un exemplu elementar: a venit un strain, ii esti ghid prin Chisinau. ce obiecte, locuri etc. ii arati? dupa ce mentionati unde mergeti, ziceti si de ce, poate puneti o scurta descriere, niste foto (dar nu uriase) a ceea ce mentionati.
lia
04-24-2005, 12:58 PM
Arina, depinde de fel de străin e, ce interese are, cât de mult cuoaşte despre Moldova, ce vrea să facaă aici... Dacă e u american care a veni t să se distreze, nu are rost să-l duc la Uniunea Scriitorilor, de exemplu decât poate la bar, să vadă ce mai fac scriitorii. Dacă e român, cred că ar fi foarte interesat de arhivele de acolo... Dacă nu e foarte inteligent, nu are rost sa-l porţi prea mult prin locuri cu semnificaţie istorică sau culturală, chit că astea sunt foarte puşine la noi, pentru că se va plictisi... Are rost să-l iei la un chef, la teatru, la Cricova... :crazy: cum fac politicienii noştri cu oaspeţii lor :D ...
Arina
04-24-2005, 01:06 PM
lia, alegeti singura strainul...si arata-i ce vrei.
BRAZIL
04-24-2005, 04:11 PM
unul din tipajele de straini tot mai des intalniti in chisinau - straini ce vin sa faca SEX-TURISM.
Chisinau- capitala SEX-TURISMULUI est european. IEFTIN SI SUPER CALITATIV.
traseul elementar - restaurant , discoteca, hotel.
i-as impusca jumate din strainii din chisinau. ei se lafaiesc aici ca boierii. plini de bani isi pot permite servicii si produse din cele mai calitative si naturale , care la ei acasa ar costa de 10 ori mai scump. jumatate din ei lucreaza in firme si organizatii care SPALA BANI! aici ei sunt stapani si au servitori-moldoveni. pe cand la ei acasa asta le-af fi un lux inaccesibil.
iar moldovenii s prosti, fiindca continua sa fie ospitalieri si ii privesc pe acesti straini de jos in sus ca pe niste oameni apriori mai destepti, dezvoltati etc etc
complexul moldoveanului dintotdeauna...
si chisinauencile s proaste - sunt gata sa se vinda pentru o sticla amarata de parfum sau o cina la un restaurant luxos...
lia
04-24-2005, 04:41 PM
Colegii mei din România au fost bucuroşi să meargă la câteva spectacole la Eugen Ionesco, la muzeul etnografic şi de Literatură, Turnul de Apă... şi în mai multe locuri care îmi plac mie... Dar cu adevărat bine ne-am simţit, când am escaladat gropile de la Orheiul Vechi. Concluzia mea fiind că pentru români Chişinăul nu prezintă prea mult interes, ei se simt mult mai bine, când văd nu atât un oraş cam provincial cum e Chişinăul, ci BASARABIA, taboul întreg. Atunci încep să înţeleagă de unde acest ermetism al nostru, de unde frica, timiditatea asociată cu un tupeu nemaipomenit, câteodată...
Încă ceva, chiar şi cei mai refactari la cultura de tip rural dintre cunoscuţii meu au fost încântaţi de vizitele la ţară...
Străinii din Occident au apreciatt biletele foarte ieftine la spectacolele de operă şi balet. Cu nişte colegi veniţi din Europa am fost la TOATE spectacolele care se puteau vedea în două săptămâni la Operă, Orgă şi Filarmonică... Acum, Arina, cred că i-ar intriga şi un concert bun... Depinde de "consumator".
Nu mi-aş duce prietenii la baruri şi restaurante, pentru că nu cunosc prea multe locuri de astea în Chişinău, dar dacă totuşi ar dori să meargă, aş alege unul cu specific naţional...
Arina
04-24-2005, 05:20 PM
lia, ca tot ai zis de concerte...la foarte multe din alea la care ma duc sunt straini, in special la Zdob si Zdub si Trigon...dar si la Gnadul Matei, ieri, erau.
chiar ma gandesc unde anume in Chisinau s-ar putea de dus, ce ar fi de aratat...mda, nu sunt prea multe. cred ca Gradina Botanica ar fi o obtiune, dar demult n-am fost pe acolo, vrea sa ma duc in zilele apropiate...apoi voi zice daca merita.
ma gandesc la careva strazi mai mici, mai vechi, cu cladiri mici si vechi, dar care au un aspect ingrijit...dar nu prea imi vine in cap ceva.
