1. Prima conditie canonica pentru a merge la Sfanta Biserica este sa te ierti cu toti.
2. A doua conditie canonica. Cand mergi la Biserica sa duci un mic dar din casa ta.. Macar o lumanarica, macar un banut, o prescura, un pahar de vin, ce poti. Ca prin acel mic dar pe care-l duci tu la biserica se binecuvinteaza toata averea ta, caci il dai jertfa lui Dumnezeu.
3. A treia conditie canonica. La biserica este bine sa mergi mai de dimineata, ca sa poti apuca Evanghelia Invierii de dimineata si Slavoslovia. Si totodata daca te duci mai devreme, te poti inchina linistit, nu-i lume multa la biserica, te duci la locul tau fara sa deranjezi slujba.
4. A patra conditie canonica. Totdeauna barbatii in biserica trebuie sa stea in partea dreapta, iar femeile in partea stanga. Si in ordinea aceasta trebuie sa stea in biserica : barbatii batrani in frunte, cei mai putin carunti la spate, cei mai tineri in spatele lor, flacaii si baietii tot asa. La fel si femeile. Iar intre barbati si femei, sa lasati o carare in biserica, ca sa mearga cine vine sa se inchine si sa duca darul la Sfantul Altar.
5. A cincea conditie canonica este sa nu vorbiti in biserica, ca este mare pacat. Daca este mare nevoie sa vorbesti, vorbeste in soapta sau prin semne.
6. A sasea conditie canonica. Daca mergi la biserica, sa nu iesi pana nu se termina slujba. Numai, Doamne fereste, daca esti bolnav, sau daca patesti ceva. Dar altfel sa nu iesi, ca, daca iesi inainte de terminarea Liturghiei, esti asemenea cu Iuda, care a iesit de la Cina de Taina, unde erau la masa Mantuitorul cu Apostolii si s-a dus si L-a vandut pe Hristos. Asa arata Sfantul Ioan Gura de Aur.
7. A saptea conditie canonica pentru cei ce merg la biserica. Cand va inchinati la sfintele icoane, sa nu sarutati sfintii pe fata , ca-i pacat. Nu-i voie. Daca sfantul este pictat in picioare, ii saruti picioarele, daca este pictat pe jumatate, il saruti la partea de jos.
8. A opta conditie canonica. Sa stiti ca dupa ce da preotul binecuvantare de Sfanta Liturghie, nimeni nu mai are voie sa se inchine la icoane in biserica sau sa mai duca daruri la altar, ca este mare pacat.De atunci inainte nu mai este voie nici sa te inchini la icoane, pentru ca ii tulburi pe cei care vor sa asculte Sfanta Liturghie.
9. A noua conditie canonica. Crestinii trebuie sa stea in genunchi cand se sfintesc preacuratele daruri, cand se canta : " Pe Tine Te laudam, pe Tine bine Te cuvantam... !" Altii stau in genunchi si la Evanghelie. Nu-i o greseala. La Axionul Maicii Domnului si la Tatal nostru, atunci se sta. Si dupa ce se canta Tatal nostru se face sarutarea pacii. Asa se facea inainte. Acum in unele biserici s-a uitat.
10. A zecea conditie canonica. Dupa ce-ai primit Preacuratele Taine ale lui Iisus Hristos, treci la usa diaconeasca, ca acolo sa-ti dea anafora si un paharut de vin. Apoi treceti la strana sau in pridvor, sa va cititi molitfele sau rugaciunea de multumire dupa Sfanta Impartasanie.
Trebuie sa stiti ca nimeni nu are voie sa se impartaseasca daca nu si-a citit rugaciunile de impartasire ( molitfele ). Apoi, cele de multumire.
Cel ce s-a impartasit, nu mai are voie sa sarute mana preotului. Pana nu stai la masa nu mai ai voie sa saruti nici sfintele icoane, nimic, ca ai primit pe Hristos atunci. Dupa masa poti sa saruti mana si sfintele icoane.Dupa impartasanie n-ai voie sa scuipi trei zile si trei nopti. Asa-i dupa randuiala canonica. Dar macar pana a doua zi, macar 24 de ore sa tineti minte. Dar, trei zile arata cartea. Asa este dupa Sfanta Impartasanie.
Cei casatoriti, care vor sa se impartaseasca cu Preacuratele Taine, trebuie sa pazeasca curatia in familie, macar trei zile, iar dupa ce s-au impartasit sa tina macar doua zile. Iar in posturi, trebuie sa traiasca toate zilele in curatie.
11. A unsprezecea conditie canonica. Cel ce a venit la biserica dintr-o familie, se cheama apostolul familiei. El trebuie sa ia sfanta anafora pentru toti cei de acasa.
12. A douasprezecea conditie canonica. Cel ce a fost la sfanta biserica, cand a zis preotul : " Cu pace sa iesim ! Intru numele Domnului" si a facut otpustul, adica sfarsitul Liturghiei, face trei inchinaciuni in mijlocul bisericii si merge acasa.
De la biserica sa nu se opreasca pana la usa lui. Nu cumva sa-l duca diavolul de la biserica la crasma sau la joc, ca atunci e vai de el. A inceput cu Dumnezeu si termina cu diavolul. Ca asa face vrajmasul : " Da, oare sa ma duc pe la cutare cumatru; dar, sa ma duc pana la cutare; dar, sa merg oleaca la crasma ".
Bucuria diavolului ca te-a scos din raiul lui Dumnezeu si te duce in iad, caci crasma este gura iadului. Asa o numesc toti Sfintii Parinti.
Dracul, cand ai intrat in crasma iti bate trei cuie. Primul cui, cand ai pus piciorul pe pragul crasmii; al doilea, cand ai stat pe scaun la masa, in crasma; si al treilea, cand ai luat primul pahar. Pe urma esti al lui; te tine el acolo, nu scapi degraba. Ti-a batut trei cuie.
Deci, de la usa bisericii du-te direct acasa !
13. A treisprezecea conditie canonica. Cand mergi acasa, zi o rugaciune la sfintele icoane si cand toti stau la masa, tu sa le povestesti ce ti-a ramas si tie in cap de la biserica. " Uite, a fost Apostolul cutare, Evanghelia cutare; preotul a tinut predica cutare; uite asa a cantat dascalul, asa frumos a fost !", ca sa auda si cei ce n-au putut merge la biserica, din motive binecuvantate.
14. A paisprezecea conditie canonica. Dupa ce ai stat si tu la masa, sa te odihnesti doua ore. Apoi trebuie sa te duci in Duminici si sarbatori sa faci vizite si sa cercetezi pe cei bolnavi si saraci.
Daca stii un batran bolnav sau o femeie bolnava sau un copil, sau cineva care zace de multi ani, du-te si-l cerceteaza, ca auzi ce spune Hristos in ziua Judecatii : Bolnav am fost si nu m-ati cercetat (Matei 25, 36).
Daca nu poti duce un dar cat de mic la cel bolnav, du-te si-i spune un cuvant de mangaiere : " Rabda, frate ! Roaga-te lui Dumnezeu ca te iubeste ! Dumnezeu, pe care-L iubeste, il cearta. Si daca ai sa rabzi in lumea asta, n-ai sa mai rabzi dincolo. Asa a rabdat Iov, asa a rabdat Lazar !"
Deci regula a paisprezecea este sa cercetam pe batrani si pe cei bolnavi in Duminici si sarbatori.
Acestea sunt pe scurt cele paisprezece reguli de buna cuviinta pentru crestinii care merg la sfanta biserica in Duminici si in sarbatori.
Valerika
08-27-2004, 10:29 PM
si inka trebuie sa lasi acasa toate gadurile rele....
gr8dude
08-27-2004, 11:17 PM
nu vad care e sensul acestor reguli.
sa zicem
Totdeauna barbatii in biserica trebuie sa stea in partea dreapta, iar femeile in partea stanga
de ce? de ce nu invers? cine a spus asa? care este explicatia rationala a acestei norme?
