PDA

View Full Version : De ce dorim intergrare în Europa? Ne trebuie?!

Nick
02-09-2008, 01:30 AM
Eu socot că intergrare în Europa e o idee adusă în Moldova ca un produs al fashionului european și acceptat din cauza lenevii care trăiește în mințile amăgite a poporului nostru. Noi putem schimba totul fără nici un ajutor! Facilitățile intergrării în Europa e o cortină care cade peste ochi și ne orbește, că defapt nimeni nu are nevoie de Moldova înafară de națiunea moldovenească. Noi avem așa o cultură, istorie, tradiții bogate care sunt date uitării .. ce păcat.

Aștept alte păreri domnilor. Doar critică constructivă.

dardala
02-09-2008, 01:53 AM
bun începutul discursului, da numa pân la "naţiunea moldovenească", iaka nu m-am gândit că mai sânt tineri care au aşa "concepte" ... :)

Nick
02-09-2008, 02:13 AM
bun începutul discursului, da numa pân la "naţiunea moldovenească", iaka nu m-am gândit că mai sânt tineri care au aşa "concepte" ... :)

Da nu sîntem noi națiune moldovenească? Trebuie să privim istoriei în față. Noi nu sîntem români curați. Am fost și sub dominația Imperiului Otoman și cel al Rusiei. Suntem un aliaj, și o națiune care din ce în ce mai mult ne îndepărtăm de mama-țară.

Noi vorbim limba română, dubii nu sînt. Dar ca națiune, noi nu mai sîntem de ceva timp români puri.

Dar asta e doar opinia mea, eu pot greși. Sunt deschis cu mintea de a reflecta, și cine știe .. opiniile se modifică.

gr8dude
02-09-2008, 11:03 AM
Eu consider ca "ne trebuie Europa", dar nu-i trebuim noi ei, pina cind. Nivelul nostru actual nu permite o integrare lina, pentru ca avem valori diferite.

Trebuie sa mai evoluam, iar apoi integrarea se va face de la sine, deoarece va fi un lucru firesc. La momentul de fata insa integrarea Europeana este un buzzword folosit de politicieni pentru a-si promova agenda.

m_c_B
02-09-2008, 11:25 AM
daca nu "va" trebuie , atunci nu luati. unde e problema ?
"natiunea maldavneasca " ca si "natiunea transnistreana " pot schimba totul , ca
defapt au cultura si istorie ...

dardala
02-09-2008, 11:30 AM
Da nu sîntem noi națiune moldovenească? Trebuie să privim istoriei în față. Noi nu sîntem români curați. Am fost și sub dominația Imperiului Otoman și cel al Rusiei. Suntem un aliaj, și o națiune care din ce în ce mai mult ne îndepărtăm de mama-țară.
Exact: trebuie să privim istoriei în faţă... Şi mare treabă că am fost sub dominaţie, din câte am învăţat eu la istorie, sub dominaţie o fost toate ţările române, mai ales Ardealul, cunoşti vreun ardelean care să spună că el face parte din altă naţiune..? Hai să arătăm un pic de tărie de caracter şi să nu ne închinăm în faţa prostiilor promovate de voronin&co

Noi vorbim limba română, dubii nu sînt. Dar ca națiune, noi nu mai sîntem de ceva timp români puri.
Români puri..? :)
Bunelul meu o fost cazac, restu buneilor - români... Da eu mă consider 100% român, nu are importanţă ce sânge ai în tine, contează unde eşti cu sufletul ;)

Nick
02-09-2008, 12:24 PM
Probabil aveți dreptate, noi sîntem români. Dar noi nu avem dreptul să uităm de dominațiile străinilor, greșeală istorică. De ce să nu beneficiem de acest lucru? Să transformăm răul care persistă în inimele noastre în putere?

O mare parte cunoaște limba rusă iar cultura rusă, imho, e frumoasă din care putem învăța. Sistema de învățămînt (post)sovietică, chiar dacă eu o socot una nu bună, însă care a învățat o mulțime de savanți cu renume în lume.

În plus, ar fi trebuit noi să renaștem cultura noastră... Ștefan cel Mare, Mihai Eminescu, Eugen Doga, Maria Bieșu .. sunt genii ai poporului nostru dar din păcate puțini îi cunosc soarta. Totul se limitează la un studiu la școală, care defapt nu este orientat spre a oferi creierilor noastre mâncare pentru învățat și a trezi conștiință națională ci pentru notă.....

Endo
02-09-2008, 04:16 PM
pofig roman, cazac, rus, moldovean... principalu e sa avem beneficii materiale, ca doar pentru asta se trag toate tarile...valori si alea vin odata cu cresterea niv de trai, educatie, sanatate....restu ii las pe alti furumisti sa discute..omg

gr8dude
02-09-2008, 05:00 PM
principalu e sa avem beneficii materiale
Aha, adica mesajul tau catre comunitate e "all your bases are belong to us!"®

La ei pe ecran apare: "A bunch of barbarians want to consume the results of our hard work without giving anything in return; Cancel or Allow?"

Tocmai din cauza ca "doar pentru asta se trag toate tarile", ei nu au motiv sa apese pe "Allow".

Eu cred ca "restul forumistilor" ar vrea sa afle de la tine ce putem face noi pentru comunitatea europeana, ce le putem da, ca sa-i convingem sa apese pe "Allow".

PiggyEFromHell
02-09-2008, 06:29 PM
gr8dude... Endo are dreptate pana la urma. Daca Rusia ar da aceleasi oportunitati pentru dezvoltare ca si UE, eu as fi primul care ar vota unirea cu ei. Si cu toate astea ma consider roman. Din pacate sau din fericire nu e asa.

Nick, sa ne dezvoltam singuri cum? Ce intelegi tu prin dezvoltare? Moldova nu are cum sa se dezvolte singura, fara legaturi cu alte tari. Si din pacate statul nostru nu are legaturi care sa ne avantajeze. Iar ca sa ne dezvoltam singuri avem nevoie de industrie, si de resurse, si de bani, si de schimbari in mentalitate.

O parte din bani ii vom gasi in conturile elevetiene ai demnitarilor nostri, actuali si fosti:D, iar restul, mai usor ar fi din investitii straine(si aici nu vad conceptul de a ne dezvolta singuri).

PainGiver
02-09-2008, 07:05 PM
gr8dude... Endo are dreptate pana la urma. Daca Rusia ar da aceleasi oportunitati pentru dezvoltare ca si UE, eu as fi primul care ar vota unirea cu ei. Si cu toate astea ma consider roman. Din pacate sau din fericire nu e asa.

Nick, sa ne dezvoltam singuri cum? Ce intelegi tu prin dezvoltare? Moldova nu are cum sa se dezvolte singura, fara legaturi cu alte tari. Si din pacate statul nostru nu are legaturi care sa ne avantajeze. Iar ca sa ne dezvoltam singuri avem nevoie de industrie, si de resurse, si de bani, si de schimbari in mentalitate.

O parte din bani ii vom gasi in conturile elevetiene ai demnitarilor nostri, actuali si fosti:D, iar restul, mai usor ar fi din investitii straine(si aici nu vad conceptul de a ne dezvolta singuri).

Eu am un mod simplist de a vedea lucrurile.
In primul rand MIE sa-mi fie bine. In al doilea rand celor din jur, ca sa nu ma simt prost si nici sa nu am problemele cu invidia celorlalti.

