PDA

View Full Version : Semnificatia Numelor

Pagini : [1] 2

Melania
09-29-2003, 05:40 PM
.....suntem toti o familie......ne cunoastem cat de cat.....cineva mai bine.....cineva mai rau.....toti avem nickuri ......care de multe ori sunt o parte integranta a personalitatii noastre......
..........ceea ce vreau sa va propun e sa ne uitam ce ascund numele noastre adevarate:

Alexandru - [greaca] - aparator

Andrei - [greaca] - al omului, uman

Angela - [greaca] -mesager

Arina -[greaca] - pace

Constantin - [latina] - constant, stabil

Diana - [greaca] - divin, ceresc

Dorin - [greaca]- dar; [francez] - de aur

Elena - [greaca] - torta, foc sau selene = luna

Ion - [ebraica] - Dumnezeu este milos

Iulian - [greaca] - barbos

Lilian - [latina] - crin

Lucia - [latin] - lux, lumina

Ludmila - [slav] - in favoarea poporului

Max - [latina] - cel mai tare

Melania -[greaca] - negru, intunecat

Mihai - [ebraica] - Cine este Dumnezeu?

Mirabela - [latina] - minunat

Oleg - [norvegiana] - prosper

Radu - [slav] - fericit

Sergiu - [latin] - servitor

Silviu - [latin] - lemn, padure

Valeria/ Valeriu - [latina] - a fi puternic

Violeta - [latina] - violet

Vladimir - [slav] - a conduce, a avea putere

Arina
09-29-2003, 05:50 PM
mie imi place numele meu, si cum suna, si ce inseamna, Peace brothers! :D

zopiryon
09-29-2003, 05:53 PM
mda...eu lemn padure....cred ca nu era cazul sa scrii la toti numele din spatele nickului...poate multi ar fi vrut ca asta sa fie secret :wink:

Fox
09-29-2003, 05:58 PM
Zopi, exact asta i-am spus-o lui Mel la telefon. Eu sunt contra sa-mi figureze pronumele pe forum ....... :-?

coolgreetings
09-29-2003, 09:08 PM
Vladimir - [slav] - a conduce, a avea putere Deah........ma crede-ti sau nu.....insa eu socot ca numele meu este cel mai frumos din toate......
Vladimir = Vladeti mirom (a conduce lumea)........
Un alt nume care imi place foarte mult este Melania (serios....vorbesc foarte serios, nu este vorba ca pe Melania noasta asa o cheama...pur si simplu imi place foarte mult numele acesta)....deja ma gandesc....la copii mei....si daca voi avea o fetita.....precis ii voi pune numele Melania....cel putin sper ca sotia sa fie deacord....

zopiryon
09-29-2003, 09:20 PM
mlea cati grandomani pe forum... :-?

coolgreetings
09-29-2003, 10:25 PM
mlea cati grandomani pe forum... :-?Zopp...de ce grandomanii? Eu intradevar imi socot numele meu cel mai frumos....asa cum mai iubesc foarte mult pe mine....asa si imi iubesc si numele.....
Tu uite cati oameni importanti poarta acest nume......

zopiryon
09-29-2003, 10:39 PM
GRANDOMAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
te iubesti pe tine da ?
mlea..urasc asa oameni...!!!!

vio
09-30-2003, 09:32 AM
Daca ma iubesc pe mine, eu nu sunt sigura. Dar imi ador numele. Si imi place de mic copil. E ceva ce-mi place cum suna. Nu se da la alintare...
Un nume clasic, dupa parerea mea.
Violeta

zopiryon
09-30-2003, 09:36 AM
la mine se asociaza cu VIOL :-?

Fox
09-30-2003, 10:03 AM
PS: Mel, tema era mult mai faina cu numele adevarate in paranteze... :roll:

Lel, pentru asta trebuie permisiunea fiecaruia, in caz contrar se incalca "taina vklada" 8)

joker
09-30-2003, 10:05 AM
Zopi, mai stiu o fata care are numele Violina .... n-as dori sa nimersc in miinele ei... :roll:

Fox
09-30-2003, 10:10 AM
Joki, da cum o chiama pe maica-sa? Nu Lilia?

joker
09-30-2003, 10:16 AM
eu cu parintii ei nu m-am intilnit.... da cite fete cu nume de asta mai sunt :crazy:

Fox
09-30-2003, 10:34 AM
Nu cred ca multi parinti i-ar pune copilului lor un astfel de nume :-?

p.s. oare toate Violinele sunt nebune? :roll:

joker
09-30-2003, 10:38 AM
:crazy: tare nebune shi perverse....

