Moldova pretinde intiietatea mondiala la deficitul balantei comerciale
Republica Moldova are toate sansele sa se plaseze pe primul loc in lume dupa deficitul balantei comerciale. Aceasta este concluzia la care a ajuns Alexandr Kuliuk, doctor in politici sociale la Universitatea Harvard, intr-un studiu analitic privind situatia economica a Moldovei.
Potrivit Agentiei INFOTAG, autorul prezinta un calcul al deficitului balantei comerciale, cu care republica ar putea incheia anul 2006, comparat cu cifrele obtinute de Departamentul de Cercetare "Economist Group EIU" (Economist Intelligence Unit). Calculele aproape coincid. Potrivit EIU, in anul 2006, Moldova va avea un Produs Intern Brut (PIB) de $3,3 mlrd. (la Kuliuk - $3,25 mlrd.), deficitul balantei comerciale se va ridica la $1,63 mlrd. (1,67 mlrd.) sau 49,5% (51,3%) din PIB.
Lista EIU cu 10 tari in care deficitul PIB-ului este cel mai mare, arata ca Moldova a urcat de pe locul 9, in 2006, pe 5, in 2005, si, potrivit previziunilor EIU, va ajunge pe locul 2, in 2006. Primul loc a revenit statului african insular San Tome si Principe, cu un deficit de 50,5%, dar pentru ca aceasta tara are sub 1 mln. de locuitori, ia nu va fi inclusa in rating-ul general al tarilor.
In scop de corectitudine, Kuliuk prezinta calculele asupra deficitului PIB-ului si tinind cont de exportul fortei de munca, care asigura intrarile financiare si acopera circa ¾ din deficit, care, luind in considerare transferurile de la muncitorii de peste hotare, va constitui circa $500 mln. - 15% din PIB (la EIU-17%) - o cifra care, in opina autorului, este in masura sa plaseze Moldova pe locul 7-8 din clasamentul mondial (la SUA - 6%).
Expertul mentioneaza ca, daca se iau in calcul transferurile neoficiale de la muncitorii de peste hotare ($400 mln.), Moldova ar putea obtine o balanta de plati pozitiva, o dovada in acest sens fiind rezervele valutare de la Banca Nationala a Moldovei, care cresc constant. Dar "o atare concluzie poate trage doar un contabil, nu un economist", precizeaza Kuliuk.
El conchide ca, in ultimii ani, structura veniturilor externe s-a schimbat dramatic: exporturile s-au redus, iar remitentele cresc, transformind Moldova in unica tara din Europa in care intrarile de valuta de la muncitorii din strainatate depasesc exporturile. "In acest sens, doar Haiti si Regatul Tonga sint in masura sa concureze cu Moldova", mai spune Alexandr Kuliuk.
INFOTAG
http://azi.md/news?ID=42197
ce s-a intamplat in economia RM? ce se intampla? si ce ne asteapta?
adrenalina
12-07-2006, 07:15 PM
vezi sondajul de la politica unde 50% din populatie inca voteaza cu comunistii. asta inseamna prostie Arina deja... nu este un incident izolat...
de aceea economia si doarme... cu cine sa o faci? cu prosti sau cu lichele? pentru ca asta este situatia. iar cei care incearca sa faca ceva sunt sugrumati de grupurile de interese...
militant
12-07-2006, 07:54 PM
Sa nu confundam sistemul economic cu sistemul politic sunt doua lucruri diferite, independente unul fata de altul. Nu are nimic clasa politica cu evolutia economica.
Sfinx
12-07-2006, 11:34 PM
Sa nu confundam sistemul economic cu sistemul politic sunt doua lucruri diferite, independente unul fata de altul. Nu are nimic clasa politica cu evolutia economica.
Bineinteles ca nu are, ca doar evolutia economica depinde de sefii de la Washington, de la Bruxelles, de la Bucuresti, nu de cei de la Chisinau.
Voronin vrea, saracutul, sa duca RM pe cele mai inalte culmi, dar daca nu-l ajuta poporul ... Insa nu stiu cum se face ca toate tarile care au trecut prin raiul comunist au cam ajuns la sapa de lemn. Iar cele care inca se cred in rai, Cuba si Coreea de Nord, au ajuns chiar in stadiul de fericire maxima - foametea generalizata ...
Asa ca, militantule, da-i inainte cu propaganda comunista.
militant
12-08-2006, 06:35 PM
Bineinteles ca nu are, ca doar evolutia economica depinde de sefii de la Washington, de la Bruxelles, de la Bucuresti, nu de cei de la Chisinau.
Voronin vrea, saracutul, sa duca RM pe cele mai inalte culmi, dar daca nu-l ajuta poporul ... Insa nu stiu cum se face ca toate tarile care au trecut prin raiul comunist au cam ajuns la sapa de lemn. Iar cele care inca se cred in rai, Cuba si Coreea de Nord, au ajuns chiar in stadiul de fericire maxima - foametea generalizata ...
Asa ca, militantule, da-i inainte cu propaganda comunista.
Economia este un sistem care nu functioneaza asa cum vrea omul (mai exista si un sistem global, mai exista fi anumite procese ciclice, situatia demografica, geografica etc), cand vorbim de economie (salarii, preturi) tre mai intai fim putin mai obiectivi si nu sa invinuim pe cineva aiurea. Nu apar pe nimeni dar nu cred ca daca vom cauta tapi ispasitori (si cu siguranta intotdeauna ii vom gasi) vom trai mai bine.
lelaina
12-10-2006, 04:45 AM
...macar de si-ar valorifica Moldova potentialul existent...
vasile80
12-10-2006, 10:05 PM
...macar de si-ar valorifica Moldova potentialul existent...
Ce potential are Moldova ???? As fi tare curios sa aflu.
lelaina
12-11-2006, 01:05 AM
Potentialul existent e reprezentat prin prisma avantajelor principale ale Moldovei in competitivitatea internationala, prezentat pe larg intr-un raport al EXPERT-GRUP si ADEPT: disponibilitatea forţei de muncă ieftine şi calificate; fertilitatea solului şi clima; amplasarea geografică a Moldovei ca o punte de legătură ntre Vest şi Est.
lelaina, majoritatea fortei de muca calificate pleaca peste hotare... chiar si pentru munca necalificata... si nu as spune ca imediat ce ai "calificare"...esti calificat.
lelaina
12-13-2006, 11:32 AM
Da, asta e un avantaj sa zicem "trecator", care incet dar sigur se epuizeaza. E atat efect cat si cauza a starii economice deplorabile.
Apropo, remitentele financiare de la cetatenii nostri de peste hotare constituie peste 60% din investitiile straine directe in economie si 27% din PIB...so, atata timp cat avem aceasta sursa de capital extern, ce nevoie mai avem de eforturi intru imbunatatirea climatului investitional in RM (care, apropo, a scazut cu 15 pozitii in comparatie cu anul 2005)?
zorzonel
12-13-2006, 11:53 AM
da ce e cu economia noastra? da ce e cu economia americana? da ce e cu economia ruseasca? da ce e economia asta la general.
cert va pot spune ca in acest an agricultorii nu au obtinut ceea ce au planificat - preturile pentru legume si fructe sunt foarte joase. exporturi nu sunt. si ar fi gresit sa credem ca e vinovata doar o peroana. este o abordare veche de tip stalinist...
economia - adica rezultatele economice, adica produsele materiale - depind de acei care le produc. acei care le produc nu sunt in stare sa produca ceva care se cumpara, se consuma...
salvarea este in produse/servicii noi, produse industriale competitive care sa aiba cumparatori garantati.
mai bine ganditi ce produse/servicii noi poate propune inteligentia voastra...
Umbreon
12-13-2006, 04:05 PM
Economia este un sistem care nu functioneaza asa cum vrea omul (mai exista si un sistem global, mai exista fi anumite procese ciclice, situatia demografica, geografica etc), cand vorbim de economie (salarii, preturi) tre mai intai fim putin mai obiectivi si nu sa invinuim pe cineva aiurea. Nu apar pe nimeni dar nu cred ca daca vom cauta tapi ispasitori (si cu siguranta intotdeauna ii vom gasi) vom trai mai bine.
