acum recent am citit niste articole despre diete de vara, despre alimente sanatoase...si ma intereseaza acest subiect..
pe parcursul ultimilor ani se speculeaza sau poate ii la moda sa duci un mod sanatos de viata.
as fi vrut sa stiu ce intelege fiecare prin aceasta notiune si ce inseamna a duce un mod sanatos de viata?
solara
08-06-2006, 04:18 PM
Indicatiile din medicina preventiva:
1. consum crescut de fibre (si in general evitarea constipatiei),
2. consum scazut de grasimi saturate (adica animale + margarina),
3. consum de vitamine A, C, E (preferabil din alimente, nu din medicamente); fumatul scade efectele vitaminei C
4. fara afumaturi
5. evitarea obezitatiim, fumatului, stressului de durata
6. efort (macar) de 3-5x/sapt moderat
7. odihna suficienta
50 - 65% din totalul caloric pe care-l consumi sa provina din carbohidrati (in nici un caz zahar, dulciuri sau alte produse rafinate), grasimi saturate (animale) ~10%, polinesaturate (uleiuri) ~10 %, mononesaturate (grasimea animalelor marine) 10-15%., proteine 10-20%. Si mai evitati indulcitorii care-s in toate produsele "light" ca si-n gumele de mestecat.
oby
08-06-2006, 11:10 PM
ce inseamna fibre si in ce alimnte se contin?
ce alimente contin vitaminele sus mentionate?
ce inseamna efort moderat?
odihna ce se are in vedere? somn? si cat?
ce inseamna carbohidrati? proteine?
solara
08-06-2006, 11:29 PM
Fibrele-s de 2 feluri: solubile (pectina din mere, de exemplu) care ajuta la scaderea colesterului din sange si fibrele insolubile (celuloza si altele) care ajuta la evitarea constipatiei. Alimentele bogate in fibre solubile sunt fructele, iar in celuloza sunt varza, spanacul, boabele de cereale integrale, taratele, painea integrala, fasole uscata, alune... in fine, cam in tot ce-ti aminteste de lemn ;)
Alimente bogate in vit A: galbenusul de ou si legumele colorate portocaliu (morcovi, caise etc). Vit C - fructele proaspete. Vit C se distruge la temperatura si la stat degeaba (nu te astepta s-o gasesti in compoturi sau in merele pe care le tii peste iarna). Vit E se gaseste in uleiuri si alune, nuci etc.
Efortul moderat e atunci cand te simti mai tonic dupa ce l-ai facut, nu mai obosit. De exemplu: plimbatul, aerobicul care nu scoate sufletul din tine. Poti sa faci si sport mai serios (care sa te oboseasca), dar nu e obligatoriu. Ce am scris in recomandari (in mesajul precedent) ar fi aproape obligatoriu. Sportul e sanatos,clar, dar nu e obligatoriu pt sanatate.
Odihna are in vedere somnul odihnitor (adica sa nu bei ceai, cola, cafea inainte de a te culca, pt ca nu te odihnesti suficient); perioada depinde de la om la om, important e sa te trezesti odihnit si sa nu te loveasca somnul pe parcursul zilei. Daca faci sport/fitness etc, creste necesarul de somn (in loc de 7-8 ore, vreo 8-10 ore).
Ce inseamna carbohidrati si proteine .... cred c-ar fi cazul sa iei o carte de chimie de liceu, nu m-apuc sa-ti dau asemenea explicatii aici. Ideea e ca din toti carbohidratii sa-i preferi p-aia incet digerabili (sa alegi amidonul in locul zaharului; amidonul se gaseste in cereale, cartof si leguminoase - fasole, naut etc). Proteinele preferabile sunt cele animale (carne, lapte, oua), dar bune sunt si cele din leguminoase, doar ca e nevoie de o cantitate mai mare din cele din urma.
1 gr proteina -> 4,1 calorii
1 gr carbohidrat -> 4,1 calorii
1 gr lipide -> 9,3 calorii. Dar mai bine nu devenii obsedata de calorii, ca oricum conteaza mai mult sub ce forma le ingeri si cum, decat numarul lor.
oby
08-07-2006, 02:50 AM
eu am avut in vedere in ce se conti proteine si carbohidratii...
merci
inesa
08-08-2006, 12:20 AM
amo,cereali si fibre dute in supermercat si iati p dimineata,se vid cite vrei cum vrei,,demiaza mininca carne cu verdeata,fructa, sera mininca peste cu verdeata ca condiment,fructa,sola spunea nu amesteca piinea cu carne,toate amestecaturile estea care te ingrasa de mori si face rau la sanatate.
