PDA

View Full Version : Rusisme

redneck
04-04-2004, 04:24 AM
Ideea este ca voi posta mesajele infestate cu "rusisme". Consider aceste mesaje drept mostre de schimonosire a limbii romane. Desi eram tentat sa semnalez si calcurile rusesti, nu o voi face, lasand aceasta misiune persoanelor mai competente decat mine si cu mai mult timp liber. Pentru potentialii critici si moderatori aduc explicatiile de rigoare:"It's nothing personal. Just business!" Nu este atac la persoana, nu este reglare de conturi, nu vreau sa demonstrez nimic si o fac cu cel mai profund respect pentru inteligenta persoanelor vizate.

Initial ma gandeam sa nu mentionez autorii "perlelor", caci nu da Doamne sa se supere de atata atentie, insa dreptul de autor si regulamentul forumului ma impun sa o fac.

Mostrele pentru 3 Aprilie 2004. Ilariant pentru unii, deprimant pentru altii, nu-i asa?

"yi timpu sa ni apridilim unde fashim offline-u! propuneri?" ([K], Seara pe Deal)

"E un baiat ciotkii." (vio, Seara pe Deal)

"Dar ca sa te conving ca totul e ciotka, tare ciotca" (vio, Viva la libertad)

"eu inca ahyiesc de fiecare data cind il vad.." (unkind, Hop s'asa)

"da zato dibileshti la maxim.." (unkind, Hop s'asa)

"nafig pui asa ceva ... sa'si bage ei limbaju ista gopnikavay intr'un loc" (zopiryon, 3 la leu)

"...si za odno pune administratia de baut castigatorului" (zopiryon, S'asa-mi vine citeodata...)

"acolo eu miam dat seama ce bezdarnosti sunt eu la capitolu "canto" (Melania, Ciuleandra)

"ea e fata buna tipa..." (amelie, S'asa-mi vine citeodata...)

"aishe a fost un shuher concretnyi, " (Catch, S'asa-mi vine citeodata...)

"iiiiiiiiii cilenului in societate" (dnd, Viva la libertad)

Va continua ...

zopiryon
04-04-2004, 09:19 AM
hai intra pe viva....si scoate o carte :wink:

Melania
04-04-2004, 12:21 PM
numa nu fi subiectiv...bagai pe toti in lista!!!

animaluts
04-04-2004, 02:09 PM
yo, eu cu zop detinem primul loc :hehei:
dar daca serios, nu cred ca are rost tot asta..

animaluts
04-04-2004, 02:12 PM
hai intra pe viva....si scoate o carte :wink:
tashi ca nu trebu asta, in asha caz, aceasta carte ar fi mai mari dicit dictionaru chinezesc.. :hehei:

dune
04-04-2004, 03:03 PM
di shi nu, lasa sa shie :) chiar ma distrez si eu de pe urma 'experimentului', poate apar si eu pe undeva, shine stie :)

animaluts
04-04-2004, 03:06 PM
daq ar shi nu numa di ziua asta, ap tu la noi ai apare 100 % ;)
da ladna, eu nu hotarasc daqa sa shie tema asta, sau nu,..
difapt ma gindesc sa contribui sh eu :)

gila
04-04-2004, 08:57 PM
iaka eu tot graiesc cu rusisme, dar am scapat ca prin urechile acului...

[K]
04-04-2004, 11:16 PM
da eu protestez! di shi nu i-o mentzionat pi tatz! da topicu e fain! :D

redneck
04-05-2004, 01:28 AM
"da coolg, ian spune ce fotik digi folosesti ???" (chewy, Realitati Remixate)

"... imenno ashela... " ([LegioN], Programare, administrare, securitate si mentinere.)

"nda ush, merita de cumparat" (unkind, Hop s'asa)

"Nu-ntzeleg aici cine shi cu cine se pupa shi daca vabshe se pupa sau doar spune ca se pupa..." (LSD-25, Pasiuni si voie buna)

"in asha mod cu moldtelecom ii capetz" (dnd, Aplicatii si Internet)

"Asta e un pont levyi la dinsii daca e asa..." (chewy, Aplicatii si Internet)

"da pintru alkagoliku numaru 2 pi forum, tot administratia puni di baut ?" (unkind, S'asa-mi vine citeodata...)

