PDA

View Full Version : Moldobyshii

Gigolo
08-22-2004, 06:04 PM
http://www.ournet.md/~dureni/matrixslovari.html

Gigolo
08-22-2004, 06:07 PM
haha... asta cel mai tare mi-o placut:

"Musar - cea mai iubita rabota de bisi, mod de a face bani buni.

Gigolo
08-22-2004, 06:12 PM
McDonalds - restaurant pentru crutiie patani.

zopiryon
08-22-2004, 06:18 PM
tu promovand asa idee, ne faci noua rau la toti, si la cei normali inclusiv...mi se pare ca moldobyk esti tu :wink:

Gigolo
08-22-2004, 06:33 PM
mai bine sa stii cum vorbesc astia cu rusizme si sa nu faci ca ei...
moldobyk esti tu ( 100% )
astia de pe planetamoldova faceau ceea ce faceau tot cu scopul de a arata cum se vorbeste... iti vine sa rizi (sau sa plingi)
cel putin cei care vor citi sau vor asculta nu vor mai REPETA
vor sti ca e de risul lumii

TREBUIE de ris de ei, TREBUIE de aratat cum vorbesc si dupa asta se vor rusina si ei...
Acuma mergi in caminele de la USM sau UTM si celelalte universitati si vei vedea cum vorbesc acolo "patanii"
Ei trebuie sa inteleaga ca asta nu-i de ris dar e de plins pentru ei... Lumea isi bate joc de ei!
Eu de cind incerc sa va spun: la universitatile din moldova invata aproape numai byshi (vreo 90% is byshi la sigur)... conceptiile is urmatoarele: daca vrei sa traiesti printre ei atunci trebuie sa devii ca ei, altfel nu esti "patan"

ASA CA TREBUIE FACUTE EMISIUNI SI LA TELEVIZOR SI LA RADIO IN CARE SA FIE BATJOCORITI dupa asta se vor gindi mult pina a scoate o vorba

zopiryon
08-22-2004, 06:54 PM
tu intelegi macar ca pt rusi, toti sunt byki, tu amu ca arati la altii asta nu devii in okii lor byk :lol:
nu tre de impartit lumea dupa cum vor ei, dar dupa cum vrem noi...

ei - rusii- sunt rai
noi -moldovenii-suntem buni

si vseo

Gigolo
08-22-2004, 07:17 PM
tu intelegi macar ca pt rusi, toti sunt byki, tu amu ca arati la altii asta nu devii in okii lor byk :lol:

ei - rusii- sunt rai
noi -moldovenii-suntem buni

si vseo

cu rusii e alta treaba... noi trebuie sa le aratam rusilor ca rusii sint alkoolici, impotenti, pushkariasi, gopnishi, morji, salbataciuni... etc... in cele din urma rusii vor disparea, vor pleca multi, altii vor fi asimilati. asta e soarta poporului lor si imperiului lor de la rasarit.
tii minte cum se zice: "esti turc bre?" (in sens ca nu intelege, ca e prost)
Acuma in timp va aparea vorba "esti rus?" (care va inseamna: esti ivan-durak, esti alkoolic)... de rusi vom scapa.

DAR ASTA NU INSEAMNA CA NOI NU TREBUIE SA NE FACEM ORDINE IN PROPRIA CASA.
NOI CIND VEDEM PROSTI MOLDOVENI CU RUSISME SI CU "CONCEPTII" (a se citi "paneatii"), NOI TREBUIE SA-I BATJOCORIM, IAR DACA VOR VREA SA TRAIASCA PRINTRE NOI ATUNCI SA STEARGA ORICE URMA DE PROSTIE SAU LIMBAJ RUSIFICAT AMESTECAT CU TZARANIZME.

zopiryon
08-22-2004, 10:06 PM
stii din ce cauza, esti acuma gigolo, da nu radu ? din cauza ca practic crezi exact ce cred restu oamenilor normali, numai ca tu din cauza ca ai sheva in cap ce nu ar trebui sa ai, vezi rezolvarea tutor problemelor prin ceva tare agresiv , vulgar si parca din topor...