Asa, Keynes , Friedman si chiar Marx la timpul lui au scris fictiune , basme.
Eu zic le lasam pe toate in voia Bisericii, "радость будет".
militant
12-13-2006, 04:15 PM
Asa, Keynes , Friedman si chiar Marx la timpul lui au scris fictiune , basme.
Eu zic le lasam pe toate in voia Bisericii, "радость будет".
Acestea au incercat sa elaboreze anumite modele rationale de "directionare" a economiei. Desigur ca solutiile lor au fost foarte aplicabile, spre exemplu datorita keynesismului SUA a reusit sa iasa din criza economica, principiile marxiste se regasesc si astazi politice sociale si economice in majoritatea statelor lumii. Acest lucru nu inseamna ca economistii au reusit sa gaseasca un "panaceu universal", crizele economice au loc in continuare in pofida vointei noastre.
La fiecare "perioada de criza" va aparea cate un Keynes, Friedman, Marx, lumea nu se opreste la acestea.
Umbreon
12-13-2006, 09:33 PM
Perceptie de gimnaziu. Fara suparare.
vasile80
12-18-2006, 09:42 PM
Potentialul existent e reprezentat prin prisma avantajelor principale ale Moldovei in competitivitatea internationala, prezentat pe larg intr-un raport al EXPERT-GRUP si ADEPT: disponibilitatea forei de munc ieftine i calificate; fertilitatea solului i clima; amplasarea geografic a Moldovei ca o punte de legtur ntre Vest i Est.
Acolo sunt pomeniti 3 factori:
1.disponibilitatea fortei de munca ieftine si calificate
2.fertilitatea solului si clima
3.amplasarea geografica a Moldovei, ca o punte intre est si vest.
Sunt de acord numai cu punctul 2. Amplasarea geografica a Moldovei (amintita la punctul 3) e de c...cat. Moldova e departe atat de europa de vest cat si de Rusia. Concluzia: afaceristii straini nu vor fi prea atrasi sa investeasca la capatul pamantului. Exista zone mult mai apropiate de Occident (sau de Rusia) care pot sa absoarba investitii. Hai sa privim cazul Romaniei: de ce ar investi un afacerist occidental in Iasi sau Botosani in loc sa investeasca in ... Arad sau Oradea?
Forta de munca ieftina si calificata (pomenita la puctul 1) poate fi gasita din belsug oriunde in Europa. Inaintea Moldovei indepartate sunt disponibile alte zone mult mai bine amplasate. Deci punctul 1 cade datorita puctului 3.
Mai ramane punctul 2. Agricultura performanta (si cand spun asta ma gandesc la ceva la nivelul Olandei) este singura sansa pt. dezvoltarea economica a Moldovei.
partizan131
12-19-2006, 11:04 AM
Chestia cu amplasarea geografica favorabila este depasita... total depasita...un exemplu... un transport Grecia - Rusia se face pe traseul GR-BG-RO-UA(via vama Reni sau Giurgiulesti, in cazul transportatorilor moldoveni, adica 5 km de tranzit a teritoriului moldovenesc)-RU. Un transport din Germania, care are clauza de netranzitare a Belorusiei si tarilor Baltice merge la fel pe alaturi - se iese din HU prin Chop, direct in Ukraina. Problema este ca foarte multi moldoveni au ramas in cap cu vechea schema a drumurilor... de vreo 3 ani s-au cam schimbat lucrurile. Cam asta a mai ramas din amplasarea strategica... povesti pt. diferitele fundatii, care dau bani pt. studii si proiecte. Prima cauza la toata situatia este starea drumurilor, a doua - taranii in uniforme de vamesi, graniceri, inspectori de transport si control fito-sanitar. Pt. informatii: tranzitul unui camion strain via MD aduce circa 1300-1500 lei in buget, in functie de marfa...
Arina
12-26-2006, 12:49 AM
25 decembrie 2006
Guvernul recunoaste ca Moldova importa tot mai multe marfuri de consum si exporta tot mai putina productie proprie
Exporturile s-au redus, in timp ce importurile au crescut, in ianuarie-septembrie 2006, ceea ce a stimulat o crestere record a deficitului balantei comerciale si a transformat R. Moldova intr-o economie de consum, nu producatoare. Aceasta stare de lucruri este recunoscuta chiar de premierul Vasile Tarlev, in raportul sau privind implementarea, in 2006, a Programului de guvernare „Modernizarea tarii – bunastarea poporului”. Textul raportului a fost remis agentiei Info-Prim Neo, dupa ce nu a putut fi prezentat in plenul Parlamentului vineri, 22 decembrie.
Potrivit raportului, in ianuarie-septembrie 2006, exporturile de marfuri s-au cifrat la 718,6 mil. dolari, sau 92 % fata de volumul inregistrat in perioada respectiva a anului 2005. In acelasi timp, importurile de marfuri au insumat 1 miliard 843,3 mil. dolari, cu 14,5 % mai mult decat in ianuarie-septembrie 2005.
In acelasi timp, intreprinderile industriale au fabricat productie in valoare de 17 miliarde 445,7 mil. lei, indicele volumului productiei industriale constituind, fata de ianuarie-noiembrie 2005, circa 93 %.
Potrivit raportului, diminuarea volumului productiei industriale a fost cauzata de reducerea volumului productiei de catre intreprinderile care fabrica vin, bauturi alcoolice distilate, produse din tutun, sticla si articole din sticla, hartie si carton.
Premierul mentioneaza ca, la incheierea sesiunii de primavara–vara a Parlamentului, seful statului a accentuat „esenta inceperii unei noi etape in dezvoltarea R. Moldova, etapa destinata crearii conditiilor adecvate de realizare a avantajelor concurentiale de care dispunem, spre binele poporului”. Astfel, in perioada imediat urmatoare, Guvernul a initiat o serie de actiuni pentru realizarea acestor obiective.
Potrivit lui Tarlev, este vorba, in primul rand, de elaborarea si aprobarea Strategiei de atragere a investitiilor si promovare a exporturilor pentru 2006–2015, printre directiile prioritare ale careia figureaza perfectionarea cadrului de politici in vederea atragerii investitiilor; promovarea investitiilor in infrastructura; dezvoltarea sferei de export al marfurilor si serviciilor, infrastructurii calitatii, promovarea exporturilor; deetatizarea si perfectionarea gestionarii patrimoniului public; dezvoltarea pietei financiare; dezvoltarea zonelor economice libere si crearea parcurilor industriale. La baza acestui document au fost puse Strategia de dezvoltare a industriei pe perioada pana in 2015 si Strategia de dezvoltare a sectorului agroalimentar in 2006-2015.
In acelasi context, sustine Tarlev, a fost aprobata Conceptia infrastructurii calitatii in RM, destinata crearii unor conditii favorabile pentru reprezentantii mediului antreprenorial si ai administratiei publice in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii produselor.
Prim-ministrul a mai amintit despre Strategia de dezvoltare a sectorului agroalimentar in anii 2006-2015, elaborata conform principiilor de baza ale Politicii Agrare Comune a Uniunii Europene. In opnia premierului, realizarea scopului strategic al politicii agrare va fi asigurata prin asigurarea stabilitatii macroeconomice si a unui climat investitional favorabil; dezvoltarea spiritului de antreprenoriat, crearea unor conditii egale pentru dezvoltarea diverselor forme de intreprinzator; reforma structurala a sectorului agrar in baza unei politici active de stimulare a dezvoltarii ramurilor si directiilor prioritare ale productiei agricole; promovarea politicii active in domeniul stiintei si inovarii; dezvoltarea in sectorul rural a unei infrastructuri eficiente (de producere si de menire sociala); asigurarea securitatii ecologice a productiei agricole.
