PDA

View Full Version : Autostrazi in Moldova

siru
11-02-2007, 01:30 PM
Am citit de curand ca se lucreaza la refacerea unor autostrazi din Moldova.
Eu sunt din Romania, asa ca vreau sa aflu de la oamenii locului daca exista autostrazi in Moldova si daca acele autostrazi sunt ceea ce banuiesc eu,
adica drumuri cu 2 benzi de circulatie pe sens + banda de refugiu si
cu perete despartitor pe mijloc, avand intersectii cu pasaje supraterane pentru drumurile secundare etc.

M-am uitat pe Google Earth si din satelit nu mi s-a parut ca vad asa ceva -
am vazut in apropiere de Chisinau drumuri cu 2 benzi pe sens, dar doar atat -
aceste drumuri le-as numi "drumuri expres".

Si o alta intrebare:
care este starea drumurilor din Moldova astazi?
S-a imbunatatit semnificativ fata de anii '90?

Multumesc!

Endo
11-08-2007, 02:43 PM
tipa anu ista au reparat drumu de la vama la chisinau si tipa in cativa ani vor reface si altele ...adica nu sa schimbat nici o sula

adrenalina
11-08-2007, 07:11 PM
nu exista autostrazi in Moldova. singurul drum international ii cel de la Chisinau la Leuseni (vama Albita). dar nu poti sa spui ca are pretentii de autostrada, cate vreme are doar 2 benzi, una intr-o directie, si una in alta, fara banda de refugiu. mai sunt cateva drumuri asa putin mai late, dar pline de gropi si nemarcate corespunzator.

drumul de care vorbeam mai sus, chiar este ok pentru MD. este neted, nu are gropi, si este marcat. mai slab cu semnele de circulatie. asa ca nu ii tipa facut, dar chiar ii facut si o adevarata placere sa circuli pe el, fara sa te simti un vibrator care lucreaza continuu.

Arina
11-08-2007, 08:48 PM
las' ca-s mai bune decat in India :D.... si decat unele drumuri din muntii Austriei :D oameni de acolo mi-au zis, care s-au plimbat si pe drumurile noastre.

siru
11-09-2007, 11:59 AM
Ce inseamna 'tipa' in raspunsurile de mai sus?

In rest, m-am lamurit.

Iar acum o mica divagatie:
- in Bucuresti de vreo 2 ani incoace se circula foarte greu ca urmare a cresterii accelerate a numarului de masini. Se face 1 ora de acasa spre servici la dus si inca 1 ora la intors,
indiferent de ora din zi la care te deplasezi.
Ma bucur ca nu m-am mutat in Bucuresti acum 7 - 8 ani cand terminasem facultatea acolo -
salariul e azi dublu ca in Pitesti unde locuiesc, dar viata a devenit un cosmar:
circulatie greoaie si mult praf si fum de la masini.
Vara asta am stat 1 saptamana in august in Bucuresti si nu mai puteam de caldura soarelui la
care se adauga si caldura de la motoarele masinilor (cand trecea autobuzul prin statie se simtea...).
Se pare ca acesta este 'visul american':
- toata lumea sa aiba cate o masina, dar cand se implineste visul nu se mai poate circula in oras.

adrenalina
11-09-2007, 03:49 PM
tupa = cica

Idaho
11-12-2007, 07:46 PM
Chisinau-Leuseni e de fapt echivalentul unui DN din Romania. Nu are nicio pretentie de autostrada.

siru
11-13-2007, 12:21 PM
Am sa ma explic:
- uneori gasesc in presa moldoveana referiri la diverse drumuri din RM care sunt pomenite drept 'autostrazi'.
De exemplu, se scrie despre cedarea unei portiuni din teritoriul Moldovei catre Ucraina langa satul Palanca pe 'portiunea de autostrada ucraineana care traverseaza teritoriul RM'.
Sau, de curand, ziarul Moldova Suverana (care simpatizeaza cu Voronin) scria ca 'au fost reparate niste autostrazi din RM'.

De aici mirarea mea ca ar exista asa ceva in Moldova, apoi am cautat pe Google Earth si nu am vazut nimic ce seamana a autostrada. Cred ca termenul a fost folosit gresit si atat.

Multumesc inca o data pentru lamurirea situatiei.

partizan131
11-13-2007, 03:23 PM
Asta-i realitatea, profesionalismul jurnalistilor din Moldova este direct proprtional cu calitatea "autostrazilor".