eu nu vreu sa batjocuresc nici un moldobayk de asta, ca mai intai el ai moldovan, ca si noi si dupa asta "byk" cum zici tu...
sa'ti dau un sfat, incearca sa uiti orice termen puscarias rusesc, gen byk...defapt byk in afara de bou, in traduceare inseamna = Moldovan(adica rusii cand zic byk, au de'o data in vedere moldovean) , in asa caz noi nu ar trebui macar intre noi sa ne numim, asa cum ne batjocuresc rusii, nu'ti pare ca ei au doar de castigat din asta, defapt moldobyk ai chiar pleonasm

Gigolo
08-23-2004, 02:30 AM
byk nu inseamna moldovan
rusii din rusia tot folosesc termenul byk acolo la dinsii unde nici urma de moldovan n-o existat vreodata
oricum, o sa ma starui sa nu-l mai folosesc

zopiryon
08-23-2004, 09:08 AM
tu cand ai fost ultima oara in moscova sau piter ? acolo sa spui ca, vzial na rabotu paru bykov, inseamna ca o angajat moldovenii...

si tu cu asa teme, le faci lor o favoare, ne fu.ti tot pe noi , cu armele lor

vitalic sprinceana
08-23-2004, 09:13 AM
eu mi-am facut studiile in bulgaria...acolo rusii au aceeasi atitudine fata de bulgari, ca si fata de noi...la mijloc e un mod de a vedea lumea...rusii au samochuvstvie...au constiinta unei culturi mondiale si aerul de superioritate din cauza asta...plus pretentii si ambitii imperiale...e modul lor de a fi...

zopiryon
08-23-2004, 09:18 AM
lor demult nimeni piz.deala nu le'o dat, de aia inca ei asa's de rai...da cel mai important e sa se tina la putere, cuivashi de'al de putin si eltin, si precis ca scapam de rusi :lol:

Gigolo
08-23-2004, 03:23 PM
si in tarile baltice rusii tot is porci
peste tot au aceleasi aere de superioritate...
"eti latviitsi", "eti estontsi"...
Asa ca trebuie niste legi si noi sa facem exact ca si balticii sa nu le mai dam voie sa se porceasca la noi in tara...

zopiryon
08-23-2004, 03:34 PM
pai vezi rusii is porci, nu moldovenii byshi, iaca cu asta tre de mers inainte, impreuna, da nu sa ne impartim intre noi, moldobyshi, moldoveni primitivi, s.a.m.d.

Natalytza
09-28-2004, 10:28 PM
pai vezi rusii is porci, nu moldovenii byshi, iaca cu asta tre de mers inainte, impreuna, da nu sa ne impartim intre noi, moldobyshi, moldoveni primitivi, s.a.m.d.

mi se pare ca in primul rand sunt oameni, shi in al doilea rand, nu cred ca potzi judeca tot poporul dupa cateva persoane...
potzi sa vezi un moldovan mai porc ca un rus, shi un rus mai byk ca un moldovan

Vasile
09-29-2004, 04:06 AM

...
sa'ti dau un sfat, incearca sa uiti orice termen puscarias rusesc, gen byk...defapt byk in afara de bou, in traduceare inseamna = Moldovan(adica rusii cand zic byk, au de'o data in vedere moldovean) , in asa caz noi nu ar trebui macar intre noi sa ne numim, asa cum ne batjocuresc rusii

100% exact. Nu trebuie de utilizat cuvintele lor, căci devenim de rîsul găinilor..

Virys_D
09-30-2004, 02:12 PM
ai dreptate... si totusi ma enerveaza tzarancutzele "studente" care dau de fytyt la runsaci...
n-o sa mai folosesc cuvintele cu care ne numesc rusii pe noi - aici aveti dreptate... nu trebuie sa ne impartim pe noi...

gigolo am impresia ca la tine toata vitalitatea existentzei se invirte in jurul ideii "de ce dau moldovencile de fytyt" la totzi da numa nu tzie :)))))

DEEPY
09-30-2004, 11:10 PM
Ei, lasatsi, is bishi, is bishi, dar votka lor e bunaaaa... :lol:
Da jinul nostru e mai bun! :D

Natalytza
09-30-2004, 11:35 PM
ce bine stai pe 2 fronturi...:)

DEEPY
09-30-2004, 11:37 PM
Ya-ya...
Danke schon :lol:

PiggyEFromHell
10-31-2004, 06:44 AM
Mey, stau si rad :lol: , interesanta discutie. Hai sa-mi zic si eu parerea.

Cred ca Planeta Moldova in general e o mare prostie. Chiar daca imi sunt simpatici ei, de fapt, promoveaza moldobykota noastra (ce termen am tras :D ), cum n-ai da. Azi auzi niste studenti cum vb. asa, maine elevi, poimaine cei de la gradinita si profesori si parinti si tot asa. Pana si in Romania a inceput sa le placa de Pavel Stratan, care tot canta po byceski, sau moldoveneste.

Eu cred ca e o gluma proasta care incepe sa se lungeasca. Hai am ras o data, hai de 2 ori...dar ei au popularitate, iar ceea ce fac influenteaza negativ.

lia
10-31-2004, 03:11 PM
Pai, nu e nimic de ras aici. SAu, daca e haz de necaz, atunci e mai mare necazul decat hazul... :roll: Daca razi de tine insutzi, dar nu urmeaza un moment de seriozitate, in care sa aratzi ca tu eshti dispus sa REPARI gresheala - un astfel de "ras" nu mai are pretinsa valoare "curativa". Altfel, potzi sa shi mori tot razand asha.

Insist asupra chestiunii "popularitatzii" unora ca Pavel Stratan in Romania. Aici se shtie foarte putzin despre ce reprezinta RM. Unii considera ca in RM sunt mai mult de jumatate rushi. Altzii, cand zic "romani", se ashteapta sa vada acelashi roman pe care il vad in orice localitatea din Romania, shi foarte putzini sunt dispusji sa ACCEPTE diferentzele inerenete. Romaniii din Romania platesc tribut politicii de unoformizare shi egalitarism a lui Ceaushescu, dup cum noi, ashtia din RM, platim tribut politicilor de deznatzionalizare sovietice. Faptul ca la noi, timp de decenii, nu s-a predat istoria Romanilor shi literartura romana a fost INTERZISA, ne face vulnerabili la capitolul identitate, iar faptul ca ei nu au avut de rezistat aceleeashi politici cu care ne-am confruntat noi ii face insensibili la principala noastra problema - criza identitara. De aici shi "tolerantza" ciudata vis-a vis de "artishti" altfel mediocri, gen "Graieshti moldoveneshte"...

Vasile
11-01-2004, 05:47 AM
Insist asupra chestiunii "popularitatzii" unora ca Pavel Stratan in Romania. Aici se shtie foarte putzin despre ce reprezinta RM. Unii considera ca in RM sunt mai mult de jumatate rushi. Altzii, cand zic "romani", se ashteapta sa vada acelashi roman pe care il vad in orice localitatea din Romania, shi foarte putzini sunt dispusji sa ACCEPTE diferentzele inerenete. Romaniii din Romania platesc tribut politicii de unoformizare shi egalitarism a lui Ceaushescu, dup cum noi, ashtia din RM, platim tribut politicilor de deznatzionalizare sovietice. Faptul ca la noi, timp de decenii, nu s-a predat istoria Romanilor shi literartura romana a fost INTERZISA, ne face vulnerabili la capitolul identitate, iar faptul ca ei nu au avut de rezistat aceleeashi politici cu care ne-am confruntat noi ii face insensibili la principala noastra problema - criza identitara. De aici shi "tolerantza" ciudata vis-a vis de "artishti" altfel mediocri, gen "Graieshti moldoveneshte"...

cam aşa ceva
deci românii din RM au "sensibilităţi" particulare ? :-)

PiggyEFromHell
11-01-2004, 09:36 PM
Nu stiu, nu stiu lia. Romanii ne considera rusi pt. ca noi gandim ca rusii. Iar Pavel Stratan nu ne face cinste acolo. Dupa mine, sa cante daca il asculta cineva, insa cred ca ar putea fi artisti si mai buni ca el, dar nu sunt promovati. Romanii au auzit probabil doar de Zdob si Zdub + O-Zone in rest nu prea mai stiu nimik. Dar mai exista si la noi 2-3 artisti care ar putea fi considerati buni (ma refer la cei pe care ii vom vedea pe MTV Romania sau Atomic).

Natalytza
11-01-2004, 09:46 PM
da, asha personalitatzi ca Pavel Stratan, O-Zone shi Tina Geru au mare "popularitate" in Rom, cand ii vezi pe vreun post TV rom, zicand cate o fraza de aia "plina" de sens, nushtii ce sa faci, sa razi, sau sa plangi...

lia
11-01-2004, 10:10 PM
Îmi aduc aminte de succesul fulminant al Nataliei Brabu. Dar nu a ţinut prea mult. Anna Lesko se ţine, şi nu prea, nu pot spune că ar fi prea populară. În schimb "Planeta Moldova" este "savurată" acum, sigur mai mult ca ceva exotic şi cam ridicol, dar totuşi... Pavel Stratan mie personal îmi displace, dar mai puţin decât ceilalţi. Deşi e prea evidentă "imitaţia" după Vysotski, şi e un textier PROST, are totuşi un pic de "vino-ncoace" (mi-e greu să zic ce anume place)... În rest, cine a zis că publicul românesc este ideal? Cele mai gustate sunt manelele, cea mai mare parte a cărora nu au nici text bun, nici melodie... Faptul că O Zone, cu cel mai prost cântec al său, place atât de mult multora de peste hotarele României e un alt semn de întrebare: poate că nu e cazul să aştepăm de la publicul "larg" să fie şi "rafinat"? :D

PiggyEFromHell
11-03-2004, 11:12 PM
:), ok aici sunt de acord cu tine lia

Totusi Natalia Barbu chiar imi place, nu stiu cat de rafinata e ea dar are ceva interesant.

lia
11-04-2004, 02:00 AM
Nu văd prea mult rafinament nici la ea, dar sigur e talentată. În orice caz, succesul ei s-a bazat pe ceva mai mult decât un funduleţ drăguţ şi tupeu nemăsurat... Probabil că dacă ar fi fost mai bine promovată, ar fi obţinut şi mai mult...

vitalic sprinceana
11-04-2004, 08:51 AM
lia:

principala noastra problema - criza identitara

sa inteleg ca asta e motivul pentru care 600 mii de persoane au fugit sa munceasca la negru aiurea????????

lia
11-04-2004, 12:39 PM
lia:

principala noastra problema - criza identitara

sa inteleg ca asta e motivul pentru care 600 mii de persoane au fugit sa munceasca la negru [cenzurat]????????

NU faptul că pleacă sp muncească e problema (asta eceva NORMAL), ci în CE CONDIŢII traiesc şi pleacă!

Şi te miri degeaba: din cauza crizei identitare, moldovenii aleg foşti nomenklaturişti şi oameni care nu se pot desprinde de Kremlin la conducere. Şi pe urma se plâng că li-e rău. În loc să aleagă şi să trăiască aşa ca balticii... Sau să se unească cu Rpmânia, dacă nu sunt în stare să se autoguverneze.

vitalic sprinceana
11-05-2004, 08:54 AM
Şi te miri degeaba: din cauza crizei identitare, moldovenii aleg foşti nomenklaturişti şi oameni care nu se pot desprinde de Kremlin la conducere. Şi pe urma se plâng că li-e rău. În loc să aleagă şi să trăiască aşa ca balticii... Sau să se unească cu Rpmânia, dacă nu sunt în stare să se autoguverneze

oare din cauza asta ii aleg??? dupa mine au fost alesi pentru ca ceilalti nu au putut oferi mai mult decat "paine de 15 copeici" - adevaratul cost al democratiei, "identitatii nationale", etc.... [/quote]

lia
11-05-2004, 05:00 PM
Şi te miri degeaba: din cauza crizei identitare, moldovenii aleg foşti nomenklaturişti şi oameni care nu se pot desprinde de Kremlin la conducere. Şi pe urma se plâng că li-e rău. În loc să aleagă şi să trăiască aşa ca balticii... Sau să se unească cu Rpmânia, dacă nu sunt în stare să se autoguverneze

oare din cauza asta ii aleg??? dupa mine au fost alesi pentru ca ceilalti nu au putut oferi mai mult decat "paine de 15 copeici" - adevaratul cost al democratiei, "identitatii nationale", etc....

