in Romania la ora actuala este un adevarat razboi al uniformelor... se merge pe ideea de reintroducere acestora ca fiind obligatorii. vao plasa un articol pe aceasta tema mai jos.
Uniformele scolare ar putea redeveni obligatorii, dupa o pauza de 16 ani.
"Babacii" cred ca scoala nu e loc de parada, ci o institutie pe care o reprezinti chiar si prin vestimentatie.
Reintroducerea uniformelor in scoli a starnit discutii aprinse chiar inainte ca proiectul de lege sa fie aprobat. Dupa ce o eleva a fost injunghiata anul trecut in biroul directorului Scolii Centrale din Bucuresti, un grup parlamentar PSD, din care face parte si fostul ministru al educatiei Ecaterina Andronescu, a propus un proiect de lege privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant.
Actul normativ prevede ca elevii unei scoli sa poarte uniforme, sa aiba ecusoane sau alte semne distinctive, dupa consultarea consiliilor profesorale cu comitetele de parinti.
"Cei care asigura paza scolii trebuie sa deosebeasca un dealer de droguri de un elev", precizeaza Ecaterina Andronescu ratiunea pentru care a propus aceasta lege.
"Uniforma nu trebuie generalizata, poate fi la latitudinea elevilor. De altfel, nu trebuie sa fie neaparat uniforma, poate fi un ecuson, un semn distinctiv al scolii, care reprezinta un semn de mandrie", adauga Andronescu.
mai departe aici
http://www.evz.ro/article.php?artid=278561
voi ce parere aveti? ganditi problema si pt Republica Moldova...
linar
11-01-2006, 05:31 PM
Personal sunt deacord cu introducerea uniformelor in scoli. motivul e simplu:
- prin intermediul acestora va disparea fenomenul de "prezentare de moda" (in special in cazul fetelor).
-parinti care au un buget limitat, dar nu numai, vor fi scutiti de capriciile nefondate ale copiilor care vor sa arate la fel ca si colegii lor...
- copii din familiile dezavantajate, nu se vor mai simti prost pentru ca parintii lor nu isi permit sa le cumpere odraslelor haine "la moda".
Uniformele pot fi de un design dragut si atragator pentru elevi, pentru a nu le crea repulsie si a le scadea interesul de a mai merge la scoala...pentru ca in cazul in care uniformele ar arata la fel ca si pe timpul sovietic (am prins vremea aia...si uniformele alea:D...) pai cred ca elevii nu ar fi prea entuziasmati...
Desi presupun ca nici oricare alta uniforma nu i-ar atrage, pe fete in special...(daca as fi la scoala nu as fi deacord cu asa ceva:D)
gr8dude
11-01-2006, 06:48 PM
-parinti care au un buget limitat...
Hmm.. daca uniformele sunt date gratis - atunci da. In caz contrar, ei ar trebui sa cumpere minimum 2 seturi, deoarece hainele din cind in cind se mai murdaresc; ce faci atunci cind uniforma trebuie spalata? Nu mergi la scoala?
linar
11-01-2006, 06:51 PM
Hmm.. daca uniformele sunt date gratis - atunci da. In caz contrar, ei ar trebui sa cumpere minimum 2 seturi, deoarece hainele din cind in cind se mai murdaresc; ce faci atunci cind uniforma trebuie spalata? Nu mergi la scoala?
:) la asta m-am gandit si eu..ca ar fi nevoie in cazul asta de minim 2 ...sa nu mai zicem si de uniforma de iarna si pt vreme calda...dar parerea mea e ca te costa mai putin sa cumperi aceste uniforme decat sa cumperi 2-3 perechi de blugi, 2-3 fuste (pt fete), si tot asa...
Black
11-01-2006, 07:03 PM
Mie chiar mi-ar placea ideea ca fiece scoala sa-si aiba uniforma sa
gr8dude
11-01-2006, 07:10 PM
Mie chiar mi-ar placea ideea ca fiece scoala sa-si aiba uniforma sa
Si atunci competitia va trece la urmatorul nivel: nu e rivalitate intre elevi, ci rivalitate intre institutii.
Astfel de 'competitii' exista si acum: cine sarbatoreste cel mai wow anul nou, cine stringe mai multi bani la BAC, etc.
De aceea uniforma ar trebui sa fie reglementata global, si nu local.
dar parerea mea e ca te costa mai putin sa cumperi aceste uniforme decat sa cumperi 2-3 perechi de blugi, 2-3 fuste (pt fete)
Pe vremuri, calculele mele au aratat altceva. Pentru mine era mai rentabil sa ramin la starea in care eram, decit sa fac "upgrade" cu inca vre-o citeva perechi de ceva.
Familiile cu situatia economica mai putin buna ar putea sa-si educe copiii sa poarte atent hainele, si in asa caz uniformele vor insemna cheltuieli suplimentare.
linar
11-01-2006, 07:25 PM
Si atunci competitia va trece la urmatorul nivel: nu e rivalitate intre elevi, ci rivalitate intre institutii.
nu cred ca ar aparea un asemenea fenomen..pe care l-am putea numi...rivalitate..
Familiile cu situatia economica mai putin buna ar putea sa-si educe copiii sa poarte atent hainele, si in asa caz uniformele vor insemna cheltuieli suplimentare.
cred ca nu e vorba aici de a avea grija de hainele pe care le ai ci de fenomenul care are loc in scoli..fenomenul de concurenta sa zic asa...cine arata mai bine si cine are ceva mai frumos...si in voga (asta se intampla de obicei in cercul fetitelor). exista fenomenul asta si de invidie ...cu parere de rau...si pana la urma parintii sunt cei care au de suferit.
Black
11-01-2006, 07:28 PM
Eu personal as alimenta rivalitatea intre scoli, indiferent de domeniul rivalitatii, tangential (cred) as obtine un randament mai mare de la institutiile in cauza.
gr8dude
11-01-2006, 07:47 PM
Black, consider ca nu ai dreptate. Rivalitatea trebuie sa fie in calitatea serviciului prestat.
Uite, un exemplu simplu: profii si notele pe care le acorda stutentilor. Exista profi care pun note mari, deoarece undeva acolo se va spune ca "proful X a produs cel mai mare numar de studenti eminenti". De aceea proful este mai deschis spre note mari 'gratuite'.
Un alt prof care pune note mai mici, dar mai obiective, nu va primi tot felul de bonusuri de la "cei de sus".
Diferenta este ca primul prof lucreaza pentru bonus, iar celalalt prof lucreaza pentru viitorul studentilor sai.
In cazul vestimentatiei, prognoza mea este ca se va gasi o institutie care va produce elevi de calitate proasta, in schimb va fi lider in designul vestimentatiei.
In una din scolile Chisinaului, tactica este alta: elevilor li se de o lista de specificatii (ex: haina de sus: neagra; fusta; ciorapi zmeurii), si fiecare realizeaza aceste specificatii in felul sau. In rezultat primim ceva omogen, dar in acelasi timp diferit.