Cel mai probabil Statul Moldovean trebuie sa aleaga ori vestul ori estul.
Daca ne uitam la modul de a actiona a UE si a Rusiei, constatam ca Rusia nu este interesata in dezvoltarea economica, si implicit al calitatii vietii individului, si nu nici nu o face. UE nu doar ca o face, ba chiar este nevoita sa o faca, pentru ca spre deosebire de Rusia, tarile puternice din Uniune, care dicteaza functionarea si a caror interese se impun in fata tarilor mai putin puternice din Uniune, AU NEVOIE de piete de desfacere. Piete de desfacere in care se traieste destul de bine si suficient de dezvoltate, dar DOAR suficent, incat sa poata consuma produsele si serviciile lor.

Despre Rusia, doar de bine si sanatate, e suficient sa amintesc atunci cand au inchis robinetul de gaz si embargoul asupra produselor vinicole moldovenesti.

Tehnic vorbind, este vorba de sclavie economica, sau suzeranitate economica. Oricum am da-o cotita, putem doar enunta sinonime.

Nu inteleg de unde vine nelamurirea privind dezirabilitatea uneia sau alteia.

In plus, ar fi cazul sa subliniez diferenta intre oamenii politici si raportul lor cu alegatorul in est si vest.
Politica este cea mai mare curva.
Politicienii, in nici un sistem politic, indiferent de curentul politic la care adera, fac munca asta din pur egoism.
Diferenta intre politicienii de la vest de Moldova si cei de mai la est de Moldova este ca, cu cat mergi mai spre vest plecand din Kamceatka, trecand prin Moldova si cu cat mergi mai spre vest, politicianul percepe mai clar ideea ca alegatorul are nevoie de paine si circ, deci se preocupa mai mult de binele vacii de muls pentru ca da lapte mai mult si mai bun.

Go WEST.

Restul, sunt lacrimi si flori.

Noua sa ne fie bine.

gr8dude
02-09-2008, 08:34 PM
Daca Rusia ar da aceleasi oportunitati pentru dezvoltare ca si UE, eu as fi primul care ar vota unirea cu ei. Si cu toate astea ma consider roman. Din pacate sau din fericire nu e asa.
Nu stiu daca e bun acest exemplu.

Rusia e mare, resurse sunt multe. Ce nu le-a permis pina acum sa devina super-eroi?
Ce ai alege daca Rusia ar oferi aceleasi oportunitati ca si UE? (i.e. ai 2 oferte, una Ruseasca, si alta UEasca, ambele echivalent de atractive) De ce?

Intreaba-ta, de ce Rusia ne asteapta "cu bratele larg deschise"? Eu consider ca raspunsul la intrebare e pentru ca noi avem ceva ce le trebuie lor. De fapt, nu ne asteapta bratele deschise, ci plugurile in care cineva trebuie sa fie inhamat.

Endo intr-adevar are dreptate, pina la urma e doar o problema de optimizare a resurselor; la urma alegi solutia care ofera un rezultat maxim. Pur si simplu fiecare optimizeaza un set diferit de resurse, cineva tine cont doar de valori materiale, iar altcineva tine cont si de factori culturali, sociali.

yuhuhu
02-09-2008, 08:56 PM
santeti egoisti !!! voua sa va fie bine. ganditi-va ca in ograda voastra e curat luna, gospodaria cea mai bogata din localitate, avetzi un gard inaaaalt si nimeni nu va vede si voi nu vedeti pe nimeni care trece pe drum. pana aici totul bine si frumos. problema apare in momentul in care iti dai seama ca nu poti trai numai in ograda ta, realizezi faptul ca trebuie sa iesi in strada, pe partea cealalta a gardului. si ce vezi atunci? mizerie prin care si tu, ca si restul, esti obligat sa mergi. discrepanta dintre lumile de pe o parte si alta a gardului e enorma si iti displace aceasta, dar daca fiecare ar face ceva pentru portiunea de dupa propriul gard situatia ar fi mult mai favorabila pentru convietuire si dezvoltare.
asta-i notiunea de bine comun, pe care, din pacate, toti o evitati.
explicatia? e mult mai comod sa doresti exclusiv propria bunastare, decat sa actionezi la un nivel un pic mai inalt decat propriul gard.
in momentul in care o sa facem curatenie (sper ca e clar pt toata lumea k e o notiune metaforica) si pe strada, nu numai in ograda, o sa-i placa si cuiva din satul vecin, care eventual e mai bogat si ar putea investi in noi.
Schimbarea incepe de la fiecare, lasa-ti egocentrismul pentru perioade mai luminoase in care vom fi deja rezolvat problemele de ordin economico-socialo-politice.

PiggyEFromHell
02-09-2008, 09:11 PM
Nu stiu daca e bun acest exemplu.

Rusia e mare, resurse sunt multe. Ce nu le-a permis pina acum sa devina super-eroi?
Ce ai alege daca Rusia ar oferi aceleasi oportunitati ca si UE? (i.e. ai 2 oferte, una Ruseasca, si alta UEasca, ambele echivalent de atractive) De ce?

E foarte bun acest exemplu gr8dude. Pai au fost super-eroi. Primul om in spatiu, primul satelit artificial... etc... sau poate te refereai la organizare sociala-politica? Pai, daca ar fi sa analizam atent, ideia de comunism nu e asa rea, mai mult, e chiar buna(pe hartie). Problema e ca ideiile pot fi perfecte dar oamenii nu prea.

Sigur, resurse au, bani au, au si forta de munca... lipseste organizarea, mentalitatea necesara. Pana la urma cea mai pretioasa resursa sunt oamenii capabili si nu petrolul sau gazele.

yuhuhu.. ce te-a lovit in cap? Aici vorbim de interesul comun si nu personal. Sigur, acest interes comun se limiteaza momentan la MD. Iar cand o sa-mi permit, ma voi gandi si la interesul comun cu cei ce traiesc mai rau ca mine. Sau tu vrei sa zici ca nu mai poti de grija oamenilor ce mor in Africa in fiecare zi?

yuhuhu
02-09-2008, 11:04 PM
yuhuhu.. ce te-a lovit in cap? Aici vorbim de interesul comun si nu personal. Sigur, acest interes comun se limiteaza momentan la MD. Iar cand o sa-mi permit, ma voi gandi si la interesul comun cu cei ce traiesc mai rau ca mine. Sau tu vrei sa zici ca nu mai poti de grija oamenilor ce mor in Africa in fiecare zi?

cine a vorbit aici de Africa? ma refeream la noi, la RM si la mentalitatea bolnava care ne sugruma pe dinauntru. Mam referit la faptul k fiecare zice ca cel mai important e sa-i fie lui personal bine, si eu ziceam k ar trebui sa ne gandim l acomunitatea noastra in general, pentru ca nu pot eu singura sa ma integrez in UE, trebuie toti impreuna, de manuta sa ne integram ca comunitate nu ca individualitati.

acum ai priceput?

Nick
02-10-2008, 12:37 AM
Bre, există căi de dezvoltare individuală. Desigur, în primul rînd trebuie strînsă la gard corupția și de făcut acțiunile conducerii transparente. Să creeze un blog pe televiziune, internet, radio unde conducerea ar arăta ce au făcut.

Apoi, dacă banii investiți in MD ar fi mers pe mâini bune demult ne-am fi dezvoltat la 300%.

Noi sîntem o țară bogată, o țară agro-industrială (accent pe agricultură). Sunt sigur prieteni că noi putem scoate țara din boltoaca în care am nimerit din cauza sufletelor amăgite expuse la tron... e nevoie de unire a gîndurilor cetățenilor.

Eu nu pot spune o soluție în timp de puține minute care scriu acest post, dar ar fi bine să facem un off-line.. și să reflectăm împreună.

Ar fi o idee... ce spuneți?

