View Full Version : Tuningul sistemului de operare
Adv@nced_Lamer 04-05-2007, 11:11 PM Dragi useri si hackeri
Ziceti niste poante cum de accelerat OSul (Sistema de Operare)
Iaca este modalitatea de curatit automat mapa Temporary Internet Files
Da este vre-o modalitate de curatit automat mapa %:\WINDOWS\Temp
si %:\WINDOWS\Prefetch
?
Va voi fi recunoscator daca imi ziceti
La fel daca mai stiti mape in care se acumuleaza gunoi - ziceci si de ele
Va sun xFF recunOScator
gr8dude 04-06-2007, 12:06 AM Cred ca e o idee buna sa dai temei o denumire mai simpla, ca s-o inteleaga si oamenii obisnuiti; aici nu e a 1337a conferinta anuala a asociatiei 1337.
Mapa Temporary Internet Files as lasa-o in pace. Acolo se stocheaza cache'ul browserului, daca il stergi, se vor incarca mai incet paginile pe care le-ai vizitat deja.
In setarile browserului poti indica citi MB ii dedici cache'ului; pune o limita pe care o consideri rezonabila, si browserul singur va sterge ceea ce crede el ca e bine de sters.
Mapa Prefetch este destinata pentru accelerarea procesului de lansare a aplicatiilor frecvent-utilizate. Daca stergi fisierele din ea, Windows oricum le va alcatui din nou data viitoare cind lansezi un program.
In general, trebuie sa intelegi ce optimizezi - viteza de lucru, sau spatiul liber pe hard disk. Eu nu mi-as face griji de free space, mai bine sterge ceva din /games ;-)
Gunoi se acumuleaza in %windir%\temp si in Documents and Settings\Username\Local settings\Temp; astea sunt locurile din care poti sterge ceva fara ca sa afectezi o alta parte a sistemului de operare.
Poti sterge fisierele alcatuind un BAT file care se va executa la startul Windows. Citeste descrierea comenzii del, ca sa vezi ce trebuie sa faci.
Si inca ceva, un sfat personal - If it's not broken, don't fix it. Totusi, daca vrei sa explorezi posibilitatile sistemului, structura acestuia - desigur ca poti sterge ce vrei, si pe urma sa examinezi care sunt efectele. In asa fel poti invata multe lucruri noi, care iti vor prinde bine atunci cind construiesti computerul perfect.
Adv@nced_Lamer 04-06-2007, 12:01 PM >>In general, trebuie sa intelegi ce optimizezi - viteza de lucru, sau spatiul liber pe hard disk. Eu nu mi-as face griji de free space, mai bine sterge ceva din /games ;-)
Da nu am game-uri, am numai 20GB HDD si vreu sa optimizez si spatiu liber si viteza de lucru
am deconectat toate navaroatele vizuale la mustDieXP, am pus marimea la SWOP-File in diapazonul [RAM]-2*[RAM] (era 1,5*[RAM]-3*[RAM], RAM=128metri), am scos functii care nu trebuiesc din msconfig de tipul portable media SN, uPS, Wi-Fi ce nu trebuiesc
P.S. Da cum sa pun limita de sus la TEmporary Internet Files???
Mai am o intrebare
Ce e cu functia CPUID, care un fel determina tipuil CPU si daca e slab Windozul franeaza artificial ( asa , tipa, sau dogovorit MicroSoft si Intel)
e drept asa ceva?
gr8dude 04-07-2007, 02:06 PM cum sa pun limita de sus la TEmporary Internet Files???
Control Panel\Internet settings, si undeva acolo vei gasi. Nu-ti pot spune exact pentru ca acum nu sunt la un PC cu Windows.
am pus marimea la SWOP-File in diapazonul
Mai bine sa-l faci sa fie de o dimensiune fixa, adica limita de sus sa fie egala cu limita de jos. Daca dimensiunea swap-file'ului este variabila, atunci e foarte probabil ca acesta se va fragmenta, ceea ce va duce la degradarea performantei. In internet vei gasi multe discutii despre cum se face asta. Nu exista o valoare optimala unica, aceasta este diferita in dependenta de volumul de RAM disponibil. Spre exemplu unii care au > 1GB RAM in genere fac disable la swap-file, altii spun ca daca ai >=512, urmeaza regula 1.5*RAM, iar daca ai <512, urmeaza regula 2*RAM.
vreu sa optimizez si spatiu liber si viteza de lucru
De obicei acestea sunt incompatibile - adica speed++ duce la space--, si invers ;-) Dar depinde de situatie: pina acum a fost asa: stergi \Prefetch si cache'ul browserului - vei pierde in alta parte; setezi un swap-file mai mare, ai mai putin spatiu.
