PDA

View Full Version : 100 Europeni influenti

vitalic sprinceana
03-15-2007, 12:21 PM
un concurs de genul "mari romani", la scara europeana...

http://euro100.org/index.php

la rubrica Sport sunt...tocmai 6 indivizi, 2 ciclisti, 2 fotbalisti, 2 birocrati
in rest Alexandru cel Mare, carol I al Romaniei, Charles-Maurice de Talleyrand si Napoleon amestecati ca un terci...daca Carol I e roman si european, atunci despre Alexandru cel Mare si Augustus nu sunt sigur. la fel si tarile de apartenenta: Diocletian - Croatia, Catharina the Great - Poland, Iulius cesar - Italia, Iustinian - Croatia,
unele descrieri sunt ...geniale - Leon Trotski (1879-1940)
Ukraine
Permanent revolutionist
sau
Stephen III the Great (ca 1433-1504)
Romania
Champion of Christian faith - suna ca dublu campion mondial la sah...:)

ori

Averroes (1126-1198)
Spain
Champion of Aristotle

va curge multa emotie la ceremonia de acordare a premiilor...

Abenpace
03-15-2007, 12:42 PM
Stiam eu ca Stefan cel Mare a fost mai influent decat Thatcher si Vaclav Havel si Hrusciov... Nimeni nu ma credea!

http://euro100.org/e107_plugins/election/election.php?4.1

vitalic sprinceana
03-27-2007, 09:50 AM
Welcome One and All!
To celebrate the 50th anniversary of the Treaty of Rome, we started a search to find the most influential European.

From a list of 221 names, nominated by visitors of this site, a top 100 of influential Europeans was voted.

1 Adolf Hitler (Austria)
2 Albert Einstein (Germany)
3 Napoleon Bonaparte (France)
4 Karl Heinrich Marx (Germany)
5 Charles Darwin (United Kingdom)
6 Aristotle (Greece)
7 Julius Caesar (Italy)
8 Isaac Newton (United Kingdom)
9 Alexander the Great (Greece)
10 Galileo Galilei (Italy)
11 Martin Luther (Germany)
12 Socrates (Greece)
13 Plato (Greece)
14 Johann Gutenberg (Germany)
15 Christopher Columbus (Italy)
16 Stephen III the Great (Romania)
17 Mihai Eminescu (Romania)
18 Charlemagne (Belgium)
19 Wolfgang Amadeus Mozart (Austria)
20 Joan of Arc (France)
21 Winston Churchill (United Kingdom)
22 Jean Monnet (France)
23 René Descartes (France)
24 Constantine I the Great (Serbia)
25 Leonardo da Vinci (Italy)
26 Vladimir Lenin (Russian Federation)
27 William Shakespeare(United Kingdom)
28 Charles Martel (Belgium)
29 Alfred Nobel (Sweden)
30 Sigmund Freud (Czech Republic)
31 Archimedes (Greece)
32 Pope John Paul II (Poland)
33 Homer (Greece)
34 Augustus (Italy)
35 Alexander Graham Bell (United Kingdom)
36 John Lennon (United Kingdom)
37 Louis Pasteur (France)
38 Jean-Jacques Rousseau (Switzerland)
39 Victor Hugo (France)
40 Charles de Gaulle (France)
41 Henri Coandă (Romania)
42 Charles-Maurice de Talleyrand (France)
43 Mother Teresa (FYR Macedonia)
44 Adam Smith (United Kingdom)
45 Euclid (Greece)
46 Carol I (Romania)
47 Leo Baekeland (Belgium)
48 Vasco da Gama (Portugal)
49 Pope Gregory XIII (Italy)
50 Andreas Vesalius (Belgium)
51 Alfred Hitchcock (United Kingdom)
52 Stephen Hawking (United Kingdom)
53 Otto von Bismarck (Germany)
54 Catharina II the Great (Poland)
55 Mikhail Sergeyevich Gorbachyov (Russian Federation)
56 Vincent van Gogh (The Netherlands)
57 Charles de Montesquieu (France)
58 Margaret Thatcher (United Kingdom)
59 Pope Urban II (France)
60 Nikola Tesla (Croatia)
61 Pericles (Greece)
62 Nicolae Paulescu (Romania)
63 Desiderius Erasmus (The Netherlands)
64 Charlie Chaplin (United Kingdom)
65 Emmeline Pankhurst (United Kingdom)
66 Solon (Greece)
67 Peter I the Great (Russian Federation)
68 Hans Christian Andersen (Denmark)
69 Alan Turing (United Kingdom)
70 Saints Cyril & Methodius (Greece)
71 Johann Sebastian Bach (Germany)
72 Ferdinand Magellan (Portugal)
73 Henry the Navigator (Portugal)
74 Søren Kierkegaard (Denmark)
75 François Mitterrand (France)
76 Ludwig van Beethoven (Germany)
77 Václav Havel (Czech Republic)
78 Nicolas-Joseph Cugnot (France)
79 James Joyce (Ireland)
80 Leo Tolstoy (Russian Federation)
81 John Maynard Keynes (United Kingdom)
82 Charles Baudelaire (France)
83 Al-Hakam II (Spain)
84 Alexander Fleming (United Kingdom)
85 Auguste & Louis Lumière (France)
86 Nicolaus Copernicus (Poland)
87 Benedict of Nursia (Italy)
88 Tim Berners-Lee (United Kingdom)
89 Ignatius of Loyola (Spain)
90 Jean Henri Dunant (Switzerland)
91 Justinian I (Serbia)
92 Leon Trotski (Ukraine)
93 Lady Diana (United Kingdom)
94 Klemens von Metternich (Austria)
95 Jan III Sobieski (Ukraine)
96 Robert Baden-Powell (United Kingdom)
97 Lech Walesa (Poland)
98 Paul-Henri Spaak (Belgium)
99 Edward Jenner (United Kingdom)
100 Carl Gustav Jung (Switzerland)

