Redneck, o singura fraza de a mea a copiat in tot filmul tau, si vad ca ti-a mers la scenariu, dar nu gasesc in el rusisme. Sory, dar din cite ma cunosc parca nu-s asa de deplasata ca sa nu le mai deosebesc din romyna.
Nu te-am urmarit pina acum deoarece scrii mai mult pe politica, dar din cite am reusit sa ma ciocnesc de mesajele tale, ti-am pus o diagnoza = cu "Geniul aflat intre pr.o.sh.ti" care doar aici de simte bine si-si vede splendoarea.
Unicul tau scop este de a verifica si critica prostiile tuturor?
Tema imi place, poate fi de mare folos, insa aerele tale - nu.
In final, asta e doar problema ta, si poate ca vei vedea-o vreodata.
redneck
04-18-2004, 08:51 PM
Redneck, o singura fraza de a mea a copiat in tot filmul tau, si vad ca ti-a mers la scenariu, dar nu gasesc in el rusisme. Sory, dar din cite ma cunosc parca nu-s asa de deplasata ca sa nu le mai deosebesc din romyna.
Nu te-am urmarit pina acum deoarece scrii mai mult pe politica, dar din cite am reusit sa ma ciocnesc de mesajele tale, ti-am pus o diagnoza = cu "Geniul aflat intre pr.o.sh.ti" care doar aici de simte bine si-si vede splendoarea.
Unicul tau scop este de a verifica si critica prostiile tuturor?
Tema imi place, poate fi de mare folos, insa aerele tale - nu.
In final, asta e doar problema ta, si poate ca vei vedea-o vreodata.
toata placerea se compara cu lingerea inghetatei peste pachetul ei
Duduie, consulta DEX-ul si nu mai calca prin gropi. Ai folosit cuvantul pachet cu sensul sau rusesc de "ambalaj".
PACHÉT, pachete, s.n. 1. Obiect sau grup de obiecte strânse la un loc sau înfășurate într-o învelitoare de protecție (și legate) pentru a se putea păstra sau transporta mai ușor; legătură. ◊ Expr. (Adverbial) A trimite pe cineva pachet = a trimite, a expedia pe cineva rapid și fără voia lui undeva. 2. Ansamblu de piese identice, suprapuse sau alăturate și legate între ele pentru a forma o singură piesă folosită într-un sistem tehnic. – Din fr. paquet, germ. Paket. Trimis de valeriu, 2004-02-03. Sursa: DEX '98
AMBALÁJ, ambalaje, s.n. Ambalare; (concr.) material sau obiect în care se împachetează ceva. – Din fr. emballage.
Trimis de ana_zecheru, 2003-03-30. Sursa: DEX '98
PS. Ma doare-n cot de ce-ti place sau nu-ti place. Like I've said before: "It's nothing personal. Just business!" Daca nu vrei ca sa-ti fie mentionate perlele, ai grija cum scrii. E simplu, sper ca ai inteles.
gila
04-18-2004, 09:54 PM
nu shi cine poate intselege ca FULL HOUSE e emisiunea ruseasca ANSHLAG...
P.S: singur nu shtii traducerea in romana... :P :P :P
redneck
04-18-2004, 10:03 PM
nu shi cine poate intselege ca FULL HOUSE e emisiunea ruseasca ANSHLAG...
P.S: singur nu shtii traducerea in romana... :P :P :P
1. Nu toata lumea pe acest forum priveste televiziunea ocupantilor.
2. Era suficient sa scrii de la bun inceput emisiunea "Anslag" ca sa te faci inteleasa.
vio
04-20-2004, 12:17 PM
DEX
AMBALAJ, ambalaje, s.n. Ambalare: material sau obiect in care se impacheteaza ceva.
Asa ca fara a face aberatsii cu o tendintsa de a sclipi eruditsie, in multumuri de sine, poti recunoaste ca nu e gresheala si cu atit mai mult rusism (caci asta ti-e tema), si mai poti sa recunoshti, lasind nasul mai jos ca sunt sinonime.
redneck
04-21-2004, 02:57 AM
DEX
AMBALAJ, ambalaje, s.n. Ambalare: material sau obiect in care se impacheteaza ceva.
Asa ca fara a face aberatsii cu o tendintsa de a sclipi eruditsie, in multumuri de sine, poti recunoaste ca nu e gresheala si cu atit mai mult rusism (caci asta ti-e tema), si mai poti sa recunoshti, lasind nasul mai jos ca sunt sinonime.
D-soara, daca te-as numi proasta, as insulta oamenii prosti. Repet in speranta ca vei intelege de data aceasta: in limba romana cuvantul "pachet" nu are sensul de "ambalaj", pe cand in llimba ocupantilor "pachet" mai inseamna si invelitoare/plic de hartie.
dune
04-21-2004, 04:23 PM
va rog sa va retineti :)
vio
04-21-2004, 07:42 PM
In asa caz, eu chiar de te-as numi nu prea cred ca ar ramyne cineva ofensat, caci devine vizibil faptul ca esti extremist si deplasat. Dar oricyt de sus nu te-ai considera tu, eu nu ma cobor la tine ca sa-ti folosesc tactica si limbajul tau perfec de munca.
Chiar si in Romania Mare lumea utilizeaza cuvintul de mai sus in sensul in care eu l-am folosit, dar tu esti mai corect ca toti corectsii.
Daca tot ai DEX, nu ti-ar incurca sa ai si un dictionar de sinonime.
Eu am verificat si mi-am intarit sigurantsa. Ia in vedere ca am o biblioteca de cu zeci de mii de titluri in spatele meu.
solara
04-22-2004, 12:44 AM
potsi sa scrii traducerea la cuvantul "Anshlag",pls
Nu cunosc traducerea in l.romana. In engleza s-ar traduce "full house", sau "sell out notice".
Adica vorbesti mai bine engleza decat romana... Si culmea tupeului, mai si dai lectii de romana cu un astfel de ton :crazy:
lia
04-27-2004, 10:15 PM
potsi sa scrii traducerea la cuvantul "Anshlag",pls
Nu cunosc traducerea in l.romana. In engleza s-ar traduce "full house", sau "sell out notice".
Adica vorbesti mai bine engleza decat romana... Si culmea tupeului, mai si dai lectii de romana cu un astfel de ton :crazy:
Solara nu shtie ca in Basarabia rusa e limba ocupantului, pe cand engleza e doar o limba straina.
In plus, Redneck e demult in SUA, shi, spre deosebire de ocupantzii Basarabiei, a invatzat shi chiar VORBESHTE limba tzarii in care traieshte. :ciupos: Faptul ca "da lectzii de romana" este la fel laudabil: pentru ca asha invatza shi el, shi nu-i lasa pe leneshii care nu vor sa aibe grija de curatzenia lumbii lor sa-shi bata joc de limba romana. Or, conform logicii tale, Solara, mankurtzii sunt de preferat celor care vor sa vorbeasca romaneshte corect. Aiu.rea :roll:
lia
04-27-2004, 10:19 PM
P.S. Altfel, Solara, shi tu spui "pachetul inghetzatei" in loc de "ambalajul inghetzatei"? :D
solara
04-27-2004, 11:39 PM
N-am vorbit despre ce-i rusa sau ce-i engleza in Basarabia, nu te face ca nu intelegi! Am facut doar o comparatie intre romana pe care o stie redneck si engleza pe care o stie!! Cu atat mai mult cu cat engleza e - dupa cum ziceai si tu - o limba straina.
Si inca ceva: nu faptul ca da lectii de romana e deranjant, ci tonul pe care o face (si cand e loc de dat lectii, iata-l incurcat... si ca sa dreaga busuiocul da lectii de...lb straine :crazy:). Iar eu n-am zis ca prefer mancurtii celor care vor sa vorbeasca romana, de unde ai scos asemenea idiotenie??
Am incercat sa nu dau un raspuns de Radio Erevan, da` la asa replica lioasa, ce sa fac? :hehei:
lia
04-28-2004, 01:06 AM
N-am vorbit despre ce-i rusa sau ce-i engleza in Basarabia, nu te face ca nu intelegi! Am facut doar o comparatie intre romana pe care o stie redneck si engleza pe care o stie!! Cu atat mai mult cu cat engleza e - dupa cum ziceai si tu - o limba straina.
