PDA

View Full Version : Chişinău, o capitală europeană

pitic
12-03-2004, 12:33 PM
"...Statul Moldovenesc a fost întemeiat în anul 1359. Putem afirma că avem multe lucruri în comun cu poporul moldovenesc, deoarece, la fel ca şi noi, ei luptă pentru independenţa ţării încă de la începutul existenţei. Ultima dată moldovenii şi-au cîştigat independenţa în anul 1991. Chişinău, o capitală europeană Noaptea, poţi da o raită fără frică prin baruri, cafenele, discoteci, care mişună de tineret. Pe străzile Chişinăului poţi întîlni poliţişti care îţi oferă cu plăcere informaţiile necesare..."

Articolul complet: http://www.moldova-suverana.md/articol.php?id=3602

dnd
12-03-2004, 04:16 PM
aa da moldova su..zerana, niste lohi care spun minciuni de la primele aparitii ale ziarului...no atention...in rst :lol: de articolul acesta...pe strazile chisinaului poti gasi calea spre sectie foarte repede...acolo si informatiile necesare ti se vor da... :lol:

ciofu
12-03-2004, 05:49 PM
ciuvaci fiti atenti, asta e ce a scris un polonez despre MD

deleanu
12-09-2004, 01:34 AM
Chisinau o capitala europeana????? :wtf: ....a fost cineva vreo data pe str.Columna?? care se afla la 200 de m de Presedentie,si care ai zice ca face parte din evul Mediu!!!nu credeam ca in Chisinau ,mai ales in Centrul lui vechi sa existe asa un dezastru!!!!

costy_b2004
12-09-2004, 10:33 AM
Chisinaul mai era mult de munca ,nu numai Chisinaul ci toata tara ,va fi greu de crezut ca in Moldova se va eradica coruptia.Cred ca moldovenii nu sunt pregatiti pentru integrarea in Europa....bla,bla,bla....

krumel
12-09-2004, 07:26 PM
Nu o strada (nici chiar mai multe) poate da calificativul de "capitala europeana". Ci mentalitatea oamenilor din zona respectiva.
La alti "europeni" e si mai rau. Dar au alta mentalitate si vor schimba lucrurile astea.

Asa ca nu ca incurcati in vorbe.

Marinarul
01-03-2005, 05:56 PM
Chişinău, o capitală europeană Noaptea, poţi da o raită fără frică prin baruri, cafenele, discoteci, care mişună de tineret. Pe străzile Chişinăului poţi întîlni poliţişti care îţi oferă cu plăcere informaţiile necesare..."

Tot se poate in orasul asta european!
Sa intri in baruri, cafenele, discoteci - numai vezi sa nu dai cumva pe feciorasi de banditei si nacialnicei cu BMV, Mercedes-uri etc, ca nu numai politia, nici armata nationala nu te ajuta!
Iar politistii iti ofera toate informatiile necesare - mai ales daca esti cu auto - cat te costa una, cat te costa alta etc!
Si de ce mama-dracului timp de trei zile in Budapesta - tot oras european - nu am intalnit nici un politist, iar toata informatia necesara am aflat-o de la civili(evident daca stii Engleza)? Ca sa vezi in Budapesta - putine baruri, nici o terasa, o sumedenie de restaurant-uri si magazine fara agentii de paza si paznici-politisti pe la colt de strazi si usi de magazine.
Cand mergi prin orasul european Chisinau - ai impresia de o puscarie mare, sau poate o Columbie plina de narcobaroni si criminali! Fiecare sefulet are garda de corp - parca e mafia siciliana!
De fapt eu cred ca politisti multi sunt acolo unde se fura ca in codru si unde este cu ce de pricopsit, adica avem o tara cu venituri absolut nelegale a majoritatii populatiei si de aici fiecare se protejeaza cum poate - unul cu garda de corp, altul cu agentii de paza, celalalt cu politie, iar ultimul cu armata nationala si anticoruptie!
Am mai auzit asta undeva: "Moia militia menea berejeot!"

][akep
01-27-2005, 10:36 PM
parerea unui turist-ziarist romick:

ZECE iulie 2004 este ziua cu numarul 270 pe care o petrec in УinimaФ Basarabiei Romane, orasul Chisinau.

Pe parcursul a 14 calatorii intreprinse incepand cu septembrie 2000, in acest focar de romanism, greu incercat, am putut observa evolutia/involutia spirituala, economica, sociala, politica, culturala a capitalei basarabene. Departe de a putea surprinde toate amanuntele, am cautat sa retin si sa redau ceea ce este caracteristic acestui al doilea oras al Romaniei Mari, de 2,5 ori mai populat decat Constanta, acum a doua localitate ca marime si importanta din tara.

In momentul in care scriu aceste randuri, muzica ruseasca imi rasuna in urechi, amestecandu-se cu vocile tinere ale populatiei de etnie rusa care se destinde in i-cafe.

De altfel, populatia de origine rusa, exceptand Transnistria, se concentreaza in metropola.

Se remarca si o concentrare a puterii financiare in mainile populatiei alogene, fapt dictat de radacinile sovietice, nesmulse inca din societatea basarabeana in general - si chisinauana in special.

