Daca tot e vara..si e canicula...cred ca tema asta e binevenita:D
Intrebarea mea este:
Stie cineva care este cea mai recomandata apa minerala de pe piatza noastra?/ ce elemente tre' sa contina apa minerala de "calitate" (in special cea plata)?
adrenalina
07-24-2006, 04:28 PM
eu nu prea ma pricep la elementele continute, insa eu beau numai apa plata. nu imi place apa carbogazoasa... de obicei consum Dorna sau Borsec, in functie de ce gasesc. si sunt destul de ficela acestor doua marci.
linar
07-24-2006, 04:37 PM
adrenalina, si de ce totusi esti fidela acestor doua marci?...din cauza publicitatii sau esti deja obisnuita sa cumperi doar astea?...eu consum la fel apa plata - Dorna sau Izvorul minunilor...dar din obisnuinta si pt ca imi place gustul, dar totusi cred ca tre sa tinem cont si de continutul elementelor....hmm..poate vine cineva sa ne spuna...
semidia
07-24-2006, 04:40 PM
linar folosesc Borsec pentru ca pare mai gustoasa,putin mai delicata si usor carbogazoasa,cat despre apa plata o prefer pe cea de la izvor....noroc ca inca mai exista in tara asta si izvoare curate:)
solara
07-24-2006, 05:09 PM
Crezi tu, semidia, ca-s curate izvoarele alea? N-as garanta ca nu s-a pisat vreo oaie in ele.
Izvorul minunilor nu beau (mi se par niste mizerii periculoase toate produsele European food & drinks; ca nu mai tin minte ce am auzit despre ei, in afara de povestile despre inceputurile afacerilor, cand imbuteliau apa de la robinet si sucuri facute in casa)
Din cate stiu apele minerale trebuie sa NU contina nitriti si nitrati (NO2, NO3), ca aia sunt urme biologice de la cine stie ce vietate. Am gasit pe o apa, dar nu mai stiu pe care, notati si niste nitrati.
linar
07-24-2006, 05:18 PM
solara stii cumva vreun produs care sa nu contina acesti nitrati?..si inca ceva am putea fi 100% siguri ca ceea ce scriu ei pe ambalaj e adevarat?....tu ce produs consumi?
semidia
07-24-2006, 05:27 PM
Crezi tu, semidia, ca-s curate izvoarele alea? N-as garanta ca nu s-a pisat vreo oaie in ele.
Probabil,desi nu prea cred, oricum trebuie sa avem in vedere si ploile care cad si aduc cu ele elemente poluante,de fapt se poate vorbi de o poluare generala a apelor,putine sunt locurile curate si mentinute asa,numai in mana omului se afla atat depoluarea cat si poluarea,principalul distrugator al ecosistemelor.
solara
07-24-2006, 05:34 PM
Pai cam toate ar trebui sa NU contina nitrati. Pe una singura am citit ca ARE, dar nu-mi amintesc pe care.
Eu cumpar dorna plata. Nu stiu sa spun care-i cea mai buna, cumpar destul de rar si n-am dat prea mare importanta.
Cred ca poti fi sigura de ce scrie pe eticheta... Presupun ca-s verificati de protectia consumatorului din cand in cand.
PiggyEFromHell
07-24-2006, 09:50 PM
Presupun ca tre' sa cauti apa fara rahaturi in ele. Dar in rest e bine sa alegi dupa gust pentru ca organismul iti spune de cele mai multe ori singur ce vrea. Daca iti place mai mult Borsec decat Izvorul Minunilor atunci cumperi borsec. Imi aduc aminte o fraza spusa de un comic italian care zicea:" Pe vremuri te duceai tu la medic si ii ziceai ca te simti rau. Astazi vine medicul la tine si iti zice:
- Nu care cumva ca ti-e rau? Ai o boala. Iti prescriu un tratament (alaturi de nota de plata)."
Eu aleg in general dupa gust si numele firmei care produce. Dar si aici, cum spunea solara, cine stie ce fac ei?
OFFTOPIC
solara, esti unguroaica? Just curios.
solara
07-24-2006, 11:14 PM
eu consum la fel apa plata - Dorna sau Izvorul minunilor...dar din obisnuinta si pt ca imi place gustul
folosesc Borsec pentru ca pare mai gustoasa,
Dar in rest e bine sa alegi dupa gust
M-ati innebunit cu gustul... Mie toate mi se par la fel; o sa iau mai multe odata sa le compar.
(nu, nu-s unguroaica, de unde ti s-a nazarit? Daca de la semnatura, iti zic ca nici Imre Kertesz nu-i, e evreu din Ungaria)
dictionar
07-24-2006, 11:23 PM
eu am ris cu pofta 2 minute, apoi m-am gindit de fapt ce e un izvor, la mine izvorul se asociaza, anume cu teava ceea care se gaseste in mijlocul unui deal mare sau in padure, de obicei la tara si prin ea curge apa, si imi inchipuiam cum oare s-o pisat oaia in izvor impotriva curentului :lola: de fapt izvor este si ceea ce noi in Md ii spunem fintina, de obicei noi facem diferenta dintre izvor si fintina :)
Apa de la o fantina caresa gaseset intro localitate urbana nu are cum sa fie sanatoasa, sau mai ales daca e la tara, iar la 2 metri o cogineata, de porci, gaini, grajd de vaci, nu are cum sa fie sanatoasa, tot felul de substante nocive patrund in apele subterane.
In MD imi placea izvorul minunilor, dar consumam si plata Real ca era mai ieftena. Aici mai mult carbogazoasa, de aceasta pot sa beau gratis :D
solara
07-24-2006, 11:27 PM
Cred ca Semidia se referea la izvoarele de munte... Dar cum sa fii sigur ca apa care curge pe sub pietre izvoreste chiar de acolo, nu de mai sus, si ca nu s-a pisat vreun animal in ea in amonte?
Hai ca mi s-a facut dor de munte :(
linar
07-25-2006, 11:23 AM
Presupun ca tre' sa cauti apa fara rahaturi in ele. Dar in rest e bine sa alegi dupa gust pentru ca organismul iti spune de cele mai multe ori singur ce vrea. Daca iti place mai mult Borsec decat Izvorul Minunilor atunci cumperi borsec.
very funny piggye...(fara rahaturi...)...ma intereseaza mai mult care e componenta normala de elemente pe care tre sa contina apa minerala pentru ca..am facut un mic studiu..dar doar din 4 produse(mai multe nu aveam acasa) si deci:
So...la elementele astea ma refer..personal nu stiu care sunt limitele...ce tre si ce nu tre sa contina apa...asta e problema....
PiggyEFromHell
07-25-2006, 02:38 PM
linar, sincer sa fiu habar n-am. Poate cauti pe google, standardele ISO.. sau EU? Ministerul Sanatatii ce zice? Eu aleg dupa gust in general. Oricum mai schimb din cand in cand marca pe care o beau. O sa mai caut si daca aflu ceva bag un post.
OFFTOPIC
solara, eram curios, putin imi pasa de ce rasa esti, nu fac descriminari de acest tip. Si nu il cunosc pe Imre Kertész.
PiggyEFromHell
07-25-2006, 03:04 PM
http://www.eatwell.gov.uk/
Aici sunt niste informatii utile. Si nu doar despre apa minera ci despre multe alte chestiuni (mancare, greutate, etc).
linar
07-25-2006, 05:32 PM
esti o scumpete piggye:D..site-ul e SUPER bun
am gasit ce cautam:)
http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/watercons-regs.pdf
paginile 18 si 19