cum se simte cineva cind e departe de patrida? ce trebue sa faci sa nu te simti strain?
olgutsa
08-22-2006, 07:45 PM
Elisa,
e o intrebare cheie a emigrantilor. Sunt multe solutii, insa cel mai important, cred, este sa insusesti limba nativa si sa-ti cauti prieteni printre localnici, astfel facilitind procesul de integrare in societatea noua..
Tu ai reusit sa-ti faci prieteni printre greci?
E foarte important inca sa faci un studiu in EU, daca ai posibilitatea.
In plus, incearca sa priveste intrebarea mai filozofic. Poti sa te simti strain si la tine acasa, mai ales in realitatea asta noua dupa tranzitie.
Salutari din Germania
elisa
08-23-2006, 01:08 PM
salut Olgutsa! e foarte greu sa faci prieteni din causa ca ei au alta mentalitate. eu ma aflu 8 ani in grecia - nu mai am probleme cu limba greaca. eu am terminat in vara asta universitatea americana din Atena si am ramas sa muncesc ca secretara in universitate. miam facut prieteni la postul de munca si ma impac foarte bine cu ei. in afara de munca am prieteni di fosta uniunea sovietica si alte tari dar cu grecoaicele e mai greu de prietenit. tu cum te impaci cu germanii? vreai sa te intorci in tara? eu cred ca peste vreo 5 ani starea economica si sociala o sa fie mai buna la noi in tara. oricum majoritatea strainilor din UE se vor intoarce la ei in tara. vara trecuta cind am fost acasa am vazut multe schimbari si mio placut acest fapt foarte mult.
din care regiune al Moldovei esti? cind ai fost ultima data acasa cum tia parut?
olgutsa
08-23-2006, 05:51 PM
Eu tot sunt deja de 8 ani aici si inteleg desigur ce simti tu. Majoritatea strainilor trec prin asa sentimente..
Dar ar fi bine sa verifici cum te simti tu acum in Moldova. Caci si noi ne-am schimbat in strainatate si nu mai suntem asa cum am fost la plecare, 8 ani mai inainte. Eu nu cred ca ma simt 100% moldovean, desi probabil nici moldovenii nu stiu ce inseamna asta....
Plus, in inima au ramas doar amintirile frumoase, tot ceea ce tine de realitatea de zi cu zi s-a sters.. Ne amintim de copilarie, tinerete, deci timpuri frumoase si fara griji.
Eu plec in curind in Moldova dupa o absenta de 2 ani si voi verifica personal pt. mine. Dar chestia e ca eu plec ca turist cu banii cistigati aici si deci voi trai alte experiente decit cele normale.
Daca ai posibilitatea, pleaca pentru un an in Moldova, dar cu posibilitatea de intoarcere. Asta ar fi ideal. Si sa nu uiti sa postezi in forum ;-), ok?
nemo
08-23-2006, 06:29 PM
depinde foarte mult de tine ... si mai mult depinde si unde, in ce tara te afli ... daca e o tara deschisa imigrarii sau una europeana ... eu nu ma simt deloc strain unde ma aflu ... intr-o tara in care intra anual 250 000 de imigranti din 50 de tari cel putin ... iti dai seama ca totul este deschis ... ramane numai sa te integrezi tu ... de aia si se zice la unul nou venit, in loc de <<bine ai venit>> se ureaza <<integrare usoara >>
olgutsa
08-23-2006, 09:43 PM
De ce tara merge aici vorba, e SUA? Depinde si in ce stat te afli. Daca e in Texas, atunci no comments..
Si mai depinde de cit timp ai emigrat, daca e permanent sau mai mult temporar, daca ai reusit sa-ti intemeiezi o familie buna acolo, daca ai un job bun etc. etc.
deci depinde de foarte multi factori si importanta lor difera de la o persoana la alta. Pentru mine e importanta de ex. clima. E bine cunoscut ca Finlanda are rata de sinucidere cea mai mare in Europa. Eu cred ca e si legat de clima lor cu nopti lungi si rece..
Asa ca, alegerea unei tari e un lucru foarte complicat si trebuie bine chibzuit. Caci odata ce ai imigrat, e foarte greu sa te intorci inapoi. Frica e mare sa o iei de la inceput.. Si o reteta universala pur si simplu nu exista.
nemo
08-24-2006, 01:27 AM
nu e vorba de sua ... si iti zic eu ca, cunosc multi care s-au intors inapoi ... iar dupa 4-5 luni si-au facut bagajele si s-au intors aici ... e greu de integrat dar e mai greu sa uiti cum este aici chiar daca este departe de familie ...
olgutsa
08-25-2006, 08:03 PM
si eu tot cunosc multi care nu s-au mai intors si s-au adaptat perfect in mediul nou. Desi nostalgia de patrie la multi ramine..
olgutsa
08-25-2006, 08:10 PM
Apropo, Elisa, mi-am adus aminte ca in Germania s-a facut nu demult un sondaj in privinta la integrarea strainilor in tara si ca rezultat dintre toate grupele etnice (turci, italieni, greci, spanioli) cu resedinta in Germania, grecii erau accea care au avut cele mai mari dificultati de adaptare.. M-a mirat ca nu turcii.. Si grecii duceau dorul de patrie cel mai mult si s-au reintors in patrie odata cu situatia economica mai buna acolo.