BRAZIL, de ce doar partea strasnica? chiar fusesem, nu pentru ca imi doream, la City (disco-club) toamna aceasta, exact asa e. :tu_mori:
lia
04-24-2005, 05:31 PM
Din câte ştiu, grădina botanică e un dezastru... Dat bien ar fi să greşesc. Păi mai sunt, Valea Morilor, grpdinile din centru, Soborul, Sf, Teodora de Sihla... Monumentul lui Lenin de la ModĂxpo... :D
Galeriile de artă sunt o atracţie deosebită, dar mai ales cele unde se şi comercializează tablouri. La Bucureşti şi în Occident am văzut restaurante şi cafenele de astea, umde se expun şi se vănd tabouri. Nu ştiu dacă au apărut şi la Chişinău... Ştiu doar că tablourile pictorilor de la noi sunt destul de apreciate de străini (probabil că celele mai multe pentru preţurile mici, dar unele sigur prezintă şi alt fel de valoare)...
BRAZIL
04-24-2005, 07:59 PM
Galeriile de artă sunt o atracţie deosebită, dar mai ales cele unde se şi comercializează tablouri. La Bucureşti şi în Occident am văzut restaurante şi cafenele de astea, umde se expun şi se vănd tabouri. Nu ştiu dacă au apărut şi la Chişinău... Ştiu doar că tablourile pictorilor de la noi sunt destul de apreciate de străini (probabil că celele mai multe pentru preţurile mici, dar unele sigur prezintă şi alt fel de valoare)...
da da. si tablouri si icoane si multe alte obiecte de arta valoroase sunt cumparate la preturi mici si scoase din tara. dincolo ele completeaza colectiile sau sunt vandute mult mai scump. bishnitza curata.
degraba o sa cumpere pamanturi si imobile. asa cum s-a facut pe la bucuresti. bine macar ca romanii au scos repede o lege care interzice strainilor sa cumpere terenuri inca 5 ani inainte.
BRAZIL
04-24-2005, 08:02 PM
PIATA CENTRALA - asta e locul cel mai exotoc din pdv a strainilor. ei sunt in extaz cand vad acest loc "minunat" al chisinaului. cu cat mai multi moldoveni rapanosi si saraci ei vad - cu atat li se pare mai exotic! asta da- emotii tari si excursii interesante. nu mai rau decat in africa!
lia
04-24-2005, 09:05 PM
PIATA CENTRALA - asta e locul cel mai exotoc din pdv a strainilor. ei sunt in extaz cand vad acest loc "minunat" al chisinaului. cu cat mai multi moldoveni rapanosi si saraci ei vad - cu atat li se pare mai exotic! asta da- emotii tari si excursii interesante. nu mai rau decat in africa!
Şi moldovenii de ce sunt răpămoşi? Răducule, ai o imaginaţie bolnavă, bănuindu-i pe toţi străinii de intenţii urâte. Eşti ca "gospodarul " cela care stă singur, nu primeşte pe nimeni, pentru că fiecare oapspete i se pare duşman.
lia
04-24-2005, 09:08 PM
da da. si tablouri si icoane si multe alte obiecte de arta valoroase sunt cumparate la preturi mici si scoase din tara. dincolo ele completeaza colectiile sau sunt vandute mult mai scump. bishnitza curata.
degraba o sa cumpere pamanturi si imobile. asa cum s-a facut pe la bucuresti. bine macar ca romanii au scos repede o lege care interzice strainilor sa cumpere terenuri inca 5 ani inainte.
Comentarii de ignorant. Una sunt colecţiile şi alta sunt tablourile care pot fi scoase din ţară. Dacă se întâmplă astfel de lucruri, descrise de tine, de vină e serviciul vamal, în primul rând. Cât despre terenuri... cred că ai face bine să te documentezi mai întâi.
Arina
04-24-2005, 09:13 PM
lia, of-of...iarasi ma abtin.
BRAZIL e cu totul altcineva, si sunt mai multi oameni pe aici care o cunosc.
lia
04-24-2005, 09:15 PM
lia, of-of...iarasi ma abtin.
