Ce credeti si cum credeti, are MD sanse sa adere la UE?
radium
11-02-2001, 05:28 PM
cu evolutsia actuala a vietsii din RM nu prea cred.
ciofu
11-02-2001, 05:32 PM
Vezi ca oficialii UE au declarat ca Moldova are sanse sa se integreze in UE in anul 2015. Si posibil sa obtinem dreptul de a calatori fara vize in Spatiul Schengen peste cativa ani.
Doomie
11-02-2001, 05:33 PM
dream a little dream...
intelegi, cine o sa le deie drumul la moldoveni, care shi asha au impinzit toata europa, sa se duca in tsari dezvoltate shi sa vinda droguri? sau sa se duca la "lucru"? samd...
nimanui nu ii trebuim noi
ciofu
11-02-2001, 05:36 PM
Eu cred ca atat timp cat vor fi efectuate reforme, niste pasi mici, dar inainte, nu inapoi, avem sanse cat de cat, dar evident ca nu degraba. Asta dureaza destul de mult. Dar cum de comentat declaratia oficialilor europeni?
dune
11-02-2001, 07:02 PM
dupa anumite date statistice in europa de vest in 2050 no sa lucreze decit 1la fiecare 4 persoane, iar o buna parte din lucratori o sa aiba peste 60 de ani...
din ianuarie 2002 introduc circulatia euro, tot o chestie interesanta care arata cam cit de dinamica is societatile din Europa de Vest...
Nu vad de ce ar avea ei interes sa tina Moldova departe de dinsii dupa doua trei garduri de sirma ghimpata, mai degraba probabil ei o sa incerce sa aduca MDul nostru de partea lor, sasi extinda influenta.
Probleme pot sa apara multe in cazul dat,dar sa speram ca totul o sa fie bine. Cu totii cred ca nam fi impotriva ca orice moldovean, chiar si taran de la tara, sasi poata permite din cind in cind cite o calatorie la Paris, Viena, Barcelona, sau orice alt oras european...
<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: dune pe 2001-11-02 10:02 ]</font>
ciofu
11-02-2001, 08:49 PM
Eu stiu ca multi cetateni ai MD au cetatenia romaneasca si vor putea sa circule de la 1.01.2002 fara vize in spatiul Schengen. Cred ca undeva peste cativa ani asta va fi valabil si pentru cetatenii MD.
Dar totusi cred ca noi vom fi in atentia UE si vom prezenta interes pentru ei. Suntem o tara intre 2 zone strategice si chiar si europenii au declarat ca MD prezinta interes pentru ei.
<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: ciofu pe 2001-11-02 11:53 ]</font>
kris
11-02-2001, 09:02 PM
peste vreo 30-50 de ani.
DonVIper
11-02-2001, 11:08 PM
ciofu sa fie chiar asa cum spui tu ar fi foarte bine dar nu prea cred ca va fi asa ceva posibil
Vex
11-03-2001, 10:52 AM
daca va munci Md are toare sansele in vreo 15 ani sa inceapa negocierile de aderare. Si de ce ma rog Albania si Macednoa ar putea sa se integreze iar noi?
Turcia a fost stat asociat timp de 15 ani pana a devenit candidat. Ciprul a fost asociat la UE vreo 20 de ani pana a inceput negocierile. cred ca choiar suntem eligibii sa devenim stat asociat (mai ales ca pana si Egiptul este sdtat asociat la UE)--noi cu atat MAI MULTE SANSE AVEM.
ciofu
11-04-2001, 12:54 AM
Turcia este alt caz. De exemplu, cand se pune la vot, ca un stat sa fie acceptat la masa de negocieri si la aderare, statele membre voteaza. Atunci cand, chiar numai un stat membru, este impotriva unui candidat si voteaza contra, statul dat automat nici nu mai are votul pozitiv. In cazul Turciei, Grecia a votat intotdeauna impotriva Turciei.
nutu
11-04-2001, 07:09 PM
Eu cred ca intrebarea poata sa sa puna si altfel, in 50 de ani are sa mai existe RM ?
ciofu
11-04-2001, 07:32 PM
Nutu, eu as zice hai sa nu deviem cu totul. Nu poti sti ce va fi peste 50 de ani si cum va fi, asta nu e real.
Artur
11-05-2001, 02:26 PM
Vad ca subiectul este destul de intrigant...:smile:
Parerea mea este ca Moldova, in cel mai bun caz se va vedea in Europa cu drepturi de pline cam peste 13-17 ani cind se vor calma spiritele prin republicutza noastra...
In urmatorii 10 ani sa faca guvernele Rm ce n-or vrea ca Europa va reprezenta un vis nerealizabil.. Este si o alta problema: Intentia comunistilor de a adera la uniunue..( nici nu zic cum se numeste ca am un pic de rusine...) atunci Rep.Moldova risca sa nu faca parte din EU nici peste 50 de ani...
Daca nu stiati exista la noi un site: http://europa.yam.ro , este foarte interesant si are multe subiecte la tema dezbatuta in acest forum...
ciofu
11-05-2001, 02:31 PM
Artur, eu sunt deacord cu tine, in privinta duratei cat va decurge...
Vezi ca comunistii au declarat de multe ori ca integrarea in structurile europene este una din prerogativele noastre. Sincer sa-ti spun, dupa cum merg lucrurile, nu cred ca vom merge la Uniunea Rusia-Belarus.
Artur
11-05-2001, 02:36 PM
da... ai drepate.... dar cred ca ai observat si tu ca Voronin inca nu "s-o opridilit" joaca 2 roluri de-odata sau fuge dupa 2 iepuri.... ma tem sa nu-l prinda pe cel pe care scrie EUROPA... :smile:
Olga_Vladimirovna
11-05-2001, 10:57 PM
Si posibil sa obtinem dreptul de a calatori fara vize in Spatiul Schengen peste cativa ani.