Sarmanii paznici ii pot deosebi pe 'ai nostri' de 'ai lor', exista si 'loc' pentru concurenta.
Black
11-01-2006, 08:06 PM
Rivalitatea trebuie sa fie in calitatea serviciului prestat
Despre asta si era vorba. Imidjul scolilor, cel putin in Chisinau, nu se compune in functie de cat de mare note pune-un prof intr-o scoala anume, deoarece profii se cunosc in marea majoritate doar in incinta in care predau, ci de rezultatele obtinute de institutii la olimpiade municipale, judetiene, republicane. De impresiile impartasite de parinti pe la servicii despre calitatea studiilor in scoli.
In cazul vestimentatiei, prognoza mea este ca se va gasi o institutie care va produce elevi de calitate proasta, in schimb va fi lider in designul vestimentatiei.
Ideea nu cat de fain va fi sau nu designul propus de o scoala, ci de identificarea instantaneie a apartenentiei unui scolar. Daca admitem corectetudinea primului meu enunt, inchipuieti starea psihica si efectul care-l va avea idetificarea aceasta p-tru profii unei scoli, odata ce "faima" scolii lor ii va fi prezenta in fata in orice moment pe strazi. Nu va duce asta la un progress in ceea ce priveste calitatea studiilor?
lucky13
11-01-2006, 08:15 PM
de acord cu uniforma scolara. tot din motive de evidentiere a institutiilor de invatamint.
rivalitatea ar trebui sa fie si in calitatea serviciilor prestate, si in sinrguinta elevilor, care respectiv va rezulta in imaginea generala a institutiei de invatamint.
pacat ca in ultimul timp mai mult se axeaza pe 'cine mai pompos face anul nou', sau 'mai multi bani la BAC'
ma bucura faptul ca oamenii in general cauta sa invete copiii lor bine, sa fie destepti, etc. respectiv cauta si institutii mai cotate (de prieteni, de societate...)
de acord cu faptul ca uniforma va mai opri evidentierea copiilor din familii mai avute, de cei mai ne-avuti.
apropos de design - dc s-ar permite sau s-ar forma in scoli echipe de designeri-modelieri din rindul elevilor, si modelele lor sa fie apreciate si alese. asta tot ar fi un lucru bun - asa se vor forma mai devreme noi modelieri. evident, ca modele noi, nu ar trebui sa fie f diferite de modelul general acceptat de institutie
avut - pe cit de multi ii ai, adica ii amageshti :D
gr8dude
11-01-2006, 08:22 PM
Ideea nu cat de fain va fi sau nu designul propus de o scoala, ci de identificarea instantaneie a apartenentiei unui scolar.
Inteleg ideea ta, dar nu sunt de acord cu ea. Ceea ce spui tu trebuie sa fie un obiectiv secundar, si nu primar.
Scenariu: scoala este "asa-stii", uniforma e hitech.
Trecatorul din strada: wow, elevul asta e din scoala cu uniforme hitech!
Pe noi ne intereseaza identificarea cu rezultate bune, cu cunostinte, si nu cu uniforme.
Nu va duce asta la un progress in ceea ce priveste calitatea studiilor?
Nu stii cit de adinca e groapa pina nu cazi in ea. Cu acelasi succes pot presupune ca efectul va fi acela ca parintii isi vor trimite copiii in acea scoala doar de dragul uniformei.
Mom1: Mi-am dat fiica la scoala '45 din Zmeureni
Mom2: Da' baietelul meu s-a dus la scoala cu uniforme zmeurii
Dupa ce institutia capata o reputatie buna, atunci putem sa ne gindim la uniforme; fiind siguri ca institutia va atrage cu cunostintele sale, si nu cu uniformele sale.
P.S. micro-sondaj
In care scoala iti vei trimite copilul?
(a) se stie ca calitatea studiilor e inalta; uniforme nu sunt
(b) nu se stie nimic despre calitatea studiilor; uniforme sunt
P.P.S. sondajul acestui thread nu are suficiente variante. Eu as alege "da, dar depinde cum se va implementa"
Black
11-01-2006, 08:40 PM
Hai sa asteptam ceva comentarii si de la alti forumisti vis-av-si de forme ce identifica scoala. Am impresia ca eu nu lamuresc normal sau tu te-ncapatinezi sa-ntzelegi ce vreau sa spun.
adrenalina
11-02-2006, 04:18 PM
Dude, tu nu vrei sa intelegi chestiuni sau habar nu ai ce se intampla acum in scoli... a trecut vremea noastra, insa si pe cand eram noi elevi exista concurenta la nivel de imbracaminte... hai sa fim seriosi ... putin in liceu sunt profunzi... ei sunt adolescenti care trebuie sa iasa in evidenta, doresc sa isi exprime personalitatea, dar inca nu stiu cum... atunci gasesc metodele cele mai simple... haine cat mai extravagante, telefoane mobile pe care le tin pe masa, ca sa fie cat mai evidente... este normal ca cei cu situatie materiala precara, pe langa faptul ca vor fi intimidati vor fi si ironizati de astia smecheri... scoala are atributiile ei educationale si de aforma, nu numai la nivel intelcual... tu spui ca familia mai saraca tre sa isi educe copilul intr-un mod... faptul ca il educa nu inseamna ca copilul ala nu sufera cand vede haine mai frumoase ca ale lui, nu inseamna ca nu se ma simti inferior sau cu sanse mai mici... despre asta ii vorba aici... despre cum se percep acesti copii... aici nu ii matematica, aici sunt emotii, inhibitii... care pota fecat copilul pe toata viata... stima de sine sa fie atat de scazuta inact sa ii afecteze toate aspectele vietii....
Uniforma creaza o uniformizare total binevenita in scoli tocami daca vrei ca copiii sa se lupte pe criterii intelectuale... au destul timp saie diferiti in baruri, cluburi, pe strada, in week-end, la petreceri... dar la scoala bate-te in desteptaciune, nu ii hanie de firma...
Sventlana
11-02-2006, 11:43 PM
scurt : NU
vik-ing
11-03-2006, 12:46 AM
De acord cu uniforma scolara:fetele in uniforma ma scot din minti!Foarte sexy...ma atrag ca un magnet!
