PDA

View Full Version : Perspective pe piata de munca in Moldova

olgutsa
07-28-2004, 02:59 PM
Salut la toata lumea!

Iata tot mai des ma apuca dorul de casa, aflindu-ma deja de 6 ani la studii pe meleagurile straine. La inceput aspiram sa ma stabilesc aici, dar deja de o bucata buna de vreme ma trage spre originile mele, in Moldova. Desigur se pune intrebarea gasirii unei slujbe acasa. Stiu, ca situatia nu e cea mai pozitiva, dar totusi tinind cont de dimplomele mele, posedarii fluente a limbilor engleze si germane, experientii de munca, etc. imi imaginezi, ca voi putea gasi de lucru pe specialitate (economie). Ce ziceti voi? Ce perspective asi avea acasa in general? Cam la ce salariu asi putea conta?

Salutari din Leipzig :wink: ,

Olgutsa

Processor
07-29-2004, 03:37 PM
eu presupun ca raspunsuri la intrebarile tale ar fi sa incerci sa cauti tusingura incepind inca de la momentul aflarii in Germania ..
cred eu ca sanse reale sunt .. , salariul va devia foarte mult de locul de munca .. veniturile companiei .. si din astea ..

in rest de ce nu daca vei gasi o companie care dezvolta ceva relatii economice in special Moldova<->Uniunea Europeana ai sanse foarte bune .. asa vad eu .. + am auzit la ultima mea vizita in MD ca incet incet apar noi companii mixte MOldo --mai nu stiu eu cu cine .. si relativ se poate .. daca nostalgia te doboara . .. :wink: ..
o altra alternativa (pe care o folosesc eu la moment) .. este sa mergi mai des in MD si daca mergi de 2 ori pe an deja o sa-ti fie mai usor .. :) bine ca concedile in Germania sunt de o luna de zile anual .. asa ca daca o sa cauti sa ei +- cheltueli pe drum apoi financiar poti sa ajungi cam aproape la acelas rezultat ;)
+ ma e un factor de virsta .. daca deja ai copii . .. si mai stiue u .. deja nu ai mari aspiratii de dezvoltari profesionale in westul european .. atunci cred ca daca-ti doresti o viata asa mai linistita in mediul Moldav .. incearca sa vezi Moldova :wink:

PS .. ce e interesant ca am intilnit de regula doua extremitati de Moldoveni unii care dispretuesc aproape ca moldova si altii care au o asa nostalgie de mare de tocmai poti sa dai in bocete :) :) :)

Salutari din Stuttgart

olgutsa
07-29-2004, 05:44 PM
Salut Processor,

mersi de raspuns si idei. Trebuie sa recunosc, ca mie imi este cam frica sa las totul balta aici, ce am construit cu munca si eforturi atita timp. Probabil am nostalgie, deoarece si aici la moment e grea situatia pt. economi (Berufseinsteiger) pe piata de munca. Deja de un an primesc doar refuzuri la aplicari, desi notele, etc. sint ok. Asa ca, intre timp, imi fac doctoratul. Ce sa fac, studenta cam de nevoie si nu de voie! In plus, astept aparitia legii de imigrare din 01.2005.

Asa ca, voi pleca la Chisinau pe o luna in septembrie 8) si ma voi informa cum e situatia acolo. Poate imi va trece si nostalgia si imi vor aparea forte noi :wink: Eu am postat mesajul cu speranta sa obtin info mai ales de la cei, care lucreaza acasa. Poate mai apar inca mesaje, who knows.

O zi buna in continuare,
Olgutsa

P.S. Cunosti grupul "moldawien" din yahoo.groups? Iti recomand!

Processor
07-29-2004, 06:37 PM
nu nu cunoscu de gruparea de comunicare moldawien dar o sa caut sa-l gasesc :wink:

vezi www.jobs.md
cautari pe motorul www.ournet.md
si tu cred ca stii nu mai rau cum se face totul :wink: ..

ich bin auch gespannt was andere schreiben werden.

Grüß

olgutsa
07-29-2004, 06:53 PM
Hallo,

nu cunosti cumva Websites cu oferte de lucru in Moldova? Exista asa ceva? www.jobs.md e destinata doar medicilor.