Nick
02-10-2008, 12:46 AM
E ușor a căuta căi de îmbunătățire în alianță. E tupeist de gîndit că cineva are nevoie de noi, și face asta fără motive ascunse.

Unica soluție, în opinia mea, e să găsim soluții în propriile noastre puteri.

Da, deacord că: 30% sunt persoane în vîrstă care au nevoie de îngrijire, 30% de oameni în Chișinău îs gopniși și bîdle, alta 30% sunt po#uiști care caută să plece cît mai departe dar există cea 10% de oameni intelectuali, persoane plăcute cu care poți duce o conversație corectă.

Numai noi putem schimba ceva. Nu Uniunea Europeană, nu Rusia și nu altcineva!

tlisk
02-10-2008, 10:13 AM
citez:"Moldova nu are cum sa se dezvolte singura, fara legaturi cu alte tari. Si din pacate statul nostru nu are legaturi care sa ne avantajeze. Iar ca sa ne dezvoltam singuri avem nevoie de industrie, si de resurse, si de bani, si de schimbari in mentalitate"= bravo!!! sunt de acord =aici sta problema,in MENTALITATE!!!!! suntem prea buni,iar asta inmseamna sa fii prost deseori...

adrenalina
02-10-2008, 06:30 PM
imi place partea aia naiva cu transparenta conducerii, bloguri si aiureli... Nick, fara suparare, in ce lume traiesti?
ce depinde de voi? tu citesti ce se intampla in tara asta? voi cititi ce legi se dau? cititi ce declaratii se fac? sau pur si simplu veniti pe site si vorbiti aiurea, fara sa analizati realitatea in care traiti...
care tara bogata???? care oameni sa faca ceva? impotriva cui sa lupti mai Nick???? cand afacerea ta este ingropata de monopol si legi date in favoarea unei singure directii??? chiar ma enervez, deja...

Albastru
02-22-2008, 02:23 AM
Chiar ca aberezi mai Nick. Care tzara bogata? Zi-mi o tzara agrara bogata (singura pe care o stiu eu e Argentina dar care se bazazea pe mai putzin de jumate agricultura, are minereuri metalice si o oarecare industrie si tot abia e aproape de nivelul romaniei; iar acolo agricultura e de-adevaratelea densitate de 10 ori mai mica ca in moldova si exploatatzii uriase). Moldova are o singura resursa: oamenii... E o situatie ingrata dar asta e. Si calitatea oamenilor eu personal nu cred ca e rea desi sunt multi batrani, multi spalati pe creier iar cei valabili pleaca pentru ca vb de o semidictatura (vb de presa nelibera, intimidar si economie de clan) . Ce bloguri visezi la Moldova 1 unde mesagerul e o amintire a unor vremuri demult apuse. Bunastarea nu vine prin incurajari si suficientze vine prin critica, dialectica si mult efort personal dar si civic. Asta cu haide sa facem ca noi putem e o replica bashita de voronin sau de saraca irina din 3 surori a lui cehov care nu stia cand sa viseze la moscova si cand sa se apuce ea de munca ca munca ar fi salvarea si daca sti piesa tot looseritza de provincie ramane.

Batir Ilie
02-22-2008, 10:05 PM
WOW!!!
Salut forumisti!
Hai calmati-va un pic.
Am ramas placut surprins ca mai sint oameni inteligenti in Moldova, care au idei si pareri, si care nu se tem sa se exprime. Bravo! Sint prima zi pe acest forum, si sint foarte, foarte bucuros ca m-am "impiedicat" de el.
...sa revein la "oile" noastre...
Integrare Europeana.. Ne trebuie sau nu?

1) Nu va mai legati ca sintem romani, rusi, turci sau mai stiu eu cine... asta e trecut. Ginditi-va ce se poate de facut acum ca sa nu ajungem iar sub conducerea altei tari sau asupriti de jugul conducerii actuale.

2) Prin integrare Europeana este vorba despre politica si starea social-economica a cetatenilor... in consecinta, totul se reduce la BANI. Sa va fie clar: Europa nu are nevoie de noi - noi avem nevoie de Europa. Si daca tot mai credeti ca Moldova se poate dezvolta singura, deschideti ochii.
Nu vreau sa insult pe nimeni spunind ca daca sinteti asha grei de cap, uitati-va la tara ca la o familie. Poate o familie exista singura? Desigur nu!!! Trebuie sa colaboreze cu alte familii, sa faca schimb de resurse incit sa profite ambii. O familie... o familie saraca... ce fac ei? Cum reusesc singuri? Posibil supravietuiesc, dar nu traiesc. Banii nu se fac, banii se aduc. Si cit nu ar circula banii in republica, cit de dezvoltata ar fi industria, fara piata de export nu ajungi nicaieri... Dati-mi si mie exemplu de o industrie care poate ridica Moldova singura, fara colaborare cu alte tari. Chiar va rog.
Agricultura? Sa zicem ca toti moldovenii iau sapa'n mina shi scot roade bogate. Ce fac cu ele? Le dau la porci, apoi maninca porcii, fac opinci din piei... E UN CERC INCHIS... trebuie cineva sa iasa sa vinda un porc in alta tara sa aduca banii in Moldova, sa plateasca taxele, si astfel se ridica economia.
Astfel ajungem la alta discutie... Oare bani nu vin in tara? Citi concetateni de-ai nostri (inclusiv eu) sint plecati din tara? Citi dintre ei trimit bani "acasa"? Cite milioane intra anual in Moldova? Nu am statistici la mina acum, dar imi imaginez ca muuult. Apare intrebarea: UNDE-S BANII? Va raspund cu o alta intrebare, inainte de aia va mai intreb ceva. Care-i salariul lui Voronin? Nimeni nu stie exact, dar sa zicem ca e (maxim) 10.000 lei asta e 700Euro. Imi poate cineva explica cum o persoana poate construi vile cu 700 Euro lunar? ...nu vreau sa intru in detalii... las restul pentru imaginatia voastra. Am obosit deja sa discut pe tema asta... Chiar e asha de greu de inteles ce se face in Moldova? Si chiar toti se tem sa se ridice si sa spuna ca e nedrept ce se face? Eu m-am plictisit. Am 21 ani. Deja am citeva judecati. De ce? pentru ca nu vreu sa dau mita. Pentru ca imi cer drepturile mele. Pentru ca nu ma las calcat in picioare de "Voronin&Co", etc. Este nevoie de citeva persoane, care judeca lucid sa il scuipe pe Voronin in ochi, si sa-l arunce dupa gratii. Dovezi sint de-ajuns shi ramas. Curaj nu este.
Mai vorbim pe forum...
Salut,
Ilie Batir
PS: Cea mai curenta judecata. Mi s-a luat permisul de conducere, fara nici un motiv.(Bine, motivul era ca nu vroiam sa-i dau 50lei d-lui politist care m-a oprit acolo in drum... nu vreau sa dau nume) Cind m-am dus sa-l iau era seful de post in stare de obrietate, nu a vrut sa mi-l dea. I-am zis sa il pastreze ca eu plec din tara si nu am nevoie de el, dar il iau cind revin. El s-a suparat ca am zis ca nu am nevoie si m-a privat de permis pentru un an.

Totushi este nevoie de ceva ordine in Moldova... Se cere ceva singe varsat... la propriu si la figurat...

Linx
03-04-2008, 04:25 PM
Eu cred ca ne trebuie macar asa, ca un scop in viata, daca nu de altceva. Uitati-va si la romanii din Romania cum au strans randurile, si-au rezolvat problemele si si-au inabusit conflinctele ca sa intre in NATO si-n UE. Si cum imediat ce au reusit si au ramas fara scop, au inceput iar sa se invarta ca niste curci bete si sa se certe-ntre ei. Un scop precis, clar si previzibil, mobilizeaza extraordinar o societate. Ce-i drept, la noi numai previzibil nu e.