Fox
09-30-2003, 11:00 AM
Daca-mi era indiferent imi afisham shi singura numele, prenumele, chiar shi patronimicul (ca-n Siberia), dar zic ca e mai bine sa existe si careva taine :ciupos:

Codrin
09-30-2003, 11:19 AM
Da mie imi place cum se traduce Ludmila ! :crazy:

In favoarea poporului , he , he , ce ironie . :dati uai:

:) :) :)

Fox
09-30-2003, 11:29 AM
Iar mie imi place semnificatia numelui Melania :wink:

lelaina
09-30-2003, 11:55 AM
Lel, pentru asta trebuie permisiunea fiecaruia, in caz contrar se incalca "taina vklada" 8)
Stiu, stiu, stiu... Quel dommage! :roll:

PS: Fox, da nu tzi se pare amuzanta traducerea numelui Sergiu?! :wink: :hahaha:

Melania
09-30-2003, 11:58 AM
.....asta am zis si eu Lel......parca o stiut despre cine zice!!!!!

Codrin
09-30-2003, 12:10 PM
Da servitorul oricarei cauze drepte ! :ciupos:

Lenutza , da tot nu tz-i pierit cheful de franceza ? :lol: :lol: Am crezut ca dupa gafele alea lingvistice in lantz ai sa te mai linstesti . :lol: :lol: :lol:

Fox
09-30-2003, 12:12 PM
Am mai gasit un caz amuzant
Iulian - barbos :)

Iata niste variante de semnificatii pe care le stiu din copilarie:

Andrei - "zemlepashets" plugar, agricultor;
Angela - inger (da ujjjjjj)

Codrin
09-30-2003, 12:19 PM
A , dar iata ca taman ce ma intorc dintr-o explorare :

pe

SERGIU = SALVATOR

de ce nu l-ai pus , kurva mica ? :D

Melania
09-30-2003, 12:42 PM
n/a

lelaina
09-30-2003, 01:30 PM
Lenutza , da tot nu tz-i pierit cheful de franceza ? :lol: :lol: Am crezut ca dupa gafele alea lingvistice in lantz ai sa te mai linstesti . :lol: :lol: :lol:
Ooooo... Sergiulika, cate incercari nereusite de a ma intimida intrevad in mesajul tau...! :D

PS: Dragule, imi pare rau ca inca nu tzi-ai dat seama ca contez pe corectarile tale pt a-mi perfectziona cunostintzele mele in franceza. :lol:

IONIX
09-30-2003, 02:40 PM
imi place si numele, si nickul :)

IONIX
09-30-2003, 04:06 PM
iaka tzie ingeri :o zamacitos :lol:

dap nie la IONIX ni-o dat Google 12500 de rezultate :)

zopiryon
09-30-2003, 04:18 PM
de ce nu l-ai pus , kurva mica ? :D

...pragon...

lizofoafa
09-30-2003, 04:20 PM
Zopi, mai stiu o fata care are numele Violina .... n-as dori sa nimersc in miinele ei... :roll:
:hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: Violina vine de la instrumentul muzical VIOLA care seamana cu vioara dar e ceva mai mica. Englezii spun la VIOARA -"Violin", asa ca nu va mai ganditzi la tampenii, copilashi! VIOLINA este un nume foarte muzical! :D

zopiryon
09-30-2003, 04:23 PM
vioala seamana cu vioara numai ca e mai mare

lizofoafa
09-30-2003, 04:35 PM
vioala seamana cu vioara numai ca e mai mare
Nu ma contrazice ca stiu ce spun... daca dupa tine viola este mai mare atunci spune si mie cum este violoncelul...

Fox
09-30-2003, 04:36 PM
Lizi, stiu eu si de contrabas, dar, de cand l-am auzit, numele Violina imi
lasa o senzatie neplacuta.......
Apropo de Violina pe care o cunosc eu, daca va fi ca ma-sa fa fi coshmarul barbatilor.

p.s. Joker, da Lizi ni-o facut pe noi copilashi :P :tucel:

p.p.s. apropo de contrabas, am dus candva 2 buc. in Ro, la comanda....mai bine erau viori :)

vio
09-30-2003, 06:04 PM
Mai, da poate sa vi se asocieze numele meu sau Violina cu toti dracii, violurile, prapaditele, perversele si proastele, pentru mine e cel mai frumos care a fost vreodata. Ba nu numai pentru mine.
Dar daca cunoasteti pe cineva cu multe negative si poarta acest nume original, sa stiti (eu yntotdeauna asa gyndesc) ca nu-l merita, e o greshala a celora ce i l-au pus.
Iar eu sunt foarte geloasa pe el.
Si Violina nu se compara cu Violeta. Violeta nu cedeaza alintarilor, e clasic, original, ca si Diana sau Daniela. Violina insa e alintat prin terminatia, sa zic, sufixul ei.
Viola - e un instrument muzical din familia viorii, care insa e de o dimensiune ceva mai maricica ca vioara, dar nu e violoncel, si care e utilizata foart rar.
Violeta - e o floare superba si pretentzioasa ce in rusa e - fialka, multi o adora si o au in casele lor, la noi o poreklesc ca toporas, doar ea e violeta!