dute 3ori minimum la sala de sport,mergi pe jos cit de mult poti
nu minca grasuri,prajit,putina putina sare,oloi,putin condiment,fa dragoste mai multa ca ajuta la tot!!!!!
in rest disteazate cind e de distrat,lucreaza cind e de lucrat invata mai mult decit ai de invatat(nu mi so mai primit niciodata)si fa dragoste cind vrei si unde vrei,peste tot :D
oby
08-08-2006, 02:57 AM
oameni buni, amore eu nu vb de slabit, eu vb de mod sanatos de viata.
da ce imi ziceti despre alcool?
inesa
08-08-2006, 10:46 PM
asta nui ptru slabit,aista e modul meu de a minca si de a sta bine :)trai
oby
08-10-2006, 04:24 AM
vreu sa vb despre actiunea alcoolului.. ce efecte are asupra modului sanatos de alimentatie
si vreau sa intreb despre cum de mixat toate alimentele pozitive mentionate mai sus... ca sa fie eficient pt organism.
-oby-
09-18-2006, 04:57 AM
doamne baieti eu chiar ma simt raaau .. ba ma doare una,ba alta... poate eu voi muri peste o zi doua? sau ce is cu chimbarile astea in organism?
irinita
09-19-2006, 05:06 AM
alcoolul,tigarile si toate tipurile de droguri dauneaza mult sanatatii, te omoara.
in primul rind , fara droguri, multa cafea nu , sa maninci bine, (mincarea mediterrana , cred ca e cea mai buna pentru a duce un mod sanatos de viata), sa dormi suficient, si sa te misti putin( chiar daca ar fi sa mergi 4 km pe zi ,dimineata, dimnesheoara)
-oby-
09-19-2006, 12:18 PM
ce inseamna sa te misti putin
da exemplu de mancare meditereaneana si cateva retete
PiggyEFromHell
09-19-2006, 04:33 PM
Vrea sa zica cam ceea ce se mananca in italia si tarile inconjuratoare.
-oby- cauta niste site-uri specializate mai bine.
-oby-
09-19-2006, 07:59 PM
da poate eu cu tine vreau sa discut..ce naiba?
irinita
09-23-2006, 01:46 AM
Vrea sa zica cam ceea ce se mananca in italia si tarile inconjuratoare.
-oby- cauta niste site-uri specializate mai bine.
ce vreai sa spui, ca eu nu stiu de mincare mediterana ?
mda...vad ca vreai sa discutam serios...
irinita
09-27-2006, 10:47 PM
ce inseamna sa te misti putin
da exemplu de mancare meditereaneana si cateva retete
sa te misti putin e sa faci putin sport, nu zic sa stai toata ziua sa faci gimnastica sau flexiuni,numai sa mergi normal juma' de ora , o ora. E foarte favorabil pentru organism.
In privinta mincarii mediterane, e favorabila la fel ca si sportul pentru organism, pentru ca e caracterizata prin bogatia productelor din care se face (bineficiul uleiului de masline , fructe si legume , peste ).
Un exemplu , de bucate ,este "LA PAELLA"(poate gasesti reteta in romana,ca e cam greu de tradus, sorry ) cel mai cunoscut tip de mincare in Spania. Salata cu laptuca(lettuce engl), tomate, ton si ulei de masline. Apoi alt fel de gustare: languste fierte , apoi prajite cu ulei de masline
-oby-
09-28-2006, 07:42 PM
ce vreai sa spui, ca eu nu stiu de mincare mediterana ?
mda...vad ca vreai sa discutam serios...
euas prefera sa disctuam serios, caci tine de sanatate! si ma intereseaza!
sa te misti putin e sa faci putin sport, nu zic sa stai toata ziua sa faci gimnastica sau flexiuni,numai sa mergi normal juma' de ora , o ora. E foarte favorabil pentru organism.
In privinta mincarii mediterane, e favorabila la fel ca si sportul pentru organism, pentru ca e caracterizata prin bogatia productelor din care se face (bineficiul uleiului de masline , fructe si legume , peste ).
