PDA

View Full Version : Formarea personalitatzii

[K]
11-06-2004, 07:08 PM
Aici vorbim despre tipuri de personalitatzi. Eu percep doua partzi a persoanlitatzii: cea transmisa prin gene de la parintzi shi cea a mediului yn care ai crescut. Creshtem yn diferite medii, iar daca se yntampla sa creshtem yn acelashi mediu yn dependentza de ce avem yn gene ne purtam atare. Mi s-a reproshat ca sunt iresponsabil... simt ca asha shi este shi asta doar din cauza ca nu am puterea vointzei, adica undeva este, ynsa nu pot s-o scot la suprafatza... Stateam shi ma gandeam la toata viatza mea shi am analizat-o pe bucatzele staruinduma sa aflu de unde a ynceput asta... asha shi nu am scos-o yn capat. Ce ne determina sa fim asha cum suntem? Societatea? Mediul de prieteni?

::[xupypr]::
11-06-2004, 08:48 PM
".... Anturaju' este tot $i asta nu se va schimba .. au fost sau nu cu tine ai fost sau nu cu ei, nu mai conteaza unde cum $i yn ce fel..."

eu cred yn asta

principalul factor .. Anturajul

da chestia cu genele .. defapt primim doar ceva general ... directii generale are caracterului ... pe cynd detaliile vin de la Anturaj ... de exemplu .. suntem nervo$i .. asta-i genetic .. dar felul yn care manifestam acest lucru este influentzat numai de Anturaj

gr8dude
11-06-2004, 09:49 PM
iata cum vad eu situatia:
genele determina hardware'ul, iar societatea, prietenii - softul.

softul il poti schimba - adica omul poate fi educat. DAR, oamenii sunt ca compurile.. nu poti rula orice program pe orice minune de comp, nu? (pun pariu ca la tine, draga cititor, nu merge Doom 3) =)

consider ca asa e si cu oamenii. cu alte cuvinte, rolul sau il are si arborele genealogic. cu toate acestea, sunt de parerea ca rolul acesta este cu mult mai mic decit acel al societatii in care traim.

Ingula
11-07-2004, 12:36 AM
Genetics is just an excuse to blame your fate on....
Personalaitatea se formeaza din anturaj si influente, in special in prima perioada a vietii 0-20 de ani. Mai tarziu, anturajul continue sa fie important pentru transformarea si maturizarea personalitatii insa la 20 de ani consider ca de acum ti-ai format baza caracterului.. de acum vointa si credintele proprii influenteaza personalitatea.

dan_the_man
11-07-2004, 01:20 AM
hmm... aceasta este o tema controversata in psihologie. Sint diverse teorii precum cea mai vestita ( a lui Freud) insa care este in cadere( aproare toti psihologii sunt de parere ca teoria lui Freud este prea radicala).
El imparte formarea personalitatii in cinci stadii: Orala, Anala, Phlica, Latenta, Genitala.
Daca o persoana este fixata in una din aceste stadii, apoi cind va fi adult vor aparea complicatii.
Exemplu: Daca infantul continua sa fie alaptat de catre mama mai mult de un an, este predispus fumatului mai tirziu.

Carl Jung este de parerea ca personalitatea este imprumutata de la inconstienta colectiva a generatiilor anteriore.

Alfred Alder considera ca fiecare din noi are o tendinta innascuta de a aspira spre perfecitiune, si fiecare isi creaza un stil de a trai, pentru a atinge acest scop.

Alte teorii sugereaza ideea ca personalitatea este invatata din experienta zi de zi.

Teoria umanista: este de parerea ca personalitatea depinde de ceea ce crede si cum interpreteaza presona omenirea.
Daca crezi ca o experianta a fost rezonabila, apoi ea este rezonabila.

[K]
11-07-2004, 01:16 PM
eu ys de acord cu gr8dude yn privintza facoturului genetic, ynsa parca am da vina pe el ca sa ne justificam comportamentul(yn cel mai des caz, cel negativ), ynsa yn orice societate nu am fi, ceea ce ne este scris yn ADN iese la iveala oricat n-ar fi acoperit de anturaj...

lia
11-07-2004, 04:30 PM
Genetics is just an excuse to blame your fate on....
Personalaitatea se formeaza din anturaj si influente, in special in prima perioada a vietii 0-20 de ani. Mai tarziu, anturajul continue sa fie important pentru transformarea si maturizarea personalitatii insa la 20 de ani consider ca de acum ti-ai format baza caracterului.. de acum vointa si credintele proprii influenteaza personalitatea.

Păi, depinde ce crezi despre temperament, de exemplu, ce rol îi rezervi temperamentului în formarea şi structura personalităţii. Nu cred că factorul genetic poate fi totalmente neglijat...

Ingula
11-07-2004, 07:07 PM
Temperamentul este si el influentat de imprejurari si educatie. ADNul nebnie poate fi ( de fapt, este) schimbat si influentat de modul in care este crescuta persoana, de mediul care il inconjoara.

lia
11-07-2004, 07:12 PM
Temperamentul este si el influentat de imprejurari si educatie. ADNul nebnie poate fi ( de fapt, este) schimbat si influentat de modul in care este crescuta persoana, de mediul care il inconjoara.

Influenţat da (prin educaţie, dacă este adecvată), dar şi el influenţează, la rândul său structura personalităţii... Ca şi capacităţile (fizice sau psihice), astea la fel sunt date şi au şi ele rolul lor în formarea personalităţii...

gr8dude
11-07-2004, 09:41 PM
sa moderez si eu oleaca, sa nu devieze discutia in '45

la moment stim urmatoarele despre formarea personalitatii:
- educatia are un rol semnificativ
- genele au si ele un rol care nu poate fi neglijat, dar care e mai putin
important decit cel al educatiei

nu vreau sa ne impotmolim in gene vs educatie, pentru ca exista multi alti factori care pur si simplu vor fi calcati in picioare si uitati de istorie.
iata de exemplu, considerati ca conditiile climaterice influenteaza procesul de formare a personalitatii?

exteriorul.. cine nu e de acord, sa stiti ca nu sunt de acord cu voi :-) oamenii care se considera frumosi de majoritate, au in multe cazuri un mini-avantaj.. ori cind te angajeaza undeva.. sau cind un sofer se opreste la zebra atunci cind trece o fata mai frumoasa

fizicul - aici se are in vedere forta fizica. unii oameni sunt slabi, altii puternici. unii bat botul, altora botul le este batut. unii detin puterea, altii se subordona.

nationalitatea cica unii sunt mai agresivi, altii mai glumeti, altii mai prietenosi.. de ce moldovenii niciodata n-au avut aspiratii imperiale, de ce se lasa calcati in picioare atitea secole. si de ce alte popoare se simt peste tot ca acasa?

mm.. din cite vedeti, aici se poate de intins mult.. hai sa analizam ceea ce avem pina acum.[/list]

lia
11-08-2004, 12:55 AM
http://www.ship.edu/~cgboeree/perscontents.html

http://www.socialpsychology.org/person.htm

KazeolNevozmojnii
01-02-2005, 02:39 AM
Mie imi pare ca pina la urma totul depinde de anturaj si in mare masura de soarta.
Exteriorul poate fi schimbat. La fel si puterea fizica.
Altceva e ca multi oameni nu cred in asta si iarasi dau vina pe gene.

2008.