PDA

View Full Version : Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani

Frontist
06-10-2006, 09:31 PM
Asociatia Stiudentilor Crestini Ortodocsi Romani din Republica Moldova(A.S.C.O.R.), este o organizatie care are drept scop promovarea ortodoxiei in rindurile tinerii generatii, precum si in intreaga societate. Deasemenea A.S.C.O.R. va incerca de a se implica si a solutiona problemele acute din societatea noastra, cum ar fi Violenta in familie, HIV/SIDA, alcoolismul si narcomania s.a.
A.S.C.O.R. pledeaza pentru familia crestina care trebuie sa-si recapete statutul de celula de baza a societatii! Pentru educatia Tinerilor in spirit crestinesc prin introducerea obiectului de studiu al religiei in scoala! Pentru pastrarea traditiei neamului Romanesc si dainuirea lui.
A.S.C.O.R. activeaza cu binecuvintarea Inalt-presfintitului Petru, a Mitropoliei Basarabiei in cadrul Patriarhiei Romane.

Ca parteneri avem pe : Misiunea sociala Diaconia www.diaconia-md.org
Centrul de pelerinaje "Emaus".

In perioada 10- 21 iunie 2006 are loc pelerinajul cu genericul"ARDEALUL* ALBA IULIA lui Mihai Viteazul"
Timp de 3 zile pelerinii vor vizita un sir de manastiri si biserici.
Incepind de astazi la :"Berivoii Mari; ""Dejani""Brincoveanu" apoi participarea la vecernie, vizitarea mormintului I.P.S. Dr. Antonie Plamadeala - Mitropolitul Ardealului,dupa care Vor urma "Cuvinte duhovnicesti cu parintele Teofil Paruianu"
Mine De sarbatoarea Pogorirea Sfintului Duh- Rusaliile(stil nou) SIBIU:
Catedrala Mitropoliei; Alba Iulia: "Catedrala Reintregirii"- sf. liturghie, vizitarea monumentului lui Mihai Viteazul, si a Muzeului Unirii; Apoi la Biserica RAMET la vecernie;
Ziua a 3-a. Preasfinta treime AIUD: Biserica-Memorial; SIGHISOARA- Perla Transilvaniei. Vizitarea Casei-Memorial "Vlad Tepes";Apoi in BRASOV: La Biserica Sf. Nicolae, Muzeul-Prima scoala romaneasca;BISERICA NEAGRA, Si piata satului.

Sa-i aiba Domnul in paza sa!

Date de contact :
A.S.C.O.R.- ascor-basarabia@yahoo.com
sfintatreime@yahoo.com
+(373) 79774481;
Centrul de pelerinaj "Emaus":
tel:0(22) 47-38-81, 33-13-10, (orele 9-12 si 19-21), mob: 0- 790-73829, 0693-36366.

Misiunea Sociala "Diaconia":
Chisinau, str.Columna 101 Ap.8
Tel/Fax: (+373 22) 211263

E-mail: office@diaconia-md.org

Sventlana
06-10-2006, 09:33 PM
HIF/SIDA, ]
din cite stiu respectivul virus se numeste HIV
doar ca sa fii sigur:)

Frontist
06-10-2006, 09:39 PM
Mersy, esti draguta! am obosit :)

Va invit sa download-ati aceasta mica brosura care aduce o noua viziune asupra lui Karl marx, este o carte pe care nu veti gasi in bibliotecile din RM.
Lectura placuta!

modificat la cererea lui Frontist - Husky40

Frontist
06-11-2006, 12:25 AM
ASCOR ureaza tuturor fericire si multa sanatate, pace in suflet si in casa cu ocazia sfintei sarbatori a Rusaliilor sau Duminca Mare, cum i se spune in popor. va aducem un scurt istoric despre aceasta sarbatoare!
DOMNUL SA VA OCROTEASCA!!!

Duminica Rusaliilor, Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh

Duminica Cincizecimii (Dominica Pentecostes, Piatidesiatnita) sau a Pogorarii Sfantului Duh, numita in popor si Duminica mare, este sarbatoarea anuala a pogorarii Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli, eveniment pe care ni-l istorisesc Faptele Apostolilor (2,1-4) si cu care se incheie descoperirea fata de lume si de creatie a lui Dumnezeu, Cel in treime. Ea cade totdeauna la 10 zile dupa inaltare sau la 50 de zile dupa Pasti, cand a avut loc evenimentul sarbatorit si cand evreii isi serbau si ei praznicul Cincizecimii. Este totodata sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, caci in aceeasi zi, in urma cuvantarii insufletite a Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism circa 3.000 de suflete, care au alcatuit cea dintii comunitate crestina din Ierusalim (Fapte II, 41), nucleul Bisericii de mai tarziu. Nu incape indoiala ca Rusaliile sunt cea mai veche sarbatoare crestina impreuna cu cea a Pastilor, fiind praznuita inca din vremea Sfintilor Apostoli, ca o increstinare a sarbatorii iudaice corespunzatoare. Despre ea amintesc si Sf. Apostol Pavel (1 Cor. 16,8) si Sf. Luca (Fapte 20,16). E numarata si in Constitutiile Apostolice printre sarbatorile in care sclavii se cuvine sa fie eliberati de muncile obisnuite. Despre ea mai amintesc: Sf. Irineu (+ 202), Tertulian, Origen, Canonul 43 al Sinodului din Elvira (c. 300), Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (care opreste ingenuncherea in ziua Rusaliilor), Sf. Epifanie s.a. Marii predicatori din secolele IV si V ne-au lasat o multime de panegirice in cinstea acestei sarbatori, iar in a doua jumatate a secolului IV pelerina apuseana Egeria ne descrie modul cum era sarbatorita pe atunci la Ierusalim. Pana catre sfarsitul secolului IV si inceputul secolului V Cincizecimea era o dubla sarbatoare: a inaltarii Domnului si a Pogorarii Sfantului Duh, asa cum o descrie, de altfel, inca din prima jumatate a secolului IV, Eusebiu al Cezareei. Dar, precum am aratat la sarbatoarea inaltarii, aceasta a fost fixata, de pe la 400 inainte, in ziua a 40-a dupa Pasti, cum este pana astazi, Cincizecimea ramanand numai ca sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh.
Nu numai ca vechime, ci si ca importanta, sarbatoarea Rusaliilor vine indata dupa Pasti. In timpul privegherii din ajun, se facea odinioara botezul catehumenilor. Ca si la Pasti, erau oprite ingenuncherea si postirea in toate zilele Cincizecimii; erau interzise jocurile din circuri si palestre, spectacolele pagane de teatru etc. Se impodobeau casele, in semn de bucurie, cu flori si ramuri verzi, indeosebi de nuc sau de tei, asa cum se face pana azi, obicei mostenit de la evrei, la care Cincizecimea era si sarbatoarea premitiilor din flori si fructe. In biserici se aduc si azi frunze verzi de tei sau de nuc, care se binecuvanteaza si se impart credinciosilor, simbolizand limbile de foc ale puterii Sfantului Duh, Care S-a pogorat peste Sfintii Apostoli.
De sarbatoarea Rusaliilor apartin o sumedenie de datini, credinte si rituri religioase populare, legate de pomenirea generala a mortilor din sambata precedenta (Sambata mortilor sau Mosii de vara).

Frontist
06-12-2006, 07:42 PM
Aceste frumoase cuvinte lea rostit parintele Cleopa in fata mirenilor in sfinta zi a cincizecimii!
Sa-l pomenim numai de bine pe Parintele Cleopa care a fost un om de mare cumintenie si smerenie!

Iubiti credinciosi,

Astazi este Duminica Cincizecimii, numita si Duminica Rusaliilor sau Duminica Mare. Astazi, la 50 de zile de la Inviere si la zece zile de la Inaltarea Domnului la cer, a fost trimis pe pamint in chip de limbi de foc Duhul Sfint Mingiietorul, a treia persoana a Preasfintei Treimi, "Care din Tatal purcede", cum marturisim in Crez. El a fost trimis de catre Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru a desavirsi opera de rascumparare si mintuire a neamului omenesc prin jertfa Sa de pe Cruce. Mai inainte de patima Sa, Mintuitorul spunea ucenicilor Sai: De ma iubiti, paziti poruncile Mele si Eu voi ruga pe Tatal si alt Mingiietor va va da voua ca sa fie cu voi in veac, Duhul Adevarului, pe Care lumea nu poate sa-L primeasca, pentru ca nu-L vede, nici nu-L cunoaste. Voi il cunoasteti, ca ramine la voi si va fi in voi va fi. Nu va voi lasa orfani. Voi veni la voi... (Ioan 14, 15-18).

In alt loc Mintuitorul iar fagaduieste Apostolilor, si prin ei tuturor celor ce vor crede in El, pe Duhul Sfint, zicind: Iar cind va veni Mingiietorul, pe Care Eu Il voi trimite voua de Tatal, Duhul Adevarului, Care de la Tatal purcede, Acela va marturisi despre Mine (Ioan 15, 26). Iar scopul trimiterii Sfintului Duh pe pamint ni-l descopera Domnul nostru Iisus Hristos, zicind: Iar cind va veni Acela, Duhul Adevarului, va va calauzi la tot adevarul; caci nu va vorbi de la Sine , ci cite va auzi va vorbi si cele viitoare va va vesti. Acela Ma va slavi pentru ca din al Meu ia si va vesteste voua (Ioan 16, 13-14).

Deci ce trebuie sa stim noi despre Sfintul Duh? Ca este a treia persoana a Preasfintei Treimi, ca purcede de la Tatal si ca a fost trimis in lume prin Fiul, dupa inaltarea Sa la cer. Dar de ce a venit pe pamint la zece zile dupa Inaltarea Domnului? Pentru ca Fiul lui Dumnezeu, cind S-a inaltat la cer, a zabovit cite o zi la fiecare din cele noua cete ingeresti pentru a le innoi si bucura prin Invierea Sa. A zecea zi, spun unii Sfinti Parinti, dupa ce Fiul S-a asezat de-a dreapta Tatalui pe tronul slavei Sale, a trimis pe Duhul Sfint in lume.

De ce se numeste Sfintul Duh "Mangaietorul" si "Duhul Adevarului"? Pentru ca Duhul Sfint mingiie pe crestini cit sint pe pamint. El mingiie mamele care nasc si cresc copii, mingiie pe copiii orfani, pe saraci, pe infirmi, pe vaduve si pe cei bolnavi si pe batrini. Duhul Sfint mingiie si intareste in credinta si in rabdare pe mucenicii care rabda grele chinuri si isi dau viata pentru Hristos. Duhul Sfint mingiie pe credinciosi, pe calugari si pe slujitorii Bisericii in timpul rugaciunii si al grelelor ispite care vin asupra lor de la diavol, de la oamenii rai si din firea lor inclinata spre pacat. Duhul Sfint mingiie inimile celor smeriti si rivnitori pentru Hristos si mustra prin constiinta pe cei pacatosi care nu se pocaiesc.

Duhul Sfint se numeste "Duhul Adevarului" pentru ca prin El se marturiseste si se apara dreapta credinta pe pamint, se intaresc dogmele ortodoxe, se vesteste Sfinta Evanghelie in lume, se inspira sfintii, proorocii, ierarhii, preotii si cuviosii care pastoresc Biserica lui Hristos, care vestesc cele viitoare si povatuiesc sufletele pe calea mintuirii. Pe toate le sfinteste, le indrepteaza si le calauzeste "la tot adevarul" Duhul Sfint, care ramine cu noi "in veac", adica si pe pamint si in cer, dupa mutarea noastra la cele vesnice. Duhul Sfint "va marturisi" despre Hristos ca este Fiul lui Dumnezeu Mintuitorul si Judecatorul lumii si "va vesti", adica va descoperi celor alesi tainele Sale cele viitoare. Tot Duhul Sfint va mustra si va vadi necredinta celor lepadati de Dumnezeu, eresul si reaua credinta a sectelor rupte din sinul Bisericii, ca si rautatea pacatosilor robiti de pacate si nepocaiti.

Dar de ce a venit Sfintul Duh Duminica si in chip de limbi de foc s-a asezat pe capetele Sfintilor Apostoli aflati in foisorul Cinei din Ierusalim? Domnul a inviat Duminica, in ziua cea dintii a saptaminii, si tot Duminica pe la orele noua dimineata S-a coborit Duhul Sfint peste Apostoli, ca sa sfinteasca aceasta zi, ca zi de odihna vesnica a crestinilor in locul sabatului Legii Vechi si sa ne indemne Duminica dimineata, mai ales la biserica, pentru a asculta Sfinta Liturghie si cuvintul de invatatura din Evanghelie.