"blin, da la mine oricum nu se deschid.." (unkind, Realitati Remixate)

(Din ciclul "I shot the sheriff" 8) )
"nu cum va merge indeplinirea dorintelor pe 2004?" (dune, S'asa-mi vine citeodata...)

"tema e super, numa ca nu vkures shi treb de scris..." ([K], Pasiuni si voie buna)

"bred... shi iarashi bred..." (amelie, Pasiuni si voie buna)

"E izvrashenie sa te gandeshti " ([K], Viva la libertad!)

"da ladna, eu nu hotarasc daqa sa shie tema asta, sau nu,.." (unkind, Ciuleandra)

redneck
04-05-2004, 01:35 AM
Aprilie 4, 2004

versiune pentru tipar
www.bastardostan-virtual.bd/news?lang=bolovaneasca

La initiativa Fundatiei Redneck, Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotarirea Comitetului pentru decernarea Premiilor nationale in domeniul rusificarii si poluarii pe anul 2004 si a alocat in aceste scopuri 10 lei din fondul de rezerva a ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau. Precum relateaza agentia Bastardostan Subteran, saptamanal se vor inmina urmatoarele premii: Premiul Mare "Limba di Lemn", premiul "Neuronul di Lut" pentru originalitatea gandirii, premiul "Da uj, kaneshna!" pentru cel mai rusificat discurs, precum si premiul "Bazar nui" pentru cel mai laconic mesaj.

Presedintele Vladimir Voronin, prezent la sedinta, a declarat ca premiile sunt o opera izvorita din intelegerea traditiei mostenite si reprezinta un omagiu adus eroilor tractoristi, care au pastrat cultura, limba si istoria Bastardostanului. Seful statului a mai afirmat ca premiile au fost initiate pentru cinstirea geniului bobular, a limbii si istoriei noastre. "Aceste gramote sunt o prima consemnare in analele istoriei integrate moldovenesti a faptului ca sirul cataclismelor si prabusirilor de tot felul a fost curmat, ca rumanizatia acerba a luat sfarsit si ca boborul maldavinesc se intoarce cu fata spre rasarit si vita-de-vie", a spus Vladimir Voronin. "Nu uitati di undi iesi gazile" a remarcat jenant presedintele parlamentului Eugenia Ostapciuc.

La propunerea distinsei doamne, a fost inaugurat premiul "Pirojocul di Aur" acordat celui mai tanar autor bastardonez. "E timpul sa cinstim Soimii Patriei. Ei sunt jeneratia pi cari ni bazam" a spus in alocutiunea sa presedintele forului legislativ.

"Inaugurarea acestor premii este importanta si prin faptul ca in ultimii 10-15 ani a aparut un decalaj enorm intre Chisinau si Tiraspol", a spus in cuvantarea sa Igor Smirnov, presedintele Sovietului Suprem din Transnistria. Potrivit sursei citate, situatia rusificarii din Bastardostan desi inspira sperante, inca e deplorabila si numai actuala conducere a intreprins pasi seriosi in acest domeniu. "Tak derjati!" a adaugat liderul de la Tiraspol.

La initiativa Ministrului Needucatiei Beniuc si a Ministrului Inculturii Madan, in scolile si casele de cultura din Republica Moldova lunar vor avea loc adunari festive sub genericul "E izvrascenie sa te gandesti" la care vor fi invitati castigatorii premiilor. La sedinta au mai participat Victor Stepaniuc, presedintele grupului parlamentar al PCRM, primul-ministru Vasile Tarlev, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Federatiei Ruse la Chisinau, Iuri Zubakov, distinsul academician Vasile Stati s.a.

coolgreetings
04-05-2004, 04:22 AM
redneck, cauta si cateva exemple pe la mine....caci imi este interesant ce prostii vei gasi..:)

redneck
04-06-2004, 02:00 AM
Perlele din 5 Aprilie 2004. Parca as privi "Beavis and Butt-head Do Bastardostan"

"da eu tut priceom ?" (unkind, S'asa-mi vine citeodata...)