Daca este mare nevoie sa vorbesti, vorbeste in soapta sau prin semne aaah, si Dumnezeu nu isi da seama ca tu vorbesti si in asa fel nu se intimpla nimic rau ;-)
sa nu sarutati sfintii pe fata , ca-i pacat de ce?
cu alte cuvinte, canoanele date sunt doar niste reguli arbitrare, si nu niste reguli care chiar fac ceva util, care au fost gindite, dezbatute, prelucrate etc.
si nu s-a mentionat ca femeile nu au voie sa intre in biserica cu capul neacoperit.. n-o inteleg nici pe asta.. dar daca zice lumea...
dianushka
08-29-2004, 12:03 AM
acea ca femeile nu au voie sa intre in biserica cu capul gol nu e adevarat,mama mea am fost intr-o biserica ortodoxa din Frankfurt/main.Acest parinte este foarte batrin si traditiile la fel.Si atunci cind am intrat in biserica parintele nu a zis nimic,cu toate ca eram cu capul gol,la fel ca toate celelalte femei din biserica.Asta e doar o regula p/u moldoveni.El cind a auzit ca suntem din Moldova el numai asa a zis "Din Moldova?Ce fel de credinta e acolo?Acolo totul e pe bani.Acolo nu-i credinta.Cred numai cei care cred in suflet,dar nu cei prefacuti care merg la biserica in fiecare dumunica."
Eu cuvinte nu mai am.
vitalic sprinceana
08-29-2004, 08:53 AM
A doua conditie canonica. Cand mergi la Biserica sa duci un mic dar din casa ta.. Macar o lumanarica, macar un banut, o prescura, un pahar de vin, ce poti. Ca prin acel mic dar pe care-l duci tu la biserica se binecuvinteaza toata averea ta, caci il dai jertfa lui Dumnezeu.
straniu...si alogic...daca totul pe lumea asta apartine lui dumnezeu...atunci nu vad rostul mutarii banutului, sau oricarui obiect din casa mea...la biserica...in termeni fizici, asta e o deplasare a obiectului din punctul A in punctul B in acelasi sistem de referinta- lumea lui dumnezeu...
Bad And Mad
09-01-2004, 07:14 PM
Of, doamne, n-am ce cauta eu la biserica :lol:
lelaina
09-01-2004, 07:36 PM
... Cred numai cei care cred in suflet,dar nu cei prefacuti care merg la biserica in fiecare dumunica...
Bine zis. Mi-a fost dat si mie nenorocul sa intalnesc astfel de persoane, ce aparent se tin de toate canoanele bisericesti... insa cu sufletul macinat de toate viciile umane.
cunoscut
09-03-2004, 12:04 PM
... Cred numai cei care cred in suflet,dar nu cei prefacuti care merg la biserica in fiecare dumunica...
Bine zis. Mi-a fost dat si mie nenorocul sa intalnesc astfel de persoane, ce aparent se tin de toate canoanele bisericesti... insa cu sufletul macinat de toate viciile umane.
pentru multi oameni religia e unica posibilitate de a lupta oarecum cu viiciile lor umane... nu cred ca e cazul sa-i judeci... sunt oameni si acest mic effort de a merge la biserica s-ar putea sa le fie printre putinile momente luminoase din viatza lor mizerabila.
lelaina
09-06-2004, 06:10 PM
pentru multi oameni religia e unica posibilitate de a lupta oarecum cu viiciile lor umane... nu cred ca e cazul sa-i judeci... sunt oameni si acest mic effort de a merge la biserica s-ar putea sa le fie printre putinile momente luminoase din viatza lor mizerabila.
Pai, cunoscut, nici eu nu neg importanta bisericii ca institutie. Uneori e poate unicul loc unde cei nenorociti de soarta isi pot gasi un refugiu, o alinare... Eu vorbeam de altceva: 1. de canoanele impuse si 2. de persoanele fatarnice (si nu cei mentionati de tine) ce au grija sa indeplineasca cu "sfintenie" toate conditiile canonice, insa care, totodata, nesocotind cele 10 porunci (nu neaparat toate dintr-odata), frecventeaza des biserica intru iertarea pacatelor comise constient si astfel "purificati", sunt pregatiti pt noi "fapte eroice de nesocotire a vointei Domnului". :D
vadim
09-07-2004, 10:37 AM
nustiu cum altii dar dupa mine am observat ca eu ajung la rugamintea Domnului atunci cind am nevoie cu toate ca ma stradui sa fiu un bun crestin,am abservat ca cind mii bine nu prea imi aduc aminte de Dumnezeu sai multumesc de ceia ce mia dat sau ca ma ajutat,dar cum mii rau pe suflet ajung cu rufamintea ajuta-ma Doamne,da recunosc ca sunt cel mai pacatos dintre cei mai pacatosi si pentru toate greselele voi raspunde la sfinta judecata in fata lu Dumnezeu
vitalic sprinceana
09-07-2004, 10:53 AM
adica transformi divinitatea intr-o agentie de prestari de servicii..cam asta e credinta la noi...adica, ma duc la biserica sa cer ceva...piata...pun lumanari si bat matanii si astept sa ma cuprinda bunavointa cereasca
vadim
09-07-2004, 11:13 AM
dupa accident am inceput sa ma uit la viata cu alti ochi.....adica vreau sa spun ca daca am scapat viu inseamnaca Dumnezeu imi mai da o sansa pentru ami schimba viata spre bine si sa-mi repar greselile pe care li-am facut,de atunci incerc sa fac mai mult bine decit rau,parca se primeste,dar totusi sunt unele lucruri pe care nu le voi mai repara niciodata din pacate,rar merg pe la Biserica dar credca cel mai important este ce ai in suflet si in inima
Vladmr
09-07-2004, 11:25 AM
...cum a spus cineva, "a intra in garaj nu ma face masina; a intra in biserica nu ma face crestin".
Procedura mersului la Biserica nu salveaza, insa oricum e important - iti ajuta sa cresti spiritual.
Insa pentru a creste, trebuie mai intai sa te nasti:
"Isus i-a raspuns: ,,Adevarat, adevarat iti spun, ca, daca nu se naste cineva din apa si din Duh, nu poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu." (IOAN 3:5)
Codrin
09-07-2004, 11:31 AM
... nu cred ca e cazul sa-i judeci... sunt oameni si acest mic effort de a merge la biserica s-ar putea sa le fie printre putinile momente luminoase din viatza lor mizerabila.
Ce formulare evlavioasa asta cu " viata lor mizerabila " , Cunoscutule ....... Se pare ca pana sa ii judece Lelaina sau Dumnezeu , i-ai judecat tu ... si inca ghini di tat . :lol:
vitalic sprinceana
09-07-2004, 11:33 AM
Insa pentru a creste, trebuie mai intai sa te nasti:
dupa cum pentru a deveni nemuritor trebuie mai intai sa mori....
Codrin
09-07-2004, 11:59 AM
Shi tot din aceeasi serie : ..... dupa cum pentru a te naste , trebuie sa si-o traga doi ...... Amin ! :D
Vladmr
09-07-2004, 02:19 PM
Shi tot din aceeasi serie : ..... dupa cum pentru a te naste , trebuie sa si-o traga doi ...... Amin ! :D
Pentru a te naste din nou, trebuie sa crezi, ca Fiul lui Dumnezeu a murit pentru pacatele tale, a inviat a treia zi si va fi capabil sa te reinvie si pe tine, daca il urmezi si-l crezi.
vadim
09-07-2004, 03:16 PM
si nu numai pentru pacatele lui dar pentru pacatele noastre
vitalic sprinceana
09-08-2004, 08:55 AM
Pentru a te naste din nou, trebuie sa crezi, ca Fiul lui Dumnezeu a murit pentru pacatele tale, a inviat a treia zi si va fi capabil sa te reinvie si pe tine, daca il urmezi si-l crezi.
daca hristos a murit s a inviat apoi pentru noi...totul e permis...daca nu a fost si nu s-a intamplat nimic...cu atat mai m,ult totul e perrmis...deci orice imperativ "TREBUIE" se anuleaza.....
cunoscut
09-08-2004, 03:58 PM
... nu cred ca e cazul sa-i judeci... sunt oameni si acest mic effort de a merge la biserica s-ar putea sa le fie printre putinile momente luminoase din viatza lor mizerabila.
