Cred ca s-a musamalizat tema asta de cateva ori pe forum, dar as vrea sa revin odata in plus asupra-i.
In esenta, intrebarea-mi, ce facem noi in parte ca cetateni ai RM p-tru ca procesul de tranzitie sa nu dureze o infinitate?
Eu nu fac nimic, absolut. Citesc noutati, critic guvernul, critic presedintele la o bere doua. Si gata. In rest imi vad de treaba, ma-nghite rutina de zi cu zi si cand mai am o clipa liberea mai citesc si forumul, sau mai postez cate ceva.
Poate mai corect ar fi, ce-am putea noi face, ce idei aveti voi ca membri ai forumului p-tru a accelera procesul de tranzitie, ca parte a socitetaii civile?
PS. Ce m-a impins sa deschid tema, iarasi, cum am mentionat mai sus, un pahar de vin. Am avut o mini-parte vineri si din pahar in pahar, discutind despre aberatiile cu pomul de craciun, despre aberatiile progresarii relatiilor ruso-moldo-romane si despre faptul ca suntem noi o mina de oameni, poate doua, carrora nu le place ce se face. Si a cazut intrebarea in mijlocul mesei - ce putem real face in afara de a scarpina limba, incat am fi gata sa ne angajam intr-o actiune care sa provoace schimbarile la care speram?
Era o ideie despre fondarea unei miscari, sau aderarii la vre-o una... eu aveam o parere un pic alta, dar as vrea sa aflu si de la ceilalti, cum vedeti VOI iesirea din groapa aceasta?
zorzonel
12-11-2006, 04:03 PM
uneori nu este nevoie, ba din contra este indicat, sa nu faci nimic vizibil...
intreaba-te altfel - cati din acei a caror raspuns vreai sa afli se gandesc ca este nevoie de o schimbare. macar 5 minute pe zi... si asta zilnic, saptamanal, si tot asa...
eu adineauri m-am luat la ramashag ca moldovenilor din 2009 1 ianuarie li se va permite calatoria in europa fara viza. am pariat pe un poloboc de bere de 50 litri si peste... de aia zilnic ma gandesc la asta...
ma intorc la oile noastre - ce scopuri au tinerii de azi? scopuri marete am in vedere? comparabile ca dimensiune cu orasul chisinau, cu RM in intregime?...
PiggyEFromHell
12-13-2006, 01:40 AM
Eu personal am facut mici actiuni in favoare... am mai zis asta undeva, despre un ONG. Nu e mare lucru da' e macar ceva... acum nu mai fac nimic si nici nu ma mai intereseaza mai mult. Pentru ca era un mic grupuletz care se misca in toate directiile dar majoritatea statea acasa sa se uite la telenovela preferata...
Personal imi vad de viata mea, asta e ceea ce fac pentru procesul de tranzitie, imi ibunatatesc propria viata pe cat posibil. M-am saturat de persoane care stau sa-si planga de mila toata ziua fara sa faca nimic.
zorzonel
12-13-2006, 11:41 AM
orice civilizatie se construieste pe CULTURA. civilizatie=societate. ca sa intelegi unde o sa ajungem trebuie sa iai cultura fiecaruia din noi (A), si sa o inmultesti la numarul de populatie din rm (B). cand ai sa primesti acest rezultat (C) ai sa poti planifica cam ce bucate de pe masa globala ai sa poti ajunge.
acest C serveste substrat pentru ca civilizatia=societatea sa mearga/miste. de semnul (+/-) al acestei variabile depinde directia in care societatea o sa mearga. alegerile parlamentare aici nu joaca nici un rol. acest C este un egregor - o valoare cumulativa, ca un nour, care poate sa aduca ploi, sau soare...
ei ne intoarcem la reteta pe care o ceri.
luam acest C si il derivam. facem derivate de mai multe grade - ', '', ''', etc si le comparam cu C initial si vedem ce vrem mai tare.
(mai departe nu scriu, poate imi mai vine ceva. nu-mi ajunge cultura sa inventez ceva ca sa pot ajunge la Z. poate va vine voua ceva)
Black
12-14-2006, 11:25 AM
tot e corect zorz, dar daca mai repede cumva? :)
ceea ce spui tu, e zis de un om matur - cu rabdarea treci si marea = rezultatul derivarilor tale.
Stii, o remarca la bunastarea proprie. Acum am ajuns la o bunastare, ca nici prin gandurile mele modeste nu prea-mi venea sa cred.
Si chiar ieri discutasem cu o doamna, care lucreaza la gradinita intr-un sat din MD. Salariul e de circa 600 mdl, au 27 de copii in grupa dar au patutze numai p-tru 16 (imi spunea ca pun paturile unul linga altul si culca copii cate 3 pe patutz), au veceul afara, itzi inchipui tu, la gradinitza veceu afara!!! Si-mi spune asta e normal la gradinitele noastre din sat.
S-acu imi pun intrebarea, eu ar trebui sa devin miliardar ca copiii aia sa poata sa doarma normal si sa nu raceasca cand ies la veceu?!!