Albastru
05-01-2008, 07:18 PM
Asta e o aberatie link. Normalitatea in democratie presupune ca intr-o situatie de criza partidele sa stranga randurile iar in cele de relaxare lupta dintre putere si opozitie sa fie acerba. Cu cat e mai acerba cu atat mai valabila e acea democratie (cu exceptia cazului in care victoriile nu sunt clare). Uita-te la Italia, Sua sau Franta si o sa vezi ciomageli la fel de dure ca la Bucuresti. Anormala este scena maldava unde o parte a opozitiei pactizeaza cu puterea si se cearta cu restul opozitiei si unde presa de opozitie se autocenzureaza din lasitate sau posibile interese materiale. Consensul comunist (laudat si de iliescu in Rom) este un nonsens intr-o democratie. Ca sa revin insa la topic UE nu TREBUIE nimanui, UE este o optiune care insa are un pretz. Esticii care au ales UE au considerat-o o investitie. Pentru unii a fost benefica (inclusiv pt mine) insa am auzit/vazut si dezamagiti. UE nu e totul apoi, unele state au reusit in cadrul ei, vezi Irlanda sau dintre statele noi Estonia, altele au ratat vezi Grecia sau in acest moment dintre cele noi Ungaria are oarece probleme in ultimii ani. Dar asta pt ca UE e doar un cadru stabil politico-economic si aportul individual al statelor ramane fundamental. Cat despre UE pt ei Moldova este un stat care nu prea ofera ci doar consuma dar usor de integrat pt ca e mic. Asta economic pt ca politic depre RM nici nu prea merita sa discuti la Bruxelles in acest moment.

smetana
05-01-2008, 08:07 PM
irlanda fara UE - murea de foame ca inainte!

smetana
05-01-2008, 08:10 PM
sustin ceea ce a comentat Albastru, referitor la anumite tari, si daca unele state obtin un mod de trai mai decent, de ce nu si Moldova? cred ca o meritam din plin, nu?
cred ca ar fi super ca Moldova sa adere la UE, s-a investi in ea, in economie, servicii sociale, si altele.

anonymus_xxx
05-01-2008, 09:29 PM
de ce dorim integrare in europa ???poate k odata cu integrarea in EU ,moldova va fi scutita de ceva taxe la importuri de marfuri,nu vom avea nevoie de vize k sa ne vizitam ..matusha in spania ....fratele in ...anglia etc.,poate k odata cu integrarea in UE nu vom mai fi privitzi k o tzara din loomea a treia de catre vest.......doamne kite lucruri minunate o sa aduka integrarea in EU ...cel mai minunat este faptu odata cu integrarea in UE tre sa ne supunem la legile UE,taxele UE,taxele ecologice ale UE ......doamne ce minunata o sa fie integrarea .......

Albastru
05-01-2008, 10:19 PM
Dezinformezi... Taxe ati avea de platit din TVA in jur de 1% din pib. Pt romania asta e 1 miliard dar de primit sunt alocate 6 miliarde sub forma fondurilor structurale. bani pe care ii vet primi daca aveti creier si munciti. Noi am ratat multe dintre el nestiind sa facem programe si nefiind imformati. Bulgarii au pierdut si mai multe, spania in schimb le cheltuia aproape suta la suta. Din nou depinde de la caz la caz. Oricum asta o sa fie probabil tema majora la noi la alegeri. taxe de mediu voi nu prea aveti treaba cu ele pt ca nu aveti industrie (exclud transnistria pt ca voi in curand nu intrati decat in formula cipriota ca rusia nu vrea sa solutioneze prea curand situatia iar daca va reintregiti hehehehe negocierea va dura mult mai mult si va fi mult mai dificila pt ca in afara de poluar, transnistria vine cu un capital dubios si trebuie impuse cote la siderurgie). In plus republica moldova va avea fonduri pt agricultura (celebrul CAP) care iarasi fie le veti negocia ca bulgarii (adica bani cash pt producatori) fie ca romanii desi ma indoiesc 9adica investitii in dezvoltare rurala). Costurile sunt in pierderea din suveranitatea mult iubita, dictatul unor standarde de calitate la care nu va incadrati inca, controale peste controale, renuntarea la viile fara soi nobil (hibride) etc. De asemenea va trebui sa acceptati ca adevarul istoric in UE e unul iar cel stiintific lingvistic e tot unul. Asta nu va impieta independenta basarabiei sau forma ei de statalitate.

Albastru
05-02-2008, 11:18 AM
Una peste alta romanilor (vorbesc de majoritatea elitelor/clasei medii si unui segment al paturii mai putin educate) le-a placut faptul ca sunt condusi partial de la Bruxelles pentru ca au ingradit un guvern central care isi facea de cap excesiv si mai era si destul de incompetent, astfel ca o serie de reforme au fost facute ca trebuia iar o serie de abuzuri au fost limitate. La nivel local si la cel al indivizilor lucrurile stau diferit. O minoritate de primari capabili au facut programe obtinand statii de epurare a apei, canalizare, drumuri, computere etc pe cand altii nu au fost in stare sa beneficieze. Si la oamenii e la fel unii si-au pornit afaceri cu ajutorul EU si le merge ok, altii traiesc ca in evul mediu. Problema in RM care a fost si in romania si in alte tari estice e ca lumea vb de eu gandindu-se la vaca de aur sau cainele cu covrig in coada fara sa aiba habar ce presupune ce poate sa ofere ce costa si cum se mananca

centurion
05-06-2008, 08:52 PM
Pai daca si RM ar fi ,,condusa" partial de la Bruxelles, poate ca nu si-ar mai face de cap iluminatii de la conducere si nu cred ca v-ar strica acolo cateva milioane de euro pe zi :). Numa' sa n-ajungetzi ca noi sa sponsorizati covoarele din Parlamentu european.

Miti
05-06-2008, 09:15 PM
Ditto Centurioane, cam la atat se reduce integrarea noastra in ue...

Miti
05-08-2008, 01:56 AM
Masonicii liberali romani mai tineri pusi la treaba:

http://www.ziare.com/PE__Republica_Moldova_trebuie_sa_vrea_sa_adere_la_ UE-304371.html

Din pacate, liberalii europeni sunt abia al treilea grup ca numar; pe de alta parte, vorba articolului, tre si Moldova sa vrea in UE (adicatelea oficialii cu burta de la Chisinau); or exact ei nu au fost prezenti la dezbateri. Poate tanara sperantza Chirtoaca sa aduca schimbarea la Chisinau in 2009? Doamne ajuta !

Albastru
05-08-2008, 04:14 AM
Si mie imi place Chirtoaca cel mai mult de la distanta. Cat despre liberali din PE sunt blanzi, daca ar fi avut PPE-ul vreo remarca ar fi fost mult mai transanta (articolul vorbeste de libertatea presei si coruptie si uita justitia). Oricum e bine ca a avut loc dezbaterea si s-a conturat o pozitie. Masonii din toate partidele se pare ca fac treaba buna.

Hegemon
05-08-2008, 10:31 PM
Bine, primu #1 post de Nick coincide cu ceea ce am spus eu la o masa de anu nou yn 2004 cred.

Da, leneshi fiind, integrarea yn EU ne trebuie...., dar daq am fi ceva mai gospodari la noi yn tsara atunci credetsi ca nu avem nevoie de EU, vor avea ei nevoie de noi ;)...