Fox
09-30-2003, 06:13 PM
Vio, cu Violetele si Viorelele n-am nici o asociatie neplacuta, imi amintesc doar de flori :D

Cand eram mica toate Galinele pe care le stiam erau foarte grase..... cu timpul am intalnit si slabe :)

Dar matusha-mea de la Soroca a intalnit acolo o tigancusha mica cu numele Snejana, vo! :wtf:

lizofoafa
09-30-2003, 06:18 PM
Protagonista din "A 12-a noapte" de Shakespeare are numele VIOLA...
Viorica este numele celei mai bune si mai vechi prietene.
Cat despre instrumentul Viola, imi cer scuze, am facut o confuzie; avetzi dreptate, vio si zop. :oops: :roll:

xx
09-30-2003, 06:24 PM
Dar eu nu cred ca exista vreo legatura intre numele si comportamentul/temperamentul/caracterul persoanei. La fel cum nu cred in zodii, stele, carti, bobi, linia vietii si alt bullshit de genul astuia :)

In primul rand pt ca diferite surse ofera diferite semnificatii, si in al doilea pt. ca chiar si in viata te poti convinge de existenta contrariului unei descriei bazate pe asa criterii, si inca foarte lesne :)

Fox
09-30-2003, 06:28 PM
Si eu am avut o prietena Viorica, cea mai buna, pe cand invatam la scoala :)

lizofoafa
09-30-2003, 06:32 PM
Natasha - nume simbolic al prstituatelor rusoaice
Maria si Ion- nume specifice a tzaranilor Romani
Johny - nume simbolic al servitorilor englezi
Jack- nume simbolic al tzaranilor englezi
Astea sunt chestii recunoscute in general... binentzeles ca nu sunt valabile in orice situatzie dar... astea contrazic afirmatzia ta, xx

xx
09-30-2003, 06:34 PM
aaa, si cea mai mare aberatie mi se pare atunci cand vad: posesorii numelui vasea vor avea casatorii fericite cu femei pe nume maria, frasina si gheorghina, si nefericite cu mariana, ioana si irina.

liz, e putin probabil macar ca jumate din toate natashele sa fie prostituate, john-ii sa fie servitori, etc.

lizofoafa
09-30-2003, 06:38 PM
Si eu am avut o prietena Viorica, cea mai buna, pe cand invatam la scoala :)
Si ce s-a intamplat cu prietenia voastra?

vio
09-30-2003, 06:53 PM
Dar, mie, regret, dar nu-mi place numele Viorica. Cunosc persoane antipatice cu acest nume, care mi-au facut mult rau. Numele chiar nu e uryt, dar cum Fox avea asociatii de la Galea, eu de la Viorica. Prea multe Viorici, fete, grase cunosc.

Fox
10-01-2003, 09:51 AM
Viorica "mea" era slaba :)
Viata si timpul ne-au despartit, am "luat zborul" in directii diferite. In prezent uneori mai vorbim la telefon, dar acuma avem putine subiecte comune de discutie :(

In copilarie uram numele Tania, Natasa si Sveta, mai putin Olia :-? Nu pot zice ca acuma imi plac (doar Natalita si Olguta parca suna altfel).

joker
10-01-2003, 11:33 AM
:D :D :D ...iaca majoritatea padrujilor mele aveau numele Natasca....

Fox
10-01-2003, 11:41 AM
"..tri rublia i nasha"

In Turcia cum vad turcii niste rusoaice striga: "Nataaaaaashaaaaaaa!"
:roll:
:lol:

coolgreetings
10-01-2003, 08:01 PM
GRANDOMAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
te iubesti pe tine da ?
mlea..urasc asa oameni...!!!!Zopiryon....nu ma fa te rog pe mine sa spun de ce urasc eu jumate din oamenii pe i-am intalnit in viata mea........ca esti si tu in lista aceea....

zopiryon
10-01-2003, 08:05 PM
eiii pi.zdet :crazy:

puf
10-12-2003, 02:56 AM
oameni - shtie cineva cumva ce inseamna numele "nelly", am cautat tot netu shi nam gasit nimica, poate nam cautat acolo unde trebu... :crazy:

Lesbi
10-12-2003, 09:11 PM
Melania, de unde ai luat toate numele acestea?
Poate imi spui ce inseamna si numele "Mila"?