Si inca ceva: nu faptul ca da lectii de romana e deranjant, ci tonul pe care o face (si cand e loc de dat lectii, iata-l incurcat... si ca sa dreaga busuiocul da lectii de...lb straine :crazy:). Iar eu n-am zis ca prefer mancurtii celor care vor sa vorbeasca romana, de unde ai scos asemenea idiotenie??
Am incercat sa nu dau un raspuns de Radio Erevan, da` la asa replica lioasa, ce sa fac? :hehei:
Solara, tonul tau e shi mai necivilizat, doar ca nu tu nu ai dreptate in acest caz. Limba engleza e o limba straina pentru Redneck, dar e limba noii lui Patrii, asha incat nu ai ce-i reprosha. Cred ca ai ce le reprosja celor care, fiind la ei acasa, nu-shi vorbesc frumos limba materna.
lia
04-28-2004, 01:14 AM
Asha dar, Solara, nu shtii sau nu vrei sa-i ajutzi pe basarabenii care nu shtiu daca ce e cu "pachetul" ala (de inghetzata)? :)
redneck
04-28-2004, 06:33 AM
Si ce ma rog comparatie ai facut, tinand cont de faptul ca nu stii cat de bine vorbesc engleza? Faptul ca mai folosesc din cand in cand expresii din engleza nu este definitoriu. Cat priveste gradul de cunoastere a limbii romane, am admis ca am avut parte de o educatie oarecum "defecta": scoala sovietica, limba moldobolovaneasca, mediul rusificat din Chisinau. Desi anii de facultate din Bucuresti au mai redus din rusificarea mea, deocamdata nu pot afirma si nu am afirmat niciodata ca vorbesc o romana perfecta. De exemplu, imi mai scapa calcurile rusesti si anume din acest motiv la inceputul discutiei am zis ca nu voi combate calcurile. Insa romana mea imi permite sa ridiculizez limbajul infestat cu rusisme si persoanele ce-l folosesc. Faptul ca sarcasmul si batjocura nu sunt observate de cei carora le sunt adresate e o alta mancare de peste. Denota gradul inalt de inteligenta a persoanelor vizate (atentie! sarcasm).
Si inca ceva: nu faptul ca da lectii de romana e deranjant, ci tonul pe care o face (si cand e loc de dat lectii, iata-l incurcat... si ca sa dreaga busuiocul da lectii de...lb straine ).
Am fost intrebat cum se traduce "anshlag" in limba romana. Am recunoscut ca nu stiu, iar printre sursele la care am acces nu exista un dictionar rus-roman. Am tradus acest cuvant in engleza, in speranta ca unii utilizatori sa cunoasca si traducerea sa in romana, in caz ca exista. Ai putea observa ca si in engleza se traduce ca expresie, nu ca un singur cuvant.
Iar eu n-am zis ca prefer mancurtii celor care vor sa vorbeasca romana, de unde ai scos asemenea idiotenie??Am incercat sa nu dau un raspuns de Radio Erevan, da` la asa replica lioasa, ce sa fac?
Ca sa dai un raspuns de Radio Erevan trebuie sa ai simtul umorului, ceea ce iti lipseste cu desavarsire. In schimb ai scuipat cu venin si ai dat dovada de un cinism dezgustator, caracterizant pentru o apologeta a experimentelor naziste.
solara
04-29-2004, 02:37 PM
Se traduce "cu casa inchisa" (se spune ca "spectacolul se joaca cu casa inchisa").
Redneck, esti plictisitor la culme cu mcdonald`s si apologia nazistilor :blah: Ti-as mai oferi pretexte de balacarit, pt ca uneori esti chiar distractiv asa isteric si rastalmacitor... Dar ma plictiseste de moarte vocabularul asemanator cu al lui Antonio - moldobolovaneasca, bastardostan... (da, da, stiu, n-aveti nici o legatura... :crazy:)
Lia, am inteles din prima ca ma lasi pe mine sa-l lamuresc pe Codrin ce inseamna "legionaroid" si ca-mi mai lasi si alti moldoveni... Treaba e ca nu m-ai intrebat niciodata daca vreau, nici nu m-ai rugat frumos, nici n-ai incercat sa ma convingi... Nici macar acum cand se pare ca e nevoie si de mine ca sa te creada lumea (o fi din cauza tonului tau??):crazy:... nasol moment.
Vio, desi logica ta e bun`cica (e adevarat ca "a ambala" = "a impacheta"), "ambalaj" nu se foloseste in aceleasi contexte ca "pachet", pt ca pachet inseamna obiectul impachetat + foaia de impachetat, pe cand ambalaj inseamna doar foaia de impachetat. Inca ceva: in mod normal, "pachetul" se refera si la obiectul de baza si la foaia in care e invelit ; exista situatii in care se refera numai la obiectul de baza, adica la continut (de ex., 'pachet de unt" poate insemna si numai untul, fara ambalaj; e similar cu 'lingura de ulei" cand inseamna numai uleiul continut in lingura).
Lia, astept lamurirea cu "legionaroidul"... Daca stii, bineinteles... Si daca nu te jenezi sa arati aici ce stii, nu pe vreun privat. Sau cum ziceai tu: "nu stii sau nu vrei?" Sau macar sa ne explici de ce tot te dai la fund cand vine vorba de asta.
lia
04-29-2004, 03:09 PM
Se traduce "cu casa inchisa" (se spune ca "spectacolul se joaca cu casa inchisa").
Redneck, esti plictisitor la culme cu mcdonald`s si apologia nazistilor :blah: Ti-as mai oferi pretexte de balacarit, pt ca uneori esti chiar distractiv asa isteric si rastalmacitor... Dar ma plictiseste de moarte vocabularul asemanator cu al lui Antonio - moldobolovaneasca, bastardostan... (da, da, stiu, n-aveti nici o legatura... :crazy:)
Lia, am inteles din prima ca ma lasi pe mine sa-l lamuresc pe Codrin ce inseamna "legionaroid" si ca-mi mai lasi si alti moldoveni... Treaba e ca nu m-ai intrebat niciodata daca vreau, nici nu m-ai rugat frumos, nici n-ai incercat sa ma convingi... Nici macar acum cand se pare ca e nevoie si de mine ca sa te creada lumea (o fi din cauza tonului tau??):crazy:... nasol moment.
Vio, desi logica ta e bun`cica (e adevarat ca "a ambala" = "a impacheta"), "ambalaj" nu se foloseste in aceleasi contexte ca "pachet", pt ca pachet inseamna obiectul impachetat + foaia de impachetat, pe cand ambalaj inseamna doar foaia de impachetat. Inca ceva: in mod normal, "pachetul" se refera si la obiectul de baza si la foaia in care e invelit ; exista situatii in care se refera numai la obiectul de baza, adica la continut (de ex., 'pachet de unt" poate insemna si numai untul, fara ambalaj; e similar cu 'lingura de ulei" cand inseamna numai uleiul continut in lingura).
Lia, astept lamurirea cu "legionaroidul"... Daca stii, bineinteles... Si daca nu te jenezi sa arati aici ce stii, nu pe vreun privat. Sau cum ziceai tu: "nu stii sau nu vrei?" Sau macar sa ne explici de ce tot te dai la fund cand vine vorba de asta.
Solara, n-am raspuns la intrebarea lui Codrin din simplul motiv ca era pusa cu foarte multa obraznicie, implicand ca ash fi folosit acest cuvant (ceea ce nu e adevarat). Legionaroid se raporteaza la legionar precum fascistoid la fascist (de fascistoid sper ca ai azti auzit ambii, shi tu shi Codrin (Lara), nu?) :ciupos:
Daca ma rugatzi frumos, fara a insinua ca ash fi folosit un cuvant pe care nu-l cunosc, va pot explica shi mai in detalii. Pot chiar sa va fac o schema ca sa intzelegetzi mai bine. Problema ca nu shtiu de ce s-a luat Codrin, iar dupa el shi tu, de mine. Ia cauta sa vezi daca am folosit pe undeva cuvantul "legionaroid". :D
Cat priveshte explicatzia ta, multzumesc, desigur intzi sunt recunoscatoare pt ca ai contribuit shi tu cu ceva la derusificare! Dar nu aveam nevoie de tine, dupa cum pretinzi, ci itzi cerusem sa aratzi, in fapte, ca nu eshti o partizana a rusificarii limbii romane, care sare la oricine foloseshte anglicisme, tolerandu-i pe cei care se incapatzaneaza, atunci cand li se indica asupra calcurilor ruseshti din limbajul lor.
