PDA

View Full Version : Dupa usa inchisa...

coolgreetings
06-15-2006, 05:07 PM
Mergem la ambasada, stam in rand pentru o viza, nu dormim cu noptile sperand ca autoritatile ne vor da accept ca sa plecam acolo unde usa e inchisa fara o "pata" verde in pasaportul albastru cu inscriptia "Republica Moldova".
Ce facem in strainatate? Ce ne-a facut sa parasim meleagurile natale? Am gasit fericirea departe de casa?

PiggyEFromHell
06-15-2006, 05:46 PM
Eu am plecat din motive de studii. Dar voi ramane din cauza banilor probabil.

Wednesday
06-15-2006, 08:55 PM
cauza studii+amour :)
va trebui sa raman probabil ca sa fac cercetari care vreau eu :)

olgutsa
06-16-2006, 04:23 PM
Eu asi modifica tema "Usa inchisa" in "Deschiderea mai multor usi" sau cam asa ceva, dintr-o perspectiva mai pozitiva.

Am plecat din cauza studiilor, dar nu vreau la moment sa ma intorc in MD, din cauza la mai multi factori, dintre care:

1) Posibilitati mai multe de dezvoltare profesionala in Vest
2) Libertatea presei din Vest
3) Posibilitati de calatorie
4) Posibilitati de a trai intr-o cultura straina si largirea orizontului
etc. etc. etc.

coolgreetings
06-16-2006, 04:33 PM
Olgutsa, si pe ce meleaguri te-a "aruncat" destinul? Sa inteleg ca esti in Germania?
"4) Posibilitati de a trai intr-o cultura straina si largirea orizontului".
Imi pare un motiv straniu, pentru a ramane o viata intr-o tara straina.

Ce studiezi? Ceva legat de Jurnalism, Politica sau Juridica?

olgutsa
06-16-2006, 05:11 PM
Da, traiesc la moment in Deutschland. Cine a spus ca voi ramine o viata aici? ;-), poate ma intorc odata in Moldova sau poate somewhere else, who knows? Nimeni nu stie ce aduce viitorul, dar sper sa-mi aduca niste experiente frumoase si interesante. Din pacate, MD nu e tara inca care sa-mi ofere ceva nou si interesant.

Fals, sunt economist si tu?

Olgutsa

Olgutsa, si pe ce meleaguri te-a "aruncat" destinul? Sa inteleg ca esti in Germania?
"4) Posibilitati de a trai intr-o cultura straina si largirea orizontului".
Imi pare un motiv straniu, pentru a ramane o viata intr-o tara straina.

Ce studiezi? Ceva legat de Jurnalism, Politica sau Juridica?

coolgreetings
06-16-2006, 08:54 PM
Well, depinde din ce punct de vedere privesti "nou(l)" pe care nu ti-l poate oferi Moldova. ;) Ar veni un strain sa invetze la noi i s-ar parea totul nou si interesant. :)

Student, directia politica

olgutsa
06-16-2006, 09:02 PM
Ai dreptate! ;-). Moldova e o tara super-interesanta pt. straini!

Olgutsa

Well, depinde din ce punct de vedere privesti "nou(l)" pe care nu ti-l poate oferi Moldova. ;) Ar veni un strain sa invetze la noi i s-ar parea totul nou si interesant. :)

Student, directia politica

ka_sasha
06-17-2006, 02:23 AM
nu super... da' super-puper...
kiar in Moldova au ce vedea....

Manix
07-12-2006, 09:59 PM
eu la fel sunt peste hotare, in SUA.... am fost prima data prin 2001 printr-o programa de schimb si mi-a placut foarte mult (in special sistemul lor de invatamant - mult mai obiectiv si normal cal al nostru din MD). Planuri pe viitor - in 2007 termin masteratul si sper sa primesc oferta de lucru aici... in MD n-am ce cauta pana cand deoarece n-am bani si nici n-o sai fac cat de destept n-as fi (as trebui sa m-apuc de furat, ceea ce nu-mi sta in fire). Pe termen lung... sper sa strang suficienti bani si sa ma mut mai aproape de Moldova - posibil chiar in Romania (daca se va integra in UE)...

solara
07-13-2006, 10:07 PM
Pe termen lung... sper sa strang suficienti bani si sa ma mut mai aproape de Moldova - posibil chiar in Romania (daca se va integra in UE)...

Pe termen lung poate-ti vine mintea la cap ;) Ca doar nu de prea mult bine pleaca atatia romani... Iar imediat dupa ce vom intra in UE ne va fi tare greu... Si mi-e teama ca asa cum tranzitia de dupa revolutie nu prea s-a terminat, si perioada de adaptare postintegrare va fi anormal de lunga.

Arina
07-13-2006, 10:37 PM
sunt acasa. si asa cum am mai fost peste hotare si mi-a fost bine, acasa vreau sa raman... si la masterat ma gandesc peste hotare, dar nu ma omor. si sa nu fie mai mult de un an... caci acasa e cel mai bine!
duceti-va toti!!! eu voi ramane cu tara asta... si sa incercati apoi sa vreti sa veniti inapoi! nu va primesc! ...deh, se duc si asteapta ca aici sa se faca mai bine... si apoi poate sa se intoarca. of... as zice mai la greu, dar ma abtin.