Un exemplu , de bucate ,este "LA PAELLA"(poate gasesti reteta in romana,ca e cam greu de tradus, sorry ) cel mai cunoscut tip de mincare in Spania. Salata cu laptuca(lettuce engl), tomate, ton si ulei de masline. Apoi alt fel de gustare: languste fierte , apoi prajite cu ulei de masline
cunosc ce-i LA PAELLA... voi gasi reteta, merci.
daca mai poti da conceptul de mancare mediteraneana, sa-i inteleg sensul ca sa pot face retete by myself. mersi
fluturash
09-28-2006, 08:44 PM
am shi eu ceva de adaugat ds un mod de viatza sanatos:
recent lucrez la o companie care se ocupa de alimentarea corecta, shi de la ei am aflat ceva foarte contradictoriu pt moldoveni.
dejunul sa-l mininci singur
prinzul sa-l impartzi cu un prieten
shi cina sa o oferi dushmanului.
ashadar shtitzi ca dejunul este principalul in alimentatzie: nu e important cit mininci, dar important ca mincare care o consumi sa aiba cit mai putzine calorii shi cit mai multe vitamine. la prinz se mininca ca de obicei ceva satzios, dar seara e de preferabil doar o mica gustare.
dar la moldoveni shtitzi cum e : dimineatza cafea, la masa nika fara piine shi seara dupa 22.00 mincare grasa cu foarte multe calorii.
de ceva timp ma conduc shi eu dupa acestregim shi parca e mai ok.
shi inca o intrebare pt fetele care se delectau cu mincare mediterana:de ce sa nu mincam ceva mai aproape de clima noastra, profitind de legumele shi fructele noastre crescute intr-un mod mai natural decit in alte tzari?
solara
09-28-2006, 09:02 PM
Nu mi se pare prea sanatoasa bucataria mediteraneeana; spaniolii prajesc in ulei tot ce gasesc (am gasit retete cu untura), francezii mananca extrem de gras; uleiul de masline e sanatos in salate, in nici un caz prajit (cand e cancerigen).
Si se vede; primul cancer la spanioli e cel digestiv (e posibil sa existe si-o predispozitie genetica, dar mi s-a facut rau cand i-am vazut in ce hal mananca).
-oby-
09-29-2006, 01:10 AM
probabil aveti dreptate in ce ati zis. ma refer la solara si flutrash.
insa pana acum opinia mea e urmatoarea. cum mancam acasa, imi displacea enorm... poate de aia nu ma simt bine si am exces de greutate.
in Paris, m-am pus pe altfel de regim. nimic slabit, doar ca foloseam aceleasi produse ca si in MD, legume si frutcte multe si variate...
ma interesea mancarea mediteraneana pe care pot s-o studiez si sa vad daca in primul rand e santoasa, ca sa o pot consuma si sa o mananc cu placere, la fel si sa o pregatesc cu placere. totusi aici exista mai multe posibilitati de a varia mancarea, cat si tot felul de condimente si adausuri...de ce n-am putea sa fac mancarea mai gustoasa si mai folositoare? plus ca sunt atrasa de mediteranean si de tot ce e usor si placut...
irinita
09-29-2006, 02:24 AM
Nu mi se pare prea sanatoasa bucataria mediteraneeana; spaniolii prajesc in ulei tot ce gasesc (am gasit retete cu untura), francezii mananca extrem de gras; uleiul de masline e sanatos in salate, in nici un caz prajit (cand e cancerigen).
Si se vede; primul cancer la spanioli e cel digestiv (e posibil sa existe si-o predispozitie genetica, dar mi s-a facut rau cand i-am vazut in ce hal mananca).
m-am informat despre cancerul digestiv, insa nu am vazut in nici intr-un caz ca acesta sa fie provocat de uleiul de masline, mai bine zis de o alimentatie rea, fumat, alcool, consumul de carne afumata ( ce in Spania se consuma excesiv)etc etc... Pe cind beneficiile uleiului de masline,in contra ,poate sa disminue riscul unui cancer, avind in compozitia lui acizi grasi nu saturati (¿? Nu stiu daca ma exprim bine ) previne formatia radicalilor liberi.Si cred ca nu importa fie prajit ori ne prejit, propietatile lui nu dispar odata prajit. ( scuzati repetarea )
ps: spaniolii au alimentatie rea insa nu toti(ca peste tot ), cine vrea sa ingrijeasca de sine , ingrijeste.:')
irinita
09-29-2006, 02:33 AM
am shi eu ceva de adaugat ds un mod de viatza sanatos:
recent lucrez la o companie care se ocupa de alimentarea corecta, shi de la ei am aflat ceva foarte contradictoriu pt moldoveni.
dejunul sa-l mininci singur
prinzul sa-l impartzi cu un prieten
shi cina sa o oferi dushmanului.
ashadar shtitzi ca dejunul este principalul in alimentatzie: nu e important cit mininci, dar important ca mincare care o consumi sa aiba cit mai putzine calorii shi cit mai multe vitamine. la prinz se mininca ca de obicei ceva satzios, dar seara e de preferabil doar o mica gustare.