Monopolul neo-bolsevicilor asupra intregului sistem financiar este simbolizat de numele lui Oleg Voronin, fiul dictatorului, devenit subit cel mai bogat om din republica. Intreaga tagma voroniana a ingurgitat rapid halcile grase ale economiei, urmand sa le digere lent, in tihna, indiferent de rezultatul urmatoarelor alegeri, programate la inceputul anului viitor.

Este cunoscut mitul saraciei lucii si al Уorasului-fantomaФ, de tip Wild East, care planeaza asupra orasului Chisinau. Un milion de basarabeni, dintr-un total de patru milioane, lucreaza peste hotare. Sume importante de bani sunt trimise acasa, in sprijinul familiilor.

Din pacate, guvernantii comunisti mentin artificial un leu deosebit de puternic (1 LMD = 3300 ROL), jongland cu finantele statului dupa bunul plac. Astfel, sutele de euro trimisi lunar de fiecare lucrator basarabean sunt redusi la absurd, in conditiile unei supra-aprecieri a leului moldovenesc, fin orchestrate.

Cu toate acestea, populatia Chisinaului nu pare deloc a fi saraca. Limuzine ultimul tip, cele mai multe furate din Vest si revandute la preturi minimale in republica, telefoane mobile de ultima generatie, mult aur si bijuterii, haine purtand eticheta marilor case de moda. Pretutindeni, cluburi, terase, baruri si discoteci mustind de clientela, in orice zi, la orice ora.

Cat este salariul mediu pe economie? Total irelevant. Fiecare se descurca cum poate, si majoritatea se descurca mai bine decat cei mai multi romani din Romania. Ghirlande intregi de vile-palat imprejmuiesc lacurile si zonele atractive din Chisinau, constituind adevarate orase in oras. Majoritatea autoturismelor au geamuri fumurii de tip mosco-mafiot. In unele magazine sau cluburi e afisat semnul УInterzis cu arme de focФ.

In toamna 2000, am asistat la o rapire in plina zi, in plin centru, in plina strada. Astfel de lucruri se intampla frecvent si deja sunt teme perimate. La fel cum este si tentativa de omor asupra ziaristei Alina Anghel, de la saptamanalul УTimpulФ, petrecuta recent.

Populatia orasului Chisinau nu trebuie impartita salbatic in romani si rusi. Trebuie categorisita in УoameniФ si УneoameniФ. Sunt rusi in casele carora am fost gazduit si ospatat, care inteleg caracterul Romanesc al Basarabiei, si sunt romani care se auto-considera УmoldoveniФ, care ii urasc si desconsidera pe fratii lor din stanga Prutului.

Femeile sunt deosebit de frumoase, realmente superbe, investindu-si toate resursele in frumusete si atractivitate, ca intr-o cheie magica de iesire in Vest - sau macar in Eternul Est al Moscovei si Petersburgului.

In УNoul IsraelФ, cum e denumita Basarabia in sens biblic, colcaie sectele, de diverse profile mistice, multe sub masca unor societati caritabile. Orasul abunda de asemenea in studenti straini, majoritatea de origine araba, cam jumatate fiind membri ai unor grupari islamiste radicale.

Vechile monumente sovietice inca planeaza sinistru asupra orasului, laolalta cu nou-aparutele omagii aduse victimelor Holocaustului. In aceasta mare de simbolistica iudeo-bolsevica a aparut si prima osardie inchinata victimelor represiunii staliniste si deportarilor: o mica placa memoriala.

Cinematografele functioneaza exlusiv in limba rusa, cu exceptia Cinema Club-ului (limba engleza). Televiziunile rusesti - sau de limba rusa - sunt in numar cam de 25 din cele 30 existente.

TVR 1, dupa o perioada in care guvernul moldovean a interzis retransmiterea programele sale in republica, se poate urmari din nou - cam atat cat se vede Al Jazeera la Bucuresti. Lasand gluma la o parte, e un adevarat Уrazboi al nervilorФ, pentru ca purecii de pe ecran si sunetul slab imi reamintesc mie, ca roman, de copilaria cenzurata in care urmaream desene animate si sport pe canalele bulgaresti. A incerca sa receptionezi Radio Romania Actualitati e deja un demers vajnic, demn de interceptarea comunicatiilor in spatele liniilor inamice.

Presa Libera, unionista sau pur si simplu democratica e pusa la zid, maltratata sistematic prin presiuni financiare si incercari repetate de aducere a acestor institutii in incapacitate de plata.

Cand forta banului esueaza este intotdeauna viabila Сforta bateiТ, iar generalul de militie Vladimir Ciorescu (Voronin) si Oastea lui Papuc - fortele Ministerului de Interne, conduse de personajul omonim -, o stiu foarte bine.

Protestele in strada ale jurnalistilor Antenei C; greva foamei la care realizatorii emisiunii radiofonice Hyde Park au fost nevoiti sa recurga, in replica la suspendarea abuziva a acestui program de radio; pichetarile sistematice ale sediului TeleRadio Moldova, organ mediatic Ц monopol al comunistilor, sunt doar cateva pagini de trista realitate a acestui Уrazboi receФ in plin desfasurare.