Nu mă refeream la votul acordat comunştilor - asta e concecinţă a evoluţiei situaţiei politice din rm, parte datorată şantajului permanent al Kremlinului... Mă refeream, de exemplu, la alegerea agrarienilor, în 1994.

vitalic sprinceana
11-05-2004, 06:50 PM
Nu mă refeream la votul acordat comunştilor - asta e concecinţă a evoluţiei situaţiei politice din rm, parte datorată şantajului permanent al Kremlinului... Mă refeream, de exemplu, la alegerea agrarienilor, în 1994.

pai si alegerea agrarienilor tot o consecinta a evolutiei situatiei politice din rm a fost....

lia
11-05-2004, 07:12 PM

pai si alegerea agrarienilor tot o consecinta a evolutiei situatiei politice din rm a fost....
Da, sigur, dar şi o formă de manifestare a mankurtizării considerabile a populaţiei (nu poţi da vina pe "promisiunile electorale ale agrarienilor, că discursul electoral al PDAM a fost mai incoerent decât al comuniştilor, dar şi mai puţin populist).

vitalic sprinceana
11-06-2004, 08:44 AM
Da, sigur, dar şi o formă de manifestare a mankurtizării considerabile a populaţiei

exact, si asta in lipsa unui simbol care ar fi putut sa-i uneasca...macar un disident de-am fi avut, sau daca intelectualii nostri pricepeau ce se intampla....

Bad And Mad
11-06-2004, 11:34 AM
Eu am impresia ca noi vorbim despre lucruri diferite... De ce Pavel Stratan e promotorul curentului de bykolonie (doamne, ce-am mai ziso :) ) el nu foloseshte rusismele atit de mult indragite de bykalanii noshtri, el doar cinta in limba stramoshilor noshtri, romina, doar ca folosind regionalisme moldoveneshti... Voi vedetzi ceva penibil in folosirea arhaismelor shi regionalismelor? doar astfel vorbeau stramoshii noshtri, shi nu cred ca folosirea limbii literare romine ar fi numaidecit un ideal... Nu uitatzi ca shi acum in rominia exista zone culturale cu specificul lor in ca ardealul, oltenia, moldova (lor). Rezulta ca ei trebuie sa renuntze la modul vorbit in acea zona ca sa fie mai "romini"? :-? Eu nu cred ca daca vorghim tzaraneshte sintem bishi :) Eu ash dzishe ci daca bazarim po-blatnomu shi folosim cuvuinte blatnie ruseshti atunci putem cu tooata onoarea sa ne numim BYKALANI !
p.s.
doamne dap' eu singur sunt taman bun de reprezentant al genului :( demult incerc sa ma debarasez de rusisme shi nu mi se primeshte :(

lia
11-06-2004, 12:28 PM
Eu am impresia ca noi vorbim despre lucruri diferite... De ce Pavel Stratan e promotorul curentului de bykolonie (doamne, ce-am mai ziso :) ) el nu foloseshte rusismele atit de mult indragite de bykalanii noshtri, el doar cinta in limba stramoshilor noshtri, romina, doar ca folosind regionalisme moldoveneshti... Voi vedetzi ceva penibil in folosirea arhaismelor shi regionalismelor? doar astfel vorbeau stramoshii noshtri, shi nu cred ca folosirea limbii literare romine ar fi numaidecit un ideal... Nu uitatzi ca shi acum in rominia exista zone culturale cu specificul lor in ca ardealul, oltenia, moldova (lor). Rezulta ca ei trebuie sa renuntze la modul vorbit in acea zona ca sa fie mai "romini"? :-? Eu nu cred ca daca vorghim tzaraneshte sintem bishi :) Eu ash dzishe ci daca bazarim po-blatnomu shi folosim cuvuinte blatnie ruseshti atunci putem cu tooata onoarea sa ne numim BYKALANI !
p.s.
doamne dap' eu singur sunt taman bun de reprezentant al genului :( demult incerc sa ma debarasez de rusisme shi nu mi se primeshte :(

Nu observi calcurile ruseşti din cântecele lui Stratan, penutr că şi tu le foloseşti. "Nu se primeşte" in loc de "nu reuşesc" sau "merge vorna" în loc "e vorba" şi ăncă multe altele...

Faptul că foloseşte regionalisme nu e rău, faptul că îl imită pe Vysotsky şi nu prea citeşte (asta explică prezenţa calcurilor ruseşti) este ceea ce-l descalifică. Altfe, aceste calcuri pot fi eliminate foarte uşor din exprimare. Dar e mai e greu să creeazi un stil original numai al lui Pavel Stratan... :D

lia
11-06-2004, 12:37 PM
Da, sigur, dar şi o formă de manifestare a mankurtizării considerabile a populaţiei

exact, si asta in lipsa unui simbol care ar fi putut sa-i uneasca...macar un disident de-am fi avut, sau daca intelectualii nostri pricepeau ce se intampla....

Nu e vorba de disidenţă, am avut o rezistenţă antisovietică destul de puternică în Basarabia, dar populaţia din rm NU ARE ELITĂ politică, pentru că nu a avut niciodată suveranitate statală, pentur că nici nu au vreodată avut un stat. Statul feudal al Moldovei s-a unit DEMULT cu Romaânia. Populaţia din rm, are o elită culturală (produs al politiclor culturale, adică de DEculturalizare) sovietice. Dar, paradoxal, cei mai marcanţi membri ai acestei elite se considera parte a culturii Române, ăn ciuda politicii de deznaţionalizare, care cotinuă ŞI AZI, aşa cum a fost şimperioada URSS.

Deci, nu e vorba de lipsa unui simbol. E vorba de falsitatea simbolurilor care sunt IMPUSE cu FORŢA, pe cale NEDEMOCRATICĂ, de conducerea rm. Conducere, care este reprezentanta intereselor RUSEŞTI în această zonă.

Bad And Mad
11-06-2004, 12:42 PM
Nu observi calcurile ruseşti din cântecele lui Stratan, penutr că şi tu le foloseşti. "Nu se primeşte" in loc de "nu reuşesc" sau "merge vorna" în loc "e vorba" şi ăncă multe altele...
true :oops:
Nu sunt lingvist, dar cred ca de cind boshorogii de moscali stau pe capu' nostru' aceste expresii (shi altele analoage) au dovedit sa intre in vorbirea de zi cu zi, astfel incit acum fac shi ele parte din vocabularul unui romin basarabean :( Astfel incit le putem considera un soi de regionalisme...
Eu pe Vysotzki l-am ascultat, shi nu prea are multe Pavlusha in comun cu el...

lia
11-06-2004, 01:09 PM
true :oops:
Nu sunt lingvist, dar cred ca de cind boshorogii de moscali stau pe capu' nostru' aceste expresii (shi altele analoage) au dovedit sa intre in vorbirea de zi cu zi, astfel incit acum fac shi ele parte din vocabularul unui romin basarabean :( Astfel incit le putem considera un soi de regionalisme...
Eu pe Vysotzki l-am ascultat, shi nu prea are multe Pavlusha in comun cu el...

Vysotsky e POET, Stratan NU este. Stratan imită stilul lui Vysotsky (altfel, deşi e vorba un stil arhicomun, Vysotsky este totuşi inconfundabil). Fără să atingă profunzimea poezie lui... Aici e şi asemănarea, şi diferenţa. Dar dacă e talentat, Stratan va şti să iasă din această capcană.

Cât despre calcuri, SIGUR că au intret în vorbirea curentă, dar NU ŞI în limba literară a românilor basarabeni. NU avem o altă limbă litetară. Clar? Tocmai de asta şi ziceam că Stratan este reprezentantul mankurtizirii: foloseşte calcurile pe care le folosesc acei români basarabeni care nu au fost prea atenţi la lecţiile de limba română ... :D

Bad And Mad
11-06-2004, 01:27 PM
hai lasa-ma, tzi-ai gasit makurtul pe care sa-tzi vershi minia :lol: . Eu shtiu ce limba vorbesc shi care mi-e neamu.
dar NU ŞI în limba literară a românilor basarabeni.
Din simplu motiv ca limba literara a basarabenilor nu exista, e aceeashi limba literara pe care o au shi rominii. Eu doar afirm ca aceste expresii se folosesc peste tot , fiind infiltrate in vorbirea de zi cu zi a noastra de catre porcofonii moscali, astfel incit ar putea fi considerate ceva obishnuit in vorbirea noastra shi sa nu mai atragem la ele atentzie... de fapt nu, daii in masa de rushi, ca nu ne-om apuca sa le lingem fundurile acum dupa ce am scapat de dictatura lor. DECI URALE PENTRU PURITATEA LIMBII ROMINE!
p.s.
N-am observat sa imite stilul lui Vysotzki, adik abordeaza alte teme, cinta cu alt tembru, face mai multa caterinca decit muzica...

lia
11-06-2004, 02:15 PM
hai lasa-ma, tzi-ai gasit makurtul pe care sa-tzi vershi minia :lol: . Eu shtiu ce limba vorbesc shi care mi-e neamu.