NaE
10-13-2003, 01:08 AM
Pai probabil asta si inseamna : "mila" verbu cu sens de compasiune....nu?

Codrin
10-13-2003, 10:36 AM
daca zici de prescurtarea Ludmiliana , gaseseti o traducere completa pe una din paginile de dinainte ..... :crazy: ........ poate macar la tine sa se potriveasca , Lesbi :)

Lesbi
10-13-2003, 04:47 PM
daca zici de prescurtarea Ludmiliana , gaseseti o traducere completa pe una din paginile de dinainte ..... :crazy: ........ poate macar la tine sa se potriveasca , Lesbi :)Codrinel, merci, puiule, am scapat din vedere...

Codrin
10-15-2003, 10:10 AM
oameni - shtie cineva cumva ce inseamna numele "nelly", am cautat tot netu shi nam gasit nimica, poate nam cautat acolo unde trebu... :crazy:

Nelly - prescurtare de la numele de origine latina Cornelia , care la rindul lui provine din substantivul " cornu " { corn , horn } , ceea ce poate duce cu gindul la doua feluri de trimiteri : Una la cornul abundentei , ceea ce ar sugera un nume ce exprima fertilitatea ..... shi alta la fierbinte , incinsa , emanind caldura .

Nu stiu de ce cred ca a doua varianta se potriveste numa` bine . :D

Lara
11-07-2003, 09:50 PM
censamna oxana ? :D

gr8dude
08-26-2004, 05:43 PM
Oxana - varianta ucraineana a numelui Xenia
//Xenia - oaspete

Nelly - diminutiv englez al numelor Elena, Ana, Eleonora
datele astea le-am scos dintr-o carte.

despre mine, fac asa cum spune definitia oficiala a numelui meu, insa nu din motivul ca asa zice definitia, ci pentru ca asa sunt, chiar sunt un great dude ;-)

tin minte, cind eram mic, am intrebat pe mom daca e posibil sa-mi schimb numele :-) nu stiu ce a spus, dar am hotarit sa ramin la numele initial. imi convine asa cum este, si nu-mi inchipui cum as exista cu un alt nume... mai ales cu acela care am vrut sa mi-l iau cind eram copil :-)

eu sper ca pe forum nu exista oameni care cred ca omul este exact asa cum se spune in definitia numelui sau. c'mon, viata face asa ca sa nu fie asa =)

imported_lucia
08-26-2004, 06:13 PM
daca nu-mi zici shi de la ce vine "lucia"......ma impushc!..... :crazy:

gr8dude
08-26-2004, 06:30 PM
special pentru tine pun mina pe carte inca o data:

Lucia = al luminii, luminoasa

si wow, singur am afighit, Lucifer tot de acolo vine. %-)

imported_lucia
08-26-2004, 06:32 PM
maaaare Ion Creanga mai eshti!.... auzi la el , Lucifer!.... :ciupos: :ciupos:
m-ai amuzat..

Ingula
08-26-2004, 07:39 PM
eu cand eram mica vroiam sa fiu Zorro, incepeam a urla cand mamica nu imim spunea zorro.. apoi am vrut sa ma cheme azurelu, ca pe canele bunicii....
acum nu imi mai pasa :D

Arina
08-26-2004, 08:03 PM
ian ziceti ceva de Arina

gr8dude
08-26-2004, 08:18 PM
zic si despre Arina
Arina - derivat de la Irina
nu am gasit care e semnificatia numelui 'Irina'

m-am uitat intr-o sursa alternativa: teoretic Irina vine de la Ira;
Ira - watcher, watchful, city watch. [adica cineva care vegheaza, urmareste]

dar trebuie sa te avertizez ca in engleza numele Ira este pentru barbati.. [nu exclud ca poate fi dat si femeilor, in orice caz despre barbati sunt 100% sigur] deci nu exclud ca Ira englez nu are legatura cu Ira 'a noastra'

p.s. am gasit asa ceva: Vladlena - nume care vine de la VLADimirLENin... adica a aparut pe 'vremea sheea' si a fost aplicat in vremea sheea... cind orasul era ba Leningrad, ba Stalingrad... :-)
daca presedintele se va purta frumos, degraba apare numele VladVor :-P

Arina
08-26-2004, 08:24 PM
mda...Vlad ii vor

eu in net am gasit cu mult mai multe despre nume...intrati pe rambler si vedeti ce minunatii gasiti :D

[K]
08-30-2004, 09:34 AM
da sergiu? :roll:

Melania
08-30-2004, 10:25 AM
[k] uitte pe prima pagina a temei....acolo ai sa gasesti

GroSSu
08-31-2004, 12:37 AM
da groSSu ???? numa nu spune ca gros .... ca nu'i drept.

