Daca tot a aparut un subiect special pt. Fantasy, m-am gandit sa apara si unul pt. science-fiction. Sunt mare admirator al genului si sunt curios cui de pe acest forum ii mai place. Un fel de top5 SF..ce carti a citit fiecare si ce ia placut sau nu in ele.
Voi incepe eu, cum e si normal:
1 Arthur C. Clarke - Childhood's end (Sfarsitul Copilariei)
2 John Brunner - A maze of stars (Un labirint de stele)
3 Frank Herbert - Dune
4 Kim Stanley Robinson - Red Mars, Green Mars, Blue Mars
5 Asimov - Fundatia
Daca pe cineva il intereseaza n-aveti decat sa ma intrebati ce-s astea.
PEACE! :)
semidia
07-24-2006, 05:36 PM
Piggye eu nu sunt prea amatoare de carti SF,dar as vrea sa ma apuc macar de una care sa o pot duce la bun sfarsit..
Ce-mi recomanzi?
Merci!!
Hegemon
07-24-2006, 08:26 PM
Gregory Benford shi David Brinn - Inima cometei
Orson Scott Card - trilogia lui Ender
Serge Brussollo - Carnavalul de fier
Robert Heinlain - aproape tot ce a scris :)
semidia
07-24-2006, 08:59 PM
Hegemon,nu poti da si cateva informatii utile,sau tema pe care o abordeaza fiecare scriitor,gen:apocalipsa,oameni-roboti,cosmogonie etc.
radub
07-25-2006, 09:02 PM
Piggye eu nu sunt prea amatoare de carti SF,dar as vrea sa ma apuc macar de una care sa o pot duce la bun sfarsit..
Ce-mi recomanzi?
Merci!!
Chiar daca intrebarea nu-mi este adresata direct, imi permit sa-ti recomand o trilogie cat se poate de captivanta, dar care are si o componenta "filosofica" consistenta (mentionata si de Hegemon).
Autorul este Orson Scott Card
Cele 3 parti ale trilogiei sunt:
1. Jocul lui Ender
2. Vorbitor in numele mortilor
3. Xenocidul
Titlurile sunt date in ordine. Cu toate acestea, iti sugerez sa citesti in primul rand "Vorbitor in numele mortilor" (romanul este "slab" legate de celelalte, asa ca nu se pierde nimic din inversarea ordinii), iar daca are sa-ti placa, citeste-le si pe restul 2, de data asta in ordine.
Din multitudinea de titluri si epopei SF citite pana acum de mine, aceasta mi s-a parut a fi printre cele mai bune.
Si inca ceva - ii rog pe amatori sa nu declanseze o polemica pe acest subiect - fiecare are propriile preferinte
semidia
07-25-2006, 09:46 PM
Merci radub,o sa tin seama de recomandarea ta:)
PiggyEFromHell
07-26-2006, 03:56 PM
radub, dar cat de accesibil e? Si apoi chiar e tare? Nu l-am citit, sunt curios si eu.
semidia daca vrei ceva mai filosofic si original eu cred ca
Sfarsitul Copilarii (Arthur C. Clark, usor de citit dar nu are nimic cu copilaria propriu-zisa) si Un labirint de stele (John Brunner, ma greu de citit dar lasa impresii puternice) sunt fenomenale.
Dar de ce nu incepi cu Dune? E cel mai accesibil dupa parerea mea. Merita citit chiar daca nu esti amator de SF.
radub
07-26-2006, 04:21 PM
radub, dar cat de accesibil e? Si apoi chiar e tare? Nu l-am citit, sunt curios si eu.
Dar de ce nu incepi cu Dune? E cel mai accesibil dupa parerea mea. Merita citit chiar daca nu esti amator de SF.
PiggyEFromHell, cred ca seria Dune (ca si Fundatia lui Asimov) este mai degraba pentru impatimitii genului, iar semidia nu este (a si spus ca nu a reusit sa "duca" la bun sfarsit nici un roman SF). Asta este motivul pentru care i-am recomandat trilogia lui Ender, in special "Vorbitor in numele Mortilor". Daca elimini cateva din elementele ce tin de SF (alta planeta decat Pamantul si ca unele personaje sunt extraterestri) restul cartii este mai degraba un roman pe teme existentiale "obisnuite" (dragoste, moarte) plus cateva consideratii interesante pe teme de religie, scris cat se poate de captivant si cu unele elemente de roman politist. (asta ca sa fie un rezumat pe scurt).