[/quote]
Aha!!! O figa! Toata blizlejaschee zarubejie amu numa si face ca inchide hotarele. De la anul viitor intrarea-n Romania va costa 30$ viza. Foarte degraba cetateanul MD va putea calatori liber numai in Ukraina - i to, ne fakt!
kris
11-06-2001, 08:26 AM
olga, eu is de acord, mai este pina devenim noi membri UE, trebuie sa se reinnoiasca generatiile total si asta o sa se intimple peste vreo 30-50 de ani.
daca romania se apropie mult de uniunea europeana, multi cetateni RM cu cetatenie o sa plece in Romania, si atunci o sa avem mai putine sanse sa avem un guvern pro-occidental. o sa devenim total izolati si posibil chiar o oaza tranzitara dintre rusia si europa.
eu astept multe lucruri rele - daca romania ne "dezamageste" iarasi, ne vom retrage in cochilia "moldovenismului" si daca nu avem un guvern care sa promoveze o politica violenta (la figurat) de intergrare in UE, nu mai pupam noi tara adevarata.
noi nu suntem gata, nici economic si nici din punct de vedere al mentalitatii majoritatii.
nutu
11-06-2001, 04:13 PM
Ce-i de facut? Am citit in Jurnalul din Chisinau ca guvernul RM se orienteaza spre unirea cu Ucraina,Belarusia si Rusia.
nutu
11-06-2001, 04:19 PM
O.V. la Bucuresti tu vorbesti la fel jumatate ruseste si o mica jumatate romineste ? Pentru mine tu esti o adevarata enigma!!!!!!!!!!!!!!!!
ciofu
11-06-2001, 05:53 PM
Nutu, am citit si eu, sunt niste miscari care vor cu Uniunea R.B. Guvernul nu cred ca vrea acelasi lucru, cel putin din declaratiile sale reiese asta.
<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: ciofu pe 2001-11-06 08:54 ]</font>
kris
11-06-2001, 06:49 PM
:wtf: ciofu, tu citesti stirile? tarlev a spus ca va reconsidera reinstituirea alfabetului chirilic, desi voronin a spus ca nu se va intimpla.
tarlev il pupa in fund pe prim-ministrul ucrainei, al rusiei, si acuza romania de "expansionism".
voronin a spus ca vrea ca transnistria sa faca parte din moldova pentru ca fortele pro-romane sa nu mai poata implini ce vor.
partidul comunist, impreuna cu guvernul, vor sa ne apropiem de rusia.
ciofu
11-11-2001, 09:17 PM
Kris eu stiu toate chestiile. La noi pur si simplu inca conducerea nu s-a hotarat in ce directie o luam, ori in vest, ori in est. Poate totusi se decid ei :grin:
nutu
11-13-2001, 05:42 PM
Varful busolei este rosu.
Vex
11-13-2001, 05:42 PM
la noi nici populatia nu s-a hotarat in ce directie mergem, nu doar conducerea. de fapt populatiei nici nu ii prea pasa.
dar este important ca despre aceasta sa se vorbeasca. cat mai mult, si din ce in ce mi cu cunostinta de cauza.
ati asista vreodata la vreo discutie pe forum sau pe lista dintre cetateni roani privind aderarea la UE? este un cu totul alt nivel. se discuta chestii practice, de viitor si cu cunostinta de cauza.
noi suntem mai departe de UE, prin urmare si nivelul discutiior este altul, dar trebuia sa evoluam. sa aflam cat mai multe, numai asa putem exercita mai apoi o influenta si asupra opiniei publice.
ciofu
11-13-2001, 05:49 PM
Noi intr-adevar suntem mai departe de UE decat RO, cu mult chiar, si evident si exista si o mentalitate diferita in randul populatiei.
delta
01-08-2002, 11:41 AM
deci haideti sa luam mina de la mina si sa adunam informatie despre EU!
NP
01-08-2002, 02:51 PM
esact asta facem in pagina Integrarea Europeana a Moldovei http://europa.yam.ro daca vrei sa ne ajuti, iti vom fi recunascatori. orice informatie, orice opinie, orice...
delta
01-08-2002, 05:33 PM
...daca gasesc ceva va trimit pe e-mail!
spartacus
01-10-2002, 07:03 PM
cred ca md are putine sanse sa intre in UE, dar la drept vorbind nu are deloc. Pentru a intra acolo trebuie sa indeplineasca criteriile de la Copenhaga. In privinta spatiului Shengen, cred ca va fi greu iarasi. Acest tratat a fost semnat pentru cei care vor fi in UE, ca sa usureze circulatia libera a cetatenilor UE si sa se fereasca de altii ca noi, care tot cauta ba zil politic, ba lucru la negru, ba lucru la baruri cu felinare rosii pe la colt. In plus, ei EU-shnishii nu ne vor, ei cu mare greu i-au acceptat pe acei zece aplicanti, care vor intra curand in CE, cu multe conditii, ca sarmanii tot se jeluie ca de ce au termen de tranzitie, de ce nu sunt inclusi in Politica Agricola Comuna, etc., etc. De MD nici pomina. Dar, daca intram in Unuinea Rusia-Bielorusia prosvet nu mai vedem.. ioc, va trebui sa drujim cu cine avem ...
Corleone
02-12-2002, 05:09 PM
Din cauza ca RO are sanse mari de a intra in UE, in urma extinderii masive din 2004(se preconizeaza 10 tari noi-membre), sansele MD cresc.
Dar, MD tre' sa solutioneze o serie de probleme importante, ca problema Transnistriei, controlul frontierelor, in special cu Ukraina, cresterea economiei etc.