Eu ma gandeam, de fapt, ca totul se opreste in informatzie, accesul la informatie. Ma gandeam la alegeri, ma gandeam cum Vovan's family is growing dar restul undeva se tirie prin urma... Ma gandeam, ipotetic, daca orice familie din md ar avea cate un comp si acces la net, ar rezolva cumva asta problema tranzitiei fara sfirsit a moldovei?...
linar
12-14-2006, 11:58 AM
a mai fost o tema asemanatoare...pe aici..."Ce fac eu pentru patrie"....sau ceva de genul asta...
...de pe la 17 ani activez in sectorul nonprofit, si sper si cred ca am reusit in timpul asta sa fac ceva pentru tarisoara asta...
zorzonel
12-14-2006, 01:29 PM
eu zic asa. in cartile noastre de la scoala era scris o data - pentru ca omul sa poata zbura ca pasarea el are nevoie de o musculatura de 72 ori mai mare decat cea actuala. asta ar insemna niste maini mai groase ca corpul insasi, actual.
uite la pasare, si ai sa vezi ca nu e chiar asa cum scrie in carte...
asta eu spun ca sa-ti dau o idee. hai sa invatam sa sudam si facem noi cu manile proprii cate un patuc pe zi. il vopsim si il donam... ce zici?
alejandro
12-14-2006, 03:37 PM
Platesc taxe si impozite,culmea pentru servicii de care nu ma folosesc.
Cica de la anu' pt asigurare obligatorie vom scoate din buzunar 5%...frumos,si cand merg la medic tre' sa-i dau si lu' ala cel putin 50 de lei altfel nu se uita la mine.La ce naiba mai platesc asigurare?Cu banii aia pot sa merg la medic de cate ori am eu chef.
linar
12-14-2006, 03:45 PM
ah...frumoasele taxe...alejandro...mi-ai adus aminte de ele:D....ce suma frumoasa scot ei din buzunarul meu..plus si asigurarea asta medicala...nici nu stiu pe unde e Polita asta ca nu m-am folosit niciodata de ea...na..dar asta e alta tema,...e tema cea care doare:D
PiggyEFromHell
12-15-2006, 02:33 PM
eu zic asa. in cartile noastre de la scoala era scris o data - pentru ca omul sa poata zbura ca pasarea el are nevoie de o musculatura de 72 ori mai mare decat cea actuala. asta ar insemna niste maini mai groase ca corpul insasi, actual.
uite la pasare, si ai sa vezi ca nu e chiar asa cum scrie in carte...
zorzonel, faci o eroare elementara. Ceea ce scrie in carte este cam adevarat. Pasarile au o masa mica, de aceea nu au nevoie de aripi foarte mari. Fa o comparatie intre colibri si un vultur... Sa vezi ca colibri are aripi foarte mici in proprotie cu propriul corp pe cand vulturul are aripi foarte mari in proportie cu propriul corp. De ce? Pentru ca o data cu dublarea volumului efectul gravitatiei nu se dubleaza ci creste de vreo 10 ori... e o crestere in progresie geometrica.
P.S. Un alt mic aprot la tranzitie, explicatii mici stiintifice:))
solara
12-15-2006, 07:07 PM
Piggy, mai bine lasi fizica si vorbesti de lucruri de care ai habar. Gravitatia n-are nici o legatura cu volumul.
PiggyEFromHell
12-17-2006, 12:05 AM
Piggy, mai bine lasi fizica si vorbesti de lucruri de care ai habar. Gravitatia n-are nici o legatura cu volumul.
:)))
Gravitatia are legatura cu masa materiei, deci cu densitatea materiei, iar in densitate intra si conceptul de volum. solara, imi dau seama ca nu esti atat de inteligenta si antipatica pe cum te credeam. Esti doar antipatica cum te credeam.
Mai citeste niste carti nu doar reviste pentru feministe.
Black
12-17-2006, 12:19 PM
hata, v-ati dat cu parerile unul despre altul, va-ntzanesc, mai departe pe private.
Aci duscutam ce ipotetic ce am putea face
ni-o plcaut aluzia zorz cu muschi / miliardar... da stii si tu, de la o vorba frumoasa pin la o ideie reala e ceva drum.
Black
12-20-2006, 01:04 PM
ma tot gandeam la informare
daca net sa tragi in fiecare casa nu poti si tot nu poti sa inveti pe toti sa invete calculatorul.. ramaine radioul, tv-ul si ziarul...
timpul - abonamentul costa 100 de lei pe 6 luni asta care iese luni, marþi, miercuri si joi.asta care vineri numai - 62 de lei / 6 luni.
Deci pe un an 1 124 de lei un abonament.
Daca sa faci un abonament pentru 100.000 de oameni din md iti tre respectiv 1.240.000 de lei.. cam scump, desigur mai sunt variante cu agsirea investitorilor in proiect + posibila cooperare a celor care vor acest abonament in proportie de 50%... 500.000 sa gasesti..