"mai ales pintru alkagoliku forumului.. " (unkind, Seara pe deal)

"vasheta acolo scrie Departamentul Cultura al Primariei Municipiului" ([K], Ciuleandra)

"ma uitam eu ca-s patzani de-a noshtri.. " (unkind, Hop s'asa)

"Ciuvaci, ia uitativa ce poza frumoasa am facut eu" (ciofu, Realitati Remixate)

"gaina, havcik, bere, tat cum pologheaza...." ([K], Pasiuni si voie buna)

"sau poate cu monitoru, mouse, klava..." (IONIX, Pasiuni si voie buna)

"Nu spun ca nimic nu ma roade cind ceneva s-ar su.c.i pe linga partenerul meu,"
"dar eu nu grubesc la ei si mai vorbesc frumos la ei"
"Si de ce sa psihuiesti de la asa ceva"(vio, Romantica)

" si pontu ca o vezi..."
"si ai sa stai ca un nebun sa o "paseshti"
"- te duci la "smotreashii" pe raion si o iei inapoi..." (chewy, RM G 001)

"an unu yn grupa - are un golfick 2 , clasnyi"
"Da anu trecut ap unu yn fatza univerului i-o spart un geam shy o luat nihste documente...." ([K], RM G 001)

"Da exista un fel de "secretshi" (ciofu, RM G 001)

virgiliu
04-06-2004, 02:20 PM
maladetz redneck, tak derjati ! :lol:

lizofoafa
04-06-2004, 02:48 PM
:oops: :-? haz de necaz... :lol:

[K]
04-06-2004, 02:55 PM
redneck, ideea e super!

animaluts
04-06-2004, 07:50 PM
:hahaha: eu vad ca aishi is pi locu 1..
oricum am sa continui sa vb cum am vb pina acum..

animaluts
04-07-2004, 06:15 PM
dap eu la rusi raspund in romina cind e cazul :P
dar ca folosesc rusisme, nu ma deranjeaza, cind vreau sa vorbesc romina curat, o vorbesc, si punct..

redneck
04-10-2004, 01:00 AM
The limits of my language means the limits of my world. Ludwig Wittgenstein.

Perlele vorbirii pentru 7-9 Aprilie:

"aaaaaaaaaaaaaaaaa ... sliroz ... shtiu shi nica n-o sa vad now ....." (GroSSu)

"Bre shi discutii "ia v shoke" cum zishe kedd." (madwolf)

"narod am sa incerc sa vin si eu daca nu ma retin la bunica" (DonViper)

"tak amus modific Sala cu Orga!!!!" (Melania)

"Daca om asculta toti asa muzica selecta numai, ap ci gruz ar fi pe pamantu asta" (ciofu)

"una din preferatele mele grupe e U2, o grupa pe care eu intr-adevar stimez din mai multe pct de vedere, dar Bono in general" (Arina)

"ca vom fi "nacialinishi"..." (amelie)

"iata numaice am ascultat piesa "Pis'mo" in Otborochnyi Tur in emisiunea Chiartova Diujina la Nashe Radio (Moscova)" (Arina)

"patanu face treaba, doar sa vedem ce scoate in curand, ca tre sa scoata ceva vine vara yesss" (ciofu)

"voobshem nu-i varianta veche da-i varianta originala, si nu atit textul e diferit, cit shi melodia.." (unkind)

"karoce narod sa va spun un secret lasati fumatul" (DonViper)

"`Nightwish` lea, te-am spalit, PoMaHTuK shtoli ?" (unkind)

"astai rau...astai vabshe ciudovishna" (Melania)

"drept shi asta, da shi minuta aia ii valoroasa pentru hot , shi la urma urmei pentru mine..." (dnd)

"..... da voshe known impotriva la asta exista juvachki .... da shi asheia cu gust turcesc mlea ...." (GroSSu)

"asa ca si asta e o mare modalitate sa-ti scoti gruzu di pi chept......" (valerica)

".......cu prastitutshi sau mai stiu eu....." (valerica)

"degeaba crezi asa...........prosta mie bani nu-mi trebu..." (valerica)

"....am afighit" (martie)

"Shtii, e un fel de evadare din ramca stereotipurilor" (radium)

"esti dezamagit? si eu tot bazariu" (ciofu)

"Juve nar fi rau, dar patanu nici no stat oleaca la Chelsea ca deamu transfer" (ciofu)

Valerika
04-10-2004, 01:40 AM
atent mai esti......

Melania
04-10-2004, 12:07 PM
redneck....incep sa te indragesc!!!!

animaluts
04-10-2004, 12:29 PM
gata, m-ati intrecut, de-amu nu-s primu in top.. :cry: :hehei:

dnd
04-12-2004, 12:13 AM
neponeal, shi cu vinigretu ista aishea? Îîîîî? :D

redneck
04-18-2004, 03:00 AM
M-am apucat sa scriu un scenariu de film. Multumesc celor care au contribuit in zilele de 13-16 Aprilie.

