PDA

View Full Version : Copyright/Drepturi de autor

Arina
10-23-2006, 01:46 AM
mi-a venit sa deschid aceasta tema, dupa ce am citit articolul de pe http://www.tiuk.reea.net/mihai_manifest.html - ANTICOPYRIGHT (Manifest Tiuk) de Mihail Vakulovski
intr-un fel sunt de acord cu ceea ce a scris M.Vakulovski... dar oricum, asta e valabil la noi, aici... copyright-ul, in conditii normale de piata, e bun. caci in alte parti copyright-ul aduce bani si scriitorilor, si muzicienilor etc.
poate ar trebui ca scriitorii, muzicantii etc. sa invete sa negocieze cu cei ce ii editeaza...
dar e adevarat si faptul ca cartile si CD-urile sunt scumpe...

ce mai zic altii?

militant
10-23-2006, 02:36 PM
Copyright este, dupa parerea mea o limitare a accesului oamenilor simpli la produsele culturale.
Ma gandesca ce s-ar intampla in Moldova daca s-ar respecta dreptul la autor?
Cred ca am fi aruncati in epoca de piatra.
La noi pana si guvernul, procuratura, politia utilizeaza soft ilegal.

Codrin
10-23-2006, 05:26 PM
Oamenii simpli ar putea iesi din saracie si sa devina oameni complecsi daca s-ar respecta macar in parte drepturile astea.

S-ar incuraja munca creatorului si el chiar ar castiga bani, nefiind nevoie sa emigreze si sa imbogatesca alte culturi care au pus la punct sistemul prin care sa-i fie recompensate meritele. In plus si investitiile firmelor internationale s-ar indesi, angajandu-ti oamenii simpli, in asa fel incat sa aiba si ei cate un banut sa mai achizitioneze macar din cand in cand cate ceva original si cu drepturile de autor achitate.

militant
10-23-2006, 05:35 PM
Pentru a crea ai nevoie de acces la informatie, copyright nu face decat sa limiteze accesul celor saraci.
In al doilea rand drepturile sunt cumparate de regula de corporatii, edituri, firme, asa ca autorul deobicei singur isi pierde orice drept asupra propriei productii.

Sa stie ca automobilele cu combustibil alternativ au fost inventate demult insa nu pot fi construite deoarece marile intreprinderi petroliere sistematic cumpara drepturile de autor la astfel de inventii.

Codrin
10-23-2006, 05:48 PM
Asta nu ar face decat sa rentabilizeze extraordinar munca de creatie in domeniu, nu-i asa ? :D Pentru ca toti inventatorii ar spera ca fraierii aia vor tot cumpara fiecare inventie, si pana la urma una pe care nu o mai pot cumpara ajunge sa fie produsa in serie. :super:

Pacat ca e doar un scenariu de ecologisti paranoici povestea asta . :)

groparu
01-10-2007, 01:53 PM
iata ce scrie Linus la aceasta tema (http://thread.gmane.org/gmane.linux.kernel/475654/focus=475824) :

There’s a big difference between “copy” and “use”. It’s exatcly the same issue whether it’s music or code. You can’t re-distribute other peoples music (becuase it’s their copyright), but they shouldn’t put limits on how you personally use it (because it’s your life).
Same goes for code. Copyright is about distribution, not about use. We shouldn’t limit how people use the code.

2008.