Codrin
04-29-2004, 03:19 PM
Multumesc frumos Liutza { Iris , Cezara } :D - chiar va trebui sa ne desfasuram arborele genealogic de fiecare data cand ne intylnim de-acum ? .... Da stiu scopul tau era unul nobil de a exista mai multzi antimoldovenesti cand cu tripla alianta pe cand al meu { daca a fost :wink: } - era doar de a ma uita sub fustitze .
Puiu , da eu l-am interpelat pe FA cu legionaroidul . O sa avem parte de dezvaluiri si surprize si din partea asta , sa inteleg ? :crazy:
lia
04-29-2004, 03:29 PM
Multumesc frumos Liutza { Iris , Cezara } :D - chiar va trebui sa ne desfasuram arborele genealogic de fiecare data cand ne intylnim de-acum ? .... Da stiu scopul tau era unul nobil de a exista mai multzi antimoldovenesti cand cu tripla alianta pe cand al meu { daca a fost :wink: } - era doar de a ma uita sub fustitze .
Puiu , da eu l-am interpelat pe FA cu legionaroidul . O sa avem parte de dezvaluiri si surprize si din partea asta , sa inteleg ? :crazy:
Codrinele, falsul de care ai facut uz e absolut evident, ca shi paranoia ta, de care tzi-am mai vorbit. Intzelege ce vrei, Lara draga. Mi-e absolut indiferent ce crezi tu.
Codrin
04-29-2004, 03:31 PM
Nu era evident pana sa se demaste singura .
Tu imi pare ca o iubeai . :wink:
Am impresia ca fetitza aia avea un suflet mare .
Pacat ca o crapat . :D
lia
04-29-2004, 03:38 PM
Nu era evident pana sa se demaste singura .
Tu imi pare ca o iubeai . :wink:
Am impresia ca fetitza aia avea un suflet mare .
Pacat ca o crapat . :D
Da, ca sarea in ochi. :roll: Era evident shi pana...
solara
04-30-2004, 12:04 AM
Solara, n-am raspuns la intrebarea lui Codrin din simplul motiv ca era pusa cu foarte multa obraznicie, implicand ca ash fi folosit acest cuvant (ceea ce nu e adevarat). Legionaroid se raporteaza la legionar precum fascistoid la fascist (de fascistoid sper ca ai azti auzit ambii, shi tu shi Codrin (Lara), nu?) :ciupos:
Daca ma rugatzi frumos, fara a insinua ca ash fi folosit un cuvant pe care nu-l cunosc, va pot explica shi mai in detalii. Pot chiar sa va fac o schema ca sa intzelegetzi mai bine. Problema ca nu shtiu de ce s-a luat Codrin, iar dupa el shi tu, de mine. Ia cauta sa vezi daca am folosit pe undeva cuvantul "legionaroid". :D
Cat priveshte explicatzia ta, multzumesc, desigur intzi sunt recunoscatoare pt ca ai contribuit shi tu cu ceva la derusificare! Dar nu aveam nevoie de tine, dupa cum pretinzi, ci itzi cerusem sa aratzi, in fapte, ca nu eshti o partizana a rusificarii limbii romane, care sare la oricine foloseshte anglicisme, tolerandu-i pe cei care se incapatzaneaza, atunci cand li se indica asupra calcurilor ruseshti din limbajul lor.
Intrebarea lui Codrin n-a fost pusa cu obraznicie si nici n-a fost vreo insinuare ca ai fi folosit cuvantul... V-a intrebat si pe tine si pe redneck pt ca de obicei faceti o "echipa' si cand nu apuca/uita unul sa raspunda, o face celalalt; si cand se ia cineva de unul dintre voi, hop si celalalt sa scrie.
Eu n-aveam de ce sa arat in fapte ca nu sunt o partizana a rusificarii... Toata galagia si toata gargara asta imi fac scarba, pt ca iata, conform mesajului tau, trebuia sa demonstrez ceva... Nu trebuie sa demonstrez nimic, pt ca n-am zis nicaieri c-as fi o partizana a rusificarii, nici n-am lasat sa se inteleaga (pt un om normal, nu pt d-astia care vad peste tot rasisti si nazisti si mancurti). Nu mi-au placut anglicismele lui redneck pt ca el intotdeauna face pe desteptul si "desteptii" astia fuduli ma acresc. Si daca ii "tolerez" (odios cuvant!) pe cei care vorbesc mai prost romana (cu cateva exceptii ;)), nu inseamna ca nu-i corectez atunci cand mi se pare important, dar asta deja nu mai e treaba ta. Si dintre "mancurtii" si "rusificatii" de pe forum, nici unul n-a fost macar pe jumate de arogant si enervant ca redneck.
Mi-am dat seama ca "legionaroid" se raporteaza la "legionar", nu-s chiar atat de retardata pe cat crezi... Dar poate nu inteleg nuanta (de fapt o inteleg prea bine, dar vreau sa vad ce inseamna pt tine...sau ma rog, pt voi). Eu am dat o explicatie care nu ma privea direct (ambalaj/pachet), pt tine e atat de greu sa faci acelasi lucru cu "legionar"? Cine stie, poate mai invata si ignorantii astia (io, "Lara") un cuvant nou... Dar nu te-astepta sa te rog frumos; eu n-am fost rugata, am fost doar ironic intrebata daca "nu stiu sau nu vreau" si apoi mi s-a si zis ca mi s-ar fi cerut sa demonstrez nu stiu ce... Asa ca draga lia, data viitoare poate o sa ai mai multa grija inainte de a-mi reprosa tonul necivilizat... Si necioplita asta de bucuresteanca nu vrea in ruptul capului sa te roage frumos sa-i explici ce-i cu "legionoraidul" asta; te-ntreaba doar: nu vrei sau nu stii? :hehei:
PS: redneck, te faci ca ploua...De ce unora le explici (cu mitocania aferenta - vezi mesajele pt vio), iar pe altii ii trimiti sa mai invete romana?
PPS: lia, io de "legionaroid" si "fascistoid" n-am auzit decat la voi... Da` daca vrei sa fac vreo comparatie, iata am auzit de "furuncul antracoid"... De fapt, de la asta mi-a venit iluminarea :crazy:
lia
04-30-2004, 09:07 PM
[quote]Intrebarea lui Codrin n-a fost pusa cu obraznicie si nici n-a fost vreo insinuare ca ai fi folosit cuvantul... V-a intrebat si pe tine si pe redneck pt ca de obicei faceti o "echipa' si cand nu apuca/uita unul sa raspunda, o face celalalt; si cand se ia cineva de unul dintre voi, hop si celalalt sa scrie.
Ba da. Shi iata dovada ca nu ai citit mesajele respective: ele nu erau adresate lui Redeck, ci lui Filip Antonio shi mie. Shi repet, eu n-am folosit cuvantul "legionaroid" nici o data. :ciupos:
Eu n-aveam de ce sa arat in fapte ca nu sunt o partizana a rusificarii...
Ba da. Pana acum ai luat doar partea acelor formushti care rusifica limba romana. Daca tu crezi ca potzi sa ma consideri ca fiind dintr-o " echipa" cu Redneck, pentru ca suntem foarte adesea de aceashi parere, de ce nu te-ash considera eu ca facadn parte din "echipa modlovenishtilor primitivi", daca tu eshti mereu de partea lor? :D
Toata galagia si toata gargara asta imi fac scarba, pt ca iata, conform mesajului tau, trebuia sa demonstrez ceva... Nu trebuie sa demonstrez nimic, pt ca n-am zis nicaieri c-as fi o partizana a rusificarii, nici n-am lasat sa se inteleaga (pt un om normal, nu pt d-astia care vad peste tot rasisti si nazisti si mancurti). Nu mi-au placut anglicismele lui redneck pt ca el intotdeauna face pe desteptul si "desteptii" astia fuduli ma acresc. Si daca ii "tolerez" (odios cuvant!) pe cei care vorbesc mai prost romana (cu cateva exceptii ), nu inseamna ca nu-i corectez atunci cand mi se pare important, dar asta deja nu mai e treaba ta. Si dintre "mancurtii" si "rusificatii" de pe forum, nici unul n-a fost macar pe jumate de arogant si enervant ca redneck.