Frontist
06-12-2006, 07:43 PM
Limbile de foc ce s-au asezat peste Apostoli ca un vuiet si suflare de vint ce vine repede (Fapte 2, 1-4) simbolizau focul Duhului Sfint ce avea sa arda toata necredinta, tot eresul si pacatul in lume.

Prin limbile de foc ale Duhului Sfint s-au sfintit cei doisprezece Apostoli, s-a intemeiat in lume Biserica si urma sa se hirotoneasca diaconi, preoti si episcopi. Prin acest foc dumnezeiesc urmau sa se savirseasca cele sapte Taine ale Bisericii si sa se reverse peste crestini harul mintuitor al Duhului Sfint.

Iubiti credinciosi,

Iata cit de mare este praznicul de astazi! S-a inaltat Hristos la cer de-a dreapta Tatalui, dar a venit la noi Duhul Sfint Mingiietorul, ca sa ne sfinteasca, sa ne calauzeasca, si sa lucreze mintuirea sufletelor noastre. Noi toti care ne inchinam cu dreapta credinta Preasfintei Treimi, ne impartasim cu harul Duhului Sfint prin cele sapte Sfinte Taine intemeiate de Hristos. Prin botez devenim fii ai lui Dumnezeu dupa dar si fii ai Bisericii Ortodoxe. Prin taina Ungerii cu Sfintul Mir primim pecetea harului Duhului Sfint.

Prin spovedanie ne spalam si ne dezlegam de pacatele facute dupa botez, tot cu puterea harului dumnezeiesc, care impreuna cu Botezul si Mirungerea revarsa peste noi cel mai mult harul mintuitor al Duhului Sfint. La fel si ultimele trei Taine si mai ales Preotia, ne impartasesc in viata harul mintuirii, prin care ne curatim, ne iluminam si ne sfintim in Hristos.

Datoria noastra principala este sa nu intristam pe Duhul Sfint care este in noi de la botez, prin pacate.

Nici sa alungam pe Sfintul Duh de la noi prin necredinta, mindrie, desfrinare, ucidere si mai ales prin caderea in cursele sectelor. Am gresit? Sa ne pocaim de indata ca sa nu ne paraseasca Duhul Sfint. Spovedania si Sfinta Impartasanie ne ajuta in viata cel mai mult la mintuire. Sa nu le aminam la batrinete, ca sa nu murim asa, ca nu ne putem mintui fara dezlegarea pacatelor si fara Trupul si Singele lui Hristos.

Sa fugim de pacate, ca pacatul indeparteaza Duhul Sfint de la noi. Sa ne ferim de adunari si invataturi sectare, ca acelea nu au Biserica nici harul Duhului Sfint. Vrem sa stim tainele credintei? Sa citim carti sfinte si sa cerem sfatul preotilor. Vrem sa vorbim limba ingerilor, care este cea mai frumoasa? Sa ne rugam din inima cu smerenie si lacrimi si sa laudam pe Dumnezeu acasa si in Biserica.

Prin rugaciune vorbim cu Dumnezeu, cu Maica Domnului, cu Apostolii, cu sfintii din cer si cu oamenii de pe pamint. Rugaciunea este cea mai pretioasa vorbire duhovniceasca in limba Duhului Sfint. Vrem sa biruim rautatea lumii si a diavolului? Sa iubim curat pe toti oamenii, sa iertam si sa ajutam dupa putere pe toti. Vrem sa laudam pe Duhul Sfint? Sa rostim zilnic rugaciunea "Imparate ceresc Mingiietorule". Vrem sa laudam cu totii ingerii si cu toti sfintii pe Preasfinta Treime? Sa cintam adesea "Sfinte Dumnezeule", laudind pe Tatal, pe Fiul si pe Duhul Sfint.

Amin.
din predicile a lui Parinte Ilie Cleopa

Frontist
06-26-2006, 09:03 PM
Salutare tuturor!
As vrea sa anunt ca de curind a fost lansata pagina web a Asociatiei noastre. Speram ca vom reusi treptat sa facem o pagina cit mai buna si sa fie cit mai bogata , desigur acum sintem abia la primii pasi, viitorul insa ne asteapta.
Va indemnam s-o vizitati la: www.ascor.org.md! Asteptam sugestiile dvs. la adresa sfintatreime@yahoo.com
Va multumim si Doamne ajuta!

dictionar
06-26-2006, 11:59 PM
Mersy, esti draguta! am obosit (f/v sint alaturi pe tastiera) :)
Frontist, de fapt e ''merci'' :D
of mi-ai amintit de copiii care spuneau Fif/ Sida HIP/SIDA :D, ce mai erau neinformati...
Dar daca sincer, am citit primul mesaj doar pt a mai sti ce organizatii obstesti mai sunt prin MD, dar celelalte nu cred ca am rabdare sa le citesc. Parca te sfatuisera cineva sa scoti idei pricipale, matinca Solara , tu scrii asa de mult... Scrie un mesaj cit mai mic posibil, cu spatii intre rinduri, mai scoate cuvinte-cheie in evidenta :), ca sunt sigura ca nimeni nu a citit ceea ce ai postat :) Dupa ce scrii un mesaja asteapta sa vina lume cu feedback, dupa primul daca nu mai scriai celelalte, ar fi venit sa te intrebe cineva ce-i cu organizatia aceasta , da' tu deodata ai pus atita info, ca nu-i interesant nimic :D

Frontist
06-28-2006, 11:46 PM
Va multumesc pentru sugestie, o sa ma stradui sa aplic recomandarea!
Dar ete si o chestie interesanta ca moderatorul a adugat (sint alaturi cu tastiera )probabil a dorit sa rida, sper ca s-a amuzat bine. dar cred ca nu este frumos ca sa mai adugi cuvinte la mesaje straine, si va rog cel care a operat modificarile sa stearga.

www.ascor.org.md nu ezitai a ne vizita regulat situl care speram in curind sa-l facem cit mai bun.

Husky40
06-29-2006, 01:20 AM
Eu nu am modificat nimic. Orice interventie a mea in posturile userilor a fost marcata prin culoarea pe care am utilizat-o (albastru). Si eu nu folosesc cuvantul tastiera. Tastatura. Imi pare rau, dar "faptasul" este din RM. Daca vrei, pot sa sterg ce a fost adaugat. Trimite-mi un mesaj privat.

Frontist
06-29-2006, 11:07 AM
Centrul de pelarinaje" EMAUS" organizeaza in perioada 1- 3 Iulie pelerinajul Bucovinei - Arhipelag manastiresc.
ZIUA 1, Simbata, 1 Iulie: Suceava: biserica Sf, Ioan cel nou, moastele sf. Ioan; Biserica Mirauti, Muzeul cetatea de scaun, Cetatea de scaun, Botosani - locul de nastere si botez a lui Mihai Eminescu, Ipotesti: biserica, Casa memorial "Mihai Eminescu" Radauti:Catedrala, biserica Bogdana, moastele sf. Leontie, Mormantul si monumentul lui Bogdan I - Intemeietorul Moldovei.Sihastria Putnei: vecernnia
ZIUA 2, Duminica, 2 Iulie: Sf, mare voievod Stefan cel Mare, Manastirea Putna, sfinta liturghie , mormantul domnitorului, muzeul , Biserica lui Dragos Voda, Dealul Crucii, Chilia lui Daniil Shastru; Sucevita, muntii Crpati- popas. Humor ; Dragomirna:vecernia
Ziua 3, Luni 3 Iulie: Sihastria :Sf,Teodora de la Sihla:sfinta liturghie, chilia si mormantul parintelui Cleopa;Iasi: catedrala mitropoliei Moldovei si Bucovinei, moastele Sf. Parascheva.,biserica Sf. trei ierarhi: Mormintele domnitorilor Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir, Al.Ioan Cuza, Palatul Culturii, Monumentul lui Stefan cel Mare.

Locul de adunare a pelerinilor , monumentul lui Stefan cel Mare, Piata marii adunari nationale.

Relatii la tel: 331310, 069336366.

Dumnezeu sai ocroteasca pe cei ce calatoresc...

Frontist
07-02-2006, 08:14 PM
Salutare tuturor!
Astazi este pomenita ziua cind a murit marele nostru voievod, Stefan cel Mare.
El a stiut cu deosebita maiestrie de a pastra credinta acestui plai, fara a pierde din demnitate!
Sa-i urmam calea in apararea credintei stramosesti, prin fapte, si prin cinstirea numelui sau in aceasta zi.

Domnul sa Va aiba in paza!

P.S. pe situl A.S.C.O.R. : www.ascor.org.md/forum a fost lansat forumul de discutii unde puteti veni cu sugestii , si desidur propune teme de discutie!

Frontist
07-10-2006, 06:42 PM
Centrul de pelerinaje "EMAUS" a mitropoliei Basarabiei shia lansat pagina, sa cine doreste sa afle de serviciile pe care le ofera va invit sa vizitati pagina oficiala: www.emaus.org.md ,
Manastirile Romaniei si a intregului areal romanesc va asteapta alaturi de centrul "EMAUS" iar preturile sint cele mai atractive.

Nu ezitati sa vizitati pagina www.emaus.org.md

cu respect Frontist.

www.ascor.org.md

Frontist
09-02-2006, 11:56 PM
Seminare pentru studenti
Din Septembrie filiala ASCOR Chisinau initiaza un curs de seminare.
Cei care sunt interesati de diverse probleme din domeniul social, de diverse aspecte a crestinismului ortodox puteti contacta urmatoarele persoane:

Octavian Racu

email: octavianracu@yahoo.com
tel: 079774454

Cezar Salahor

email: sfintatreime@yahoo.com

tel 079774481

Demonolatry
09-09-2006, 12:30 PM
Da din păcate ştiu ce e ASCOR. Au umplut tot Iaşu' cu mizeriile lor. Toţi studenţii aştia sunt la fel de spălaţi pe creier ca toţi baptiştii, mormonii şi martorii lui iehova. E trist că vor să scoată tineri normali din realitate şi să-i duca n evul mediu cu biblia lor...

Frontist
09-12-2006, 10:06 PM
Da din păcate ştiu ce e ASCOR. Au umplut tot Iaşu' cu mizeriile lor. Toţi studenţii aştia sunt la fel de spălaţi pe creier ca toţi baptiştii, mormonii şi martorii lui iehova. E trist că vor să scoată tineri normali din realitate şi să-i duca n evul mediu cu biblia lor...

dar unde sai ducem in europa homosexualizata si distrusa moral, sau sa traiasca corect urmandu-i calea cea dreapta care ne va duce pina la urma la mintuirea sufletului?

Cit priveste spalatul pe creier se vede ca idseie nu ai ce e sa fii spalat pe creier! Spre deosebire de toate sectele aici nimeni nu te obliga sa faci ceva , sa cersesti , sa dai bani, sa aduci in fiecare luna noi membri, si asa mai departe , esti liber ca sa alegi ceea ceti place si daca alegi calea singur ne fiind influentat de prozelitismul agresiv caractristic sectelor atunci nu cred ca putem vorbi de spalare de creier!
Nik-ul tau spune multe despre convingerile tale! nu stiu poate ca pentru tine sint niste tineri cu conceptii medievale dar nu uita ca zilnic sintem tot mai multi, si tineretul se regaseste alaturi de cei care ii sustin cel putin cu un sfat!
Doamne ajuta! Va rog de ne iertati!

Demonolatry
09-14-2006, 03:25 PM
dar unde sai ducem in europa homosexualizata si distrusa moral

Stii ca in Olanda doar 34% din oameni cred in Dumnezeu si sunt permise casatoriile intre homosexuali. Este o coicidenta ca este o tara foarte bogata si 97% din oameni sunt multumiti de viata lor. Defapt cam in toate tarile, cu exceptia SUA, religiozitatea este invers proportionala cu bogatia si multumirea oamenilor.

sau sa traiasca corect urmandu-i calea cea dreapta care ne va duce pina la urma la mintuirea sufletului?

Asta este conceptia medievala care distruge o lume intreaga. Crestinismul a avut timp peste 1500 de ani sa demonstreze etica sa. Acum numim perioada aceea "epoca intuneacata". Umanismul spune ca mai bine traim bine si in pace in lumea asta decat sa ne gandim in mod egosist la rai. Tu crezi ca Dumnezeul asta al "iubirii" peate tortura pentru o etarnitate 90% din populatia lumii.