Ca sa existe sanse reale de integrare, tre' sa se schimbe regimul politic.
animaluts
02-15-2002, 05:11 PM
Mie dimpotriva mi se pare ca dintr+ob parte sansele mold scad deoarece comunsitii fac din ce in ce mai multe prostii-
Jos Comunistii,Voronin,tarlev(tar _e lev _ii)
:desovel:
:sad:
:vintu:
spartacus
04-05-2002, 06:08 PM
ciofu, spune-mi te rog unde gasesc informatie despre acordurile semnate intre MD si UE. in 94 cred ca o fost semntat Pactul de stabilitate, dar apoi, a fost semnat si acordul de cooperare? multumesc
Vex
04-08-2002, 12:37 PM
http://www.pca.md
Lukas
04-08-2002, 12:43 PM
Pana una alta Voronin vrea sa integreze RM in "Uniunea" Rusia-Belarus, daca nu ma insel Putin l-arefuzat "politicos" considerand largirea Uniunii momentan inoportuna
Kofi
04-10-2002, 12:10 PM
normal, cui ii trebuie Moldova noastra, Degraba nici Kazahstanul n-o sa ne vree.
alias
04-10-2002, 05:27 PM
nu demult am vizitat sediul parlamentului european, unde am avut breif-inguri cu oficiali de la EU. Toata lumea vb despre admiterea in randurile EU a Sloveniei, Ciprului.. pe urma a Poloniei, Cehiei si Ungariei, si ceva despre Tarile Baltice.. Romania are cele mai putine sanse dintre mebrele candidate alaturi de Bulgaria (va fi considerata prin 2007)... Moldova nici macar nu-i membru candidat...asta e una la mana..
mai apoi, comunismul la putere nu face mare reputatie, ca sa fiu sincera... lumii nici nu-i prea pasa de noi si pe buna dreptate: pentru ce sa arunci eforturi in partea noastra, cand guvernul actioneaza contra legitimitatii...
daca ar fi sa examineze cele 34 de puncte pe care o tara trebuie sa le indeplioneasca pentru a fi admisa in EU, Moldova s-ar opri la al doilea: stat legitim democratic... (1 are ceva cu drepturile omului)
Lukas
04-10-2002, 05:31 PM
...GRESIT aici nu e vorba de "sanse" ci de data aderarii. Tratatul UE de la Nice este foarte clar in aceasta privinta. 2007 este data pe care si-a propus-o guvernul Romaniei pt aderare.
nutu
04-10-2002, 06:34 PM
Eu cred ca este un curent pentru 2004.
alias
04-11-2002, 04:37 PM
de fapt Slovenia si Cipru pot fi admise inainte de 2004.. lumea zicea ca in 2004 ele deja pot particpa la tratative drept membri cu drepturi depline...
Romania si-a propus 2007, dar zic eu ca nu va intra in EU pana in 2010; ei nu au la activ nici jumate din conditiile necesare aderarii...
Ianici
04-11-2002, 06:31 PM
Atat timp cat de la tribune ni se :cantaret: prostii si suntem condusi de :zzz: si de :ma_enervez: nu avem nici o sansa sa intram in UE.
ASA CA :desovel: COMUNISTII :ciupel: DEMOCRATIA
nutu
04-12-2002, 01:43 PM
In conditile de astazi cu comunisti la putere este utopic sa admitem o sansa pentru RM de a intra in CE.
animaluts
04-15-2002, 08:43 PM
Atat timp cat de la tribune ni se :cantaret: prostii si suntem condusi de :zzz: si de :ma_enervez: nu avem nici o sansa sa intram in UE.
ASA CA :desovel: COMUNISTII :ciupel: DEMOCRATIA
Sincer sa fiu :desovel: DEMOCRATIA
Democratsii mai mult fura decat comunishtii !
Shi plus la asta nica nu fac !
Da macar cu democratsii mai repede ajungem in UE ! ;)
Da cu :desovel: COMUNISTII tot is de acord ! ;)
ciofu
04-16-2002, 04:37 PM
Ministrul britanic de Externe, Jack Straw, i-a sugerat ieri omologului s&#259;u spaniol Josep Pique, &#355;ara care de&#355;ine în prezent pre&#351;edin&#355;ia Uniunii Europene (UE), s&#259; elaboreze propuneri în vederea acord&#259;rii unui statut special Republicii Moldova, Ucrainei &#351;i Bielarusiei în leg&#259;tur&#259; cu l&#259;rgirea blocului celor 15 na&#355;iuni spre Est, scrie presa european&#259; de ast&#259;zi.
Hotarele UE ar putea s&#259; se extind&#259; pân&#259; la frontierele celor trei foste republici sovietice, dup&#259; ce structurile continentale au decis s&#259; primeasc&#259; în componen&#355;a comunit&#259;&#355;ii noi membri, cu începere din 2004.
Dup&#259; eventuala aderare a Poloniei, hotarul UE cu Ucraina &#351;i Bielarus va constitui 1 200 km. La Sud, un alt vecin al Uniunii ar putea deveni R.Moldova, dup&#259; aderarea României. Acest fapt trebuie s&#259; aduc&#259; beneficii atât UE cât &#351;i vecinilor ei din Estul Europei, a subliniat Straw, care s-a pronun&#355;at în acela&#351;i timp împotriva ridic&#259;rii unui nou zid ce ar diviza Europa.
"Cursul reformelor în Ucraina &#351;i R.Moldova este confuz, iar Bielarus merge înapoi", a notat Straw. "Lec&#355;iile oferite de trecut arat&#259; c&#259; dac&#259; nu vom contribui la prosperitatea &#355;&#259;rilor vecine, atunci ne vom confrunta cu un val de imigran&#355;i din aceste &#355;&#259;ri", a declarat un alt diplomat în cadrul reuniunii.
Fiind "preocupat&#259;" de situa&#355;ia în cele trei state care sunt poten&#355;iali vecini ai UE, Marea Britanie sugereaz&#259; acordarea unui statut special de vecin&#259;tate cu UE, inclusiv drepturi de comer&#355; liber cu UE, rela&#355;ii apropiate în domeniile de colaborare transfrontalier&#259;, justi&#355;ie, afaceri interne, securitate &#351;i ap&#259;rare, a spus Straw.
Straw, citat de agen&#355;iile mondiale de pres&#259;, a lansat ideea stabilirii unor rela&#355;ii speciale cu cele trei state în cadrul reuniunii mini&#351;trilor de Externe ai UE la Luxembourg, unde &#351;efii diploma&#355;iilor europene au discutat probleme ce &#355;in de combaterea crimei organizate, traficului de droguri &#351;i imigra&#355;iei ilegale.