- sfarsitul primei parti -

Chisinaul este un oras frumos, diametral opus Bucurestiului. Nu exista tigani, nici carute, nici manele, nici aurolaci; prea putini cersetori - si aceia implorand decent mila trecatorilor. Sunt in special batrani, nicidecum persoane apte de munca, asa ca zdrahonii de 20-30 de ani care intind mana la semafor in actuala capitala a Romaniei.

Nu exista acea celebra УMafie a pietelorФ din Bucuresti. Taranii comercializeaza liber, iar preturile la fructe, legume si bunuri alimentare de larg consum sunt mult mai reduse decat la noi. Nu sunt caini vagabonzi sau prostituate - nici pe bulevarde, nici pe stradutele laturalnice.

Nu se fumeaza in internet-cafe-uri.

Orasul dispune de o infrastructura rutiera de exceptie, comparativ cu Bucurestiul.

Bulevardele sunt extrem de largi, in spiritul megalomaniei sovietice, permitand astfel un trafic rapid. Nicaieri, nici macar la orele de varf, nu exista infernalele cozi de 10-15 minute la semafor.

Nu se asfalteaza saptamanal, nu se face nici o reparatie ziua in amiaza mare sau in timpul ploilor diluviene, si totusi nu prea exista gropi in carosabil. Se circula lejer, degajat, sistemul de maxi taxi (УrutiereФ) asigurand un transport rapid, viabil, in toate colturile orasului.

Aproape ca nu se simte poluarea in aer, majoritatea masinilor functionand pe baza de gaz, fiind direct dependente de centrele de realimentare cu combustibil Lukoil Ц monopol rusesc.

Pretutindeni copaci, sute si mii de copaci de toate speciile, de la brad la plop si de la mesteacan la visin. Aerul este curat, parca esti la munte si nu intr-un oras dens populat. Vegetatia functioneaza, asa cum este si normal, ca un Уplaman viuФ, regenerand zilnic doza de oxigen vitala.

Nu se resimte nici poluarea fonica; parca lumea e mai calma, mai normala, nu se claxoneaza in draci, din prostie, ca la Bucuresti. Nu circula tiruri si basculante prin centru, nu se produc ambuteiaje si nici nu se strica - cu zilele - semafoarele.

Administratia acestui oras functioneaza. Corupti sau nu (bineinteles, corupti), edilii acestui oras, in speta primarul Serafim Urecheanu, gospodaresc bine, in limitele decentei.

Sunt, din pacate, mari probleme cu iluminatul stradal, seara fiind un intuneric mormantal in tot orasul, exceptand zonele centrale.

Dependenta energetica a Basarabiei de Federatia Rusa se resimte.

Nici apa calda nu exista din timpuri imemoriale in oras. Oamenii s-au orientat spre boilere si centrale de apartament.

Blocurile arata jalnic in interior si in exterior, neexistand un administrator de scara.
In schimb, usile de fier troneaza in УbuzaФ fiecarei locuinte, ca o dovada in plus ca la Chisinau, Уpaza buna, trece primejdia reaФ.

Orasul este inteligent sistematizat, existand centre zonale la nivel de sectoare.

Se permite astfel o descentralizare fireasca si o crestere a respectului de sine al chisinauenilor, care au propriul lor centru chiar acolo unde locuiesc, in Botanica, Rascani, Buiucani, Ciocana, Durlesti.

Chisinaul este deosebit de curat, chiar si in absenta cosurilor de gunoi stradale, care au fost demult sustrase si nu s-au reinlocuit.

Revenind la sistemul de transport, trebuie spus ca o practica invechita, dar extrem de eficienta, aduce beneficii maxime Primariei. Nu se mizeaza pe corectitudinea pasagerilor, care ar duce la o totala bufonerie, ca la Bucuresti, dar fiecare calator este OBLIGAT sa-si plateasca biletul de calatorie prin intermediul unui taxator prezent la bordul vehiculului.

O alta particularitate: la cinematograf, biletele au preturi diferite, in functie de locul ocupat in sala.

Populatia e pasnica, nu prea sunt УfuriosiФ, Уbaieti de cartierФ, УsmecheriФ, ФsmenariФ sau УciumegiФ de Bucuresti.

Aici, Уcea mai buna bere e vodkaФ si drept urmare, toti se inteleg intre ei. Un cuvant in rusa, unul in romana.

УSanitarnaia pauza, douazasi de minutieФ, cum declama soferul autocarului cu care am venit ultima oara. Referitor la asta, trebuie subliniat faptul ca NU exista curse romanesti Bucuresti Ц Chisinau si retur.

Prin mijloace numai de ei stiute, coraborate cu indiferenta caracteristica a persoanelor cu functii de conducere in Romania, compania de transport romaneasca Filaret a parasit piata, monopolul fiind exercitat de obscure firme УmoldovenestiФ care aplica УLegea Bunului PlacФ, impunand taxe aberante pe fiecare bagaj transportat, desi Legea prevede gratuitatea a doua valize.

Sa nu mai vorbim de pasagerii culesi pe traseu, care supra-aglomereaza autocarul si buzunarele domnilor soferi УmoldoveniФ, transformand o calatorie de 12 ore intr-un cosmar pe roti.

Referitor la Ordinea Publica, este remarcabil cum climatul de coruptie a cuprins atat de puternic toate palierele societatii basarabene, incat s-a realizat o auto-echilibrare sistemica. In sensul ca totul functioneaza normal, as spune chiar bine, in virtutea legilor nescrise ale acestui flagel: Nimeni nu face nimanui probleme, cat timp banul deschide orice usi.