:wtf:
Mi-am dat seama ca "legionaroid" se raporteaza la "legionar", nu-s chiar atat de retardata pe cat crezi... Dar poate nu inteleg nuanta (de fapt o inteleg prea bine, dar vreau sa vad ce inseamna pt tine...sau ma rog, pt voi). Eu am dat o explicatie care nu ma privea direct (ambalaj/pachet), pt tine e atat de greu sa faci acelasi lucru cu "legionar"? Cine stie, poate mai invata si ignorantii astia (io, "Lara") un cuvant nou... Dar nu te-astepta sa te rog frumos; eu n-am fost rugata, am fost doar ironic intrebata daca "nu stiu sau nu vreau" si apoi mi s-a si zis ca mi s-ar fi cerut sa demonstrez nu stiu ce... Asa ca draga lia, data viitoare poate o sa ai mai multa grija inainte de a-mi reprosa tonul necivilizat... Si necioplita asta de bucuresteanca nu vrea in ruptul capului sa te roage frumos sa-i explici ce-i cu "legionoraidul" asta; te-ntreaba doar: nu vrei sau nu stii?
Exact cum zici chiar tu: ton necivilizat shi cam... necioplit. :(
PPS: lia, io de "legionaroid" si "fascistoid" n-am auzit decat la voi... Da` daca vrei sa fac vreo comparatie, iata am auzit de "furuncul antracoid"... De fapt, de la asta mi-a venit iluminarea
Serios? :wtf: poate ca nu pre' citeshti in ultimul timp? :-?
Uite un citat in care tocmai doi autori, foarte apreciatzi de altfel, folosesc acest cuvant:
As aminti aici excelentele capitole consacrate prea putin studiatei relatii intre gandirea lui Marx si aceea a lui Nietzsche (Marx si Nietzsche au fost excesivi nu doar in numeroase enunturi, dar si intr-o parte esentiala a viziunii lor despre lume, p. 238, ceea ce avea sa duca la atatea manipulari partizane a ideilor vinovatilor fara vina), mitului omului nou prezent deopotriva in doctrinele stangii si dreptei revolutionare, ca si eseul menit sa apere memoria lui Tudor Vianu. Nu mai putin importanta imi pare examinarea socialismului legionaroid al lui Nicolae Ceausescu.
Scrie Ion Ianosi: Cum altfel decat legionaroid sa numesc autohtonismul inveterat, nationalismul exacerbat, slavirea virtutilor presupus dacice ori proprii vitejiei voievodale, autocontemplarea incantata a «eroului intre eroi», atasat neamului in acceptie de rasa si increzator in temeiurile strabune, ca pamantul, glia, sangele? (p. 197).
Shi... te las sa mai cautzi shi tu, ca eshti fetitza deshteapta (shi, apropo, daca dai cautare pentru "fascistoid", obtzii shi mai multe raspunsuri). :roll:
Melania
05-01-2004, 01:32 PM
....fara sa supar pe cineva....dar parerea mea e ca ati stricat bunatatea de tema deskisa de redneck!!!!
lia
05-01-2004, 03:38 PM
Pe mine nu ma superi, Mel, pentru ca nu eu am inceput aceasta discutzie :roll: shi sunt de acord cu tine, ca ideea lui Redneck e foarte buna. :ciupos:
lelaina
05-04-2004, 03:23 PM
"Tî şto, el, blin, ştii şi-i diştept!"
(Gh. Panait "Vocea Poporului" - al carui articol mi-a amintit tema asta :lol:)
solara
05-05-2004, 12:42 AM
Nu inteleg ce are pronuntia cu rusismele :o . Si ce te ataca asa tare pronuntia, redneck? Oareshcari complexe de inferioritate? :hehei:
redneck
05-05-2004, 06:39 AM
Admiratoarea experimentelor naziste si simpatizanta anarhistilor iarasi scuipa cu venin. Spune-mi te rog cand si unde am atacat eu pronuntia?
Observ ca ai evoluat: ai fost o apologeta a mancurtilor pe forum, iar acum aperi limbajul rusificat al brutarului analfabet. Bravo. Sa stii ca nu ma mira, Bastardostanul e doar numit "Cuba Europei" :ciupos: Iti place dictatorul Castro, nu-i asa?
solara
05-05-2004, 06:24 PM
:lol: Mda, intr-adevar am evoluat in ochii tai (sau ai inceput cu binisorul ca sa nu lesin pana la sfarsitul mesajului?): acum sunt doar simpatizanta a anarhistilor, nu mai sparg geamuri la Mac :crazy:
N-am fost o aparatoare a mancurtilor de niciunde, asta-i scorneala voastra (a ta si a liei); daca m-a deranjat tonul tau, nu inseamna ca am aparat ideile celor de care te luai. Da` cum crezi ca cine nu-i cu tine e impotriva ta, mai mult ca sigur ca-mi pierd vremea de pomana scriind explicatii.
“Cam târzâu sî fași lucru ista. Multi lucruri s-o strâcat, s-o cvalificat în alt fel. Iaca 45, noi așteptăm încă 35 ambulanțî, iar pânî la sfârșâtul anulu’ încă 50, mai ales pentru sate, de șelea care trec pis’tot locul. Eu vă rog (medicilor – n.r.) să vă atârnați ominește către oameni, cî și esti mai scump decât sănătatea omului?”
Unde-i rusismul, hai? Io nu-s mama saracilor, nu iau apararea nimanui, nici a forumistilor, nici a lui Voronin, a lui "Fidelissimo" sau mai stiu io a cui. N-am gasit nici un rusism in mesajul asta, doar pronuntia sarea in ochi si asta pt ca te-ai obosit sa scrii cu diacritice.
Cand tu te-oi lasa de jignit in stanga si-n dreapta, atunci sa-mi spui in fiecare mesaj ca scuip cu venin. Din fericire, am depasit etapa in care mesajele tale ma scoteau din minti; acum mai scriu doar ca sa te vad cum faci spume la gura. Asta e si explicatia cu avatarul meu. Nu te duce mintea sa faci diferenta intre Cuba si Castro, intre o tara si un regim? (sau, vorba liei, "nu stii sau nu vrei" :hehei:) Avatarul e cu Cuba, nu cu Castro sau Che Guevara :crazy:. Cuba e doar o tara, nu un regim! O tara in care se bea rom bun si in care colcaie mulatri aratosi pe strazi. Iac-asa.
lia
05-05-2004, 07:14 PM
Ori voronin, ori forumistii de pe moldova.net: acelasi limbaj infect. Din discursul militianului agramat:
Cam târzâu sî fași lucru ista. Multi lucruri s-o strâcat, s-o cvalificat în alt fel. Iaca 45, noi așteptăm încă 35 ambulanțî, iar pânî la sfârșâtul anulu încă 50, mai ales pentru sate, de șelea care trec pistot locul. Eu vă rog (medicilor n.r.) să vă atârnați ominește către oameni, cî și esti mai scump decât sănătatea omului?
Mândrie de comunist
autor: Tudor Drăguș
http://www.jurnal.md/articol.php?id=1597&cat=&editie=277
"Cvalificat" - e rusism, Solara. In romana e fara "v".