Melania
08-31-2004, 01:34 PM
cum imi ziceai tu mie.....din germana asta inseamna...nu stiu mai ce si tot felu be bla bla blauri deaestia........ca pina la urma oricum gros inseamna!

vadim
09-01-2004, 02:46 PM
pentru voi e o mare insemnatate ce prezinta numele voastre?

vio
09-01-2004, 03:31 PM
pentru voi e o mare insemnatate ce prezinta numele voastre?

aha

vadim
09-01-2004, 04:42 PM
dar ce inseamna numele tau,esti mindra de ceia ce inseamna?

vio
09-02-2004, 11:17 AM
Semnificatsia sta ca imagine la avatar...

Am mai scris pe aici ca sunt pur si simplu indragostita de numele meu...

Imi pare ca e cel mai potrivit pentru mine... E perfect si cel putsin de nume sunt foarte multsumita.

Arina
09-02-2004, 01:00 PM
si mie imi place numele meu :D

i0dus
09-02-2004, 01:10 PM
Da eu tac :)

vadim
09-02-2004, 01:34 PM
da pentru fiecare numele ce il are prezinta ceva,trebuie de mindrit cu numele pe care il acem 8)

vio
09-03-2004, 09:06 AM
i0dus, tu chiar ai tacut...

catyusha
09-09-2004, 07:37 PM
E.C.A.T.E.R.I.N.A.: Electronic Cybernetic Android Trained for Exploration/Replicant Intended for Nocturnal Assassination

ujaaas....
killer..

amelie
09-09-2004, 08:58 PM
da' mie nu-mi place prenumele meu... shi lumea deobicei ma numeste altfel...

pepy
09-26-2004, 08:08 AM
Imi place foarte mult numele meu .. dar n-a fost intotdeauna asha.. :)
Ce-ati putea sa-mi spuneti despre semnificatia numelui .. Rogneda :)

DEEPY
09-28-2004, 12:03 AM
ian plzzzzzzz spunetz semnifickkkativul la numele Dan :crazy:
Intrs shi semnifi kikatsie are shi el!

Melania
09-28-2004, 01:12 AM
Dan - betivan :lol: ( si daca nu gresesc e din greaca)

aLa
09-28-2004, 02:12 PM
si ce ar insemna aLa?
nu-mi place numele meu,dar m-am deprins deja; dupa atitia ani...

DEEPY
09-28-2004, 05:31 PM
Dan - betivan :lol: ( si daca nu gresesc e din greaca)

Multsumesk, m-ai bucurat nespus de mult! :(

eMCe
09-30-2004, 05:49 PM
Bogdan - BOG DAN(ie) Daruit de D-zeu
Dan - vezi mai sus!
MIHAI ?!? stie cineva :)

Virys_D
09-30-2004, 07:26 PM
tot di pi siteu cu pricina:
V.I.R.Y.S.D.: Vigilant Individual Responsible for Yelling and Scientific Destruction

:D :D :D :D :D :D

DEEPY
09-30-2004, 07:46 PM
Mdddeee...

[K]
10-01-2004, 09:49 AM
K.H.A.M.E.L.I.O.N.: Knight Hardwired for As.sas.sination and Mandatory Exploration/Lifeform Intended for Observation and Nullification
hi hi hi

Frantuzca
11-01-2004, 12:59 PM
Eu imi ador numele - Daniela. e nume ebraic.

Melania
11-23-2004, 10:35 PM
Sal
Spunetzi-mi pls cine cunoashte, provenientza cuvintului Rima shi ce semnifica el...Ms

caprone
11-24-2004, 02:09 PM
O completare sumară a listei postată de Melania (fără a avea pretenţia că etimologiile prezentate sunt 100% corecte):

ADELINA / ALINA - originea numelui este "Adal" ("nobil" in germana veche).

ADRIANA / ADRIAN - de la "Hadrianus", nume de origine latina ce inseamna "originar de lânga Marea Adriatica".

ALEXANDRU / ALEXANDRA - de la "Alexandros", nume grecesc care inseamna "protector al barbatilor / al oamenilor".

ALMA - derivat din expresia latineasca insemnand "dragut / amabil".

AMALIA - nume vechi germanic care inseamna "munca".

AMANDA / ANGELA / ANGELICA - de la "amanda / amandus", o fraza latineasca insemnand "una care trebuie iubita". Acest nume a fost un adjectiv latinesc, corespunzand termenului masculin, angelicus. Acest termen este originar de la numele grecesc "angelos", insemnand "mesager". Expertii nu sunt siguri daca acest termen vechi este sursa modernului nume feminin Amanda. Poate fi o simpla extindere a familiarului Angela, probabil influentat de frantuzescul Angelique, insemnand "angelic, diafan".