BASA Press
Victor Prohnitchi
04-23-2002, 09:00 PM
dar ce ziceti voi despre statutul special care se intentioneaza sa fie acorda Republicii Moldova, Ucrainei si Bielorusiei in cadrul UE? Noi ne vom bucura noi de careva facilitati in cadru acestei uniuni, dar ce va face Russia? Ei si asa se aprind cind se gindesc ca noi vom fi la hotarul uniunii, dar sa mai avem si statut special nici nu mai vorbesc. si daca ce se face la chisinau in ultima perioada de timp este dictat de la Moscova, ce se va intimpla in viitorul apropiat? Interesanta situatie nu, si asta atunci cind rusii au cazut de acord sa ieftineasca gazul simbolic dar din care fac politica cea mare de sustinere in momente de criza, in timp ce tot ei viseaza si se mai bazeaza pe politica lor expansionista, zimbind in sine despre prostia basarabeanului care se vrea in partea opusa UE, bucurinduse nespus de mult ca in baza ultimului sondaj de opinie publica mosnegii si ratatii din Republica Moldova se mai vor in Uniunea Russia-Belarus si in CSI dar nu in Europa...
Dar bucuria cea mare pentru noi de fapt este ca tot mai des suntem luati in seama de catre oficialii de la Parlamentul European si de la Consiliul Europei, iar cei de la CEDO degraba ne vor lauda ca suntem cei mai curajosi in cazurile de inaintare a plingerilor la CEDO, plingeri care contesteaza grave incalcari ale drepturilor elementare ale omului in RM.
Si ca situatia de criza nu este lasata la discretea autoritatilor moldovene, dar ca mai sunt chemati si ascultati de catre oficiali fiecare parte participanta la viata politica in RM. Ca necatind la toate datoriile noastre, ea (Europa), totusi ne va da creditul pa care se tine toate nadejdea pentru a evita un defolt. deci ne ramine sa nu stam cu minele noi in jos si sa continuam asa cum am inceput inca din luna ianuarie 2002 pe adresa:
Chisinau
Piata Marii Adunari Nationale 1
NP
04-24-2002, 12:10 PM
Vicor, peste 2-3 zile va aparea un comenariu despre acest subiect pe europa.yam.ro. cred ca ambata sau vineri.
ce pierdm, ce castigam si ce trebuie sa facem cu satutul
Victor Prohnitchi
04-24-2002, 03:48 PM
pentru NP
vreau sa spun ca comentarii la noi se fac de foarte mult timp, sau facut comentarii mai ales acum in perioda de criza acuta, accentuez acuta, caci in criza noi suntem de cind RM a fost declarat ca stat indepentdent. ce folos? oare putine comentarii s-au facut de catre Oazu Nantoi si de catre acelas partid Social-Liberal. nu vreau sa-i invinuesc de vreun lucru, dar mai decit sa le tot aduca aminte oamneilor cit de prost traim si la ce nivel este cultura noastra politica mai bine dati sa cautam cai reale de iesire din criza si de solutionare a problemelor. vad ca ziarul Democratia al Centrului de Formare Europeana (aleas PSL) parca incearca sa scoata la iveala diferite opnii referitoare la caile de solutionare a conflictului transnistrean. sper ca toate acestea sa fie prezentate si in instante mai superioare si nu doar in ziarul Democratia si cercului de cititori.
nutu
04-24-2002, 06:18 PM
N P , de multe ori am avut ocazia sa apreciez inetrventiile pertinente privind raporturile intre UE si RM,dar in cazul de fata matale confunzi o dorinta personala cu o realitate dramatica.
Dark Angel
10-06-2002, 06:06 PM
Eu personal cred ca Moldova nu va intra niciodata in UE ... , de ce ?
bine, din mai multe pricini majore ...
In primul rind, de vreo 200 de ani suntem sub laba rusilor, care nu ne vor da drumul niciodata ... asta cred ca ati inteles de ce, nu ?
Noi pentru Rusia suntel un punct strategic primordial, in citivai ani, Romania va intra in UE, si atunci Moldova va fi un hotar dintre Vest si Est ...
Apoi, dupa asta, UE nu primesc asa rapanosi (scazati-ma de vulgarizm, dar asta e realitatea), cu asa un stat in care nici marar constitutia nu e dusa pina la capat cum se cuvine ... dupa cite stiu eu, in constitutie scrie ca limba de stat a Moldovei e limba moldoveneasca, nu ??? apoi despre ce sa mai vorbim ... cu democratia, eu cred ca Moldova, de cind s-a format, nu a stiut ce inseamna "stat democratic" ...
Economia noastra e la pamint, coruptia, mafia, e la un nivel inalt ... iar toate acestea se incep de sus, iar devina sint cei de jos ...
Lista ar urma pina la infinit, dar nu mai am timp ...
Sper s-a nu ma bage nimeni la racoare pentru cele spuse ...
ciofu
11-12-2003, 07:41 PM
Patani, o stire buna:
Cetățenii țărilor-membre ale Uniunii Europene (UE), statelor candidate la aderarea la UE, cetățenii SUA, Canadei, Japonei, Confederației Elvețiene, Norvegiei și Statului Israel, posesori ai pașapoartelor diplomatice, pot intra fără vize pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de până la 90 de zile, potrivit unei hotărâri de guvern.
BASA PRESS
Lukas
11-12-2003, 10:32 PM
...pregatitiva deci de invazie :D
ciofu
11-13-2003, 01:00 AM
Iaca asta prima chestie buna facuta de guvernul Tarla
negru
11-13-2003, 03:53 AM
Patani, o stire buna:
Cetățenii țărilor-membre ale Uniunii Europene (UE), statelor candidate la aderarea la UE, cetățenii SUA, Canadei, Japonei, Confederației Elvețiene, Norvegiei și Statului Israel, posesori ai pașapoartelor diplomatice, pot intra fără vize pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de până la 90 de zile, potrivit unei hotărâri de guvern.