BRAZIL e cu totul altcineva, si sunt mai multi oameni pe aici care o cunosc.
Da? Atunci de ce "seamănă" atât de mult cu Radu Midrigan? Poate le faceţi cunoştinţă? S-ar înţelege de minune! :D Ambii xenofobi... :-?
Arina
04-24-2005, 09:27 PM
lia, deoarece tu vezi/citesti doar intr-un fel...
m-am gandit ca as duce un strain pe la universitatile de la noi...la cat mai multe, le-as arata si bine, si nu chiar binele - care e de fapt cam mult. concomitent, vom trece pe strada Mateevici, prin fata blocurilor la ATMAP, la capatul careia este un mini-parc...unde foarte des sunt oameni care joaca sah
lia
04-24-2005, 09:32 PM
De ce? Păi, ambii sunt xenofobi şi vobresc despre "străini" ca despre nişte duşmani, vinovaţi de toate relele. Şi... observ acelaşi grad de "informare"... :(
lia
04-24-2005, 09:39 PM
P.S. Universitatea, Parlamentul, Guvernul... :D
Străzile mai vechi sunt simpatice, dar dacă e o persoană care a mai călătorit prin lume, nu va fi tare impresionată...
Bad And Mad
04-24-2005, 11:03 PM
muzeul etnografic si de Literatura
lia, da-mi te rog adresa :roll: si o intrebare, Uniunea Scriitorilor poate fi vizitata? si este acces liber la arhive p/u oricare ?
lia
04-25-2005, 12:13 AM
Adresa cui?
Uniunea Scriitorilor? Sigur că poate fi "vizitată". Uneori mai au loc conferinţe ştiinţifice, târguri de carte, simpozioane pe acolo... Poţi chiar să mergi la Muzeu, să vezi ce expoziţii noi au (dacă au) sau să vezi, încă o dată, expoziţia permanentă... Cât despre arhive, nu sunt accesibile oricui, dar dacă ai nevoie de documentare pentru o lucrare, poţi obţine acces. Nu ştiu cum se obţine acum permisiunea de a lucra în arhive. Pe când am avut eu nevoie, carnetul de student şi o adeverinţă de la facultate au fost suficiente.
vitalic sprinceana
04-25-2005, 10:42 AM
l-as sfatui pe strain sa stea CUMINTEL IN CAMERA SA DE HOTEL..PREA urat miroase acum "cel mai frumos oras de pe planeta'... izul de rahat nu cred ca e cea mai buna carte de vizita pentru o capitala
Arina
04-25-2005, 04:07 PM
azi nu pute :lol:
iata la hipodrom se poate de dus.
vitalic sprinceana
04-25-2005, 05:29 PM
azi nu pute
arina, ayi pute mai tare ca oricand..cel putin la ciocana
Bad And Mad
04-25-2005, 09:50 PM
a muzeului etnografic, daca se poate. Nu di alta, dar eu is baiet di la tara... :roll:
lia
04-25-2005, 09:53 PM
Cu plăcere:
Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala
MD-2009, mun.Chisinau, str.M.Kogalniceanu, 82
(+373-22) fax:238848,tel:244002
lia
04-25-2005, 09:59 PM
Şi, pentru cei interesaţi...
