LONDRA, 3 mai / Coresp. RIA "Novosti" /. Ucraina, Moldova şi Georgia trebuie să se abţină de la depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană, pentru a evita refuzul. Acest fapt l-a declarat în interviul, acordat agenţiei Reuter şi publicat marţi, Benita Ferrero-Waldner, Comisar european pentru relaţiile externe şi politica europeană de vecinătate.
"Revoluţia portocalie" (din Ucraina) a fost o revoluţie, în cadrul căreia oamenii au demonstrat că profesează valorile noastre (ale UE)", - consideră Comisarul european.
"Acum trebuie să coboare pe pămînt, - a spus ea. - Priviţi economia lor: acolo trebuie schimbate multe".
"Aceasta este o ţară mare şi importantă, dar ei trebuie să schimbe această ţară şi ştiu foarte bine acest fapt", - a declarat Ferrero-Waldner.
Potrivit spuselor ei, un sfat analogic de a mai aştepta cu cererea de aderare la UE trebuie adresat altor două foste republici sovietice - Moldovei şi Georgiei.
În calitate de exemplu Ferrero-Valdner a citat-o pe Salome Zurabişvili, ministru de externe al Georgiei. "Ea ştie exact ce vrea, - spune Comisarul european. - Ea vrea mai mult suport în administrarea frontierelor şi ea are o mulţime de probleme în sfera securităţii, iar noi trebuie să ne ocupăm de aceste probleme. Vom fi bucuroşi să facem aceasta, dar ei (georgienii) vor trebui să se ocupe de problemele noastre - mai multă democraţie, mai multă supremaţie a legii".
http://newsmoldova.md/news.html?nws_id=389172
ciofu
05-03-2005, 10:15 PM
Mesajul D-nei Ferrero-Waldner mi se pare foarte corect si care reprezinta realitatea 100%. Tre sa lucram si sa lucram!!!
partizan131
05-03-2005, 10:45 PM
Sunt de acord cu d-na comisar shi cu Ciofu...da' cererea de aderare oricum trebuie depusa...asha...sa fie la dosar...
Daca nu greshesc, imediat dupa depunerea unei cereri de aderare la UE se org. o comisie, care analizeaza situazia shi face recomandari, lucrul ar putea dura shi pina la 6 luni...deci fonduri importante, daca ne amintim ca este vorba de 3 zari, cu o situazie interna instabila, posibil sa fie vorba de investizii de resurse umane shi financiare mai mari, decit in RO, BG, EE, LV, LT, etc. Ok...daca avem in vedere ca s-a cheltuit mult pt. campania de aderare a balticilor..iar in curind urmeaza frazii shi bulgarii...se inzelegem ca UE intimpina probleme financiare?
Sau mesajul este mai profund?...nu avem nevoie [deocamdata]...[deloc]...de aceste 3 zari ca parteneri UE?
Sau...[paranoia rulez]...am fost din nou cedazi zonei de influenza exclusiva a Rusiei?
Doomie
05-04-2005, 01:45 AM
EU doesn’t recommend Ukraine, Moldova, Georgia to apply
03.05.2005, 23.05
BRUSSELS, May 3 (Itar-Tass) -- Ukraine, Moldova and Georgia would be well advised not to apply for European Union membership now, because they would be rebuffed, European Commissioner for External Relations and Neighborhood Policy Benita Ferrero-Waldner said in an interview to Reuters on Tuesday.
"The orange revolution has been a revolution where people have shown that they share our values," she said. "But now we have to get down to earth. Look at their economy: there are so many things that have to be changed.”
Some of the 10 new members, which joined the bloc last year, notably Poland, have argued the EU has a moral obligation to embrace ex-Soviet Ukraine, which tilted westward after a peaceful "orange revolution" last year, she added as quoted by Reuters.
The eight, which underwent years of painful reform before joining, are now prospering in the now 25-strong bloc. Romania and Bulgaria are next in line, Turkey and Croatia hope to start talks this year and the countries of the western Balkans are also waiting in the wings, she said.
"We want to make them friends. We want to bring them closer to the European Union by giving them a stake in our policies," she said.
"What we want is a ring of friends with common values, where we know we want to promote our values but they also have an interest. It's going away from dreaming about horizons (of membership) to coming to a very practical relationship," she said.
Eu am spus de mult timp ca nu aveti nici o sansa de incepere a negocierilor de aderare la UE.Inca tremur la gindul ca ar putea aparea probleme la aderarea Romaniei.Puteti citi si subiectul "Noile criterii de aderare la UE".