Spre deosebire de toate sectele aici nimeni nu te obliga sa faci ceva, sa cersesti, sa dai bani, sa aduci in fiecare luna noi membri, si asa mai departe, esti liber ca sa alegi ceea ceti place si daca alegi calea singur ne fiind influentat de prozelitismul agresiv caractristic sectelor atunci nu cred ca putem vorbi de spalare de creier!

Asa se apara toate cultele ca voi. Nu sunteti obligati sa aduceti noi membrii, dar de ce impanziti ambele tari cu afisele voastre? Veniti si recrutati copii de la scoli si licee. Cat de mişelesc. Cum a fost la piesa de teatrul cu Isus: "Evanghelistii". Asta nu demonstraza comportarea voastra de furnici. Stiu si eu ce libertati aveti. Un fel de "Esti liber sa faci ce vrei atata timp cat sunt eu de acord". Este adevarat ca nu sunteti la fel de agresivi ca sectele.... INCA.

Nik-ul tau spune multe despre convingerile tale!

Se vede ce om esti daca ii judeci pe altii dupa un simplu nick. Este acelasi nick care il am pe last.fm si care il am pentru ca ascult black metal. Nu sunt satanist LaVeyan sau altceva asemanator.

dar nu uita ca zilnic sintem tot mai multi, si tineretul se regaseste alaturi de cei care ii sustin cel putin cu un sfat!

Asta n-o sa mai tina mult. Europa evolueaza spre bine.

andrei_ivan82
09-26-2006, 09:32 PM
cunosc zeci de persoane care-s credincioase si am reusit sa-mi fac o parere despre ele.70% au o cultura generala care lasa de dorit,15%bunicei...si 15%buni...dar nu extraordinari.in majoritatea cazurilor,acestia aveau ca preferite in materie de muzica acel gen numit manea......ce-i drept se si recunosc versuri in manele gen:...."mi-a dat d-zeu....doamne,doamne"....ajuta-ma doamne"...etc.Printre prietenii mei,majoritatea atei,(90%)nivelul de cultura e cu totul altfel....multi dintre ei invata la cele mai bune licee ,2 olimpici la matematica,o fata olimpica 3 ani la rand la romana.inca o amica picteaza iar alta e actrita.cu totii avem un lucru in comun....cu totii ascultam Rock!!!acea muzica pe care multi nu o inteleg si o atribuie satanei ,asta din cauza incapabilitatii lor de a gandi dincolo de perdeaua asternuta cu atata grija de niste minti limitate care vor sa pastreze controlul.

Bad And Mad
09-26-2006, 10:58 PM
Imi permiti sa formulez concluzia? majoritatea oamenilor religiosi sunt niste tampiti iar rockerii in marea lor parte genii! esti tare azi, mai omule :D

militant
09-26-2006, 11:28 PM
cunosc zeci de persoane care-s credincioase si am reusit sa-mi fac o parere despre ele.70% au o cultura generala care lasa de dorit,15%bunicei...si 15%buni...dar nu extraordinari.in majoritatea cazurilor,acestia aveau ca preferite in materie de muzica acel gen numit manea......ce-i drept se si recunosc versuri in manele gen:...."mi-a dat d-zeu....doamne,doamne"....ajuta-ma doamne"...etc.Printre prietenii mei,majoritatea atei,(90%)nivelul de cultura e cu totul altfel....multi dintre ei invata la cele mai bune licee ,2 olimpici la matematica,o fata olimpica 3 ani la rand la romana.inca o amica picteaza iar alta e actrita.cu totii avem un lucru in comun....cu totii ascultam Rock!!!acea muzica pe care multi nu o inteleg si o atribuie satanei ,asta din cauza incapabilitatii lor de a gandi dincolo de perdeaua asternuta cu atata grija de niste minti limitate care vor sa pastreze controlul.

Am observat un lcuru la persoanele care asculta rock - sunt persoane care nu accepta starea de lcururi din societate. Din randul acestor persoane sunt fie atei sau satanisti fie fundamentalisti crestini.
Rockerii trebuie priviti corect, ele nu reprezinta neaparat ceva opus spiritului crestin ci sunt o reactie la lumea contempoorana. Din aceasta cauza ii respect.
Sunt persoane care nu accepta starea de lucruri actuala si sunt intr-o cautare permanenta, adica reprezinta o materie prima pentru Biserica.
Rockerii (extremalii) sunt persoane care simt cel mai bine anormalitatea lumii de aceea si sunt foare sensibili si recurga la diverse extreme.

Un exemplu este parintele Serafim Rose, american care s-a convertit la ortodoxie, un fost punk-ist.

andrei_ivan82
09-28-2006, 03:49 PM
Imi permiti sa formulez concluzia? majoritatea oamenilor religiosi sunt niste tampiti iar rockerii in marea lor parte genii! esti tare azi, mai omule :D

nu prietene,era vorba de cei pe care ii cunosc si de prietenii mei apropiati(exact asa m-am exprimat).Nu cunosc toti credinciosii dar sant sigur ca exista si printre ei oameni destepti.

Am observat un lcuru la persoanele care asculta rock - sunt persoane care nu accepta starea de lcururi din societate. Din randul acestor persoane sunt fie atei sau satanisti fie fundamentalisti crestini.
Rockerii trebuie priviti corect, ele nu reprezinta neaparat ceva opus spiritului crestin ci sunt o reactie la lumea contempoorana. Din aceasta cauza ii respect.
Sunt persoane care nu accepta starea de lucruri actuala si sunt intr-o cautare permanenta, adica reprezinta o materie prima pentru Biserica.
Rockerii (extremalii) sunt persoane care simt cel mai bine anormalitatea lumii de aceea si sunt foare sensibili si recurga la diverse extreme.

Un exemplu este parintele Serafim Rose, american care s-a convertit la ortodoxie, un fost punk-ist.

ai dreptate in ceea ce spui,cunosc f multi rock-eri si pot spune ca merita respectati......si cum toate padurile au si uscaturi acestea se gasesc si printre ei.Acei "satanisti"de care vorbeai nu sant decat niste copii care vor sa iasa in evidenta prin te miri ce feluri....iar in cazul acelor adulti care admit ca ar fi satanisti nu pot sa cred decat ca au o problema de adaptare.Mesajul anumitor melodii este extrem de agresiv dar asta nu inseamna ca tu tre sa fii asa dobitoc sa faci ce zice ala acolo.

ionutz
09-29-2006, 02:29 PM
sunt nou printre voi dar cu toate astea nu imi voi ascunde sentimentul de profunda dezaprobare asupra faptului ca in necunostinta de cauza veniti care mai de care cu clasificari, catalogari si caracterizari referitoare la roakeri ... vorbim despre oameni si nu despre mere, pixuri sau tampoane; voi nu ati invatat inca sa zburati si va hazardati in a privi dincolo de propria conserva ...
(apropo satanistii nu sunt roakeri, mass-media nu este capabila sa contureze un gen muzical prezentand extreme iar voi mai intai experimentati ca sa va puteti forma o parere - care sa nu fie rusinos de falsa)

Frontist
09-29-2006, 05:48 PM
sunt nou printre voi dar cu toate astea nu imi voi ascunde sentimentul de profunda dezaprobare asupra faptului ca in necunostinta de cauza veniti care mai de care cu clasificari, catalogari si caracterizari referitoare la roakeri ... vorbim despre oameni si nu despre mere, pixuri sau tampoane; voi nu ati invatat inca sa zburati si va hazardati in a privi dincolo de propria conserva ...
(apropo satanistii nu sunt roakeri, mass-media nu este capabila sa contureze un gen muzical prezentand extreme iar voi mai intai experimentati ca sa va puteti forma o parere - care sa nu fie rusinos de falsa)

conteaza ca sa incercam sa intrelegem oamenii asa cum siont ei in complecsitatea lor, sa fim empatici dar nici nu inseamna ca trebuie sai veneram pe cei care merg impotriva anumitor legi ce tin strict de biserica, si daca te identifici cu un crestin atunci trebuie sa fii exact asa cu cel cu care te identifici!

in rest lumea este foarte subiectiva, si adesea incearca de a imparti lumea in clase si paturi sociale \sa este mai comod pentru ei , dar in primul rind, inainde de a imparti in clase ,sau alte divizari , este important ca sa nu uitam ca sintem oameni.

cit priveste muzica rock - ritmul tine de ceva intunecat cu toate ca mesajele pot fi chiar crestine!
este o metoda noua de a transmite mesajul crestin prin rock, cit de paradoxal nu ar fi dar dar ritmul diabolic incearca sa fie impacat cu un mesaj crestin!!!
si in rest totul depinde si de cultura fiecarei natiuni! Adica ce intelege ea prin Rock...

adrenalina
09-29-2006, 05:56 PM
rtim diabolic :D :D :D :D mama ce am mai ras... bun banc Frontist...

Frontist
09-29-2006, 06:17 PM
probabil! daca zici

ionutz
10-02-2006, 11:14 AM
... ritm diabolic ... (from what age r u coming from?) ... ai avut vre-o legatura cu inchizitia intr-o viatza anterioara? Cate capete atatea pareri.
Este un frumos exemplu de imaginatie ideea 2d-3d dar se incearca explicarea unor lucruri ce se afla in afara propriei fiinte asa cum este si crestinismul ... o religie a carei finalitate este accederea intr-un plan superior prin savarsirea unor fapte considerate (de comun acord) vrednice dar care nu tind spre o apropiere a oamenilor prin cunoasterea propriului sine. Crestinismul este pt mine un nonsens din perspectiva abordarii lucrurilor, este o religie restrictiva, isi impune dogmele fara a lasa loc personalitatii sa se dezvolte. Cum poti atinge un nivel spiritual superior atat timp cat itzi sunt interzise anumite experiente, cat timp nu ai drept de a alege ... cum va avea personalitatea ta posibilitatea sa se dezvolte ... crestinismul este o religie simpla pt oameni indoctrinati ce nu isi pun intrebari, ce sunt incapabili sa experimenteze lucruri pentru a putea fi capabili sa aleaga ce le raspunde la intrebari.
Cred ca perioada crestina incepe sa apuna pt ca sunt tot mai multi cei carora nu le mai sunt suficiente explicatiile oferite ...

andrei_ivan82
10-02-2006, 01:37 PM
... ritm diabolic ... (from what age r u coming from?) ... ai avut vre-o legatura cu inchizitia intr-o viatza anterioara? Cate capete atatea pareri.
Este un frumos exemplu de imaginatie ideea 2d-3d dar se incearca explicarea unor lucruri ce se afla in afara propriei fiinte asa cum este si crestinismul ... o religie a carei finalitate este accederea intr-un plan superior prin savarsirea unor fapte considerate (de comun acord) vrednice dar care nu tind spre o apropiere a oamenilor prin cunoasterea propriului sine. Crestinismul este pt mine un nonsens din perspectiva abordarii lucrurilor, este o religie restrictiva, isi impune dogmele fara a lasa loc personalitatii sa se dezvolte. Cum poti atinge un nivel spiritual superior atat timp cat itzi sunt interzise anumite experiente, cat timp nu ai drept de a alege ... cum va avea personalitatea ta posibilitatea sa se dezvolte ... crestinismul este o religie simpla pt oameni indoctrinati ce nu isi pun intrebari, ce sunt incapabili sa experimenteze lucruri pentru a putea fi capabili sa aleaga ce le raspunde la intrebari.
Cred ca perioada crestina incepe sa apuna pt ca sunt tot mai multi cei carora nu le mai sunt suficiente explicatiile oferite ...

perfect de acord cu tot ce ai spus!

Frontist
10-02-2006, 09:41 PM
perfect de acord cu tot ce ai spus!

Pacat este ca se uita de Dumnezeu, si se uita despre traditie!
Cind vorbim despre limba romana care nise fura , cind luptam crincem pentru istoria care ni se calca in picioare atunci sintem conserrvatori si nu dorim ca sa se schimbe ci sa fie limba asa cum am invatat-o! sintem traditionalisti in ceea ce ne este comod, in ceea ce vedem poate si un interes, pastrind fel de fel de traditii, dar credinta este usor aruncata, de fapt nu se poate invinui nimeni intrucit regimul sovietic sia facut efectele, chiar de pretindem a fi mari iubitori de neam!!!
De ce sa nu ne pastram intact si crezul? si ruga sa ne fie calauza in calea perfectionarii? Oare Solomon a stidiat toate stiintele de astazi? nu dar toti inteleptii lumii de azi il citeaza, lumina intelepciuniivine de sus , cei ma i mari savanti au fost oameni religiosi care sau pomenit in fata faptului ca exista ceva inexplicabil , sa-l luam doar pe acelasi Anshtain...