PiggyEFromHell
11-03-2006, 03:26 PM
Sunt de acord cu adrenalina. Si apoi bine zice vik-ing. E chiar sexy uniforma asta daca e facuta bine:)
Sventlana
11-03-2006, 06:58 PM
De acord cu uniforma scolara:fetele in uniforma ma scot din minti!Foarte sexy...ma atrag ca un magnet!
poate cele hentai ...japoneze
oricum n-ash purta huineaua sheea de uniforma..sau daca da ash scurta fustitsa pin'la booka
solara
11-03-2006, 09:04 PM
Adrenalina, de acord cu ce zici, dar numai pt clasele mici; de la 14 ani incolo e vremea sa nu mai fii atat de protejat si sa afli ca-s unii mai instariti ca tine; odata si-odata tot trebuie sa inveti sa nu te simti complexat din cauza asta.
corneli4ik
11-03-2006, 09:52 PM
mdaaa...
vorbesc maturii !
care uniforma? voi ce-i care discutatzi acum, desigur ca vi-i in cot de ce-i care zi de zi se chinuie cu uniforma - cravata spanzurata de gat, bluza care tzine racoare mai ales pe frigaraia asta, panatalonii elegantzi,sacoul..pantofii shi.t!! off..eu deam 3 ani ma chinui cu uniforma , ni-o bagat-o pe gat shi poftim incearca sa refuzi ca zbori intr-un minut
hm..si daa..cum a spus Svetlana..makar de-ar fi fusta pan la fund shi ciorapi lungi.. - stil na, da nu totzi ca de la inkubator..
hm, eu sunt categoric impotriva!
solara
11-03-2006, 11:10 PM
Cornelia, ia-o incet; "maturii" de care zici au prins uniforme cand erau "pionieri" cu cravata rosie la gat, asa ca stiu despre ce vorbesc :D
Black
11-03-2006, 11:27 PM
exact solara, si deatita si copii nostri tre sa dezvolte acelas concept, a turmei :D (just a joke, mi-am spus parerea mai sus)
adrenalina
11-03-2006, 11:47 PM
solara au timp copii astia sa invete ca sunt altii mai instariti decat ei... insa problema ii ca chestiile de instarit se percep ca valori... intelegi la ce ma refer? cred ca viata de zi cu zi in0afara scolii ii destul de grea si de edificatoare, pentru ca sa nu ai parte de acest stres psihologic in institutia unde te dezvolti intelectual...
solara
11-04-2006, 12:28 AM
Cred ca in timpul liceului viata din afara scolii nu e suficient de grea si de evocatoare... Aia din liceu e, ca la varsta aia altceva care sa-ti ocupe atata timp n-ai. Oricum te tin parintii, asa ca mai bine afli din timp la ce sa te astepti cand oi fi pe picioarele tale decat sa te trezesti brutal.
PS: la 14 ani nu prea mai sunt copii :D
corneli4ik
11-04-2006, 01:39 PM
Cornelia, ia-o incet; "maturii" de care zici au prins uniforme cand erau "pionieri" cu cravata rosie la gat, asa ca stiu despre ce vorbesc :D
:) mda, poate..da mai am si o alta replica "Chinuiti-va si voi, asa cum ne-am chinuit shi noi pe vremea comunismului etc." - proprii profi afirma asta, asta ca razbunare sau cum?
pe mine ma incomodeaza uniforma shi sa recunosc imi atrage 10-20% din atentzie, asta in loc sa ma concentrez la ore..apoi oboseala si nush mai ce..shi s-o dus dracului concentrarea :(
..da sa vorbim si din punct de vedere financiar, cu pretzurile astea tampit de exagerate, c-ajung mai inalte ca in unele tzari din Europa..parintele e nevoit sa-i cumpere copilului si uniforme si haine ocazionale, ca n-o sa umble copilul in timpu liber la costum..hm pare alogic, de fapt si este - n-are cu ce plati intretzinerea da cumpara la costume..
Black
11-04-2006, 05:16 PM
cornel4ic, ca prim aport financiar, da, e mai costisitor ideea cu costume decat fara. Dar ca efect de lunga durata, conceptul se merita a fi aplicat atit financiar cat si mmm.. aaa.. cum sa-ti spun, pe alte planuri :)
Si s-au adus exemple mai sus de catre forumisti, pot sa mai repet si eu odata. Libertatea in ati alege cu ce sa te imbraci in scoli a dus practic la folosirea scolii ca a unui podium de moda de catre fetele claselor gimnaziale (7,8,9) si a celor liceale. E greu ca un copil sa inteleaga, de ce aia vine cu un mini si niste ciorapi de la "Beneton" beton de tot, da mie parintii su-mi pot cumpara, cu ce eu sunt mai rea, ba sunt mai buna si note parca am mai tari. Si sa vezi cum iese toate-n pauza dupa colt si-si scot tzigari.. si nici nu poti sa intri in gasca lor, ca- primesc in gasca doar pe aia cu lengerie de la "Armani". Ca efect Costica nu-si rupe ochii de la ciorapi in loc sa-si roada cartea de mate..
E firesc la virsta aceasta totul sa se reduca la cat de sexy arati. E ok sa te-mbraci in fustite pin la buca dupa ore, scoala insa e o scornitura de maturi - acolo ei pun regulele si majoritatea lor tre sa le accepti din simplu motiv - experineta de viata...
off si batrinesc suna :))
corneli4ik
11-04-2006, 08:35 PM
black, moda n-ai cum s-o dregi..da argumentu tau cu fata care are mai multzi bani sh cu fusta pan' la buci cu lenjerie ot Couture..in paralel cu fata care nu-shi permite shi sta numa cu capu`n carte..nush nush..
tocmai fata asta shi are cap shi shtie ca pokazu chilotzeilor shi sutienelor este facut doar de prostituate in streepbar shi niciodata n-o sa incerce sa ia exemplu de la asha o "stricata"..crede-ma ca asta shi are mai multa minte..apoi pentru ce mai exista directzia shcolii? -- aceste fiintze deocheate pot fi exmatriculate cu usurintza din liceu de ex. "Incalcarea regulii nr 1. - Tinuta decenta in Institutzia de invatzamant" si se rezolva problema
la rubrika finantze tot nu-s de`acord..daq copilu creshte shi de fapt nu daqa, dar asha shi este..apoi cum o sa poarte costumul??? cu maneca la cot shi pantalonii pan` la genunchi? un alt costum e indispensabil, oricum n-ai da cheltuieli duble! ca efect lu costica daq i s-o pus pata pi d-ra in cauza ap oricum s uita la dansa..el vede tot prin haine shi nu-i mai treb ciorapei shi mini-iupka.
solara
11-05-2006, 02:29 AM
mdaaa...
vorbesc maturii !
care uniforma? voi ce-i care discutatzi acum, desigur ca vi-i in cot de ce-i care zi de zi se chinuie cu uniforma
:) mda, poate..da mai am si o alta replica "Chinuiti-va si voi, asa cum ne-am chinuit shi noi pe vremea comunismului etc." - proprii profi afirma asta, asta ca razbunare sau cum?
Cornelia, poate ai fost doar neatenta cand ai raspuns, sper ca te duce mintea mai mult de atat si sa intelegi ca am zis ca stim cum e sa porti uniforma (asa ca nu ne impresionezi cu nimic cand spui ca-s incomode), NU ca vrem sa purtati si voi pt ca si noi ne-am chinuit, ca intr-un soi de razbunare.
