stand azi intr-un bar si asteptand pe cineva (care n-a venit) m-am gandit cum sa-mi trec timpul intr-un mod interesant. asa ca, cu pretul a 3 cafele si un pachet de tigari, am inceput un fel de analiza a unei serii de realitati cu care ne confruntam zilnic. dar o analiza la un alt nivel decat cel obisnuit: motivatiile inconstiente si ratiunile simbolice care stau la baza anumitor actiuni ale noastre. asa ca am inceput o serie de mini-eseuri, pe care le public aici ca mic dictionar de simboluri inconstiente ale basarabiei (si nu numai) moderne.
asadar, barul. barul semnifica un spatiu de manifestare. un cadru in care poti face ceea ce vrei cu adevarat. dar, in majoritatea cazurilor, 'ceea ce vrei cu adevarat' este inlocuit de o imagine cu care te identifici. in cazul majoritatii lumii cu care ma confrunt in barurile in care ma tusui, cea de boem. iti iei o cafea, iti aprinzi o tigara si te gandesti (sau simti asta cu o parte a mintii de care nu esti constient): 'ma, ce pi.zdos sunt! sunt stapanul propriei mele fiinte, fac ce vreau! ma tusui in baruri care corespund anumitor principii si atitudinea mea corespunde si ea principiilor mele'. insa aceasta libertate este, cred eu, pur si simplu urmarea unui model social de pretinsa libertate, care presupune o anumita constiinta de sine si a propriei importante (perceputa cu atat mai acut cu cat mai prestigios este barul), ca premise obligatorii pentru a te simti implinit. in acest sens, consider barul un fel de manifestare sociala/inlocuitor/surogat al unui spatiu care sa te implineasca. spun surogat pentru ca, de cele mai multe ori, aceasta implinire nu este reala si nu depinde substantial de tine sau de persoanele cu care esti, ci doar de cadrul in care te afli si de anumite prejudecati si modele sociale pe care le accepti. spunand asta, nu incetez sa frecventez barurile:) dar, oricum, ma tusui mai mult in spatii pe care le consider mai adecvate manifestarii totale a fiintei.
voi continua cu alte interpretari ale altor lucruri si va rog sa gasiti si voi chestii pe care sa le interpretati, eventual, sa-mi spuneti ce impresie va produce chestia asta (inclusiv textele mele). cum se spune prin parlamente, declar discutia deschisa:)
jimosho
04-30-2004, 08:41 PM
m-am uitat la timer si mi-am dat seama ca mai am timp sa mai transcriu si articolul despre concerte.
concertul este, intai de toate, un eveniment. in general, viata noastra are un curs mai mult sau mai putin egal si este - depinde deja de ceea ce simte fiecare despre viata lui - mai mult sau mai putin plicticoasa, adica lipsita de evenimente ce sa lase asupra ta o amprenta mai mult sau mai putin profunda (am comis excesul asta de 'mai mult sau mai putin' ca sa fiu politically correct:). concertul (si includ aici tot felul de spectacole) vine ca o echilibrare a acestei vieti lipsite de extraordinar. sau ca un supliment de extraordinar intr-o viata si asa frumoasa. cum spun anarhistii, 'intr-o societate care a abolit orice aventura, singura aventura care ne mai ramane este cea de a aboli societatea'. concertul este o inlocuire temporara a unei anumite ordini sociale cu alta. in orice caz, mergand la un concert te gatesti cu machiaj, bijuterii, haine nonconformiste, alcool, iarba (sigur, toate astea nu se intampla intotdeauna, dar suficient de des ca sa merite analizate), pentru a deveni un erou exceptional in circumstante exceptionale si, in consecinta, a te simti implinit. multe evenimente sociale se suprapun peste aceasta semnificatie, dar majoritatea merita si o analiza separata.
in urmatorul articol (pe care il introduc maine) analizez expozitiile de arta.
[K]
04-30-2004, 08:42 PM
depinde ce yntzelegi tu prin bar..... bar e tejgheaua barmenului..... deci, ce ai yn vedere? ce tipuri de local? caci sunt sensuri diferite...
jimosho
04-30-2004, 08:45 PM
[K]: bar (sensul pe care il acord eu) inseamna institutie in care oamenii se aduna ca sa stea la o masa sa discute si sa bea, nu neaparat alcool. dar e vorba de un cadru institutionalizat
gila
04-30-2004, 10:13 PM
cateodata ma gandesc , oare de ce oamenii beau bauturi alcoolice? shi ajung la concluzia ca ei nu pot sa-si faca singuri viatsa mai fericita shi cer de la bautura un oarecare ajutor... iaka eu pot trai super bine shi fara bautura , consideratsi-ma zanuda , dar eu primesc o mai mare placere de la o carte cititta ...