Potrivit premierului, consultarile cu Comisia Europeana referitor la obtinerea de catre RM a Preferintelor Comerciale Autonome ale UE sint la o etapa avansata. Incepind cu 1 iulie 2006, Serviciul Vamal a pus in aplicare noul sistem de certificare si verificare a originii marfurilor, instituit in conformitate cu cerintele UE. O decizie finala privind acordarea preferintelor comerciale asimetrice (PCA) pentru Moldova ar putea fi luata de Consiliul UE pe parcursul anului 2007.
Totodata, de la inceputul anului 2006 se implementeaza conceptul de mediatizare a Sistemului Generalizat de Preferinte (GSP Plus), precum si a eventualelor preferinte comerciale autonome acordate de UE. Ca rezultat, din totalul grupelor de marfuri - circa 1093 de pozitii - conform Nomenclatorului marfurilor, RM exporta in UE produse clasificate la circa 700 pozitii, dintre care 607 grupe cad sub incidenta GSP Plus.
Astfel, sustine premierul, daca exportul total al RM in 10 luni ale anului 2006 s-a diminuat cu 7%, exportul catre UE a constituit 274,8 mil. dolari (33,7% din totalul exporturilor), in crestere cu 9 % comparativ cu perioada similara a anului 2005.
In conditiile noilor preferinte comerciale acordate de UE, circa 80% din exporturile RM catre UE beneficiaza de acces liber. Cele mai semnificative cresteri ale exportului de marfuri moldovenesti au fost inregistrate in Austria (cu 27%), Estonia (64%), Franta (67%), Spania (184%), Slovacia (31%), Cipru (29%).
Tarlev spera ca posibilitatea obtinerii de la UE a accesului preferential pentru vinurile moldovenesti va permite crearea unei importante piete de desfacere, iar avansarea negocierilor purtate cu oficialitatile europene privind dezvoltarea sferei de export al marfurilor si serviciilor, in special a regimurilor comerciale preferentiale asimetrice, precum si actiunile intreprinse pentru revenirea marfurilor moldovenesti pe piata Rusiei, creeaza noi oportunitati in dezvoltarea eficienta a economiei.
Totodata, Guvernul a participat activ la negocierile privind elaborarea si finalizarea noului text al CEFTA, care va sta la baza crearii spatiului de comert liber intre tarile din Europa de Sud-Est. La 19 decembrie curent, RM a obtinut calitatea de membru cu drepturi depline a acestei organizatii regionale.
Prezentarea raportului de catre prim-ministrul Vasile Tarlev in sedinta Legislativului a fost intrerupta in legatura cu protestele desfasurate in sala de mai multi deputati din opozitie. Acestia si-au explicat comportamentul prin neacceptarea de catre majoritatea parlamentara a propunerii privind crearea unei comisii pentru examinarea a ceea ce ei au numit incalcarile care se comit la implementarea Codului Audiovizualului in procesul de reorganizare a posturilor municipale „Antena C” si „Euro TV Chisinau”.
Info-Prim Neo
http://azi.md/news?ID=42491
S_J
12-27-2006, 02:38 PM
25 decembrie 2006
Guvernul recunoaste ca...
Potrivit raportului...
Potrivit raportului...
Premierul mentioneaza ca...
Potrivit lui Tarlev...
In acelasi context, sustine Tarlev...
Prim-ministrul a mai amintit...
Potrivit premierului...
Astfel, sustine premierul...
Tarlev spera ca ...
Totodata, Guvernul a participat activ...
Parca ar fi o stire de la postul "M-1".
S_J
12-27-2006, 02:44 PM
Care economie?
Ce paradox - economie nu avem, dar ministru al Economiei avem, caruia ii platim si un salariu!
P.S. La fel e si cu capitolul "cultura", numai ca invers - cultura avem, dar ministru al Culturii n-avem! da' tot ii platim salariu!
calugarita
12-28-2006, 12:46 AM
eu cred ca este total incorect ceea ce zici; toate procesle care au loc intr-un stat sunt strans legate unul de altul. daca demnitarii nostri dragi voteaza vreo lege in care se spune ca exportul de grau sau legume este interzis si ca taranii sa vanda produse la preturi reduse doar la o intrerpindere care e a cuiva, atunci de ce zici ca nu e asa, daca e asa si toti o stiu?
economia - adica rezultatele economice, adica produsele materiale - depind de acei care le produc. acei care le produc nu sunt in stare sa produca ceva care se cumpara, se consuma...salvarea este in produse/servicii noi, produse industriale competitive care sa aiba cumparatori garantati.mai bine ganditi ce produse/servicii noi poate propune inteligentia voastra...
eu cred ca nu e vorba numai de cei ce produc...eu cred ca sistemul si cultura manageriala trebuie schimbata in primul rand...conditiile pentru investitorii autohoni si straini..
25 decembrie 2006
Guvernul recunoaste ca
Potrivit raportului, in ianuarie-
Potrivit raportului, diminuarea volumului
Premierul mentioneaza ca, la incheierea
Potrivit lui Tarlev, este vorba, in primul rand,
In acelasi context, sustine Tarlev,
Prim-ministrul a mai amintit despre Strategia
Potrivit premierului, consultarile cu Comisia Europeana
citesc si inteleg ca e rau de tot si imi vine greata de ceea ce ne inconjoara...de atata demagogie.
eu nu stiu, dar cred ca solutie exista oricand, iar iata dorinta nu este!
lvl100
01-28-2007, 10:10 PM
Originally Posted by militant View Post
Chiar asa. Ce legatura are politicul care creeaza si urmareste corecta aplicare a tuturor legilor tarii dupa care se conduce economia cu economia ? :)
Romanii s-au dat cu capul de grinda in `96, cand coruptia generalizata, neo comunismul si situatia economica precara ia obligat pana si pe cei mai sceptici sa renunte pentru moment la "salvatori ai neamului" gen Ilici Iliescu si sa incerce si alte directii.
Poate situatia actuala din RM va trezi la realitate destula lume ca sa nu mai faca atatea greseli ca pana acum. Ca se pare ca asta e o caracteristica tipica romanului, indiferent de ce parte a Prutului se situeaza, pana nu se da cu capul de grinda nu isi pune nici un fel de probleme si se complace in aceasi situatie.
popej27
11-30-2007, 12:35 PM
Vad ca si Moldova (noul program al comunistilor) a ajuns la "modelul suedez"
Hahaha.. si pe romani i-a chinuit sintagma asta fo' 7-8 ani si pina la urma tot model romanesc ne-a iesit.
fight3r
11-30-2007, 02:37 PM
ce-i cu economia noastra?
nu-i
popej27
11-30-2007, 03:33 PM
Din pacate economia Moldovei se duce din ce in ce mai mult spre sistemul centralizat, specific statelor cu regim dictatorial.
Culmea, modelul nu este promovat doar de comunisti. Am citit azi in Flux rezolutiile pe diverse teme ale lui Iurie Rosca (+ PPCD, prea putin conteaza). La situatia invatamintului, Rosca cerea aparitia unei legi prin care absolventii din invatamint sa primeasca locuri de munca.
Suna bine, intr-adevar, dar cererea ascunde o maaaaare problema: stiti in ce fel de societati se asigura un loc de munca, obligatoriu?
MirK
12-03-2007, 12:31 PM
Din pacate economia Moldovei se duce din ce in ce mai mult spre sistemul centralizat, specific statelor cu regim dictatorial.
Eu cam ofighesc cand vad jiudecati atat de experte. Ia te rog se ne expui argumentat : unde ai constatat tendinte, de ordin sistemic, de centralizare in economia R. Moldova ? In comparatie cu care perioada ? Cifre, exemple, analize ?
Suna bine, intr-adevar, dar cererea ascunde o maaaaare problema: stiti in ce fel de societati se asigura un loc de munca, obligatoriu?