BASA PRESS
de cand asta????
ciofu
11-13-2003, 11:08 AM
bai BASA PRESS 12.11.2003
negru
11-13-2003, 12:00 PM
adica cand s-a hotarat????
ciofu
11-13-2003, 12:06 PM
ieri am impresia
ciofu
12-12-2003, 02:36 PM
Comisarul pentru extindere a declarat ca Moldova Belarus Rusia nu vor intra niciodata in EU. Am impresia ca chiar daca asta sar intampla, asta peste 100 de ani.
ciofu
12-12-2003, 04:07 PM
Radu, eu iti spun ce a spus Gunther Verheugen intro conferinta de presa.
Ceea ce tine de comunisti deacord, bai dar credema, cine nar fi la noi, fara orientari fasiste, si daca ar fi progres economic, ar putea fi ceva. Dar atat timp cat stam cu rusii si pierdem timpu cu iesitu in strada la proteste nica nu se misca
dac
12-12-2003, 06:59 PM
salutare tuturor care mai vin pe aici.eu as vrea sa va spun problema moldovei. cu tot cu integrarea ei in europa sunt insasi moldovenii.
cum in spunea un preten ..Stii care ii problema Moldovei?
cai populata de moldoveni idiferent de etnie ,noi suntem u fel de homomoldavie care nici om nici animal nu este.
lelaina
12-15-2003, 05:57 PM
Comisarul pentru extindere a declarat ca Moldova Belarus Rusia nu vor intra niciodata in EU. Am impresia ca chiar daca asta sar intampla, asta peste 100 de ani.
Rusia si Belarus nici nu se inghiontesc inspre UE. Pe cand Moldova, are orientari pro-europene. Despre o integrare a Moldovei in UE nici nu poate fi vorba deocamdata, doar de un statut de membru asociat pt care nu e nevoie nici de rezolvarea conflictului transnistrean, nici de crestere economica.
telefonul_fara_fir
12-18-2003, 11:02 PM
REPUBLICA MOLDOVA
Chișinăul vrea în UE fără Transnistria
**Reprezentantul Chișinăului la Consiliul Europei, Alexei Tulbure, are propria viziune în legătură cu viitorul european al țării sale. Oficialul crede că Republica Moldova s-ar putea integra în Uniunea Europeană fără Transnistria, în cazul în care problema acestui spațiu nu va fi rezolvată. Tulbure oferă în acest sens exemplul altor țări, cum ar fi Cipru, Italia - zona Tirolului de Sud sau Irlanda de Nord. Oficialul a spus că mai important decât soluționarea crizei din Transnistria este ca Republica Moldova să se alinieze standardelor Uniunii Europene. Reprezentantul Moldovei la Strasbourg afirmă că nici Uniunea Europeană și nici Consiliul Europei nu au pus condiția soluționării conflictului transnistrean. Alexei Tulbure a subliniat că poziție sa este una oficială, și că a fost discutată cu președintele Vladimir Voronin. Liderul grupului parlamentar al comuniștilor, Victor Stepaniuc spune însă că Republica Moldova nu va putea adera la organismul comunitar dacă nu soluționează conflictul transnistrean.
REALITATEA TV
telefonul_fara_fir
02-25-2004, 05:40 PM
Uniunea Europeană respinge orice acord de asociere cu Republica Moldova
BBC
25.2.2004 2:20 Ora României
Uniunea Europeană și-a exprimat tot sprijnul pentru intensificarea relatiilor cu Republica Moldova, dar a exclus din nou orice acord de asociere cu aceasta. La reuniunea anuală de al Bruxelles pentru examinarea relațiilor bilaterale, Uniunea Europeană a declarat că Moldova merită o atenție specială, dar a cerut guvernului de la Chișinău eforturi mai mari pentru rezolvarea conflictului din Transnistria, a combaterii spălării de bani și traficului de oameni, precum și îmbunătățirea situației drepturilor omului.
Han Solo
02-25-2004, 05:47 PM
am inteles eu gresit ori chiar din 2007 moldova va deveni membru asociat al UE ? :wtf:
Dr.Col
02-25-2004, 09:51 PM
Uniunea Europena (UE) isi anunta disponibilitatea de a utiliza potentialul institutional si de resurse al comunitatii pentru solutionarea diferendului transnistrean. Bruxellesul mai promite Chisinaului facilitati comerciale asimetrice in vederea deschiderii pietei europene comune pentru marfurile si serviciile moldovenesti, a anuntat marti biroul de presa al Consiliului UE dupa reuniunea a 6-a a Consiliului de cooperare dintre Republica Moldova si UE, convocata in ziua de 24 februarie curent la Bruxelles.
Iaca asa!
ciofu
05-04-2004, 08:06 PM
Chișinău, 4 mai, INTERLIC. Președintele Comisiei Europene Romano Prodi exclude posibilitatea admiterii în Uniunea Europeană a țărilor din spațiul CSI. După cum transmite agenția INTERLIC, într-un interviu oferit mass-media britanice Romano Prodi a declarat că după eventuala aderare a României, Bulgariei, Turciei și Croației Uniunea Europeană ar putea să se extindă doar în direcția Balcanilor, cu perspectiva acceptării Serbiei și Muntenegru, Bosniei, Macedoniei și Albaniei.
“După aceasta stop”, - a specificat șeful Comisiei Europene, excluzînd posibilitatea primirii Rusiei, precum și a Ucrainei și Republicii Belarus. Potrivit spuselor dlui Romano Prodi, pentru a demonstra că Europa nu este o fortăreață inexpugnabilă și că UE nu tinde doar să miște “cortina de fier” spre Est, tuturor vecinilor Uniunii Europene - de la Rusia pînă la Maroc în cadrul doctrinei “cercului de prieteni” li s-a propus să împărtășească cu UE totul, cu excepția institutelor ei.