Muzee si sali de expozitii
Casa-Muzeul "A.S.Puskin"
MD-2005, mun.Chisinau, str.Anton Pann, 19
(+373-22) tel:292685,294138
Constantin Brancusi. Centrul Expozitional al UAP din Republica Moldova
MD-2001, mun.Chisinau, bd.Stefan cel Mare, 3
(+373-22) fax:245024,tel:541457,275052,227504
Muzeul de Arheologie si Etnografie
MD-2012, mun.Chisinau, str.M-t G.Banulescu-Bodoni, 35
(+373-22) tel/fax:238292,tel:238307
Muzeul de Istorie al Orasului Chisinau
MD-2009, mun.Chisinau, str.A.Mateevici, 60-A
(+373-22) tel:241648
Muzeul de Istorie al Tinutului Vulcanesti
MD-5301, U.T.A. Gagauzia, or.Vulcanesti, str.Gagarin, 39
(+373-293) tel:22597
Muzeul de Istorie Militara
MD-2001, mun.Chisinau, str.Tighina, 47
(+373-22) tel:272312,272056
Muzeul de Istorie si Etnografie Besalma
MD-3811, U.T.A. Gagauzia, s.Besalma, str.Lenin, 110
(+373-298) tel:53272
Muzeul de Istorie si Etnografie din Ceadir-Lunga
MD-6104, U.T.A. Gagauzia, or.Ceadir-Lunga, str.M.Gorki, 7
(+373-291) tel:21031
Muzeul de Istorie si Etnografie din Soroca
MD-3001, r-nul Soroca, or.Soroca, str.Independentei, 68
(+373-230) tel:22264
Muzeul din Comrat de Istorie Naturala A U.T.A. Gagauzia
MD-3805, U.T.A. Gagauzia, mun.Comrat, str.Lenin, 164
(+373-298) tel:22694
Muzeul Mestesugurilor Populare din Moldova
MD-3532, r-nul Orhei, s.Ivancea
(+373-235) tel:43343,43320
Muzeul National de Arte Plastice
MD-2012, mun.Chisinau, str.31 August, 115
(+373-22) tel/fax:245332,tel:241730,241312
Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala
MD-2009, mun.Chisinau, str.M.Kogalniceanu, 82
(+373-22) fax:238848,tel:244002
Muzeul National de Istorie a Moldovei
MD-2012, mun.Chisinau, str.31 August, 121-A
(+373-22) fax:243677,tel:242194,244325
Muzeul Pedagogic Republican
MD-2009, mun.Chisinau, str.M.Kogalniceanu, 60
(+373-22) tel:245209,240501
Îţi urez succes. Muzeul etnografic merită să fie văzut. Este cel mai vechi dintre muzeele de la noi...
Arina
04-26-2005, 06:12 PM
astazi treceam eram pe str. V.Parcalab...si hop la intersectia cu Bernardazzi...Ambasada Frantei. prima data am vazut-o, cred ca e recent construita. un portocaliu pastelat, draguta. si m-am gandit ca as arata si toate ambasadele de la noi...cred ca ar fi ceva interesant de vazut, de comparat. poate mai tarziu gasesc ceva timp si pun adresele tuturor (chiar buna treaba a facut lia cu muzeele) sau poate cineva le pune in locul meu, intre timp.
Arina
04-26-2005, 09:42 PM
iaka Doomie scrisese undeva despre http://turism.md/rom/accembassy/ e bun.
dar vedeti, adresa Ambasadei Fratei s-a schimbat :D si asa e de frumos gardul :)
Arina
04-29-2005, 08:30 PM
si deoarece ziceam de universitati, sa dau site-urile celor care le cunosc (poate ar fi de folos cuiva). pe site se gaseste si un scurt istoric, si niste foto etc.
Universitatea de Stat din Moldova - www.usm.md
Academia de Studii Economice - www.ase.md
Universitatea Libera Internationala din Moldova - www.ulim.md
Universitatea Tehnica din Moldova - www.utm.md
Universitatea Agrara de Stat din Moldova - www.uasm.md
site-ul Universitatii de medicina si Farmaceutica "Testimiteanu" nu-l stiu si nici nu-l gasesc, dar acolo e ce de vazut.
S-ar putea de vizitat Academia de Stiinte din Moldova - www.asm.md
lia
04-29-2005, 08:34 PM
si asa e de frumos gardul :)
Aha... , da eu nu înþelegeam de ce îþi trebuie adresele ambasadelor? Gardurile te interesau de fapt! :)
Arina
04-29-2005, 08:46 PM
ah, da, desigur, candva aveam Portile Orasului...acum e Elita 5 in fata unei porti :( :-x oricum sunt intr-o stare deplorabila, dar totusi sunt niste foto interesante cu ele, cand vii dinspre aeroport.
cred ca as arata, pentru comparatie, unele din cele mai sarace regiuni si unele dintre cele mai bogate...eu ma gandesc din perspectiva mea, cred, caci chiar imi place sa vad aceste diferente intr-un oras...