Serios? Şi care e aia? :wtf:
[quote]dar NU ŞI în limba literară a românilor basarabeni.
Din simplu motiv ca limba literara a basarabenilor nu exista, e aceeashi limba literara pe care o au shi rominii.

Păi cum nu exostă, dacp e... Aceeaşi? Te contrazici?

Eu doar afirm ca aceste expresii se folosesc peste tot ,
Păi nimeni nu te contrazice: se folosesc, dar de cei CARE SUNT CERTAŢI cu gramatica. :D

fiind infiltrate in vorbirea de zi cu zi a noastra de catre porcofonii moscali, astfel incit ar putea fi considerate ceva obishnuit in vorbirea noastra

Obişnuit, poate... Că şi înjurpturile sunt "ceva obişnuit" "în vorbirea voastră"... :roll:

shi sa nu mai atragem la ele atentzie...

Problema ecă ELE ATRAG atenţia. Faptul că tu ne ACORZI aenţie nu le face mai puţin caraghiase pentru RESTUL românilor, cu care ar trebui să te poţi înţelege (şi pentur ASTA există limba română literară). De fapt, dacă ai fi citit ce s-a mai scris aici (vezi tema Ce ne facem cu limba rusă sau Rusisme, n-ai mai fi ănceput aceste discuţii inutile).

de fapt nu, daii in masa de rushi, ca nu ne-om apuca sa le lingem fundurile acum dupa ce am scapat de dictatura lor. DECI URALE PENTRU PURITATEA LIMBII ROMINE!

ce inseamnă "daii" şi cum poţti sa "daii ăn masa de rushi"? Şi ce ănseamnă URALE PENTRU PURITATEA LIMBII ROMINE? În CE limbă e cuvântul "romine"? :wtf:

p.s.
N-am observat sa imite stilul lui Vysotzki, adik abordeaza alte teme, cinta cu alt tembru, face mai multa caterinca decit muzica...

Deci, imită, doar că fără succes... :wink:

vitalic sprinceana
11-06-2004, 02:22 PM
Nu e vorba de disidenţă, am avut o rezistenţă antisovietică destul de puternică în Basarabia, dar populaţia din rm NU ARE ELITĂ politică, pentru că nu a avut niciodată suveranitate statală, pentur că nici nu au vreodată avut un stat. Statul feudal al Moldovei s-a unit DEMULT cu Romaânia. Populaţia din rm, are o elită culturală (produs al politiclor culturale, adică de DEculturalizare) sovietice. Dar, paradoxal, cei mai marcanţi membri ai acestei elite se considera parte a culturii Române, ăn ciuda politicii de deznaţionalizare, care cotinuă ŞI AZI, aşa cum a fost şimperioada URSS.

Deci, nu e vorba de lipsa unui simbol. E vorba de falsitatea simbolurilor care sunt IMPUSE cu FORŢA, pe cale NEDEMOCRATICĂ, de conducerea rm. Conducere, care este reprezentanta intereselor RUSEŞTI în această zonă

in polonia a fost walesa...in cehia havel..si dubcek..in ungaria a fost imre nagy si revolutia inabusita...simboluri cheie care au mobilizat preferintele votantilor pentru democratie....care au insemnat mai mult decat 'pamant si oameni" sau "paine de 15 kopeici" ..elita...pai elita culturala s-a format din tipi ca dabija: "lenin nu incape intr-o poezie' sau vieru " in april, in april s-a nascut ilici"....carora nu le-a fost greu sa treaca de la o oda unui regim, la imnuri pentru altul....si in romania...cvtudor sau paunescu...acelasi model..care daca ar trebui maine sa se reintegreze in cultura tatara sau eskimaosa ar face-o cu placere....si fara greutate