http://www.euro100.org/news.php

Eminescu (locul 17) inaintea lui Descartes, Joan of Arc , Mozart, Freud, Homer, Victor Hugo. pe 41 Henri Coanda, pe 46 Carol I, pe 62 Nicolae Paulescu ,toti mai mari ca Joyce, Baudelaire, Copernic sau Tolstoi...

asteptam topul celor mai influenti 100 oameni ai lumii, dupa asta ai sistemului solar, si daca vine vre-un extraterestru socializat in anii urmator, extindem concursul la scara universala (cel putin in continuumul timp-spatiu)...
in rest, o incercare corecta politic de globalizare si integrare europeana a idolilor locali...

PiggyEFromHell
03-27-2007, 04:12 PM
Mi se pare o tampenie chestia asta.

adrenalina
03-27-2007, 04:16 PM
motiveaza de ce....

vitalic sprinceana
03-27-2007, 04:23 PM
ceea ce frapeaza, in asemenea topuri si in gandirea care le face posibile, este credinta unora ca totul poate fi masurat in cifre, ca importanta unui scriitor se poate reduce la doi-trei indici facuti in pripa in Excel, ori ca influenta unei personalitati e ca o bucata de unt, ce poate fi cantarita la cantarul din poarta Pietei Centrale..apoi, mai exista o apucatura nociva, cea de a considera ca metoda scrutinului este buna si in cultura, sau in gandire...
topul asta e o mostra pentru ambele tipuri de gandire, de asta l-am si postat..sunt de acord ca e o tampenie

PiggyEFromHell
03-27-2007, 04:23 PM
Pentru ca nu mi se pare plauzibil ca Eminescu sa fi avut o mai mare influenta ca aceeasi Joana d'Arc. Cel putin nu pe plan european.

P.S.
ceea ce frapeaza, in asemenea topuri si in gandirea care le face posibile, este credinta unora ca totul poate fi masurat in cifre, ca importanta unui scriitor se poate reduce la doi-trei indici facuti in pripa in Excel, ori ca influenta unei personalitati e ca o bucata de unt, ce poate fi cantarita la cantarul din poarta Pietei Centrale..apoi, mai exista o apucatura nociva, cea de a considera ca metoda scrutinului este buna si in cultura, sau in gandire...
topul asta e o mostra pentru ambele tipuri de gandire, de asta l-am si postat..sunt de acord ca e o tampenie

Aici sunt de acord cu tine Vitalic.

Umbreon
03-27-2007, 07:29 PM
Trebuiau sa faca chestia mai matematic si sa bage niste indici de departajare de tip "de cite ori a fost citat numele in publicatiile oficiale" samd.Nu ca avea sa fie mai relevant standingul ,dar cel putin avea sa elimine problema "masuratului" :)

vitalic sprinceana
03-28-2007, 09:43 AM
Trebuiau sa faca chestia mai matematic si sa bage niste indici de departajare de tip "de cite ori a fost citat numele in publicatiile oficiale" samd.