ANA / ANCA / OANA - de la "channah", nume evreiesc care inseamna "gratia favorita".

ANDREEA / ANDREI - de la "Andreas", nume masculin grecesc care inseamna "razboinic".

ANTONIA / ANTON - de la "Antoniu" (nume de origine latina care inseamna "a fost pierdut") sau de la cuvântul latin "antius" ("avangardistul").

ATANASIE (gr. "athanasius") - "nemuritorul".

AUGUSTA / AUGUSTINA / AUGUSTIN - de la cuvantul latin "revenit".

AURELIA / AUREL - de la "Aurelius", nume de origine latina, insemnand "aurita / auritul".

AURORA / AURICA - in limba latina inseamna "zori / rasarit".

BEATRICE - de la "viatrix", nume latin ce inseamna "voiajor / calator".

BIANCA - provine din cuvantul "blanc" (din franceza veche), ce inseamna "alb".

BOGDAN - de la "bogdan", o fraza slava ce inseamna "darul / cadoul lui Dumnezeu".

CALIN - prenume tipic românesc probabil lumea vegetala. "Calinul" (Viburnum opulus) este un arbust raspândit si la noi.

CAMELIA - de la o expresie din latina ce inseamna "ajutorul preotului".

CARMEN - de la "Carmel", nume evreiesc ce inseamna "orhidee".

CAROLINA / CAROL - de la "ceorl", cuvant antic german ce inseamna "proprietar".

CATALINA / ECATERINA / CATALIN - de la "aikaterine", nume grec ce inseamna "pur". Dar nu toti expertii sunt de acord. Unii spun ca numele este derivat din cuvantul grec "katharos". Altii, ca se trage din numele lui Hecate, zeita greaca a magiei. O alta sursa posibila este "katerina", un cuvant grec pentru "tortura".

CECILIA / CELIA / CECIL- de la "caecilia", nume latin ce inseamna "orb".

CEZAR - de la "caesarius", nume latin ce inseamna "seful".

CIPRIAN - de la "cyprianus", nume latin ce inseamna "originar din Cipru".

CLARA - de la expresia latina ce inseamna "sclipitor".

CLAUDIA / CLAUDIU - de la o expresie latina ("lame") care inseamna "schiop".

CLEMENTINA - de la "clementia", nume latin ce inseamna "plin de mila / milos".

CLEOPATRA - de la "kleopatra", nume grec ce inseamna "mândria tatalui".

CONSTANTIN - de la "constans", nume latin care inseamna "constant / statornic".

CORINA - de la "kore", nume grec ce inseamna "fecioara".

CORNELIA / CORNEL - cuvantul de origine este "cornu", echivalentul latin pentru "horn".

COSMIN - probabil o forma derivata de la "Cozma" (in limba turca "koz" inseamna "frumos").

CRISTINA / CRISTIAN - de la "christiana", nume latin ce inseamna "urmasul lui Cristos".

DANA / DANIELA / DOINA / DAN / DANIEL - de la expresia germanica "locuitor al Danemarcei".

DAVID - originea cuvantului vine din ebraica si inseamna "de iubit".

Delia (gr.) - "cea de pe insula Delos" (Grecia).

DIANA - de la "diviana", nume latin pentru "zeita".

DIONISIE (gr. "Dionysius") - "fiul zeului Dionysos".

DOLORES - provine de la expresia spaniola, ce inseamna "suparare /durere".

DOMINIC - de la cuvantul latin insemnand "lord".

DORIN - prenume de origina greaca: a) apartenenta la grupul etnic al "Dorilor", sau b) derivat din "theodor" ("darul Domnului").

DRAGOS - isi are originea in cuvantul slav, care inseamna "dulce glorie".

DUMITRU - corespunde zeului grec "Demetrius", zeul agriculturii.

ELENA / ELEONORA / NORA - nume grec ce inseamna "raza de soare".

ELISABETA (ebr.) - "cea care il cinsteste pe Jehova".

ELVIRA - de la "ali wer", o fraza din germana antica ce inseamna "intr-adevar strain".

ELVIRA (span.) - "cea mareata" sau "cea care pastreaza".

EMANUELA / EMANUEL - de la "Imanuel", nume ebraic inseamna "Dumnezeu este cu noi".

EMILIA / EMIL - de la "Aemilus", nume latin care inseamna "dornic / nerabdator / zelos".

EUFROSINA (gr. "Euphrosyne") - "cea senina".

EUGENIA / EUGEN - de la "eugenios", nume grec ce inseamna "aristocrata / aristocrat".

