PDA

View Full Version : Sa Filosofam

Laura
06-11-2004, 01:01 PM
Dupa examenul de History of \political thought am chibzuit si gindit ca ar fi bine sa deschid o tema care ar reflecta pozitiile fiecaruia din membrii forumului fata de viata, de idee, , om,vointa, materie, forma, etc , etc,.
sa intrebam si sa raspundem.
sa analizam si sa deducem :roll:

dune
06-11-2004, 02:18 PM
e interesant ca ai deschis tema data aici in 'ciuleandra' si nu in 'memento mori' de exemplu.

eu ma gindeam ieri la faptul ca practic tot in ce credem sau tot ce credem despre om, vointa, etc se formeaza in noi prin intermediul culturii din care facem parte sau care ne influenteaza la un timp sau altul.

chestia asta e mai usor de observat cind exista mai multe culturi care convetuiesc impreuna. un exemplu clar ar fi religia de exemplu - doi oameni care traiesc in aceiasi lume, se duc la lucru cu acelasi autobuz, insa se roaga la diferite zeitati si isi vad viata in maniere diferite pe cind am o vaga impresie ca se roaga la acelasi Dumnezeu insa datorita culturilor formate de secole fac acelasi lucru in feluri practic total diferite, ar fi ironic nu ca si cei din israel si cei din palestina sa se roage la acelasi Dumnezeu fara so stie, si sa lupte si moara tot in numele Lui...

un mesaj cu o mica inclinatie religioasa dar totu e relativ...

Laura
06-17-2004, 11:11 PM
ai dreptate , dar desigur o dreptate relativa , caci oamenii sunt influentati in primul rind, parerea mea ,de competitie.
Dar la originea acestei competitii sta undeva vointa si free will-ul fiecaruia , care independent de general will isi creaza o lume cu formele ei in care calitatea materiei variaza de la caz la caz.
NU stiu , mai chibzuiesc si eu
voi ce ziceti,
Oamenii sunt mai intai motivati de self interest sau de competition? :roll:

vitalic sprinceana
06-19-2004, 09:41 AM
competitie si self interest..sunt mai relative decat relativitatea..sunt niste termeni west par excelence..in celelalte religii-civilizatii ( huntington) asemenea termeni nu exista...adica mai intai ar trebui sa vedem capacitatea de aplicare a termenilor apoi ne apucam sa judecam daca una sau alta predomina in viata cotidiana a oamenilor de pe tot globul

2008.