_victor_
04-29-2005, 08:47 PM
iaka Doomie scrisese undeva despre http://turism.md/rom/accembassy/ e bun.
dar vedeti, adresa Ambasadei Fratei s-a schimbat :D si asa e de frumos gardul :)
Ce folos de gard frumos, daca nu dau vize :hah:
lia
04-29-2005, 09:06 PM
ah, da, desigur, candva aveam Portile Orasului...acum e Elita 5 in fata unei porti :( :-x oricum sunt intr-o stare deplorabila, dar totusi sunt niste foto interesante cu ele, cand vii dinspre aeroport.
cred ca as arata, pentru comparatie, unele din cele mai sarace regiuni si unele dintre cele mai bogate...eu ma gandesc din perspectiva mea, cred, caci chiar imi place sa vad aceste diferente intr-un oras...
Porþile Oraºului sunt o mostrã de arhitecturã neinspiratã... Din pãcate, unii se mândresc cu astfel de monstruiozitãþi...
Fr3Zy
04-29-2005, 09:10 PM
In genere in Franta ,daca intr-un cartier se afla amplasata o astfel de "cutie" ,el e calificat automat la "prost famate "...
Arina
04-29-2005, 09:16 PM
in Chisinau sunt multe cutii de genul asta :( dar multe orase isi au cutiile lor
lia
04-29-2005, 09:26 PM
Chiºinãul este oraºul unor astfel de cutii. Trebuie sã-l iubeºti prea mult, ca sã îi ierþi stângãcia arhitecturalã. Eu prefer sã mã gândesc la grãdinile lui (tot mai prost întreþinute ºi alea!) ºi la cei dragi... Teatrul (numai cel dramatic), sentimentul de "acasã", familia ºi prietenii mã fac sã mã simt bine la Chiºinãu. Altfel aº muri de tristeþe acolo...
_victor_
04-29-2005, 09:34 PM
Intr-adevar, arhitectura din Chisinau e de kkt ... cu unele mici exceptii prin centru orasului. In schimb orasul e foarte verde si asta conteaza pentru mine foarte mult.
Arina
04-29-2005, 09:36 PM
eu cred ca gradinile, cel putin alea prin care eu trec adesea, sunt relativ bine intretinute.
da' eu adesea singura merg la teatru, nici eu nu o fac des, dar mai des ca tendinta generala...tineretul nu vrea sa deie bani pe teatru :-?
lia
04-29-2005, 09:42 PM
Asta e ciudat. Chiºinãul nu oferã prea multe de vãzut. De ce nu merge lumea mãcar la teatru? Ce face, cu ce se ocupã atunci? Sã nu-mi spuneþi cã citeºte mai mult ! :)
Arina
04-29-2005, 09:47 PM
merge la bere. se duce la Patria. discotecile sunt mereu pline.
desi la Festivalul de Ethno-Jazz vine foarte mult tineret.
la Odeon uneori sunt filme bune.
lia
04-29-2005, 10:11 PM
Înþeleg, e foarte bine... Dar tot nu mi se pare cã are prea multe opþiuni... Î-aº înþelege pe cei din Paris sau Londra, Viena... cã au unde merge, ehehe. Dar! de câte ori am mers la operã în astfel de oraºe, sala era arhiplinã, nu gãseai bilete decât foarte greu, trebuia sã faci coadã... Mã rog, nu ºtiu care e explicaþia...
Arina
04-30-2005, 12:23 AM
explicatia...eu cred ca e din cauza unui management cultural foarte prost.
mereu cand trec pe langa Casa Presei, ma opresc cateva minute la expozitia de fotogarafii de la euro foto art...nu e ceva de proportii mari, dar imi place si des se schimba.
Arina
04-30-2005, 12:58 AM
am uitat de Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice - www.amtap.mdl.net
cel mai mult, din cele care le-am vazut, imi plac blocurile AMTAP, si exterior, si interior {daca tot s-a pomenit de cutii...astea nu seamana a cutii} si se afla pe o strada care imi place (am mai zis).
Arina
04-30-2005, 07:52 PM
ce am gasit pe http://chef.md/theatres/ ...la unele este descriere, fotografii si desigur cu adrese, tel.
cred ca e interesant...
http://chef.md/i/theatres/ionesco/thumb-logo.jpg
Teatrul "Eugene Ionesco" a fost fondat la Chisinau in data de 11 septembrie 1991. Pana la data constituirii sale oficiale, exista doar o trupa de actori, absolventi ai scolii de teatru "Sciuikin" din Moscova. Reintorsi dupa studii la Chisinau, tinerii artisti debuteaza pe scena teatrului Luceafarul, ramanand, insa, uniti in aspiratia comuna de a crea o formula noua de teatru. Proiectele nu au fost zadarnice - in urma eforturilor depuse visul devine realitate: ia nastere un teatru nou ca institutie, nou ca manifestare culturala.