Ca si in Romania actuala.

Sporadic, politistii executa jafuri armate sau lovesc in cap cu o bara de fier cate-o ziarista, in rest au o vestimentatie pitoreasca, de cowboy texani, si castiga destul de bine, incasand taxe de protectie de la soferii de pe УrutiereФ.

Tot aici, de cateva ori in ultimii ani si-au facut aparitia cativa criminali in serie (cum ar fi Уmaniacul cu toporФ), violatori, psihopati, exhibitionisti, pe fondul unui climat general de alcoolism si lipsa de educatie.

Populatia tanara este in majoritate neinstruita, lipsita de cultura generala, cazand usor prada traficului de carne vie sau diverselor activitati de gangsterism.

Ca o completare a factorilor pozitivi se mai remarca prezenta unor produse de panificatie (paine) de o calitate exceptionala, in comparatie cu Romania - singura tara din Europa fara o reteta proprie de fabricare a painii, noi toti cumparand si consumand deseuri panicole, insipide si neigienice.

Pe langa asta, fiecare paine cumparata la Chisinau e insotita de propriul ambalaj de plastic de unica folosinta care asigura igiena si comoditate in transport.

Vinurile sunt de un inalt rafinament si originalitate, preturile fiind accesibile.

Ca un alt element inedit, putem mentiona prezenta unei Gradini Botanici absolut superbe, proprietate a grupului israelian Elat.

O impresionanta varietate de specii vegetale, o mica gradina Zoo exotica, alei de promenada pe care rasuna la tot pasul muzica retro, terase in mijlocul apei unde lebedele iti mananca din palma, locuri special amenajate pentru gratar si picnicuri la iarba verde, totul este extrem de meticulos pus la punct, in detaliu, in conditii de maxima securitate, specific israeliene.

- sfarsitul partii a doua -

ina
02-03-2005, 08:36 PM
In Londra o prietena (englezoaica) mi-a spus ca la televizor a aratat un program despre tara in care m-am nascut. Foarte curioasa am intrebat-o ce a aratat, la care mi-a raspuns ca Moldova este ce-a mai saraca tara din toata Europa .

partizan131
02-04-2005, 01:24 AM
englezoaica... mi-a raspuns ca Moldova este ce-a mai saraca tara din toata Europa .
Tu cum te-ai simtzit, ina? ce i-ai raspuns?
Sa multzumim cu totzii preshedintele shi guvernul actual pentru aceasta imagine...de fapt au urmarit altceva - credite de la BERD shi BM pe conditzii potrivite unei tzari sarace, da' burjuii au alta logica: cum va intoarce creditele o tzara saraca?..asha ca nu au dat nimic.
La tema - mai avem pina la o capitala europeana...In ultimii 10 ani urbs mea a devenit de fapt orashul nimanui...ce spune statistica? citi din locuitorii orashului sint macar de a 2-3 generatzie? majoritatea suntem in a 2 generatzie...ce shtim noi despre orash? cunoashtetzi ce a fost pe locul blocului vostru acum 50 de ani?...Intr-un timp aveam nishte poze ale bunicilor facute in zona hotelului Cosmos - din peisajul actual-doar monumentul lu' Kotovski...in rest doar case...era sfirshitul anilor '40.
Imi place orashul meu, imi plac havuzurile sovietice, rispite pe jumatate, uitate intr-un coltz de parc, imi plac putzinele ganguri care au mai ramas, imi plac bunicii care mai tzin minte prizonierii nemtzi, care reconstruiau gara, imi tresare inima cind vad liniile de tramvai, care au ramas infipte in pavaj...
Capitala europeana?...cred ca da, ne trebuie doar citeva felinare, sa ne refacem monumentele shi sa ne reparam drumurile...

Doomie
02-06-2005, 04:01 AM
Capitala europeana?...cred ca da, ne trebuie doar citeva felinare, sa ne refacem monumentele shi sa ne reparam drumurile...

Si sa inlocuim mintile la vreo citeva sute de mii de oameni.

dacodava
03-18-2005, 03:57 PM
Daca iti place atmosfera ruseasca inseamna ca iti meriti soarta de servitor al rusilor.

Nu conteaza in ce stare sunt strazile Chisinaului,conteza ceea ce gindesc oamenii.Adica sunt pro comunism si pro Moscova.

Un oras in care oamenii voteaza comunistii si partidul Moscovei(Moldova Democrata) nu o sa fie niciodata un oras european.O spun cu durere dar trebuie sa spun adevarul.Granita Europei va fi in 2007 pe Prut.Voi ati ales asta!

partizan131
03-18-2005, 04:41 PM
Daca iti place atmosfera ruseasca inseamna ca iti meriti soarta de servitor al rusilor....din care parte a mesajului meu ai facut aceste concluzii?
ptr partizan141...asta tipa eu?