Ca ex, mai departat, Japonia! Cred ca totul a fost dorintsa conducerii.
Exclusiv, totul ce ne trebuie noua este DORINTSA conducerii noastre, dar atyt timp cyt nu vom avea asha ceva, pt ca conducerea de azi nicidecum nu arata ca ar fi vrut sa faca ceva yn aceasta tsara, precum shi celelalte conduceri care s-au perindat la noi, yn afara de cyteva lucruri necesare (impuse) nu au facut nimic.

Cyt de resurse, dea-tsi shti voi din ce traieshte de fapt SUA sau pe ce s-a tsinut USSR shi ce a muls Frantsa, sau pe cine yl ajuta resursele yn general (numai nu tsara, ci doar cytsiva parazitsi)........ corect a fost spus cynd s-a spus ca principalul resurs al RM este omul. Da-i acestu-i om libertate shi el gaseshte resurse!

NOI suntem leneshi, vrem totul de-a gata, vrem sa vie cineva sa ne faca totul pt noi, sau noi sa ne ducem undeva unde totul s-a facut pyna la noi, numai sa venim shi sa profitam, numai ca nu la totsi li se primeshte (cytsi o duc cu adevar bine yn strainatate, shi nu spala vasele ca sa nu zic ce altceva mai fac)..............
{shtiu ca suna totul superficial, ca sunt multe de luat yn calcul, ca mai sunt shi altsii care nu ne dau pace, macar ca nu le trebuie nimic de la noi shi nu ne dau voie sa ne dezvoltam, etc.. o scriu aici asha ca sa nu va legatsi de cuvinte, cum atsi facut la postul #1 a lui Nick, pt ca la fiecare cuvynt scris aici pot face un thread nou shi singur :)}

masiania
06-26-2008, 05:13 PM
Si asa fug toti din Moldova,din saracia asta,integrare ne mai trebuie?!
Preturile si asa se ridica la nivel EUROpean,dar salariile ramin aceleasi,sau oricum nu dovedesc dupa preturi.Nu ne trebuie noua integrare!Europa!Cei ce vor integrare,cei de la conducere,au destule si nu mai stiu ce sa inventeze!

partizan131
06-26-2008, 05:33 PM
daca-ti spun ca-mi pare ca esti prostut, te superi?

lvl100
07-04-2008, 06:34 PM
Ca ex, mai departat, Japonia! Cred ca totul a fost dorintsa conducerii.
Exclusiv, totul ce ne trebuie noua este DORINTSA conducerii noastre,

Ah, daca s-ar tine Voronin asta macar oleaca de treaba, ce-ar mai trimite RM sateliti pe Marte , exact ca japonezii :) :) :)

corect a fost spus cynd s-a spus ca principalul resurs al RM este omul. Da-i acestu-i om libertate shi el gaseshte resurse!

Ohoo si- a gasit o gramada pana acum. Unii si-au bagat picioarele in ea de tara si isi cauta "resursele" pe alte meridiane iar altii viseaza intr-o romana scrisa cu picioarele pe forum la ziua cand doar bunavointa conducerii va transforma RM in ceva similar Japoniei sau daca sunt mai incompetentei ,macar Germaniei.

Comparativ cu Rusia, care in general nu e interesata decat sa aiba niste milogi gata sa percuteze la primul gest pe langa ea, UE chiar are interesul sa isi creeze membri bogati. (faza cu piata explicata de altcineva mai sus)
Iar cum faza cu independenta totala e un mit in zilele noastre, nu cred ca mai sunt si alte alternative mai atractive decat UE.

groparu
09-02-2008, 06:09 AM
imi place partea aia naiva cu transparenta conducerii, bloguri si aiureli... Nick, fara suparare, in ce lume traiesti?
ce depinde de voi? tu citesti ce se intampla in tara asta? voi cititi ce legi se dau? cititi ce declaratii se fac? sau pur si simplu veniti pe site si vorbiti aiurea, fara sa analizati realitatea in care traiti...
care tara bogata???? care oameni sa faca ceva? impotriva cui sa lupti mai Nick???? cand afacerea ta este ingropata de monopol si legi date in favoarea unei singure directii??? chiar ma enervez, deja...

http://www.eurosceptic.ro/index.php/2008/08/30/peste-40-din-imm-urile-au-falimentat-dupa-integrare/

pe scurt despre UE:

http://www.youtube.com/watch?v=bM2Ql3wOGcU

lizofoafa
09-02-2008, 11:32 AM
domnu' din linku' youtube nu-mi inspira incredere. Mananca la ciuperci. Rusii sunt interesati sa alimenteze fenomenul euroscepticismului.

Si economia Greciei a avut de suferit ani buni dupa integrarea in UE. E un fenomen normal, un sacrificiu necesar. Acum insa este un stat puternic si prosper.

Autoritatile romanesti sunt preocupate de fatada, de asigurarea unei protectii, n-au timp de pierdut cu studierea fenomenului transhumantei la romani. Au facut copy-paste si au bagat legi care nu sunt aplicabile sau n-au nici o tangenta cu aspectele economiei romanesti. Nu este vina UE ca avem o conducere ignoranta.

groparu
09-02-2008, 02:58 PM
un mic dialog dintr-un film de foarte scrut metraj, finantat de UE:

Slovenul ii spune croatului:
- We're going to the European Union,
and you to the Soccer Championships.
- Everybody goes somewhere.
- Which would you choose? (croatul)
- The Soccer Championships. (slovenul)
- And you? (slovenul)
- The European Union. (croatul)
- Yes, the grass is always greener
on the other side of the fence. (slovenul)

UEul are probleme. Cetatenii unor membri mai vechi (a se citi fondatori) le-au vazut si au inceput sa dea peste cap planurile eurocratilor, dar astia au inceput sa le decida soarta fara a mai face referendumuri (mmm... democratie...). Ce se intampla este alarmant, dar ignoranti fiind, nu vom observa si/sau vom tacea.

lizofoafa, daca mosnegelul din clipul precedent nu ti-a inspirat incredere, sper macar niste inregistrari video din parlamentul european sa-ti inspire :)

http://www.youtube.com/watch?v=QVeMBNB0cII
http://www.youtube.com/watch?v=M6QmH-7fu68

lizofoafa
09-02-2008, 04:03 PM
linkurile de mai sus sunt sunt dovada ca exista dispute, ca oamenii au voie sa spuna...
E exagerata trimiterea la totalitarism, pentru ca in cazul asta ar exista o teroare si frica de a expune idei si opinii.
Intr-un regim totalitar cel care indrazneste sa se opuna este linsat.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Tratatul_de_la_Lisabona
"Intrarea în vigoare a Tratatului este programată pentru 1 ianuarie 2009, după ratificarea de către toate statele membre."

daca nu va fi ratificat de catre toate statele membre nu va intra in vigoare, punct.

E normal sa existe dispute si dezacorduri, sunt atatea parti care se aduna la un loc si incearca sa ajunga la un acord. E evident o misiune nu tocmai usoara.
Exact asa cum unii sunt dezamagiti de Romania pentru ca au crezut ca vor gasi lapte si miere, asa sunt dezamagiti si de UE pentru ca isi facusera o imagine mult prea idealista. Asta nu inseamna insa ca UE nu este un lucru bun.
Inainte au existat doua forte majore: SUA si Rusia. Acum exista si UE. Intreaba-te daca conflictul din Georgia ar mai fi fost atenuat daca nu exista Sarkozy ca reprezentant UE sa impuna respect si sa discute tratatul de pace cu Medvedev.
Daca n-ar fi fost UE sa tempereze situatia, pun pariu ca acum am fi asistat la "inghitirea" tuturor statuletelor de catre Rusia; pun pariu ca Rusia ar fi intrat in razboi direct cu SUA.