EUSEBIU - de la o expresie greceasca ce inseamna "religios".

FABIAN - de la "fabianus", nume latin ce inseamna "crescator de fasole".

FELICIA / FELIX - de la "felix", nume ce inseamna "fericit / norocos / fertil".

FILIP - de la "philippos", nume grec ce inseamna "iubitor de cai".

FLAVIA / FLAVIU - de la o expresie latina ce inseamna "galben auriu".

FLORINA / FLORENTINA / FLORIN - de la "florentina", nume latin ce insemana "infloritoare".

GABRIELA / GABRIEL - de la "Gowriel", nume ebraic ce inseamna "Dumnezeu e puterea mea".

GEORGINA / GEORGE / GHEORGHE - de la "georgios", nume grec ce inseamna "fermier / taran".

GLORIA - de la o expresie latina ce inseamna "glorie".

GRAZIELA (lat. "gratia") - "cea gratioasa".

GRIGORE - de la "gregorios", nume grec ce inseamna "vigilent".

HORATIU - de la "Horatiu", nume latin al carui sens a fost pierdut.

HORIA - de la "Heinrich", nume germanic antic ce inseamna "cap de familie".

HORTENZIA (lat. "hortensia") - "gradinareasa".

IACOB - de la vechiul prenume ebraic Jakob (semnificatie necunoscuta).

ILEANA - de la expresia ebraica care inseamna "raspunsul Domnului".

INA - forma scurta a multor prenume care se termina in "ina".

IOANA / ION / IOAN - de la "Yochana", nume evreiesc, insemnand "binecuvântarea Domnului".

IRINA - de la "eirene", nume grec insemnand "pasnica".

IRMA - de la "irmen", vechi nume germanic, insemnand "universal".

ISIDOR (gr. "Isidor") - "darul zeitei Isis".

IULIA / JULIETA / IULIU - de la expresia latina care inseamna "descendentul zeului Jupiter".

IUSTINA / IUSTIN - de la "justinus", nume latin care inseamna "cel care gandeste corect".

LAURA / LORENA / LAUREAN / LAURENTIU - de la "laurus" ("tufa de laur") sau de la "originar din Laurentum" (localitate veche lânga Roma).

LEONARD - de la "leonhard", cuvânt vechi germanic insemnand "puterea leului".

LETITIA - de la o expresie latina insemnand "bucurie".

LILIANA - de la "lilium", cuvant latin insemnand "crin".

LIVIA / LIVIU - de la expresia latina insemnand "albastru".

LUCIA / LUCIANA / LUCA / LUCIAN (lat. "lucire") - "luminoasa / luminosul".

LUCRETIA / LUCRETIU - de la "lucror", cuvant latin ce inseamna "a reusi".

MAGDALENA / MADALINA - de la expresia ebraica insemnand "originara din Magdala" (sat biblic pe malul Marii Galilee, presupus a fi locul de origina al Mariei Magdalena, personaj neotestamentar).

MARCELA / MARCEL / MARTINA / MARTIN - de la "Marcia" si de la "Martinus", nume latine insemnand "dedicat lui Mars" (zeul razboiului la romani).

MARGARETA (iran.) - "perla".

MARIA / MARIANA / MARIELA - de la Miryam, nume ebraic insemnand "copil dorit". Altii interpreteaza prenumele ca insemnand "rebel" sau "multa amaraciune".

MARIN (lat. "marinus") - "marinarul".

MARIUS / MARCU - de la expresia latina insemnand "barbatesc" (deriva de la "Mars", zeul razboiului la romani).

MARTA - de la expresia "femeie de casa".

MAXIM / MAXIMILIAN - de la "Maximilianus", nume latin insemnand "cel mai mare". MELISA - de la expresia greceasca insemnand "miere".

MIHAELA / MIHAI - de la o expresie ebraica insemnand "cine se aseamana cu Jehova ?".

MIRABELA - de la "mirabilis", cuvant latinesc insemnand "miraculos".

MIRANDA - de la expresia latina care inseamna "minunat".

MIRCEA - probabil de la prenumele slav "Miroslav / Mirco" ("slava Pacii").

MIRELA - de la "Mireille", prenume frantuzesc insemnand "admira".

MONICA - de la "monos", cuvant grecesc insemnand "sihastra".

NADIA - de la "nadejda", nume rusesc insemnand "speranta".

NARCISA - de la "narkissos", nume grec care inseamna "pierdut".

NATALIA (lat.) - "cea nascuta la Craciun".

NICOLETA / NICOLAE - de la "nikolaos", nume grecesc insemnand "oameni victoriosi".

OCTAVIA / OCTAVIAN - provine din expresia latina insemnand "al optulea".