In privinta rock-ului , am stimat rockerii pentru luarea lor de pozitie in societate , ei insisi fiind ca o reactie la haosul din ea...
Muzica reprezinta aceiasi nemultumire si chiar poate durere a unei societati bolnave care incearca sa eziste in conditii de nesuportat!

Dar promovind doar nemultumirea si vesnica revoltare nu vom reusi ca sa facem ca fiecare sa-si iubeasca aproapele...

Imi place muzica buna, care are sens care te pune pe ginduri, dar nu pot asculta niste sunete infernale care sint specifice mai mult altor vietati decit omului, dar recunosc ca in orice nu este padure fara uscaturi...
La fel iubesc si muzica psaltica Bizantina si pe cea clasica, care te cutremura cine stie s-o asculte...

ionutz
10-03-2006, 10:04 AM
Haos ... da frontis, este un haos generat de o exprimare rudimentara si de o multime de greseli gramaticale, in rest ... totul e fara culoare, plan ... asemeni rationamentului tau - continua, esti pe calea cea dreapta.

Bad And Mad
10-04-2006, 09:55 PM
Cum poti atinge un nivel spiritual superior atat timp cat itzi sunt interzise anumite experiente
La ce bun sa reinventezi roata? Hristos e capul Bisericii, el e Dumnezeul nostru, tot de ce avem nevoie pentru a ne mantui gasim in sanul Bisericii, la ce bun alte "experiente"? Sfintii au ajuns la un nivel spiritual superior fara yoga si calatorii astrale.

ionutz
10-05-2006, 11:26 AM
Pe tine te multumesc experientele altora?! Atunci ferice de tine ... inseamna ca esti mult mai linistit, nu itzi pui intrebari, nu cautzi raspunsuri, vei avea o viatza linistita si vei imbatranii avand impresia ca tzi-ai trait viatza. Mie nu imi este suficient ... crestinismul nu imi ofera raspunsuri multzumitoare si vreau sa incerc tot ce se poate incerca intr-o viatza de om pt ca numai asa voi putea fi capabil sa fac alegeri ... am o personalitate si vreau sa mi-o dezvolt, nu vreau sa astept sa mi se toarne in cap 'aberatzii' fara ca eu sa fiu capabil sa le prelucrez. Indoctrinatzilor ... cat va mai trece pana sa va trezitzi ?!

Frontist
10-08-2006, 01:26 AM
Pe tine te multumesc experientele altora?! Atunci ferice de tine ... inseamna ca esti mult mai linistit, nu itzi pui intrebari, nu cautzi raspunsuri, vei avea o viatza linistita si vei imbatranii avand impresia ca tzi-ai trait viatza. Mie nu imi este suficient ... crestinismul nu imi ofera raspunsuri multzumitoare si vreau sa incerc tot ce se poate incerca intr-o viatza de om pt ca numai asa voi putea fi capabil sa fac alegeri ... am o personalitate si vreau sa mi-o dezvolt, nu vreau sa astept sa mi se toarne in cap 'aberatzii' fara ca eu sa fiu capabil sa le prelucrez. Indoctrinatzilor ... cat va mai trece pana sa va trezitzi ?!

cred ca este mai simplu sa urmezi invataturile celor care deja au trait ceea ce tu abia doresti sa incerci... si sa traiesti viata fara a pierde atitea clipe frumoase , pentru ca viata este foarte scurta...
desigur tu ai parerea ta, ti-o respect, numai ca nu stiu de ce tu nu prea doresti a respecta convingerile altora, poate ii fi tu pe calea luminarii, sau pe calea cea dreapta cum mai luat in bataie de joc mai sus dar oricum cred binevenita acceptarea convingerilor noastre!
Parerile sint subiective, poate tu nu gasesti un raspuns in crestinism ca nu stii sa cauti , ia spune de cite ori te-ai adresat unui duhovnic pentru a te lamuri intr-o intrebare care te framinta?
noi stim ades sa invinuim, sa etichetam, "indoctrinatilor", sau sa judecam dar sa nu uitam ca totul se face din lipsa noastra de cunoastere, tu daca te afli pe calea intrebarilor ar demonstra ca tu esti acum in ratacire si poate in staraea din care ar trebui sa iesim odata ca deja vreme multa ne cinta imnul tuturor romanilor "desteapta-te Romane"...

Bad And Mad
10-08-2006, 08:38 PM
Mi-am pus, intrebari am cautat raspunsuri, am avut destule "experiente" ; Acum insa eu am gasit Adevarul.
Sunt de acord cu Fronitst, pe tine nimeni nu incearca sa te "indoctrineze", tu insa te comporti ca un "iluminat".

Fr3Zy
10-09-2006, 02:36 AM
Acum insa eu am gasit Adevarul.

Ce tare esti ... Itsi cadem la picioare si ne inkinam in fatsa ta ...

ionutz
10-09-2006, 11:36 AM
Cred ca tu esti cel iluminat din moment ce ai gasit Adevarul ... prea intzeleptule. In privintza 'indoctrinarii' statzi linistitzi ca nu suntetzi voi cei ce imi amenintza integritatea intelectuala ... nu va mai flatatzi.
Frontist, tzie cu ce tzi-am gresit, de ce ma trimitzi la duhovnic? Tzi-am vorbit eu urat? Sunt doar un ratacit ce invinuie si eticheteaza din lipsa de cunoastere si nu e nevoie sa ma trimitzi acolo ...
Cred ca pe 90% dintre popi i-as anihila mental, i-as transforma in legume si societatea ar avea numai de castigat din asta. Sunt niste profitori fara scrupule alesi sa propovaduiasca numele domnului, niste incultzi fara nimic bun in ei. Nu neg faptul ca sunt si oameni cu har printre atatea uscaturi insa intrega baza a bisericii este corupta ... crestinismul este cea mai mare afacere de pana acum si a ajuns pana aici facand uz de tot ce e mai urat in natura umana.
Ma bucur ca macar imi pot spune parerea fara a fi ars pe rug de niste cunoscatori ai adevarului.

Aliona
10-12-2006, 12:12 AM
Cred ca tu esti cel iluminat din moment ce ai gasit Adevarul ... prea intzeleptule. In privintza 'indoctrinarii' statzi linistitzi ca nu suntetzi voi cei ce imi amenintza integritatea intelectuala ... nu va mai flatatzi.
Frontist, tzie cu ce tzi-am gresit, de ce ma trimitzi la duhovnic? Tzi-am vorbit eu urat? Sunt doar un ratacit ce invinuie si eticheteaza din lipsa de cunoastere si nu e nevoie sa ma trimitzi acolo ...
Cred ca pe 90% dintre popi i-as anihila mental, i-as transforma in legume si societatea ar avea numai de castigat din asta. Sunt niste profitori fara scrupule alesi sa propovaduiasca numele domnului, niste incultzi fara nimic bun in ei. Nu neg faptul ca sunt si oameni cu har printre atatea uscaturi insa intrega baza a bisericii este corupta ... crestinismul este cea mai mare afacere de pana acum si a ajuns pana aici facand uz de tot ce e mai urat in natura umana.
Ma bucur ca macar imi pot spune parerea fara a fi ars pe rug de niste cunoscatori ai adevarului.

no sa ajungem zile bune daca hulim in halul ista!

Poate ai dreptate ca multi preoti sint slab pregatiti si nu fac fata responsabilitatilor asumate, dar a avea duhovnic inseamna a gindi treaz , adica sa fii constient de faptul ca uneori vem nevoie de un sfat.
Si daca eu am un duhovnic si este extraordinar , atunci nu vad decit ceva absolut pozitiv si util mie!
Frontist nu vorbeste de cazuri concrete ci se axeaza pe legea ortodoxa care ar trebui respectata de cei care se considera crestini, si nu doar declara!!!
Si sa nu ne supraestimam capacitatile intelectuale, ca nu straluceste nimeni mai mult decit straluceste fundul ciaunului de la mamuka de pe cuptor!!!

Bad And Mad
10-12-2006, 12:46 PM
Am gasit Adevarul, insa nu-l posed.

Frontist
10-14-2006, 09:41 PM
Am gasit Adevarul, insa nu-l posed.

Si atunci la ce-ti foloseste?

A gasi adevarul fara al poseda inseamna a trai in falsitate...

Umbreon
10-15-2006, 01:55 AM
Tu banuiesc ca il si posezi ,nu ?

Frontist
10-16-2006, 11:43 PM
Tu banuiesc ca il si posezi ,nu ?

era sa ma amuz dar nu prea vad rostul.

Umbreon
10-17-2006, 01:41 AM
Nu exista nici o regula de banare pe forum a astora care poseda adevarul absolut? :D

Bad And Mad
10-19-2006, 12:19 AM
Cea mai mare inselare este a te crede liber de inselare.
Sfntul Ignatie Briancianinov
Asa ca ban tuturor care zic ca poseda Adevarul! :)

Frontist
10-21-2006, 04:44 AM
ceea ce conteaza e sa crezi in adevar, in adevarul ortodoxiei adica dreptei credinte,in ceea ce ne-a lasat Hristos, si sa urmezi aceasta cale, si atunci nici nu e nevoie sa spui ca posezi adevarul , pentru ca il lucrezi dupa cum e scris, chiar daca nu intelegi totul pina la capat, ce ar fi acest adevar...
Iar la ceea ce ai scris mai sus nu uita ca ne rugam in "Tatal nostru", "...si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel viclean"

Frontist
10-28-2006, 08:30 PM
De Dumitru Stăniloaie

Occidentul a pierdut nţelegerea pentru taina existenţei, pentru prezenţa lui Dumnezeu n toate. El vede un Dumnezeu distant de lume. Un Dumnezeu care nu vine la noi prin tainele Bisericii, ci despre care doar se vorbeşte. Un Dumnezeu al discursurilor. Iar separatismul acesta al lumii de Dumnezeu a fost promovat de toate filozofiile atee din Occident, al căror ultim exponent a fost marxismul. Occidentul n-a mai ştiut dect de o raţiune care mparte şi desparte, n-a mai văzut nici o expresie a legăturii dintre toate ale lumii şi Dumnezeu. De aceea, Occidentul suferă de un simptom şi de o sete neostoită de afirmare şi de aflare a unor noutăţi exterioare, superficiale, care permit oamenilor orice. Aşa se explică marea influenţă a drogurilor asupra tineretului de acolo, practicarea şi extinderea homosexualităţii, slăbirea familiei... Aceia sunt pierduţi, rătăciţi, rupţi de cele ale firii. Spiritul Occidentului crede că i este permis orice şi că adevărata nnoire este aceea care permite omului orice. Să ne ferim de o asemenea judecată, pe noi şi pe cei de lngă noi, deopotrivă.

www.ascor.org.md

Frontist
11-05-2006, 02:21 AM
www.ascor.org.md

Frontist
11-29-2006, 02:29 AM
ASOCIATIA STUDENTLOR CRESTINI ORTODOCSI ROMANI DIN REPUMLICA MOLDOVA

COMUNICAT

REF. LA PETITIA SALVATI ICOANELE

Prin prezentul comunicat Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani din Republica Moldova aduce la cunostinta opiniei publice sustinerea sa totala si neconditionata fata de demersul asociatiei CIVIC MEDIA de a combate petitia depusa de mai multe organizatii civice romanesti privind retragerea simbolurilor religioase din unitatile publice de invatamant.

In acelasi timp, Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani din Republica Moldova, isi exprima dezacordul cu actiunile HYDE PARK :

Organizatia HYDE PARK nu este o organizatie relevanta nici din Romania, nici din Moldova, care ar exprima interesul real al natiunii noastre, actionand in numele unui numar mic de oameni, care urmaresc a distruge valorile morale si crestinesti ale neamului, facand speculatie pe seama sentimentului national. De asemenea fratii Brega si obscura lor organizatie, manipuleaza opinia publica prin toate mijloacele de informare, observandu-se sustinerea masiva pe care o au din umbra, astfel, acest grup subversiv actioneaza pentru a dezbina societatea romaneasca si de a compromite adevarata dimensiune a sentimentului national.

Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani din Republica Moldova este organizatia care are menirea de a pastra intacte valorile si traditiile mostenite de la strabuni si de a transmite mai departe flacara ortodoxiei.

In aceasta postura, Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani din Republica Moldova ,regreta i condamna actiunile organizatiei Hyde Park, si altor grupuri, care promoveaza ideea scoaterii din scoli a simbolurilor crestine, care servesc ca factor destabilizator si derutant pentru intersele tuturor romanilor.
Facem apel catre toti cei care sunt de buna credinta si aparatori ai traditiei crestine de a retransmite mesajul exprimat aici pentru dainuirea neamului romanesc.
Cu stima,
Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani din Republica Moldova.
ascor_basarabia@yahoo.com
www.ascor.org.md
+373 79774481

Aliona
12-10-2006, 03:00 AM
pacat ca oamenii se fac tot mai rai!
Subscriu si eu petitiei!

Post usor!!!

Frontist
12-11-2006, 09:56 PM
ASCOR Basarabia continua a fi alaturi de Fratii din Romania in camania "Salvati icoanele"

Stimati colegi,

In afara purei informari, va rugam, in masura posibilitatilor, sa mediatizati aceasta actiune care va duce, speram noi, la revocarea Hotararii aberante a CNCD privind eliminarea icoanelor din institutiile de invatamant public.

Speram ca Guvernul Romaniei sa realizeze totodata ca aceasta institutie, de care raspunde, sufera de o grava problema ce va afecta imaginea intregii guvernari, care, credem noi, cuprinde o Alianta ceva mai larga decat UDMR - Soros Open Network.

Catre

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii,

Piata Valter Maracineanu nr. 1-3, sect. 1, Bucuresti

Tel/Fax: 021/312 65 78 - 021/312 65 79

021/312 65 79 - 021/312 65 85

E-mail : contact@cncd.org.ro

Domnule Presedinte,

Asociatia Civic Media cu sediul ales in str Ion Campineanu nr 4, in baza prevederilor Legii 554/ 2004 si OG 137/2000, formulam prezenta:

PLANGERE

prin care solicitam revocarea Hotararii Colegiului Director al C.N.C.D. nr. 323 din data de 21.11.2006 privitor la prezenta si afisarea simbolurilor religioase in institutiile de invatamant public, pentru urmatoarele motive:

Petitia formulata de petentul Emil Moise era tardiv introdusa in conformitate cu art. 195 alin. 1 din OG 137/2000, intrucat petentul avea cunostinta de aspectele semnalate cu mult mai mult de 1 an de zile, dovada fiind si actiunea sa in justitie respinsa irevocabil de Curtea de Apel Ploiesti;

Hotararea a fost data cu incalcarea art. 195 alin. 4 din OG 137/2000, fara citarea partilor. Dispunand elaborarea unei norme pentru toate institutiile de invatamant public din Romania, C.N.C.D. trebuia sa citeze nu numai Ministerul Educatiei si Cercetarii ci si toate institutiile de invatamant cu personalitate juridica, conform Legii 84/1995 si structurile reprezentative ale profesorilor, elevilor si parintilor. De asemenea se impunea citarea cultelor recunoscute in Romania intrucat simbolul religios, elementul central al petitiei, se impunea definit;

Fiind semnata numai de tata, petitia trebuia respinsa ca nesemnata. Interesul copilului poate fi reprezentat numai de ambii parinti care, in conformitate cu prevederile Legii 272/ 2004, „sunt responsabili de cresterea copilului lor". Mai mult decat atat, parintii sunt obligati de aceeasi prevedere legala sa tina seama de opinia copilului, iar demersul tatalui este in contradictie cu optiunea si vointa copilului, manifestata prin participarea la orele de religie, ore la care prezenta este optionala;

Hotararea C.N.C.D. este nemotivata intrucat invoca pe de o parte jurisprundenta nationala din Germania, Italia si Polonia in situatii identice cu solutii contrare hotararii C.N.C.D. si pe de alta parte pasaje scoase din context si trunchiate ale unor decizii C.E.D.O. fara nici o legatura cu speta de fata;

Petitia trebuia respinsa ca fiind formulata in numele unei persoane lipsita de interes. Fiica petentului este de religie crestin ortodoxa si participa la orele de religie. Fata de aceasta apartenenta religioasa declarata si manifestata, prezenta petitie nu se sustine, nici chiar in ipoteza in care s-ar aprecia ca prezenta unei icoane ar crea o situatie discriminatorie pentru un neortodox;

In plus nu se probeaza un interes personal, nascut si actual pentru formularea celui de al doilea capat al petitiei care priveste retragerea simbolurilor religioase din celelalte institutii de invatamant public din Romania, eventualitatea admiterii acestui capat al petitiei neprofitand fiicei petitionarului in nici un mod;

Hotararea C.N.C.D. este contradictorie si incalca principiul autoritatii de lucru judecat. Desi la primul capat de cerere al petitiei lui Emil Moise, C.N.C.D. constata ca in cazul Liceului de Arta „Margareta Sterian" din Buzau exista o decizie irevocabila prin care simbolurile religioase se mentin in aceasta unitate scolara, prin solutia data la cel de al doilea capat de cerere se dispune eliminarea simbolurilor religioase din toate institutiile de invatamant public, deci si din Liceul de Arta „Margareta Sterian". In plus, recomandand afisarea simbolurilor doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamantului religios, in liceele de arta, de exemplu, nu se vor mai putea picta si expune icoane, in conditiile in care icoana reprezinta una dintre cele mai vechi si consacrate forme de expresie artistica;

Petitia a fost admisa cu incalcarea art. 195 alin. 6 din OG 137/2000 intrucat petentul nu a dovedit nici macar prezenta fizica a simbolurilor religioase in institutiile de invatamant public din Romania, cu atat mai putin existenta vreunei discriminari directe sau indirecte produse de acestea. Desi C.N.C.D. nu constata existenta nici macar a unei singure situatii individuale de discriminare prin prezenta simbolurilor religioase in vreo institutie de invatamant public, intrucat nu se pronunta pe primul capat de cerere - singurul caz concret prezentat spre analiza, C.N.C.D. emite o recomandare cu caracter general, nefundamentata pe nici o situatie individuala dovedita;

Simbolurile religioase au fost scoase din institutiile de invatamant public exclusiv in perioada comunista in baza prevederilor constitutionale care stabileau ca „scoala este despartita de biserica" (art. 27 din Constitutia R.P.R. - 1948, art. 84 din Constitutia R.P.R. - 1952, art. 30 din Constitutiile R.S.R. -1968, 1969, 1972, 1974, 1986). Intrucat in noile texte constitutionale postcomuniste acest tip de prevedere nu mai exista, nu mai exista nici un temei legal pentru inlaturarea simbolurilor religioase din scoli;

Hotararea C.N.C.D. este fundamentata pe principiul „caracterului laic al statului", principiu care nu se regaseste enuntat in nici un act normativ;

Decizia de eliminare a simbolurilor religioase din institutiile de invatamant public nu reprezinta un act neutru, ci incearca sa elimine valorile religioase din actul educational in baza unor principii avand ca fundament o alta doctrina, cea ateista. Reintroducerea simbolurilor religioase in scoli, acolo unde acest lucru s-a intamplat, s-a facut in mod spontan, reprezentand libera optiune a elevilor, parintilor si profesorilor si nu ca rezultat al vreunei constrangeri sau prevederi normative. In fapt hotararea C.N.C.D. incearca impunerea din exterior a unei doctrine straine comunitatii respective prin eliminarea formelor de manifestare exterioara a celeilalte;

Chiar daca pentru elevii si profesorii credinciosi simbolurile respective pot imbraca valori religioase, asa cum s-a retinut constant in jurisprudenta italiana, pentru celelalte persoane functia acestora se rezuma la cel mult una cultural- istorica. Distinctia intre un simbol religios si un obiect de arta o constituie venerarea care este un element de natura subiectiva si care tine de libertatea individuala de constiinta si expresie. Simpla afisare unui simbol religios nu obliga la venerarea lui;

In plus personajele si evenimentele la care fac trimitere simbolurile religioase sunt reale si au marcat istoria intregii omeniri. In scoli sunt prezente si utile imaginile unor mari personalitati ale istoriei, filozofiei, stiintei si culturii, deci in aceasta categorie cu atat mai mult isi poate gasi locul Martirii, Sfintii Parintii si Iisus Hristos, anul nasterii Lui reprezentand reperul la care stiinta istoriei raporteaza orice eveniment; si chiar si ateii;

Pentru persoanele care se declara credincioase, hotararea C.N.C.D. incalca prevederile art.18 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului care stipuleaza ca „orice om are dreptul de a-si manifesta religia in public". Prin „public" legiuitorul roman a inteles orice loc accesibil publicului, de fata cu doua sau mai multe persoane sau intr-un mod in care ar putea ajunge la cunostinta publicului, deci inclusiv in institutiile de invatamant public;

Hotararea C.N.C.D. este pronuntata cu ignorarea realitatilor romanesti, fiind perceputa de societate ca un act de agresiune asupra valorilor traditionale, spirituale, culturale si istorice ale acestui popor. Hotararea nu tine cont de sensibilitatea deosebita a crestinului ortodox fata de problematica icoanelor datorata in special celor doua secole de persecutii iconoclaste si cei 50 de ani de ateism comunism care au dus la torturarea si uciderea a mii si mii de crestini. Ortodoxia insasi se identifica cu cinstirea icoanelor, singura sarbatoare dedicata ortodoxiei fiind Duminica Ortodoxiei, sarbatoare care a fost instituita tocmai pentru a aminti peste milenii de teroarea anti-umana.

Data : 10 Decembrie 2006

Ziua Internationala a Drepturilor Omului

20 de ani de la Declararea acestei zile de catre presedintele Statelor Unite ale Americii, conservatorul Ronald Reagen, drept Ziua Drepturilor Omului

In numele

Asociatiei Civic Media si al

Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios

Victor Roncea

obrega
12-20-2006, 12:39 PM
Prin atacul direct la Hyde Park ASCOR ne-a ajutat s nelegem ceea ce doar bnuiam iniial - PPCD e cel care a orchestrat campania de acum o lun http://www.curaj.net/?p=1466 au fost emise i difuzate intens comunicate de la asociaii obscure din Chiinu i Timioara care aveau ceva n mod special cu organizaia noastr. Chiar m-am mirat c n-au publicat n Flux nimic. Le-a ajuns probabil Vocea Basarabiei isterizat i cu acoperire mai mare...
Sracul Iurie Roca, cum are el insomnii din cauza noastr. Bine c mcar cu comunitii nu mai are nimic de mprit.

militant
12-20-2006, 01:11 PM
Prin atacul direct la Hyde Park ASCOR ne-a ajutat s nelegem ceea ce doar bnuiam iniial - PPCD e cel care a orchestrat campania de acum o lun http://www.curaj.net/?p=1466 au fost emise i difuzate intens comunicate de la asociaii obscure din Chiinu i Timioara care aveau ceva n mod special cu organizaia noastr. Chiar m-am mirat c n-au publicat n Flux nimic. Le-a ajuns probabil Vocea Basarabiei isterizat i cu acoperire mai mare...
Sracul Iurie Roca, cum are el insomnii din cauza noastr. Bine c mcar cu comunitii nu mai are nimic de mprit.

Nu cumva toata societatea civila din Romania reprezinta "structuri obscure a PPCD?". :)

obrega
12-20-2006, 02:01 PM
Nu. Dar asociaiile care ne-au srit n cap pe motivul icoanelor n coli se vede clar c sunt influenate de Roca. Limbajul e acelai ca i la ASCOR. La fel i metodele. i vezi c se scrie corect "ale ppcd".
Ct despre societatea civil din Romnia i MD e o discuie aparte. Poate gsex timp s pornesc un topic special.

militant
12-20-2006, 03:47 PM
Nu. Dar asociaiile care ne-au srit n cap pe motivul icoanelor n coli se vede clar c sunt influenate de Roca. Limbajul e acelai ca i la ASCOR. La fel i metodele. i vezi c se scrie corect "ale ppcd".
Ct despre societatea civil din Romnia i MD e o discuie aparte. Poate gsex timp s pornesc un topic special.