MirK
11-13-2007, 06:32 PM
Am citit de curand ca se lucreaza la refacerea unor autostrazi din Moldova.
Eu sunt din Romania, asa ca vreau sa aflu de la oamenii locului daca exista autostrazi in Moldova si daca acele autostrazi sunt ceea ce banuiesc eu,
adica drumuri cu 2 benzi de circulatie pe sens + banda de refugiu si
cu perete despartitor pe mijloc, avand intersectii cu pasaje supraterane pentru drumurile secundare etc.

M-am uitat pe Google Earth si din satelit nu mi s-a parut ca vad asa ceva -
am vazut in apropiere de Chisinau drumuri cu 2 benzi pe sens, dar doar atat -
aceste drumuri le-as numi "drumuri expres".

Si o alta intrebare:
care este starea drumurilor din Moldova astazi?
S-a imbunatatit semnificativ fata de anii '90?

Multumesc!

Ca in R. Moldova nu exista autostrazi n-are nimic surprinzator. Nu stiu insa daca stii ca in R. Moldova nu exista nici muste. Uimitor, nu ?

Idaho
11-13-2007, 09:35 PM
Ca in R. Moldova nu exista autostrazi n-are nimic surprinzator. Nu stiu insa daca stii ca in R. Moldova nu exista nici muste. Uimitor, nu ?

Adevarat. Au plecat toate dupa tine pe unde esti tu.
Ce ai cu omul, bre? A cerut frumos niste informatie, poate are nevoie. De ce trebuie sa vii tu sa-l gruzestI? Ti s-au terminat cartile de filozofie?

siru
11-14-2007, 12:50 AM
Mda...
M-am gandit ca e posibil ca topicul lansat de mine sa o ia intr-o directie nedorita, ceea ce s-a si intamplat.
Din punctul meu de vedere nu mai este nimic de spus in problema autostrazilor si imi inchei aici posturile pe acest topic.

PiggyEFromHell
11-14-2007, 01:17 AM
Sunt multi la noi care cred ca autostrada=drum pentru automobile (orice drum pentru automobile)... de aia si vezi chestii pe la stiri. Foarte simplu, n-au descoperit dictionarul.

siru
11-14-2007, 02:24 AM
M-am gandit si la ce spui tu aici, dar e mai bine ca ai zis tu si nu eu chestia asta.
Am mai vazut ca in Moldova verbul 'a finisa' se foloseste cu intelesul de 'a finaliza, a termina', pe cand el inseamna 'a face ultimele operatii de detaliu asupra unui lucru pentru a-i da forma finala' (aici e o mica diferenta de nuanta, nu de inteles).
Pe de alta parte, si in Romania sunt destui care prind cuvinte din zbor si le folosesc aiurea, adica prin asemanare cu alte cuvinte mai cunoscute.
Exemple:
fortuit = intamplator (fortuna din latineste) - folosit gresit ca 'fortat'
lucrativ = profitabil, rentabil - folosit gresit ca 'de lucru, care se refera la lucrari'
locatar = chirias (al unei locuinte) - folosit gresit ca 'persoana ce locuieste intr-un imobil'

MirK
11-14-2007, 04:54 PM
De ce trebuie sa vii tu sa-l gruzestI? Ti s-au terminat cartile de filozofie?

De ce te bagi ? (http://www.perlodrom.ru/kino/gu/m/35.mp3)

Endo
11-15-2007, 01:12 PM
autostrada=drum pentru automobile
in legislatia noastra atunci cand am invatat eu (2000)...se preciza ca pe autostrada se circula cu viteza maxima parca de 110 sau 130 km/h...si cam asta era unica diferenta ...stai ca mai era o banda de accelerare si cica vacile si oile nu au voie sa traverseze autostrada :P

Norocel
02-04-2008, 11:01 AM
Da viteza maxima pe autostrazi este 130 Km/h.

FogDucker
02-20-2008, 02:28 PM
Iertati-mi ignoranta, dar eu am mers pe o autostrada in RM, destul de ca lumea, nu stiu cum se cheama sau numarul drumului, dar merge de la Chisinau spre sud, oprindu-se in satul Valea Perjei. Tot drumul este din beton si foarte lat(perfect pentru transport de tancuri sau pentru a ateriza MIG-uri) si am inteles ca a fost facut de rusi, in Epoca de Aur.

2008.