Rosca are multe metehne dar la acest capitol spune o chestie de bun simt. Din momentul in care Constitutia recunoaste fiecaruia dreptul la munca, ar fi logic ca acest drept sa fie garantat prin anumite masuri. E un ideal greu de atins ? E posibil. Dar nu e nicidecum vorba de o reactualizare a ideologiei comuniste.
Umbreon
12-03-2007, 12:44 PM
Nu e logic ca dreptul la munca sa fie o garantie. Din cite stiu, o economie sanatoasa are o rata de somaj "naturala" de aproximativ 5% care mentine piata de munca intr-un echilibru relativ. Si tot din cite cunosc eu, doar sistemul comunist in perioada moderna a incercat sa revolutioneze stiintele economice si sa aduca rata somajului la 0%.
Despre "centralizarea" economiei, poate era o metafora care facea referinta la concentrarea capacitatii decizionale in unele ramuri ale business-ului in miinile unui numar redus de investitori,nu mai teroriza si tu spamerii de aici :))
popej27
12-03-2007, 12:48 PM
Umbreon, multam de ajutor dar nu, nu m-am referit la imbogatitii peste noapte in afaceri cu statul (avem si in Romania o gramada) ci m-am referit exact la ce am spus: implicare statului in economie.
popej27
12-03-2007, 12:58 PM
Eu cam ofighesc cand vad jiudecati atat de experte. Ia te rog se ne expui argumentat : unde ai constatat tendinte, de ordin sistemic, de centralizare in economia R. Moldova ? In comparatie cu care perioada ? Cifre, exemple, analize ?
Nu dispun in acest moment de cifre deoarece si sistemul de raportare al indicilor economici ai Rep. Moldova este deficitar. Dar pot sa spun din ce vad in ziare.
Nu stiu in ce masura citesti tu "Moldova Suverana" dar eu il citesc si ma minunez continuu. Vad stiri de genul:
- Tarlev a inaugurat cea de-a 170-a baza agricola. De stat desigur.
- Voronin a trasat indicatii pentru sporirea numarului de angajati in intreprinderi. De stat desigur.
- Acum citeva zile s-a aprobat planul de dezvoltare economica pentru 2008-2011. Cu date legate de realizarea indicilor economici . Intr-o tara cu economie libera acesti indici pot fi influentati prin metode indirecte, nu prin interventia DIRECTA a statului in economie.
Si as putea sa iti fac o lista lunga dar mi-e lene sa ma uit pe articolele alora acum.
Rosca are multe metehne dar la acest capitol spune o chestie de bun simt. Din momentul in care Constitutia recunoaste fiecaruia dreptul la munca, ar fi logic ca acest drept sa fie garantat prin anumite masuri. E un ideal greu de atins ? E posibil. Dar nu e nicidecum vorba de o reactualizare a ideologiei comuniste.
Aici te inseli complet. Nu e logic citusi de putin ca recunoasterea dreptului sa duca la obligativitatea lui. Ca exemplu: in Romania minoritatile sexuale sint recunoscute dar din fericire nu este nimic obligatoriu.
De aceea afirm din nou: obligativitatea oferirii de locuri de munca este caracteristica economiilor din state dictatoriale.
MirK
12-03-2007, 01:20 PM
Nu e logic ca dreptul la munca sa fie o garantie.
Sa nu confundam garantarea dreptului la munca cu obligativitatea muncii. Ce inseamna a garanta dreptul la munca, in speta, dreptul la munca al profilor ? Inseamna ca statul stabilieste o seama de conditii, indeplinirea carora conduce la obtinerea unui loc de munca. Una din aceste conditii poate fi concursul. Ministerul invatamantului, facandu-si socotelile, propune in fiecare an un numar definit de posturi. Se organizeaza un concurs in urma carora sunt selectionati candidatii cei mai apti. Simplu si frumos. Bine, asta e valbil cand e vorba de instutii publice, in sfera educatiei private, treaba e nitel diferita.
Din cite stiu, o economie sanatoasa are o rata de somaj "naturala" de aproximativ 5% care mentine piata de munca intr-un echilibru relativ.
Fals, draga Watson. Nu exista somaj natural. Ceea la ce te referi e un somaj zis functional, adica un somaj temporar, de scurta durata (!) care defineste perioada intre intreruperea unei activitati profesionale si inceperea unei activitati noi. Rata acestui somaj, intr-o economie echilibrata si sanatoasa, ar trebui sa fie sub 1%. Rolul statului in mentinerea unei rate de somaj atat de joase este preponderent. Anume statul asigura salariatilor mijloacele de a face fata schimbarii conjuncturii de piata, creand si finantand programe de recalificare a salariatilor, creand centre de formare profesionala continua (continuing education (eng), formation continue (fr)), etc.
Despre "centralizarea" economiei, poate era o metafora care facea referinta la concentrarea capacitatii decizionale in unele ramuri ale business-ului in miinile unui numar redus de investitori,nu mai teroriza si tu spamerii de aici :))
Pai daca asta e centralizare atunci Moldova e un mic copil pe langa amploarea centralizarii, "in anumite ramuri", pe care o abservam in anumite economii occidentale. In Franta piata telefoniei mobile e dominata de doar 3 operatori ; piata distrubutiei de electricitate e apropae monopolizata de EDF ; in Italia distrubutia gazelor naturale e aproape in intregime in mainile companiei ENI ; etc, etc. Moldova nu e nici mai centralizata nici mai descentralizata economic decat alte state europene cu o economie de piata functionala.
popej27
12-03-2007, 01:25 PM
Stai ca nu inteleg ceva: vad ca dai exemple din domenii bugetare. Pentru tine economia inseamna sfera bugetara?
In plus faci confuzii grave intre termenele de "concentrare economica" si cea de "centralizare a economiei"
MirK
12-03-2007, 01:50 PM
Stai ca nu inteleg ceva: vad ca dai exemple din domenii bugetare. Pentru tine economia inseamna sfera bugetara?
Iata-ne acuzati implicit de etatism. Nu, bre, nu reduc economia la sfera bugetara. Am luat exemplul cu profii, caci la el se referea Rosca, si am aratat cum statul poate contribui la garantarea dreptului la munca in acest caz precis, stiindu-se ca in R. Moldova marea majoritatea a profilor sunt formati in universitati de stat si lucreaza mai tarziu tot institutii de invatamant finantate de buget. Apoi, am mai adaugat, iesind din domeniul bugetar, ca statul poate fi la originea altor masuri sau forme de garantare a dreptului cu pricina luand asupra sa o buna parte din procesul de recalificare, de formare a salariatilor. Un alt exemplu in acest sens este crearea unei agentii nationale care centralizeaza ofertele de munca si propune o asistenta somerilor in vederea obtinerii unui loc de munca.
In plus faci confuzii grave intre termenele de "concentrare economica" si cea de "centralizare a economiei"
Of, pesemne ca e nevoie si aici de o explicatie de text. In exemplele citate de mine ai si companii cu capital majoritar de stat (EDF), adica exemple de centralizare economica, cat si exemple de monopol sau cvasi monopol din partea unor actori economici cu capital preponderent privat, ceea ce ar corespunde concentrarii economice, in distinctia care ti-e atat de scumpa. Amu', eu te desfid sa-mi demonstrezi ca in R. Moldova gradul centralizarii, daca e sa ne oprim doar la ea, ca sa-ti facem placere, e mai important decat in alte economii de piata functionale.
popej27
12-03-2007, 02:08 PM
IAm luat exemplul cu profii, caci la el se referea Rosca, si am aratat cum statul poate contribui la garantarea dreptului la munca in acest caz precis, stiindu-se ca in R. Moldova marea majoritatea a profilor sunt formati in universitati de stat si lucreaza mai tarziu tot institutii de invatamant finantate de buget.
Inteleg ca esti un simpatizant al PPCD-ului dar din pacate nu citesti cu atentie.
Iti voi da citatul exact cu obligativitatea care nu se refera la un domeniu ci este generalizat.
