"imparatul mustelor' a fost pentru mine o revelatie...de la nietzsche si mai inainte copilul era crezut ca un neprihanit (ingerii din rai sunt cica copii)..si la un moment..aflam ca si ei au gustat marul pacatului
catyusha
12-17-2004, 07:37 PM
...
kurios... oare kopii se nask rai shi ynvatz sa fie buni ...sau se nask buni shi ynvatza sa fie rai?
vitalic sprinceana
12-18-2004, 09:34 AM
mai degraba se nasc ...copii...apoi invata sa fie buni sau rai..in dependenta de circumstante
Vasile
12-18-2004, 05:35 PM
mai degraba se nasc ...copii...apoi invata sa fie buni sau rai..in dependenta de circumstante
nu cred că doar în dependenţă de circumstanţe, genele îşi are şi ele rolul lor
catyusha
12-18-2004, 08:45 PM
da..ynsa...pyna shi cel mai inocent copil...poate rani mai rau ka un kutzit ...din ...neshtire...
iar daka shtie...poate sa raneaska din dorintza de a face rau...
Psyche`
01-21-2005, 12:56 AM
nu stiu daca ne nastem rai, numai ca era o fraza in Huxley : copiii sunt maniheishti : acesta e pretzul pe care trebuie sal platim pentru a invatza rudimentele faptului de a fi om. parca asha suna . daca nu ne nashtem rai sau buni, cel putzin intro prima faza a existentzei avem discernamantul moral maxim, fara impuritatzile si relativismele de mai tarziu.
Abenpace
07-19-2006, 02:40 PM
Am citit cartea cu pricina, e adevarat ca multi ani in urma, dar nu as putea evalua pe axa "buni - rai" personajele de acolo. Pentru mine cel putin nu asta a fost revelatia ('copiii pot fi rai...'). Mi-a parut ca Golding modeleaza o societate umana in miniatura in care prezinta mai multe fatete ale puterii si ale responsabilitatii. Intr-un fel invatam ca intreaga societate este formata din fiinte failibile, iresponsabile si sortite sa greseasca. Numai interventia unei forte superioare poate opri cruzimea omului.
Cartea imi apare si ca o fabula foarte crestina, daca imi permiteti expresia.
Interpretari pot fi foarte multe. Ca "pot fi rai copiii" imi pare una irelevanta.
vitalic sprinceana
07-19-2006, 04:48 PM
de fapt, cartea era o contrareplica unor intregi curente de creatie, suprarealismul, dadaismul si altele care afisau inocenta copiilor, firea lor nesocializata drept model demn de urmat...in alt sens, Golding a demolat un mit, chiar daca indirect, care a bantuit prin cultura occidentala (si mai bantuie acum prin crestinism dar si alte religii), cel al intoarcerilor la origini...la originile nevinovate...adica, oameni, priviti inainte...
zeddo
07-22-2006, 12:06 AM
ma bucur mult ca a revenit putin printre noi si vitalic sprinceana... bine ai venit..