O sceneta tipic bastardoneza. In discutie participa floarea natiunii, viitorii "intelectuali", desi initial iti apare impresia ca actiunea are loc la stana kolhozului, iar replicile sunt spuse intre o injuratura si un scuipat. Remarcati cum limbajul select si agramatismul se combina armonios cu inteligenta caracteristica tineretului autohton. Incoerenta replicilor si dialogul pe alocuri fracturat te plaseaza intr-un cadru ionescian. Absurd si uluitor ... de gretos. O capodopera pentru biblioteca de closet.

"doua echipe de ciuvaci veneau" (ciofu)

-"tu shi fashi yn fotka" ([K])

-"eu de mai multe ori m-am gandit sa port ochelari doar pentru pont" (madwolf)

-"tu adica la vara te snimeshti inapoi in sua?" (Arina)

-"prosta asa chiar ii mai bine....deamu si l-o influenata si mai importa?" (valerica:))

-"shi kruta... " (leny_)

-"Da shutka eu daca ceva mai am la o fata de dus la ceai shi cum l-oi bea la fata aceea, vin shi la tine daca mai invita." (FreezE)

-"da ladna, ti deprinzi.. dupa asta ti-i paralel ! da zato muzon tari p!zdos.." (unkind)

-"Cum acolo a 2-a parte se incepe.. Tipa ... Pisetz.." (Adrenalin+=-)

-"dar cu orchestra ei suna afigheti shi di ghini..." (Arina)

-"nu cred, priznaisea, shi-tz plashi.." (unkind)

-"Caroce lista aishi a sa shie lunga!" ([K])

-"o banca de campot tot merje..." (gila)

-"... kone4no .... ka zapivon" (GroSSu)

-"iaca tu sharaviiiiiiik!" ([K])

-"DA di shi shara? ... Kolisi narod!" (GroSSu)

-"vodka cu campot sa bei tu" (zopiryon)

-"da lana tzyia ......" ([K])

-"poshla no realino" (GroSSu)

-"ap shtiu unu o zamutit half-life, cs shy cz - 2.2 hectare yn total...shy jioaca sub linux.... iaca sharavishi!" ([K])

-"da nu ni-o dzys pan la urma... shi za fignea?" ([K])

-"eu vreu toate fotourile" (GroSSu)

-"Podderjim otecestvenogo proizvoditelea" (FreezE)

-"apoi haideti toti drujna, ca sa-i sustinem" (Arina)

-"iaca maladetz" (zopiryon)

-"da ladna unkid, nu cred ca tio fost chiar asa de rau fara mine" (zopiryon)

-"eu am ales a 3lea variant" (Nightwish)

-"asta se numeshte "veter v tazike"!!!" (gila)

-"iaka asta daaaaaaa!!! da' tu esti "iumarist"))" (amelie)

-"am intrat in perioada neagra,ca m-am zaibit de ea" (martie)

-" asha shi trebu!!! maladetz!" (Metaliuga)

-"kuda mai rau? eu shi asa s trudom ma uit la pozele astia" (Melania)

-"maladets, ... iei exemplu de la cei mai mari" (amelie)

-"parca ar fi vorba de pricesoane....." ([K])

-"eu am dizgropat numai shi niste fotci care arata doar cat de NEJNIY" (madwolf)

-"eu dzyc madwolf care stilinyi tu aratz acolo! unele persoane pot sa nu fie de acrod...."([K])

-"il trimatim la "Anshlag";"(gila)

-"Eu am pus fotcile selea acolo ca reper..." (madwolf)

-"apoi asta asa e sistema" (Arina)

-"da deleanu vashe albume yntreji" ([K])

-"bai da Asthon mereu cu bazaruri" (ciofu)

-"hrenova l'o'ngropat" (zopiryon)

-"...s'o prikalit si ei oleaca de oameni" (zopiryon)

-"Cstate iaka sheva," (FreezE)

-"shi mori de oboseala ... mol nado petea , nado ... a?" (GroSSu)

-"in general, ma "razdrajeshti" cuvantul asta ... prosta intalnire intre druji." (Arina)

-"maladetz adidasule" (zopiryon)

-"bai zopi askultal este acolo yn mapa Various prikolnii kyntek" (Nightwish)

-"(gruzin pesnya)" (GroSSu)

-"incep cu papsa si o sa ajunga la "hard metal" (a.d.i.d.a.s.)

