banuesc ca e mare numaru celor infectati de SIDA la noi in Moldova.....eu nu stiu si nici nu prea am auzit cum se trateaza ei si daca tratamentu in spitalele noastre e eficient....
insa, am auzit acum seara o noutate....ca incepind de azi, de maine de poimaine...zilele astia...bolnavilor infectati de SIDA din tara noastra o sa li se imparta medicamente gratis (care is kiar foarte scumpe si greu de gasit) ca macar cumva sa opreasca progresarea bolii...
ce credeti voi despre asta? o sa aiba efect? sau oricum acesti oameni sunt deja plecati de printre noi si nu mai merita de keltuit atitia bani din bugetu tarii??
zopiryon
09-26-2004, 11:41 PM
nu cred ca banii se dau din bugetu tarii ca din el se cumpara skode :lol: ci se dau de tot felu de ong-uri...iar oameni care au sida is relativi putini..asa ca intretinerea lor nu'i chiar scumpa...
daca ati avea sida, ati recunoaste ?
[K]
09-27-2004, 10:18 AM
normal ca n-ash recunoashte... sa vin sa scriu pe forum ca uite eu am sida... pe urma restu chiar daca ys conshtientzi, vor avea o retzinere fatza de tine... da asha tu ai o retzinere fatza de ei...
a propos, ori eu ave,m bug-uri atuncea, ori... da am auzit la telec despre un antidot, un medicament, yn faza de cercetare care chiar are ceva rezultate... a auzit cineva ceva?
Ingula
09-27-2004, 05:20 PM
...iar oameni care au sida is relativi putini..asa ca intretinerea lor nu'i chiar scumpa...
daca ati avea sida, ati recunoaste ?
Tratamentul anual pentru SIDA este de approximativ $10,000. Pentru un cetatean al republicii moldova imi pare destul de scump. INsa aceste edicamente intr-adevar vin prin ong-uri asa ca domnul voronin nu cred ca va suferi personal.
Melania
10-03-2004, 01:37 PM
DOSAR:
In 1987 a fost atestat primul caz de contaminare cu HIV in RM. Pina in 2003 au fost atestaţi deja 1 794 de persoane dintre care 51 fiind străini. Anul trecut a crescut enorm numărul persoanelor infectate pe cale sexuala. Cota celor bolnavi de SIDA constituie 31,1%. Majoritate persoanelor contaminate sunt consumatorii de droguri.
In mun. Bălti locuiesc aproximativ 40% dintre persoanele luate la evidenta de către Centrul Naţional SIDA. La Bălti, incidenţa HIV/SIDA la 100 de mii de persoane este de 12 ori mai mare decât media pe republica.
La fel ca in alte tari, HIV.SIDA afectează in special tinerii (209 persoane au fost atestate in grupuri de virsta intre 15-19 ani, si 518 persoane de 20-24 de ani).
RM se număra printre primele tari din regiune după incidenţa cu HIV/SIDA. Daca nu se vor lua masuri urgente si eficiente de prevenire si combatere, HIV/SIDA ar putea degenera intr-o epidemie.
[/b]
Melania
10-03-2004, 01:38 PM
“Nu mai am loc in sat. Soţului meu i se închid toate uşile, iar copilul, care trebuie sa meargă in clasa a 3-a, nu mai este admis la şcoala. Politia ne-a interzis sa ieşim din ograda. De când au aflat ca soţul meu e HIV infectat, vecinii ne ocolesc de parca am fi ciumaţi”.
“Aveam doar 15 ani, când am nimerit intr-un accident rutier si am pierdut mult singe. Bărbatul care s-a oferit primul sa doneze singe nici nu bănuia ca este infectat. Operaţia era urgenta, iar investigaţia nu s-a făcut decât post-factum. Prin 1989, am făcut pneumonie si am mers la consultaţie la medic. Când i-am spus ca sunt HIV infectata, m-a alungat injurindu-ma. Peste o ora in casa mea a venit politia, care mi-a ars toate lucrurile personale”
Melania
10-03-2004, 01:39 PM
Timp de un an si jumătate, in RM functioneaza o secţie specializata in acordarea asistentei medicale gratuite persoanelor seropozitive. Pina acum, insa, doar o parte dintre cei infectaţi cu HIV/SIDA au apelat la serviciile acestei secţii.
In RM sunt înregistrate oficial aproximativ 2 mii de persoane seropozitive, iar in stocuri exista medicamente antiretroviale scumpe, dar gratuite, pentru doar 140 dintre bolnavi, in timp ce numai 82 de persoane le solicita. Ceilalţi fie ca nu ştiu de existenta lor, fie ca disperaţi si neinformati, prefera sa ramina singuri in fata acestei maladii incurabile, decât sa fie blamaţi de cei din jur.
Melania
10-03-2004, 01:41 PM
Tratamentul anual pentru o singura persoana costa aproximativ 300 de dolari, preţ preferenţial pentru tarile sărace.
“Aţi mai văzut aşa ceva? Le propunem oamenilor o speranţa de viata de vreo 15-20 de ani, iar ei sa refuze?” Totul se explica prin faptul ca multe persoane seropozitive nu ştiu despre existenta tratamentului, iar alţii considera ca acestea sunt medicamente experimentale si le este frica de careva efecte secundare.