De asemenea iti voi da si date legate de influenta statului in economia moldoveana.
Din pacate nu o pot face in acest moment din motive ce nu tin de mine: nu pot accesa site-ul Fluxului pentru ca se pare ca Rosca nu si-a platit factura la net.
Daca o face in timp util pot accesa si eu rezolutia cu pricina.
popej27
12-03-2007, 02:11 PM
In exemplele citate de mine ai si companii cu capital majoritar de stat (EDF), adica exemple de centralizare economica, cat si exemple de monopol sau cvasi monopol din partea unor actori economici cu capital preponderent privat, ceea ce ar corespunde concentrarii economice, in distinctia care ti-e atat de scumpa.
Din nou: iti scapa complet diferenta dintre "concentrare economica" si "centralizare a economiei". Si cazul tau cu EDF este tot un caz de "concentrare economica".
Umbreon
12-03-2007, 02:14 PM
Fals, draga Watson. Nu exista somaj natural. Ceea la ce te referi e un somaj zis functional, adica un somaj temporar, de scurta durata (!) care defineste perioada intre intreruperea unei activitati profesionale si inceperea unei activitati noi. Rata acestui somaj, intr-o economie echilibrata si sanatoasa, ar trebui sa fie sub 1%. Rolul statului in mentinerea unei rate de somaj atat de joase este preponderent. Anume statul asigura salariatilor mijloacele de a face fata schimbarii conjuncturii de piata, creand si finantand programe de recalificare a salariatilor, creand centre de formare profesionala continua (continuing education (eng), formation continue (fr)), etc.
Teoria neoclasica zice ca 5% la "plein emloi" se vor afla in faza intermediara intre exercitiul a diferitor activitati profesionale, si vor fi cei care vor echilibra cererea si oferta pe piata de munca. Faptul ca acest somaj este "temporar" nu a negat-o nimeni, problema este ca rationamentul tau este unul microeconomic (individual) care ne traduce deductia macroeconomica de mai sus (Cind o parte din somerii care isi cauta de lucru vor gasi unul , o alta parte vor iesi la somaj si vor fi in cautare). Ma rog , poate fac eu vreo confuzie , dar din cite tin minte e cam asa.
MirK
12-03-2007, 02:15 PM
Din nou: iti scapa complet diferenta dintre "concentrare economica" si "centralizare a economiei". Si cazul tau cu EDF este tot un caz de "concentrare economica".
Bine, lumineaza-ma. Sper ca nu te vei refugia indaratul argumentului cu lipsa de timp, cum ai facut mai sus.
Astept. :-)
popej27
12-03-2007, 02:26 PM
Se pare ca nu numai documentele PPCD-ului nu le citesti cu atentie dar nici macar raspunsurile mele. Nu am acuzat lipsa de timp ci faptul ca site-ul "Fluxului" este cazut.
Extrem de simplu:
Concentrare economica: pozitia de monopol sau tendinta de monopolizare a unui agent economic (indiferent de natura lui, de stat sau privat) intr-un domeniu sau ramura economica.
Centralizare a economiei: interventia PERMANENTA a statului in economie, interventie suficient de puternica pentru a afecta legea cererii si ofertei, specifica unei economii de piata.
De altfel un simplu search in google te-ar lamuri mai bine.
MirK
12-03-2007, 02:37 PM
Se pare ca nu numai documentele PPCD-ului nu le citesti cu atentie dar nici macar raspunsurile mele. Nu am acuzat lipsa de timp ci faptul ca site-ul "Fluxului" este cazut.
Extrem de simplu:
Concentrare economica: pozitia de monopol sau tendinta de monopolizare a unui agent economic (indiferent de natura lui, de stat sau privat) intr-un domeniu sau ramura economica.
Centralizare a economiei: interventia PERMANENTA a statului in economie, interventie suficient de puternica pentru a afecta legea cererii si ofertei, specifica unei economii de piata.
De altfel un simplu search in google te-ar lamuri mai bine.
Iti sunt recunoscator pentru distinctie. In sfarsit vom putea clarifica lucrurile. Acum intervine momentul cel mai dureros pentru tine : in ce masura R. Moldova manifesta un grad de centralizare a economiei, "specific regimurilor dictatoriale", ca sa reluam extravaganta precizare de care te-ai facut vinovat mai sus ?
De fapt, daca ramaneai la distinctia pe care ti-am propus-o mai aveai ceva sanse sa te descurci, or daca prin centralizare intelegi economie planificata (http://fr.encarta.msn.com/encyclopedia_741525354/%C3%A9conomie_centralis%C3%A9e.html), cred ca ai dat-o grav in bara in privinta R. Moldova.
Nu ne ramane decat sa asteptam cifrele pe care ni le-ai promis pentru a-ti sprijini mult prea nasabuita afirmatie. :-)
popej27
12-03-2007, 02:52 PM
Acum intervine momentul cel mai dureros pentru tine : in ce masura R. Moldova manifesta un grad de centralizare a economiei, "specific regimurilor dictatoriale", ca sa reluam extravaganta precizare de care te-ai facut vinovat mai sus ?
Hai sa facem o conventie, da? Nu ii mai raspundem celuilalt decit DUPA ce ii citim postul.
Tu acum raspunzi dupa ureche.
Aia cu "economie specifica regimurilor dictatoriale" o spusesem la rezolutia PPCD-ului, nu la situatia economica a Moldovei.
Este a treia oara cind imi atragi atentia asupra unor afirmatii pe care nu le-am facut. Sper ca macar sa imi citesti postarile poti, da?
In aceste conditii afirmatia cum ca as face
prea nasabuita afirmatie. :-)
o pun pe seama neatentiei si nu a lipsei acute de argumente.
Am spus ca voi veni cu lamuriri in momentul in care o voi putea face. Din pacate, din publicatiile online din MD pe care le urmaresc, doar doua au o "Arhiva" in adevaratul sens al cuvintului: Flux si Jurnalul de Chisinau. Poti verifica si singur sa vezi ca nici unul nu poate fi accesat.
Cind voi gasi o alta sursa de informatie iti voi da si datele pe care le doresti.
De fapt, daca ramaneai la distinctia pe care ti-am propus-o mai aveai ceva sanse sa te descurci, or daca prin centralizare intelegi economie planificata (http://fr.encarta.msn.com/encyclopedia_741525354/%C3%A9conomie_centralis%C3%A9e.html), cred ca ai dat-o grav in bara in privinta R. Moldova.
Pina acum tu ai fost cel care a confundat termeni. Stiu ce e aia economie planificata. M-ai vazut vreun moment ca am folosit termenul?
adrenalina
12-03-2007, 02:54 PM
popej, nu are sens cu Mirk. este baiat destept, dar are o problema de viziune sau cel putin se va contra cu tine, pentru simplu fapt ca Mirk se crede Moldovean... si va fi in stare sa iti spuna ca Molodva este pamantul fagaduintei, numai ca sa iti faca in ciuda... :D
popej27
12-03-2007, 03:02 PM
Sint de acord cu tine ca este baiat destept, dar are mari probleme in a urmari o argumentatie. Si nu imi place ca cineva sa imi spuna ca am facut afirmatii pe care nu le-am facut.
Spre deosebire de el stiu foarte bine ce spun.
MirK
12-03-2007, 04:14 PM
Hai sa facem o conventie, da? Nu ii mai raspundem celuilalt decit DUPA ce ii citim postul.
As vrea sa ne invoim si asupra unui alt lucru : de azi inainte ne abtinem de la formularea unor judecati fanteziste despre economia unui stat in privinta caruia nu stim mare lucru. E tentant, recunosc, sa adoptam un ton de mentor cand vine vorba de o tara atat de slaba economic precum R. Moldova. Or, daca o asemenea atitudine e partial justificata cand avem ceva de spus, cand stapanim datele cheie, cand suntem bine documentati si ne pricepem nitel in economie, ea nu mai poate fi tolerata atunci cand e bazata pe clisee de acum doua decenii sau ipoteze gaunoase iscate de o minte lenesa si superficiala.