Catrin
05-06-2005, 12:00 PM
trebuie sa faci pasul potrivit la momentul potrivit,
in caz contrar
totul se ruina vazand cu ochii
dune
05-06-2005, 01:08 PM
sa fim seriosi totusi. moldova pina la urma e un stat mic insa cu probleme relativ majore - pina cind nu se rezolva situatia din transnistria nici nu cred ca tre sa ne gindim la EU desi pentru a o rezolva se poate apela la implicarea EU asa cum sa facut intrun mod sau altul pina acum.
ucraina e o tara imensa cu alte probleme majore si un regim economic departe de visurile EU iar georgia ii un bardac politic si economic. Nu cred ca vom vedea Georgia in EU anytime soon...
dacodava
05-07-2005, 10:36 AM
Corect!Trebuie sa va rezolvati problemele si apoi sa va ginditi la UE.Politicienii din RM va amagesc cind vorbesc de aderarea la UE.Ei stiu foarte bine ca nu au sanse dar vor sa prosteasca oamenii si sa-i voteze.
Nici o sansa cu pro rusi si comunisti la guvernare!
ciofu
05-07-2005, 12:43 PM
Hai ca nici un politician din MD nu a zis vreodata ca eu va integrez in UE. Politicienii doar si-au expus clar dorinta de a se integra
Doomie
05-07-2005, 12:44 PM
Hai ca nici un politician din MD nu a zis vreodata ca eu va integrez in UE. Politicienii doar si-au expus clar dorinta de a se integra
Nu pot sa negi ca in timpul campaniei electorale asta era "argumentul' principalla mai toti concurentii politici (exceptie fiind de-alde Patria-Rodina) -- ca cutare ne va "integra"...
negru
05-07-2005, 01:57 PM
e clar ca era argumetul, dar asta e mai mult o masca + spalarea creierului!!!
dankat23
05-07-2005, 02:48 PM
Felul cum Romania si Bulgaria au fost primite la Luxemburg, in tacere, fara grandoarea din 2003 de la Atena, fara sefi de state, fara discursuri pompoase, permanentele palme pe care atat RO cat si BG le-au primit in procesul de aderare, amanarea neasteptata a Croatiei, subiectul spinos al Turciei cat si noua Constitutie indica un scepticism marcat. Ambasadorul UE in Romania spune ca dupa intrarea Romaniei si Bulgariei, Europa trebuie sa se reformeze radical si sa opreasca temporar procesul de largire, altfel se va bloca.
Dacodava zice ceva interesant: UE a schimbat regulile procesului de aderare. Negocierile cu cele 12 s-au purtat in 2 timpi: primele 10, care au si devenit membre ale UE erau mai avansate dceat RO/BG si au primit concesiuni mai mari. Cand s-a ajuns la negocierile spinoase cu RO/BG, UE a acceptat inchiderea negocierilor in schimbul aparitiei in Tratatul de Aderare a 3 clauze de salvgardare. Dupa ce ROmania si Bulgaria au terminat negocierile, comisarul pt extindere declara ca in viitor cele 31 de capitole vor fi detaliate in 36, iar negocierile pe un capitol se vor inchide atunci cand statul candidat a pus in practica acquisul comunitar. Pentru cele 12 state care au negociat din 1999 pana in 2004, un capitol se incheia pe buna-credinta ca statul candidat va pune in practica acquisul pana la momentul aderarii.
Un istoric german spunea zilele trecute la Bucuresti ca Romania este ultimul stat al Europei Centrale care va deveni membru al UE, dar este primul stat central-european cu o componenta balcanico-otomana extrem de importanta. Ori, continua el, spatiul bizantino-otoman are o istorie si o civilizatie aparte fata de cea central-europeana sau occidentala, astfel incat UE trebuie sa isi revizuiasca termenii de negociere.
LeFigaro vorbeste despre Romania, Bulgaria si Turcia ca despre principalii continuatori ai Imperiului Otoman.
In sfarsit in Washington Post, un editorialist vorbeste despre Romania ca despre un mamut cu 3 radacini: una central-europeana si occidentala reprezentata de Transilvania si mostenirea latina, una otomana-bizantina in Muntenia, Dobrogea si una bizantino-rusa in Moldova.
Europa a inghitit in 2004 spatiile care lipseau din civilizatia europeana clasica. Romania si Bulgaria deschid drumul catre Balcani si spatiul rus. Abia acum cred ca incepe provocarea extinderea, cu aceste state care aduc traditii si o istorie la limita dintre Occident si Orient. Cred ca de aceea si Uniunea incearca sa gaseasca un alt ritm, un alt cod pentru a intelege aceste popoare.
Cat despre Moldova, indiferent de ceea ce cred unii pe la Chisinau sau la Moscova, oficialii de la bruxelles vad 3 milioane de romani. De aceea, eu cred ca dintre toate statele fostului spatiu sovietic (mai putin cele baltice), Moldova are sanse cu adevarat de a deveni membru al Uniunii, poate in granitele Romaniei, poate nu. Insa Moldova apartine Europei, in ciuda mutilarilor facute de rusi. Probabil va dura mult,15- 20 de ani, insa eu cred ca Moldova are locul ei in Uniune, spre deosebire de Ucraina sau Turcia.