Eminescu era atunci al 1000-lea..la cata cerneala curge la tema lui Hitler sau a lui Marx....daca se respecta citarea, atunci templierii si masonii erau primii....

adrenalina
03-28-2007, 03:18 PM
o fi tampenie modul in care s-a implementata acest sondaj de opinie sa ii spunem asa... macar daca s-ar fi facut pe categorii, dar asta nu inseamna ca scopul lui nu este acceptabil... si in loc sa apreciem faptul ca in cursul intereselor, Eminescu a castigat un loc destul de bun si acets lucru poate duce la cresterea notorietatii lui, noi comentam nemultumiti... asta ii specific poprului nostru. nici atunci cand se intampla ceva in favoarea noastra nu stim sa apreciem...

vitalic sprinceana
03-28-2007, 03:24 PM
si in loc sa apreciem faptul ca in cursul intereselor, Eminescu a castigat un loc destul de bun si acets lucru poate duce la cresterea notorietatii lui, noi comentam nemultumiti... asta ii specific poprului nostru. nici atunci cand se intampla ceva in favoarea noastra nu stim sa apreciem...

de notorietate are nevoie Nicolae Guta sau Traian Basescu ca asta ii costa fie bani, fie voturi.. Eminescu are nevoie doar de cititori...

adrenalina
03-28-2007, 03:26 PM
ma scuzi... nu stiam ca nu se poate folosi acest cuvant in alt context... asa ca pana nu primesc o demonstratie clara a acestui lucru, ma scutesti de ironii te rog

PiggyEFromHell
03-28-2007, 03:30 PM
adrenalina, nu am zis ca-s nemultumit de locul lui eminescu in acest top... dar e un nonsens. Nu cred ca reflecta realitatea.

adrenalina
03-28-2007, 03:35 PM
stii cum ii.... ce se intampa acum in lume si in general modalitatile de abordare ale unor probleme nu mai sunt conforme cu realitatea... pana la urma realitatea poate fi creata... conteaza scopurile pe care ti le-ai propus... corectitudinea asta nu ar duce la nimic bun in plan de dezvoltare si conciliere umana... diplomatia face minuni si asta trebuie sa acceptam... iar pentru noi este o ocazie sa fim cunoscuti si prin alte puncte de reper decat tigani care mananca lebede...

PiggyEFromHell
03-28-2007, 03:42 PM
Nea... nu prea sunt de acord. Nu imi place imaginea alterata a realitatii. O astfel de imagine o avea un amic strain care nu stia ca exista tigani si romani... avea impresia ca romanii=tigani :D. Nu i-a fost mica uimirea cand l-am luminat. Dar cum e politai nu m-am uimit prea tare, politai e politai si pe Marte. Ooops... sa fie iarasi un stereotip?:)

vitalic sprinceana
03-28-2007, 04:02 PM
adrenalina:

asa ca pana nu primesc o demonstratie clara a acestui lucru

intai, formularea scopului concursului (http://euro100.org/e107_plugins/content/content.php?content.20):

The election of the Most Influential European wants to see who had the most influence on the European civilisation and identity we know today. Europe, the entity, is becoming more and more unified as each day passes. Will it be possible for us to reach consensus on who are the most influential Europeans of all time?

daca faci un concurs si intrebi cine a avut cea mai mare influenta, trebuie sa oferi criterii clare de departajare, de selectie a personalitatilor, mai ales daca e vorba de identitate si influenta asupra civilizatiei Europene.
bunaoara, de ce Isus Hristos, nu este prezent in top?

apoi, cine sunt cei care hotarasc ca un individ din Europa este mai influent ca altii? toti, adica democratism total, care e binevenit daca hotaram: mancam ori nu lacuste, sau daca ne declaram suporteri ai berii. daca e vorba de influenta, de identitate, de cultura, de stiinta atunci, a-l ruga pe cineva sa vorbeasca despre oameni influenti inseamna a-l intreba despre ce nu stie. cati oameni de stiinta pot compara pe Vasco da Gama si Mozart? dar artistii, ce fac ei cand sunt siliti sa compare pe Einstein si Euclide? atunci, ce fac oamenii obisnuiti cand trebuie sa aleaga intre diferite influente asupra identitatii europene?
de obicei aleg ceea ce vad in ziare, privesc la televizor sau aud la radio...adica barfe despre Hitler (nu influenta lui reala), sau despre romanele de dragoste a lui napoleon, sau tot felul de teorii despre moartea suspecta a lui Hitler...
altfel zis, un top ca acesta arata doar puterea de penetrare a povestilor de succes, a barfelor de ziar sau a zvonurilor despre unele personalitati si nu influenta reala a unor personalitati asupra destinelor europene...
daca nu e clar cum masori influenta, atunci ce fel de legitimitate are rezultatul lui???