Prin urmare, si grecii sunt mai putin toleranti fata de strainii aflati in Grecia....
SpinulAlb
08-27-2006, 10:01 AM
ma aflu si eu in aceeasi tara cu nemo.
si drept zice ca lumea e deschisa si practic nici nu trebuie sa te integrezi, atat de usor e sa traiesti aici. daca cunosti limba.
insa,
toata viata cat voi trai voi fi in primul rand roman. nici nu incerc sa inabus dorul de tara, imi place ca il am si nu vreau sa-l pierd. toata viata voi dori sa ma intorc inapoi si poate intr-o zi o voi face.
de ce?
fiindca simt ca am o datorie fata de poporul meu, pentru cei care au fost dusi prin siberii, pentru cei care au luptat pentru acest pamint. am o datorie pentru sarmana mea Basarabie, pe care simt ca am lasat-o ca pe o mama care e umilita zilnic de tot felul de nemernici iar eu stau neputincios si privesc cum vine ba un rusoi si o scuipa, ba un mancurt de al nostru o fura si o batjocoreste, ba chiar un frate de peste Prut o priveste chioris si se face a n-o stie.
ce pot spune, nu trebuie de uitat de Ea, aceasta sarmanica bucatica de pamint drag, unicul pamint care ne va fi cu adevarat drag. si poate intr-o zi ne vom intoarce rand pe rand sa aducem schimbare. utopic. dar poate.
te iubesc, nefericita mea "Republica" Moldova.
solara
08-27-2006, 01:17 PM
Spinule, asta-i Moldova afectiva. Cand te vei intoarce acasa, te va coplesi Moldova reala, nu patria cu care adormi in gand. Moldova aia care-si face cetatenii sa emigreze.
SpinulAlb
08-27-2006, 08:06 PM
cunosc si Moldova reala, nu sunt plecat de mult timp
asta insa nu-mi schimba atitudinea. alta Moldova nu am
elisa
08-28-2006, 06:09 PM
Apropo, Elisa, mi-am adus aminte ca in Germania s-a facut nu demult un sondaj in privinta la integrarea strainilor in tara si ca rezultat dintre toate grupele etnice (turci, italieni, greci, spanioli) cu resedinta in Germania, grecii erau accea care au avut cele mai mari dificultati de adaptare.. M-a mirat ca nu turcii.. Si grecii duceau dorul de patrie cel mai mult si s-au reintors in patrie odata cu situatia economica mai buna acolo.
Prin urmare, si grecii sunt mai putin toleranti fata de strainii aflati in Grecia....
sati spun drept, Grecii is foarte racisti. cu toate ca ei tot au fost in tari straine ca imigranti si stiu ce inseamna asta - eu se poarta foarte rau cu strainii. ei spun ca noi am venit si leam destrus tara, leam luat locurile de munca etc. cu toate ca ei au inceput sa se dezvolte nu foarte demult in ultimii 20 de ani ei ne socot pe noi foarte inapoiati. ei intreaba daca noi avem frigidere si televizoare. foarte multi oameni de virsta 40-50 de ani nici nu au teminat macar 9 classe si cu toate acestea ei se socot foarte destepti.
elisa
08-28-2006, 06:16 PM
as vrea sa ma intorc in Moldova daca o sami gasesc un post de munca bun cu un salariu care sa pot trai (nu supravetui). am multi cunoscuti moldoveni cu care ne intilnim la sarbatori si discutam pe diferite teme. fiecare sta cu gindul cum se pitrec prietenii si rudele din tara.
cea ce ma deranjeaza inca e ca sunt fete care lucreaza lucruri "murdare" si ele strica reputatia la restu fetelor care muncesc onest.
solara
08-29-2006, 05:01 PM
Elisa, pleaca din Grecia daca nu te simti bine (grecii-s nesimtiti si-n alte tari, nu numai la ei acasa), dar nu te intoarce in Moldova. E larg pamantul ;)
olgutsa
08-29-2006, 08:35 PM
Solara,
asta suna cam categoric.. Si eu care credeam ca lucrurile s-au schimbat spre bine in Moldova in ultimii ani, dar se vede ca mai mult la suprafata.. Insa nici Germania nu e paradis pentru straini.. Am facut experienta, ca nemtii au stereotipe foarte mari fata de straini, si aici nu ma refer doar la modul negativ, ci doar extrem. Adica, sunt unii, mai ales daca sunt "linke", de stinga, care ii idealizeaza pe straini si cu care strainii se simt bineveniti.. Insa sunt si altii care nu intocmai toleranti sunt. Desi desigur majoritatea sunt politically corect si nu admit ca au probleme cu strainii. Si mai ramine o minoritate care sunt radicali, mai ales in estul tarii. Deci, e mai greu de gasit mijlocul de aur..