-"cinteku lor nou tot ii prikolinii" (zzetra)

-"da la mine pashtele se asociaza cu un dush din partea preotului shi gudeoj la mormintele celor dushi" (GroSSu)

-"vobshe shini are sheva de paulo coehlo in romana" (valerica:))

-"yntai an citit un faq levyi....." ([K])

-"mai bine paraziti decat papsaua" (a.d.i.d.a.s.)

-"var'niu se tasheshte dupa parazitzii," ([K])

-"toata placerea se compara cu lingerea inghetatei peste pachetul ei" (vio)

-"...nu shi undei nejnostia?" (Melania)

-"Tata nejnostya ii in rubrica Romantica." (madwolf)

-"sau asa ar trebui sa sie po idee" (madwolf)

-"cum se numeste.. blatneag, sau asa ceva" (alias)

-"shtiti shi cartina azi am vazut eu: vine o fata de sama me la Mamba shi ii cere autograf, dupa shi se duce Mamba inshepi a se t^rsh^... dar un prieten de al meu zice "cu totu so zvezdanit"..." (gila)

-"E prikolinii filmul." (letUS)

-"acolo despre un briliant mare. La urma se afla ca briliantul l-a inghitsit un ciine." (FreezE)

-"cstati de la ciocana ii shi dnd da el shota aishi nu o postat." (FreezE)

Voi continua in caz ca voi avea nevoie de un vomitiv perfect.

gila
04-18-2004, 09:58 AM
potsi sa scrii traducerea la cuvantul "Anshlag",pls

[K]
04-18-2004, 12:23 PM
da cum se numeshte filmu? bay, e super! vre-o jumate de ora m-am tavalit pe jos de ras.....deshi din alta parte e strashnick...... Ashteptam cu nerabdare partea a 4-a a filmului!

redneck
04-18-2004, 08:37 PM
potsi sa scrii traducerea la cuvantul "Anshlag",pls
Nu cunosc traducerea in l.romana. In engleza s-ar traduce "full house", sau "sell out notice".

Valerika
04-18-2004, 10:06 PM
ia v shoke...cata atentie are acest om......eu chiar daca citesc, imi ramane ideea in minte......dar expresiile nu chiar
spirit de observatie....
bravo! si e si funny...sa le citesti pe tote la un loc.

redneck
04-19-2004, 02:52 AM
"There was a time I could see. And I have seen. Boys like these, younger than these,
their arms torn out, their legs ripped off. But there isn't nothin' like the sight of an
amputated spirit. There is no prosthetic for that." (Col. Slade, "Scent of a Woman")

Anul 2010. Imperiul feodalo-asiatic. Capitala provinciei Bastardostan, Kishiniov. Bodega din spatele Sovietului Suprem, fosta Presedintie. Seara tarzie. Din bodega se aude radio "Sanson". Interiorul crasmei e sumbru si afumat. Fum de mahorka. Pe pereti postere cu Putin si Smirnov. Cele mai bune mese sunt rezervate pentru oaspetii de la rasarit. La tejghea, cativa cazaci beau vodka injurand intr-o veselie. De asupra tejghelei cu litere de-o schioapa e scris "Govoriti na celoveceskom yazyke! Vashu mati!" In coltul indepartat, la o masa jerpelita stau Voronin, Tarlev si Ostapciuc. Tustrei citesc o scrisoare cu antetul guvernatorului provinciei, I.Smirnov. Fetele sunt perplexe. In cadrul ce urmeaza apar fragmente din textul scris in limba de stat din Bastardostan: "Za nesootvetstvie zanimaiemoi doljnosti ... predpisyvaiu v triohdnevnyi srok osvoboditi ... Zaslugi v boribe s rumynizatiei ne ucityvaiutsea ... Von! ..." Cei trei discuta in soapta, ca sa nu auda cazacii si crasmarul.