UE este o unealta de care ne putem bucura toti. Depinde doar de noi cum o utilizam.

groparu
09-03-2008, 04:51 AM
mi-a placut http://www.brusselswatch.org/; bine realizat.

groparu
09-03-2008, 05:36 AM
mi-a placut http://www.brusselswatch.org/; bine realizat.

tot pe acest site, este o pagina interesanta:

http://www.brusselswatch.org/glance%202.htm

toti adeptii UE, ar fi bine sa citeasca asta (http://www.brusselswatch.org/myths.htm) pana la capat, apoi sa mai aduca argumente.

STAR
09-04-2008, 12:47 AM
Ne trebuie UE!

As vrea sa atrag atentia unor din voi desi poate nu e subiectul indicat!
Dupa ca am dus "tratative" la capitolul 'pasapoarte biometrice"", vreau sa va tin la curent, pt ca am acum si o voi face anyway, cei care cred in porcariile astea, cred ca si primarul Chisinaului e "rau"" din cauZa ca vrea UE aderare.

Ei sunt multi si fara nici o baza in afirmatie, dar nu vor acest primar, d.p.dv meu de vedere a facut mai mult decat altii, si a fost mai transhant decat altii.

Intr-o tzara unde un om extra bogat este fugarit, STATI, regimul actul isi spune cuvantul: crime in inchisoare, desfinatre de firme, oameni care nu-si gasesc dreptatea!

E un cerc vicios de care va invit sa scapam, la ALEGERI!

Sooooo e in mainile lor sau ale noastre!

ca fapt divers: in ce mai cred "crestinii din RM"; INtr-un "fals profet' ce se numeste DANION VASILE.
Acesta e fost adept MISA, si dupa ce a sustinut inclusiv sexulaitatea in grup se pare ca a gasit alt grup de fanatici pe care nu-i poti multumi cu o rugaciune

A venit in MD si are zeci de mii de adepti, el care a avut mai multe felei si mai multi barbati....

Trageti simguri concluzia dar nu inainte de a cerceta!

Antimatter
09-11-2008, 10:34 PM
nu stiu daca sa postat...

http://garda.com.md/investigatii/vara-torida-la-sis

lizofoafa
09-12-2008, 04:34 PM
mda.. oare de ce nu ma uimeste articolul?...

Fallen
09-30-2008, 01:18 PM
De ce trebuie Moldovei integrare Europeana?
Foarte simplu, pentru ca asta inseamna ca politicienii isi vor asuma anumite planuri pe care vor fi obligati sa le respecte... obligati de catre Comisia Europeana. Si in Romania avem politicieni incapabili, poate mai incapabili decat cei Moldoveni. Insa diferenta e ca in ultimii 8 ani, politicienii nostri au fost obligati de Comisia Europeana sa urmeze planul stabilit pentru a putea intra in UE. Ca inca fac si multe tampenii, asta e alta poveste...

Moldova are nevoie de perspectiva UE, de un plan strict pentru a forta mana politicienilor vostri sa faca ceea ce trebuie.

lizofoafa
09-30-2008, 10:59 PM
uite inca un avantaj pe langa toate celelalte.. :D UE ca mijloc de educatie pentru parvenitii de la putere :D

LeX
10-01-2008, 03:02 PM
nu e o gluma...

topi_top
10-05-2008, 11:10 PM
daca vom fi in ue... atunci va domina PORYADKA in tara

anonymus_xxx
10-11-2008, 08:40 PM
da ne trebu ....k sa ne spuna aia cum sa ne taiem porku acasa .......e o prostie.........

lvl100
10-12-2008, 12:16 AM
da ne trebu ....k sa ne spuna aia cum sa ne taiem porku acasa .......e o prostie.........

Pai cum sa strice ei bunatate de mentalitate taraneasca, de asta din fundul Europei ? `Tui mama lor de europeni nenorociti...

Alisa
10-15-2008, 01:52 AM
Sint studenta in Romania si desi sint aici de mai putinel de-o luna deja imi dau seama ca Moldova ii ca atirnata in pom.. Europa e altceva iar Moldova parca sade pe loc; Da,ne trebuie Europa

anonymus_xxx
10-15-2008, 09:39 PM
alisa .....di shi zishi tu k itzi trebu europa ???shi dupa nici o luna cea anume tea facut pe tine sa crezi k kiar ne trebu ......eu deja ...traiesc in europa de vro trei ani shi sa shtii k nus de acord cu tine.

lvl100
10-15-2008, 10:30 PM
alisa .....di shi zishi tu k itzi trebu europa ???shi dupa nici o luna cea anume tea facut pe tine sa crezi k kiar ne trebu ......eu deja ...traiesc in europa de vro trei ani shi sa shtii k nus de acord cu tine.

Aparent, daca tu esti de 3 ani prin ea, vad ca tie ti-a folosit Europa. Daca nu e nimic de capul ei ce cauti tu in afara ogorului stramosesc ?

anonymus_xxx
10-15-2008, 11:26 PM
europa mia folosit mie .....shi inca imi foloseshte .....dar credema eu nu aduk Europei nici un folos .....ba din contra ......

lvl100
10-15-2008, 11:33 PM
europa mia folosit mie .....shi inca imi foloseshte .....dar credema eu nu aduk Europei nici un folos .....ba din contra ......

Acuma o intorci ca la Ploiesti :)

Mai inainte ziceai ca nu foloseste, acum ca iti foloseste , pai hotaraste-te odata.

anonymus_xxx
10-16-2008, 09:48 PM
lvl ....spun k nu ne trebuie europa doar gindinduma la procentajul foarte mare de tineri din RM care pleaca peste hotare ....itzi dai seama ce sar intimpla odata cu integrarea europeana si cu libera circulatziei in europa ...probabil k numarul persoanelor care ar pleca ...sar dubla sau poate kiar tripla ......am cunoscut foarte multe persoane care au abandonat facultatzile k sa vina in europa .....credema e si asta un punct de vedere .

anonymus_xxx
10-16-2008, 09:56 PM
shi oricum argumente ash mai avea ceva .....dar sa shtii k pin la urma RM nu e pregatita de integrarea europeana ....avem destule probleme de rezolvat pin sa ajungem sa ne gindim realistic la ashe ceva .....

lvl100
10-16-2008, 11:51 PM
lvl ....spun k nu ne trebuie europa doar gindinduma la procentajul foarte mare de tineri din RM care pleaca peste hotare ....itzi dai seama ce sar intimpla odata cu integrarea europeana si cu libera circulatziei in europa ...probabil k numarul persoanelor care ar pleca ...sar dubla sau poate kiar tripla ......am cunoscut foarte multe persoane care au abandonat facultatzile k sa vina in europa .....credema e si asta un punct de vedere .

De plecat pleaca oricum, via Romania.
IAr cu plecatul asta nici macar nu e asa rau. Se mai civilizeaza si oamenii , mai castiga un ban si castiga si statul din banii trimisi acasa. Romanii plecati pe afara trimit in Romania mai multi bani decat tot PIB-ul Molodovei :)

Plus ca odata cu integrarea or sa inceapa si firmele straine sa intre mult mai puternic pe piata , deci or sa fie destule locuri de munca si pentru cei ramasi acasa.

hi oricum argumente ash mai avea ceva .....dar sa shtii k pin la urma RM nu e pregatita de integrarea europeana ....avem destule probleme de rezolvat pin sa ajungem sa ne gindim realistic la ashe ceva .....