Ce formulare evlavioasa asta cu " viata lor mizerabila " , Cunoscutule ....... Se pare ca pana sa ii judece Lelaina sau Dumnezeu , i-ai judecat tu ... si inca ghini di tat . :lol:
Codrin, eu nu credeam ca judec pe cineva zicand ca are o viatza mizerabila mai ales ca in contextul in care am scris era vorba de persoane "cu sufletul macinat de toate viciile umane"(c)lelaina.
anatas666
09-17-2004, 01:41 PM
nu inteleg care e sensul acestor reguli si cine tine cont de ele
chiar imi e interesant unde scrie ca trebuie sa merg la biserica, si pentru ce am nevoie de ea ?
"Fa ceea ce vrei"
cunoscut
09-17-2004, 03:39 PM
sensul fiecare il percepe atunci cand are cu adevarat nevoie sa perceapa.
btw, printre cei mai religiosi oameni care am apucat sa cunosc erau fosti satanisti... cred ca dupa toate chestiile oribile care au apucat sa le cunoasca au avut foarte multa nevoie de religie.
anatas666
09-17-2004, 04:53 PM
whatever cum spui tu
din intamplare nu esti preot?
nu prea cred ca lumea tine cont de legile alea
"Fa ceea ce vrei"
Sam
09-20-2004, 03:36 PM
Pentru a crede nu ai nevoie de reguli shi nici de prezentza obligatorie yn biserica la fiecare sarbatoare stabilita nu shtiu de cine shi yn fiecare duminica.
daca crezi cu adevarat atunci cred ca mai benefica va fi o ynchinare acolo unde tzi-a venit sa o faci shi yn momentul yn care ai nevoie de asta. :roll:
Natalytza
09-29-2004, 04:39 PM
nu vreau sa judec pe nimeni, dar cunoscand biblia, shi toate poruncile ei mi se pare ca viatza mizerabila au acei oameni ce traiesc fara vicii...
Kory
09-30-2004, 10:49 AM
Eu cred ca nu este corect sa facem reguli si postulate pentru mergere la biserica.
Biserica este un organism instituit de Dumnezeu, care-si are menirea sa. In biserica primesti hrana spiritulala ceea ce te face sa cresti spiritual, tot acolo ai partasie cu alti credinciosi, bucurandu-te si inpartasind durerile unii altora. Mergerea la biserica nu e o lege - e o necesitate pentru suflet.
Natalytza
09-30-2004, 04:22 PM
am fost de cateva ori in viatza mea la biserica shi mi-am facut concluzia:
majoritatea oamenilor ( nu totzi desigur) care merg la biserica sunt nishte ipocritzi...fura, mint, shi dupa aia se spovedesc, cica le sunt iertate pacatele..shi dupa ce ies din biserica o iau de la capat...
nu cred ca ai nevoie neaparat de biserica daca te caieshti din suflet de asha zisele pacate..
Kory
09-30-2004, 06:54 PM
am fost de cateva ori in viatza mea la biserica shi mi-am facut concluzia:
majoritatea oamenilor ( nu totzi desigur) care merg la biserica sunt nishte ipocritzi...fura, mint, shi dupa aia se spovedesc, cica le sunt iertate pacatele..shi dupa ce ies din biserica o iau de la capat...
E o realitate trista aici in Moldova, dar cred ca si pretutideni in lume.
Dar daca e sa privesti lucrurile din acest punct de vedere... poate intr-adevar sa-ti treaca gustul de biserica si de credinta in general. Dar depinde de fiecare individ in parte: cu ce inima calca el pragul bisericii. Vedeti, motivatiile pot fi diferite: unii vin la biserica... fiindca treceau (sa zicem) pe-alaturi, deci din curiozitate; altii sa asculte corul, altii pentru ca simt necesitatea de a veni in prezenta lui Dumnezeu. Acestea care au acesta motivatie, vor starui in ulblarea lor cu Domnul, vor avea acea frica sfanta sa nu pangareasca Numele lui Dumnezeu prin martuira felului lor de vietuire.
E o problema absolut reala ipcrizia in timpurile noastre, cand compromisul si-a facut un loc cald chiar in randul celor credinciosi. Dureroasa realitate... Dar Dumnezeu ne indeamna sa ne uitam tinta la Capetenia si desavarsirea credintei noastre, adica la Isus... Oamenii de vor dezamagi, insa El este credincios!
freejerk
09-30-2004, 11:24 PM
hmm, regulelea astea sunt cred ca mai mult niste reguli de conduita in genere in viatza de zi cu zi. Nu sunt deacord cu toate punctele.
Cineva acolo a intrebat de ce femeile trebuie sa steie de partea stanga iar barbatii pe dreapta. Eu stiu o explicatie: femeia l-a impins la pacat pe barbat (adica Eva pe Adam) si a muscat din acel mar. Omul cand se naste, se naste cu 2 hulubi, unul alb care sta pe umarul drept (el simbolizeaza binele) si unul negru care sta pe umarul stang (el simbolizeaza raul). De aceea si femeia trebuie sa steie pe partea stanga.
Kory de ce nu-ti convin regulele? :) ca-s "de-a voastre"?
Exista multe lucruri bune si minunate in Biblie.
Ultima data am fost la Biserica vreo 6 ani in urma, sa va spun una, cel mai multi vin batrani care mai mult le e frica de moarte decat de Dumnezeu. Poate si noi vom fi asa :)
Kory
10-01-2004, 10:31 AM
Kory de ce nu-ti convin regulele? ca-s "de-a voastre"?
Am aruncat acuma o privire asupra primului pesaj postat si vreau sa spun ca sunt niste reguli practicate in Biserica ortodoxa. Ni ca nu-mi convin ele, dar nu sunt de acord cu unele din ele. Dar, sa nu judec. Exista reguli si in multe alte biserici, si aceste reguli difera de la una la alta. Ele au apatur si se datoreaza in mare masura mediului cultural, traditional si altor factori. Asemenea reguli exista si-n multe biserici protestanta, numai ca ele sunt mult mai scurte.
Exista multe lucruri bune si minunate in Biblie.
Daca e sa vorbim de Biblie - fara indoiala ca Ea cuprinde o multime de lucruri minunate, care e bine sa tinem cont de ele.
cel mai multi vin batrani care mai mult le e frica de moarte decat de Dumnezeu. Poate si noi vom fi asa
Cred ca inbatranirea si constientizarea faptului ca se apropie nedorita moarte este un stiumulent puternic pentru multi oameni de a face o analiza profunda a vietii si a se gandi mai mult la suflet... la ceea ce este dincolo de viata pamanteasca, unde va ajunge acest suflet dupa acel eveniment, numit "moarte". Multi oameni ajung sa se gandeasca la acesta cand ajung batrani, si abea atunci incep sa-L caute pe Dumnezeu. Altii, si cunosc cazuri, stabilesc o relatie cu Dumnezeu atunci cand se afla la marginea disperarii, pe patul de boala, sau cand vad moartea in fata. Ferice de cei ce au dovedit s-o faca, fiindca prea multi rateaza sansa.
freejerk
10-01-2004, 03:11 PM
Aceaia care Il gasesc la patul de moarte simplu nu mai au ce face altceva si in speranta la un bine incep si ei sa creada in orice :) in orice, te asigur.
Sam
10-01-2004, 03:45 PM
Oameni buni, in ce consta sfintenia bisericii? in aceea ca acolo sunt desenate diferite chipuri peste tot carora trebuie sa li te inchini, sau e sfinta prin faptul ca un preot care a absolvit o facultate de teologie este considerat sfint, sau de atita ca acolo femeile cinta in cor? Nu vad nimic sfint in biserica de azi, e mult mai sfint sa-tzi pleci capul si sa apelezi la El, dar nu sa-ti faci reguli ce trebuie urmate cu strictete altfel te va ajunge biciul lui Dumnezeu. ABERATZII !!!!
freejerk
10-01-2004, 03:56 PM
Free Will
Natalytza
10-05-2004, 06:28 PM
ok, sunt deacord cu Sam
cand imi imaginez o biserica, deodata imi vine in minte imaginea preotului care ashteapta bani, shi o gramada de babe batrine care stau cu mana intinsa shi barfesc...
sunt doar curioasa, poate imi raspunde Kory la intrebare ( adika sper sa-mi raspunda....... ka lumea ) : dece totushi merg oamenii la biserica? cu ce scop? ce vad ei in biserica? pe Dumnezeu oare???
Bad And Mad
10-05-2004, 08:59 PM
Parerea mea e ca e o traditzie, adica daca te rogi seara lui D-zeu atunci esti dator sa te duci duminica la slujba... din pacate nu stiu pshihlogia celor care frecventeaza "lacasul domnului"
Natalytza
10-09-2004, 04:46 PM
mda...se pare ca nici Kory nu o shtie..daca nu a raspuns pana acum
Kory...ashtept
Kory
10-11-2004, 04:15 PM
Natalitza, nu te grabesti oare cu concluziile? N-am raspuns fiindca n-am fost in inet o saptamana.
cand imi imaginez o biserica, deodata imi vine in minte imaginea preotului care ashteapta bani, shi o gramada de babe batrine care stau cu mana intinsa shi barfesc...
Imaginatia noastra deseori este influentata de unele experiente din viata. Vezi Natalitza, judeca singura, dar obiectiv: ce te face sa gandesti astfel. Altadata ele nu sunt decat niste prejudecati si sunt false. Poate ceea ce crezi tu este un astfel de lucru? Poate ti-ai creat impresia dintr-un singur fapt si n-ai vazut nici o data opusul - oameni care vin la biserica anume pentru a se inchina cu adevarat lui Dumnezeu? Fii sincera: asa-i ca n-ai vazut asa ceva? Dar daca n-ai avut o atare exprerienta, aceasta in nici un caz nu inseamna ca toate bisericile sunt pline de preoti care asteapta bani si sunt invadate de babe batrane care stau cu mana intinsa si barfesc. Nu judeca atat de superficial.
Si acum am sa-ti spun care sunt motivatiile mele, care ma fac sa merg la biserica:
1. Sunt constient de faptul ca cineva s-ar putea sa aiba nevoie de mine: sa-si seschida inima si sa inparta cu cineva durerea care o are.
2. Sunt implicat intr-o slujire in biserica din care fac parte: cant in grupul muzical. Aceasta este o slujire binevola de o semnificatie majora: lauda si inchinarea ajuta persoanele care vin la viserica sa-si indrepte inimile spre Dumnezeu.
3. Vezi punctul 1 din aceasta lista si inverseaza-l: uneori eu insumi sunt deprimat si am nevoie de incurajare. La biserica pot sa vorbesc cu pastorul si sa am o consiliere cu el.
4. Ne rugam impreuna: pentru nevoile unii altora. Ne bucuram cu cei ce se bucura si plangem cu cei ce plang...
5. Biserica este o institutie fondata de Dimnul Isus si in Biblie suntem indemnat sa nu me parasim adunarea cum au unii obiceiul. Un carbune arde mai bine atunci cand se afla in rug, dar daca-l scoti de-acolo - se stinge in curang.
dece totushi merg oamenii la biserica? ... ce vad ei in biserica? pe Dumnezeu oare???
De ce nu? Biserica este intr-un fel locul de intalnire cu Dumnezeu. Dar este o intalnire invizibila... la nivel de suflet si duh.
Bad And Mad
10-12-2004, 04:10 PM
Sunt de acord cu tine, dar sa nu uitam de unul din argumentele iahovistilor cu care va convertesc crestinii: primul lucru ce trebuie sa-l faci cind intri in biserica e sa !CUMPERI! o luminare...
1 Pur altruism, nu alta :) nu spun ca e rau, bravo!
2 Imi pare ca itzi supra apreciezi rolul, oricum, din nou Bravo!
3 Inca o data ceea ce spuneam, religia e pentru oameni slabi...
4 Si va curg la totzi mucii :) daca vrei sa faci un lucru bun nu sta cu fundul in sus si cu gindul la Dumnezeu, treci la actziune, cred ca in Moldova sunt multzi oameni care ar avea nevoie de ajutor.
5 OK, sunt de acord cu tine, oamenii cu diferite interese se intilnesc in diferite localuri...
Dar este o intalnire invizibila... la nivel de suflet si duh.
Frumos spus, in unele momente incep sa va invidiez...
Sam
10-19-2004, 01:39 PM
Shtiti care era sentimentul pe care-l aveam cynd intram in biserica, ca Nu da Doamne sa fac ceva greshit shi vreo baba sau vreun moshnegel sa nu se uite straniu la mine shi sa-mi spuie: "Shi nu shtii ca trebu sa sarutzi icoanele de la stynga la dreapta" Sau de unde eu sa shtiu ca trebuie sa ma pun in genunchi cynd preotul nu shtiu ce spune, nu aveam nici o emotie pozitiva de la faptul ca eram acolo, ma gyndeam numai cyte facultati in domeniu trebuie sa ai ca sa faci totul corect, shi pe urma mai incerci sa-mi spui Kory ca trebuie sa ma duc cynd am o problema la biserica, eu mai degraba merg pe malul unui lac sau ma promenez prin padure... singur... cu gyndurile mele si acolo eu simt mult mai tare prezenta a ceva divin decyt in biserica :roll:
Kory
10-22-2004, 05:19 PM
Sam, e metoda ta si o stimez. Eu am alte metode de a face fata problemelor vietii.
freejerk
10-23-2004, 03:11 PM
Da Natalytza, in grajdurile sectantzilor n-ai sa vezi babe si moshnegi rugandu-se, acolo ai sa-i vezi pe toti stand pe scaune si urland in gura mare "A-L-E-L-U-I-A!!!, God I am an idiot, please help me!!!".
Natalyzta poti sa incerci sa mergi la o biserica catolica sa vezi cum e la dansii. Din cate am vazut acolo e mai linistit. Asa e traditia la ortodocsi, cu multe reguli, sunt ce-i mai conservatori din toti crestinii din cate stiu eu.
Kory daca nu este secret, esti pastor?
Natalytza
10-23-2004, 03:43 PM
mda...prefer sa stau acasa
freejerk
10-23-2004, 04:04 PM
De ce? :-)
Natalytza
10-23-2004, 05:06 PM
hmm, pentru ca bisericile ortodoxe sunt cum sunt, am scris mai sus cum mi le imaginez, iar astea catolice...... :crazy:
nu ma vad pe mine, zicand "A-L-E-L-U-I-A!!!, God I am an idiot, please help me!!!"
daca tot nu gasesc raspunsuri pe aici, prefer sa stau acasa, sau sa procedez asha cum a zis Sam
Kory
10-25-2004, 10:22 AM
Feejark scrie ca:
grajdurile sectantzilor n-ai sa vezi babe si moshnegi rugandu-se, acolo ai sa-i vezi pe toti stand pe scaune si urland in gura mare "A-L-E-L-U-I-A!!!, God I am an idiot, please help me!!!"...
Se pare ca ai create in mintea ta niste bariere zdravene, care nu le poti depasi. Sau de ce-ai afirma asa ceva culitere mari daca n-ai fost si n-ai vazut? S-apoi, mai bine strig "Aleluia!" decat altceva. In cercurile tale ce se striga? Cel putin "aleluia" este "Slava Domnului".
Cat despre catolici sau ortodocsi, fiecare denominatie are stilui ei de inchinare.
Natalytza
10-25-2004, 10:35 AM
stiluri???
parca ai vorbi de fashion...hmm
Kory
10-25-2004, 10:50 AM
ce fel de fashion? Am vorbit eu oare despre-asa ceva? Aminteste-mi, please...