Daca nu ai citit trilogia dar iti place SF-ul, sa stii ca lectura merita tot efortul.
Orson Scott Card a si primit (daca imi aduc aminte corect, cai s-ar putea sa ma insel aici) cate un premiu Nebula pentru fiecare din cele trei parti ale trilogiei.
PiggyEFromHell
07-26-2006, 04:47 PM
Ah, atunci e deja ceva. Cu toate ca nu ma atras prea mult literatura lui Orson S. C. Prefer clasicii in general (nu Asimov, imi place dar nu ma atrage in mod deosebit). Radub, care e top5 al tau?
Dar nu sunt de acord cu tine in legatura cu Dune. E o carte de politica si strategie as spune. Nevermind.
radub
07-26-2006, 06:31 PM
Ah, atunci e deja ceva. Cu toate ca nu ma atras prea mult literatura lui Orson S. C. Prefer clasicii in general (nu Asimov, imi place dar nu ma atrage in mod deosebit). Radub, care e top5 al tau?
Dar nu sunt de acord cu tine in legatura cu Dune. E o carte de politica si strategie as spune. Nevermind.
Despre Dune - sunt, partial, de acord cu tine. Am spus ca este pentru impatimitii genului din cauza ca sunt, totusi 16 sau 17 romane, daca retin bine. Sa le citesti pe toate iti trebuie sau ceva vointa, sau sa fii un impatimit al SF-ului (ma rog, mai exista si alte cateva motive.)
Cat despre un top 5 al meu - imi este foarte greu sa-l fac (mai degraba imposibil), asta atat din cauza ca ar trebui sa declasific prea multe romane (sau epopei) SF pe care le-am considerat/le co nsider bune (mai exact, care m-au impresionat prin ceva atunci cand le-am citit), cat si din cauza ca au trecut cativa ani buni de cand sunt angajat si, corespunzator, am redus considerabil timpul alocat cititului. Astfel, as putea sa omit ceva de care pur si simplu nu-mi aduc aminte acum (poate ca am citit vre-un roman bun in sesiune, iar dupa examenul de a doua zi mi-am "resetat" memoria :-) .)
Cu toate acestea, trilogia lui Ender ar avea, in mod cert, un loc in acest top.
PiggyEFromHell
07-27-2006, 06:44 PM
Aha, bine. Voi citi-o si eu daca tot ii faci atata reclama:). Iar cand spuneam de Dune, nu ziceam de toata epopea ci doar de 1-ul roman. E cel mai frumos dupa parerea mea.
radub
07-27-2006, 09:44 PM
Aha, bine. Voi citi-o si eu daca tot ii faci atata reclama:). Iar cand spuneam de Dune, nu ziceam de toata epopea ci doar de 1-ul roman. E cel mai frumos dupa parerea mea.
Sunt de acord, primul voulm din Dune este deosebit fata de celelalte, poate si pentru motivul ca a fost primul?
PiggyEFromHell
07-28-2006, 08:04 PM
Sunt de acord, primul voulm din Dune este deosebit fata de celelalte, poate si pentru motivul ca a fost primul?
Posibil. De fapt pentru ca e baza pentru celelalte. In urmatoarele volume se dezvolta in general ideile si nu vin prea multe noi. Sunt interesante dar primul, care explica cum si cand a inceput, etc... e cel mai interesant.
Hegemon
07-29-2007, 06:00 PM
Yntseleg cA amatorii de SF citesc totsi SF dar din diferite consideratsii, putetsi sA yncercatsi sA definitsi ce anume cAutasti yntr-o carte SF?
....pt mine cArtsile SF sunt singurul loc unde mai pot gAsi idei asemAnAtoare cu cele pe care le am eu, este locul unde pot sA dau de informatsie care are mai multA valoare pt mine, atyt timp cyt este ceva ce nu pot gAsi la oamenii din jurul meu, sf-ul va fi singurul club care are frecventse comune cu mine. Singura problemA e cA tre sA citesc zeci de cArtsi de sf, unele proaste, altele doar interesante de citit pynA dau de cyteva care sA mA satisfacA. Alte cArtsi din alte genuri, kiar daq sunt cyteodatA scrise interesant, nu sunt niciodatA pe aceeashi lungime de undA...........
CE CAUTATSI VOI YNTR-O CARTE SF?
Hegemon
08-29-2008, 12:42 AM
Oameni, mai privitsi threadul ynq odat shi poate va raspunde cineva :).....................