PDA

View Full Version : Personajul meu

greenFoX
10-04-2004, 03:25 AM
-Fiecare este unic in felul sau de a fi dar... cum ma vad prin personajele din cartile pe care le-am citit?
-Ce personaj mi-a placut cel mai mult?

Personajul meu este Gura de Aur (din "Narcis si Gura de Aur" de H.Hesse) - pt ca el a avut o mama...

M-au tulburat Rieux si Rambert (din "Ciuma" - A.Camus).

Sunt uneori ca un strain (ca si in "Strainul" de A.Camus)

Ma simt uneori ca Josef Knecht (din "Jocul cu margelele de sticla" - H.Hesse)

L-am trait pe Berenger ( "Regele moare" - Eugen Ionescu).

Mi-a placut Abrenuncio! (medicul din "Despre dragoste si alti demoni" - G.G.Marquez)

Fernanda (sper sa nu gresesc numele - in jurul ei roiau mereu fluturi) lui Marquez dintr-"Un veac de singuratate" este cea mai frmuoasa fata ever seen.

Hermina lui Hesse ("Lupul de stepa") m-a dat gata!

Servia Maria Todos Los Angeles mi-a placut si ea mult (ce nume frumos!) ("Despre dragoste si alti demoni" - G.G.Marquez)

Personajul vostru cine este?

vitalic sprinceana
10-04-2004, 08:56 AM
personajul meu este ivan karamazov....as fi preferat sa fiu identificat cu aliosa....caci acesta este chipul "sfantului crestin", dar...credinta si modul de a fi al lui aliosa ii sunt ianscute...aliosa ajunge la credinta, fiindca o simte...ivan e altul, e cel care se intreaba, paseste peste conventii....gandeste....asta e diferenta..unul gandeste fara sa creada...altul crede fara sa gandeasca....
imi place si sidharta...din romanul cu acelasi nume, de hesse....omul care nu fuge dupa sisteme de valori si credinta gata elaborate, ci traieste fiecare idee....coboara in glod pentru a se putea ridica mai apoi deasupra "diamantelor".....
cel mai mult m-a socat zaratustra lui nietzsche...cel care paseste peste valori....care incearca sa fie ca cun copil...si is pune vesnicele intrebari...de mii de ori...si care indrazneste sa spuna ca "dumnezeu a murit', adica dumnezeu ca criteriu al moralei umane.....

greenFoX
10-04-2004, 07:23 PM
"Fratii Karamazov" inca n-a citit :(

Pe Siddhartha nu cred ca l-am inteles bine (nu stiu cum facea el de asculta raul [fluviul - nu opusul binelui :D ] - si daca n-am inteles asta nu cred ca pot sa spun ca inteleg cine a fost Buddha creat de Hesse).
In cartile lui Hesse mereu apar teme si idei din filosofia indiana - si tocmai asta este obstacolul. Pt mine tot ce miroase a fil. indiana se ascunde dupa un mister prea greu de patruns. Oricum, m-a fascinat mereu acest personaj - chiar si asa greu de inteles cum este.

Dupa ce-am citit "Asa grait-a Zarathustra" ii tot tachinam pe cei care cred cu "Dumnezeu a murit". Ce mai cautati oameni buni? Gata - nu-i. Da' mi-o trecut, cre'ca s-o ascuns pe undeva si in mine frica de Dumnezeu.

p.s m-au amuzat o gramada personajele lui Kundera din "Ridicole iubiri" (mai ales cele din prima nuvela si aia cu medicii :D )

flo
10-05-2004, 05:40 AM
memoria mea se compora foarte ciudat cind vine vorba de facut clasamente printre cele mai placute si importante lucruri, trairi din viata mea. chiar daca m-ati tine la carcera trei luni tot nu as putea intocmi nici macar un top 3. n-am stofa de critic si pace :)

poate si din cauza ca am studiat matematica de cind ma stiu, m-am format in felul asta. o data inteleasa o teorie pot sa o uit linistit, convins ca daca o sa ma mai intilnesc cu ea o sa fie de ajuns sa-mi improspatez memoria and everything will come back to me.
o alta atitudine am preluat-o de la nichita stanesc. initierea in literatura mi-am facut-o prin poeziile, eseurile si articolele sale. el zicea ca nu citeste poeti, ci poezie. miracolul poeziei poate sa-l viziteze si pe cel mai umil si necunoscut poet si nu conteaza daca acel poet a scris zece mii de versuri proaste daca la un moment dat a scris unul bun.

