PDA

View Full Version : Memorie foarte proasta

dixy
12-03-2007, 04:42 AM
De ceva timp - 7-8 ani, am constatat ca am memoria foarte proasta. CItesc o carte si chiar in aceeasi zi nu mai tin minte care este autorul, titlul sau personajele. Uit carti, filme, nume, date/locuri istorice, denumiri geografice, personalitati, locuri, fapte, lucruri ce tin de cultura generala, ce invat la facultate, etc, etc. De fapt ... uit cam tot.

Evident, este exasperant cand incep sa vorbesc cu un prieten despre o carte pe care am citit-o si nu mai tin minte nimic din ea. Sau cand uit care este capitala Tanzaniei pentru ca oricat as incerca nu imi pot aduce aminte in momentul respectiv. Sau cand incerc sa invat pentru examene si oricat m-as stradui, retin mult mai putin decat ar trebui. Sau cand incerc sa-mi aduc aminte o poezie (stiam o gramada) si din toata poezia imi amintesc 2-3 versuri. Si mai deranjant devine faptul ca fiind programator, am invatat multe limbaje de programare si cateodata nu-mi aduc aminte instructiuni, apeluri de functii sau chestiuni care tin de sintaxa, Asta chiar pune capac.

Nu m-am dus la un consult dar am intrebat o data un neurolog si mi-a spus sa iau lecitina timp de 3 luni, o luna pauza, apoi iar 3 luni, and so on.

Problema este ca deja iau lecitina de 2 luni si desi neurologul mi-a spus ca efectul se acumuleaza dupa 3 saptamani, nu are absolut nici un efect.

Acum v-as ruga sa-mi dati putin ajutor. Care credeti ca ar putea fi cauza? Se poate trata? Daca da, cum? Se poate agrava? Problema tine de psihiatrie sau de neurologie?

In caz ca este relevant, consum 3 - 8 beri pe saptamana, 2 pahare de vin pe zi, doua cesti de cafea si un pachet de tigari.

Cred ca nu are rost sa ma gandesc la Alzheimer la varsta asta.

Am rugat-o chiar pe prietena mea sa-mi faca testul MMSE si a iesit 30/30, deci sunt intreg la cap. Inverca sa caut si moCa.

gr8dude
12-03-2007, 10:00 AM
Nu e un 'raspuns medical", dar poate iti va fi de folos: mnemonic chains (http://railean.net/index.php/2007/11/09/mnemonic_chains_recollect_memories).

Situatia ta era intotdeauna asa? Sau ai inceput sa observi acest lucru recent?

adrenalina
12-03-2007, 02:31 PM
tine de psihiatrie sau psihologie, parerea mea... lecitina este un medicament destul de usor pe care il folosesc cei cu o memorie destul de buna, pentru a-si intari memoria la un naumit moment.

poate exista o problema in modul in care inveti, poate exista probleme de concentrare si atentie care nu le-ai observat... daca ai probleme cu memoria, nu inseamna ca esti nebun.

ai patit ceva in ultima perioada care sa merite atentie? o lovitura la cap, un inident major? si de cata vreme ai astfel de probleme?

dixy
12-03-2007, 07:39 PM
Nu, n-am patit nimic din punct de vedere fizic. Problemele sunt cam de 7 = 8 ani. Nu este vorba doar de procesul de invatare. Uit si lucrurile pe care le stiam.

solara
12-03-2007, 09:28 PM
E normal sa uiti lucrurile pe care le-ai invatat dar nu le-ai mai folosit.
In ceea ce priveste cartile sau filmele, eu uit mai mereu sfarsitul :D De numele personajelor nu mai vorbesc, dar asta e dintotdeauna.
Ia lecitina in continuare, pt ca bei regulat alcool ar fi bine sa adaugi si niste vitamine B (complex B - ca sa le aiba pe toate); 2 pahare de vin pe zi (pahare, nu cani ca cele de vin fiert) e limita admisa pt barbati; tu la astea mai adaugi si niste beri... Incearca treptat sa reduci cafeaua si tutunul (pana la zero) si sa dormi mai mult. Si obisnuieste-te cu ideea ca vremea invatatului e pana la 25 de ani; poate ti se apropie sorocul.

dixy
12-03-2007, 09:49 PM
Multumesc pentru raspuns. Cafeaua si alcoolul n-ar fi o problema de renuntat la ele. Mai greu totusi cu fumatul. Iau si vitamina B si A deoarece fiind fumator asa mi-a recomandat orl-ista.

adrenalina
12-03-2007, 09:55 PM
depinde cantitatile in care uiti, solara. mie mi s-a parut ca omul percepe destul de serios chestiunea asta. si nu ii vorba ca uita chestii minore sau pe care nu le foloseste... a pomenit chiar de Alzheimer. toti uitam lucrui, dar nu credem ca avem o boala psihica.
depinde de cat de mult acest lucru ii afecteaza viata in general, si sociala si profesionala.

dixy
12-03-2007, 10:07 PM
Viata sociala nu pot spune ca mi-o afecteaza. Nici viata profesionala deoarece ma apuc sa citesc rapid informatiile de care am nevoie. De fapt notiunile pe care le folosesc frecvent, nu le uit. Uit doar din cele pe care le folosesc rar.

De Alzheimer sau de alt tip d4e dementa senil;a nu poate fi vorba pentru ca nici nu am varsta si in plus testul mi-a iesit 100% ca punctaj.

Se poate ca "memoria proasta" sa fie de fapt rezultatul unei actiuni inconstiente? Spre exemplu, ma caznesc sa tin minte foare multe notiuni pentru serviciu si astfel uit altele ca "sa fac loc"?

Poate sa fie ceva ereditar? Si tata are aceleasi probleme, dar la el am pus-o pe seama varstei.

adrenalina
12-03-2007, 10:12 PM
eu nu inteleg... cat de mare este problema asta. pentru ca asa cum spune solara, toti uitam... depinde cat si cum ne afecteaza. daca ai problema asta de 8 ani, inseamna ca o ai din scoala... daca ai facut facultate deja si lucrezi, nu prea vad cum asta a fost chiar o problema pentru tine.
cre ca exagerezi ca si in cazul cu atacul de panica :D te stresezi prea tare.

dixy
12-03-2007, 10:24 PM
De afectat nu ma afecteaza, in schimb ma frustreaza. Cred totusi ca ar fi bine sa fac o vizita la doctor, chiar daca sunt "un bolnav inchipuit". Macar ma lamuresc definitiv.

Facultatea nu am terminat-o, mai am un semestru; noroc ca am numai cursuri usoare la sfarsit si nu ma impiedica sa-mi vad de serviciu.

2008.