OFELIA / FELICIA - de la "opheleia", cuvant grec insemnand "ajutor".

OLGA - de la "Helga", nume scandinav insemnand "de succes". Nu toti expertii sunt de acord cu aceasta, unii spunand ca poate fi derivat din nume vechi insemnand "binecuvantata" sau "sfanta".

OLIMPIA - de la o expresie din limba greaca a carei traducere inseamna "originara din Olimp".

OLIVIA / OLIVIU / OLIVER - de la "olivia", nume insemnand "maslin".

PAULA / PAUL / PAVEL - sursa numelui este latina, iar traducerea ar fi "mic".

PETRE / PETRU - prenume provenit din greaca. Traducerea lui ar fi "dur" sau "piatra".

QUINTILIU - provine din expresia latina insemnand "al cincelea".

RADU (slav. "rad") - "veselul".

REGHINA (lat. "Regina") - "regina".

REMUS (lat. "Remus") - "vâslasul".

RODICA - de la prenumele englez "Roda" ("rhode" = "trandafir").

SABINA (lat.) - descendenta din neamul Sabinilor (popor antic din Italia).

SEPTIMIU - provine din expresia latina insemnand "al saptelea".

SERGIU (lat. "Sergius") - "servare" = "a salva", "servus" = "servitor".

SIDONIA (lat.) - "cea din orasul Sidon" (azi: Saida in Liban).

SILVIU (lat. "silvanus") - "padurarul".

SIMION (ebr. "simon") - "ascultator".

STEFAN (gr.) - "purtatorul cununei învingatorului".

USANA (ebr.) - "crin".

TEODOR (gr. "theodor") - "darul Domnului".

TIBERIU (lat. "tiberius") - "fiul zeului râului Tibru" (Roma).

TITUS (lat.) - "turturica".

VALER (lat. "valerius") - "sanatosul".

VASILE (gr. "basilaeus") - "domnitorul".

VICTORIA (lat.) - "invingatoarea".

VIORICA (lat. "Violetta") - "viorea".

VIRGIL (lat. "Virgilius") - semnificatie necunoscuta (probabil de origine etrusca).

ZINA - prescurtarea prenumelui german "Gesina / Josina".

ZOE (gr. "zoi") - "cea vitala"

semidia
07-08-2006, 11:04 PM
Semidia-cea care s-a salvat:D

mika
07-10-2006, 01:24 AM
Mihai - Pe 8 noiembrie este marele praznic al Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil, numiti in traditia romaneasca si Sf. Voievozi (ai ostirilor ceresti). Mihail este implinitorul dreptatii dumnezeiesti, purtand in mana dreapta sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer in beznele adancului pe Lucifer, ingerul razvratit. Numele, de origine evreiasca (Miha'El), se talmaceste "Cine este ca Dumnezeu?" (mi, "cine"; ke, "ca"; El, prescurtare de la Elohim). In romaneste, formele cele mai frecvente sunt astazi Mihai, Mihail, Mihnea, Mihaela, cu diminutivele Mihaita, Misa sau Michi (acesta din urma cu grafii variate si utilizat pentru ambele sexe). Dintre formele mai vechi, multe au supravietuit doar ca nume de familie: Mihaila, Mihalache, Mihalcea, Mihu etc.

solara
07-10-2006, 01:26 AM
Pe frati-miu il cheama Mihnea si nu l-am sarbatorit niciodata de Sf. Mihail.

Arina
07-10-2006, 01:27 AM
pe al meu frate il cheama Mihai (ei, dupa lege si biserica - Mihail :) )

mika
07-10-2006, 01:45 AM
Pe frati-miu il cheama Mihnea si nu l-am sarbatorit niciodata de Sf. Mihail.
pai sa-l sarbatoriti..deacum incolo daca doriti..

*strawberry*
07-10-2006, 12:25 PM
interesant :) niciodata nu am stiut ca sunt o raza de soare :)

promd
07-10-2006, 04:56 PM
g, sh' eu tipa is "salvatoru' " http://la2t.telecom.md/forum/style_emoticons/default/wink.gif

*strawberry*
07-10-2006, 05:33 PM
numele tau Beatrice trebuia sa fie :D

promd
07-10-2006, 05:59 PM
mda, as ma duc acasa sh' a sa'i cert pe a mei :)
and, cum ii varianta masculina la beatrice? :D

linar
07-10-2006, 06:00 PM
eu tipa m-am nascut iarna...dar it is not truth...

promd
07-10-2006, 06:02 PM
g, eu deja stiam, natty :D

linar
07-10-2006, 06:04 PM
ha?...stiu ca esti detectiv asa ca nu e de mirare:P

2008.