Schönen Tag noch,
Olgutsa

olgutsa
07-29-2004, 06:55 PM
Ah m-am grabit! Am gasit deja, pe ournet

Processor
07-29-2004, 06:58 PM
http://www.moldovajob.ournet.md/

Doomie
07-29-2004, 09:39 PM
In Chisinau sunt citeva reprezentante ale firmelor KPMG and the like. Cauta pe site-urile lor, daca te intereseaza domeniul lor de activititate, bineinteles.

Succese.

PS: M-am inscris si eu pe lista aia.. trimit chiar si un mesaj, ca "Neuling: ;-)

Processor
07-30-2004, 10:38 AM
Ernst & Young, Price waterhouse .. + companiile de telefonie mobile .. + bancile din MD una nu chiar rea ar fi Victoria bank .. , Grupurile idustriei alimentarie cum ar fi producatorii de vinuri care fac export si cred ca au incercari repetate pentru pietele Europene ..
posibil, nu cunt sigur dar poate chiar vre-o recomandare cuiva s-ar putea de organizat ..
+ inca mai sunt care va intreprinderi de industrie usoara cum ar fi textila si care mai sunt pe acolo moldo-ital, moldo-germane ... din proprie experienta stiu ca problema multor oameni de afaceri este ca nu au cu cine sa lucreze .. nu au cadre calificate .. care sa doreasca sa face ceva si sa si poate desigur :lol: :wink:

daca ai cetatenie Romaneasca chiar inca o alternativa foarte bunicica ..
i-ti recomand si nu doar tie ci tuturor www.resurseumane.ro si in socoate ca in Romania esti deja acasa si in MD mergi nu odata da macar si de 12 ori daca vrei :wink: :) + in RO sunt deja nu putzina populatie din RM asa ca o sa te simti in apele tale :) :wink:
+ mai sunt diferite proiecte guvernamentale .. ca acolo sunt doar mosnegaritul cela fara carte .. si de aia nu prea merg relatiile cu westul dar daca incet s-ar aduna cite ceva lume de pe loc si din cei car aua mai facut studii pein locurile de aici .. apoi s-ar primi o combinatie foarte simpatica ..
:wink: :)

Grüß

olgutsa
07-30-2004, 01:02 PM
Hallo Processor,

danke Dir vielmals! Ich werde im September vor Ort umschauen und vielleicht ergibt sich was.. Besser als nur davon träumen. Die Realität sieht ja oft anders aus. Mal sehen. Letzendlich sind mehrere Alternativen besser als gar keine. Nur muss ich mich dann selbst mit der Wahl quälen. Ich glaube so ähnlich wie du :wink: Am besten an mehreren Orten zugleich anwesend sein, oder?

Gruß
Olgutsa

Processor
07-30-2004, 02:36 PM
richtig süße .. es wird bei dir alles klappen ich würde gerne an das glauben und vielleicht wenn du ein gutes Rat brauchst dann kein Kein Angst hab .. ich mag Leuten die in diese Leben was machen wollen ..

Grüß
Petru

olgutsa
07-30-2004, 04:37 PM
Hallo,

Ich mag nicht "süsse" zu sein, sorry! Klar, ich werde es irgendwie schaffen, habe da keine Angst. Es gibt immer einen Weg! Auch wenn er steinig sein sollte.

Schönen sonnigen Tag noch, süsser!

Olgutsa

Processor
07-30-2004, 04:54 PM
ok :) :wink:

schönes wochnende

so what?!
12-20-2004, 05:40 PM
Hallo,

Ich mag nicht "süsse" zu sein, sorry! Klar, ich werde es irgendwie schaffen, habe da keine Angst. Es gibt immer einen Weg! Auch wenn er steinig sein sollte.

Schönen sonnigen Tag noch, süsser!

Olgutsa

Olgutsa,

Wo ein Wille ist, ist auch ein Weg! Bloss keine Angst, im Leben muss man manchmal frech sein. Nur in Moldawien ist man da bescheiden zum bescheuert werden. Im Westen, hingegen, lernt man langsam frecher zu werden.

Also, begib dich nach der Suche und du wirst auch was finden.

