PDA

View Full Version : ce (re)citesc francezii....

vitalic sprinceana
12-21-2004, 08:37 AM
Les 100 livres préférés des Français

1 La Bible
2 Les misérables de Victor Hugo
3 Le petit prince d'Antoine de Saint-Exupéry
4 Germinal d'Emile Zola
5 Le seigneur des anneaux de J.R.R. Tolkien
6 Le rouge et le noir de Stendhal
7 Le grand Meaulnes d'Alain-Fournier
8 Vingt mille lieues sous les mers de Jules Verne
9 Jamais sans ma fille de Betty Mahmoody
10 Les trois mousquetaires d'Alexandre Dumas
11 La gloire de mon père de Marcel Pagnol
12 Le journal d'Anne Frank d'Anne Frank
13 La bicyclette bleue de Régine Deforges
14 La nuit des temps de René Barjavel
15 Les oiseaux se cachent pour mourir de Colleen Mc Cullough
16 Dix petits nègres d'Agatha Christie
17 Sans famille d'Hector Malot
18 Les albums de Tintin de Hergé
19 Autant en emporte le vent de Margaret Mitchell
20 L'assommoir d'Emile Zola
21 Jane Eyre de Charlotte Brontë
22 Dictionnaires Petit Robert, Larousse, etc.
23 Au nom de tous les miens de Martin Gray
24 Le comte de Monte-Cristo d'Alexandre Dumas
25 La cité de la joie de Dominique Lapierre
26 Le meilleur des mondes d'Aldous Huxley
27 La peste d'Albert Camus
28 Dune de Frank Herbert
29 L'herbe bleue Anonyme
30 L'étranger d'Albert Camus
31 L'écume des jours de Boris Vian
32 Paroles de Jacques Prévert
33 L'alchimiste de Paulo Coelho
34 Les fables de Jean de La Fontaine
35 Le parfum de Patrick Süskind
36 Les fleurs du mal de Charles Baudelaire
37 Vipère au poing d'Hervé Bazin
38 Belle du seigneur d'Albert Cohen
39 Le lion de Joseph Kessel
40 Huis clos de Jean-Paul Sartre
41 Candide de Voltaire
42 Antigone de Jean Anouilh
43 Les lettres de mon moulin d'Alphonse Daudet
44 Premier de cordée de Roger Frison-Roche
45 Si c'est un homme de Primo Levi
46 Les malheurs de Sophie de la comtesse de Ségur
47 Le tour du monde en 80 jours de Jules Verne
48 Les fourmis de Bernard Werber
49 La condition humaine d'André Malraux
50 Les Rougon-Macquart d'Emile Zola
51 Les rois maudits de Maurice Druon
52 Cyrano de Bergerac d'Edmond Rostand
53 Les hauts de Hurlevent d'Emily Brontë
54 Madame Bovary de Gustave Flaubert
55 Les raisins de la colère de John Steinbeck
56 Le château de ma mère de Marcel Pagnol
57 Voyage au centre de la Terre de Jules Verne
58 La mère de Pearl Buck
59 Le pull-over rouge de Gilles Perrault
60 Mémoires de guerre de Charles de Gaulle
61 Des grives aux loups de Claude Michelet
62 Le fléau de Stephen King
63 Nana d'Emile Zola
64 Les petites filles modèles de la comtesse de Ségur
65 Pour qui sonne le glas d'Ernest Hemingway
66 Cent ans de solitude de Gabriel Garc*a Márquez
67 Oscar et la dame rose d'Eric-Emmanuel Schmitt
68 Robinson Crusoé de Daniel Defoe
69 L'île mystérieuse de Jules Verne
70 La chartreuse de Parme de Stendhal
71 1984 de George Orwell
72 Croc-Blanc de Jack London
73 Regain de Jean Giono
74 Notre-Dame de Paris de Victor Hugo
75 Et si c'était vrai de Marc Levy
76 Voyage au bout de la nuit de Louis-Ferdinand Céline
77 Racines d'Alex Haley
78 Le père Goriot d'Honoré de Balzac
79 Au bonheur des dames d'Emile Zola
80 La terre d'Emile Zola
81 La nausée de Jean-Paul Sartre
82 Fondation d'Isaac Asimov
83 Le vieil homme et la mer d'Ernest Hemingway
84 Louisiane de Maurice Denuzière
85 Bonjour tristesse de Françoise Sagan
86 Le club des cinq d'Enid Blyton
87 Vent d'est, vent d'ouest de Pearl Buck
88 Le deuxième sexe de Simone de Beauvoir
89 Les cavaliers de Joseph Kessel
90 Jalna de Mazo de la Roche
91 J'irai cracher sur vos tombes de Boris Vian
92 Bel-Ami de Guy de Maupassant
93 Un sac de billes de Joseph Joffo
94 Le pavillon des cancéreux d'Alexandre Soljenitsyne
95 Le désert des Tartares de Dino Buzzati
96 Les enfants de la terre de Jean M. Auel
97 La 25e heure de Virgil Gheorghiu
98 La case de l'oncle Tom de H. Beecher-Stowe
99 Les Thibault de Roger Martin du Gard
100 Le silence de la mer de Vercors

http://www.lire.fr/enquete.asp/idC=47403/idR=200

vitalic sprinceana
12-21-2004, 08:49 AM
coelho are doar o carte...gide si proust nici macar nu sunt prezenti..llosa e absenta si el..pe locul 97 este un roman..asta e bine...ceilalti - goma, cioran, ionesco inca sunt absenti..paote apar si ei...

vitalic sprinceana
12-21-2004, 08:56 AM
nu stiu daca exsita un asemenea sondaj in romania...de moldova nici nu mai vorbesc..am vedea locul lui eminescu, creanga, preda, sadoveanu in viata "literara" a romanilor

MirK
12-21-2004, 05:26 PM
nu stiu daca exsita un asemenea sondaj in romania...de moldova nici nu mai vorbesc..am vedea locul lui eminescu, creanga, preda, sadoveanu in viata "literara" a romanilor

Pacat ca de "Moldova nici nu mai vorbesti", caci lumea pe la noi citeste nu mai putin ca in alte tari. Si chiar daca in top-ul autorilor preferati ar figura acei clasici prafuiti, cum lasi de inteles, ca Eminescu, Creanga sau Sadoveanu, ar fi mai curand un motiv de mandrie decit semnul unei inapoieri. O cultura sanatoasa si plina de vlaga isi cultiva asiduu traditia si marele repere artistice, precum autorii clasici. Asa au facut-o grecii, romanii (fara accent), francezii, englezii, nemtii, etc. E de bun augur ca francezul il pune pe un Hugo sau Stendhal in capul listei romanelor preferate. Atunci cind ii va cita pe primul loc pe alde Nothomb sau Angot, vom putea spune ca frantuzu a "luat-o prin papusoaie" si nu mai stie ce e literatura.

Un Cioran, cititor rasat si nepotolit, avea mereu la indemana volumele lui Eminescu, Shakespeare si Dostoievski...

vitalic sprinceana
12-22-2004, 08:38 AM
Pacat ca de "Moldova nici nu mai vorbesti", caci lumea pe la noi citeste nu mai putin ca in alte tari.

un asemenea sondaj costa..nu cred ca s-ar gasi un finantator pentru un asemenea proiect in rm...
in lipsa de date despre situatia in romania, prefer sa nu vorbesc despre locul lui cioran sau eminescu intr-un eventual clasament...sau lista..cu celelalte sunt de acord..

MirK
12-22-2004, 02:09 PM
un asemenea sondaj costa..

Chiar crezi ca costa atit de mult ? :wink: Mult mai ieftin decit crezi.

Ingula
12-22-2004, 05:33 PM
Mirk,
si cat costa un asemenea sondaj? si mai important, cum ai ajuns la acest numar? eu sunt curioasa sa vad de ce in moldova nu e posibil de facut un asemenea sondaj.

MirK
12-22-2004, 06:37 PM
Ingula, intrebarea ta e buna, ceea ce nu pot spune despre site-ul tau unde vorbesti despre Moldova ca o provinciala complexata intr-o engleza de chelnerita de night club.

Revin la intrebarea ta. In Franta, de exemplu, sondajele cu pricina se fac de regula la initiativa editurilor... (Aici ar trebui sa-ti pice fisa). Caci stabilind care sunt romanele preferate sau cele mai citite iti ajustezi in mod corespunzator strategia comerciala (ex. scot la anu' mai mult Hugo, sau reeditez vreun roman de-al batranului Stendhal, etc). Modalitatile folosite ? Simple si necostisitoare : cartonase-chestionare cu taxa postala pre-platita incluse in cartile vindute. Alta modalitate : analiza pe baza vanzarilor realizate in ultimii 2-3 ani. Alta modalitate si mai simpla : ancheta in biblioteci determinand imprumuturile cele mai frecvente. In sfirsit : definirea unui esantion reprezentativ de respondenti (1500-2000 persoane maxim) carora vreun institut de statistica le pune intrebarea respectiva, toate cheltuielile fiind acoperite de editura sau o asociatie a editorilor locali. A realiza un sondaj de acest gen pe un esantion de 2000 de insi te costa nu mai mult de 3000 de euro, asta fiind, bineinteles modalitatea cea mai scumpa.

Vasile
12-22-2004, 09:03 PM
Ingula, intrebarea ta e buna, ceea ce nu pot spune despre site-ul tau unde vorbesti despre Moldova ca o provinciala complexata intr-o engleza de chelnerita de night club

foarte violent. n-ai citit la francezi nici o carte despre savoir-vivre ?