Kory
10-25-2004, 11:02 AM
sorry, n-am citit atent mesajul tau. Ai avut in vedere "parca as vorbi..." ei am inteles "parca ai vorbit..." E gresala mea. Scuze.
freejerk
10-25-2004, 09:26 PM
Kory in cercurile mele nu se striga, da se vorbeste calm si sanatos. Nu mi-ai raspuns la intrebarea daca esti pastor sau nu.
Zici ca eu nu am vazut cum oamenii in accese de psihoze urla in gura mare ALELUIA?! Am vazut! Pe canalele de pe satelit am cel putin vreo 5 canale de urlatici de astia, vreo 2: TBN, ABN, God`s channel, si inca altele. Bariere in minte ai tu si toti camarazii tai.
Kory
10-26-2004, 10:38 AM
Nu mi-ai raspuns la intrebarea daca esti pastor sau nu
Dar cand m-ai intrebat? Raspund: nu, nu sunt pastor.
Zici ca eu nu am vazut cum oamenii in accese de psihoze urla in gura mare ALELUIA?! Am vazut! Pe canalele de pe satelit am cel putin vreo 5 canale de urlatici de astia, vreo 2: TBN, ABN, God`s channel, si inca altele. Bariere in minte ai tu si toti camarazii tai.
Vezi Feejark, cand vorbesti despre crestini obisnuesti sa folosesti acest cuvant "urla", "grajd". Nu cred ca sunt chiar potrivite. Ti-as sugera sa fii mai politicos si cu mai mult bun simt (in limita posibilitatilor tale de om educat).
Oamenii astea, pe care-i vezi la canalele de satelit, sunt adunati pentru a se inchina Domnului. Unii, ce-i drept sunt ceva mai galagiosi decat altii, unii obisnuesc sa se roage cu manile ridicate, altii simlu... Nu toti sunt la fel dupa temperament si dupa cultura. Nu incerca sa-i tunzi pe toti supa un model... Figurat ma exprim. Au facut-o pe timpuri comunistii.
Kory
10-26-2004, 10:49 AM
Si daca numesti acestea "psihoze", intrebare: ce sunt concertele rock? Ce sunt galeriile celea fantastice de la meciurile de fotbal? Pe alea nu le vezi, ca sa de faci o apreciere?
Poti sa te abtii sa raspunzi la acest mesaj. Primeste-l ca o mica paranteza.
Natalytza
10-26-2004, 11:35 AM
poate freejerk se abtine sa raspunda, eu insa nu..:)
ok...
meciurile de fotbal: din cate shtiu eu, lumea nu se roaga acolo nici unei divinitatzi ( asha cum se face in biserici), pur shi simplu lumea strigand incurajeaza echipa pentru care a venit la meci, shi e o chestie absolut normala..:), in schimb in biserici lumea se roaga lui Dumnezeu, ash intzelege chestia cu rugatul, daca la altar s-ar afla chiar Dumnezeu, dar nu se afla nimeni.... vezi diferentza?, deci imagineaza-ti o multzime de oameni, cu mainile ridicate in sus, vorbind nushtiu cu cine, sau strigand "A-L-E-L-U-I-A!!!, God I am an idiot, please help me!!!" ...:) nushtiu, dar mi se pare amuzant..:) hmm...dar ma rog, pareri sunt diferite
Kory
10-26-2004, 01:47 PM
Eu zic sa lasam concertele si meciurile de fotbat intr-o parte pentru a nu ne abate prea mult de la tema...
Natalitza, spui ca:
in schimb in biserici lumea se roaga lui Dumnezeu,
Asa e! Vezi, tu in momentele de criza n-ai la cine fugi. In cel mai bun caz mergi la un prieten apropiat (daca este un atare). O alta modalitate este ca omul se inchide in sine. Ei... stii si singura, nu? Hai, pentru a nu ne adanci prea mult sa nu intru in amanunte. Credinciosii lui Dimnezeu insa, au CUI spune problemele. Si crede-ma, El nu-i o nulitate cum pretinzi tu, ci e real. Deaceea ne rugam Lui.
ash intzelege chestia cu rugatul, daca la altar s-ar afla chiar Dumnezeu, dar nu se afla nimeni.... vezi diferentza?
Faptul ca nu se vede nu inseamna absolut nimic. Multe lucruri nu se vad, totusi ele sunt mai mult decat reale. Acelas lucru se intampla si cu Dumnezeu. E amuzanta (cel putin pentru cei ce cred in Dumnezeu) declaratia lui I. Gagarin cand acesta s-a intors pe pamant dupa ce a facut cateva cercuri in jurul Pamantului, sicea: "De cateva ori am ocolit Pamantul, dar nu l-am vazut pe dumnezeu". Da sa-ti dau declaratia unui alt astronaut, american (nu-mi amintesc numele), care la o conferinta de presa a spus aproximativ urmatoarele: "Cand m-am uitat in iluminatorul navei in care ma aflam si am vazut frumusetea care mi-a aparut in fata ochilor, mi-am zis: este nu neputinta sa nu existe Dumnezeu..."
deci imagineaza-ti o multzime de oameni, cu mainile ridicate in sus, vorbind nushtiu cu cine, sau strigand "A-L-E-L-U-I-A!!!, God I am an idiot, please help me!!!"
Natalitza, scuze dar se pare ca repeti fraza inpusa de Feejark. Ai parerea ta personala de care sa fii convinsa? Da sa-ti spun ca in biserica unde merg eu se canta: "Aleluia!!! Dear God, I thank You for salvation, that you are giving us through You Son Jesus Christ. " Vezi diferentza?
freejerk
10-26-2004, 02:45 PM
Kory eu de nicku tau nu mi-am batut joc, asa ca hai sa ne stimam reciproc, nickul meu e freejerk si nu freejark, nu ma fa sa te numesc ki.zdory
Eu cand vorbesc de sectantzi spun "urla", "grajd", nu si de crestinii normali. Bunul simt voi nu-l aveti atunci cand ii supuneti pe unii oameni psihic neorientati sa viziteze "bisericile" voastre.
Eu ma indoiesc ca pe oamenii care ii vad eu la acele canale se inchina lui Dumnezeu. Ei nu stiu la ce vin, cum am mai spus ei sunt psihic orientati. deci voi va hraniti din acest tip de oameni.
Ce sunt concertele rock? da ce au concertele rock cu sectantzii? Atunci raspunde-mi la intrebarea ce-i cu razboaiele care au loc din cauze religioase?!
Deci tu compari o rugaciune cu un meci de fotbal? Halal de crestin din tine atunci :-)
Ai zis ca faptul ca nu se vede Dumnezeu nu inseamna nimic? :-) ba inseamna chiar foarte multe. Tu oricum n-ai sa intelegi.
Comparatia intre acei doi astronauti. Diferenta consta in faptul ca unul credea in Dumnezeu (si el totusi nu L-a vazut) si altu (Gagarin) nu credea in Dumnezeu, de ce aduci aceste afirmatii tampite? care nu-s la tema?
Filip-Antonio
10-26-2004, 02:47 PM
[quote="freejerk"]
Eu cand vorbesc de sectantzi spun "urla", "grajd", nu si de crestinii normali. Bunul simt voi nu-l aveti atunci cand ii supuneti pe unii oameni psihic neorientati sa viziteze "bisericile" voastre.
/quote]
Adica sectantii de ce nu ar fi crestini "normali"?
freejerk
10-26-2004, 02:48 PM
Pentru ca sunt sectantzi.
freejerk
10-26-2004, 02:48 PM
Cuvantul "secta" spune totul.
Filip-Antonio
10-26-2004, 02:49 PM
Zau? Si ce spune el?
freejerk
10-26-2004, 02:54 PM
Zau? Si ce spune el?
Spune ca-s sectanti :))) tu chiar nu intelegi? Esti vreun aparator a drepturilor omului :) ? Sau esti ca si Kory?
Filip-Antonio
10-26-2004, 02:56 PM
Zau? Si ce spune el?