V: "De snimit ma snimesc eu undeva," (madwolf)

T: "la suharishi buni..." (gila)

V: "suharishi si bere ii ghini......" (valerica:))

T: "ndaaa ujjjj...a dracului de ghine" (zopiryon)

V: "da ladna tie......" (valerica:))

T (visator): "da mlin...campot cu suharishi" (zopiryon)

O (zambeste, aratandu-si dantura defecta): "da sunt si de shei care n-au dinti.......si suharishi nu merg....." (valerica:))

V: "ma intreb cum se poate de baut suharishi..." (gila)

T: "ca tabletshile, ... shi zapiveshti cu kampot" (amelie)

O: "eu am avut in vedere ca shei care n-au dinti sa mananshi suharishi..." (valerica:))

T: "totushi suharishii merg mai mult la bere , decat la campot..." (gila)

V: "cstati ..iaca mi-ati facut pofta de bere" (valerica:))

O (ametita, uitandu-se la cazaci): "Jios Omonu" (zopiryon)

Cazacii de la tejghea se uita amenintator la cei trei.

V (in soapta): "Data viitoare la acei care au de comentat, le dau adresa "ofisului" meu de la Puhoi." (madwolf)

O (zambind): "... asta era un prikol ..." (gila)

V (uitandu-se la cazaci): "nu arata de a fi "drujna"" (Natalia)

O: "kiar ma kish cu kipiatok... "(gila)

V: "ia v shoke..." (valerica:))

T (sculandu-se brusc de la masa): "dar pe mine( v-am spus deja) ma ajuta ruptul creioanelor...vot...." (valerica:))

V (aratand spre T cu mandrie): "... ciuvaku reuseste sa prinda intrun mod interesant anumite caracteristici a lumii" (dune)

O: "Foarte tare, bazar nu-i...ci progres, ci design" (ciofu)

T (cade sub masa, incoerent): "amush a sa tzype lumea ca ascult papsa!" ([K])

Multumesc celor cu spiritul amputat pentru contributiile valoroase. O dedicatie pentru voi:

Sarmalele Reci, Țara te vrea prost

Ce folos ai dacă-nveți prea multe-n viață?
Poa' să-ți explodeze creierul ...
Ce folos din cărți despre domnitorii morți?
Tot ce ți se cere azi e să fii nul ...

La ce bun să-nveți limba română?
O vorbești cursiv de la doi ani ...
Nu exagera nici cu matematica:
S-o știi numai cît să nu te-ncurci la bani ...

Ah, ce frumos ...
Viitorul luminos li se-arată celor idioți
Deci fii supus față de cel mai sus pus
Nu uita că țara te vrea prost!

Nu-ncerca să te realizezi în viață:
Nici o meserie n-are viitor ...
Și nu cuteza să încerci să schimbi ceva
După două mii de ani de somn ușor.

Mai cinstit e să-ți găsești o cunoștință:
Ea să te servească, tu să o servești ...
Un spate solid te va promova rapid
În armata națională-a capetelor seci!

Ah, ce frumos ...
Viitorul luminos li se-arată celor idioți
Deci fii supus fată de cel mai sus pus
Nu uita că țara te vrea prost!

zopiryon
04-19-2004, 09:00 AM
redneck....get a life :wink:

[K]
04-19-2004, 11:35 AM
hai ca asta a fost buuuuna de tot! mi-a placut......ar trebui sa mai contribuim la asha opere.... amush redneck ai sa tzypi ca mai ghine nu trebu, da cand vad ca se primeshte atat de bine la tine.... :D

dune
04-19-2004, 01:54 PM
foarte distractiv :)

Valerika
04-19-2004, 06:47 PM
a fost tare funny
dar dedicatia nu prea mi-a placut!

redneck
04-28-2004, 07:13 AM
Observati va rog cat de mult se aseamana limbajul majoritatii de pe acest forum cu discursul agramat si incoerent al "prezidentului" din Bastardostan. Un vomitiv perfect in ambele cazuri. Pe bune ca meritati aceasta "conducere".

Va spus Filip Antonio, Lia si Anatolie, va mai zic si eu: folosirea rusismelor pe de o parte va denota spiritul amputat, iar pe de alta parte perpetueaza rusificarea intensa la care ati fost si sunteti supusi. Astfel ocupatia imperiului feodalo-asiatic si parada prostiei vor continua in Bastardostan.

http://www.jurnal.md/articol.php?id=1541&editie=

Gura președintelui
•autor: Dumitru Lazur

…spurcat mai vorbește! Vineri, Vladimir Voronin a dat dovadă de “maturitate” politică. În timpul discuțiilor cu liderii și membrii Confederației Sindicatelor Libere “Solidaritatea”, șeful spațiului dintre Prut și Nistru a spus lucrurilor pe nume. Fără ocolișuri. Ca la ușa cortului.