Spencer
11-06-2006, 12:10 AM
uniforma in scoala...
o prostie, dk este o scoala de badarani si jmekeri(k aceea pe care am facut o io),
o necesitate, dk este vorba de o scoala de ELITA.
Oricum, cand eram in liceu au vrut sa introduca uniforme, insa consiliul parintesc a votat impotriva acestui lucru > oricat faceau zarva profesorii si directorii pt chestia asta.
scuze, nu am citit ce s apostat inainte.
Arina
11-06-2006, 12:16 AM
eu-s total impotriva.
cand eram in ultimul an de liceu, a fost introdusa uniforma... noi (clasa noastra) am facut scandal... si nu ne-am mai facut uniforma.
nu ma intereseaza nici un argument pro :lola: nu indiscutabil.
corneli4ik
11-06-2006, 01:53 AM
Cornelia, poate ai fost doar neatenta cand ai raspuns, sper ca te duce mintea mai mult de atat si sa intelegi ca am zis ca stim cum e sa porti uniforma (asa ca nu ne impresionezi cu nimic cand spui ca-s incomode), NU ca vrem sa purtati si voi pt ca si noi ne-am chinuit, ca intr-un soi de razbunare.
:D solara, am fost atenta, da` problema-i ca percepem lucrurile diferit, eu tz-am raspuns ca replica la ce ai spus ca maturii shtiu ce fac (c-au purtat shi ei uniforma la timpul lor si cunosc senzatzia de disconfort, da` in pofida acestui fapt is de acord cu introducerea uniformelor in institutziile de inv.) adiq eu acolo kopkil intzelesai sa tac shi sa ascult de povetzele celor mai mari.. ei hop NU categoric!
suntem pe unde diferite solara..shi ca de obicei lumea nu te intzelege..shi tu pe ea la fel.
SweetKeo
11-06-2006, 04:21 PM
ioi da n u se poate..nu se introduce nik in Ro. hainele in ziua de azi sunt mai mult dekt simple obiecte de imbracaminte..sunt o exprimare a personalitatzii..a gandirii...de ce sa fiu eu imbrakt, sa zicem, ca unul de la usha cortului sau din fundul tzaranimii (nu generalizez!!!) ...trebuie neaparat sa se vada in societate diferentzele dintre unul shi celalalt..fiecare cu ce-i place shi in plus locuim intr-o lume libera..atat timp kt parintzii nu interzic copiilor anumte haine de ce ar interziceo profii, sunt totzi nishte comunishti kre parau pe vremea lu' ceashk partidului ce discutau elevii aksa cu familiile lor..shiacum vai tuh draga sunt mari profesori europeni cu principii si drepturi
Arina
11-06-2006, 04:29 PM
stranii argumentele tale... pentru ca uniforma este in unele dintre cele mai de elita scoli/universitati... uniforma pentru ei reprezinta o mandrie, etc. si nu are nimic cu comunismul.
SweetKeo
11-06-2006, 04:59 PM
nmu faceam paralela intre uniforme shi comunism ci intre profesorii romaniei shi comunism.imi pare rau k nu ai intzeles. bine punctat SCOLI DE ELITA, tzi se pare ca in ro sau md e vreuna? de elita internatzionala bineinteles
Arina
11-06-2006, 06:35 PM
da, dar paralela dintre profesorii din Romania si comunism s-a produs in contextul discutiei despre uniforma...
adrenalina
11-06-2006, 07:25 PM
cred ca este o greseala sa asociezi uniformele cu perioada comunista. in Anglia si acum sunt uniforme in scolile care se respecta, in Spania la fel... si in multe alte tari europene... si aia nu au fost comunisti din cate stiu eu.
diferentele in societate trebuie sa se vada acolo unde le este locul si de la o anumita varsta. inteleg ca comunismul a lasat urme adanci cu dorinta de a uniformiza toata societatea, dar noi riscam sa cadem in cealalta extrema... cand diferentierea nu se mai face pe criterii obiective si sanatoase, dar pe criterii random si superficiale, cum ar fi hainele, mobilele si masinile scumpe... plaga specifica tuturor trailor ex comuniste.
cred ca trebuie sa ne diferentiem intre noi prin calitatile pe care le detinem... ambitie, inteligenta, bunatate, perseverenta, etc... si aceste valori care cladesc o societate sanataoasa sa fie propagate in scolile care formeaza viitorul tarii noastre.
SweetKeo
11-07-2006, 01:10 AM
bine spus adrenalina..dar ink la noi e prea devreme sa scapam complet de efectele comunismului...totushi au fost zeci de ani de chin pt oameni, la un mom dat l-au asimilat shi s-au obij. e shi normal k ink sa fie oameni care gandesc ca atunci.in sc din Ro ar trebui sa se gandeask la o strategie de invatzamant buna, nu tampenii ca pana ac um..cred k atzi vaz shi voi k fiecare nou ministru al invatzamantului are cateva schimbari drastice...fiecare generatzie e sacrifikta reprezentand pt minister un experiment, sa lase ei uniformele in pace pana knd invatz. rom va ajunge ce a fost o data. poate shitzi..dar pe vremea comunishtilor Buc era f cautat pt studii superioare. erau cele mai bune fac din est.atat a fost bine atunci. sa nu uitam de timishoara sau iashi sau cluj, acum nu mai vin altzii aici..mergem noi dincolo.
Black
11-08-2006, 11:13 PM
Arina, vis-a-vis de replica, nu-mi pasa de argumentele pro.
Astfel de revolte se rezova foarte usor... il mai tii minte pe calul balan si Sfintul Niculai? ;)
calugarita
11-09-2006, 05:35 AM
Tin sa fiu de acord cu opinia expusa de linar la inceputul temei.
uniforma
-scuteste parintii de cheltuieli suplimentare pentru un accesoriu nou ( unele familii isi pot permite sa faca cumparaturi la fiecare 2luni, altii o fac o data in an, doar atunci cand haina e uzata la maxim);
-disciplineaza elevul care trebuie sa inteleaga ca scopul prezentei sale in liceu este de a capata studii;
-scapa profesorii de incomoditati ( exemplu: eleva de clasa a 9-a vine in haine de lux, pe cand majoritatea profesorilor nostri nu isi pot permite asa vestimentatie, respectiv aceasta eleva - bazata pe valoarea banului - nu vede in fata profesor care acorda studii, ci femeie care e mai prejos de nivelul ei)
-etc.
Tin sa te contrazic, caci am crescut cu uniforma viata mea de licean. Este greu pentru parintii copiilor de pana a 9-a, dupa aia jaketa de uniforma iti ajunge pana la sf a 12-a. Uniforma se spala nu in fiecare zi, iar atunci cand ii vine timpul, o speli in zilele de week-end sa, in alte cazuri, vii in bluza si in fusta de uniforma. Respectiv, nu ai nevoie de doua seturi.Pentru cei mici, se procura cu o marime mai mult.
Adrenalina, de acord cu ce zici, dar numai pt clasele mici; de la 14 ani incolo e vremea sa nu mai fii atat de protejat si sa afli ca-s unii mai instariti ca tine; odata si-odata tot trebuie sa inveti sa nu te simti complexat din cauza asta.
nu cred ca e buna ideea sa iti dai propriul copil sub bataia vietii incepand cu 14 ani.. dar e straniu ca o zici tu, esti medic, nu?
a te simti necomplexat, se invata si se traieste in/voluntar, insa nu fortat prin intermediul sistemului de invatamant.
cravata spanzurata de gat, bluza care tzine racoare mai ales pe frigaraia asta, panatalonii elegantzi,sacoul..pantofii shi.t!! off..eu deam 3 ani ma chinui cu uniforma
aceasta incomoditate si 'chinuiala' vine din faptul ca anterior elevii au fost obisnuiti cu un stil leger. scoala in primul rand te invata disciplina, deci si uniforma o face!
pe mine ma incomodeaza uniforma shi sa recunosc imi atrage 10-20% din atentzie, asta in loc sa ma concentrez la ore..apoi oboseala si nush mai ce..shi s-o dus dracului concentrarea :(
..da sa vorbim si din punct de vedere financiar, cu pretzurile astea tampit de exagerate, c-ajung mai inalte ca in unele tzari din Europa..parintele e nevoit sa-i cumpere copilului si uniforme si haine ocazionale, ca n-o sa umble copilul in timpu liber la costum..hm pare alogic, de fapt si este - n-are cu ce plati intretzinerea da cumpara la costume..
uniforma te streseaza pentru ca nu esti obisnuita cu ea psihologic, iar referitor la finante, este doar greseala sistemului nostru de invatamant, nu si a uniformelor. in cazul in care uniformele ar fi procurate din banii publici sau orice alta modalitate care acum nu-mi vine in cap, ar fi altfel. orice necesita pregatire si organizare.
ioi da n u se poate..nu se introduce nik in Ro. hainele in ziua de azi sunt mai mult dekt simple obiecte de imbracaminte..sunt o exprimare a personalitatzii..a gandirii...de ce sa fiu eu imbrakt, sa zicem, ca unul de la usha cortului sau din fundul tzaranimii (nu generalizez!!!) ...trebuie neaparat sa se vada in societate diferentzele dintre unul shi celalalt..fiecare cu ce-i place shi in plus locuim intr-o lume libera..atat timp kt parintzii nu interzic copiilor anumte haine de ce ar interziceo profii, sunt totzi nishte comunishti kre parau pe vremea lu' ceashk partidului ce discutau elevii aksa cu familiile lor..shiacum vai tuh draga sunt mari profesori europeni cu principii si drepturi
in cazul in care nu te tine sa te intalnesti cu fundul taranimii, ar fi cazul sa mai scoti ceva bani si sa te trimita parintii prin Londra sau Paris. In scoala invata toti, nu se tine cont de origine sau stare sociala!
Umbreon
11-09-2006, 06:11 AM
uniforma
-scuteste parintii de cheltuieli suplimentare pentru un accesoriu nou ( unele familii isi pot permite sa faca cumparaturi la fiecare 2luni, altii o fac o data in an, doar atunci cand haina e uzata la maxim);
-disciplineaza elevul care trebuie sa inteleaga ca scopul prezentei sale in liceu este de a capata studii;
-scapa profesorii de incomoditati ( exemplu: eleva de clasa a 9-a vine in haine de lux, pe cand majoritatea profesorilor nostri nu isi pot permite asa vestimentatie, respectiv aceasta eleva - bazata pe valoarea banului - nu vede in fata profesor care acorda studii, ci femeie care e mai prejos de nivelul ei)
-etc.
Studiile nu se capata ... Si scopul mersului la scoala e mult mai larg dekit a invata 2+2 ...
Iar la faza cu "scapatul profesorilor de incomoditati" kiar m-am amuzat copios ... Demult nu am auzit asha aberatii scrise pe o nota atit de serioasa :)
Adica nu ar trebui sa ridice salariile profilor la nivelul normal ,inkit acestia sa se poata imbraca ei la nivel , ci sa dezbrace copiii ca sa nu se simta primii prost ? :D Tatuca' Lenin ar fi mindru de tine si te-ar pune in SS al PC alaturi de celelalte mulgatoare-fruntase prezente pe acolo ...
Mai departe ... "Eleva bazata pe valoarea banului" ? :D
Suna aproape a trafic de copiii .... Banul este prin definitie o unitate de masura a valorii ,deci ar fi bine sa misti neuronul data viitoare kind te apuci de criticat un text ...
Si m-ash fi abtinut cu siguranta sa postez (e un fel de "merci" pentru doza de ris care mi-ai servit-o :) ) , daca nu gaseam si formula consumului de uniforme scolare la nivel microeconomic ,precum si solutiile oferite in vederea evitarii posibilelor crize capitaliste :
Este greu pentru parintii copiilor de pana a 9-a, dupa aia jaketa de uniforma iti ajunge pana la sf a 12-a. Uniforma se spala nu in fiecare zi, iar atunci cand ii vine timpul, o speli in zilele de week-end sa, in alte cazuri, vii in bluza si in fusta de uniforma. Respectiv, nu ai nevoie de doua seturi.Pentru cei mici, se procura cu o marime mai mult.
SweetKeo
11-09-2006, 03:26 PM
in cazul in care nu te tine sa te intalnesti cu fundul taranimii, ar fi cazul sa mai scoti ceva bani si sa te trimita parintii prin Londra sau Paris. In scoala invata toti, nu se tine cont de origine sau stare sociala!
tuh despre ce secol vorbesti? in scolile din ziua de azi elevii sunt impartziti..unii sunt cu fitze, altzii sunt boboci, altzii sunt de la tzara, altzii sunt tocilari, altzii sutn plin e bani...shi crede-ma..nu se prea amestek intre ei. fiecare cu grupul din care provine.in pauze sau dupa ore tozti iasa cu aceleashi pers. sa presupunem k eu sunt de la tzara...shi intru la orash intr-o scoala destul de buna. stiu sa invatz..dar nu am legatura cu showbizul, cu moda, cu muizk internatzionala, cu trenduri shi alte chestii. automat voi umbla doar cu cei asemanatori mie. shi tot ce va deosebii grupuletztele astea in prima faza va fi imbracamintea. dar dak ii imbraci la fel atunci ii comunizezi. shi eu care sunt , sa zicem f bogat shi plin de fitze, nu imi convine sa arat ca un tocilar mediocru.
e mult mai mult decat moda chestia cu tzoalele.