Pai nici nu se punea problema de intrat acum. Mai aveti mult pana sa deveniti cat de cat compatibili cu sistemul.
Eu vorbeam de intentie. Una e sa intri ca, canditat si in decurs de mai multi ani sa primesti si bani si training de la europeni ca sa fii pregatit sa intri. Iar alta e sa o freci la rece, singura strategie fiind sa speri ca nu iti mai blocheaza din nou rusii exporturile de vin.

anonymus_xxx
10-17-2008, 12:00 AM
lvl in primu rind nu am plecat via rominia ...si in al doilea rind stai tu linishtit k nici la voi nu curge lapte shi miere ...probleme avetzi shi voi destule shi credema situatzia e departe de a fi roza ....

anonymus_xxx
10-17-2008, 12:02 AM
shi pin la rind de rushi nu depindem numai noi ....crca e vro juma de europa inclusiv romina ......

lvl100
10-17-2008, 12:48 AM
lvl in primu rind nu am plecat via rominia ...si in al doilea rind stai tu linishtit k nici la voi nu curge lapte shi miere ...

Nu cred ca am pomenit vreodata de lapte si miere, sau ceva asemanator, asa ca te rog nu-mi mai pune cuvinte in gura sau initia discutii pe premize false

probleme avetzi shi voi destule shi credema situatzia e departe de a fi roza ....

http://www.websmileys.com/sm/happy/028.gifhttp://www.websmileys.com/sm/happy/028.gifhttp://www.websmileys.com/sm/happy/028.gif

anonymus_xxx
10-17-2008, 01:38 AM
Da.......

Husky40
10-18-2008, 01:39 PM
Anonymus, nici Romania nu a avut de ales, nici voi nu aveti de ales. Alternativa aderarii la UE este dependenta directa sau indirecta de Moscova, iar asta ti-o spune un eurosceptic. :) Moldova nu are nici o alta optiune, singura sa scapare fiind integrarea europeana, integrare care sper ca se va faca prin Romania. Greu in conditiile in care conducerea Moldovei se afla in mainile lui Voronin si a pretenarilor sai.

Lvl, de fapt asta este marea problema: tinerii pleaca din Moldova si raman toti sovietizatii. Ce mai poti schimba intr-o tara unde corpul electoral va fi alcatuit din rusofoni pro-moscoviti si nostalgici URSS? Nimic.

lvl100
10-18-2008, 02:39 PM
Lvl, de fapt asta este marea problema: tinerii pleaca din Moldova si raman toti sovietizatii. Ce mai poti schimba intr-o tara unde corpul electoral va fi alcatuit din rusofoni pro-moscoviti si nostalgici URSS? Nimic.

Asta asa e, dar pe termen lung poate fi benefic. lucru ce l-am observat si in Romania.

Foarte putini raman definitv pe afara, multi se intorc dupa un numar de ani.
Si nu intotdeauna, dar de multe ori aduc cu ei o alta conceptie de viata. Unii pleaca boi si se intorc vaca, dar multi absorb civilizatia de afara si o aduc cu ei in tara.
Pentru ca la noi asta e in primul rand problema majora : mentalitatea si asa de 2 bani balcanica care a mai fost si pervertita de comunism.

dixy
10-19-2008, 10:29 PM
Anonymus, nici Romania nu a avut de ales, nici voi nu aveti de ales. Alternativa aderarii la UE este dependenta directa sau indirecta de Moscova, iar asta ti-o spune un eurosceptic. :)

De când a depins aderarea României la orice de Moscova. Mă îndoiesc chiar și că aderarea Moldovei la UE ar depinde foarte mult de Moscova. Sigur, Moscovei nu i-ar conveni, dar....?

LeX
10-20-2008, 11:55 AM
dixy, n-ai inteles metafora.

dixy
10-20-2008, 08:24 PM
dixy, n-ai inteles metafora.

Bine, fii profund, uimește-mă.

LeX
10-21-2008, 06:10 PM
mai intai reciteste-ti cartile de istorie, ca te duci incult sa prestezi in invatamantul superior.
Exemple sunt "'jdemii" dar ai putea incepe cu Al Doilea Razboi Mondial si motivul pentru care a ales Romania sa lupte alaturi de nemti.

maron
10-21-2008, 07:37 PM
Aiic ma alatur eu..SLAVa ca Romania a ales nemtii...ca ce-au facut rusii'care ne-au eliberat"...sa fie la ei peste 100 de ani inca!!

popej27
11-12-2008, 02:45 PM
Revenind la tema threadului...
Acum vreo doua saptamini am auzit la radio un raport al reprezentatului Comisiei Europene de la negocierile cu delegatia moldoveana. Acolo se spunea despre faptul ca negocierea unui nou acord va avea loc "in curind".
Nu stiu cum va suna voua dar mie acest "in curind" tradus din limbaj diplomatic ar insemna "niciodata, daca nu vedem ceva schimbari".
Nici in presa moldoveana de Opozitie nu am vazut ceva legat de asta. Oare sa nu fi inteles nimeni duritatea verdictului sau lumea nici nu prea se grabeste spre UE?

lvl100
11-12-2008, 03:39 PM
Din pacate aici nu e vorba performante mai mult sau mai putin slabe sau de schimbari nereusite.

Voronin e pro-european cum sunt eu popa. Asa zisa relatie cu UE e o gluma proasta si probabil ca UE s-a cam saturat de asta.

Husky40
11-12-2008, 04:35 PM
Am alta teorie: UE nu vrea sa supere URSS-ul. :)

lvl100
11-12-2008, 05:19 PM

Daca era asa nu se lipea de tarile baltice.

Problema cu RM, este ca, politica pro-europeana e doar o mistocareala de a lui Voronin ca sa pacaleasca gascanii ce cred in UE.
RM ramanand inca in USSR din majoritatea puncteloe de vedere , de la baze armate rusesti pana rusofilism.
Cine naiba din UE, crezi tu, ca vrea sa il bage in organizatie pe Smirnov si transnistrenii lui ?

popej27
11-12-2008, 07:12 PM
Mai degraba UE nu vrea sa supere UE

dobrotescunicol
11-13-2008, 04:40 AM
După integrare, în România s-au schimbat lucruri în bine. S-a îmbunătăţit semnificativ starea drumurilor (mai este de lucru dar schimbările sunt evidente), s-au făcut investiţii cu fonduri europene, situaţia economică generală începe să se îmbunătăţească (acum companii străine deschid fabrici în România, ex. NOKIA, discuţii cu Ford şi alte companii mai puţin cunoscute dar care au creat locuri de muncă şi, plătind salarii şi impozite aici, ridică nivelul de trai), sistemul legislativ a început să fie îmbunătăţit (protecţia socială, protecţia mediului, regulamentul de circulaţie auto etc.), a fost introdusă portabilitatea numerelor de telefon pentru alinierea la UE, avem posibilitatea de a circula liberi în toate ţările din UE fără să avem nevoie nici măcar de paşaport. Pentru noi nu mai există graniţe, vize, control vamal la bagaje în ţările dezvoltate din Europa.
Avem posibilitatea de a comanda produse online de oriunde din lume (înainte mulţi strâmbau din nas zicând că nu trimit aici), de a exporta uşor în Europa, de a accesa resurse din atâtea ţări.
Începe uşor-uşor să se schimbe şi modul în care ne privesc celelalte state ale lumii, deocamdată doar se discută despre eliminarea vizelor pentru SUA.
Începe, chiar dacă timid, să se dezvolte şi turismul (deocamdată cu pensiunile la munte, Sibiul - a fost declarată capitală europeană şi multe alte proiecte cu rol de a dezvolta, de a revitaliza). Începem să devenim cetăţeni europeni, să avem legături mai strânse cu ţările vecine, au scăzut taxele pentru convorbirile telefonice în roaming, sunt companii care oferă acelaşi tarif pentru convorbirile telefonice în România sau Europa, graniţele reale, sociale, uşor-uşor dispar.
Au apărut mai multe companii de avioane low-cost care ne leagă de restul Europei. Sunt părinţi care lucrează în Italia şi vin în weekend să-şi vadă copilul, plătind bilet de avion dus-întors 50 euro. Sunt vecini de bloc care-şi fac concediul la Budapesta. Ce văd acolo iau ca model şi fac şi ei acasă.
Aşa că, dragilor, chiar dacă este deocamdată la început, se vede că integrarea în Europa ne aduce lucruri bune, ne uneşte cu celelalte popoare dezvoltate, face uşor-uşor să dispară graniţele dintre noi, să avem acces la cultura europeană, aduce investitori străini, au dispărut anumite taxe pentru importuri din UE etc. etc.
Deşi trebuiesc depăşite greutăţile iminente tranziţiei, se vede că drumul este spre bine. În curând sper să adoptăm şi moneda Euro, va fi puţin mai dificil la început însă în ansamblu va aduce stabilitate, aliniere la standardele UE şi la modul de viaţă din UE - care după cum se vede e mai bun.