Ce e cu functia CPUID, care un fel determina tipuil CPU si daca e slab Windozul franeaza artificial ( asa , tipa, sau dogovorit MicroSoft si Intel)
e drept asa ceva?
Nu cred ca e drept, deoarece Windows nu e unicul OS din lume, si Intel nu e unicul producator de procesoare. La urma urmei, este si un argument simplu - ce poti obtine daca computerul lucreaza mai incet, afara de impresii de tip "Windows sucks" sau "Intel sucks"?
khama 04-07-2007, 02:19 PM unicu tuning legat de procesor care-l shtiu pe mazdai, e atunci cand incepi instalarea, imi pare ca apeshi F5 shi acolo ai cateva optziuni de optimizare a compilarii/instalarii de mai departe...
groparu 05-18-2007, 03:21 AM bucurie pentru posesorii de intel in laptopuri:
http://www.linux.com/article.pl?sid=07/05/16/1742204
auz khama, asta la tine se refera...
khama 05-18-2007, 10:17 AM aha aha, citisem articolu iosta.... cool... o ora in plus!!!
iulik 05-28-2007, 04:13 PM Dragi useri si hackeri
Ziceti niste poante cum de accelerat OSul (Sistema de Operare)
Iaca este modalitatea de curatit automat mapa Temporary Internet Files
Da este vre-o modalitate de curatit automat mapa %:\WINDOWS\Temp
si %:\WINDOWS\Prefetch
?
Va voi fi recunoscator daca imi ziceti
La fel daca mai stiti mape in care se acumuleaza gunoi - ziceci si de ele
Va sun xFF recunOScator
nu trebuie sa inventatsi roata din nou, nu va complicati cu chestiile astea, unicul lucru logic care se face pentru optimizare este facind disable la serviciile inutile .... in rest in zadar o sa va bagati prin alte locuri nu o sa obtineti rezultate vizibile, asta v-o garantez eu ....
dar cel mai logic ar fi sa va procuarati calculatoare mai performante .... ceva de genul doua procesoare si vreo 4 giga de RAM, acolo reusiti sa rulati mai multe sisteme simultan si chear si testari sa faceti pe masini virtuale ....
P.S. asta a fost de fapt solutia aleasa de mine ....
khama 05-28-2007, 04:31 PM :))))))
atzi auzit, rapdi tatz la stopat procesele!
tzin minte cum demult shi tuning faceam cu tot delul de boostere sh mai nu shtiu ce pentru a mai cashtiga catziva megabaitz de ram in plus, shi sa ruleze normal win2000 pe rablele de atunci... iaka atunci era interesant :)
iulik 05-28-2007, 04:34 PM k, fii destept si citeste atent mesajul meu, eu nu am spus nimic despre procese ci despre servicii , sper ca cunosti ceva diferente intre procese si servicii ..... ;)
khama 05-28-2007, 04:38 PM servicii, procese, daemonuri - adin fig...
iulik 05-28-2007, 04:41 PM gresesti amarnic .....
un serviciu pote contine citeva procese care papa ramul, si daca serviciul nu-l folosesti atunci faci disable la serviciu respectiv nu se starteaza procesele, rezultat ceva ram liber. .....
P.S. umila mea parere ..... ;)
khama 05-28-2007, 04:47 PM A Windows service is an application that starts when Windows is booted and runs in the background as long as Windows is running. It is very similar in concept to a Unix daemon
In computing, a process is an instance of a computer program that is being executed.
iulik 05-28-2007, 04:51 PM LOL .....
cauti nod in papura ..... vrei sa spui ca serviciul se starteaza doar la startarea OS ??? :) sa ca serviciul nu contine in sine niste procese ???? :)
IN fine .... lasa sa fie asa cum spuneai mai sus odin fig
|
|