shi dak tot ar fi sa se introduk cel mai firesc ar fi shic el mai democratic sa se supun ala vot. iar votantzii sa fie elevii pt k pe ei ii afecteaza in mod direct tzinuta obligatorie, pozitiv sau negativ. Doar k in Ro dak eshti elev eshti un nimeni, sau dak eshti minor eshti un nimeni..parintzii hotarrasc, profesorii hotaras..tu?, tu de ce sa hotarashti doar eshti un simplu elev...shi cred ca asa e shi pe la voi...e un sistem comunist shi lipsit de orice libertate de exprimare
adrenalina
11-09-2006, 03:36 PM
keo, asa mentalitate mai rar... asa ziceam si eu ca chestia asta cu toalele ii mai mult decat imbracaminte... sunt valori... daca tie iti plac asa valori si asa clasificari, apoi sa ma scuzi... dar atunci nu mai are snes discutia aici... pt ca ii foarte clara situatia... pacat ca si tu o sa iti inveti copulul asa si de aceea nu exista toleranta si suntem o tara in care cei defavorizati sunt ignorati si dispretuiti de socitate... ca sa nu zic mai mult...
SweetKeo
11-09-2006, 03:46 PM
keo, asa mentalitate mai rar... asa ziceam si eu ca chestia asta cu toalele ii mai mult decat imbracaminte... sunt valori... daca tie iti plac asa valori si asa clasificari, apoi sa ma scuzi... dar atunci nu mai are snes discutia aici... pt ca ii foarte clara situatia... pacat ca si tu o sa iti inveti copulul asa si de aceea nu exista toleranta si suntem o tara in care cei defavorizati sunt ignorati si dispretuiti de socitate... ca sa nu zic mai mult...
ai cumva impresia k e parerea mea? e realitatea romaneasca exprimata prin exemple in care m-am pus pe mine k sa intzeleghetzi mai bine situatzia.
imi pare rau k nu am mentzionat dar asta nu inseamna ca sunt de a cord.
shi eu am avut parte de jigniri in liceu...shi cred ca fiecare a avut pe diferite considerentze...e o realitate
adrenalina
11-09-2006, 03:52 PM
o realitate care poate fi schimbata... altfel sa stam sa ne uitam neputinciosi la ce se intampla in jurul notru fara nici o reactie... ???
cata vreme vom incerca sa gasim solutii mai exista snase, cata vreme ne vom spala pe maini ca asta este, sigur nu se va intampla nimic...
SweetKeo
11-09-2006, 04:30 PM
asta este adrenalina...vezi tu, democratzia are shi ea partzile ei negative..era un thing bun la comunism...trebuie sa ne privim in mod egal indiferent de cum suntem, shiapoi dupa abilitatzi sa ne judecam,
mda...numai k shi asta a fost prost aplicat
calugarita
11-09-2006, 05:25 PM
pana va ajunge Moldova sa mareasca salariile tuturor, inclusiv profesorilor, va trece cam mult.
si fiecare isi construieste valorile cum vrea, cum considera cuviinta, etc. daca elevilor ca in exemplul lui Keo li se pare ca sunt la fel imbracati cu toti tocilarii si altii cu care nu vor sa se asemene si cred ca doar asta ii deosebeste, imbracamintea, atunci as sa fie... am crezut ca aici se vorbeste despre societatea in tranzitie... si in plus, vorbim despre scoala, iar ce nu s-ar crede, la scoala vii sa capeti studii, sa te dezvolti intelectual si psihologic, vii sa inveti sa conclucrezi in echipa, relatii interumane!
Umbreon, o clipa doar.... nu am inteles exact mesajul tau.....
tu vorbesti despre ceea ce am scris sau despre mine? stilul tau ironic nu imi este pe intelese!
probabil nu ai inteles tu bine ce scriam, scrie-mi pe privat, iti voi explica ca in scoala intr-adevar nu se vine numai pentru 2+2 ..
SweetKeo
11-09-2006, 05:47 PM
"daca elevilor ca in exemplul lui Keo li se pare ca sunt la fel imbracati cu toti tocilarii si altii cu care nu vor sa se asemene si cred ca doar asta ii deosebeste, imbracamintea, atunci as sa fie..."
draga mea am explicat mai sus k nu sunt de acord cu afirmatiile mele dar am atat a cap pe umeri inkt sa [privesc obiectiv realitatea shi nu o satzi repet.citeshte ce ma scris mai sus.
"la scoala vii sa capeti studii, sa te dezvolti intelectual si psihologic, vii sa inveti sa conclucrezi in echipa, relatii interumane!"
Ion si John.
John e un tip scolarizat in America.
Ion in Romania.
Amandoi sunt pushi in fatza unui experiment inedit.
Sunt dushi intr-o statiune de la mare shi li se da 200 de dolari cu care sa se descurce 3 luni.
Ion, romanul, iti poate spune la orice ora din zi shi din noapte orice poezie a unui anumit gen, shtie Europa din pct de vedere geografic pe derost, absolut toate luptele marilor domnitori din istorie, problemele matematice tzi le face cu usurintza iar oricand iti povesteste o opera importanta a lit romane.
John, americanul...pe el..pe el nu intereseaza in ce parte se afla New Yorkul deoarece el nu locuieste pe coasta estica a continentului si nici nui fooseshte, nici de europa nu a auzit pt k nu castiga nimic din asta, iar de restul materiilornici nu mai vb.
Ion, dupa o saptamana suna dispertat acasa shi cere bani k nu mai are, dupa o luna la fel shi tot asha pana se intoarce nemultzumit ca nu ia apreciat nimeni cultura generala
John...vine inapoi cu cei 200 de euro shi povesteshte cat de mult sa distrat acolo.."am vandut limonada...am lucrat cate un pic pe la fiecare statiune...etc..", itr-un cuv s-a folosit practic de abilitatziile lui.
Real;itatea asta nimeni nu o poate contesta. Oficialii reprezentantzelor universitatiilor romane sunt de acoird ca sistemul este praf...nu se invatza decat teoretic shi babesc.
Aici USA si Anumite tzari din u.e ne intrec fara doar shi poate pt k ei invatza copii practic sa se descurce..sa isi intemeieze o afacere...sa castige bani din orice...
Umbreon
11-09-2006, 05:48 PM
asta este adrenalina...vezi tu, democratzia are shi ea partzile ei negative..era un thing bun la comunism...trebuie sa ne privim in mod egal indiferent de cum suntem, shiapoi dupa abilitatzi sa ne judecam,
mda...numai k shi asta a fost prost aplicat
"Modestia e o inventie a maselor ,care isi doresc iluzia ca sunt egali cu tine,si vor uita diferenta foarte repede de indata ce te vei purta ca atare" sau ceva in acest gen ... A.Shopenhauer in "Aforisme asupra Vietii"
stilul tau ironic nu imi este pe intelese!
Ca sa vezi , ma apuca bocetul ..
calugarita
11-09-2006, 06:03 PM
sunt de acord Keo daca am vorbi la general de sistemul de invatamant si despre deprinderi de viata!
si totusi uniforma e o buna chestie .. doar imagineaza-ti cat de bine mi-ar sta in ea :) fustita scurta si bluza semidescheiata :) si cu parul in bucle care nu-ti da pace :D
SweetKeo
11-09-2006, 06:03 PM
"Modestia e o inventie a maselor ,care isi doresc iluzia ca sunt egali cu tine,si vor uita diferenta foarte repede de indata ce te vei purta ca atare" sau ceva in acest gen ... A.Shopenhauer in "Aforisme asupra Vietii"
unde tzie filosofia proprie, intzeleptule? mai lasa citatele k shi eu citesc filosofie dar nu ma folosesc de ea in mod direct...imi creez propria filosofie...shi nu nu mai aici am obs ca preiei din carzti...plagiatorule
shi eshti kte se poate de ironic..poate asha e viatza cu tine...saracutzul
Umbreon
11-09-2006, 06:05 PM
unde tzie filosofia proprie, intzeleptule? mai lasa citatele k shi eu citesc filosofie dar nu ma folosesc de ea in mod direct...imi creez propria filosofie...shi nu nu mai aici am obs ca preiei din carzti...plagiatorule
Aham ... In fond ,cine e Shopenhauer pe linga maretia ta ?
gr8dude
11-09-2006, 06:12 PM
SweetKeo, pilda ta despre John vs Ion este interesanta dar pare rupta de realitate.
Parerea mea este ca un om inteligent ca Ion n-ar trebui sa ajunga in situatia care ai descris-o tu (-; Daca Ion ar fi fost cu adevarat inteligent, el ar fi prevazut un astfel de final, si ar lua masurile necesare.
La un moment dat al evolutiei sale, Ion trebuie sa inteleaga ca e important sa cunoasca nu doar ceea ce se spune la scoala, si va trece la studii independente (self-improvement).
Daca totusi Ion a ajuns acolo unde a ajuns, inseamna ca nu e un individ cu adevarat inteligent.
Inteligent nu este doar cineva care stie multe, ci este cineva care poate si sa aplice acea informatie (ceea ce nu a facut Ion).
SweetKeo
11-09-2006, 07:15 PM
SweetKeo, pilda ta despre John vs Ion este interesanta dar pare rupta de realitate.
Parerea mea este ca un om inteligent ca Ion n-ar trebui sa ajunga in situatia care ai descris-o tu (-; Daca Ion ar fi fost cu adevarat inteligent, el ar fi prevazut un astfel de final, si ar lua masurile necesare.
La un moment dat al evolutiei sale, Ion trebuie sa inteleaga ca e important sa cunoasca nu doar ceea ce se spune la scoala, si va trece la studii independente (self-improvement).
Daca totusi Ion a ajuns acolo unde a ajuns, inseamna ca nu e un individ cu adevarat inteligent.
Inteligent nu este doar cineva care stie multe, ci este cineva care poate si sa aplice acea informatie (ceea ce nu a facut Ion).
real e tot ce spui..dar sunt 2 forme ale inteligentzei...inteligentza sociala(inteligentza numerica) shi inteligentza dobandita in urma invatzaturii(ar fi o denumrie aici dar nu mi-o amintesc)...nu totzi cei care invatza extraordinar ishi dobandesc inteligentza sociala..cu asta te nashti..unii o au mai pronuntzata iar altzii nu...ei asta fac americanii..ishi invatza copii sa dezvolte partea sociala mai mult decat cealalta...la noi e invers
nu conteza cat invetzi in scolile romaneshti...dak tu nu ai abilitatea de a formula singur un concept de supravietzuire
Aham ... In fond ,cine e Shopenhauer pe linga maretia ta ?
nu ma pun deasupra filozofilor
nu faceam comparatzie intre mine shi el
faceam comparatzie intre mine shi tine
eu aplic
tu reproduci
eirene_md
11-21-2006, 09:48 PM
Personal, cred ca chestia uniformelor ar tebui sa fie hotarita la nivel "local". Ceea ce vreu sa spun e ca fiecare scoala (sau mai bine zis parintii elevilor din scoala data) aparte ar trebui sa decida daca doreste sau nu uniforme. Mi se pare ca astfel ar fi lichidata problema banilor, dat fiind ca parintii insisi hotarasc daca pot sau nu sa-si permita. Unii parinti au inca stereotipul uniforma=comunism, altii insa accepta idea uniforma=elita. Apropo de elita, Arina mentionase ceva ca in tarile europene scolile in care se poarta "dress coat" sunt considerate scoli de elita, la care SweetKeo a replicat ca in Ro si Moldova nu exista scoli de elita international recunoscute. De ce sa nu incercam sa creem astfel de scoli??
Cred totusi ca uniformele sunt o idee buna, fac elevii sa se simta parte a unui tot intreg, le inspira mindrie daca scoala data e una de clasa inalta si totodata se comporta altfel inafara lectiilor dat fiind ca reprezinta scoala purtind uniforma.
Totusi, 5 zile in saptamina "dress coat'ul" poate deveni incomod. Ce credeti despre idea de a imbraca uniforma odata, max de doua ori pe saptamina si la careuri??
wishing
11-21-2006, 10:59 PM
exclus.
pai daca vrei sa se respecte ceva, impui acel lucru(printr-o metoda mai mult sau mai putin directa). daca deja le dai voie sa aleaga, atunci fiecare va alege ce-i va fi lui mai comod(in cazul dat, mai 'la moda'). parerea mea e ca sunt binevenite uniformele, asa ca, elevi, rabdati : )
apropo, uniformele deja au fost implementate, tema a intarziat un pik : )
eirene_md
11-22-2006, 12:45 AM
wishing,
nu neaparat doar impunind ceva poti obtine rezultatul dorit. Din experienta proprie stiu ca merge. Nu stiu cum la noi in tara, insa in alte tari europene reuseste. Stiu un caz in care parintii au hotarit ca vor ca scoala a aiba uniforme ( bineinteles dupa propunerea directiei scolii), prin anchete s-a aflat ce fel de uniforme doresc elevii ( culoarea, ce elemente etc) si acum lumea poarte uniforma in scoala data.
daca ar fi sa decida parintii e clar ca nu mai vede Moldova uniforme ( cel putin asa imi pare), insa daca parintii decid exista 50% sansa ca vor accepta.
calugarita
11-23-2006, 11:24 AM
cand si cum au fost implementate?
eirene, problema uniformelor a fost abordata local pana acum, vad ca wishing deja ne-a zis ca au fost implementate. curios.. :)
eirene_md
11-23-2006, 07:11 PM
Cred ca ar trebui sa incep de la faptul ca lucrul asta nu s-a intimplat in Moldova, insa Macedonia (de acolo stiu) nu e departe de noi in ce priveste nivelul dezvoltarii economice. Idea a fost a unui grup de initiativa civica care facind o ancheta in scoala a aflat ca elevii ar dori uniforme. Au inaintat propunerea directiei care la rindul sau a obtinut accordul parintilor. Elevii tot prin ancheta au aflat culoarea preferata, croiala, ce componente ale uniformei si-ar dori "norodul" ;P. Apoi simplu, au calculat costurile, au facut primele 4 modele si au facut ceva de genul unui "show" la care au invitat parintii si copiii ca sa hotarasca daca le plac uniformele. Mai apoi mult de povestit, au gasit firma care sa le realizeze comanda si au strins mici sume de bani ca sa ajute celor din familiile cu buget redus.