Ideea de a conferi teatrului numele lui Eugene Ionesco nu a fost o simpla intamplare, acordul marelui dramaturg francez de origine romana a fost primul trofeu obtinut de catre descendentii scolii vahtangoviene in spatiul dramatic al "universului absurd". Decriptand cu dexteritatea unor actori totali ideile incifrate ale textelor autorilor moderni, dar si a unor clasici, tinerii interpreti reusesc crearea acelor antinomii tragicomice, echilibrul dinamic al carora sta la baza dramatismului absurd.
Maniera inconfundabila pe care o vor adopta si perfectiona cu timpul tinerii interpreti va atrage foarte curand atentia publicului, a criticilor teatrali de acasa, dar si de peste hotare.
Teatrul a avut nenumarate turnee si a participat la numeroase festivaluri in Romania, Estonia, Ucraina, Rusia, Polonia, Franta, Italia, Spania, Anglia, Egipt si Japonia, a fost mentionat cu importante trofee si a cucerit inimile publicului si aprecierea favorabila a criticii. Este unicul teatru din Moldova care a participat la celebrele festivaluri internationale de teatru de la Avignon (1994) si Edinburgh (2000).
In 1993 Teatrul devine membru al ITEM (Informal European Theatre Meeting)
In 1994 teatrul initiaza si organizeaza, impreuna cu Ministerul Culturi, primul in Moldova Festival International de Teatru BIENALA TEATRULUI "EUGENE IONESCO" - BITEI, un eveniment teatral si cultural unic in tara. Prima editie a Festivalului (1994) a fost dedicata dramaturgiei lui Eugene Ionesco. A doua (1997) s-a desfasurat sub genericul TRADITIE SI MODERNITATE. Cea de-a treia editie (1999) s-a derulat cu titlul INTALNIRI LA SFARSIT DE SECOL. Cea de-a patra (2001) a purtat titlul INTERFERENTE. A cincea editie a Festivalului (2003) s-a desfasurat sub genericul TEATRU FARA FRONTIERE. In 2004, anul omagierii a 100 de ani de la trecerea in nefiinta a marelui dramaturg rus Anton Cehov, a avut loc a sasea editie a Festivalului - BIENALA CEHOV.
Filarmonica Nationala
Filarmonica Nationala a Republicii Moldova a fost fondata in anul 1940 in baza localului fostului teatru municipal "Expres" din perioada interbelica, unde un timp a activat si trupa de circ. Scopul Filarmonicii este de a propaga cultura muzicala, de a consolida si valorifica fortele artistice ale Moldovei. In repertoriul Filarmonicii regasim cele mai valoroase opere din tezaurul muzici nationale si universale.
Preluand si sintetizand bogata experienta a vietii muzicale din secolul al XIX-lea si prima jumatate a celui de-al XX-lea (scoli de muzica, conservatoare, teatre lirice, societati muzicale, orchestre simfonice si camerale, capele corale, spectacole si concerte publice, turnee de opera si balet din strainatate, muzici de fanfara, formatii lautaresti), Filarmonica Nationala a dezvoltat o intensa activitate de valorificare a potentialului creativ din domeniile artei academice, folclorice si de estrada, devenind un foarte important focar de propagare a culturii. Pe parcursul a peste 63 de ani, scenele institutiei au gazduit concertele memorabile ale marilor maestri ai artei muzicale nationale si universale, dirijori, compozitori, interpreti printre care K. Kondrasin, E. Svetlanov, A. Gauk, Dm. Sostakovici, A. Haceaturean, R. Glier, Kabalevski, O Cekigean, M. Rostropovici, S. Richter, G. Kremer, L- Logan, D. Baskirov, A. Palei (SUA), L. Vigner, K. Eliasberg, G. Bowdrey (Canada), D. Talpain, M. Bourdoncle, P. Migard, (Franta), etc.