Husky40
11-14-2008, 02:57 PM
Problema cu RM, este ca, politica pro-europeana e doar o mistocareala de a lui Voronin ca sa pacaleasca gascanii ce cred in UE.
RM ramanand inca in USSR din majoritatea puncteloe de vedere , de la baze armate rusesti pana rusofilism.
Cine naiba din UE, crezi tu, ca vrea sa il bage in organizatie pe Smirnov si transnistrenii lui ?
Voronin este neinteresant. Tu crezi ca Smirnov reprezinta vreo forta pentru Occident? Nici vorba, e negijabil. Daca si-ar pune mintea cu el, in o saptamana a disparut, dar nu vor face asta niciodata pentru ca Uniunea Europeana se teme de Rusia. Asta este motivul pentru care il lasa pe Voronin sa taie si sa spanzure dupa bunul plac.

Nu exista barbati la Bruxelles. De altfel, proiectul european are in centrul sau tocmai aceasta lasitate, aceasta degenerare ascunsa sub masca moderna a negocierii.
http://www.moldova.net/images/verde/misc/progress.gif http://www.moldova.net/images/verde/buttons/edit.gif (http://www.moldova.net/editpost.php?do=editpost&p=216967)

lvl100
11-14-2008, 03:41 PM
Husky de obicei iti dau dreptate cu Europa dar aici chiar nu e cazul.

Pentru ca o tara sa reprezinte interes pentru Vest( UE sau USA), trebuie sa fie ori :

a) mare ca Romania, dar cu potential economic si miltar
b) mici ca tarile baltice dar relativ puternice economic

Tarile baltice erau mult mai strategice pentru Rusia decat RM si le-au luat.

Moldova e si mica si nedezvoltata economic. In consecinta ca sa o scoata de pe orbita ruseasca ( cu armate, transnistreni etc) pur si simplu nu merita investitia deocamdata.
Iar pe langa faptul ca nu e rentabila, RM nici macar nu vrea sa intre in UE

Ce vrei tu sa le faca ? Sa bombardeze Chisinaul ca sa il convinga pe Voronin si apoi sa porneasca razboi cu Rusia pt 30.000 de metri patrati ?

popej27
11-14-2008, 04:09 PM
De acord cu tine lvl100
Si eu cred ca problema Moldovei tine mai putin de (ne)dezvoltarea economica (si asta deoarece investitiile necesare in Moldova sint relativ mici) cit de parerea reala a populatiei fata de UE.
Pentru ca este greu sa-i explici unui oficial european de ce 75% dintre moldoveni vor in UE si in acelasi timp 25% dintre ei cred ca principala tara care ii poate ajuta in acest demers este Rusia.

maron
11-14-2008, 04:20 PM
cea mai grava problema in Md e ca autohtonii au mai putine drepturi ca emigrantii cei 5,.... %...de aici totul

anonymus_xxx
11-15-2008, 12:52 AM
da sigur k ne trebu ......de ce nu .doar k mai intii trebu sa intram in nato ,sa moara ceva ofitzeri moldoveniprin IRAQ si AFGANISTAN pentru nishte cauze pe care doar americanii le shtiu,pun pariu k odata cu NATO si EU....urmatorul pas ar fi sa negociem cu americanii amplasarea unor anti-missile pe teritoriul nostru ....dupa care totu va merge struna .....the futur is bright the futur is orange ......

lvl100
11-15-2008, 09:55 AM
da sigur k ne trebu ......de ce nu .doar k mai intii trebu sa intram in nato ,sa moara ceva ofitzeri moldoveniprin IRAQ si AFGANISTAN pentru nishte cauze pe care doar americanii le shtiu,pun pariu k odata cu NATO si EU....

Daca ai avea tu idee ce spagi astronomice au platit soldatii romani ca sa primeasca dreptul de a pleca in Afganistan sau Irak....

Daca RM ar intra in schema, cred ca moldovenii or sa isi vanda si un rinichi sa poata da spaga sa plece in Afganistan.
Asa ca nu stiu motivele americanilor, dar ofiterii aia au propriile lor motive sa se duca acolo, nu le duce tu mila.

popej27
11-15-2008, 09:18 PM
da sigur k ne trebu ......de ce nu .doar k mai intii trebu sa intram in nato ,sa moara ceva ofitzeri moldoveniprin IRAQ si AFGANISTAN pentru nishte cauze pe care doar americanii le shtiu,

Am auzit ca moldovenii raniti prin Afganistan o duc foarte bine.

adrenalina
11-16-2008, 10:58 PM
Husky, de acord cu tine... UE nu are nevoie de un teritoriu instabil la granitele ei... si ar vrea MD si Ucraina... insa le este teama de Rusia. cel putin dupa reactia UE la razboiul din Georgia, credeam ca este evident pt toata lumea. se pare ca unii vor sa traiasca in negare si sa creada ca Mama Rusia ii pe patul de moarte. nu-i nimic, sa le lasam aceasta iluzie :)

stalele blatice nu au fost rusificate nici pe vremea URSS, si dupa destramare, acestea au fost foarte clare in pozitia lor fata de Rusia. asa ca influenta rusa acolo este mai mult decat slaba si rusii si-au indreptat atentia spre tari mai simplu de controlat... multa lume crede ca au cedat, eu cred ca nu le-a pasat :) acum insa le pasa ca prea se apropie dusmanul de zona ei de influentsa :) de asta a devenit atat de incisiva. iar UE tace mac, ca doar robinetul la gaze ii in mainile lui Putin :)

lvl100
11-16-2008, 11:53 PM
Husky, de acord cu tine... UE nu are nevoie de un teritoriu instabil la granitele ei... si ar vrea MD si Ucraina... insa le este teama de Rusia.

Pai vezi ca la MD ti-ai raspuns singura. Nu are nevoie de teritorii instabile.

Si la fel si cu Ucraina. Care este un stat destul de artificial, care oricand poate fi spart in bucati. Rusii bat apropouri de astea mai tot timpul. Ca sa nu mai aducem aminte de juma` de tara care e rusofila 100% nevrand de a face cu UE sau cu Vestul in general.

Europei intr-adevar ii cam tremura fundul acum, dar RM si Ucraina nu le-ar lua nici daca le i le da Rusia cadou.

2008.