Melania
10-03-2004, 01:43 PM
Medicamentele antiretroviale nu vindeca, ele doar restabilesc sănătatea si prelungesc viata pacienţilor infectaţi cu HIV. Acestea sunt efective doar in cazul respectării unei scheme stricte de administrare. In caz contrar, virusul se adaptează repede la aceste preparate si încetează sa reacţioneze la ele. Daca nu este administrata o alta schema, virusul se dezvolta rapid sin 5-6 luni duce la un sfirsit letal.
Melania
10-03-2004, 01:44 PM
Pentru a fi internat in aceasta secţie e nevoie doar de recomandarea medicului de familie au a celui de la ambulatorul spitalului. In 2003 prin secţie au trecut vreo 200 de persoane, alte aproximativ fiind înregistrate anul acesta. Virsta medie a pacienţilor e din secţie e de 27-35 de ani.
Melania
10-03-2004, 01:45 PM
Codul penal a RM prevede o pedeapsa de la 2 la 7 ani privaţiune de libertate pentru cei care au infectat alte persoane cu buna stiinta.
Melania
10-03-2004, 01:53 PM
Regiunele lumii in dependenta de numarul contaminatilor de HIV:
Ma amuza modul in care ne vorbesc la scoala despre oamenii contaminati cu HIV... ceva de genul "ei sunt oameni ca si noi', "nu trebuie sa ne ferim de ei" ce kkt, cine ar vrea sa invetze/lucreze/petreaca timpul liber linga un om care printr-un accident itzi poate darui o moarte dureroasa, inceata si prematura...
ma aduce la disperare insusi gindul ca nu le putem ajuta, si putem doar sa ne ferim de ei...
vadim
10-13-2004, 03:33 PM
da blin ma iau fiorii,baietsi si fete dati sa ne protejam si sa avem grija unul de celalalt
Bad And Mad
10-13-2004, 06:52 PM
vadim cumparatzi condoame,manusi si fii gata de orice :wink: :lol:
gr8dude
10-13-2004, 10:05 PM
Codul penal a RM prevede o pedeapsa de la 2 la 7 ani privaţiune de libertate pentru cei care au infectat alte persoane cu buna stiinta.
consider ca o astfel de pedeapsa este prea 'moale'.
as vrea sa aflu cum au determinat ei ca [2..7] e pedeapsa corecta.
Melania
10-14-2004, 12:21 PM
pai tre de ridicat Codu Penal si de vazut ce scrie acolo in prevederi!
,......avem juristi printre noi?
vadim
10-15-2004, 12:04 PM
vadim cumparatzi condoame,manusi si fii gata de orice :wink: :lol:
Nu,mai bine imi cumpar scafandru asa va fi mai sigur :D
lia
10-15-2004, 12:52 PM
consider ca o astfel de pedeapsa este prea 'moale'.
as vrea sa aflu cum au determinat ei ca [2..7] e pedeapsa corecta.
Daca iei in considerare ca omul e shi el bolnav de o boala incurabila... In plus, in inshisoare este shi mai ushor ca virusul sa fie transmis unor persoane sanatoase... De altfel, psihologia celor bolnavi e diferita. Unii sunt conshtientzi de starea lor, altzii se poarta ca nishte persoane cu creierul extirpat... Cred ca prinicipala cauza a raspandirii bolii este totushi neglijentza.
vadim
12-13-2004, 03:28 PM
cu oricine se poate intimpla,uneori te poti molipsi chiar daca te protejezi, mereu trbuie sa fim prudenti cit de cit sa cunoastem persoana cu care ai relatie sexuala
gr8dude
12-13-2004, 04:49 PM
hmm.. eu credeam ca pedeapsa e pentru cazurile cind infectarea se face intentionat din orice motiv
-ura
-un experiment timpit
-etc
adica aceasta o poate face cineva care e 100% sanatos [cel putin din punct de vedere SIDA].
imi inchipuiam ca pedeapsa se aplica acelora care umbla prin piata cu seringa si 'accidental' impung oamenii.
si... credeam ca infectarea neintentionata prin contact sexual nu se considera crima...
GroSSu
12-14-2004, 06:19 PM
gr8 ai dreptate ... dar cineva o scris ca tratarea cu medicamente a hivinfectatzilor costa anual 10'000$ - bool.sh.it .... in dependentza unde ... in Ukraina 300 $ .. in Rushia - 19 000 $ etc .. da de regula e cam la 800 - 900 $ ... shi acestea nu sunt leacuri ce distrug HiV, ele doar micshoreaza concentratzia acestora in singe astfel micshorind riscul de a infecta pe alt cineva .. shi de regula aduce SiDA la nivel de HiV infectat .. in asha stare un om poate supravetzui 10- 20 - 30 de ani ... in dependentza de om .. daca'i cuminte .. ap il omoara mai tirziu :) .. ultima o fost gluma ..:) ..
. .. vseo harosh .. deam mam za.....t sa repet una shi aceiashi (nu chiar da esentza) ... - SHI FARA TOLK.... . :evil: