Nu este vorba despre partidele politice de dreapta sau de stanga.
Este vorba despre romanii care au caciula pe "a". Vreau sa aflu parerea Romanilor din stanga Prutului vis a vis de cei din dreapta Prutului.
lia
09-23-2004, 02:35 AM
Piticule (am zis bine? :D ), ce ai vrea să ţi se răspundă, atunci când tu însuţi îi împarţi aşa de drastic (stânga, dreapta)? Dacă sunt români, atunci ar trebui să aibă o părere realistă despre ei inşişi, adică să-şi recunoască defectele, dar şi calităţile. Indiferent dacă "s-au trezit" pe malul stâng sau cel drept... :roll:
Gigolo
09-23-2004, 04:08 AM
http://www.pruteanu.ro/103deceidini.htm
de ce scriu cu î din i - Pruteanu
pitic
09-23-2004, 05:17 PM
lia, ai dreptate. fac insa aceasta distinctie nu eu, ci majoritatea. se vorbeste despre un oarecare "conflict": cei de peste prut ne considera rushi si prosti, cei din stanga ii considera tigani si ........... nu mai vrea sa continui sirul (pentru ca mi se pare banal). de aceea vreau totusi sa aflu care este pozitia celor de aici vis-a-vis de ceilalti. am inteles-o pe a ta, lia.
gigolo, am aceeasi parere despre "i" din "a". nu-mi pot insa imagina cuvantul "roman" scris "romin". scoala asta........
pace
lia
09-23-2004, 05:23 PM
Nu cred că e o tema pentru acest forum (Seara pe deal, adică). Şi nu cred că e vorba de un "conflict", ci de faptul că există proşti pe ambele maluri... şi mai cred că s-a discutat despre asta in forumul Politic destul până acum. :D
Gigolo
09-24-2004, 08:48 AM
există proşti........... până acum. :D
si asta e un exemplu de prostie, mincate-ar dracii :tu_mori:
Gigolo
09-24-2004, 08:55 AM
gigolo, am aceeasi parere despre "i" din "a". nu-mi pot insa imagina cuvantul "roman" scris "romin".
Nici nu trebuie sa-ti imaginezi. Cuvintul roman/romanesc/Romania asa cum il stii tu azi reprezinta singura exceptie...
Si asa trebuie sa ramina.
a fost adoptat in sec 19 cind a fost creat statul Romania (fiind anume plagiata denumirea proprie imperiului bizantin pentru denumirea statului nou format), a fost introdus alfabetul latin, a inceput introducerea de latinizme si frantuzisme... anume atunci termenul mai vechi rumin/ruminesc/ruminie/rumineasca a fost inlocuit cu roman (cu i din a) pentru a "latiniza" mai mult in mod artificial aceste denumiri... cauta in enciclopedii si ai sa gasesti
"For many centuries Vlach was a spoken and not a written language. When it was committed to writing, the Cyrillic alphabet was used, in line with the Orthodox faith of the people. Later, a national consciousness arose in the principalities of Wallachia and Moldavia, where the language came to be called "Romanian." The name was at first itself influenced by Turkish pronunciation, as Rumanian or Roumanian, but along with the adoption of the Latin alphabet and an attempt to Latinize the language more, the name also was more Latinized.
http://www.friesian.com/decdenc2.htm
Nu uita de denumirea Rumelia - fosta regiune in cadrul imperiului otoman, parti din care se afla pe teritoriul actualei Bulgaria, Albania, Macedonia. Numele careia vine la fel de la denumirea imperiului roman de rasarit. Acolo traiau (si mai traiesc inca, dar foarte putini: cutzovlahii(cutovlahii), noi ii cunoastem sub numele de "machedoni" , macedo-romani sau aromani - acest popor de la sud de dunare inrudit cu al nostru se afla pe calea disparitiei)
Rumelia - de la numele imperiului bizantin; Ca si numele actualului stat Romania - denumirea plagiata a imperiului bizantin (imperiu din care teritoriul actual al statului cunoscut sub numele de Romania n-a facut niciodata parte , exceptie dobrogea)