Imi reprosezi ca nu ti-am citit mesajele. Din contra, mi-am dat chiar osteneala sa inteleg care e acel sens crucial pe care vroiai sa-l pui in distinctia intre centralizare si concentrare. Ti-am propus o interpretare, care are curs in literatura de specialitate, desi tu ai tinut cu tot dinadinsul sa restrangi acceptia centralizarii la definitia pe care o da si Encarta vezi aici (http://fr.encarta.msn.com/encyclopedia_741525354/%C3%A9conomie_centralis%C3%A9e.html). Daca citim cu luare de seama ce e scris aici vedem ca o asemenea definitie identifica centralizarea cu economia planificata. Dandu-ti seama ca ai cazut in capcana si ca ar fi o enormitate sa afirmi ca R. Moldova are o economie centralizata in acest din urma sens, ai inceput sa negi virulent ca ai avea in vedere economia planificata. Nu se poate asa. Nu-l poti avea si pe lup in stana si oile intregi. Unica solutie pe care o vad acum pentru tine, daca tii sa despici firul in patru (francezii zic foarte pitoresc in acest caz "enculer les mouches" = a sodomiza mustele) si sa mentii o distinctie intre economia centralizata (conform definitiei Encarta) si cea planificata e sa ne citezi exemplul unei tari care ar avea o economie centralizata dar care nu e planificata. Suntem foarte curiosi ce exemplu vei putea gasi.
Ai vrut distinctii terminologice riguroase, poftim, esti servit, sa vedem cum te descurci.
Aia cu "economie specifica regimurilor dictatoriale" o spusesem la rezolutia PPCD-ului, nu la situatia economica a Moldovei.
Amigo, nu umbla cu fofarlica, caci nu e demn de tine. Iata ce ai scris :
In fine, tu cel care ma acuzi de lipsa de argumente ne onorezi cu o pirueta de genul :
Am spus ca voi veni cu lamuriri in momentul in care o voi putea face. Din pacate, din publicatiile online din MD pe care le urmaresc, doar doua au o "Arhiva" in adevaratul sens al cuvintului: Flux si Jurnalul de Chisinau. Poti verifica si singur sa vezi ca nici unul nu poate fi accesat.
Te-am rugat sa-ti argumentezi afirmatia despre caracterul centralizat al economiei moldave, tu invoci nu stiu ce arhiva de pe Flux si Jurnalul de Chisinau. De cand Flux detine monopolul asupra datelor cu privire la economia Moldovei ? Ce are de a face una cu alta ?
popej27
12-03-2007, 05:21 PM
Amigo, nu umbla cu fofarlica, caci nu e demn de tine. Iata ce ai scris :
Hehehe, este a doua oara cind cineva se ia de mine pe acest forum pe un asemenea motiv: timpul verbelor pe care il folosesc.
Sint nevoit sa iti repet si tie: cind folosesc un verb la timpul prezent descriu o stare ACTUALA de fapt. Cind il folosesc la viitor (se duce catre..) ma refere la o situatie VIITOARE.
Mai pe scurt, Moldova NU ARE o economie de stat dictatorial ci MERGE spre iar cererea lui Rosca ESTE demna de un stat dictatorial. Chiar daca il simpatizezi, cererea lui tot asa ramine.
O sa ajung sa scriu verbele cu majuscule ca altfel vad ca nu se poate.
Buuun, pina imi gasesc si date (sectiunea Programe de pe site-ul Guvernului Moldovei este plina de balarii) o sa iti propun sa analizam impreuna citeva aspecte.
Prin ce se caracterizeaza o economie centralizata? (Nu stiu franceza sa ma uit in definitia data de tine, dar prea putin conteaza: e plin netul de definitii).
Pai in primul rind prin substituirea procesului eminamente economic cu un altul. In cazul de fata, cel POLITIC.
Buuun, hai sa vedem cum se manifesta asta. Sa luam cazuri concrete (si ma voi referi la un caz extrem de grav: cazul Daac-Hermes).
Sa zicem ca statul vrea sa cumpere X masini. Intr-un stat normal se face o cerere de oferta, lumea baga oferte, se face licitatie, se stabileste un cistigator si se face plata. Totul la lumina.
In Moldova se face asa: nu se anunta nici o licitiatie dar se alege un cistigator. Se dau banii dar nu se spun citi. Un ziar afla despre minarie si publica un articol.
Pina aici nimic nou, si in Romania avem o groaza de exemple.
Eh, ce se intimpla mai departe deja nu mai are nici o treaba cu o economie normala: firma cistigatoare (aia cu spaga) da in judecata ziarul. Care ziar, cu legea in brate, pierde proces dupa proces. De ce? Pentru ca nea' POLITICUL isi continua treaba de substituire a legilor economice si, in plus, a celor juridice.
Si isi face asa de bine treaba incit ziarul isi inceteaza aparitia (in Romania nu a existat vreun asemeea caz) din motive de conturi blocate.
In tot acest timp, STATUL nu face nimic pentru a pune lucrurile in ordine. Ba chiar insista in a pastra fundul deasupra capului.
Citiva ani mai tirziu, CEDO restabileste ordinea dar raul ramine facut iar banii (vostri) dati (cuiva care nu are nici o treaba cu economia de piata). In schimb in Moldova nu se gaseste nici un vinovat pentru situatia creata iar Voronin aminteste de posibilitatea nerecunoasterii deciziilor CEDO.
Nu imi spune ca este un caz de coruptie clasic pentru ca nu este. Nu vei gasi nimic asemanator in vreun stat cu economie de piata functionala.
Hai sa luam alt caz: bugetul Moldovei pe 2008. Am vazut amindoi modul in care sint impartite cheltuielile bugetare: pe criterii politice. Crede-ma, cind statul baga bani undeva iar in alta parte nu, creeaza dezechilibre intre agentii aconomici din zonele vizate.
Ti se pare ca si asta are vreo legatura cu o economie de piata libera? Imi pare rau, de la mine se vede altfel.
Tu incerci acum o manevra "ieftina": crezi ca daca economia MD este preponderent privata asta te face sa spui ca economia este libera. Sa fim seriosi.
Mai zilele trecute am putut citi amindoi (eu sigur, si sper ca si tu) despre inlocuirea unui sef al administratiei fiscale dintr-un raion cu un personaj inregimentat politic la PCRM. Ai idee de ce? Si de ce in MD nu exista notiunea de "functionar public" (inamovibil, promovat prin concurs si cu un anumti tip de scolarizare) ca in Romania (ma rog, ca in UE, ca si la noi au existat asemenea probleme)?
In toate aceste cazuri au fost "retractari" din partea Puterii? S-a revenit la situatia initiala?
Nu.
De ce?
Te las pe tine sa incerci un raspuns dupa care il voi da si eu pe al meu
popej27
12-03-2007, 05:47 PM
Or, daca o asemenea atitudine e partial justificata cand avem ceva de spus, cand stapanim datele cheie, cand suntem bine documentati si ne pricepem nitel in economie, ea nu mai poate fi tolerata atunci cand e bazata pe clisee de acum doua decenii sau ipoteze gaunoase iscate de o minte lenesa si superficiala.
Victor Stepaniuc, deputat, Presedintele Comisiei Parlamentare pentru [...] mijloace de informare in masa.
