PDA

View Full Version : Relatiile Moldova-Rusia

ciofu
11-25-2004, 02:04 PM
Eu zic sa vorbim si despre asta, ca evident relatiile cu Rusia sunt si ele importante, chiar daca vrem in EU.

ciofu
11-25-2004, 02:05 PM
Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Nikolai Reabov, a avertizat Republica Moldova că ar putea să rămână doar cu visul la Uniunea Europeană, în cazul în care îşi va diminua raporturile cu Rusia şi alte state din CSI.

În prima sa conferinţă de presă convocată în calitate de Ambasador al Federaţiei Ruse la Chişinău, Reabov a spus că Moscova are o atitudine înţelegătoare faţă de opţiunea proeuropeană a Republicii Moldova. Dar, a precizat el, această opţiune nu trebuie să fie în defavoarea relaţiilor cu Rusia şi cu alte state din CSI.

„Dacă aceste relaţii vor fi reduse, se poate pierde şi vrabia din mână, şi cioara de pe gard. Şi poţi să rămâi doar cu visul la ele. Dar se pot păstra şi amândouă. Adică aceste două opţiuni, spre Est şi spre Vest, nu contravin una alteia şi sunt orientate în aceeaşi direcţie. /…/ Nu trebuie să uităm că trăim cu toţii în Europa şi că şi Rusia face parte din Europa”, - a spus ambasadorul Reabov.

Oficialităţile moldovene nu au comentat declaraţiile diplomatului rus. În schimb, afirmaţiile lui Reabov au provocat critici dure din partea Partidului Popular Creştin Democrat de opoziţie. Preşedintele PPCD, Iurie Roşca, consideră că reacţia ambasadorului Rusiei trădează o îngrijorare crescândă a acestei ţări faţă de eventuala pierdere a controlului asupra Republicii Moldova.

Roşca a acuzat Moscova de faptul că încearcă să impună Chişinăului propria politică externă: „este regretabil să auzim şi astăzi vechiul limbaj sovietic de aluzii ameninţătoare a unei ţări care se consideră în continuare jandarm al regiunii care poate să impună unor ţări mai mici un anume vector în politica externă”.

Cu toate acestea, liderul creştin-democrat este de părere că ţările din regiune vor reuşi să-şi consolideze demersul pro-occidental şi dorinţa de a ajunge, în final, membri ai Uniunii Europene.

Aşadar, nemulţumirea Rusiei de opţiunea proeuropeană a Republicii Moldova, pe de o parte, şi criticile opoziţiei la adresa Moscovei, pe de altă parte. Iar între aceste două – tăcerea autorităţilor de la Chişinău.

BBC Romania

lia
11-25-2004, 04:55 PM
Aha, Rusia ţipă deja, uitând de orice "diplomaţie", la rm. Păi cum să nu ţipe, dacă ea a creat "rm", pentru a avea un alt Kaliningrad aici, dar populaţia rm, nerecunoscătoare, pare să fi uitat de tot "binele " făcut de rusia şi tot la UE viseauă? Sigur că "fauritorii" "Bastardostanului" turbă de furie... :D

ciofu
11-25-2004, 06:17 PM
Lasa ca e bine cand turba aia, si poate o sa fie politicienii nostri putin mai destepti, si o sa turbeze mai tare. :lol:
Care Kaliningrad, nici un fel de Kaliningrad nimic, Republica Moldova, tara suverana care tre sa nu-si uite trecutul comun cu Tara Romaneasca

Vasile
11-25-2004, 10:01 PM
Oare să fie comuniştii primii la conducerea ME a RM ce au ceva demnitate ?
--------------------
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA CHEAMĂ AMBASADORULUI FEDERAŢIEI RUSE LA RESPECTAREA ETICHETEI DIPLOMATICE

Chişinău, 25 noiembrie, INTERLIC. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova îşi exprimă nedumerirea în legătură cu declaraţiile Ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova făcute publice cu ocazia conferinţei de presă susţinute la 24 noiembrie curent care nu se înscriu în rigorile consacrate ale eticii diplomatice, informează agenţia INTERLIC, citînd serviciul de presă al MAE din Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova cheamă la respectarea etichetei diplomatice şi a normelor ce reglementează raporturile dintre state instituţionalizate de Convenţia de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice, în spiritul bunei credinţe şi a principiilor de drept internaţio

http://www.interlic.md/page2.php?rubr=1015232823&id=1101401887&lang=
--------------------

ciofu
11-25-2004, 10:59 PM
:ciupel: n-am cuvinte

lia
11-25-2004, 11:54 PM
Oare să fie comuniştii primii la conducerea ME a RM ce au ceva demnitate ?
-----------quote]

:roll:

[quote]Oficialităţile moldovene nu au comentat declaraţiile diplomatului rus. În schimb, afirmaţiile lui Reabov au provocat critici dure din partea Partidului Popular Creştin Democrat de opoziţie. Preşedintele PPCD, Iurie Roşca, consideră că reacţia ambasadorului Rusiei trădează o îngrijorare crescândă a acestei ţări faţă de eventuala pierdere a controlului asupra Republicii Moldova.