P.S. Granita Europei va fi in 2007 pe Prut.Voi ati ales asta!...da nu na h.u.i.? serios?

dacodava
03-18-2005, 07:38 PM
Ptr Partizan131:Ai spus ca iti plac "havuzurile sovietice".
Daca ati votat partidul comunist si moldova democrata,inseamna ca vreti ca granita Europei sa fie pe Prut.U.E. nu vrea comunisti si pro rusi in U.E.!!
Pe cei din U.E. nu prea ii intereseaza ce e dincolo de Prut.Pentru ei e teritoriul Rusiei.Asta e adevarul!

partizan131
03-18-2005, 08:02 PM
Ai spus ca iti plac "havuzurile sovietice"...iar daca menzionam Turnul de Ape sau Gara Feroviara ma caracterizai drept servitor al macaronarilor shi nemzilor?... :lol:
ati votat partidul comunist si moldova democrata,inseamna ca vreti ca granita Europei sa fie pe Prut.U.E. nu vrea comunisti si pro rusi in U.E.!!...nu generaliza...eshti cumva reprezentant U.E. in zona? shtii ce vrea sau nu U.E?....nu uita, politica europeana e foarte perfida, asha ca nu se shtie...poate in 2007 shi va fi graniza pe Prut...da' pe partea stinga... :lol:
Asta e adevarul!...adevarul este ca asha de mult off top. numai din 3 mesaje nu am mai vazut...

dacodava
03-19-2005, 10:08 AM
Cind aud de rusi si de unguri mi se face greata!

Daca nu stii ,Voronin a facut o cerere la U.E. si nici nu au vrut sa discute!
Probleme foarte mari ca sa inceapa negocierile ptr aderarea la UE au Croatia si Turcia care au o economie buna.

Eu imi dau seama ca presa nu e libera si ca nu aveti cum sa aflati adevarul.Dar ptr Dumnezeu de ce nu ne ascultati pe cei din Romania ptr ca va vrem binele?

NU AVETI NICI O SANSA SA INTRATI IN UE!!!!!!!!!!!!!!
Te rog sa citesti tema "O opinie despre situatia din R.Moldova" si vei intelege sper de ce nu aveti sanse!Nu mai visati e periculos.Nu am inteles chestia cu granita pe partea stinga a Prutului.Eu sunt din judetul Bacau.
Romania va adera in 2007 la U.E.!

Doomie
03-19-2005, 09:30 PM
dacodava -- ma intreb daca meriti sa fii "european", la cit de maghiarofob (si rusofob) esti. Presupun ca si tiganofobia nu-ti este straina.

Viitorul european al Romaniei nu merge mina in mina cu xenofobia, sa stii.

dacodava
03-21-2005, 10:52 AM
Tiganii nu au cerut autonomie teritoriala in Romania si nici nu au furat o parte din Romania.

Ungurii vor autonomie teritoriala in Romania,au spus-o deschis.Au incercat sa plaseze si inscriptii in sensul asta si sa faca filme anti-romanisti.Ungurii niciodata nu au recunoscut ca Transilvania apartine Romaniei.Se pare ca nu esti in tema cu ce vor ungurii!Sunt prea multe de spus si nu am timp.Cred ca nu stii ce s-a intimplat la Tirgu Mures.

Rusii au furat o parte din tara mea,iar acum nu vor sa denunte pactul ruso-german.Mai mult au o armata in R.Moldova si ii terorizeaza pe romanii din Transnistria de asta ii urasc!Daca nu tin eu cu romanii mei cine sa tina?

Sa nu crezi ca totul e roz in UE ,sunt si acolo multe probleme!

partizan131
03-21-2005, 12:00 PM
Rusii au furat o parte din tara mea,iar acum nu vor sa denunte pactul ruso-german....dacodava, aparatorul naziunii, Romania de mai multe ori a considerat ca pentru Basarabia nu merita sa se reziste, la istorie v-au spus de consiliul regal din vara 1940?...zin sa-zi aduc aminte ca tot Romania este primul stat, care a recunoscut independenza Republicii Moldova.

dankat23
03-21-2005, 08:04 PM
Da, e foarte bine ca va luati la harta.
La Consliul Regal s-a decis renuntarea la basarabia, Transilvania si Cadrilater. Dupa care s-a trecut la recucerirea lor. Numai ca mama Rosia in est nu prea vroia sa dea inapoi ce luase.
Care erau asteptarile basarabenilor? Am trait sub aceeasi umbrela comunista. Vi s-a parut ca a existat vreun moment de care nu s-a profitat? Si daca in 1991 Romania a acordat independenta Moldovei, ce? Toata lumea se astepta la o unificare pasnica. Numai cei din Transnistria nu vedeau lucrurile asa. Sa fim cinstiti...cati moldoveni de orgine romana se mai simt romani? De ce PCR castiga in 2005 un nou mandat?
Haide sa lasam destinului si Rusiei o parte din drama basarabiei.
Dacodava - lasa-i in pace si pe rusi si pe unguri. Sa isi vada de treaba lor si sa ne lase in pace. Ungurii or sa ceara tot soil de drepturi, pentru ca fieca ne place ori ba ei sunt o minoritate respectabila. Din 2007 lucrurile astea vor inceta. Nu te mai agita inutil. NU are sens nici sa ii acuzi pe basarabeni de soarta lor. Din multe motive, ei sunt unde sunt. Puteau si eu sa schime lucrurile, puteam si noi din Romania sa ii ajutam mai mult. Dumnezeu stie. Poate de acum incolo o sa fie mai bine.

partizan131
03-21-2005, 08:31 PM
Subscriu mesajului lui dankat23 cu rectificarile, care le consider necesare...nu recucerire da' recuperare...Basarabenii au ashteptat rezistenza armata...Ai dreptate, sper shi eu ca va fi mai bine.

dacodava
03-22-2005, 05:58 PM
Bunicul meu a luptat in al 2-lea razboi mondial ptr eliberarea Basarabiei.

