PDA

View Full Version : la ce bun?

dune
10-30-2001, 05:03 PM
pentru ce ne trebuie noua filozofie?

ma gindeam ca poate rolul filozofiei sa fie ceva similar matematicii - un exercitiu pentru minte, un altfel de exercitiu, da practic ajutind tinerile generatii poate sa inteleaga lumea mai bine...

filozofia nu se opreste aici insa, unii cauta raspunsuri la aceste intrebari toata viata lor, traind intro lume falsa, uneori si poate trebu de spus deseori in singuratate toata viata ca pina la urma tot poate sa nu vina cu un raspuns - si din antichitate nu am vazut pe nimeni care prin filozofie sa dee un raspuns viabil la chestii de tip de unde venim, cine sintem, si unde ne ducem...

si atunci cit de veritabila ii filozofia, ce ne invata?

Biblia, oricit de complicata si contradictorie nar fi, ne invata sa ne iubim unii pe altii sa fim buni, cinstiti, etc.

Dar, filozofia, ea doar nu are norme fixe, totul depinde de noi, de intelegerea noastra si apoi formarea normelor respective...oare?

dollce
10-31-2001, 03:59 AM
daca am shti de unde venim, cine sintem(oameni) shi unde ne ducem
care ar fi rostul vietsii?
shi prin ce ar fi fun, shi interesant, shi chestia cu vrei sa afli mai multe,
nish filozofie atunci n-ar mai fi, ca n-am avea intrebari retorice
:wink:

dune
11-01-2001, 01:52 PM
bun, dar noi nici cind terminam viata asta nu stim de unde venim si unde ne ducem - oare chiar am fi asa derizorii sa traim pentru ceva care ar putea sa nu existe sau chiar de exista e necunoscut noua oricit neam chinui...

zorzonel
11-01-2001, 06:47 PM
necunoasterea legii nu te elibereaza de responsabilitate...

cata filozofie si cat pragmatism, cine poate sa evaluieze.

filozofia e un subiect care studiaza si interpreteaza chestii imateriale si materiale. adica, sau mai bine zis, deci, intr-o disciplina intra doua lucruri, parca opuse la prima vedere, dar uite ca filozofia gaseste legatura intre acestea. eu cel putin cred asa

radium
11-01-2001, 11:50 PM
dune : citeshte Eclesiastul... itsi da fortsa mare... Filozofia Biblica asha spune eu :smile:

Arina
11-02-2001, 01:26 AM
filosofia, ca si toate celelalte lucruri - ca sa nu spui ca nu faci nimic :grin:

radium
11-02-2001, 05:40 PM
arina: e adevarat, pare o sfera neproductiva a societatsii, dar shi necesara pe de o parte.
necesara pentru intslegerea valorilor morale...
se poate spune ca fiecare om e filozof, doar ca nu afirma acest lucru :smile:

dune
11-02-2001, 06:57 PM
intradevar cind vezi filozofia ca stiinta despre viata (ca si oricare alta defapt) e caracteristica oricui - pentru ca, cum spunea radium - fiecare isi formeaza un mod de a trai intr-o societate specifica...

shi aceasta filozofie a vietii se schimba atunci cind vin "peste noi" niste momente mai speciale - cind vedem ca poate nu am trait asa cum trebuie sau nu am trait defel....

radium
11-03-2001, 07:47 PM
asta mi-a amintit de opera lui Platon cu iluzia cavernei [peshterei]...
pina nu dai de adevar nu shtii cum arata el :smile:

dune
11-03-2001, 08:39 PM
tot ceva similar - imi spunea cineva odata ca noi in lumea asta vedem numai o proiectie a adevarului - cum am sta intrun beci si am vedea o proiectie a lumii de afara...

si proiectia nui adevar ii numai iluzie, dar o iluzie care reprezinta adevarul, reprezinta inclomplet si uneori fals pentru ca noi intelegem ceia cei incomplet drept absolut...

radium
11-04-2001, 02:38 PM
pai asta shie este din opera lui Platon...

dune
11-11-2001, 09:06 PM
mi-o venit acuma o fraza in minte dar nu tin minte cui ii apartine, imi pare ca era un proverb rus sau ceva de genu; spunea ca noi vorbim despre chestiuni foarte generale iar viata ii ceva foarte concret (cu referire la faptul ca totul ii relativ) :smile:

oricum paonta ii ca eu uneori deamu mucezesc, simt cum nika nu se mai primeste si ma enervez de la cel mai mic maruntis si atunci chiar ma intreb : nu se poate noi sa traim in pace, sa fie soare si cer senin, si bere cu caldarea???

<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: Cubano pe 14-11-2001 21:57 ]</font>

bobo cool
11-16-2001, 12:22 PM
intrebarea ii pusa gresit.
aja e ohmu, fiintza kare gindejte, judeka, se indoiejte. Deci nu se pune preoblema daka de trebuie la ceva sau nu. Kiar tema asta are valetntze filosofice.
de la bobo :ciupos:

2008.