PDA

View Full Version : Grigore Ureche, "Pentru limba noastra moldoveneasca

Gigolo
10-07-2004, 03:50 PM
Grigore Ureche, Letopisetul Tarii Moldovei,

"Pentru limba noastra moldoveneasca"

Asijderea si limba noastra din multe limbi ieste adunata si ne ieste amestecat graiul nostru cu al vecinilor de prinprejur, macara ca de la Rim ne tragem, si cu ale lor cuvinte ni-s amestecate. Cum spune si la predosloviia letopisetului celui moldovenscu de toate pre rindu: ce fiindu tara mai de apoi ca la o slobozie, de prinprejur venindu si discalicindu, din limbile lor s-au amestecat a noastra: de la rimleni, cele ce zicem latina, piine, ei zic panis, carne, ei zic caro, gaina, ei zicu galena, muieria, mulier, fameia, femina, parinte, pater, al nostru, noster si altile multe din limba latineasca, ca de ne-am socoti pre amanuntul, toate cuvintile le-am inteleage. Asijderea si de la frinci, noi zicem cal, ei zic caval, de la greci straste, ei zic stafas, de la lesi prag, ei zic prog, de la turci, m-am casatorit, de la sirbi cracatita si altile multe ca acestea din toate limbile, carile nu le putem sa le insemnam toate. Si pentru aceasta sa cunoaste ca cum nu-i discalicata tara de oameni asazati, asa nici legile, nici tocmeala tarii pre obicee bune nu-s legate, ci toata direptatea au lasat pre acel mai mare, ca sa o judece si ce i-au parut lui, ori bine, ori rau, aceia au fost lege, de unde au luat si voie asa mare si virf. Deci cumu-i voia domnului, le cauta sa le placa tuturor, ori cu folos, ori cu paguba tarii, care obicei pana astadzi traieste.

2008.