Daca ar fi nevoie asi fi gata si miine sa vin si eu la fel ca bunicul meu.Din pacate Maresalul Averescu nu mai traieste.

Ceva totusi puteti face,sa votati un partid care sa vrea unirea si sa fortam astfel mina UE.

partizan131
03-22-2005, 06:03 PM
Ceva totusi puteti face,sa votati un partid care sa vrea unirea si sa fortam astfel mina UE....zin sa-zi aduc aminte ca Romania shi Republica Moldova este parte la tratatul Helsinki, iar politica faptului implinit, personal, o vad depashita.

dankat23
03-22-2005, 07:49 PM
Nu vreau sa aduc vreo ofensa Republicii Moldova, dar Romania are si asa suficiente probleme cu UE; daca venim si cu politica faptului implinit o sa ne-o facem cu mana noastra.

Dar oricum astea sunt niste speculatii atat de speculative, incat nici bisnitarilor din Obor nu le-ar trece prin cap.

Moldova trebuie sa mearga spre UE, nu impinsa de la spate ci pentru ca populatia opteaza real pentru asa ceva, sau macar impotriva indreptarii pro-ruse. In momentul in care basarabenii au facut o alegere clara (nu ca cea de anul asta), Uniunea va permite Romaniei un rol mult mai energic in reglementarea situatiei.

Prededintele Parlamentului European spunea deunazi la TV: suntem constienti ca in Republica Moldova se gaseste o majoritate romaneasca, si trebuie si ei apropiati ca si romanii din Romania, de valorile europene. Este prematur sa vrobim despre unire, insa este bine ca Romania sa se dovedeasca mai mult decat un vecin sau un prieten in relatiile cu Moldova.

Voi ce intelegeti de aici?

partizan131
03-22-2005, 08:17 PM
2 dankat23...politica faptului implinit era sugerata de mesajul anterior a lui dacodova.
in Republica Moldova se gaseste o majoritate romaneasca, si trebuie si ei apropiati ca si romanii din Romania, de valorile europene...de ce se crede ca basarabenii sunt asha departe de valorile eurpene? ma amuza kestia asta...ma amuza mai mult ideea ca Romania ar putea fi curatorul nostru. Sorry...dar poate nepozii noshtri vor face ceva pt. unire, noi suntem prea suparazi unii pe alzii.

P.S. de fapt care sunt valorile europene?...asha...in general...

Doomie
03-22-2005, 08:22 PM
Sorry...dar poate nepozii noshtri vor face ceva pt. unire, noi suntem prea suparazi unii pe alzii.

Vorbeste pentru tine -- eu nu sunt suparat pe nici un roman din Romania si nu stiu vreun roman din Romania care sa fie suparat pe cineva din Basarabia (din motive istorice sau nu).

partizan131
03-22-2005, 09:10 PM
Vorbeste pentru tine...pentru mine am vorbit!

Doomie
03-22-2005, 09:13 PM
noi suntem prea suparazi unii pe alzii.

Vorbeai la plural, partizanule.

partizan131
03-23-2005, 11:04 AM
Vorbeai la plural, partizanule....pai sunt unul din 131 de partizani...:)

Gunner
03-23-2005, 04:45 PM
Baieti si fete,
Eu nu am citit tot ce-a fost scris mai sus dar vreau sa va spun ca Chisinaul = +
Bucurestiul = _
Chisinaul = CRUTO
Bucurestiul = FIGOVO
Chisinaul = curat
Bucurestiul = murdar
Chisinaul = fete frumoase
Bucurestiul = citeva fete frumoase din Moldova
Chisinaul = vin moldovenesc
Bucurestiul = palinca puturoasa
Chisinaul = riul Bic (cel mai fain riu din Europa)
Bucurestiul = Dimbovita (in care plutesc tigani nespalati)
Lista continua da eu trebuie sa revin la obligatiunile de serviciu :)

Gunner
03-23-2005, 04:46 PM
si apropo am mai uitat sa va mai spun ceva, citindu-l pe domnul Stepaniuc "tat a sa shie ghine".

Doomie
03-23-2005, 05:19 PM
Cred ca ai pus caciulita pe î cind ai prezentat argumentul cu riurile.

dankat23
03-23-2005, 07:03 PM
Noi astia din Romania stim ca la Chisinau este mai bine ca la Bucale, d-aia vrem sa va recucerim;sa va furam fetele si sa mutam capitala intr-un oras frumos, curat cu un rau pe care nu plutesc tigani inecati. Si tot noi stim ca la Chisinau cainii cu covrgii in coada alearga. Ei, macar covrigi sa apucam si noi, cand ne-om uni, desi noi cainii ni-i dorim, ca tare ne e dor de aia iomorati de Base. Ce tocana gustoasa faceam pe vremuri.