"Sa va atarnatz omeneshte" (in loc de "sa avetzi o atitudine...") - e rusism (de la "po-chelovechesky otnestisi"). Vedea-l-ash "atarnat (daca ai un dictzionar de sinonime, s-ar putea sa-tzi dai seama shi ce sens se potiveshte mai bine aici :wink: ) omeneshte" pe Varonin - "catre oameni" (sau in oricare alta pozitzie :tu_mori: )! :roll: :D
redneck
05-06-2004, 01:23 AM
Ori voronin, ori forumistii de pe moldova.net: acelasi limbaj infect. Din discursul militianului agramat:
�Cam târzâu sî fași lucru ista. Multi lucruri s-o strâcat, s-o cvalificat în alt fel. Iaca 45, noi așteptăm încă 35 ambulanțî, iar pânî la sfârșâtul anulu� încă 50, mai ales pentru sate, de șelea care trec pis�tot locul. Eu vă rog (medicilor � n.r.) să vă atârnați ominește către oameni, cî și esti mai scump decât sănătatea omului?�
Mândrie de comunist
�autor: Tudor Drăguș
http://www.jurnal.md/articol.php?id=1597&cat=&editie=277
"Cvalificat" - e rusism, Solara. In romana e fara "v".
"Sa va atarnatz omeneshte" (in loc de "sa avetzi o atitudine...") - e rusism (de la "po-chelovechesky otnestisi"). Vedea-l-ash "atarnat (daca ai un dictzionar de sinonime, s-ar putea sa-tzi dai seama shi ce sens se potiveshte mai bine aici :wink: ) omeneshte" pe Varonin - "catre oameni" (sau in oricare alta pozitzie :tu_mori: )! :roll: :D
Lia, multumesc pentru explicatiile aduse Solarei. Ma indoiesc ca duduia nu a remarcat de la bun inceput rusismele din discursul lui Voronin. Presupun ca vrea sa fie bagata in seama ... poor child.
redneck
05-06-2004, 02:34 AM
In ceea ce priveste diacriticele, am indicat sursa de unde am preluat perlele "jeneralului". Dupa cum am spus, citatul este o mostra de limbaj rusificat si incoerent, limbaj caracteristic multor utilizatori de pe acest forum. Este o dovada concludenta a faptului ca rusificarea continua sa faca ravagii in Basarabia, in special in randurile tinerilor care cica invata/au invatat in licee si facultati romanesti.
solara
05-06-2004, 01:28 PM
Lia, merci pt explicatii.
redneck, poti sa te indoiesti pana n-oi mai putea; n-am remarcat rusismele pt ca nu stiu rusa si singurul cuvant la care am avut dubii ("cvalificat") e cat se poate de latin la origine. Si toate celelalte cuvinte mi s-au parut romanesti, chiar daca folosirea unora era ceva cam dubioasa.
Lia, cand va zic ca faceti o "echipa" impreuna, nu ma refer la opiniile pe care le impartasiti, ci ca raspundeti uneori unul in locul altuia si va completati, ceea ce nu se intampla cu mine si alti forumisti; asa ca nu-mi mai cere sa-ti demontez presupunerile bolnave.
lia
05-06-2004, 04:50 PM
[quote]Lia, merci pt explicatii.
Pentru putzin. :)
redneck, poti sa te indoiesti pana n-oi mai putea; n-am remarcat rusismele pt ca nu stiu rusa si singurul cuvant la care am avut dubii ("cvalificat") e cat se poate de latin la origine. Si toate celelalte cuvinte mi s-au parut romanesti, chiar daca folosirea unora era ceva cam dubioasa.
"Cvalificat", in limba rusa, este intr-adevar un imprumut latin. Doar ca e adaptat specificului limbii ruse, fenomen intalnit in multe limbi de altfel. Moldovenii (basarabeni), cand il REimprumuta, uita sa-l shi REadapteze, asha incat el sa sune corect romaneshte... Din cauza ca nu le pasa de frumusetzea limbii lor ( adica, vorba lui Tarlev, "sa avem ce pune pe limba..." ) - sentiment caracteristic mankurtismului - care, la randul sau, e un fenomen specific zonei... :( ). De aici "atentzia" mea deosebita pentru acest subiect. Nu cunosc pe nimeni personal pe acest forum, deci nu am nici un alt "interes" decat cel al unui vorbitor de limba romana, putzin mai conshtient decat altzii, probabil...
Lia, cand va zic ca faceti o "echipa" impreuna, nu ma refer la opiniile pe care le impartasiti, ci ca raspundeti uneori unul in locul altuia si va completati, ceea ce nu se intampla cu mine si alti forumisti; asa ca nu-mi mai cere sa-ti demontez presupunerile bolnave.
Nu raspund in locul nimanui (mai ales ca nici nu am prea mult timp pentru forum acum). Dau replica numai atunci cand simt ca am ce spune. Ce ma mira insa e ca tu nu observi ca shi tu intervii acolo unde se ashteapta raspunsuri de la altzii, shi nu neaparat de la tine (ca in cazul cu rusismele lui Voronin, de exemplu. :D ). Deci, urmand logica ta, e musai! sa te "acuz" shi eu ca faci echipa cu... moldovenishtii primitivi. :wtf: Acuma, nu e cazul sa te superi pentru "cvalificarea" asta :wink: : daca fenomenul ia amploarea pe care shi-o doreshte conducerea RM shi shefii ei de la Kremlin, shi daca limba romana din Basarabia ramane izolata de restul spatziului de circulatzie a limbii romane, peste cateva secole, cine shtie, s-ar putea sa ajungem sa constatam ca nu mai e nimic de facut shi ca "moldovenishtii" de azi au fost nu nishte plagiatori, semidoctzi shi complexatzi, ci nishte vizionari, care au intuit inevitabilitatea disparitziei limbii romane din regiune...
NaE
05-06-2004, 05:06 PM
Yo! Ten de fermier, sa inteleg ca sint onorat prin apsenta din liste? :lol:
ciofu
05-07-2004, 02:22 AM
redneck, lista neagra? :hehei: mai zi lista la pedeapsa cu moartea
redneck
05-07-2004, 03:19 AM
redneck, lista neagra? :hehei: mai zi lista la pedeapsa cu moartea
Ai dreptate, denumirea nu este cea mai potrivita, dar daca numeam lista altfel, era sa insult "inteligenta" celorlalti "premianti". Nu mi-ai raspuns la intrebare.
ciofu
05-07-2004, 12:15 PM
Redneck nu mi se par cool, eu in general nu vad nici un limbaj cool, intelegi? Intr-un mediu unde tre sa vb frumos, vb frumos, pe forum unde vorbesc liber, vorbesc liber....
lia
05-07-2004, 12:41 PM
Redneck nu mi se par cool, eu in general nu vad nici un limbaj cool, intelegi? Intr-un mediu unde tre sa vb frumos, vb frumos, pe forum unde vorbesc liber, vorbesc liber....
Adica "frumos" shi "liber" sunt antonime, in intzelegerea ta? :wtf:
ciofu
05-07-2004, 12:43 PM
Tu le vezi ca antonime? Eu inca nu :lol:
lia
05-07-2004, 12:49 PM
Tu le vezi ca antonime? Eu inca nu :lol:
Pai citeshte-tzi propriul mesaj! :D Pentru tine, "a vorbi liber" il exlcude pe "a vorbi frumos". Partea proasta e ca tocmai asta e BUBA mankurtzilor: ei nu pot vorbi frumos SHI atunci cand "vorbesc liber" - atunci trebuie neaparat sa bage vreo doua rusisme, altfel... probabil ca nu mai au senzatzia ca au vorbit liber! :ciupos:
ciofu
05-07-2004, 01:07 PM
Lia, tu poti sa deduci ce vrei din vorbele mele, am avut in vedere ca cand trebuie de vorbit frumos vb frumos, si cand e totu liber, vorbesc liber cum vreau eu....
asta e BUBA mankurtzilor
Pe mine ma irita faptu ca voi nici nu stiti oamenii in realitate si deja incepeti cu tot felu de asocieri in adresa lor....Tu ce nu vezi ca aici lumea se relaxeaza, da nu isi arata cat e de desteapta ca voi
lizofoafa
05-07-2004, 01:25 PM
Da' n-ai vrea sa transformi limbajul "liber" intr-unul frumos? Nu de alta, dar am fost la Chisinau de Pashti si se uita lumea la mine foarte urat, pentru ca vorbeam asa cum ma obishnuisem, romaneste, curat. :wtf:
Ash putea sa scriu istorii intregi cu vanzatoarele, cu controlorul de tren, cu oameni cu care am intrat in contact si ma priveau de parca au vazut un OZN, pentru ca nu puteam, nu shtiam si nu voiam sa spun nishte rusisme sa-i unga la inima... :x
ciofu
05-07-2004, 01:32 PM
Lizofoafa eu am un principiu: in dependenta de mediul in care ma aflu, corespunde si limbaju meu. Daca sunt in Romania, vorbesc frumos romana, daca sunt in Moldova n-am sa vb niciodata pur romaneste, pentru ca asta nu e normal. Amus se incep tot felu de atacuri in adresa mea, dar dupa ce am vazut asa un proces similar in Austria si Germania, unde capitalistii isi permit asta, asa pot sa-mi permit si eu.