Daca as analiza mesajele si actiunile HP as inlcude toate astea in propaganda ideologiilor neo-stangiste ("Noua Stanga" sau "liberalismul de stanga")

obrega
12-20-2006, 03:55 PM
Totui i-ar rde n nas orice expert dac ai anuna c HP are ideologie i nc una oarecare.
Te-ar mai ntreba atunci: cum explici faptul c HP e singura organizaie care a continuat n stnga Prutului campania "Basarabia pmnt romnesc", lansat n Romnia actual? Unde pui Maratonul oratoric care a fost iniiat pe 31 august, de ziua limbii romne pentru a ncuraja exprimarea romneasc?
ntreb asta nu pentru c a nega stngliberalismul meu i faptul c asta ar fi o atitudine important n HP, dar ca s te atenionez c asociaia noastr e una foarte pestri, dalmaian, care nu poate fi catalogat uor. Mai ales fr argumente...

militant
12-20-2006, 04:05 PM
Totui i-ar rde n nas orice expert dac ai anuna c HP are ideologie i nc una oarecare.
Te-ar mai ntreba atunci: cum explici faptul c HP e singura organizaie care a continuat n stnga Prutului campania "Basarabia pmnt romnesc", lansat n Romnia actual? Unde pui Maratonul oratoric care a fost iniiat pe 31 august, de ziua limbii romne pentru a ncuraja exprimarea romneasc?
ntreb asta nu pentru c a nega stngliberalismul meu i faptul c asta ar fi o atitudine important n HP, dar ca s te atenionez c asociaia noastr e una foarte pestri, dalmaian, care nu poate fi catalogat uor. Mai ales fr argumente...

Nu este obligatoriu ca o ideologie sa fie inclusa in statut pentru a exista. Ideologia se exprima prin acele valori pe care le propaga HP: homofilism, ateism, antiamericanism, liberalism.

obrega
12-20-2006, 04:09 PM
Omule, nu mai bga atta textele mele n fa c aglomerezi forumul! ;-)
Hyde Park propag numai ceea ce e scris n statut. n rest, fiecare membru face i zice orice-i place. Noi nu interzicem n HP nimic din ce ai scris tu mai sus. Dar sunt printre ai notri i propag care i cum poate: cretinismul, budismul, naionalismul, filoamericanismul, etc.
Sper c te-am convins c aceast pestriime nu e o ideologie i numai ea e caracteristic Hyde Park-ului.

militant
12-20-2006, 04:27 PM
Omule, nu mai bga atta textele mele n fa c aglomerezi forumul! ;-)
Hyde Park propag numai ceea ce e scris n statut. n rest, fiecare membru face i zice orice-i place. Noi nu interzicem n HP nimic din ce ai scris tu mai sus. Dar sunt printre ai notri i propag care i cum poate: cretinismul, budismul, naionalismul, filoamericanismul, etc.
Sper c te-am convins c aceast pestriime nu e o ideologie i numai ea e caracteristic Hyde Park-ului.

Nu maintereseaza ce fac sau ce nu fac membrii vostri, vorbesc de actiunile si atitudinile oficiale ale HP.

obrega
12-20-2006, 08:48 PM
Vd c eti mai ncpnat i mai insistent k mine. Ba mai mult, deii deja adevrul suprem i i-e cam inutil polemica.
De ce nu renuni la butonul Replay with quotes i s-l foloseti pe cel simplu? C doar numai noi discutm aici, e uor de urmrit firul...
i dac te intereseaz numai declaraiile i aciunile oficiale HP, de ce nu vii cu exemple, citate, linkuri ca s-i sprijini afirmaiile aproape acuzatoare, c le avem cam pe toate pe situl www.curaj.net ?

HKBD
12-22-2006, 03:45 PM
V*c*?ti mai 㰣?i mai insistent k mine. Ba mai mult, de?a adev㲵l suprem ?i ?m inutil*olemica.
De ce nu renun?utonul Replay with quotes ?i s* folose?ti pe cel simplu? C*oar numai noi discut**aici, e u?or de urm㲩t firul...
?i dac*e intereseaz*umai declara?i ac? oficiale HP, de ce nu vii cu exemple, citate, linkuri ca s*i sprijini afirma?proape acuzatoare, c*e avem cam pe toate pe situl www.curaj.net ?

Tovaras Brega Va rog sa nu utilizati diacritice, practic este obositor de citit, ce scrieti, si sinteti plictisitor.
Rog sa fiu iertet pentru indemn, cu respect de la HKBD-ist.

Frontist
12-23-2006, 01:45 AM
Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani din Basarabia va felicita cu sfintele sarbatori de iarna care vin cu graba si cu multe colinde si urari de bine. In aceste clipe sfinte sintem indreptati cu gindul la Dumnezeu ca sa ne daruiasca noua tuturor, un an nou plin de lumina duhovniceasca, inimi blajine si negraitoare de rau, sa zideasca bunul Dumnezeu Inimi curate ca sa ne curatim de ura pentru a ne imbraca in dragostea primita de la Dumnezeul nostrum Isus Hristos, pentru a avea puterea de a ne ierta si a implini vointa Clui de sus, sa facem o lume mai buna, iubindu-ne aproapele…

La multi ani, Cresiun fericit, si sa ocroteasca Dumnezeu pe tot cel ce crede!

Cu respect ,
Cezar SALAGOR, presedinte
ASCOR Basarabia!

LA MULTI ANI!

Frontist
03-18-2007, 06:49 AM
In perioada 22 - 25 martie vor avea loc Consfatuirile nationale ale ASCOR, lucrarile se vor desfasura la Sibiu, Romania, cu binecuvantarea .

Temele abordatre vor fi :
Prezentarea
-contextului istoric (comunist, al inchisoarilor politice)
-inchisorilor (Canal, Sighet, Pitesti,Baiasprie, Tg Ocna, Aiud, Suceava...) - scurt istoric.
- personalitati
- specificul (metode de reeducare) + (foto, video poezii, interviuri, harti)
- personalitati: Gafencu Valeriu, Ioan Ioanolide, Pr. Coleiu Dumitreasa, Wrumbrand, Pr. Fosim Oancea, Pr. Arsenie Papacioc, Pr, Iustin Parvu, Pr. Staniloaie, Vasile Voiculescu, Radu GYR, Nae Ionescu...
Referat - Sibiu - Ideea de jertva si mantuire. Invitatie la dialog.

Lista invitatilor:
IPS Iosif, mitropolitul Europei Occidentale;
PS Varsanufie, episcopul -vicar al Mitropoliei Ungrovlahiei;
Pr. Prof.Dr. Dorin Oancea;
Pr.Conf.Dr. Constantin Necula;
Pr. Nicolae Tanase - Valea Poporului;
Dr. Pavel Chirila - presedintele Asociatiei "Christiana"din bucuresti;
D-l. Dan Puric;
D-l. Andrei Plesu;
Maica Siluana Vlad - manastirea Jitianu,Craiova.

Doamne ajuta in desfasurarea lucrarilor.

obrega
03-19-2007, 11:48 AM
Cu binecuvintarea cui va adunati? Cumva a Teoctistului turnator la Secu'?

militant
03-19-2007, 04:52 PM
Ti-ar placea foarte mult ca Inaltpreasfintitul sa fie securist doar pentru faptul ca ti-ai putea linistit justifica fanteziile sexuale...

Frontist
03-26-2007, 02:37 AM
Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani din Basarabia – alaturi de ASCOR din Romania

In perioada 21-25 martie si adesfasurat lucrarile Consfatuirile Nationale ale Asocoatiei Studentilor Crestini Ortodocsi Romani. Evenimentul a fost gazduit de catre ASCOR Sibiu.
Au participat 20 filiale ale ASCOR inclusiv din Basarabia si Cernauti. Aceste consfatuiri ale celei mai reprezentative organizatii la nivel national care apara si promoveaza valorile credintei ortodoxe in spiritul filocalic mostenit de la preotul dr. Dumitru staniloae, au ca obiectiv crearea unei forte care sa sprijine tinerii in asi mentine verticalitatea in fata provocarilor vremii. Tema generala a fost : ”Sfintii inchisorilor comuniste, modele de jertva si marturisire pentru tineretul contemporan”.Activind cu binecuvintarea Sfintului Sinid al Bisericii Ortodoxe Romane ASCOR vede necesara o activitate cit mai rodnica si mai productiva intre ierarhia BOR si Asociatie care este bastionul apararii credintei.Lucrarile s-au desfasurat cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Parinte Mitropolit Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si de IPS Dr. Laurentiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului si mitropolitului Ardealului.

In cadrul intrunirilor au participat peste 60 de delegati care au pus in discutie cele mai stringente probleme cu care se confrunte Romanii de pretutindeni, si eventual cum sa se organizeze actiuni in comun la nivel national pentru un impact simtit, de fiecare crestin.de asemenea ASCOR impreuna cu sprijinul ierarhilor , vor organizeza pelerinajul spre manastirea Putna, avind in vedere ca anul acesta se implinesc 550 de ani de la urcarea in scaun al lui Stefan cel Mare si Sfant. In cadrul aceluiasi proiect este prevazut si un alt pelerinaj dar care va demara din Sibiu spre manastirea sfintilor martiri Brincoveni la 15-16 august, acest eveniment va fi insotit de o greutate simbolica avind in vedere ca Sibiul este declarat Capitala europeana in acest an iar ASCOR realizand acest proiect, vor prezenta Traditia Romaneasca cu valorile sale europene, care sunt adevarate comori nu doar a neamului romanesc ci valori europene,Stefan stind in apararea credintei stramosesti iar Constantin Brincoveanu murind pentru credinta ortodoxa demonstrind astfel puterea si sacrificiul cu care romanul si aparat din totdeauna Tara devenind o perla in familia europeana.

Acest proiect spera a fi amplu mediatizat pe intreg arealul de activitate al BOR.
Conferinta sia desfasurat activitatile in cadrul universitatii de teologie din sibiu, iar pe linga lucrarile propriu zise au fost desfasurat cenaclul inchinat sfintilor martiri ai inchisiorilor comuniste.Cenaclul care s-a tinut in ziua a doua de lucru a fost dedicat lui Valeriu Gafencu, care este un martir al inchisorile comuniste, nascut in Basarabia, in judetul Balti.A fost o seara culturala exceptionala cu poezii si cantece despre Ardeal Basarabia Bucovina si multa rugaciune unde ASCOR istii sau reunit intrun cuget si –o suflare pentru a lupta in unitate pentru unitate.

Au fost pomeniti si alte personalitati marcante ale neamului preecum Radu GYR sau Ioan Ioanolide, Preot.Fosim oance si Arsenie Papacioc, Iustitnian parvu Staniloaie, Voiculescu si Nae Ioanescu s.a.
De asemenea aceasta intrevedere a stabilit o punte dintre cele doua state romanesti, ASCOR Basarabia, prezenta cu binecuvantarea IPS Petru mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor , este implicata activ in desfasurarea proiectelor nationale pe care ASCOR si le propune a le realiza , astfel cele doua maluri de prut se vor apropia tot mai mult, iar prezenta cernautilor demonstraza ca unitatea neamului romanesc nu poate fi darimata chiar daca sirma ghimpata a sugrumat pamantul Romaniei.

Studentii au avut prilejul de a vizita capitala europeana, care este unul dintre cele mai frumoase orase din romania cu o arhitectura exceptionala.
In data de 25 martie lucrarile s-au incheiat festiv in sala de conferinta de la manastirea Simbata de sus cu un cuvint de binecuvintare din partea staretului manastirii Arhimandrit Urs si Arhimandritului Teofil Paraian.

Frontist
03-27-2007, 01:26 PM
Stimati prieteni si colegi,

Asociatia Civic Media va invite la Conferinta publica

Basarabia Acum
Situatia relatiilor romano-romane la 89 de ani de la Actul Unirii

Marti, 27 Martie, Ora 17, la Universitatea Bucuresti, Sala Senatului, Palatul Facultatii de Drept

Invitat de onoare: Alexandru Lesco, fost prizonier in Transnistria timp de 12 ani, va vorbi despre detinutii politic romani de la Tiraspol Andrei Ivantoc si Tudor Popa

Organizata impreuna cu Seniorii Ligii Studentilor si Universitatea din Bucuresti, dezbaterea se va bucura de patronajul academicianului Dinu C Giurescu. Vor fi analizate provocarile agresive ale politicii strategice rusesti de la Est de Prut si vor fi oferite mai multe solutii pentru facilitarea redobandirii cetateniei romane si a vizelor basarabenilor si bucovinenilor, in contextul accederii Romaniei in UE.

Participa: academicieni, profesori universitari, istorici, studenti, jurnalisti, oficiali ai Ministerelor de Interne, Externe, Integrarii.