Spune ca-s sectanti :))) tu chiar nu intelegi? Esti vreun aparator a drepturilor omului :) ? Sau esti ca si Kory?
Secta spune ca-s sectanti. Asta e tare. Ia zi specialist in religii, de exemplu, baptistii, metodistii, penticostalii sau Martorii lui Iehova sunt sectanti?
freejerk
10-26-2004, 02:59 PM
Eu nu-s specialist in religie in primul rand.
Baptistii si Martotii lui Iehova sunt sectanti, de restul nu am auzit.
Filip-Antonio
10-26-2004, 03:03 PM
Daca nu esti specialist nu-ti mai da cu parerea. Afla ca baptistii din Statele Unite - 33 de milioane - reprezinta cea mai numeroasa familie regioasa protestanta acolo. Metodistii sunt 14 milioane, penticostalii 4,5 milioane, cu alte cuvinte sectantii sunt majoritari printre prostentaii din Statele Unite. Asta inseamna ca sunt "crestini anormali"?
freejerk
10-26-2004, 03:12 PM
Daca nu esti specialist nu-ti mai da cu parerea. Afla ca baptistii din Statele Unite - 33 de milioane - reprezinta cea mai numeroasa familie regioasa protestanta acolo. Metodistii sunt 14 milioane, penticostalii 4,5 milioane, cu alte cuvinte sectantii sunt majoritari printre prostentaii din Statele Unite. Asta inseamna ca sunt "crestini anormali"?
LOL, adica sa tac cand vad ca prietenii mei sunt amagiti si taratzi in bisericile baptishtilor si dupa asta se transforma niste masini care la orice intrebare raspund "Asa a fost voia lui Dumnezeu". Tu ai prieteni sectanti, daca nu e prea personala intrebarea? Eu am avut un coleg in grupa care a fost dat afara din Universitate pentru a incercat "sa invetze prin religie", sau vecini care toata ziua bat capu cu intrebarea "crezi in Dumnezeu? vrei sa vorbim despre asta?". Faptul ca ei sunt majoritatea in SUA nu ma mira si asta deloc nu inseamna ca sunt normali. Sunt nenormali din punctu meu de vedere, adica nu a unui specialist in religie. Imi mai zici sa tac? Vrei ca si in Moldova sectantzii sa reprezinte majoritatea "crestinilor"???
Filip-Antonio
10-26-2004, 03:17 PM
LOL, adica sa tac cand vad ca prietenii mei sunt amagiti si taratzi in bisericile baptishtilor si dupa asta se transforma niste masini care la orice intrebare raspund "Asa a fost voia lui Dumnezeu". Tu ai prieteni sectanti, daca nu e prea personala intrebarea? Eu am avut un coleg in grupa care a fost dat afara din Universitate pentru a incercat "sa invetze prin religie", sau vecini care toata ziua bat capu cu intrebarea "crezi in Dumnezeu? vrei sa vorbim despre asta?". Faptul ca ei sunt majoritatea in SUA nu ma mira si asta deloc nu inseamna ca sunt normali. Sunt nenormali din punctu meu de vedere, adica nu a unui specialist in religie. Imi mai zici sa tac? Vrei ca si in Moldova sectantzii sa reprezinte majoritatea "crestinilor"???
Cunosc o gramada de baptisti, penticostali sau metodisti si sunt niste oameni foarte normali. In mod intamplator foarte multi dintre Presedintii Statelor Unite au fost sectanti (Jimmy Carter de pilda baptist).
In Bastardostan anormala e Biserica Ortodoxa, parte componenta a Bisericii Ortodoxe Ruse, complice cu regimul de ocupatie antinational. Nu e de mirare ca sectele neoprotestante au asa succes in Republica "the shitty state" Moldova, data fiind nemernicia bisricii ortodoxe aliate cu regimul comunist si cu KGB-ul.
Imi pare rau, dar esti foarte ignorant.
freejerk
10-26-2004, 03:23 PM
Un pic te-ai abatut de la tema. Eu defapt mai mult discutam influenta psihologica a sectelor asupra gandirii/conduitei. De biserica ortodoxa rusa stiu foarte bine. Insa eu nu am vorbit anume despre acea rusa, ci la general.
Jimmy Carter fiind baptist nu le spunea la altii "fiti si voi baptisti" cum o fac baptistii de la noi, umbland prin centru si impartzind "cartuliile sperantzei" unde sunt desentati niste debili cu zambetu pana la urechi intr-un Rai.
Filip-Antonio
10-26-2004, 03:27 PM
Un pic te-ai abatut de la tema. Eu defapt mai mult discutam influenta psihologica a sectelor asupra gandirii/conduitei. De biserica ortodoxa rusa stiu foarte bine. Insa eu nu am vorbit anume despre acea rusa, ci la general.
Jimmy Carter fiind baptist nu le spunea la altii "fiti si voi baptisti" cum o fac baptistii de la noi, umbland prin centru si impartzind "cartuliile sperantzei" unde sunt desentati niste debili cu zambetu pana la urechi intr-un Rai.
Jimmy Carter, ca si toti ceilalti baptisti, au datoria de a face prozelitism, inclusiv in Bastardostan. Ei cel putin ofera seperante si suport material credinciosilor, nu ca Mitropolia Chisinaului si a Intregii Moldove, complicea regimului de ocupatie rusesc care nu a facut nimic pentru credinciosi. De aceea, in Bastardostan, sectele neoprpotestante sunt normale, iar Biserica Ortodoxa una degenerata, deci anormala.
freejerk
10-26-2004, 03:32 PM
Asta deja este alta tema.
Filip-Antonio
10-26-2004, 03:34 PM
Asta deja este alta tema.
Este exact aceeasi tema. Habar n-ai ce este aceea o secta si iti dai cu parerea. Cum iti permiti sa-i califici pe sectanti drept anormali, cand de fapt Biserica Ortodoxa colaborationista din care faci parte este una anormala.
Kory
10-26-2004, 03:40 PM
Kory eu de nicku tau nu mi-am batut joc, asa ca hai sa ne stimam reciproc, nickul meu e freejerk si nu freejark, nu ma fa sa te numesc ki.zdory
Faptul ca am gresit il recunosc. N-am fost atent si daca te-a jignit faptul, accepta scuzele mele.
freejerk tu faci deosebire intre "sectantzi" si "crestini normali"? Ar face-o cineva care acre cel putin idee despre principiile de baza ale crestinismului. Dar cand o declara cineva care nici nu crede cel putin in existenta lui Dumnezeu... E putin ciudat.
La ceea ce spui tu despre concertele rock si legatura care o vezi cu sectantii, sau zici ca eu compar rugaciunea nu un meci de fotbal, ma face sa cred ca n-ai citit atent si n-ai inteles ceea ce am vrut eu sa spun. Te-ai grabit cu raspunsul si ai scapat din vedere faptul ca n-ai observat ceea ce am vrut eu sa ajunga la tine. Natalitza a inteles.
Halal de crestin din tine atunci
Orgolioasa concluzie.
Ai zis ca faptul ca nu se vede Dumnezeu nu inseamna nimic? ba inseamna chiar foarte multe. Tu oricum n-ai sa intelegi
Pai nici tu n-ai sa intelegi lucrurile care tin de Dumnezeu atata timpt cat esti mort spiritual. E si normal ca nu ajunge la tine esenta a tot ce-am spus eu pan-acum. Si n-ai nici o sansa sa intelegi sensul acelui "Aleluia!!!" (cere-l ironizizi cu atata usurinta in mesajele precedente), timp in care ramai cu ideea ca Dumnezeu e nimic si noi am aparut din neant.
Dictionaul explicativ al limbii romane da urmatoare definitie cuvantului "secta".
Comunitate religioasă desprinsă de biserica oficială respectivă; p. ext. grup (închis) alcătuit din adepţii unei doctrine (filozofice sau politice).
Sa incepem de la faptul ca bisericile neoprtestanta (evanghelice, baptiste, penticostale) sunt biserici oficiale, care au o varsta istorica oarecare.
