PDA

View Full Version : Advantix

kedd
01-13-2002, 05:58 PM
am adresat aceasta intrebare shi pe alt forum - dar probabil aici ar fi mai adecvata...
pentru cei pasionatsi de foto - ce putetsi sa spunetsi despre sistema Advantix ? mai bine mai rau (comparativ cu varianta clasica), calitatea, pretsurile ? ce credetsi ?

iulik
01-13-2002, 06:10 PM
kedd, pentru cei ramasi in urma, explica cu ce se manynca chestia asta ? :grin:

kedd
01-13-2002, 06:23 PM
Advantix - sau APS sau Advanced Photo System (daka nu greshesc) - film/pelicula pentru fotoaparat care se proceseaza uscat (comparativ cu filmul clasic), are capacitatea de a inregistra informatsie magnetica, dimensiunile filmului e cu 25% mai mica comparativ cu varianta clasica. avantaje: e mult mai comod, dezavantaje: e mai scump. calitatea - practic similara cu filmul clasic... insa sunt foarte multe kestii discutabile (ca de exemplu calitatea) ceea despre ce am shi vrut sa discutam aici :smile:

iulik
01-13-2002, 06:28 PM
hmmm, dar e format digital ceva ?
sau e o simpla banda magnetica ?

kedd
01-13-2002, 06:46 PM
nu e digital, shi nu cred ca e banda magnetia - imaginea nu se inscrie magnetic - ci doar informatsie de tip: data, titlul, nr. de cadre facute (de ex. faci 15 cadre, scotsi pelicula, o pui in alta camera, shi aceea "shtie" datorita informatsie magnetice ca trebuie sa inceapa a fotografia incepand cu al 16lea cadru)

dune
01-13-2002, 07:36 PM
eu totusi observasem ca calitatea iese mai buna la advantix - nu chiar asa de mult ca sa ramii impresionat da comparativ cu filmul clasic totusi esti o diferenta...

preturile la pelicula, developare, si printare parca is similare si de acum in afara dimensiunilor ii un plus ca poti folosi diferite pelicule pentru diferite ocazii, ai luat ai scos si ai pus alta in loc si dupa asta iarasi o continui pe prima si tot asa ---

eu pina cind nu pre am avut timp dar iaka vreu sa vad degraba cum iese de pe peliculile advantix pe photodisc, calitatea ar trebui sa fie destul de buna, sper :smile:

kedd
01-13-2002, 07:54 PM
1) acum explica populatsiei cum folosind o pelicula cu o capacitate de inregistrare (saptsiu) mai mica cu 25% potsi obtsine o calitate mai inalta ?
2) daka APS intradevar ofera o calitate mai buna - dece camerle profesionale nu se produc pentru advantex - ci folosesc filmul clasic ?

kedd
01-13-2002, 07:59 PM
btw - tu folosehti IXUS ? asta asha btw :smile:

dune
01-13-2002, 08:04 PM
1) spatiul reprezinta doar o frontiera clasica in fata progresului tehnologic. calculatoarele pe timpuri ocupau cladiri intregi si astazi poti sa sezi cu un nokia comunicator in mina, sati verifici emailul, sa navighezi prin internet, etc... incetul cu incetul lucrurile devin mai mici si mai performante...

la fel ii si cu pelicolele aps - se pare ca ele is dedicate mai mult utilizatorilor simpli si la inceput erau doar de 15 cadre si de 25 dupa sistema tipica 200 si 400 kodak. incetul cu incetul, doar in citeva luni o aparut o singura sistema mai performanta ca kodak 400 tipic, folosita pentru toate pelicolele si la aceleasi dimensiuni acum standartul a trecut la 40 de cadre pe pelicula... ai 3 pelicule cu tine si ai deja 120 de cadre - mai mult decit de ajuns...

2) aici nu stiu raspunsul dar ar trebui sa ne gindim de ce au introdus advantix in general? sa zicem ca pentru majoritatea fotografilor de estia simpli dealde noi shi cine stie poate in viitorul apropiat baietii pro au sa treaca exclusiv la fotografii digitale sau poate la acelasi advantix...
chestia insa merge foarte incet - chiar si pentru useri simpli ca noi in Moldova is sigur ca peste 95% nici no auzit de chestia data nu inca sa fi pus mina pe o pelicula sau fotoaparat... iar in SUA din nou desi exista si poti cu usurinta sa gasesti ceti trebuie nui chiar asa de popular - multi preferind chestiile simple cu 24 de cadre, cind ai fotografiat si dupa asta leai aruncat la gunoi pastrind numai pelicola...

probabil in viitor daca nu mai apare nici un standart nou sa trece exclusiv pe advantix, si desi poate la moment nu ofera ceia ce trebuie pentru pro, la sigur sar putea de schimbat totul, trebuie doar oleaca de timp...