„Chiar dacă ziarele sunt deetatizate, fără doar şi poate că Guvernul are mână liberă să încerce să ajute acele publicaţii care reflectă mai clar opinia Guvernului. Şi îmi pare că ziarele respective o fac. Practica asta există şi în alte ţări. Este altceva că ea trebuie să fie bazată, desigur, pe lege. Din câte ştiu, chestiunea asta nu s-a făcut arbitrar, ci prin hotărâre de Guvern. În opinia mea, aceste ziare reflectă mai bine politica Guvernului şi acesta are dreptul moral să sprijine aceste ediţii. Nu cred că Guvernul ar trebui să sprijine şi alte ziare de opoziţie. Nu suntem la aşa un nivel de libertate care este în alte ţări. Desigur, sunt state în care partidele de opoziţie sunt finanţate, opoziţiei i se dau cele mai mari drepturi de control, sunt finanţate posturi de radio, televiziune şi ziare, dar nu cred că acesta este şi cazul R. Moldova, atâta timp cât este criză de finanţe în ţară. Pe de altă parte, nu cred că ziarele care propovăduiesc, de fapt, opinii anticonstituţionale şi ilegale ar trebui să fie finanţate. La noi, o bună parte din ziarele de opoziţie nu sunt moldoveneşti care să lucreze pentru R. Moldova, ele imită că sunt de opoziţie, dar, de fapt, sunt ziare care promovează punctul de vedere al unor ţări vecine.”
Am uitat sa mentionez anul declaratiei: 2007.
Cam asa e si cu economia.
MirK
12-03-2007, 06:28 PM
Hehehe, este a doua oara cind cineva se ia de mine pe acest forum pe un asemenea motiv: timpul verbelor pe care il folosesc.
Daca sensul spuselor tale atarna doar de timpul verbului, atunci zi pe sleau ca ai venit pe forum sa te exersezi in stil, sa conjugi verbe in public, caci nu de alta dar noi chiar am crezut ca aveai ceva de spus in privinta economiei R. Moldova.
Sint nevoit sa iti repet si tie: cind folosesc un verb la timpul prezent descriu o stare ACTUALA de fapt. Cind il folosesc la viitor (se duce catre..) ma refere la o situatie VIITOARE.
Ma faci din nou sa ma gandesc la vorba aia frantuzeasca cu mustele. Deci te refereai la o situatie viitoare. OK. In acest caz vom da dovada de o maxima indulgenta fata de abisala ta subtilitate gramaticala si te vom intreba : draga domn, specialist al timpurilor verbelor, care-s acele tendinte structurale sau acele premise fundamentale ale economiei moldave care te fac sa afirmi ca R. Moldova "se duce catre" o economie centralizata, care e definita de enciclopedia Encarta drept "un sistem economic caracterizat prin o planificare imperativa si centralizata ce determina nivelul de producere a bunurilor si serviciilor". (traducerea din franceza a linkului la care te-am trimis) ?
Vezi cat e de simpla intrebarea ? Deci asteptam un raspuns clar si, fiorst ov ol, documentat.
Prin ce se caracterizeaza o economie centralizata? (Nu stiu franceza sa ma uit in definitia data de tine, dar prea putin conteaza: e plin netul de definitii).
Pai in primul rind prin substituirea procesului eminamente economic cu un altul. In cazul de fata, cel POLITIC.
Dragul meu, cand muncitorul sovietic mergea la uzina sa produca o masina de spalat, el nu facea politica, ci era in plin proces economic. Politica n-are cum sa se substituie proceselor economice. Procesul politic nu poate sa produca sticle de bere sau ciorapi pentru femei. Nu zi ca te inteleg gresit caci tu insuti folosesti termenul de "substituire". Tu care esti atat de atent la timpurile verbelor nu pari tot atat de meticulos in ceea ce priveste sensurile cuvintelor. In economia centralizata-planificata statul poate interveni pentru a determina volumul productiei, modalitatile de distribuire a beneficiilor, termenii de modernizare a mijloacelor de producere, etc. insa e aberant sa sustii ca procesului economic i se substituie cel politic.
Buuun, hai sa vedem cum se manifesta asta. Sa luam cazuri concrete (si ma voi referi la un caz extrem de grav: cazul Daac-Hermes).
Sa zicem ca statul vrea sa cumpere X masini. Intr-un stat normal se face o cerere de oferta, lumea baga oferte, se face licitatie, se stabileste un cistigator si se face plata. Totul la lumina.
Desi apreciez efortul tau de a recurge la exemple concrete (in sfarsit !), sunt nevoit sa te intristez spunandu-ti ca cazurile citate de tine sunt extrem de banale si intr-o economie de piata functionala. Presa germana sau franceza abunda in articole despre cutare sau cutare abuz in atrbuirea de contracte publice, despre licitatii trucate, despre folosirea fondurilor bugetare in scopuri politice, etc. Poate ca nu prea cunosti viata in occident, de aia iti pare probabil ca orice caz de coruptie sau deturnare de fonduri la nivel inalt in societatile noastre e un semn incontestabil al alunecarii spre dictatura. Sper ca nu te supar prea mult zicand ca dai dovada de multa naivitate in felul in care percepi realitatea economica din Vest.
popej27
12-03-2007, 07:56 PM
Tu care esti atat de atent la timpurile verbelor nu pari tot atat de meticulos in ceea ce priveste sensurile cuvintelor. In economia centralizata-planificata statul poate interveni pentru a determina volumul productiei, modalitatile de distribuire a beneficiilor, termenii de modernizare a mijloacelor de producere, etc. insa e aberant sa sustii ca procesului economic i se substituie cel politic.
Aici ai dreptate, am gresit formularea: corect era "subsituirea unui proces cu baze economice (cerere-oferta) cu unul cu conotatii politice (eu iti spun cum, cui si cit)".
Si da, asa cum i-am spus-o si adrenalinei, cind discuti cu mine trebuie sa fii atent la tot ceea ce scriu, INCLUSIV la modul in care folosesc verbele. E chestie de exercitiu a polemicii (adrenalina, sper pentru tine ca nu esti avocat)
Dar se revenim... mirk, ai folosit o scuza ieftina la asta cu termenii. Ai inteles exact ce am vrut sa spun, dar in loc sa contraargumentezi, te-ai multumit sa te opresti aici.
Desi apreciez efortul tau de a recurge la exemple concrete (in sfarsit !), sunt nevoit sa te intristez spunandu-ti ca cazurile citate de tine sunt extrem de banale si intr-o economie de piata functionala.
In schimb eu nu apreciez deloc faptul ca in continuare ai o problema in a-mi citi posturile pina la capat. Si tocmai ce iti spuneam ca "Nu imi spune ca este un caz de coruptie clasic pentru ca nu este. Nu vei gasi nimic asemanator in vreun stat cu economie de piata functionala."
Eu spun, eu aud (ca de inteles sint sigur ca intelegi, dar te faci ca nu auzi).
Mai mult, ti-am mai oferit date legate de modul in care politicul afecteaza viata economica GENERALA (vezi exemplul cu Bugetul 2008).
Tu, din nou, mormint. Preferi sa imi reprosezi o fraza construita gresit.
Stii unde am mai vazut modul asta de polemica? In care in loc sa aduci argumente, preferi sa ataci "adversarul" pe chestii neesentiale? N-o sa crezi, dar.. hehehe..
Iar legat de postul meu in care arat cum priveste partidul de GUVERNAMINT o situatie concreta (au fost acuzati de imixtiune in mass-media, EXACT cu instrumente economice, in speta un ajutor de stat) vad ca nu ai nimic de zis.
Oare de ce?
popej27
12-03-2007, 07:57 PM
Sper ca nu te supar prea mult zicand ca dai dovada de multa naivitate in felul in care percepi realitatea economica din Vest.
N-am deloc de ce sa ma supar pentru ca nu ai idee cit de departe esti de adevar :)
popej27
12-04-2007, 11:25 AM
... cand suntem bine documentati si ne pricepem nitel in economie..
Hai ca am mai gasit ceva.
Spune-mi te rog si mie ce vezi tu in acest articol (http://www.moldova-suverana.md/index.php?subaction=showcomments&id=1176209174&archive=1176293342&start_from=&ucat=8&).
Si o sa te rog sa imi explici si mie cum se impaca procedura de amnistie fiscala cu o economie libera.
popej27
12-05-2007, 12:17 PM
In economia centralizata-planificata statul poate interveni pentru a determina volumul productiei, modalitatile de distribuire a beneficiilor, termenii de modernizare a mijloacelor de producere, etc.