“Noi putem să cooperăm în politica migraționistă, securitatea alimentară, în toate domeniile posibile, dar aceste țări nu vor putea fi membri ai Parlamentului European și Comisiei Europene”, - a specificat Romano Prodi.
www.interlic.md
Prodi deja a 2 oara face aceasta declaratie, ultima a facut-o cu vreo jumate de an in urma. Eu nu cred in ce zice el, doar cred ca va fi nevoie de timp mult.
negru
05-04-2004, 09:24 PM
el macar o dat explicatii de ce moldova nu va intra in UE, dar noi inca nu am da explicatii de ce ar trebuie sa ne primeasca in UE...
ciofu
05-04-2004, 10:02 PM
Voronin amus o sa zica: da noi platim salariile la timp, am ieftinit panea, am marit volumul productiei industriale si suntem gata de UE
Viorel
05-11-2004, 01:31 PM
Insasi intrebarea e incorecta. Corect suna in felul urmator.: Ar putea oare R.M cu datoriile sale astronomice sa fie primita in EU?
Raspuns: Depinde cui santem datori. Daca avem de intors Rusiei atunci-NU!
ciofu
05-11-2004, 01:45 PM
datoria externa a MD este mi se pare la 1 milard USD, daca luam obiectiv si in comparatie cu alte tari, asta inca e putin
Sam
05-13-2004, 12:40 PM
Acum doua saptamyni ziarul Ziua a prezentat o nua solutzie pentru Republica Moldova shi aderarea acesteia la UE. Idee este ca RM va putea fi parte a UE doar ca parte componenta a Romaniei, aceasta afirmatzie a lansat-o chiar Seful Securitatii Federatiei Ruse, care a propus participarea Romaniei la solutzionarea problemei diferendului transnistrean. Parte Romana considera ca unirea Moldovei cu Romania poate avea loc, dar fara Transnistria, care yn tot parcursul sau istoric niciodata nu a facut parte din spatziul romanesc. Deci solutzia ar fi ca RM se reyntoarce la patria mama fara Transnistria (care treaba ei ce face) shi realizeaza planul de incadrare yn spatziul Uniunii Europene, initzial probabil ca o autonomie. Negocierile la aceasta problema vor yncepe yn apropiatzii cytziva ani.
Eu cred ca asta ar fi o solutzie, chiar una foarte buna 8)
ciofu
05-13-2004, 12:51 PM
Sam evident ca prin unire integrarea MD este una cu sanse mari, dar si cred ca este unica sansa...
Sam
05-13-2004, 03:02 PM
Sam evident ca prin unire integrarea MD este una cu sanse mari, dar si cred ca este unica sansa...
Normal ca este unica shansa, mie pur shi simplu ymi placuse ideea cedarii Transnistriei, cred ca yn situatzia yn care se va decide anume asha, adica fara ea, sunt sigur ca shi ei vor yncepe foarte tare sa tzipe ca sunt parte componenta a RM 8)
negru
05-13-2004, 03:27 PM
ca sa te debarasezi de transnistria, ea trebuie intai sa fie acceptata ca stat, dar cine va accepta un stat fara legislatie??? hmmm...
Sam
05-13-2004, 03:46 PM
ca sa te debarasezi de transnistria, ea trebuie intai sa fie acceptata ca stat, dar cine va accepta un stat fara legislatie??? hmmm...
Deja cred ca va fi treaba lor. 8)
Apropo nu vreau sa mi se incrimineze faptul ca optez pentru cedarea Transnistriei pur shi simplu voi fi de acord cu asha ceva doar yn situatzia mentzionata de mine mai sus
ciofu
05-13-2004, 04:58 PM
Negru, de ce? Daca MD decide cedarea Transnistriei la Ucraina de exemplu, de ce trebuie ea acceptata ca stat?
Sam
05-13-2004, 05:03 PM
Negru, de ce? Daca MD decide cedarea Transnistriei la Ucraina de exemplu, de ce trebuie ea acceptata ca stat?
Nu prea cred ca Ukraina are nevoie de Transnistria, mai degraba cred ca va fi ceva de genul Kaliningradului, i mean ca ea va fi a Rusiei, deshi in cazul yn care noi intram yn UE yn componentza Romaniei ymi va fi cam paralel de ce va zice Transnistria atunci 8)
zopiryon
05-13-2004, 05:45 PM
daca intra UKraina...dupa 2007 si in 2007 intra Ro. atunci noi suntem automat integrati :lol:
Sam
05-13-2004, 05:54 PM
daca intra UKraina...dupa 2007 si in 2007 intra Ro. atunci noi suntem automat integrati :lol:
Am mai vazut pe undeva enuntzul asta 8)
zopiryon
05-13-2004, 05:57 PM
sorry ca repet...dar idee oricum ramane valabila
Sam
05-13-2004, 06:05 PM
sorry ca repet...dar idee oricum ramane valabila
agree :D
negru
05-13-2004, 06:34 PM
1:eu vorbeam de stat independent, Ukrainei nici peste 1000 de ani nu-i trebuie Transnistria (plus cu tot r@hatul ce se invarte acolo...)
2: se zicem ca lasam Trans. (chiar ca stat aparte, daca va fi posibil), prin urmare 30 % de moldoveni din Trans. or striga in gura mare ca au fost lepadati...
ciofu
05-13-2004, 07:49 PM
pentru zopi: Ucraina nu intra in UE 20 de ani la sigur, ii caz similar cu Turcia
Way noi suntem la putere sau ce? Nime nu lasa inca Transnistria
negru
05-13-2004, 09:43 PM
noi avem puterea??? iaca asta nu am stiut...
daca era sa fie asa, aveam demult sa stam in acelasi tren cu Romania, dar din pacate stam inca pe peron...si pana nu construim noi trenu nu ne vom mishka din loc!! parerea mea
ciofu
05-13-2004, 09:50 PM
shefu eu ma refeream la faptu ca noi nu suntem la putere si chestia cu cedarea Transnistriei e doar un basm, de care a inceput sa vb Sam
lia
05-13-2004, 09:54 PM
Aderarea la UE în 2007 este un obiectiv realist
Ana Maria Bota
corespondenta BBC la Bruxelles
Comisarul european pentru extindere, Guenter Verheugen, a avertizat în legătură cu pericolul pe care îl prezintă ideea amânării negocierilor de aderare cu Turcia, dacă ţara satisface până la sfârşitul anului toate condiţiile.