:lol:

dacodava
03-24-2005, 12:07 PM
Prin '94 la Londra la o intilnire oficiala Adian Paunescu a fost presat sa semneze o declaratie ca Romania nu se va uni niciodata cu Basarabia.Nu a facut-o!
Oare de ce i-au cerut asta cei de acolo?Politica faptului implinit!

Totusi dupa 2007 se poate face si Unirea!

Marinarul
03-31-2005, 09:15 AM
Citindu-l pe Gunner, iti dai seama ce inseamna "natiune moldoveneasca" cu toate accesoriile necesare.
Iata daca ar fi fost vorba de comparatie a Chisinaului cu Moscova, atunci argumentele lui Gunner ar fi fost plasate intr-o maniera de caine-linge-mana-stapan!
Deci asta si demonstreaza mentalitatea de "gubernie ruseasca" - blamarea totului ce e romanesc si idolizarea spatiului rusesc.
Din pacate, in Chisinaul Gunner-ului foarte multi(mai ales tineri) vorbesc o astfel de limba(eu ii spun slang) si se mandresc cu cunoasterea limbii ruse - astea sunt efectele guvernarilor Democrato-Agrariano-Comuniste!

IN RM TIMP DE 15 ANI S-AU NASCUT SI CRESC 2 GENERATII DIFERITE ANTAGONISTE! Si eu cred, ca s-a facut intentionat - o sa vedeti ce explozie va fi cand tinerii de astazi vor ajunge la putere - se vor manca unii pe altii ca cainii! Si asta e tot o politica strategica!
Suntem in continuare distrusi din interior de serviciile secrete ruse prin intermediul filialei FSB din Chisinau, care se numeste SIS!!

De aceea si e mai bine in Chisinau, ca la noi "tat ii ghini"!

Agent-007
03-31-2005, 01:57 PM
Suntem in continuare distrusi din interior de serviciile secrete ruse prin intermediul filialei FSB din Chisinau, care se numeste SIS!!

Imi pare rau sa te dezamagesc Marinarule, dar SIS nu e o filiala FSB in Chisinau cum iti pare tie. SIS-ul lucreaza pentru MD si e anti-Rusia de ceva timp. Pe mine m-ar ingrijora mai degraba spionii din transnistria care lucreaza pentru Smirnov dar traiesc la Chisinau, Balti etc... plus tot racketul si mafia ruseasca, contrabandistii carora le convine situatia din transnistria.

Gunner
03-31-2005, 03:10 PM
Marinare,
Daca ai avea tu macar 1/10 din patriotismul pe care il am eu ti-as pune o bere dar pentru ca nu-l ai, eu zic pas pentru moment (nu uita sa perseverezi). Eu nu am criticat nici pe-aproape tot ce este romanesc si mai mult ca atit nu am laudat Moscova. Daca nu stii sa extragi un continut simplu dintr-un mesaj care facea o simpla comparatie intre Chisinau si Bucuresti atunci vai de capul tau. Am locuit si eu frate in Romania, si nu numai in Romania, ma consider roman si vorbesc limba romana dar asta nu inseamna ca trebuie sa-mi placa Bucuresti-ul. Sunt sigur ca exista milioane de romani in Romania carora de asemenea le displace capitala Romaniei pentru ca este un oras murdar, plin de tigani, si uite pentru asta NU-MI PLACE.
Imi place Londra, imi place Washington-ul, Berlinul, Budapesta, Dublin-ul si lista poate continua, dar uite Bucuresti-ul nu-mi place. Simplu ca buna ziua. Imi place Chisinaul pentru ca este un oras foarte dragut, ma face pe mine asta cumva anti-roman?
Sunt multi cei ca tine care striga in gura mare "generatie anti-romana", care generatie, ce-i cu tine ma? Sau tu crezi ca cei care iese in strada cu fulare portocalii sau dorm in corturi si striga in gura mare "jos comunistii" sunt viitorul luminos al tarii??? Da, am fost si eu in corturile PPCD-ului din centrul capitalei, si nu-mi plac nici mie comunistii dar asta nu face pe nimeni mare patriot si mare roman. A-ti iubi tara inseamna mult mai mult decit simplitatile pe care le scrii tu pe forum acuzindu-ma ca sunt anti-roman. A-ti iubi tara inseamna a crea o optiune mai buna decit cea existenta, a avea o viziune pentru viitor. Asta este problema tineretului de astazi si nu faptul ca nu le place Bucuresti-ul. A striga e usor, a face e mai greu. Schimbarea trebuie sa se realizeze in primul rind in mintile si sufletele oamenilor da nu prin strigate "Unirea cu Romania". Cind esti sarac de puti despre care unire poate fi vorba, care patriotism. Stai in tara si fa ceva pentru ea da nu recurge la optiunea cea mai simpla "Unirea cu Romania". Unirea se va produce eventual da nu-ti da mari aere de roman ca uite impresionezi lumea cu discursul tau PATRIOTIC. La lucru Marinare, la lucru! Sa te vad ca lucrezi de dimineata pina seara pentru tara asta, pentru poporul asta iubit al tau si dupa asta critica-i pe altii, si batete tu cu pumnul in piept ca esti mare patriot.
LA LUCRU MARINARE!!!

Marinarul
03-31-2005, 04:33 PM
Scrii bine, Gunnere, si asta te face si mai periculos.
Discursul tau seamana cu a-ti alege doar ceea ce iti place.
Pai sa stii ca in familie tre sa fie primiti si acei care/ti plac si acei care nu.
Si Wasingtonul e bun, si Dublinul, si, poate si Moscova, de ce nu?
Eu am fost in Ungaria... Despre Budapesta, sa-ti spun cinstit, e frumos, dar la periferii este aceeasi uniune sovietica. Pai uite, l-am intrebat pe un maghiar de ce e asa murdarie si mizerie pe la capete(nu chiar in asa mod i-am spus eu, ceva mai politicos, desigur), si numai in centru e frumos. Nu o sa-ti pot arata pe forum grimasa pe care a facut-o!!!
Doar ca in cateva zile a vorbit cu mine asa, pe sarite...
Si ce naiba l-o fi apucat? Si nu numai el este asa, ci toti. Incearca sa le spui ceva de rau, ca te sfasie pe loc! Asta nu seamana a patriotism? Sau ce e? Nationalism? Atunci doresc sa fiu nationalist!
Si daca ai cutreierat atat de multe tari, ai incercat sa le dai sare in ochi?
Unchiul meu locuieste in Germania, si situatia e si mai si!
Asa ca lasa, baiate, snobismul tau si da sa ne ridicam putin imaginea, chiar daca e stirbita!
Cat despre lucru - pai ma rog, dupa spusele tale, ar trebui sa mi se plateasca din gros, ca eu nu sunt "tigan" murdar sau ceva de genul asta!!!
Daca sa fim snobi - sa fim pana la urma!

Gunner
03-31-2005, 04:49 PM
Marinare,
Se plateste din gros pentru calitate nu pentru ca esti alb, cu cravata la git si vorbesti frumos despre nationalism in speranta ca poate intr-o buna zi se vor uita la tine, vor aprecia ce om extraordinar esti si cit de mult are nevoie patria de serviciile tale si-ti vor oferi un salariu dragut pentru ca-ti place Bucuresti-ul. Sare in ochi nu e cazul sa dau nimanui, sare in ochi se da atunci cind la tine acasa e mai bine ca la altul, si daca eu consider ca Chisinaul este un oras mai dragut ca Bucuresti-ul il critic si-i chem pe toti bucurestenii sa se ridice la curatat orasul sub tricolorul care filfiie in vint. Ma bucur si eu ca ai avut ocazia sa vizitezi Budapesta si sa stii ca nu numai Budapesta e sovietica la periferii, la fel este si Varsovia si Praga si Sofia si Belgradul dar cu toate astea au un stil si sunt mult mai curate ca Bucuresti-ul. Cind vei avea ocazia sa vizitezi mai multe tari vei realiza chestia asta si nu te vei contrazice cu mine. Pina atunci recomand perseverenta in lectura si studii, realizarea faptului ca superficialitatea ta departe nu va duce si in plus constientizarea necesitatii de a studia mai bine istoria si a intelege mai bine politica si mentalitatea acestui popor. Pina atunci succes iar cind iti faci temele pe acasa iesim la o bere.

Marinarul
04-01-2005, 08:26 AM
Gunnere, nu te fa tare destept, ca eu temele pentru acasa le-am facut poate cand tu nici nu mergeai la scoala.
In orice cay, vorbim de lucruri diferite. Ceea ce mi-ai spus este absolut firesc. Eu vorbesc cu totul de altceva. Varul meu locuieste de mult timp in Bucuresti si nu are astfel de opinii. Multe din cele ce este in bucuresti PENTRU ROMANI compenseaza inzecit stropul cel de curatenie din Chisinau. Ai scris in prima ta aluzie in asa mod de parca Chisinaul este New York, iar Bucurestiul - Cricova. de asta si m-am iritat mai tare. Ai bestelit Bucurestiul din toate punctele de vedere si ai ridicat Chisinaul in slavi!
Eu inteleg, ca Chisinaul este putin mai curat, dar ca si fetele doar moldovence, ca si tiganii - doar la Bucuresti etc, etc. Te-ai exprimat intr-un mod prea de tot. Asta am vrut sa-ti spun. De aceea si ai parut un antiroman sadea. Nu tot e rau in Bucuresti si nu tot e bine in Chisinau!
Asa ca am dorit sa-ti arat ca nu ai avut dreptate.

Gunner
04-01-2005, 02:53 PM
Marinar,
Fiecare persoana are drept la opinie. Opinia mea este ca imi displace Bucurestiul si si imi place foarte mult Chisinaul. Si chiar daca urasc Bucurestiul de moarte, ma face asta cumva anti-roman??? Bucurestiul ce reprezinta cultura romaneasca? Bucurestiul nu este decit un oras care este si capitala Romaniei si asta-i tot. Un oras ca multe orase mai mare care nu-mi place. Imi place Timisoara si Clujul ma face asta cumva pro-maghiar?

Marinarul
04-04-2005, 08:48 AM
Gunnere, te-am inteles si mai mult nu doresc sa discut cu tine.
Nu are nici un sens - asta poate dura pana la nesfarsit.
Don't worry about Bucharest, it will be a very fine town. I'm absolutely convinced about it.

2008.