Beneficiind de un personal de creatie, administrativ si tehnic performant (200 unitati), de doua sali de concerte (773 si 214 locuri), de sali de repetitii pentru cor, orchesrta si balet, Filarmonica a cooptat de-a lungul anilor cele mai reprezentative colective artistice ale republicii. In prezent , Filarmonica dispune de Orchestra Simfonica, Capela Corala Academica "Doina" (director artistic si prim dirijor - Veronica Garstea), si solistii Constantin Moscovici (nai), maestru in arta, reprezand genul muzicii de estrada)
mie imi place cum arata teatrele noastre inauntru...nu toate stralucesc, dar e bine. pacat de "Ionesco".
dar nu toate teatrele sunt incluse pe site...eu cel putin mai stiu de teatrul "Alexei Mateevici"
TEATRUL ALEXEI MATEEVICI înfiinţat în baza Teatrului Poetic, girat de Andrei Vartic pe lângă Filarmonica din Chişinău (fondat în 1977) şi având misiunea de a propaga literatura de calitate din spaţiul nostru cultural. Spectacolele de referinţă: Pasăre în vînt (1977), Lupii (1979), Vîntuirile, valurile (1980), au contribuit esenţial la cultivarea gustului public pentru artă şi cuvântul scris. Repertoriu variat: Strindberg, Aristofan, Sorescu, Esinencu. Director artistic - Andrei Vartic. Actori: Vitalie Rusu, Margareta Nazarchevici, Boris Bechet ş.a.
http://www.chisinau.md/chisinau/Alexei%20Mateevici.htm
se afla pe str.Kogalniceanu.
MATA HARI
04-30-2005, 09:21 PM
Beciul Lui Tataru !
Arina
04-30-2005, 09:43 PM
ai fost pe acolo? ian zi ce si cum.
zopiryon
04-30-2005, 09:46 PM
Eu am fost de multe ori acolo, defapt balul de absolvire a liceului l'am facut acolo, e o zona care o recomand la toti, ieftin si frumos
Arina
04-30-2005, 09:47 PM
si unde e?
MATA HARI
05-01-2005, 12:16 PM
si unde e?
langa Gara de autobuse centrala, mai jos de fabrica "Ionel".
e o curte ferita de ochiul oameniulor. Acolo se afla Asociatia de creatie "Buciumul" -studio de film. Iar Beciul e de fapt un bordei, un beci lung , cu mese intinse, cu fan pe jos in loc de covoare sau parchet:). Acolo se pot face chefuri monstruoase. Exista si bucatarie traditionla, cuptoare in curte in care se coace paine de casa. Tot in curte sunt cateva cotetze cu animale domestice.Peretii orgazii sunt pictati pe ici pe colo cu desene - un fel de pop-art moldovenesc cu tendinte usoare de kitch:)
Arina
05-01-2005, 01:58 PM
tre de dus :D...imi povestise demult zopiryon de balul lor de absolvire :)
Laura
05-01-2005, 06:59 PM
Posibil nu ma voi referi exact la tema , dar eu cred ca nu doar Chisinaul reprezinta fenomenul absolut al Moldovei. adica eu as duce un strain la tara, de exemplu eu am bunici la varatic, unde sunt niste stanci absolut superbe , cu cascade in trei nivele, cu un cimitir turcesc pe vai, cu o padure batrana, iar prutul trece exact pe la poalele stancilor. apoi mai sunt niste locuri prin apropierea Chisinaului( asta daca e prea greu de deplasat pina la nordul tarii!!) de exemplu la orheiul vechi , sau poate pe la Criuleni, unde sunt paduri tare verzi si cu un specific moldovenesc.
apoi daca ar fi anume Chisinaul sa-l prezint , atunci pe strazile alea Eminescu , alecsandri , Bulgara, etc i-as duce, sau poate pe la telecentru. Nu stiu exact oricum cred ca pentru un strain Chisinaul nu ar avea mare succes din punct de vedere arhitectural. asa ca as opta pentru tara( zonele rurale!)
Arina
05-01-2005, 07:03 PM
de acord, Laura...dar anume din cauza ca nu prea este unde prin Chisinau, am vrut sa vad poate impreuna gasim mai multe "de ce Chisinau", "ce prin Chisinau". despre zonele rurale cred ca ar fi bine de deschis o tema aparte. ar avea succes si ar fi foarte utila :) daca nu o deschide altcineva, o deschid eu mai incolo :lol:
ciubz
06-24-2006, 04:01 PM
Da iaca se pare ca voi in orasul nostru nu traitzi...care cutii si graitz voi p'aci?