Deci concluzia principiului: tre sa vorbesti cat mai aproape de lumea care te inconjoara....
ciofu
05-07-2004, 01:45 PM
Aici nare absolut nimic dea face cu blandetea si supunerea, in orice caz la mine nu....tre sa stii sa fii cat mai aproape de oamenii care te inconjoara
lizofoafa, eu te inteleg perfect, dar daca as vorbi eu pur romaneste in Moldova, eu as avea doar de pierdut intelegi....tre sa fii si egoista in cazu dat....
lizofoafa
05-07-2004, 01:54 PM
gandire de 2 lei si 30 de bani!
Chiar de cand locuiam si invatzam in Moldova familia mea a vut grija sa vb frumos. Am luat note bune, am fost apreciata de totzi, chiar si de profa de limba rusa.
Ma cunoashte toata lumea din orasul ala si unii chiar sa straduiau sa vb frumos cand intrau in contact cu mine. Nu spun, existau oameni care erau curiosi sa stie din ce luna am picat de vb in felul asta, dar odata ce le explicam ca asa eram eu obishnuita, nu ma mai priveau ca pe un OZN.
Am avut mai multe prietene rusoaice care m-au rugat sa le corectez si sa le invatz sa vorbeasca frumos. CHESTIILE ASTEA SUNT FAPTE REALE; NU SPUN POVESTI DE ADORMIT COPIII.
Asadar incearca sa-tzi schimbi mentalitatea asta egoista si prosteasca, asta binentzeles, numai daca nu tzii cu tot dinadinsul ca procesul de rusificare sa decurga linishtit si netulburat de nimeni.
lia
05-07-2004, 02:02 PM
Lizofoafa eu am un principiu: in dependenta de mediul in care ma aflu, corespunde si limbaju meu. Daca sunt in Romania, vorbesc frumos romana, daca sunt in Moldova n-am sa vb niciodata pur romaneste, pentru ca asta nu e normal. Amus se incep tot felu de atacuri in adresa mea, dar dupa ce am vazut asa un proces similar in Austria si Germania, unde capitalistii isi permit asta, asa pot sa-mi permit si eu.
Deci concluzia principiului: tre sa vorbesti cat mai aproape de lumea care te inconjoara....
Da? De ce? Pentru ca rushii au trasat granitza limbii romane pe Prut? Shi noi, ca nishte "oameni blanzi shi supushi" dupa cum suntem, nu avem voie sa "reconsideram" aceasta granitza, trasata de rushi? :roll: Dar "granitza limbii ruse" pe unde o fi trecand oare? :ciupos:
Vezi, Ciofu, te-ai suparat ca am zis care e "buba mancurtzilor". Nu am zis ca tu eshti mankurt, doar tzi-am atras atentzia ca judeci ca unul dintre ei. Nu e DELOC acelashi lucru! De ce te simtzi cu musca pe caciula? :D
Faptul ca shi Liz tzi-a replicat asha cum tzi-a replicat ar trebui sa te puna pe ganduri, nu sa te faca sa cautzi alte argumente, tot moldovenist-primitive, de altfel. (De ce zic moldovenist-primitive? Pentru ca limba romana e UNA shi aceeashi - si in Romania, shi in RM, shi numai moldovenishtii alde stati considera ca nu e asha). Sau in Romania vorbeshti corect, pentru ca fiind in Romania te respectzi mai mult? Iar in RM nu ai nevoie de asha ceva, pentru ca aici lumea e mai proasta, shi deci potzi vorbi shi "mai putzin frumos"? :crazy:
Nu mai vorbesc de "argumentul" a la vasile stati (si luat in bratze moldovenishtii de pe forum) ca "limba se schimba" - shi, deci???, trebuie neglijata norma literara... Oricate justficari ai invoca, limbajul rusificat, pe care l-a surprins cu foarte multa ingeniozitate Redneck, e unul dintre semnele mankurtismului. Nu e cazul sa te imbufnezi, ci sa cautzi sa evitzi acest limbaj ridicol.
P.S. Unii dintre forumshti au reactzionat foarte frumos, daca ai citit, chiar daca au fost vizatzi shi ei. Reactzia lor mi se pare mult mai plina de demnitate (decat cea a "moldovenismului" ranit in mandria sa "provincial-natzionala"), pentru ca arata ca au simtzul umorului shi, in ultima instantza, potentzialul intelectual necesar pentru a depashi acest HANDICAP: urmarile rusificarii fortzate.
ciofu
05-07-2004, 02:02 PM
Lizofoafa gandirea mea deja nu corespunde leilor si banilor :lol:
Tre sa fii flexibil, sa stii in ce situatii si in ce circumstante cum sa vorbesti...gandirea ta extremista tine-o pentru tine :hehei:
ciofu
05-07-2004, 02:06 PM
pentru Lia: eu respect parerea fiecaruia, dar nu e normal cand omu incearca sati bage interesele sale in mintea altuia....
Principiul meu intotdeauna a avut doar de castigat. Importa ca pot sa vb respectiv locului....deja cum vb decid eu
lia
05-07-2004, 02:09 PM
pentru Lia: eu respect parerea fiecaruia, dar nu e normal cand omu incearca sati bage interesele sale in mintea altuia....
Principiul meu intotdeauna a avut doar de castigat. Importa ca pot sa vb respectiv locului....deja cum vb decid eu
Sigur ca decizi tu! Dar e dreptul meu sa spun ce cred despre decizia ta - asta e democratzia! Shi in plus, limba pe care o vorbeshti tu NU E NUMAI A TA. E shi a mea. Shi eu am TOT dreptul sa o apar de tine, daca vad ca itzi batzi joc de ea... :wink:
Lizofoafa gandirea mea deja nu corespunde leilor si banilor :lol:
Tre sa fii flexibil, sa stii in ce situatii si in ce circumstante cum sa vorbesti...gandirea ta extremista tine-o pentru tine :hehei:
Itzi faci iluzii: potzi sta departe de RM, shi sa fii un fel de stati, dar unul care scrie pe forum, nu in Moldova Suverana (avem destui de aceshtia). Aici eshti ceea ce scrii. :ciupos:
ciofu
05-07-2004, 02:15 PM
Lia vezi poate esti tu aceea care iti face iluzii.... relax baby nu te da in aere, cand nici nu stii oamenii :P
lizofoafa
05-07-2004, 02:18 PM
Tre sa fii flexibil
exista anumite tehnici de comunicare adaptate anumitor situatzii, dar a-tzi schingiui limba este tipic gandirii servile, mioritice, a moldoveanului sarac, umilit, binevoitor si manipulabil. Nu ma mai obosec sa te conving, vad ca nu vrei sa pricepi sau poate chiar esti mancurt....
lia
05-07-2004, 02:20 PM
Lia vezi poate esti tu aceea care iti face iluzii.... relax baby nu te da in aere, cand nici nu stii oamenii :P
Da? Parca il aud pe Voronin, care vede peste tot extremishti - pe el il intzeleg: asha l-o invatzat la shcoala de partid....
