pe linga gara pe acolo? da?
diaval
02-19-2003, 10:31 AM
Da... El isi face temele.... ca intadeauna esti atit de intuitiva!! :)
Da iaka cu raiul tu nu ma spali...!!! :-x Mai dale adresa telefonul..... si poate moi trezi intr-o zi cu alex kaka la portitsa! :D :lol: :lol:
Ci pi mine aishi nu ma iubesti tati lumea! Daca tu ai sa mai dai asha informatii... este pericolul ca diavolul sa fie pe cale de disparitie! :)
animaluts
03-07-2003, 08:16 PM
diaval, ti ne boisea, n-are alex aka ce cauta la tine!
P.S.- eu am auzit ca tu esti un bun designer de desene alb negru ? :roll:
gr8dude
09-11-2003, 08:02 PM
Manipularea poate sa fie diferita. Depinde de mijloacele folosite, de scopurile urmarite, de proportii (# de victime) etc?
Unul din aspecte ? mini-manipularile oamenilor de rind e descris aici (en)
http://www.ournet.md/~area51/ files/psychotnt.zip
e simplu, dar e interesant, si chiar e adevarat :-)
NaE
09-12-2003, 12:04 AM
Fara dubii...cum s-a mai mentionat.....majoritatea din noi sintem si manipulati si manipulatori....in viata de zi cu zi....
Un exemplu....Studentii sint manipulati de profi prin seminare....examene... :D ...Profii sint manipulati de administratia univerului....prin salarii...remunerari...
lizofoafa
09-14-2003, 08:01 PM
Auzitzi, copilasi, si stitzi cumva cum as putea sa-l manipulez eu pe frate-miu in asa fel incat sa ma lase in pace cand e nervos si sa nu-si mai descarce nervii pe mine?
In zilele cand face chestia asta eu nu mai sunt om...
Adrenalin+=-
09-14-2003, 09:08 PM
Da Ghipnoza ce-i ? Eaka asta intradevar pereculos .. Aici nu coenstetizezi absolut nimic ..
gr8dude
09-14-2003, 11:57 PM
//lizofoafa
skimba-ti tactica in una de tipu' "ei bine, tu ai dreptate, m-ai convins", iti va fi greu, dar el fiind in nedumerire te va lasa in pace, trust me ;-)
daca citesti psychotnt, vei cunoaste mai mult despre strategii similare...
NaE
09-15-2003, 12:23 AM
2 lizozoafa: E mai mare/mic frate-tau?
Incearca sa-i indici un alt om/lucru/ocupatie pe care sa-si descarce ra.hatu.....eu cu sora-mea mai mica putin nu am asa probleme.....:)))
Da am de altele...spasiba lui isus hristosu masi....!! (doamne ma iarta..):)))
lizofoafa
09-15-2003, 09:24 AM
//lizofoafa
skimba-ti tactica in una de tipu' "ei bine, tu ai dreptate, m-ai convins", iti va fi greu, dar el fiind in nedumerire te va lasa in pace, trust me ;-)
daca citesti psychotnt, vei cunoaste mai mult despre strategii similare...
Am mai rezolvat eu situatzii in felul asta... dar sa stii ca nu intotdeauna functzioneaza. Uneori gaseste motive insignifiante si imi scoate ochii ca nu bag la cap tot ce imi spune. Si atunci incepe calvarul. In asa momente chiar nu ai cum sa-l opresti. (parerea mea)
Frate-meu e mai mare cu 10 ani decat mine. E insurat. In sotzie-sa nu poate sa dea pentru ca ea i-a dat un ultimatum: il paraseste daca se mai intampla. Nu stiu ce i-as putea sugera... ca sa isi descarce frustrarile...
Eu personal i-as sugera sotziei lui sa plece dracului cat mai departe de el, ca daca apar copiii se complica situatzia... Decat sa isi strice viatza cu unul al'de frate-meu mai bine fata batrana.
gr8dude
09-15-2003, 03:42 PM
trebuia sa mentionezi de la inceput ca e cu 10 ani mai mare si cu sotie. tu ce virsta ai?
evident ca metoda propusa anterior nu merge intotdeauna 100%... sa analizam situatia si sa cautam ceva raspunsuri... eu cred ca astfel de conflicte intre oameni apar atunci cind ei se vad prea frecvent, deci ar trebui cumva sa va vedeti mai rar.
si cred ca toti vor fi de acord cu mine - in nici-un caz sa nu dai 'sfaturi' lui sau sotiei, caci pe urma iti va scoate okii. vorba sheea: ???????? ??? ?????, ? ?????????? ??? ??????... mai ales ca aceasta tine de relatii de familie - ceea ce e foarte serios. asa ca STAY AWAY!
acum daca stau si mai kibzuiesc.. alte propuneri:
-cind el striga, intreaba-l de ceva care e cu totul irelevant pentru contextul dat, sau spune ceva de tipul "conexiunea s-a rupt, se pare ca neuropa am calculat-o incorect" :lol: (dar tu sa fii cu un face serios, si daca el continua, spune ceva si mai straniu)
-incearca sa apelezi la principiul compromisului fals.
cum i-mi descarc eu nervii? asa nebuni ca mine vezi mai rar, dar oricum, eu cind am vre-un dezekilibru interior:
-ascult muzica (stilul depinde de gravitatea situatiei)
-joc quake3 :)
-glumesc (merge orice gluma, nu numaidecit vulgara. dar daca e ceva agresiv, ai grija sa nu ofenseze pe cel caruia i-o spui)
de aici ai 2 variante: ori il dresezi pe dinsu' ca sa fie ca mine :-) ori, in timp ce el 'vorbeste' spune vre-o gluma = il va irita si mai mult, dar asa iti va fi mai usor caci stii ca pierde si el niste nervi :D
din experienta iti spun ca e mai usor sa te skimbi pe tine decit pe cineva. eu m-am invatat sa-i ignor pe cei agresivi... dar cum am mai spus, asa nebuni ca mine intilnesti mai rar...
