PDA

View Full Version : in cautarea limbii perfecte

kraft_natasha
06-10-2006, 04:32 PM
o carte skrisa de umberto eco [nu am citit`o, m`a interesat doar titlul]

De-a lungul istoriei culturale europene, invatatii teologi, filosofi, oameni de litere nu au incetat sa viseze la realizarea unei limbi universale, in masura sa depaseasca toate barierele dintre popoare si rase.

care ar fi respektiva?

khama
06-10-2006, 04:49 PM
da auzisem de esperanto... asta nu-i o yncercare de creare a unei limbi universale? sau e fictziune?

semidia
06-10-2006, 07:23 PM
a fost una,cea dinaintea prabusirii Babilonului dupa cum sta scris in Biblie...

zeddo
06-10-2006, 11:03 PM
avem o cartulie cu espernato...cica puteai sa inveti dupa dansa..de fapt era o brosura..ee..am citit-o de sute de ori..da tot nu pot lega doua cuvinte. Limba..perfecta ar fi limba gesturilor...cred...

PiggyEFromHell
06-12-2006, 02:32 PM
Esperanto se bazeaza pe mai multe limbi europene si are o gramatica simplificata. Cine stie, poate peste 50 de ani va fi universala. E o limba artificiala de aceea poate fi foarte usoara.

kraft_natasha
06-12-2006, 07:44 PM
da` lasati esperanto asta... din limbile existente - franceza, germana, italiana... gagauza :hoho: ...

PiggyEFromHell
06-13-2006, 02:38 PM
Cu siguranta voi alege gagauza...

kraft_natasha
06-14-2006, 02:11 PM
hai ma... shi ce argumente ai avea?

zeddo
06-14-2006, 10:59 PM
da` lasati esperanto asta... din limbile existente - franceza, germana, italiana... gagauza :hoho: ...
Lev Tolstoi a afirmat ca a invatat-o intr-o zi

semidia
06-14-2006, 11:02 PM
whow,o vreau si eu....

PiggyEFromHell
06-15-2006, 05:49 PM
hai ma... shi ce argumente ai avea?

Era o gluma naty, doar e logic. Cunosc si asa prea multe limbi si draq m-a pus sa ma apuc si de japoneza, poate in 10 ani voi deveni vorbitor fluent.

kraft_natasha
06-16-2006, 02:24 PM
ian uita`te aici:

Japoneza este foarte simplu de vorbit, faţă de alte limbi. Nu sīnt articole, nu există conjugări, sau infinitive. Toate verbele sīnt regulate, se termină īn masu şi poţi să spui aproape orice, folosind numai prezentul, dacă vrei. Ca să īntrebi ceva, doar adaugi ka după verb. Pentru negaţie doar schimbi masu inmasen. Ce poate fi mai uşor? Yukimasu īnseamnă "eu plec", dar tot atīt de bine "tu, el, ea, noi sau ei pleacă" sau "vor pleca", sau chiar "au plecat". Chiar şi pluralul şi singularul sīnt la fel. Tsuma īnseamnă "nevastă" sau "neveste". Foarte simplu.
- Bine, atunci cum faci deosebirea īntre "eu plec" -yukimasu – şi "ei au plecat" -yukimasu?
- Prin intonaţie, şi ton. Ascultă: yukimasu - yukimasu.
- Dar amīndouă sună exact la fel.
- Ca să īnţelegi japoneza, trebuie să gīndeşti īn japoneză. Nu uita că limba
noastră este limba infinitului. Chinezii sīnt foarte deştepţi. Am īmprumutat scrierea lor acum o mie de ani. Uite, ia acest caracter sau simbol, pentru porc. Odată a semănat "Casă". īn vremurile vechi, chinezii socoteau că un porc sub un acoperiş īnsemna casă. Nu erau budişti, ei mīncau carne, aşa că pentru
ei, ca ţărani, un porc reprezenta bogăţie, deci o casă bună. De-aici şi caracterul.
- Dar cum īl rosteşti?
- Asta depinde, dacă eşti chinez sau japonez.
- Oh ko!
- Iată un alt caracter. Simbolul pentru acoperiş şi simbolul pentru porc şi simbolul pentru femeie. Un acoperiş cu doi porci dedesubt, īnseamnă mulţumire. Un acoperiş cu două femei dedesubt, īnseamnă neīnţelegere, nehi Desigur, chinezii sīnt foarte proşti īn multe privinţe, iar femeile lor nu sīnt educate aşa cum sīnt femeile de aici.

eu kredeam ka in urma simbolurilor alea se askunde un fel de filozofie, da` ei deseneaza porci shi femei... :hoho:

fragmentul e din shogun [da` s`o mai intins clavell asta ku romanu`, mai am 300 de pagini shi nushtiu kum sa le termin odata]

PiggyEFromHell
06-16-2006, 06:16 PM
Shogunul e o carte beton iar japoneaza nu e chiar asa usoara cum pare in carte, crede-ma. Apoi la ei nu exista nici verbe nici substantive si alte balarii, le-au inventat pentru europeni, ca sa poata invata limba.

kraft_natasha
06-16-2006, 06:19 PM
da `nici nu am krezut ka e ushoara...

m`a amuzat faza ku akoperishuriel shi ceea ce skriu sub ele

dictionar
06-17-2006, 12:16 AM
Lev Tolstoi a afirmat ca a invatat-o intr-o zi
Si profa mea de germana a invatat-o la facultate, cind a facut romanistica :) in Ro, cind era fata mare :D Mi-a spus ca a fost doar o incercare , nici eu nu prea am auzit acum sa se vb despre ea :) .
Limba indonezienilor e f. simpla, nu au articol si verbele se conjuga la fele la toate persoanele, banal, dar limba perfecta nu exista , asa cum nu exista perfectziune :). Cred ca cea mai perfecta ramine l. materna ;)

zeddo
06-19-2006, 11:25 AM
o limba nu poate perfecta daca nu este vorbita, in speta, esperanto, adica nu are aplicare de facto, de jure... :) Dictionar ai dreptate. :) Limba materna ramane perfectuinea noastra.

2008.