Roşca a acuzat Moscova de faptul că încearcă să impună Chişinăului propria politică externă: „este regretabil să auzim şi astăzi vechiul limbaj sovietic de aluzii ameninţătoare a unei ţări care se consideră în continuare jandarm al regiunii care poate să impună unor ţări mai mici un anume vector în politica externă”. - citatul e din ştirea postată de Ciofu. Voi chiar nu citiţi ceea ce postaţi sau... ?

Vasile
11-27-2004, 05:30 AM
Moldova Suverană e şi mai categorică :
----------------------
Rusia ne somează deschis

Rusia a mai demonstrat încă o dată că preferă tacticile totalitare în relaţiile bilaterale şi cele internaţionale.

http://www.moldova-suverana.md/articol.php?id=3603
----------------------

Chiar dacă vine de la Moldova Suverană, e un lucru bun, nu credeţi?

citatul e din ştirea postată de Ciofu. Voi chiar nu citiţi ceea ce postaţi sau... ?

De ce crezi asta?

PS: sau, în stilul "lia" vreai pur şi simplu să-ţi spun că scrii aiurea şi că această frază a ta e total lipsită de logică?

dacodava
04-05-2005, 06:00 PM
R.Moldova este o colonie a rusiei.La ce relatii te referi?Nu exista,sunt de de la stapin la supus.

ciofu
04-05-2005, 07:04 PM
mult timp oricum colonie nu o sa fie

Marinarul
04-13-2005, 10:54 AM
Dacodava, relatii nu inseamna doar echilaterale. Si relatiile dintre copii si parinti tot sunt relatii, si relatii dintre puscariasi si pazitorii lor tot sunt relatii.
Asa ca, la drept vorbind, este foarte necesar de vorbit despre relatiile noastre cu Rusia.
Relatii economice in primul rand, sociale in al doilea si politice in ultimul - daca e sa luam ca suntem colonie!
Si Taiwani-ul cu China de asemenea intretine relatii.
Alta chestie, ca ele s-au agravat in ultimul timp - si nu aduc la nimic bun (cert e, ca din cauza colonizatorului). Dar pentru asta e si politica - sa atenueze spiritele si sa imbunatateasca relatiile.
Eu, spre exemplu, doresc foarte mult ca relatiile noastre cu Rusia sa fie unele din cele mai bune, dar convenabile pentru ambele parti. Pana ce e doar un vis de lunga durata.
Nu cred ca Rusia va castiga ceva de la inrautatirea relatiilor cu noi, si noi de asemenea. Dar, asta e.
In sfarsit cineva a spus deschis (poate impins de evenimente) lucrurilor pe nume.
Sa vedem derularea. Sper in ceva mai bine.
De ce nu discutam noi relatiile cu Romania, care, spune-mi Dacodava, ce fel de relatii sunt? Eu nu ca nu le pot numi, ci nici nu le vad, exceptie cele cateva burse si careva comert de dugheana! Ca e vina noastra, hai mai spune Dacodava, ca oricum moldovenii sunt de vina! Rusii spun, ca noi suntem prosti si netoti, Romanii - iarasi ca e vina noastra! Sa vedem mai departe atitudinile...

negru
04-13-2005, 01:21 PM
de ce nu se discuta cu romania?? fiindca gazul si energia vin din alta parte, poti sa-ti inchipui de unde....

Marinarul
04-16-2005, 09:13 AM
A mai spus una "di undi esy gazyli"...
Asa ca stim noi prea bine "di undi esy eli".
Numai ca o Europa intreaga tot stiu "di undi esy"...

dacodava
04-30-2005, 12:02 PM
Draga Marinarule,
Eu nu dau vina pe voi,ci doar constat un fapt:acela ca aveti un guvern si o conducere care are niste avantaje pe care nu vor sa le piarda si care jongleaza intre Romania si Rusia astfel incit sa cistige bani.Partea proasta e ca populatia se lasa antrenata in jocul asta si ii voteaza cu speranta ca se va intimpla ceva bun.Nu o sa se intimple!Singuri nu puteti!

Romania nu se poate implica in politica interna si externa a RM.Ce vrei sa facem daca, comunistii sunt alesi democratic la conducerea tarii si daca Voronin ne numeste imperialisti care atentam la siguranta RM?

Am mai auzit la tine ca noi ne mindrim cu posesiuni ca fosta Basarabie.Te rog sa ma crezi ca nu e o mindrie pierderea acestui teritoriu.E o rusine care ne urmareste tot timpul!

2008.