Dar daca ne orientam dupa aceasta definitie, atunci si darvinismul este o secta in plin sensul cuvantului. Asa ca afirmatiile tale sunt relative.
freejerk
10-26-2004, 03:41 PM
:) Esti nervos?
Da, am fost botezat in biserica ortodoxa, dar sunt ateist. Cum imi permit? citeste mai sus motivele mele de ce "imi permit", n-am degand sa repet pentru tine de 2 ori acelasi lucru. Eu vad ca cu tine nu are sens de vorbit, precum e si cu Kory :)
Filip-Antonio
10-26-2004, 03:43 PM
:) Esti nervos?
Da, am fost botezat in biserica ortodoxa, dar sunt ateist. Cum imi permit? citeste mai sus motivele mele de ce "imi permit", n-am degand sa repet pentru tine de 2 ori acelasi lucru. Eu vad ca cu tine nu are sens de vorbit, precum e si cu Kory :)
Nu vezi pentru ca esti un ignorant. Ai fost spalat pe creier de regimul de ocupatie, al carei complice a fost Biserica Ortodoxa.
Kory
10-26-2004, 03:50 PM
Faptul ca ai fost botezat in biserica ortodoxa si mai ales daca acesta nu are nici un inpact asupra vietii tale, ma face sa concluzionez ca a fost un simplu act religios. Asa ceva nu are prea insemnatate in contextul vesniciei. Pentru Dumnezeu nu este prea important la ce biserica ai fost botezat, sau de ce confesiune crestine faci parte, ceea ce-L face sa te accepte este faptul cum te raportezi TU la jertfa salvatoare a lui Isus Hristos. Nu neamul tau, nu familia ta, nu parintii tai. E ceea ce tine de tine personal. Daca ignori raspunsul la aceasta intrebare fundamentala, de restul nici nu face sa pomenesti, fiindca-s secundare.
Numai bine.
freejerk
10-26-2004, 03:51 PM
Nu am fost spalat pe creier, dar am o parere personala. Biserica Ortodoxa si regimul de ocupatie nu are nimic in comun cu parerea mea despre sectanti.
:) Kory faptul ca sunt ateist nu inseamna ca nu pot discuta despre religie. Probelma este ca tu niciodata nu ai sa crezi in ceea ce spui tu, iar eu n-o sa cred in ceea ce spui tu. Tzi-i minte primul sau al doilea mesaj din acasta tema scris de mine? Am zis ca tu tine nu are sens sa vorbesc adica nu vom ajunge la o concluzie comuna niciodata.
Varsta istorica a "unor biserici" nu inseamna inca nimic.
Kory
10-26-2004, 03:54 PM
...si nici faptul ca ai fost botezat.
Natalytza
10-26-2004, 05:33 PM
Kory..ma gandeshte ce zici, pana acuma ti-am respectat parerea...
respect-o shi tu pe a mea, eu sunt o personalitate, nulitate eshti tu..draga
Filip-Antonio
10-26-2004, 05:39 PM
Nu am fost spalat pe creier, dar am o parere personala. Biserica Ortodoxa si regimul de ocupatie nu are nimic in comun cu parerea mea despre sectanti.
...
Varsta istorica a "unor biserici" nu inseamna inca nimic.
Ba are foarte mult de a face. Oamenii care au fost dezamagiti timp de 50 de ani de Biserica Ortodoxa (in multe cazuri o filiala a KGB) se uita cu speranta la niste culte care le ofera speranta, spirituala si matariala. Aceasta este explicatia succesului cultelor neoprotestante pe intreg cuprinsul Imperiului Moscalo-Feudalo-Asiatic.
Kory
10-26-2004, 05:56 PM
Spre atentia lui Natalitza.
Credinciosii lui Dimnezeu insa, au CUI spune problemele. Si crede-ma, El nu-i o nulitate cum pretinzi tu, ci e real. Deaceea ne rugam Lui.
Citeste incet si foarte atent acest pasaj. Dar atent. Observi, nu e vorba de tine, ca ai fi nulitate.
Dar tu spui ca:
eu sunt o personalitate, nulitate eshti tu..draga
Nu incurca lucrurile si nu-mi "agata" ceea ce n-am spus despre tine. Uite la context: este vorba ca unii pretind ca Dumnezeu este o nulitate.
Te grebesti iarasi cu concluziile... fara sa intri in sens.
Natalytza
10-26-2004, 05:56 PM
People!!! lasatzi-o mai moale cu cearta, cine crede in Dumnezeu, sa creada, cine nu...sa nu creada, respectatzi-va pe voi inshiva, daca nu suntetzi in stare sa va respectatzi reciproc...
Natalytza
10-26-2004, 05:58 PM
Kory, my mistake, sorry, dar mai adu-ti aminte ca aceeashi gresheala ai comis-o shi tu
Kory
10-26-2004, 06:03 PM
Am banuit eu, dar nu-i o problema deja.
Sigur. N-am uitat momentul, de aia ma stradui sa ma conving ca inteleg corect ce vrea sa spuna persoana, inainte de a scrie mesajul de respuns.
Gigolo
10-26-2004, 06:26 PM
Ba are foarte mult de a face. Oamenii care au fost dezamagiti timp de 50 de ani de Biserica Ortodoxa (in multe cazuri o filiala a KGB) se uita cu speranta la niste culte care le ofera speranta, spirituala si matariala. Aceasta este explicatia succesului cultelor neoprotestante pe intreg cuprinsul Imperiului Moscalo-Feudalo-Asiatic.
iar tu pedofil moscalo-jidan ce esti poti sa-ti practici in continuare religia ta jidoveasca dar sa nu te atingi de ortodoxism caci vei avea de-a face cu mine
Gigolo
10-26-2004, 06:33 PM
Iata in ce conceptii crede Filip Antonio, iudeul extremist, sovin si credincios in talmud pe care il respecta cu strictete caci altfel l-ar ataca, doar asa ar face orice democrat adevarat...
Cand un barbat matur are contact sexual cu o fetita, nu face nimic, caci, cand fata e mai mica de atat [varsta de trei ani], e ca si cum ai baga degetul in ochi, iar ochiul se umple de lacrimi, dar vederea revine, la fel ii revine si fecioria fetitei mai mici de trei ani. (Kethuboth 11b)”
- Talmud. (1936). Kethuboth. Soncino Edition. Kethuboth 11b. p. 58.
freejerk
10-26-2004, 06:37 PM
Auzi Filip-Antonio daca a existat atata timp biserica Ortodoxa crede-ma ca o sa existe si in continuare. Vad ca nu te cumintesti cu rusii si am impresia ca crezi ca biserica ortodoxa exista numai in Moldova si Rusia.
Daca merg crestinii la biserica nu e din cauza ca vor primi ajutor material de la Carter sau alt presidente al SUA. Iar daca si sunt asa "crestini" care merg la biserica pentru ajutor material, pai ei sunt doar cei din secte.
Filip-Antonio
10-26-2004, 09:00 PM
Iata in ce conceptii crede Filip Antonio, iudeul extremist, sovin si credincios in talmud pe care il respecta cu strictete caci altfel l-ar ataca, doar asa ar face orice democrat adevarat...
Cand un barbat matur are contact sexual cu o fetita, nu face nimic, caci, cand fata e mai mica de atat [varsta de trei ani], e ca si cum ai baga degetul in ochi, iar ochiul se umple de lacrimi, dar vederea revine, la fel ii revine si fecioria fetitei mai mici de trei ani. (Kethuboth 11b)”
- Talmud. (1936). Kethuboth. Soncino Edition. Kethuboth 11b. p. 58.
Radu Midrigan, scursura nazista, de ce nu citezi si Protocoalele Inteleptilor Sionului?
Filip-Antonio
10-26-2004, 09:02 PM
Auzi Filip-Antonio daca a existat atata timp biserica Ortodoxa crede-ma ca o sa existe si in continuare. Vad ca nu te cumintesti cu rusii si am impresia ca crezi ca biserica ortodoxa exista numai in Moldova si Rusia.