Ia uite stire de azi:
"Agenţia Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Umanitare reclamă de la Consiliul municipal Bălţi milioane de lei pentru o datorie neachitată de către SA „Combinatul de pâine” din Bălţi. La baza reclamaţiei este un contract din 28 martie curent, privind livrarea a 2657,180 tone de grâu alimentar din rezervele de stat, în conţinutul căruia Consiliului municipal Bălţi figurează în calitate de „Beneficiar”, iar SA „Combinatul de pâine” din Bălţi are statut de „Consumator”."
Timpul, 05 decembrie 2007.
Daca zici ca statul nu are treaba, ce cauta griul ala la Consiliul Municipal?
MirK
12-05-2007, 05:42 PM
Ia uite stire de azi:
"Agenţia Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Umanitare reclamă de la Consiliul municipal Bălţi milioane de lei pentru o datorie neachitată de către SA „Combinatul de pâine” din Bălţi. La baza reclamaţiei este un contract din 28 martie curent, privind livrarea a 2657,180 tone de grâu alimentar din rezervele de stat, în conţinutul căruia Consiliului municipal Bălţi figurează în calitate de „Beneficiar”, iar SA „Combinatul de pâine” din Bălţi are statut de „Consumator”."
Timpul, 05 decembrie 2007.
Daca zici ca statul nu are treaba, ce cauta griul ala la Consiliul Municipal?
Tu ai inteles cel putin despre ce e vorba in stirea de mai sus ? Nu cred.
Ar fi mai cuminte din partea ta sa recunosti ca te-a luat vorba pe dinainte cand ai zis ca R. Moldova aluneca spre economie centralizata de tip dictatorial (abia imi retin rasul cand imi aduc aminte de afirmatiile tale nastrusnice:sarcasm:), in loc sa pierzi timpul posatnd fapte diverse care n-au nimic de a face cu intrebarea clara pe care ti-am pus-o.
popej27
12-05-2007, 06:38 PM
Tu ai inteles cel putin despre ce e vorba in stirea de mai sus ? Nu cred.
Hahahaha.. intimplator, lucrez chiar in domeniu. Stiu foarte bine cum se fac "manevrele" cu griul din rezerva de stat.
In Romania, cei ce beneficiaza de acest griu sint DOAR persoane juridice private dintr-un motiv foarte simplu: statul nu detine capacitati de prelucrare.
Dar in Romania, pentru a lua griu din rezerva de stat TREBUIE sa gajezi valoarea lui. Nu ca in Moldova: statul ia, da cui trebuie, altii platesc.
Asa ca observ consecventa cu care ai ocolit postarile mele anterioare (eram taaaaare curios sa vad ce zici la declaratiile lui Voronin si Stepaniuc dar n-a fost sa fie ca erai prea ocupat sa rizi) si incerci sa imi replici la o tema in care sint sigur ca tu nu prea stapinesti domeniul in timp ce eu imi cistig existenta din el.
Eh, ai avut ghinion.
Asa ca te intreb eu la rindul meu: tu esti sigur ca stii despre ce vorbeste stirea respectiva?
Daca n-ai inteles nu e rusine sa recunosti. Imi zici si iti descriu eu traseul smecheriei. Si a IMPLICARII STATULUI. Da?
MirK
12-06-2007, 01:02 PM
Hahahaha.. intimplator, lucrez chiar in domeniu. Stiu foarte bine cum se fac "manevrele" cu griul din rezerva de stat.
In Romania, cei ce beneficiaza de acest griu sint DOAR persoane juridice private dintr-un motiv foarte simplu: statul nu detine capacitati de prelucrare.
Dar in Romania, pentru a lua griu din rezerva de stat TREBUIE sa gajezi valoarea lui. Nu ca in Moldova: statul ia, da cui trebuie, altii platesc.
Asa ca observ consecventa cu care ai ocolit postarile mele anterioare (eram taaaaare curios sa vad ce zici la declaratiile lui Voronin si Stepaniuc dar n-a fost sa fie ca erai prea ocupat sa rizi) si incerci sa imi replici la o tema in care sint sigur ca tu nu prea stapinesti domeniul in timp ce eu imi cistig existenta din el.
Eh, ai avut ghinion.
Asa ca te intreb eu la rindul meu: tu esti sigur ca stii despre ce vorbeste stirea respectiva?
Daca n-ai inteles nu e rusine sa recunosti. Imi zici si iti descriu eu traseul smecheriei. Si a IMPLICARII STATULUI. Da?
Ce pot sa-ti zic, dragul meu popej, vazand calitatea raspunsurilor tale ? Faci probabil parte din categoria tipilor obsedati de recunoasterea altora. Incerci sa te bagi in seama oricare ar fi subiectul. Daca tot ti-a scapat afirmatia aceea nefericita despre caracterul dictatorial al economiei R. Moldova, ai fi putut, pentru a-ti salva fata, sa faci cale intoarsa pretextand un moment de neatentie, de oboseala, etc. Din pacate ai ales sa-ti agravezi cazul, postand alte afirmatii prapastioase pe care nu le poate rascumpara nici o referire la timpurile verbelor. Nu poti avea capul patrat si idei rotunde. Iar cand mai vii sa ne povestesti ca esti din "domeniu", nu ne ramane decat sa constatam ca superficialitaea si incapatanarea unora nu au limite.
popej27
12-19-2007, 02:27 PM
Din motive obiective nu am mai dat pe aici de aproape doua saptamini.
Dar admir staruinta ta de a ma contrazice fara a aduce nici un argument contrar.
Ti-am dat mai sus citeva exemple demne de economii dictatoriale. Singura ta reactie este "nu e adevarat".
Incep sa ma intreb, la modul serios, daca stii despre ce este vorba. Ca daca la inceput faceai confuzii intre notiuni economice, acum nici macar asta nu mai faci. Mai exact acum in afara de a-mi repeta ca nu este adevarat nu mai faci nimic.
Cred ca imi pierd timpul cu tine.
castorryy
12-31-2007, 03:11 AM
Romanii care muncesc in strainatate au trimis in tara 6,8 miliarde de dolari, situand tara noastra pe locul zece in lume intr-un clasament al banilor trimisi de emigranti, anunta The Money Channel. Potrivit topului, realizat de Banca Mondiala, principalul destinatar pe plan mondial este India, cu o valoare a remiterilor de 27 miliarde de dolari. Suma reala, care include si banii neinregistrati, este insa cu mult mai mare. Studiul scoate la iveala si date ingrijoratoare cu privire la situatia economica a unor state slab dezvoltate. Astfel, in Republica Moldova, banii trimisi acasa de emigranti echivaleaza cu peste o treime din Produsul Intern Brut (PIB) al acestei tari.
Pe locul secund in topul sumelor trimise de emigranti se afla China, cu 26,7 miliarde de dolari, urmata de Mexic cu 25 de miliarde. Banii primiti de primele trei state reprezinta o treime din totalul sumelor trimise pe plan mondial.
Urmatoarele locuri sunt ocupate de tari precum Franta, Spania, Belgia, Germania si Marea Britanie, ultimele doua cu cate sapte miliarde de dolari fiecare. Desi prezenta in top a unor state dezvoltate pare nefireasca, explicatia ar fi ca multi cetateni lucreaza in alte tari europene, obtinand castiguri mari.
Romania, ocupanta locului 10, este una dintre tarile care si-au revizuit in crestere cifrele pentru banii primiti in ultimii ani de la romanii din strainatate. Banca Mondiala estimeaza ca tarile in dezvoltare ar putea primi in 2007 pana la 240 de miliarde de dolari trimisi acasa de catre emigranti.
Banii trimisi catre primele zece tari din clasament reprezinta doar aproape 0,5% din PIB-ul lor in 2007. La polul opus se afla tari precul Tadjikistan si Republica Moldova, unde ponderea trimiterilor ajunge pana la 30% din PIB.