lia
11-06-2004, 02:38 PM

Deci, nu e vorba de lipsa unui simbol. E vorba de falsitatea simbolurilor care sunt IMPUSE cu FORŢA, pe cale NEDEMOCRATICĂ, de conducerea rm. Conducere, care este reprezentanta intereselor RUSEŞTI în această zonă

in polonia a fost walesa...in cehia havel..si dubcek..in ungaria a fost imre nagy si revolutia inabusita...simboluri cheie care au mobilizat preferintele votantilor pentru democratie....care au insemnat mai mult decat 'pamant si oameni" sau "paine de 15 kopeici" ..elita...pai elita culturala s-a format din tipi ca dabija: "lenin nu incape intr-o poezie' sau vieru " in april, in april s-a nascut ilici"....carora nu le-a fost greu sa treaca de la o oda unui regim, la imnuri pentru altul....si in romania...cvtudor sau paunescu...acelasi model..care daca ar trebui maine sa se reintegreze in cultura tatara sau eskimaosa ar face-o cu placere....si fara greutate

In april, in april s-a născut Ilici? De unde ai scos asta? :wtf:

Vitalic, tu compăari NAŢIUNI cu o POPULŢIE car NU a avut NICIODATĂ elită politică. Lucruri de NECOMPARAT.

vitalic sprinceana
11-06-2004, 05:55 PM
In april, in april s-a născut Ilici? De unde ai scos asta?

dintr-o carte...albinuta se chema....

Vitalic, tu compăari NAŢIUNI cu o POPULŢIE car NU a avut NICIODATĂ elită politică. Lucruri de NECOMPARAT.

n-as spune ca nu a avut...a avut dar acea elita politica nu a fost capabila sa mobilizeze preferintele si inimile oamenilor....asta e inca o dovada ca schimbarile din 1989-1991 ne-au venit de sus, si am devenit independenti din inertie...

][akep
12-13-2004, 09:24 AM
Ignorand formatziile Zdob & Zdub si Ozone care se stie ca au o valoare pe piatza romaneaska si au un succes mult peste cele autohtone in Romania si Europa...eu cred ca efektul lu\' alde Pavlik Stratan si Planeta este benefik intr-un fel in RO pentru ca arata realitatea basarabeana la moment in randul populatziei tinere...asta e si romanii din tzara trebuie sa intzeleaga \"cum trebuie\" realitatea asta... S-ar putea ca slang-ul asta basarabean sa se transforme in limbaj blatnoi in Romanika peste catva timp :) ...Nu e nimik ilegal in treaba asta... uite mentzionez ca si romanii folosesk cuvinte imprumutate \"din alte limbi\" gen mishto, bafta, nashpa...etc. Ideea pe care o promoveaza Lia si \"brigada militanto-ametzita\" sa nu mai injuram cu rusizme ci sa folosim cuvinte literare romanesti este cel putzin cazuta din pod...

In konkluzie problematika sta in faptul ca generally the population of Moldova tanara si alte categorii trebuie sa cunoaska limba literara romaneaska cea vorbita in Iasi de exemplu si sa o intrebuintzeze in viata cotidiana... Vine intrebarea cum ar trebui sa se intample chestia asta... Prima varianta ar fi ca TIMPUL sa rezolve totul, iar a doua ar fi sa ne unim cu Romania intr-un viitor apropiat...si rezultatul va veni foarte subit IMHO si in cazul asta tot e in funktzie de timp ...integrarea MD in UE si celelalte...

Vasile
12-14-2004, 01:01 AM
[akep]Ideea pe care o promoveaza Lia si \"brigada militanto-ametzita\" sa nu mai injuram cu rusizme ci sa folosim cuvinte literare romanesti este cel putzin cazuta din pod...

de ce ?
În primul rînd, e absolut normală dorinţa de a vorbi mai bine româneşte, chiar şi fără "mishto, nashpa"..
În al doilea rînd rusismele din RM sînt FOARTE diferite de "mişto-naşpa". Pentru că rusismele au fost impuse de ruşi, şi de cele mai dese ori oamenii din RM nici nu ştiu cum să spună lucrurilor în română. Deasemenea pentru că rusismele nu reprezintă 2-3 cuvinţele de jargon, ci o bună parte din conversaţie

2008.