Daca merg crestinii la biserica nu e din cauza ca vor primi ajutor material de la Carter sau alt presidente al SUA. Iar daca si sunt asa "crestini" care merg la biserica pentru ajutor material, pai ei sunt doar cei din secte.
Mai jerk, ti-am spus si o repet, cu un ignrant ca tine imi pierd timpul. Tu habar nu ai ce e o secta si habar n-ai ce rol nefast a jucat si joaca Biserica Ortodoxa Rusopupincurista in Bastardostan.
Bad And Mad
10-27-2004, 12:38 AM
Copii suntetzi, nu alta... cum zicea eroul meu prefereat, motanul Leopold:"Baietzi, haidetzi sa traim prieteneshte" :crazy:
Oricum, cu ateishti bolnavi ca mine shi freejerk nu potzi duce discutzii constructive, asha ar fi bine ca fiecare sa ramie la parerea lui...
Kory
10-27-2004, 10:44 AM
Imi sunt doar interesante criteriile dupa care freejerk pune calificativul "sectantzi" pentru bisericile diferite de cea ortodoxa?
Kory
10-27-2004, 10:55 AM
Iar pe tine Gigolo, ce te-a facut sa te exprimi atat de dur despre Filip-Antonio?
Filip-Antonio a scris:
iar tu pedofil moscalo-jidan ce esti poti sa-ti practici in continuare religia ta jidoveasca dar sa nu te atingi de ortodoxism caci vei avea de-a face cu mine
Ii cunosti crezul?
Filip-Antonio
10-27-2004, 11:18 AM
Iar pe tine Gigolo, ce te-a facut sa te exprimi atat de dur despre Filip-Antonio?
Filip-Antonio a scris:
Ii cunosti crezul?
Gigolo alias Radu Midrigan este un schizoparanoic. Iata ce scria fosta lui prietena pe acest forum anul trecut despre el:
Imi inchipuiam ca eu voi reusi sa fac ceia ce nu au putut face parintii lui. El ma asculta doar pe mine si doar eu il puteam convinge in cyte ceva, dar acum si eu ca toti restul am devenit cel mai rau om din lume, si nu mai am nici o influienta asupra lui.
E adevarat ca agresiunea lui uneori avea tentatia sa treaca in fizica, de cyteva ori a vrut sa ma omoare, dar eu nu am reactionat cum se astepta el si s-a pierdut, iar dupa lungi discutii se linistea, plingea si regreta.
Dar e un chin, si merci Fox pentru felicitari!
10-27-2004, 11:52 AM
Kory parca si singur ai scris ce inseamna secta, nu ti-i clar? o sa copii din DEX mai multe notiuni legate de secta:
SECTANT: Adept al unei secte religioase. De secta, propriu sectantilor; exclusivist, intolerant.
SECTAR: Partizan inflacarat si intolerant al unei doctrine (politice, religioase etc). De secta sau sectar; intolerant fatza de cei cu alte convingeri; exclusivist.
SECTARISM: Spirit, atitudine de sectar; ingustime de vederi proprie persoanelor sau grupurilor case se limiteaza la interesele lor marunte [ :-) ]; exclusivism, intolerantza.
SECTA: Comunitate religioasa desprinsa de biserica oficiala respectiva; grup (inchis) alcatuit din adeptii unei doctrine (filozofice sau politice).
Acum spalati-va ochii si cascatii mai tare Kory si Filip-Antonio:
BAPTISM: Doctrina si secta crestina protestanta care considera ca botezul trebuie sa fie acordat numai adultilor crestini ce se caiesc de pacatul originar.
PENTICOSTAL: Adept al unei secte crestine care a aparut initial in SUA si s-a raspandit si in Europa.
Deci cine sunt baptistii si restul?
freejerk
10-27-2004, 11:55 AM
Mai jerk, ti-am spus si o repet, cu un ignrant ca tine imi pierd timpul. Tu habar nu ai ce e o secta si habar n-ai ce rol nefast a jucat si joaca Biserica Ortodoxa Rusopupincurista in Bastardostan.
Faptul ca nu-mi poti citi nickul ma face sa cred ca vezi rau.
Filip-Antonio
10-27-2004, 12:11 PM
Faptul ca nu-mi poti citi nickul ma face sa cred ca vezi rau.
Jerk, lasa infantilismele si admite faptul ca esti ignorant.
freejerk
10-27-2004, 12:26 PM
: ))))))))))))))))
Cum comentezi ceea ce e scris in DEX?
Filip-Antonio
10-27-2004, 12:34 PM
: ))))))))))))))))
Cum comentezi ceea ce e scris in DEX?
Ce e scris in DEx, mai jerk?
freejerk
10-27-2004, 12:37 PM
Numai nu plange :)
Filip-Antonio
10-27-2004, 12:41 PM
Numai nu plange :)
Jerk, nivelul tau execrabil nu te face vrednic de o discutie. Ai demonstrat ca habar n-ai ce este o secta, imi pierd vreme cu un ignorant ca tine,c are n-a intrat in viata lui intr-o biserica.
freejerk
10-27-2004, 12:44 PM
Casca ochii ce am scris eu mai sus. Adica am extras din DEX definitiile de
Sectant, Sectar, Sectarism, Secta, Baptism, Penticostal. La biserica am fost, nu-ti griji.
Kory
10-27-2004, 12:45 PM
Filip-Antonio, l-am intrebat de fapt pe Gigolo si astept raspunsul dansului.
Scuze, dar citatul care-l aduci tu mi se pare ciudat, mai bine zis modul de a raspunde. Seamana cu niste barfe. Te indemn sa evitam asemenea interventii. Ok?
Catre freejerk care scrie:
Acum spalati-va ochii si cascatii mai tare Kory si Filip-Antonio:
BAPTISM: Doctrina si secta crestina protestanta care considera ca botezul trebuie sa fie acordat numai adultilor crestini ce se caiesc de pacatul originar.
PENTICOSTAL: Adept al unei secte crestine care a aparut initial in SUA si s-a raspandit si in Europa.
Faci concluzia corecta dupa ce devii credincios, bine? Atata timp cat esti strain de credinta in Atotputernicul si Atotprezentul Dumnezeu este inutil sa ridici probleme de asemenea ordin. N-ai suficienta cunostinta de cauza.
Apropo, aceeas sursa DEX defineste crestinismul astfel:
CREŞTINÍSM s.n. Ansamblul religiilor la baza cărora se află credinţa în persoana şi învăţăturile lui Iisus Cristos.
Judecand dupa acesta definitie, eu am credinta personala si invataturile lui Iisus Hristos. Deci, nu ma face nimic sa nu fiu crestin.
Filip-Antonio
10-27-2004, 01:01 PM
Filip-Antonio, l-am intrebat de fapt pe Gigolo si astept raspunsul dansului.
Scuze, dar citatul care-l aduci tu mi se pare ciudat, mai bine zis modul de a raspunde. Seamana cu niste barfe. Te indemn sa evitam asemenea interventii. Ok?
Citatul pe care-l aduc dovedeste faptul ca Radu Midrigan nu are a se pronunta in legatura cu crestinismul.
freejerk
10-27-2004, 01:01 PM
Faci concluzia corecta dupa ce devii credincios, bine? Atata timp cat esti strain de credinta in Atotputernicul si Atotprezentul Dumnezeu este inutil sa ridici probleme de asemenea ordin. N-ai suficienta cunostinta de cauza.
Apropo, aceeas sursa DEX defineste crestinismul astfel:
CREŞTINÍSM s.n. Ansamblul religiilor la baza cărora se află credinţa în persoana şi învăţăturile lui Iisus Cristos.
Judecand dupa acesta definitie, eu am credinta personala si invataturile lui Iisus Hristos. Deci, nu ma face nimic sa nu fiu crestin.
"Strain" credintei in Atotputernic am sa fiu tot timpu. Dar nu asta conteaza ci anume faptul ca ignorii ceea ce au scris-o altii care cred ca nu-s asa de "straini" acestei credinte :) Oricum, fa cum doresti.
Conforum DEX-ului esti sectant.