Acceptarea Turciei de către UE, a declarat Verheugen în cadrul unui discurs important la Bruxelles, ar arăta ţărilor islamice că le considerăm parteneri egali.
Guenter Verheugen a încurajat de asemenea România, afirmând că ea nu trebuie decuplată de vecina sa Bulgaria. Ambele speră să adere la UE în 2007.
Dar, relatează corespondenta BBC la Bruxelles Ana Maria Bota, el a indicat clar că de-acum înainte, prioritatea numărul 1 nu trebuie să fie lărgirea ci aprofundarea integrării economice şi politice.
O nouă extindere
În primele zile de după cea mai mare extindere a Uniunii Europene, UE se întreabă cât de departe poate merge.
Răspunsul clar este "nu prea mult". Guenter Verheugen, care a supravegheat aşa numita extindere "big bang" în fostul bloc comunist, a declarat că a fost un eveniment unic, care probabil nu se va mai repeta.
Aderarea la UE în 2007 este un obiectiv realist
Premierului Adrian Năstase şi Romano Prodi.
Eu consider că este important pentru România să încheiem negocierile până la sfârşitul acestui an nu doar din motive politice sau din cauză şi guvernul îşi va încheia mandatul acum şi vrem să lăsăm lucrurile clare. Eu cred că trebuie să înţelegem că urmează un moment complicat pentru Uniunea Europenă şi trebuie să ne grăbim.
Premierul Adrian Năstase
Dar, la o conferinţă asupra extinderii, Verheugen a asigurat cele două candidate rămase, Bulgaria şi România, că ele fac parte din acelaşi proces. Recent, România a fost avertizată în termeni categorici că ar putea rata aderarea în 2007 dacă nu rezolvă problema corupţiei şi nu accelerează reformele.
Recent, cancelarul german Gerhard Schroeder şi-a şocat auditoriul din România declarând că Bulgaria nu trebuie lăsată să-şi aştepte vecinul mai lent. Verheugen este de părere că avertismentul a avut efectul scontat.
Aducând elogii premierului Adrian Năstase, aflat în vizită la Bruxelles, pentru "un nou dinamism în pregătirile României", comisarul european pentru extindere a declarat că aderarea la UE în 2007 este un obiectiv realist atât pentru Bulgaria cât şi pentru România.
România şi Bulgaria - împreună
"Ambele îl pot atinge", a declarat Verheugen. "Nu trebuie să le decuplăm şi cu siguranţă nu trebuie să le spunem că trebuie să mai aştepte până ce reflectăm asupra consecinţelor aderării celor 10. Nu va mai fi o altă extindere "big bang". Bulgaria şi România sunt două ţări, dar nu un nou grup. Ele aparţin recentului val de aderare" a declarat comisarul european.
Capitala Bulgariei, Sofia
Schimbarea de ton a domnului Verheugen faţă de România a surprins oarecum. Dar oficiali UE spun că el a încurajat dintotdeauna ţările candidate. În plus, el tinde să se uite la tabloul general, nu la detalii, iar România şi Bulgaria nu sunt decât detalii în unificarea Europei după Războiul Rece.
Verheugen a încurajat şi ţările balcanice, considerate potenţiali candidaţi. El a spus că Croaţia este bine pregătită şi că va începe probabil foarte curând negocierile de aderare. Aceasta, a adăugat el, va trimite un semnal şi altor ţări balcanice, unde situaţia este mai puţin favorabilă.
Aderarea Turciei - o mare problemă
Pe măsură ce începe să digere consecinţele extinderii, UE are încă în faţă o decizie foarte dificilă. În decembrie, liderii UE vor trebui să decidă dacă să înceapă negocieri de aderare cu Turcia, pe baza unui raport detaliat al dlui Verheugen.
Acceptarea Turciei de către UE ar arăta ţărilor islamice că le considerăm parteneri egali.
În contextul unei dezbateri aprinse în Germania, Franţa şi Austria, unde se pune întrebarea dacă nu cumva UE şi-a atins limitele, comisarul european a avertizat împotriva amânării deciziei. Orice amânare, a spus el, ar putea stopa reformele politice actuale din Turcia.
"Turcii sunt un popor mândru", a declarat Verheugen. Ei nu pot fi înşelaţi cu promisiuni deşarte. Şi a subliniat importanţa strategică crescândă a Turciei după atacurile de la 11 septembrie 2001. El a anunţat că este în pregătire un raport al Comisiei Europene, care va examina impactul economic, politic şi bugetar pe care aderarea Turciei l-ar putea avea pentru UE.
Republica Moldova - asistenţă dar nu aderarea
Oficialii UE spun că studiul va fi probabil gata la toamnă. Dar odată ce se va fi luat o decizie în privinţa Turciei, a spus dl Verheugen, lista candidaţilor la UE va fi închisă pentru viitorul previzibil.
Uniunea Europeană oferă fostelor republici sovietice, cum ar fi Rusia, Ucraina, Moldova, Belarus, etc., o mai mare cooperare şi asistenţă sporită dar nu şi apartenenţa la Uniune.
Shtirea e insa shi despre RM, doar ca in context mai larg, prinvind shi alte tzari aspirante:
Republica Moldova - asistenţă dar nu aderarea
Oficialii UE spun că studiul va fi probabil gata la toamnă. Dar odată ce se va fi luat o decizie în privinţa Turciei, a spus dl Verheugen, lista candidaţilor la UE va fi închisă pentru viitorul previzibil.
Uniunea Europeană oferă fostelor republici sovietice, cum ar fi Rusia, Ucraina, Moldova, Belarus, etc., o mai mare cooperare şi asistenţă sporită dar nu şi apartenenţa la Uniune.
lia
05-13-2004, 10:04 PM
muta tema , sterge mesajele....
Da, dar mai intai cititzi, va rog ce scrie, shi daca tot credetzi ca nu e relevant pentru tema asta... :)
negru
05-13-2004, 10:20 PM
asta se stia si mai inainte
lia
05-13-2004, 10:43 PM
asta se stia si mai inainte
Shtirea e "proaspata". Se shtie pozitzia oficialilor UE shi in special a lui Verheugen, dar care pozitzie se mai poate schimba... Deshi deocamdata nu pare...
negru
05-13-2004, 10:55 PM
s-a schimba poate, daca vom incepe sa dam din coate si nu sa vorbim...
este asa o vorba: "toti vorbesc, eu fac"
lia
05-13-2004, 11:05 PM
s-a schimba poate, daca vom incepe sa dam din coate si nu sa vorbim...
este asa o vorba: "toti vorbesc, eu fac"
Da shi mai este o vorba: in diplomatzie a vorbi inseamna a face. :)
...Deshi ai dreptate: fara reforme, degeaba vorbim. Shi noi nici macar nu "vorbim", adica nici macar nu ne asumam nishte decizii, ca sa fie clar ce vrem.
negru
05-13-2004, 11:12 PM
life is life :-)
BRUSSELS OFFICIAL SAYS MOLDOVA AND UKRAINE HAVE NO CHANCES TO JOIN E.U. NEXT TWO DECADES
The European commissioner for enlargement, Guenter Verheugen, was quoted by BBC as saying that Moldova and Ukraine have no chances to join the European Union (E.U.) the next 20 years.
"We have no new entries in agenda, but perspective remains open for a long time term, as we cannot predict the situation in Europe after 20 years," Verheugen said.
The European commissioner called for special action plans for the two countries, as well as for other former Soviet republics and Mediterranean states that border or will border the wider bloc.
The individual action plans, which will be published the coming weeks, aim to strengthen the trade, economic, political and other ties with the neighbouring countries that have no immediate prospect of E.U. membership.
BBC reported from Brussels that the European Commission confirmed plans to explore the possibility to lift customs duties for much of Moldovan exports and to deepen cooperation in border control issues. The three-year action plan for Moldova will be made public in early June.
There were no immediate comments from the Moldovan Foreign Ministry or other authorities to Verheugen's statements so far.
Last week, Moldovan Foreign Minister Andrei Stratan said he was convinced that in two years - a period of enforcement of the E.U.-Moldova Action Plan - his country will obtain upgrading from a "neighbour state" to an advanced status in discussions on accession to the E.U. The request for an associated member status at the end of this period will be realistic and justified, he underlined.
In a recent televised broadcast Moldovan Speaker Eugenia Ostapciuc also shared optimism her country will advance to the E.U. associate member status by 2007.
The European Commission approved on Wednesday a landmark strategy paper, which will determine how the E.U. deals with its new neighbours to the east and south. At their weekly meeting in Brussels, the Commissioners confirmed that the strategy paper, running to dozens of pages, will be accompanied by joint action plans, drawn up by the E.U. and the first wave of countries joining what is being called the New Neighbourhood Initiative.
Israel, Jordan, Moldova, Morocco, Palestine, Tunisia and Ukraine are the first to agree on the text.
The strategy element of the paper mirrors a five-page plan presented by the Irish E.U. presidency earlier this year, dealing with the bloc's neighbours in one policy, but with the depth of ties determined on a country-by-country basis.
The E.U. has offered deeper economic ties in return for political dialogue and democratic reform.
ciofu
05-13-2004, 11:22 PM
Eu vreau sa zic doar ca sunt total deacord la moment cu politica dusa de Verheugen :P
lia
05-14-2004, 12:55 PM
Eu vreau sa zic doar ca sunt total deacord la moment cu politica dusa de Verheugen :P
Shi eu sunt de acord, acum, cu pozitzia lui Verheugen (deshi politica nu "se duce"). RM nu ar putea face fatza azi integrarii in UE. Dar nu sunt de acord cu politica guvernantzilor noshtri, care duc RM in prapastia CSI-ista (o structura care shi-a demonstrat lipsa de perspectiva).
P.S. Dar ce se intampla cu un utilizator care nu este de acord cu moderatorul? Are dreptul la opinie sau nu? :)
Sam
05-14-2004, 02:12 PM
Shi eu sunt de acord, acum, cu pozitzia lui Verheugen (deshi politica nu "se duce"). RM nu ar putea face fatza azi integrarii in UE. Dar nu sunt de acord cu politica guvernantzilor noshtri, care duc RM in prapastia CSI-ista (o structura care shi-a demonstrat lipsa de perspectiva).
P.S. Dar ce se intampla cu un utilizator care nu este de acord cu moderatorul? Are dreptul la opinie sau nu? :)
Guvernantzii noshtri duc RM yn prapastie shi nu anume cea CSI-sta ca dupa cum se shtie lumea doreshte sa semneze un nou acord de cooperare unde RM-ului nu-i este planificata prezentza.
**Off Topic**
Cred ca daca ai fi moderator lia am avea parte de o dictatura shi totalitarism asha ca yn cazul tau nu cred ca ar fi de dorit sa-tzi ofere o shansa la a reprosha ceva :lol:
lia
05-14-2004, 02:46 PM
**Off Topic**
Cred ca daca ai fi moderator lia am avea parte de o dictatura shi totalitarism asha ca yn cazul tau nu cred ca ar fi de dorit sa-tzi ofere o shansa la a reprosha ceva :lol:
Intrebarea era adresata moderatorului, nu tzie. Dar daca tot ai raspuns in locul lui Ciofu, de unde shtii cum ash fi eu ca moderatoare? In plus, nu era un "reprosh" - deocamdata cel putzin. E o chestiune de principiu.
ciofu
05-14-2004, 04:44 PM
Lia eu nu stiu ce ai tu ca scop, dar eu team rugata sa nu mai faci corectari din astea .... nu incruca oamenilor sa discute calumea.
lia
05-14-2004, 05:04 PM
Lia eu nu stiu ce ai tu ca scop, dar eu team rugata sa nu mai faci corectari din astea .... nu incruca oamenilor sa discute calumea.
Adica? Ce fel de scop shi ce fel de corectari? Am intrebat daca am voie sa nu fiu de acord cu moderatorul. Sigur, avand in vedere atacurile tale pe forumul Ciuleandra la adresa mea.