Vine omul din h/z unde...trebu de aratat chisinaul istoric(dupa ASEM...zona colina pushkin)
Monumentele interesante, primul tramvai, stefan cel mare(care de fapt nu-i stefan cel mare), locomotiva cu abur tot e un loc interesant.
Muzeul de arte plastice(numai nu cel cu lupoaica...arata oribil pe interior) muzeul
de etnografie
caldirile istorice ca cladirea primariei, cladirea postei...trebu de mentionat omanii care le-au proectat Sciusev, Bernardazzi
bisericile din centru...de linga gh asachi (nu mai tin minte cum se numesc)
(catedrala nici intr-un caz it suxx big time!!!,)
La noi ai ce vedea in chishinau...mai putzin oameni nomali :))
semidia
06-24-2006, 04:03 PM
inseamna ca in viitorul meu apropiat trebuie sa fac o mica vizita Chisinaului:)
cum adica,mai putini oameni normali...nu cred ca sar din prima pe fete,nu-i asa :he:
dictionar
06-24-2006, 04:07 PM
inseamna ca in viitorul meu apropiat trebuie sa fac o mica vizita Chisinauluzi:)
cum adica,mai putini oameni normali...nu cred ca sar din prima pe fete,nu-i asa :he:
Semidia da si intelegi tu prin ''oameni'' :hlizesc: ?
Da prin Chisinau treci ca ai avea ce si pe cine vedea ;).
semidia
06-24-2006, 04:10 PM
ceea ce a vrut ciubz sa spuna prin oameni anormali:hlizesc:
da,observ ca sunt cateva atractii turistice,da ia spune nu aveti vreun delusor mai frumos unde poti juca fotbal si alerga cu picoarele desculti prin iarba cu riscul de a nu te taia in sticle:)
dictionar
06-24-2006, 04:15 PM
Semidia, eu piciorusele prin Chisinau nu mi le-am taiat, daca vrei sa joci fotbal sigur ca vei gasi si un loc mai plat, curat si nu doar pt a juca fotbal vei gasi asa loc :), pe unde am fost eu in sticle nu am dat :), avem de toate ''intrati si cumparatzi ... :D'' Semidia poate si pe Radu il intilnesti, nici nu stii :D .
semidia
06-24-2006, 04:17 PM
da,cu el trebuie o intalnire privat si dicutat fatza in fatza si tre sa-i zic:Auzi puisor,eu sunt virgina dar totusi nu m-as da pe un venetic ca tine:D
da,sper ca nu e prea poluat orasul in comparatie cu Bucuresti...nu-l prea suport,prea mult trafic si zgomot...ptiu(nu as rezista sa traiesc in capitala)
Arina
03-20-2007, 04:14 PM
www.monument.sit.md
www.monument.md
par foarte bune :)
Arina
04-01-2007, 03:08 AM
ce-am mai gasit eu www.chisinau-kishinev.com :lola:
in italiana
alfredito
04-08-2007, 12:59 AM
ce-am mai gasit eu www.chisinau-kishinev.com :lola:
in italiana
Buna seara tuturor!
Ma bucur ca m-ati gasit site-ul!
Va urez paste fericit!
In curind site va fi tradus si in limba romana, franceza si spaniola.
Pe curind, ciao
Arina
04-13-2007, 02:18 AM
ei hai, succes :D
de la inceput am crezut ca e doar in italiana... dar vad ca sunt mai multe limbi...
am descoperit un site http://www.nationalopera.md/
Carol
11-20-2007, 12:50 AM
Buna seara,
Mi-am propus sa merg de Sarbatori in Republica Moldova. Am o imagine cat de cat despre ce gasesc acolo(drum, mancare, obiective turistice, etc.). Bineinteles, am si o problema, este vorba de cazare. Nu cunosc pe nimeni acolo si hotelurile pe care le gasesc pe net sunt prea scumpe pentru mine. Daca merg acum la o pensiune in Romania gasesc cazare cu 10-15Eur/noapte. Vreau sa stiu daca pot sa gasesc, in perioada Sarbatorilor, cazare la preturi asemanatoare.