Ce anume e "extremist" in "gandirea mea"? Ada macar UN EXEMPLU de extremism in mesajele mele! (Sa vedem daca shti macar sensul cuvantului "extremism"!). Daca insa nu potzi proba cu citate din mesajele mele, te voi ruga sa-tzi ceri scuze pentru acuzatzia de extremism.
ciofu
05-07-2004, 02:23 PM
Draga romanca neumilita, in toata lumea e normal ca in fiecare zona a unei tari sa se dezvolte niste dialecte sau niste graiuri locale. In Austria sau in Germania, tari capitaliste fara mentalitate umilita, exista exact acelasi proces ca la noi de exemplu. In Austria in mass media publica se vorbeste dupa modul de vorbire local. Daca in Austria vorbesti germana literara esti luat in ras, ca si in Chisinau de exemplu. Hai te rog nu ma mai include in mentalitate mioritica umilita, domnisoara/doamna neumilita.
ciofu
05-07-2004, 02:25 PM
pentru Lia: anume gandirea ta, ca numai romaneste literar tre de vorbit, asta arata extremismul tau. Uite intai la alte popoare, uite cum acolo are loc procesul asta care are loc in Moldova, mai vezi cum gandeste alta lume desteapta, nu numai tu, si dupa asta fati niste concluzii ale tale.
lizofoafa
05-07-2004, 02:26 PM
:lol: Lia, tu pari extremista in ochii altora pentru ca nu te supui "valului", esti o exceptzie care gandeshte cu propria substantza cenushie. El are senzatzia ca "atipic" este similar cu "extremist"...
lia
05-07-2004, 02:26 PM
Draga romanca neumilita, in toata lumea e normal ca in fiecare zona a unei tari sa se dezvolte niste dialecte sau niste graiuri locale. In Austria sau in Germania, tari capitaliste fara mentalitate umilita, exista exact acelasi proces ca la noi de exemplu. In Austria in mass media publica se vorbeste dupa modul de vorbire local. Daca in Austria vorbesti germana literara esti luat in ras, ca si in Chisinau de exemplu. Hai te rog nu ma mai include in mentalitate mioritica umilita, domnisoara/doamna neumilita.
Prostii. Tu crezi ca numai tu calatorshti? Ma faci sa rad, draga. Da la ce shcoala nu tzi s-a explicat pentru ce e limba literara shi ce functzii are? Shi de cand rusismele sunt "modul de vorbire local" in RM shi nu urme ale rusificarii FORTZATE? De cand l-ai citi pe stati, cumva?
Te rog sa fii bun shi sa-mi aduci exemple de "gandire extremista" in mesajele mele. Altfel voi fi nevoita sa te reclam administratorilor pentru insulta.
ciofu
05-07-2004, 02:35 PM
Lia, spre deosebire de tine nu cred lucruri care nu le stiu: nam zis ca nai calatorit, ca idee nam ce ai facut.... Tre doar sa te uiti la lume....
Uite la romanii care traiesc de exemplu in Craiova sau mai aproape de hotarul cu Serbia, ei folosesc o gramada de cuvinte sirbe....sau multe exemple din astea pot sati dau.
lizofoafa
05-07-2004, 02:36 PM
Sa compari Moldova cu Austria- tzara independenta cu o situatzie politica, cat de cat stabila, fara influientze pregnante precum cea a Rusiei...e o MARE imprudentza din partea ta... daca nu chiar prostie...
In contextul politic al RM este o dovada de solidaritate sa te opui rusificarii...
lia
05-07-2004, 02:36 PM
ciofu wrote:
pentru Lia: anume gandirea ta, ca numai romaneste literar tre de vorbit, asta arata extremismul tau. Uite intai la alte popoare, uite cum acolo are loc procesul asta care are loc in Moldova, mai vezi cum gandeste alta lume desteapta, nu numai tu, si dupa asta fati niste concluzii ale tale.
Acum e clar ca habar nu ai ce inseamna extremism (chiar nu ai nici un dictzionar? Vezi ca este un link tot aici, pe Ciuleandra... ). Ciofu, nici un popor nu-shi neglijeaza limba asha cum o fac mankurtzii noshtri - shi potzi fi sigur ca am calatorit mai mult decat tine.
Te rog sa-tzi ceri scuze pentru acuzatziile de extremism, daca nu vrei sa te compar mereu cu alde Ostapciuk, Voronin, stati shi altzi moldovenshti primitivi care, la fel, cred ca a vorbi romaneshte CORECT este extremism.
Se zice "a trage concluzii", nu " a face concluzii".
lia
05-07-2004, 02:41 PM
Sa compari Moldova cu Austria- tzara independenta cu o situatzie politica, cat de cat stabila, fara influientze pregnante precum cea a Rusiei...e o MARE imprudentza din partea ta... daca nu chiar prostie...
Ciofu n-a citit discutziile de pe forum despre rusisme, shi crede ca acest "dialog" initziat de el e foarte original. Pe cand e doar foarte plictisitor. Shi trist: mankurtzii nici macar nu realizeaza cat de ridicoli sunt, cu comparatziile astea!
...Nishte "patzani" avem ca electorat, shi tot nishte "patzani" am ales... sa ne conduca. :(
ciofu
05-07-2004, 02:44 PM
Comparatie lingvistica pot sa fac cu orice stat sau orice regiune, e vorba doar de limba si modul de a o vorbi. Faptul ca in Austria traiesc oameni cu o cultura si cu un intelect mult mai inalt ca in MD si vorbesc dupa graiul/dialectul local, asta deja arata ceva.
Fetite luati si va relaxati....eu inteleg ca voua nu va place ca sunteti condusi de rusi, si mie nu-mi place :roll:
ciofu
05-07-2004, 02:46 PM
Lia si lizofoafa sunteti niste fetite naive inca cu concluzii de astea pripite. Nu-mi pare nimic original, vorbesc si imi exprim pozitia mea... :lol:
lia
05-07-2004, 02:51 PM
Comparatie lingvistica pot sa fac cu orice stat sau orice regiune, e vorba doar de limba si modul de a o vorbi. Faptul ca in Austria traiesc oameni cu o cultura si cu un intelect mult mai inalt ca in MD si vorbesc dupa graiul/dialectul local, asta deja arata ceva.
Fetite luati si va relaxati....eu inteleg ca voua nu va place ca sunteti condusi de rusi, si mie nu-mi place :roll:
1. Faci comparatzii fara sa cunoshti lucruri elementare. Aduni mere cu pere.
2. Daca nu tzi-ar place ca eshti "condus de rushi", nu ai vorbi ata de rusificat! (Se zice: "NICI mie nu-mi place", nu e corect "shi mie numi place").
3. Nu tzi-au cerut scuze! Retrage-tzi acuzatzia de "extremism", te rog. Pana nu scrii CLAR ca ai gresit, atunci cand ai presupus ca a cere interlocutorului sa vorbesca fara rusisme este "gandire extremista", nu am ce vorbi cu tine - shi te voi considera ca fiind "din tabara lui Voronin shi a altor moldovenishti".
Lia si lizofoafa sunteti niste fetite naive inca cu concluzii de astea pripite. Nu-mi pare nimic original, vorbesc si imi exprim pozitia mea...
Tzine-tzi parerile despre noi acasa - aici discutam despre rusisme, nu despre "Lia shi Liz". :tu_mori: Deocamdata, ai aratat ca nu numai ca nu shtii sa vorbeshti corect, dar nici macar nu potzi sustzine ceea ce afirmi, aduci acuzatzii lipsite de sens shi te aventurezi sa faci comparatzii ridicole...
ciofu
05-07-2004, 02:55 PM
Lia modul in care faci tu ca trebuie asa si asa de vorbit, fara sa te uiti cum se petrece fenomenul dat in alte regiuni, e extermist.... N-am zis niciodata ca a vorbi romaneste e extremist.
N-am pentru ce sa-mi cer scuze.
Corectarile tale banale poti sa le tii pentru tine. Stiu si fara tine ce e corect si ce nu, ca nu sunt aici la discurs in fata poporului.
lia
05-07-2004, 03:02 PM
Lia modul in care faci tu ca trebuie asa si asa de vorbit, fara sa te uiti cum se petrece fenomenul dat in alte regiuni, e extermist.... N-am zis niciodata ca a vorbi romaneste e extremist.
N-am pentru ce sa-mi cer scuze.
Corectarile tale banale poti sa le tii pentru tine. Stiu si fara tine ce e corect si ce nu, ca nu sunt aici la discurs in fata poporului.