Invitati speciali: reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane si ai Presedintiei Romaniei.

Va asteptam si va rugam sa mediatizati, in masura posibilitatilor dvs, aceasta actiune.

Atasat se afla afisul Conferintei.

Va multumim,

Echipa ACM

Umbreon
03-29-2007, 04:41 AM
http://photofile.ru/photo/fishki_net/2558918/47942398.jpg

Frontist
04-18-2007, 11:22 PM
Comunicat
http://www.p2p.dm/bitbucket/9614_1753453421648292895a1f952e47ccb368562f481d084 2fa7e.jpeg%5b/img%5d
Vineri, 20 aprilie la orele 16.00, în incinta Bibliotecii Municipale Onisifor Ghibu, va avea loc masa rotundã dedicatã temei „Societatea civilã si valorile morale tradiþionale”, iniþiatã de Asociaþia Studenþilor Crestini Ortodocsi Români. În cadrul mesei rotunde va fi lansatã oficial initiativa „Miscarea Pentru Viata”, o reuniune neformala a asociaþiilor, organizaþiilor si instituþiilor media din Republica Moldova care doresc prin eforturi comune sa contribuie la apararea si pastrarea valorilor traditionale.
Vor fi puse în discutii asa teme ca: influenta morala a mass-mediei asupra tineretului, problemele educaþiei sexuale în rândul tinerilor, pericolele legalitãþii avortului si rolul Bisericii în educarea tinerilor.
Printre organizaþiile care s-au alaturat acestei iniþiative se enumera: Uniunea Nationala a Studentilor si Tineretului din Republica Moldova, Misiunea Sociala „Diaconia”, Asociatia „Act Civitas”, Miscarea Tinerilor Europeni, Asociatia Tinerilor Elevi Crestini Ortodocsi, Fundatia „Ecoul Cernobalilui”.

partizan131
04-18-2007, 11:47 PM
Fundatia „Ecoul Cernobalilui” - vin si stalkerii?

Frontist
06-17-2007, 04:45 PM
http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=552&idRubric=5757&idArticle=13883

Frontist
07-30-2007, 10:14 PM
Astazi In spitalul din Bucuresti a murit Preafericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, in urma unei interventii chirurgicale. Toti romanii ortodocsi de pretutindeni sint indurerati de trecerea in nefiinta a Preafericitului Parinte.

Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani din Basarabia regreta aceasta pierdere pentru intreaga ortodoxie, si se roaga pentru sufletul adormitului rob al lui Dumnezeu!

Aceste zile de doliu si rugaiune trebuie sa ne dea speranta ca Cel care-l va precede va fi un continuator al Patriarhului activind in acelasi spirit conservator si traditionalist, pastrind Dreapta Credinta nealterata, intarind-o mai ales acum, la rascrucea vremurilor.

Cu mult regret si smerenie,
ASCOR Basarabia.

Domnul sa-l odihneasca in pace!

johann_moritz
07-31-2007, 09:44 PM
Fara sa-mi doresc sa intru in vreo polemica, pentru mine preafericitul va ramane mereu gagiul care l-a felicitat pe Ceausescu pentru ca i-a zdrobit pe huliganii la Timnisoara in '89.

Frontist
09-12-2007, 08:42 PM
Npul Patriar al Bisericii Ortodoxe Romane a devenit IPS Daniel.
http://www.realitatea.net/87275_NewsIn--IPF-Daniel--noul-Patriarh-al-Bisericii-Ortodoxe-Romane-.html
Speram ca Domnul asa a vrut.
Desi invaluit de misterul apartenentei IPS Daniel la diferite grupuri de interese, precum Masonieria,in plus viziunile sale ecumeniste, au trezit nemultumirea multora. IPS Bartolomeu Anania, care era de oriantare traditionalista nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi ales ca Patriarh.

Rapax
09-12-2007, 09:41 PM
Npul Patriar al Bisericii Ortodoxe Romane a devenit IPS Daniel.
http://www.realitatea.net/87275_NewsIn--IPF-Daniel--noul-Patriarh-al-Bisericii-Ortodoxe-Romane-.html
Speram ca Domnul asa a vrut.
Desi invaluit de misterul apartenentei IPS Daniel la diferite grupuri de interese, precum Masonieria,in plus viziunile sale ecumeniste, au trezit nemultumirea multora. IPS Bartolomeu Anania, care era de oriantare traditionalista nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi ales ca Patriarh.

Ai cumva dovezi despre "apartenenta IPS Daniel la diferite grupuri de interese" sau doar lansezi mai departe diverse balacareli ale adversarilor actualului Patriarh?
Bartolomeu Anania nu "era" traditionalist, el este. Din cate stiu eu nici nu a decedat nici nu si-a schimbat orientarea.
Se numeste " masonerie" nu "masonierie".

Frontist
09-12-2007, 10:23 PM
Ce modest esiti, si atit de destept. Creierul nu te stringe in craniu?

Rapax
09-13-2007, 05:10 PM
Ce modest esiti, si atit de destept. Creierul nu te stringe in craniu?

Baiete, ai probleme de vocabular, gramatica si mai ales comportament. Ca sa nu zic si de caracter. As zice ca trufia te orbeste. Daca esti atat de crestin cum te dai stii ce inseamna trufia.

HKBD
09-15-2007, 03:21 PM
In timp ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso milita de la tribuna Marii Adunari Ecumenice de la Sibiu pentru libertatea religioasa a noii Europe, in piata din fata Catedralei Metropolitane politisti in civil incalcau libertatea de expresie cu bocancii. Vineri seara, o tanara de 20 de ani a fost agresata de "organele" legii in plina strada pentru ca oferea CD-uri cu mari duhovnici ai Romaniei. Printre acestia, parintii Cleopa, Ionichie Balan, Arsenie Papacioc, Gheorghe Calciu, Arsenie Boca, exprimandu-se despre ecumenism. Invataturile marilor duhovnici ai Romaniei nu au fost insa pe placul subalternilor Mitropolitului Laurentiu Streza, doi preoti ai Catedralei asmutind cinci haidamaci pe tanara credincioasa.

Rapax
09-15-2007, 05:34 PM
In timp ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso milita de la tribuna Marii Adunari Ecumenice de la Sibiu pentru libertatea religioasa a noii Europe, in piata din fata Catedralei Metropolitane politisti in civil incalcau libertatea de expresie cu bocancii. Vineri seara, o tanara de 20 de ani a fost agresata de "organele" legii in plina strada pentru ca oferea CD-uri cu mari duhovnici ai Romaniei. Printre acestia, parintii Cleopa, Ionichie Balan, Arsenie Papacioc, Gheorghe Calciu, Arsenie Boca, exprimandu-se despre ecumenism. Invataturile marilor duhovnici ai Romaniei nu au fost insa pe placul subalternilor Mitropolitului Laurentiu Streza, doi preoti ai Catedralei asmutind cinci haidamaci pe tanara credincioasa.

Sa spunem ca la Sibiu erau luate masuri de siguranta de exceptie. Pe parintele Arsenie Papacioc am avut ocazia sa il intalnesc la Techirghiol, la manastire. Cat despre comportamentul inaltilor ierarhi si chiar al clerului obisnuit nici nu mai are rost sa vorbim. De aceea au si scos vorba aia cu " Tu sa faci ce zice popa, nu ce face el".

HKBD
09-19-2007, 02:33 AM
Sa speram ca totusi viata religioasa va suferi o schimbare pozitiva! Desi am unele rezerve, totusi sper ca Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel sa fie continuatorul proiectului lui PF Teoctist, privind romanii de pretutindeni si in special Basarabia.Avind in vedere relatia atit de apropiata intre el si IPS Petru.

Rapax
09-20-2007, 08:37 PM
Sa speram ca totusi viata religioasa va suferi o schimbare pozitiva! Desi am unele rezerve, totusi sper ca Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel sa fie continuatorul proiectului lui PF Teoctist, privind romanii de pretutindeni si in special Basarabia.Avind in vedere relatia atit de apropiata intre el si IPS Petru.

Speram.

HKBD
09-20-2007, 09:27 PM
Pe situl Masonilor :) ,din Romania a fost facuta public un document prin care cica PP Daniel iar fi multumit lui Chirovici pentru ca sia exprimat condoleantele prinrtr-o scrisoare.
http://mlnr.ro/frameSetRo.php

Este un fals cum nu am intilnit demult, in primul rind baietii trebuie sa se mai invete a lucra in Photoshop, si sa fie ceva mai inventivi in montaj.
Apoi as vrea ca acest "document" sa-l comparati cu un alt act emis de BOR ca sa vedeti diferentele, ma refer la amenajarea in pagina.
dar asta sunt asa mici observatii. De la Patriarhie ne-au asigurat ca este un fals, pentru ca nici macar nu au primit o scrisoare de la Chirovici, nemaivorbind de un oarecare raspuns al Preafericitului Printe.

Ma conving ca Iuda inca mai are obiceiul de a saruta pe obraz pe cei care lupta pentru Adevar. Ferestema Doamne de Prieteni ca de Dusmani ma voi pazi singur, spune o vorba populara, si ma uit cata dragoste "fraterna" are chirovici pentru Preafericitul Daniel. De fapt ca si Patria Rosie...

Apoi cei care striga in gura mare ca sint mari aparatori ai Ortodoxismului, ca cei de la Civic Net, ar cauta mai bine sa se ingrijeasca de propria mintuire fara a cauta cine a este cel mai pacatos, pentru ca altfel risca sa fie aruncat cu pietre, sper ca tineti minte pilda lui Iisus...
Doamne ajuta!

Frontist
09-22-2007, 12:44 AM
Interviu acordat de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Patriarhul ales al Bisericii Ortodoxe Romane

Înalt Prea Sfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, este noul Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Române, după alegerea sa din 12 septembrie de către Colegiul Electoral Bisericesc. Personalitatea şi activitatea Înalt Prea Sfinţitului Daniel ca Mitropolit au fost intens mediatizate, mai ales în perioada dinaintea alegerilor pentru funcţia de Patriarh. În primul interviu acordat postului naţional de radio, cel de-al şaselea Patriarh al României vorbeşte despre cea mai mare provocare a Bisericii din zilele noastre, despre relaţia celei mai credibile instituţii a ţării cu lumea politică şi explică de ce şi când este important ecumenismul.

- Înalt Prea Sfinţia Voastrã, în primul rând, felicitări pentru încrederea de care v-aţi bucurat în Colegiul Electoral Bisericesc, că aţi fost ales Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Dumnezeu să vă ajute în slujirea pe care o veţi face din cea mai înaltă funcţie de slujire în Biserică!

Mulţumim pentru felicitare şi, desigur, considerăm că Dumnezeu ne-a chemat la această slujire, care este o slujire foarte grea. În acelaşi timp, ea este necesară Bisericii, ca împreună cu Sfântul Sinod şi cu tot clerul din ţară să slujim Biserica pe calea mântuirii, întrucât cea dintâi chemare a tuturor oamenilor este aceea de a ne pregăti în lumea aceasta pentru viaţa veşnică, de a căuta mântuirea.

- Înalt Prea Sfinţia Voastră, care credeţi că este provocarea majoră pe care o are de înfruntat Biserica în aceste vremuri?

Cred că cea dintâi şi cea mai mare provocare este secularizarea, mai precis trăirea vieţii personale şi a societăţii ca şi când Dumnezeu nu ar exista. Cu alte cuvinte, este vorba de o societate care se construieşte din ce în ce mai mult fără referinţă la Dumnezeu, fără referinţă la valorile religioase. Din acest punct de vedere, cu cât secularizarea se intensifică mai mult, Biserica trebuie să rămână fidelă, credincioasă lui Hristos şi să intensifice viaţa ei spirituală. În polarizarea aceasta, secularizare - sfinţenie, noi trebuie să luptăm cât putem să menţinem vocaţia principală a omului, şi anume aceea de a dezvolta viaţa în relaţie cu Dumnezeu. Dacă uităm de Dumnezeu, atunci şi demnitatea umană sau valoarea umană eternă se pierde. Deci, secularizarea este o problemă, nicidecum o soluţie. Ea nu este soluţia, pentru că ea limitează existenţa omului la biologic şi la teluric. Cu alte cuvinte, limitează existenţa omului la ceea ce este pământesc. Or, vocaţia principală a omului este aceea de a purta în el dorul veşniciei, dorul de iubire veşnică, dorinţa de viaţă veşnică. Iar acestea le dă credinţa, ca legătură vie cu Dumnezeu cel veşnic şi netrecător.

- Cum poate Biserica să oprească această tendinţă din ce în ce mai crescândă - în vestul Europei este mai accentuată, dar se vede că şi la noi începe să se accentueze această tendinţă - a îndepărtării omului de cele spirituale, de Dumnezeu? Prin ce modalităţi Biserica ar putea să contracareze ...

Noi, în primul rând, trebuie să urmăm tradiţia Sfinţilor Părinţi, pentru că aceste valuri de secularizare, cum spuneam, nu sunt o soluţie în sine, şi foarte adesea societatea, ajungând la unele extreme în ceea ce priveşte uitarea de Dumnezeu, în baza pedagogiei divine în istorie, va căuta din nou religia. Secularizarea este un vid spiritual. Nu se poate zidi ceva pe un vid spiritual. Ca atare, noi trebuie să rămânem credincioşi, fideli lui Hristos, chiar dacă suntem mai puţini, ca din aceşti puţini Dumnezeu după aceea poate să reînnoiască societatea. De pildă, comunismul în România se credea la un moment dat atotputernic şi etern, iar istoria a făcut în aşa fel încât comunismul a pierdut această poziţie dominantă la noi, iar cei care au fost umiliţi, care au fost marginalizaţi, creştinii, au primit de la Dumnezeu chemarea ca să reapară, să fie Biserica din nou în atenţia societăţii. Tot aşa, credem că şi secularizarea europeană şi nord-americană va dura o anumită perioadă, dar, prin contrast, omul îl va căuta pe Dumnezeu. Apoi, mai avem şi provocarea altor religii. De pildă, în Franţa secularizată, Biserica a fost marginalizată, a devenit mai timidă, dar a venit islamul, care afirmă foarte puternic credinţa în Dumnezeu, iar societatea secularizată se confruntă acum cu o prezenţă a religiosului într-un mod neaşteptat şi chiar greu de gestionat. Deci, Dumnezeu lucrează în istorie în mod surprinzător. În nici un caz nu considerăm că secularizarea de tip occidental este eternă. Deja, în mijlocul secularizării există şi manifestări de redescoperire a credinţei, însă nu credinţă pur formală, ci una existenţială, trăită. Avem nevoie de o credinţă mărturisită, de o credinţă angajată, nu doar una nominală. De aici importanţa misiunii Bisericii. În primul rând, să nu cedăm, iar în al doilea rând să aprofundăm adevărurile de credinţă, ca să fim motivaţi puternic în credinţa noastră.

- Înalt Prea Sfinţia Voastră, după 1989 Biserica Ortodoxă a avut o activitate social-filantropică din ce în ce mai intensă. S-au înfiinţat aşezăminte sociale în toate eparhiile, inclusiv la Iaşi, aţi fost Mitropolit acolo, aţi depus o activitate socială bogată. Biserica Ortodoxă Română are forţa materială necesară pentru a dezvolta această activitate social-filantropică?

Nu are forţa materială necesară, dar totdeauna noi contăm, în primul rând, pe forţa spirituală. Dacă există o forţă spirituală, o convingere că Liturghia se întregeşte cu filantropia, iar filantropia trebuie să aibă ca bază Liturghia vom găsi şi mijloace materiale. Se vede aceasta atunci când preotul în parohie vrea să facă ceva în favoarea săracilor, în favoarea celor singuri, în favoarea celor bolnavi. Dumnezeu îl ajută şi el găseşte câte un sponsor, mai cooperează cu autorităţile locale… Important este să avem multă dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni, iar cele materiale se adaugă. Niciodată noi, românii, n-am avut un surplus material, de aici şi expresia 'a dăruit din puţinul lui pentru Biserică” sau 'din puţinul lui a ajutat pe alţii mai săraci'. Aşadar, în primul rând contează forţa spirituală, iar apoi se găsesc şi cele materiale.

- Tot după 1989, am observat o tendinţă a lumii politice de a folosi Biserica, uneori, pentru imagine, de a o instrumentaliza, să spunem, electoral. Biserica este recunoscută ca fiind instituţia cea mai credibilă în rândul românilor. Cum veţi aborda, din treapta de Patriarh, relaţia cu politica?

Noi, în general, nu afirmăm o opinie personală în privinţa relaţiilor Stat-Biserică, ci împreună cu Sfântul Sinod. Iar, atitudinea Bisericii valabilă şi acum, ca principiu, este aceasta: păstrăm autonomia Bisericii faţă de Stat, însă această autonomie nu trebuie să fie nici concurenţă cu Statul şi nici o izolare completă de el. Avem deja înscris principiul acesta şi în noua Lege a Cultelor: cultele sunt autonome faţă de Stat, dar în acelaşi timp cooperează cu Statul pentru binele comun. Deci, noi nu suntem Biserică de Stat şi nu depindem de Stat în sensul unei subordonări, însă deoarece majoritatea populaţiei ţării aparţine Bisericii Ortodoxe Române, nici nu putem să ne considerăm stat în stat, nici să evităm o cooperare cu Statul. Uneori se încearcă în campanii electorale, poate, folosirea imaginii Bisericii, dar noi, ca Biserică, nu avem preferinţă pentru un singur partid. Să nu uităm că în toate partidele politice există membri ai Bisericii Ortodoxe Române, ca atare relaţia noastră cu aceşti membri este mai mult de ordin spiritual. Aceştia sunt fraţii noştri întru credinţă sau fiii duhovniceşti ai Bisericii şi, în consecinţă, Biserica doreşte să cultive conştiinţa creştină, inclusiv a oamenilor politici. Cu alte cuvinte, un om politic trebuie să fie creştin nu doar o dată la patru ani, ci tot timpul. Cred că noi nu putem considera politica doar ca ceva opus Bisericii, ci contează foarte mult şi ce fel de activitate pastorală, de conştientizare creştină desfăşoară Biserica în raport cu oamenii politici. Acei oameni politici care vin mai des la Biserică, cunosc mai bine nevoile Bisericii, dintre oamenii politici, şi o ajută mai mult. Deci, nu trebuie să aşteptăm campania electorală ca oamenii politici să ajute Biserica, ci trebuie şi noi să-i informăm permanent care sunt problemele şi care sunt activităţile Bisericii, ca această cooperare să nu pară doar una de conjunctură.

- Credeţi, aşadar, că e de ajuns reprezentarea intereselor Bisericii în forurile care iau hotărâri în Stat prin membrii laici, sau prin membrii politicieni, nu printr-un membru de drept într-un parlament, să spunem? Credeţi necesară această formulă de participare la decizie?

Experienţa din trecut cu membrii de drept în Senat nu a fost întotdeauna benefică. Un ierarh care stă prea mult în Parlament nu se poate ocupa de eparhia sa. Totuşi, este bine ca atunci când unele legi se referă direct sau indirect la viaţa Bisericii, aceasta să fie consultată ca să-şi spună punctul de vedere.

- Înalt Prea Sfinţia Voastră, în interiorul Bisericii, o ştim cu toţii, există un curent aşa-zis „antiecumenist”, o temere a unor monahi şi credincioşi că deschiderea ecumenică ar putea conduce la pierderea credinţei ortodoxe. Aţi fost catalogat deseori ca şi ecumenist, uneori cu o nuanţă peiorativă. Cum vă autodefiniţi în această privinţă?

Eu mă autodefinesc ca un ortodox realist, nu ecumenist. Şi anume, într-o lume pluralistă din punct de vedere confesional, religios, nu putem să promovăm Ortodoxia prin izolare, ci prin dialog, prin cooperare. Avem milioane de români ortodocşi în afara graniţelor ţării, în ţări majoritar catolice sau protestante. Ca atare, este inevitabil contactul şi dialogul. Iar, din perspectiva angajării noastre în mişcarea ecumenică, Biserica Ortodoxă Română nu este singură. În această privinţă au fost multe hotărâri panortodoxe care recomandau dialogul şi cooperarea. Astfel, chiar dacă Biserica Rusă şi Biserica Greacă uneori par a fi mai reticente, sunt şi ele angajate în mod oficial în dialogurile ecumenice internaţionale, împreună cu Patriarhia Ecumenică. Important este nu faptul de a fi ecumenic sau deschis, ci în ce măsură folosim dialogul şi cooperarea pentru a pune în evidenţă valorile Ortodoxiei. Dacă noi folosim ecumenismul ca o şansă de a face cunoscută Ortodoxia, este benefic. Dacă ne pierdem însă identitatea, dacă ne dizolvăm atunci când dialogăm, desigur că acesta poate fi un pericol. De aceea, un ecumenism autentic în favoarea ortodocşilor poate să-l facă numai acela care e bine pregătit, care cunoaşte valorile perene ale Ortodoxiei şi, în acelaşi timp, cunoaşte şi care sunt punctele comune sau punctele divergente cu alte confesiuni. Astăzi, în faţa societăţii secularizate, creştinii nu au credibilitate când se ceartă între ei. Ei au mai multă credibilitate în faţa lumii secularizate când dialoghează şi când cooperează unii cu alţii, cooperează în domeniul social, în faţa suferinţei, în faţa sărăciei. Aşadar, trebuie să vedem această deschidere ecumenică a românilor nu ca pe o simplă modă, ci ca pe un mod de a convieţui civilizat, ca pe un efort de a trece de la ceartă la dialog şi de la confruntare la cooperare. Când relativizăm credinţa şi morala creştină, atunci ecumenismul nu este în favoarea noastră. Dar, când afirmăm valorile profunde ale Ortodoxiei, atunci credem că trebuie s-o facem prin dialog, nu prin ceartă sau prin agresivitate. O Ortodoxie agresivă nu este atrăgătoare pentru nimeni. Nici una laxă, care s-ar dizolva într-un dialog superficial, fără discernământ critic.

- Credeţi că Ortodoxia, Bisericile Ortodoxe naţionale sunt destul de unite în mesajul lor pe care-l au de transmis în acest dialog cu celelalte confesiuni? Cum credeţi că se poate întări unitatea Ortodoxiei?

Avem nevoie de întruniri periodice, cu regularitate, între Bisericile Ortodoxe autocefale, şi acest lucru l-am spus de faţă cu Sfântul Sinod şi în numele Sfântului Sinod, cu doi ani în urmă (n.r.: 2005), în prezenţa Patriarhului Ecumenic, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, care a apreciat foarte mult această propunere. Însă, deocamdată e greu de realizat o regularitate a întrunirilor panortodoxe. De ce sfintele canoane cer ca episcopii dintr-o ţară, dintr-o Biserică locală, să se întrunească cel puţin de două ori pe an, primăvara şi toamna? Pentru că sinodalitatea presupune şi întruniri periodice. Dar la nivel panortodox, adică universal, noi nu mai avem această practică a întâlnirilor periodice, cel puţin la trei ani o dată. Cred că Bisericile Ortodoxe naţionale au o valoare deosebită, pentru că se identifică, în general, cu misiunea la un popor care a fost creştinat. Totuşi, să nu uităm că în Crez noi mărturisim Biserica „Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească”. Noi nu credem într-o Biserică autocefală, ci în Biserica sobornicească, adică Ortodoxia în ansamblul ei. Iar, din acest punct de vedere e foarte necesar nu doar dialogul nostru cu alte confesiuni, ci, în primul rând, un dialog mai intens şi o cooperare mai strânsă între Bisericile Ortodoxe surori.

(Interviu acordat de către Î.P.S Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Patriarhul ales al Bisericii Ortodoxe Române, domnului Remus Rădulescu pentru Radio România Actualităţi, în data de 13 septembrie 2007).

Aliona
09-28-2007, 02:16 AM
Inscaunarea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Daniel, va avea loc duminica, 30 septembrie, incepand cu ora 10.30, in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, informeaza un comunicat al Patriarhiei remis, joi, Agentiei Rompres.

Patriarhului i se vor acorda doua engolpioane si o cruce, un potcap mic, rotund, de catifea, fara boruri, numit culion, si o camilafca alba cu cruce - ca semne distinctive.

La investitura vor participa delegatii din strainatate, reprezentanti ai bisericilor surori, care, potrivit protocolului, vor veni cu daruri la noul Intaistatator al BOR, primind si ei, la randul lor, cadouri din partea acestuia.

In cursul serii de miercuri, in sedinta plenara de lucru, Sfantul Sinod a validat alegerea IPS Mitropolit Daniel in scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales, prin vot secret, pe IPS Daniel in postul vacant de Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al BOR.

2008.