M-am insirat cu povestitul oleaka, insa ma ramas profund impresionata ca de fapt elevii au facut totul, ajutati de un singur prof. Deja de 2 ani cred la scoala data se poarte uniforme.
Alt exemplu e scoala mea, noua directia si profii neau impus "uniformele" mai exact, trebuia sa alegem ceva ce sa purtam ca simbol al scolii. Nu am vrut uniforme intregi. Baietii poarta doar jachete cu embleme scolii, fetele pur si simplu bluze si esarfe in culorile scolii. Aha si le imbracam doar la examene sau la festivitati ( acum vor sa le introduca obligatoriu odata in saptamina)
adrenalina
11-23-2006, 08:54 PM
discutia a inceput in baza unui articol din Ro unde se punea problema asta... vezi primul mesaj.
eirene_md
11-23-2006, 09:04 PM
Da, stiu. Insa mai apoi amobservat ca s-a trecut la o discutie si pe tema uniformelor in Moldova... sau nu?
adrenalina
11-23-2006, 09:09 PM
da, wishing pur si simplu a fost putin pe langa si a bagat pe toata lumea in ceata. hai sa incheiem discutia asta, ca ii offtopic.
dune
11-24-2006, 08:31 PM
eu cred totusi ca john o trait intro societate cu usi care se deschid atunci cind bati si astfel o invatat ca tat are sa shie ok atita timp cit el nu are sa se lase batut. usile deschise presupun de asemenea mai mult contact cu alti ciuvashi si ciuvishe, o lectie de viata, sa inteleaga ce se intimpla in juru lui. ion insa ii gruzit tata vremea de tat felu de lume care nu numai ca nu prea intelege ce se intimpla dar alege sal gruzeasca si pe dinsu ca nu carecumva sa straluceasca cheptu lui putin... si atunci ion se inchide in casa si invata capitalele asiei de est ignorind lumea de juru lui. unul be ca sa se bucure de lumea si viata din juru lui, altu be ca sa uite absenta acestora... iaka parca scriu despre mine :) sami fie iertat offtopicu.
eirene_md
11-24-2006, 08:44 PM
Da....ghetu Ion, tre sa invete sa impinga usile pina cind nu s-or deschide. Ca taaare-s ele vechi si rujinite la noi. Daca nu le deschide el cu forta si nu le unge oleaka cu oloi, ap copchii lui Ion cu atit mai mult n-au sa le deschida. Da capitalele Asiei le-a invata el oleaka mai pi urma, sh'a be tot mai in iarna ca taman amu cind ploua asha des, ushile pot sa rujineasca mai tare.
PiggyEFromHell
11-26-2006, 11:26 PM
Ca sa revenim la tema. Mi imi place ce uniforme au japonezii. De fapt e foarte greu sa treci indiferent pe langa o studenta in uniforma (chiar si una de liceu).
Bogdan_romanu'
01-10-2007, 07:31 PM
Ca sa revenim la tema. Mi imi place ce uniforme au japonezii. De fapt e foarte greu sa treci indiferent pe langa o studenta in uniforma (chiar si una de liceu).
Mie-mi spui?
Codrin
01-11-2007, 10:56 PM
Da ce-i asa special cu tine de scoti asemenea exclamatii extenuate ? Locuiesti in Japonia si le vezi zilnic, sau ti-e mai greu sa nu iti dai drumul cand te excita ceva, decat orisicui altcuiva ? :D
Bogdan_romanu'
01-12-2007, 10:45 AM
Da ce-i asa special cu tine de scoti asemenea exclamatii extenuate ? Locuiesti in Japonia si le vezi zilnic, sau ti-e mai greu sa nu iti dai drumul cand te excita ceva, decat orisicui altcuiva ? :D
Vorbeai cu mine?
alyyy
02-01-2007, 07:12 PM
am votat impotriva uniformei..si asta nu pentru ca mi-ar placea parada modei care se faci azi in scli..ci pentru ca ma ucide faptul ca tre sa ma imbrac in fiecare zi cu aceasi haina....nu ma simt bine...haine modest..potrivite unor elevi..chiar studenti...
sa dau exemplu:)...intrati in ase(in special primavara:))))..si veti vedea ca parca e o adunatura de cumetrii sau nunti:)....numa rochiile d ebal lipsesc..in rest de care vrei...
khama
02-02-2007, 04:10 PM
eu sunt de acord cu uniformele shkolare, dar sa nu fie toate la fel, fiecare shkoala sa aiba designul/culorile sau/sale shi blazonul sau... cred ca ar fi super...
dupa cum shtim cu totzii, shkoala e o incercare grea totushi - caste, autoritate, respect, imagine... care are pixuri mai faine, caiete mai scumpe, iar haina in primul rand bate la ochi... shi cred ca introducerea uniformei ar mai scadea din stresul goanei dupa haine shi show off-ului la shkoala...
e shi o arta sa te deosebeshti de restul purtand o haina care e la fel cu ale celorlaltzi... in anglia la shkoala, am vazut pe unii o uniforma neingrijita, deteriorata uneori, iar altzii o purtau cu demnitate shi aratau foarte solid in ea... deci mai e shi atitudinea pe care o ai fatza de uniforma, daca eshti obligat s-o portzi, scoate ce-i mai bun din ea shi arata decent!
_eu_
03-19-2007, 01:35 AM
voi va auzitsi, cei carora "le palace uniforma", cei pe care "ii tenteaza ideea de a introduce uniforma in scoala", Uniforma duce la Uniformizare, si cei mai departe, de fiecare data se va face ceva pentru concurenta, nu doresc sa fiu la fel cu altii, nu trebuie sa fim la fel, suntem unici in felul nostru de a fi, si pe linga toate, este si foarte incomoda, foarte foarte incomoda, foarte foarte foarte incomoda, inchipuitsiva cum vatsi simtsi cind mergind pe strada vetsi vedea inq vreo 10 persoane imbracate la fel, asha o impresie k o introduc pentru a deosebi elevii de oamenii normali, k la puscarie, inq sh numere pe spate sa ne mai puna