Ingula
12-22-2004, 09:58 PM
[quote="MirK"]Ingula, intrebarea ta e buna, ceea ce nu pot spune despre site-ul tau unde vorbesti despre Moldova ca o provinciala complexata intr-o engleza de chelnerita de night club.[quote]

Nu stiu ce este o provinciala complexata, nu m-am simit nicioadta apartinand aceastei actegorii si nici nu pot sa fiu de acord cu engleza de chelnerita de night club, din simplele motive ca nici chelnerita nu am fost si nici nu prea stiu ca ele sa vorbeasca vreun dialect specific..

Insa sa revenim la tema... daca totul e in $3000 de dolari ( suma pe care nu am verificat-o nici imaginar, insa pare destul de realizabil) atunci de ce nu au face si editurile din Moldova sondajul, paina la urma tot ele au avea de castigat?
O alta idea ar fi un sondaj sponsorizat de vreun ONG, asta s-ar putea face destul de usor, idea trebuie sujerata Americanilor care lucreaza in Moldova si care cauta un seocndary project.
Ar fi nu doar interesant, insa si util sa ajungem sa vedem un asa tip de sondaj.
Chiar ieri dupa ce am citit lista britanica si cea franceza, ma uitam la top 100 romane citite de Americani... doar 15-20% corespund cu cele europene, ceea ce si este de asteptat, foecare trage la farfuria sa.

vitalic sprinceana
12-23-2004, 08:59 AM
Chiar crezi ca costa atit de mult ? Mult mai ieftin decit crezi.

mircea,c ererea de carte noua e mai mica la chisianu decat crezi..cea mai vanduta carte e harry poter...doi, asa zisa biblioteca a scolarului e o pronografie ,c aci sunt editati si reeditati ilustri necunoscuti...se cumpara mult la anticariat...carte buna..in rusa desigur...asa ca devine intr-adevar costisitor sa faci un asemenea sondaj prin metoda mentionata de tine...o solutie ar fi chestionarea pe teren(universitati, scoli, licee)...sau vre-un ziar de tipul "literatura si arta", dar se pare ca ei au alte treburi acum....

vitalic sprinceana
07-11-2007, 11:45 AM
Le Monde des Livres din 6 iulie publică rezultatele unui sondaj-anchetă despre preferinţele literare ale adolescenţilor lor. La lecture « plie mais ne rompt pas » este titlul articolului. Rezultatele sunt pe măsura aşteptărilor: adolescenţii citesc încă – lectura este a 7 ocupaţie preferată (după internet, TV, muzică, radio, video şi DVD), la egalitate cu sportul dar înaintea jocurilor pe calculator. Autorii preferaţi sunt cei dintotdeauna plus câţiva din noul val:

http://img167.imageshack.us/img167/1967/51657894zu7.jpg

Pentru noi Dumas, pentru ei Harry Potter, pentru noi Jules Verne, pentru ei Dan Brown.
Peste 70 % din cei chestionaţi au citit cel puţin o carte în afara lecturilor şcolare obligatorii. Semn că lamentările lirice de genul: „Ăştia tineri nu citesc deloc!” sunt ridicole. Mult mai simplu ar fi să spunem că ei citesc altfel, altceva.
Interesant este că majoritatea din ei (52 %) citesc (procură/împrumută o carte) după...copertă, adică după felul cum produsul cultural este ambalat. Adică, Livre de Poche şi tot felul de TipCim pe hârtie de calitate inferioară sau reciclată nu ţin dacă dorim cu tot dinadinsul să-i câştigăm pe adolescenţi pentru lectură. Cu adulţii este mai simplu: contează doar conţinutul şi să ţină cartea măcar o lectură după aia poate să se desfacă în mii de particule, foi, foiţe şi cocoloaşe...De gândit pentru specialiştii de marketing din edituri.

http://img63.imageshack.us/img63/8112/96091155qv3.jpg

MirK
07-13-2007, 02:16 PM
[SIZE=3]Interesant este că majoritatea din ei (52 %) citesc (procură/împrumută o carte) după...copertă, adică după felul cum produsul cultural este ambalat.

Francezii nu-si mai merita istoria lor literara. In ultimii ani Franta s-a indobitocit de-a binelea. Franta scrie prost (cu exceptia a doua-trei autori) si citeste doar literatura de mucava.

Ma plictisesc in Franta contemporana. Ma consolez cu Flaubert, marele, stralucitul, incomparabilul, neintrecutul Flaubert.

Exista foarte putine carti despre care as putea zice ca as fi vrut sa le scriu. Doua dintre ele sunt Madame Bovary si Salammbô.

Ma culc si ma trezesc cu Madame Bovary...

"Nous étions * l’étude quand le proviseur entra, suivi d’un nouveau… », o fraza care simbolizeaza pentru mine estetismul literar cel mai desavarsit al literaturii europene din ultimele 3-4 secole.

2008.