Modul in care tu itzi aperi limbajul rusificat este mankurtism curat. Shi este de fapt extremism - apara suprematzia limbii ruse asupra limbii romane - shi asta chiar e extremism: este expresia extremismului comunist, in varianta lui cea mai urata. Nici nu ma mir ca ai sarit asha cu acuzatzii neroade la adresa mea.
ciofu
05-07-2004, 03:05 PM
Eu nu apar suprematzia limbii ruse, ci doar discut despre unele procese normale....a vorbi cu unele rusisme nu inseamna ca apar suprematia limbii ruse, ci e doar o deprindere in mediul in care traiesti. Daca as apara suprematia, n-as vorbi romaneste.
A vorbi cu ok, sau hi nu inseamna ca apar suprematia limbii engleze.
lia
05-07-2004, 03:22 PM
Eu nu apar suprematzia limbii ruse, ci doar discut despre unele procese normale....a vorbi cu unele rusisme nu inseamna ca apar suprematia limbii ruse, ci e doar o deprindere in mediul in care traiesti.
A vorbi cu ok, sau hi nu inseamna ca apar suprematia limbii engleze.
Nu, a vorbi cu "OK" sau "hi" nu inseamna sa aperi suprematzia limbii engleze, pentru ca limba engleza nu NE-a fost impusa prin OCUPATZIE, deportari, extremism shi politici de asmilitare, spre deosebire de limba rusa. Shi pentru ca nu NE-a fost "creata" o limba artificiala denumita "limba moldoveneasca" - cu scopul de a se crea impresia ca suntem diferitzi de ceilalaltzi romani.
Dar ceea ce sustzii tu este apararea suprematziei limbii ruse asupra limbii romane - este exact ceea ce vrea Kremlinul de la tine. Potzi fi mandru. :ciupos:
ciofu
05-07-2004, 03:26 PM
Lia bai omule intelege ca nu sustin rusa aboslut, intelege odata pentru totdeauna si lasa-ma in pace cu teoriile tale cu ocupatia si Kremlinul....ceea ce s-ar putea deduce din modul cum vb eu asta deja nu ma intereseaza absolut.
lia
05-07-2004, 03:29 PM
Lia bai omule intelege ca nu sustin rusa aboslut, intelege odata pentru totdeauna si lasa-ma in pace cu teoriile tale cu ocupatia si Kremlinul....ceea ce s-ar putea deduce din modul cum vb eu asta deja nu ma intereseaza absolut.
Declaratziile tale valoreaza tot atat cat shi ale comunishtilor: ZERO, pentru ca ideile pe care le sustzii (apologia rusismelor, adica) shi felul in care le sustzii tu pe forum (limbajul pentru care vasea stati te-ar mangaia pe cap) le devalorizeaza. :ciupos:
lia
05-07-2004, 03:34 PM
P.S. Shi insistentza cu care revii la rusismele tale este tot extremism, dupa logica ta, Ciofu? Ca altfel, chiar nu are nici un sens ceea ce spui... :wtf:
P.P.S. Iar "metoda" de a califica drept "extremism" tot ce nu-tzi convine e parca inspirata din arhivele KGB-ului: shi pe timpuri era la fel: oricine indraznea sa spuna ca limba ("moldoveneasca", desigur, pentru ca daca ziceai "romana", faceai pushcarie!) este in periocol de disparitzie shi trebuie luate masuri pentru revigorarea ei, era imediat catalogat: "natzionalist!", "extremist!"... Nimic nou sub soare... :roll:
ciofu
05-07-2004, 03:37 PM
Eu vad ca tu esti mare critic si poti aprecia totu la justa valoare, dar pentru mine aprecierele tale naive si inca copilaresti si care nu iau in seama chestii reale din alte exemple similiare... asa ca i dont care....
Eu spre deosebire de tine apar teoriile mai multor popoare in acelasi timp...
lia
05-07-2004, 04:34 PM
Eu vad ca tu esti mare critic si poti aprecia totu la justa valoare, dar pentru mine aprecierele tale naive si inca copilaresti si care nu iau in seama chestii reale din alte exemple similiare... asa ca i dont care....
Eu spre deosebire de tine apar teoriile mai multor popoare in acelasi timp...
"Teoriile mai multor popoare"? :wtf: :D Mda, unde e traducatorul forumului? E nevoie de disctzionarul lui Stati aici!
Ciofu, tu nu aperi decat vorbirea infectata de rusisme, pentru ca te simtzi cu musca pe caciula. Daca taceai, poate ca te mai credeam ca te consideri roman, ca vorbeshti limba romana etc... Asha insa, dupa ce vii cu "argumente" de ale lui Stati, degeaba... Mutu sa te creada acuma. :)
Ai sarit cu calificative uzitate de comunishti pe timpuri in "lupta contra natzionalismului romano-burghez", semn ca TARE te mai irita tema deschisa de Redneck. Cat priveshte cunoshtintzele tale la capitolul "teorii", potzi sa te iei de mana cu Radu shi xx - aia umba cu "teorii", fara sa aiba habar de notziuni elementare (ce este limba literara, ce sunt regionalisme, imprumuturi, calchieri etc.)... :roll:
ciofu
05-07-2004, 06:05 PM
Bai omule nu apar eu nimic, tu ce chiar nu poti citi? Ti-am zis ca nu apar nimic, doar tiam explicat e proces normal, peste tot asa ceva se intampla, si cu graiurile, si cu cuvinte venite din alte limbi.
Mai zici inca o data ca apar rusa sau orice tine de ea, asupra limbii romane, te voi considera tampita
lia
05-07-2004, 06:13 PM
Bai omule nu apar eu nimic, tu ce chiar nu poti citi? Ti-am zis ca nu apar nimic, doar tiam explicat e proces normal, peste tot asa ceva se intampla, si cu graiurile, si cu cuvinte venite din alte limbi.
Mai zici inca o data ca apar rusa sau orice tine de ea, asupra limbii romane, te voi considera tampita
te dezici deci de toate tampeniile pe cre le-ai scris aici, inlcusiv in acest ultim mesaj "cu graiurile, si cu cuvintele venite din alte limbi - "imprumuturi" le zice, btw - asta potzi afla, daca deschizi un manual de clasa a treia :D ).
Shi nu ma lua cu "bai", ca nu sunt "patzan de-a' tau". Daca nu-tzi retragi toate prostiile, inseamna ca APERI rusismele shi, implicit, "teoria" lui Stati, shi te voi considera eu pe tine asha cum zici ;). Punct.
ciofu
05-07-2004, 06:34 PM
Lia ia si te calmeaza te rog, n-am aparat pe nime niciodata, doar daca am fost deacord am spus ca sunt deacord cu parerea oamenilor.
lia
05-07-2004, 06:36 PM
Lia ia si te calmeaza te rog, n-am aparat pe nime niciodata, doar daca am fost deacord am spus ca sunt deacord cu parerea oamenilor.
Ciofu, tu eshti cel care trebuie sa se calmeze. Nu eu mi-am pierdut cumpatul shi te-am numit tampit pe tine, ci tu pe mine. Cred ca nu eshti bun pentru a fi moderator pe un forum care se respecta.
ciofu
05-07-2004, 06:44 PM
Ca orice moldovenist, itzi pierzi cumpatul shi recurgi la insulte (azi ai procedat asha de doua ori - cam mult pentru o singura zi, zic eu :roll: ).
Eu doar mi-am exprimat parerea despre tine....sunt direct, dar asta e
lia
05-07-2004, 06:55 PM
Ca orice moldovenist, itzi pierzi cumpatul shi recurgi la insulte (azi ai procedat asha de doua ori - cam mult pentru o singura zi, zic eu :roll: ).
Eu doar mi-am exprimat parerea despre tine....sunt direct, dar asta e
Corect ("direct" fiind un eufemism pentru alte "titluri de nobletze" ale moldovenishtilor ;)) shi deci am shi eu dreptul sa-mi "exprim parerea" despre tine, la fel de direct! Ei bine, nu ma cobor la nivelul tau: tzi-ai facut singur "portretul", postand replici de mai mare rasul, azi. :)