dune
01-13-2002, 08:06 PM
elph2

kedd
01-13-2002, 08:13 PM
parerea mea referitor la cauza introducerii Advantix: Comoditatea! observa ce capacitatsi trebuie sa ai pentru a introduce un flim APS intro camera, comparativ cu procesul implicat de filmul clasic - care e mult mai "anevoios" :smile:
poate greshesc - insa introducerea APS mi se pare similara cu introducerea camerelor tip Kodak - adica trecand la kodak'uri tipice - nu mai trebuie sa-tsi batsi capul cu kestii de tip diafragma, claritate "v rucinuiu" - insa calitatea... lafel shi APS, acum nu numai ca nu tebuie sa shtii cum sa foloseshti "diafragme", "claritate" - acum nici macar nu trebuie sa fii in stare sa introduci un flim in camera - APS'u il introduci ca pe o baterie :smile: ...parerea mea :smile:

dune
01-13-2002, 08:17 PM
desigur ca si comoditatea aici joaca un rol important - de asta si se cumpara: pentru ca iti ofera asa-zis calitate mai buna, posibilitate foarte rapida sa ticsesti pe photodisc tat, shi nu te complici cu nimic, practic mai tu nici nu trebuiesti, poti sa lasi fotoaparatul si el singur daca ar avea picioare ar face fotci... :smile:

peste tot doar ii chestia asta: inchipuieti ca pui in fata unui user un site desi bine facut destul de complicat ca navigatie si multe alte detalii si alt site simplu ca navigatie - userul 99% ca o sal aleaga pe acela cu navigatie simpla...

timpul costa foarte multi bani in zilele noastre :smile:

dune
01-13-2002, 08:22 PM
shi inca un plus:

cind fotografiezi poti sa zamutesti fotografiile in diferite dimensiuni: sint 3 standarte - clasic, panoramic si inca unu.

clasic ii tipic; panoramic ii pentru panorame, ai un unghi de vedere mult mai larg decit in cazul clasic si respectiv fotka iese cu vreo 30% mai mare in rezolutie si dimensiuni (in special lungime) si a treia ii uneva intre aestea doua, cu un plus de lungime si latime in ceia ce poti cuprinde in fotografie, insa nui la fel de lunga ca shi panoramic...

kedd
01-13-2002, 08:27 PM
cu alte cuvinte - APS'u e pentru dummies intr-un fel ? :smile:
shi in acelashi timp daka automatizezi intr-atata procesul - ramai cu o alegere foarte mica in ce priveshte "arta" de a fotografia... cu APS ai posibilitatea sa faci 3 formaturi de foto, insa daka vreai sa te "joci" putsin - doar o camera profsionala cu flim "tipic" poate satisface...

<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: kedd pe 13-01-2002 19:34 ]</font>

iulik
01-14-2002, 12:59 AM
tiu minte, ca cyndva am facut niste cursuri despre fotografiere, asa, din interes sportiv, taicameo imi cumparase un ZENIT cu 2 obiective, eram cel mai dutyi din garaj ... :smile: singur imi faceam fotografiile, dar acum, cu tehnica asta, tre sa stii sa apesi pe buton ...

dune
01-14-2002, 03:56 PM
depinde pina la urma ce vrei: daca esti utilizator simplu care vrea sa faca niste fotci din cind in cind advantix iti ofera probabil cele mai multe plusuri:

tot automat se controleaza, ochii rosii se snimesc din cadri daca trebuie, se reguleaza nivelul luminii/flashului, etc. Ii o tehnica care iti face viata usoara shi nu necesita mult timp si multa atentie/gindire...

daca esti pro la moment nu poti decit sa alegi fotoaparatele tipice care iti ofera exact ce vrei - asa ca de acum totul depinde de necesitatile si dorintele fiecaruia...

iulik
01-14-2002, 06:32 PM
dune, nu cred ca as schimba aparatele tipice pe ceva nou, din mai multe motive, preturi, etc ...

kedd
01-14-2002, 07:16 PM
Da, am avut shi eu ocazia sa folosesc un Zenit timp de o perioada destul de lunga... calitatea destul de impresionanta.
iar referitor la "oki roshii" felul in care functsioneaza shi sunt plasate Flash'urile la pro foto (de tip acelashi Zenit) nici nu produc acest fenomen. Din experientsa cu Zentiul nu am observat nici o data oki roshii pe fotografiile facute...

dune
01-14-2002, 07:54 PM
or schimba incetu cu incetu, stii zicala: nimic nu se pierde, nimic nu se cistiga, totul se transforma...

uite ca o avut curaj sa dee drumu la advantix in sua si europa de vest - cum se spune 'lumea civilizata' sede pe advantix, deamu incetu or ticsi si la noi poate - cumva cind om duceo mai bine...

zenitul desigur ramine zenit, nici nu comparam, uite caz de ista tipic dupa vreo 6 halbe de bere deamu la sigur ca nu regulezi zenitu cum trebuie da asa rapid ai apasat pe buton si fotka super calitate si tat :smile:

iulik
01-15-2002, 12:52 PM
in orice caz pozele facute cu zenit, sunt mult mai calitative ca cele facute cu aparate din asta case sunt in voga acum la noi ....

kedd
01-16-2002, 02:47 AM
defapt APS o aparut mai intii in Japonia daka nu greshesc... sau cel putsin a aparut shi acolo odata cu SUA shi EU.
shi carei pontu cu Photo CD ca am vazut shi eu nishte advertizing'uri cu acest titlu ?

dune
01-16-2002, 11:39 AM
cind dai pelicula la developare poti sa comanzi si un photocd cu toate fotcile snimite direct de pe pelicula.

costa undeva la vreo 7-8 euro, eu inca nam incercat dar cred ca calitatea nar trebui sa fie o problema in cazul dat...

2008.