Valerika
05-01-2004, 12:06 AM
asta inseamna ca si eu is zanuda?????????????
eu tot mai ghine citesc o carte...si ma simt f bine si fara alcool........(in unele cazuri poate si cu) dar ador cartile....
sa ca fii mai atenta...eu nu consider ca oamenii la care nu le place alcoolul sunt anormali........sau cei care citesc cartile.....din potriva, hai sa ne mandrim ca suntem fericiti si fara alcool!
dune
05-01-2004, 04:44 AM
orice 'cadru' social e institutionalizat, nu? bar, disco, concert, mall, etc. fiecare dintre acestea e construit pe baza unor valori stabilite si acceptate de societate. ce ar fi un mall construit pe valori punk? cine ar mai intra in el? cine ar mai contribui la economia republicii? nu se poate altfel, trebuie sa te conformezi mentalitatii publice, tre sa dai ceia ce lumea vrea sau crede ca vrea - si atunci poti sati urmezi drumu care crezi ca vrei sal urmezi, totu e un drum, o cale, intro lume unde deja totu ii prea confuz ca sa fie clar...
orice institutie la care de referi deja o parte a lumii sociale, un muzeu, un magazin, un chiosc. e miscarea spre lumea vestica, e libertatea de a nu fi liber, e incercarea de a se adapta, incercarea de a supravietui in lume, si asta e posibil numai prin adaptare la mediul curent. si atunci oriunde te alfi tre sa te conformezi la anumite norme si reguli, iar daca nu vrei, tre sa mergi din loc in loc, sa fugi in contiuu, sperind, visind ca totul are sa se termine si eventual, odata, totu are sa se termine - destinul visatorului, al romanticului.
exista totusi libertatea de a fi cine vrei sa fii daca este putere destula pentru a lua o astfel de decizie pentru ca nu e usor...
vitalic sprinceana
05-02-2004, 05:22 AM
daca tot vine vorba de bar....eu cred ca semnificatiile lui sunt mult mai profunde...pentru mine, ca fenomen social, barul este ca...biserica.. este acel impersonal transcendent, acel IT -in engleza, sau on in franceza care da senzatia apartenentei la un tot intreg...este surogatul societatii, kitschul comuniunii si sentimentului comunitar...a pleca la un bar nu e decat a cersi identitate de la idolii societatii,sau a plati impozit socializarii.. e tot atata...barul e ca drogul: simuleaza realitati ce niciodata nu le poti atinge din cauza unui complex sau altul, iti sublimezi reactiile sau le inlocuiesti prin alte satisfactii: cea de a bea,sau de a o face pe desteptul....
jimosho
05-02-2004, 08:02 PM
vitalic sprinceana: consens!
dune: spatiul meu favorit este ceea ce hakim bey numeste 'zona temporar autonoma', adica un spatiu care iti permite sa-i acorzi orice destinatie vrei. uneori, anumite spatii institutionalizate, gen karlos, BE sau YS iti ofera un grad suficient de libertate ca sa reusesti sa faci ceea ce vrei cu adevarat, dar chestia asta nu e valabila pt toate localurile. cea mai faina varianta ar fi sa extinzi aceasta 'zona temporar autonoma' in toate spatiile in care mergi, adica, daca ar fi sa traduc afirmatia asta in limbaj normal, sa fii tu insuti mereu. dar e nevoie de un oarecare efort pt. asta... nu neg faptul ca majoritatea spatiilor au un sens bine determinat, vreau pur si simplu sa-l determin, sa-l analizez si sa vad daca merita sa merg acolo:) si m-am gandit ca ar fi interesant sa fac public acest proces de analiza, poate il vor incerca si altii si vor incerca, analog, sa analizeze si alte aspecte ale vietii lor. ac sa nu mai vorbesc si despre faptul ca este interesant sa-ti vezi analizate textele:) si poate mai ai niste revelatii in urma citirii unor postari inteligente:)