adrenalina
03-28-2007, 04:36 PM
pana la urma este dreptul fiecarui om sa isi spuna parerea... si daca ii pana acolo persoanele care au acces la stfel de sondaje nu sunt chiar prostii de pe lume... sa fim seriosi... pana la urma nu se va apuca sa voteze si badea de la tara, numai ca ii la moda sa votezi... accesul este limitat si cred eu destul de bine gandit de cei care au facut acest sondaj... sa studiem cine are acces l anet, cine acceseaza astfel de situri, etc... crietrii de delimitare sunt clare si pana la urma nu is da cu parerea chiar toata prostimea....
si pana la urma ii un sondaj pentru oameni... nu pentru oamenii de stiinta, vitalic... si in orice democratie, omul are dreptul sa isi spuna parerea si parerea lui sa conteze... daca nu ii buna, atunci ii si vina statului, sistemului, care nu l-a educat corect...

au facut un top prin care se reflecta anumite cunostinte despre personalitatile europene ... care ii problema? o posibilitate de a cunoaste personalitati din toate tarile membre, de a face cunostiinta cu ele si implicit cu tara respectiva...

vitalic sprinceana
03-28-2007, 05:03 PM
adrenalina:

pana la urma este dreptul fiecarui om sa isi spuna parerea...

o fi...dar esti nesincera, si iti demonstrez imediat. daca mergi la spital si se face un scrutin cu participarea tuturor lucratorilor spitalului, inclusiv femeile de serviciu si soferii, in privinta tratamentului care ti se va aplica, nu stiu daca vei fi de aceeasi parere...si vei zice probabil, ca in anumite limite, fiecare are dreptul sa-si spuna parerea, dar in anumite situatii, numai unii au dreptul sa-si spuna parerea...altfel, sugerezi tu, intre cultura, stiinta, inventii, religie si..varza, nu e mare diferenta, si toti au acces la cunoasterea lor in mdo egal...

pana la urma nu se va apuca sa voteze si badea de la tara, numai ca ii la moda sa votezi...

o vor face-o altii, de la oras, de la nivelul intelectual al lui badea...ca sunt destui...de fapt, nu vreau sa spun ca e un top facut de prosti (cum intelegi tu), ci e unul neclar, in care nu e clar care sunt criteriile de alegere, si, prin garantarea accesului egal, avem un democratism fals..ma mir ca ecologistii inca nu au protestat ca printre cei mai influenti oameni de pe planeta nu se numara vreo maimuta sau vre-un hipopotam, ca suntem rude cu ei, nu??? si suntem egali...

si pana la urma ii un sondaj pentru oameni...

sigur, daca era unul pentru parameci, altele erau criteriile...

si in orice democratie, omul are dreptul sa isi spuna parerea si parerea lui sa conteze...

doar in anumite limite...soferul lui Einstein nu are acelasi drept de vot cu Einstein intr-un consiliu stiintific...

daca nu ii buna, atunci ii si vina statului, sistemului, care nu l-a educat corect...

suna a totalitarism...esti sigura ca sistemul sau statul te-au educat corect?? de fapt, ai vrea chiar atat de mult sa fii educata corect? eu nu...prefer sa fiu o greseala...

au facut un top prin care se reflecta anumite cunostinte despre personalitatile europene ... care ii problema? o posibilitate de a cunoaste personalitati din toate tarile membre, de a face cunostiinta cu ele si implicit cu tara respectiva...

adrenalina, mentalitatea turistica, si conceptia turistica a culturii este un lucru prea diferit de cunoasterea ei..in plus, ce inseamna cunosterea personalitatii??? ai tu acces egal la personalitatile din top??? despre toate au ramas acelasi numar de documente??? si crezi ca, daca pentru Eminescu au votat cateva zeci de emigranti romani pripasiti prin Occident, asta il face mai european?

Abenpace
03-29-2007, 05:15 PM
Unde-i Becali?

vitalic sprinceana
03-29-2007, 05:17 PM
daca mai sta cativa ani (anul asta sigur nu, dar mai vedem...) Steaua prin Europa, Becali ajunge cel mai mare european..ca saraci si televiziuni exista in toata Europa.

Arina
03-30-2007, 02:19 AM
va rog frumos! un moldovean care-i si cel mai mare roman e mai sus ca Eminescu care tot ii un fel de moldovean... deci, da :D

ka_sasha
03-30-2007, 02:42 AM
nu stiu daca a observat cineva ... ati vazut ca exista si o personalitate din Moldova care putea fi votata din cei doua sute si ceva de candidati? adevarul ca nici nu am auzit niciodata de el, asa ca nici nu ma mira ca nu a ajuns printre cei 100 , daramite sa mai fi influentat cu ceva evolutia Europei...

Jerzy Neyman (1894-1981) (http://euro100.org/e107_plugins/content/content.php?content.138) - cica " Innovator of statistics"

Am impresia ca o fi vreun evreu, dupa nume...

Arina
03-30-2007, 02:49 AM
el niciaina s-a nascut aici :lola:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Neyman

2008.