dar la moldoveni shtitzi cum e : dimineatza cafea, la masa nika fara piine shi seara dupa 22.00 mincare grasa cu foarte multe calorii.
de ceva timp ma conduc shi eu dupa acestregim shi parca e mai ok.
shi inca o intrebare pt fetele care se delectau cu mincare mediterana:de ce sa nu mincam ceva mai aproape de clima noastra, profitind de legumele shi fructele noastre crescute intr-un mod mai natural decit in alte tzari?
cind pot sa profitez de a minca fructele si legumele din moldova , o fac, pentru ca stiu ca sunt de zeci de ori mai bune de cit de prin tzarile astea, insa cam nu prea des pot sa profitez...asa ca ma impac cu gindul ca si astea tot sunt bune , si tot au aceleasi vitamine .
ps: mincarea mediterana nu consista specific in a minca fructe si legume , pentru ca ne-am referi la vegetariani ...eu ma refer la toate bunatatile care le are marea : langoste , peste , ton... pregatite in diferite moduri ... si daca mai adaugi si citeva legume (salate, insa nu excesiv) se primeste o alimentatie Super
oby, te asigur ca mincarea mediterana e 100% sanatoasa, tu daca esti prin franta (daca am inteles bine ) , nu ai auzit de asa ceva ??
-oby-
09-29-2006, 04:06 AM
dspre ce sa aud?
am zis ca am pus accentul pe fructe si legume la are am pasiune de mica, dar nu am avut mare acces.
prefer si fructele de mare..
tono imi place f. mult.. fac salate cu el si alte mancaruri...
eu te inteleg ca zici ca e 100% sanatoasa,insa as vrea referiinte si linkuri sa ma documentez si eu...
fluturash
09-29-2006, 09:20 PM
eu nu ma refeream doar la legume,dar shi la carne, sa shtitzi ca e foarte important sa mininci carne, daca nu preferi pe cea de animal, ramine peshtele care e super gustos shi e shi ok pt organism
solara
09-30-2006, 05:19 PM
m-am informat despre cancerul digestiv, insa nu am vazut in nici intr-un caz ca acesta sa fie provocat de uleiul de masline, mai bine zis de o alimentatie rea, fumat, alcool, consumul de carne afumata ( ce in Spania se consuma excesiv)etc etc... Pe cind beneficiile uleiului de masline,in contra ,poate sa disminue riscul unui cancer, avind in compozitia lui acizi grasi nu saturati (¿? Nu stiu daca ma exprim bine ) previne formatia radicalilor liberi.Si cred ca nu importa fie prajit ori ne prejit, propietatile lui nu dispar odata prajit. ( scuzati repetarea )
ps: spaniolii au alimentatie rea insa nu toti(ca peste tot ), cine vrea sa ingrijeasca de sine , ingrijeste.:')
Am zis de uleiul prajit, nu de uleiul pus in salate; consumul de afumaturi e alta cauza a cancerului digestiv. Evident ca-sischimba proprietatile la temperaturi inalte.
Uleiul prajit nu e la fel cu cel neprajit (nici cartoful nu e la fel crud sau fiert; nici carnatul crud nu-i la fel cu cel prajit); la temperatura ridicata acizii grasi formeaza acroleina (cancerigena).
Am spus despre mancarea spaniola in general, pt ca si ei se lauda cu beneficiile dietei mediteraneene (care-o fi aia, ca numai benefic nu-i ce mananca ei)
PS: acizii grasi la care te referi se numesc in romana "nesaturati" ;)
PiggyEFromHell
10-02-2006, 02:00 PM
Spaniolii nu au o mancare chiar atat de buna. De fapt ei mananca mult picant. Italienii sunt cei mai atenti la mancare dar mananc si ei cam tot. Nu tre' sa te bazezi pe dieta nationala, pentru ca ea contine tot.
Sa mananci multe fructe si legume, carne de peste si produse de mare, peste gras (nu stiu daca e corect asa zis), care contine niste grasimi cu efecte benefice. Si peste normal. Tono din conserve e normal, tono abia prins e gras.
Brazeturile si cascavalul tare contne multe grasimi. Cele moi mai putin. E bine sa consumi carbohidrati din cartofi, paste, paine, si orice alta sursa vegetala in schimb de zahar. Dar exista exceptii. Grasimea de animale nu e recomandata, poate doar in cazul in care traiesti intr-un climat rece.
Personal mananc tot, si slanina, dar rar, cand am pofta. In general mananc sanatos.