NaE
09-16-2003, 01:57 AM
Da, sint de acord cu gr8dude. Eu tot practic asa tactica,cind imi amintesc de ea...: la toate “lucrurile bune varsate in cap” raspund ceva gen: Da tu arati astazi si mai bine decit mine, dar oricum mersi ptr compliment...:) sau Da puishor si eu te ador, cum un copil obez adora dulciurile...:) De cele mai multe ori raspunsul e o blocare minim pe vo 5 minute si apoi o racorire remarcabila in ton si vorbe....
Cit priveste sfaturile catre sotia frate-tau...tot sind de acord cu cele zise mai sus, intr-adevar nu face sa te umpli de “matreatza broastei” cum se zice in popor....
niceego
09-16-2003, 04:40 PM
Iertati-mi impertinenta, dar va cer cu insistenta sa-mi oferiti si mie cuvintul.
Pentru Liz: incearca sa-i daruiesti un biberon (tetina, suzeta) lui frate-tau - e timpul sa se maturizeze, iar biberonul il va ajuta sa constientizeze necesitatea. :wink: E un gest haios, dar foarte relevant.
Se prea poate ca cauta un teap ispasitor, sa se izbaveasca de povara vinovatiei pe care o resimte, cum ca a gresit alegerea (consoartei) - desi nu evoca direct acest lucru (e si normal, cine vrea sa se stie de ratat?). Pacat pentru el, dar sa nu fie pe linga loser si potlogar. Merita cele mai sincere compasiuni, dar sa ia seama sa nu se faca cersetor de mila - ca ii va fi apa pierzaniei. Daca nu intelege aluzia cu biberonul, incearca sa pui punctul pe "i" tet-a-tet. Daca ceva nu ii convine - sa faca ceva: fie sa lupte, fie sa accepte, si atit - tertium non datur! Sa faca alegerea o data si o data, sa dea dovada de responsabilitate matura, ori... biberonul.
lizofoafa
09-17-2003, 10:57 AM
Iertati-mi impertinenta, dar va cer cu insistenta sa-mi oferiti si mie cuvintul.
Pentru Liz: incearca sa-i daruiesti un biberon (tetina, suzeta) lui frate-tau - e timpul sa se maturizeze, iar biberonul il va ajuta sa constientizeze necesitatea. :wink: E un gest haios, dar foarte relevant.
Se prea poate ca cauta un teap ispasitor, sa se izbaveasca de povara vinovatiei pe care o resimte, cum ca a gresit alegerea (consoartei) - desi nu evoca direct acest lucru (e si normal, cine vrea sa se stie de ratat?). Pacat pentru el, dar sa nu fie pe linga loser si potlogar. Merita cele mai sincere compasiuni, dar sa ia seama sa nu se faca cersetor de mila - ca ii va fi apa pierzaniei. Daca nu intelege aluzia cu biberonul, incearca sa pui punctul pe "i" tet-a-tet. Daca ceva nu ii convine - sa faca ceva: fie sa lupte, fie sa accepte, si atit - tertium non datur! Sa faca alegerea o data si o data, sa dea dovada de responsabilitate matura, ori... biberonul.
Gesturile de genul asta il intarata si mai tare sa faca scandal.
gr8dude, am 19 ani
Nae, sfaturile tale chiar cred ca imi vor fi de folos, thanks a lot!
In ce priveste relatziile mele cu el si sotzii-sa: ii las in pace, nu ma ating de ei, pentru ca am aflat cum reactzioneaza nebunii... cu ea ma impac mai bine oricum...
KazeolNevozmojnii
11-13-2003, 06:34 PM
Lizofoafa, da si iti spuni frate-tau deobishei cind ii inervat?
Cum crez, Si el vre de la tini in momentul sela?
Si cam disi el face asta asa cu nervi?
Cum crezi ce el singur simte referitor la felul in care el se comporta?
"Iaca mlea, imi perd imidju..."
Cum tu ai vrea ca el sa se comporte cind discuta cu tine?
Cum tu ai vrea sa reactionezi singura la atacurile lui nervoase?
Maleficarum_Anarchium
11-30-2006, 11:55 AM
Ce mijloace folositzi ptr o mai subtila cale de manipulare?
cat de viclean potzi sa fii pentru atzi atinge scopul? Manipularea inspre bine sau manipularea inspre rau? spre un tzel nobil sau cat mai josnic posibil?
cat de jos potzi sa cobori?
shi cine sunt oamenii care manipuleaza, ce fel de fiintza tre' sa fii ca sa potzi manipula? Ce urmeaza de fapt asha fiintze?