Manix
07-14-2006, 12:47 AM
Pe termen lung poate-ti vine mintea la cap ;) Ca doar nu de prea mult bine pleaca atatia romani... Iar imediat dupa ce vom intra in UE ne va fi tare greu... Si mi-e teama ca asa cum tranzitia de dupa revolutie nu prea s-a terminat, si perioada de adaptare postintegrare va fi anormal de lunga.

Ce-i care pleaca, pleaca din diferite motive: uni la studii, altii la lucru (am in vedere lucru normal prin companii, da nu la strans pomusoare, sau ingrijitul batranilor), altii la strans pomusoare sau ingrijitul batranilor :). Eu am avut in vedere ca daca voi reveni la tara, voi reveni atunci cand voi avea ceva capital si-mi voi putea deschide ceva afaceri.... si am spus Romania si nu Moldova, anume din cauza ca va fi in UE si vor exista legi care imi vor apara investitiile asa ca sa nu se gaseasca destepti si sa-ncepa sa fac lobby pe la guvern, parlament ca sa-mi inchida afacerile. Asa ca mintea mea e inca la cap, nu-ti face griji in privinta asta ;)

solara
07-14-2006, 02:11 AM
Manix, esti departe de Ro si nu stii cum se schimba legile, cum nu se aplica... Poate or sa se jeneze in UE, nu stiu... Eu mi-am pierdut orice speranta, acum mi-e doar greata. Atat.
Am o pacienta de 7 luni (care ma place teribil, poate pt ca-s singura care n-o chinuie, ceilalti ba se uita cu forta in gatul ei, bai ii fac injectii, eu sunt singura care se joaca cu ea si o alinta). Ma-sa e o tiganca tanara (cu vreo 3 ani mai mica decat mine) frumoasa de pica; am stat azi ceva mai mult de vorba cu ea si m-a facut sa ma simt bine toata ziua. Copilul s-a nascut in Spania (nu stiu daca e cetatean spaniol, mi-a fost prea ciuda ca sa intreb cand s-au internat, poate o sa ma lamuresc cand oi mai vorbi cu ea). Ma-sa a vrut sa stea internata in maternitate, spaniolii nu i-au dat voie, asa ca s-a pus pe spart geamuri (cel putin asa povesteste, nu stiu daca e in intregime adevarat) si au lasat-o. Tiganii astia se poarta intotdeauna de parca li s-ar cuveni totul. Asa ca fata a nascut la spital prin cezariana (din ce a platit? Io nu mi-as permite), s-a intors linistita in Ro cu masina sau autocarul (nu stiu exact, dar sigur nu cu avionul), a trecut prin toata Europa fara nici o jena, fara nici o problema. O ascultam cum povestea si muream de ciuda in sinea mea pt ca fusesem in Sp cu tot tacamul (vauchere, drum intors platit) si fusesem intrebata de vamesii spanioli in detaliu cu ce ma ocup (tiganii astia cu ce se ocupau?). Azi am stat mai mult de vorba cu ea; nu despre vize si granite si Spania, ci despre tot felul de nimicuri. Dupa (maxim) juma de ora de palavre, eram deja alt om. Avea fata asta un optimism in ea de-am amutit. Nu-mi venea sa cred cat de lejer si liber batea Europa (nu era vrajeala, asistenta mi-a spus ca nu i-a venit sa creada cate vize avea in pasaport), in timp ce eu nu stiam cum sa fac rost de invitatie ca sa pot vedea Spania de capul meu, nu tinuta in loc de vreo rezervare la hotel. Era atat de senina si atat de putin ii pasa de reguli...(cu o zi in urma m-am certat cu un alt tigan care intrase in afara orelor de vizita, de parca era la el acasa). Si atat de naturala era conversatia... Ma tutuia fara inhibitii, imi facea complimente, era mortala cand vorbea (o topica putin modificata, poate ca nu gandea in romana, cu fiica-sa vorbea numai tiganeste si apoi imi traducea).
Ma gandesc ca eu, cu mult mai multa scoala decat ea, intotdeauna calatorind legal, imi fac atatea probleme cand vad conditiile de intrare in anumite tari, de parca m-as face vinovata de ceva.

Arina, de ce e cel mai bine acasa?

Manix
07-20-2006, 06:14 PM
Manix, esti departe de Ro si nu stii cum se schimba legile, cum nu se aplica... Poate or sa se jeneze in UE, nu stiu... Eu mi-am pierdut orice speranta, acum mi-e doar greata. Atat.

Pai tot e mai bine decat in MD... si pe urma eu nu vreau sa-mi petrec anii de batranete in SUA... pe mine chiar ma inspaimanta acest gand... aici batranii nu sunt respectati deloc.... copiii ori ii baga prin case pentru batrani, ori nici nu-si fac griji de ei... cei ce au reusit sa mai adune ceva bani isi cumpara case prin Florida si se duc in comunitati unde sunt si alti batrani asa ca sa se ajute unul pe altul.

Acasa insa e altceva... chiar daca nu voi avea pe nimeni care sa ma ajute la batranete, cel putin voi fi acasa...

2008.