Im Moment ist die finanzielle Situation in Deutschland auch nicht so "suess", ich habe jede Menge Freundinnen, die sich mehrere Monate bewarben und keine Antwort bekamen.
Einige, aber, haben es doch geschafft, also ich geb' dir keine Ratschlaege mehr, du weisst schon Bescheid was man da alles machen muss um eine Stelle zu finden ich drueck' dir nur die Daumen und:
Toi, toi, toi!
Erzaehl uns mal wenn du was findest!
bye

`romEo
06-13-2006, 10:39 AM
Perspective sunt numai trebue sa fii mai insistent in timpul studiilor universitare si totul o sa fie bine... Eu asta pot sa afirm fara doar si poate,caci termin studiile in Danemarca si de fiecare data cind is acasa tot mai des si mai des aud de cadre noi de munca .... Deci sa nu fim pesimisti !

olgutsa
06-14-2006, 02:43 PM
Salut romEo!

Merci de mail, dar nu e vorba de pesimism aici deloc! Am vrut doar sa aud despre experiente reale ale moldovenilor aflati in cautarea unui job in patrie si nu doar din auzite sau pe baza la "wishful thinking", fara suparare.

Din pacate, mesaje substantiale pina acum nu am primit, doar pareri. Dar poate m-am adresat unui public studentesc fara probleme de tip cautarea unui job.

Iti doresc oricum succese cu studiul in Danemarca si poate relatezi mai tirziu despre experienta ta, daca ai de gind sa cauti de lucru in Moldova.

Cele bune
Olgutsa

Perspective sunt numai trebue sa fii mai insistent in timpul studiilor universitare si totul o sa fie bine... Eu asta pot sa afirm fara doar si poate,caci termin studiile in Danemarca si de fiecare data cind is acasa tot mai des si mai des aud de cadre noi de munca .... Deci sa nu fim pesimisti !

Olga
09-13-2006, 12:43 AM
Salut, Olgutsa!

Inteleg ca iti este dor de patrie. Am trait si eu la Hamburg dupa care m-am mutat la Tokyo, si nu fusesem acasa mai mult de doi ani. In 2004 am venit acasa (cu studii universitare Americane in contabilitate) si mi-am gasit un job ca business developer la una din companiile de audit (Big 4), la salariul de $350 lunar. Considerand salariile pe piata locala, presupun ca $350 nu e atat de rau. Desi iti dai seama, ca fiind la Chisinau cu acesti bani n-ai s-o prea scoti la capat luand in consideratie cheltuielile de cazare, mancare, transport, servicii comunale si garderoba pentru birou. De fiecare data cand ma intorc preturile produselor de alimentare ma uimesc. Eu as zice ca daca ai posibilitatea, stai in Germania. La urma urmei faci doctoratul, sper si eu sa ajung la etapa de doctorat, asta dupa ce imi termin GMBA-ul. Iti inteleg dorinta de a lucra in domeniul care te intereseaza. Intere timp iti trimit un site cu job-uri internationale. Au si job-uri in Germania. Daca nu gasesti ceva pe site, macar ai idee de companiile care sunt in tara. Avand experienta pe care am avut-o in Moldova, eu cred ca m-as intoarce numai ca consultant/expert angajat de o companie straina.

www.developmentex.com

Succes!!!

Olgutsa ;-)

olgutsa
09-13-2006, 02:38 PM
Salut Olgutsa ;-),

multumesc mult de raspuns!! Intre timp am reusit sa-mi gasesc un job in domeniu si in plus imi fac doctoratul. Sper sa reusesc caci uneori e prea prea mult.. dar that's life! Am descoperit ca imi trece nostalgia daca sunt ocupata.. Numai trebuie sa fiu atenta sa nu am burnout...si sa savurezi viata si fiecare zi ca un miracol mic ;-).

Numai bine iti doresc!

Salut cordial din Hannover innsorit!

Olga
09-14-2006, 01:04 AM
Olgutsa,

Imi pare bine ca ti-ai gasit un job in domeniu! Ce tine de burnout, ia-o si tu mai incetisor. Se poate de intins doctoratul? Daca da, asa si fa. Cand esti mai ocupat, nu mai zic cand mai ai o sursa de venit, viata e mai altfel. ;-) Si Deutschland-ul e misto!

Salutari din Denver-ul un pic innourat!

Olgutsa ;-)

2008.