cred ca din aceste doua cauze nu am scriitori preferati ci imi place literatura, nu am regizori preferati ci imi place filmul, la fel cu pictorii, sculptorii si compozitorii si coregrafii. peste tot caut poezia, dar nu ca gen literar ci ca stare de gratie. stare initiala sau portal al sufletului meu.
si atunci scriitorii, regizorii, pictorii si toti ceilalti devin personaje ce dialogheaza prin intermediul creatiilor lor formind un gen artistic personal. un univers imaginar paralel care devine din ce in ce mai mult singura realitate acceptabila.

de aceea si consum arta ca pe un drog.
de altfel vietile imaginare, drogurile si sinuciderea formeaza sfinta si personala mea treime.

flo
10-05-2004, 05:45 AM
disclaimer:
in mesajul de mai sus nu am vrut sa impresionez sau sa-mi etalez talentele. si nic nu am vrut sa bat cimpii nescriind la tema.
neputind face un top am dat o explicatie :)
promit ca miine o sa vin cu niste personaje interesante.

vitalic sprinceana
10-05-2004, 08:40 AM
raul l-a invatat sa rabde...faptul ca l-a trecut in fiece zi de mii de ori l-a ajutat pe sidharta sa inteleaga ca totul se repeta...ca (aici suna a dialectica) fiecare viata contine in sine si germenele mortii, dupa cum raul la izvor contine deja premiza revarsarii in mare......

Absu
01-23-2005, 02:54 AM
mark renton construit de irvine welsh si marele ostap bender a lui ilf&petrov!

Ninfea
01-24-2005, 04:36 AM
Una dintre cartile preferate :Master i Margarita.

Personajul preferat.. nu stiu. Margarita..?

Sniffer
01-24-2005, 11:12 AM

Da , cartea e foarte interesanta in felul sau. Mi-a placut enorm. Personal m-am regasit in ea in rolul strainului filosof ce nu are nimic in aceasta lume decit informatie veridica despre tot si o intuitie ce a ajuns la perfectie, plus o calmitate infrcosatoare... este un inteligent sadic... E destul de straniu, dar cel putin asa simt eu. (the Devil in me)

Deasemenea, "Parfumer" este o creatie aparte, dar despre aceasta alta data.

vitalic sprinceana
01-24-2005, 12:43 PM

pentru mine woland...

Ninfea
01-26-2005, 06:16 AM

pentru mine woland...

Noi doi ar trebui sa ne cunoastem odata...Daca sincer ma fascineaza si pe mine Woland.Nu doar el ...intreg romanul.
Am incercat sa-l citesc pe la 15 ani.Dupa citeva pagini l-am lasat.Nu prea intelegeam o boaba. Partial (poate) pt ca nu cunosteam atit de bine l.rusa(desi citisem multe alte romane in rusa),partial pt ca nu intelegeam umorul subtil al lui Bulgacov...Multi ani mai tirziu nu ma puteam rupe de ac. carte.Cu o mare parere de rau priveam cum se tot apropie sfirsitul.Ca orice lucru bun se sfirseste repede...

ah..da cine vrea sa citeasca cartea sa o citeasca daca are posibilitate in rusa.In alte limbi isi pierde total farmecul..

cineva care va...
03-19-2005, 11:28 PM
frodo?...cred ca :ciupos:

Fr3Zy
03-29-2005, 12:05 AM
Omul cu felinarul ... din "Micul Prints"

semidia
06-23-2006, 03:40 PM
Luli din "Lorelei"

dictionar
06-24-2006, 12:16 AM
Bel-ami al lui Maupassant :D din romanul cu acelasi nume :)

Si Otilia lui Calinescu :) mi-a placut.

2008.