Președintele a spus pe șleau că nu se teme de mitingurile Partidului Popular Creștin Democrat, deși “frontul ista popular zakalibal cu grevele lor.” (!) Asta nu e tot. Voronin a declarat că cetățenii R. Moldova sunt moldoveni și punctum. Argumentul președintelui: “Care români, dacă Ștefan cel Mare a format statul moldav cu 640 de ani în urmă, dar România, ca stat unit, e format cu 176 de ani în urmă?” Adevăr istoric, ce mai!
După o pauză de gândire, Voronin a mai “născut” un adevăr. Tiruri violente la adresa liderilor partidelor democratice, numiți de președinte “purici politici”, au culminat cu “deplasarea” lor în România ca “sî-i țână pantalonii lui Iliescu sau lui Năstase.”
JURNAL i-a contactat pe unii politicieni moldoveni, întrebându-i care este atitudinea lor față de declarația de vineri a președintelui Voronin.

Fragmente “alese” din discursul lui Vladimir Voronin:

“Eu personal susțin activitatea conducerii sindicatelor Solidaritatea. Nu am susținut nici când nu eram președinte și nu susțin nici acuma toate intențiile Confederației conduse de Chiriac. Cei care sunt mai activi, cei care sunt mai puternici au prioritate și o să fie susținuți de guvernare ș-o să conlucrăm împreună în toate domeniile și în toate direcțiile. Avem unul și același scop. Noi sperăm cî o să avem această susținere din partea sindicatelor. E una sî spui cî eu fac grevă, da-i alta să contribui la ceea ca să îmbunătățim situația și fără greve și fără asta. Noi nu ne temem de greve că deap’ pe noi frontul ista popular zakalibal cu grevele lor.
Și noi ni temem să spunem, să înșîrăm lucrurile așa cum ele sînt în realitate. Republica Moldova constituite de etnia… asta na națîanalî moldoveni. Republica Moldova însamnă noi sîntem cei de față moldoveni de aiși, limba noastră – limba moldovenească. Di și noi îmblăm de colo încoace că un savant, cu paiul în nas, îmblă să ni spuie nouă că sîntem români? Care români? Dacă Ștefan cel Mare a format statul moldav cu 640 de ani în urmă, dar România ca stat unit e format cu 176 de ani în urmă? Când o apărut primii tovarișii români de pe capul nostru? Televiziune sî rupe că îs români, de unde români, uăi?! Da’ și, și însamnă asta? Noi nu avem mândrie de țara noastră, noi nu ne bucurăm că sîntem moldoveni și trăim în țară suverană Republica Moldova, noi nu sîntem patrioți ai țării, dacă nu ne stimăm neamul, istoria, dacă ni sî permite să fim călcați!
Lupta cu corupția, dacă o să si lupti numai Voronin, nu știu, clar că am să reușesc și eu ceva, am împuterniciri, am caracter ca să fac acest lucru. Dar dacă noi n-o să ne luptăm toți împreună, dacă n-a să punem țara la cale așa cum se cade, dacă n-o să-i punem la punct pe toți acei care șî până astăzi îmblă de colo încoace. Și dacă șevai-șevai nu-i pe a lui se înșepe politiceskoie prisledovanie, dictatură comunistă. Băi, unde ați văzut voi așa dictatură cum sîntem noi? Șine din trânșîi stă la pușcărie, șine din trînșii o fugit undeva? S-au dus toți așei care o vrut să se ducă sî-i țână pantalonii lui Iliescu sau lui Năstase în Romania! De-altfel nu fac nimic. Cine dintre aieștea … puricii aiștea ai noștri politici care au mai rămas? Cine e peste hotare? Cine?”

xx
04-28-2004, 10:58 AM
eu nustiu nimic de emisiune, in nici o varianta engleza sau rusa, da pentru cei curiosi, anshlag corect s-ar traduce ca afis. E cuvant nemtesc, btw, deci puteti sa-l folositi asa cum este, si sa ziceti ca l-ati imprumutat din germana, ca asta-i mai putin grav dupa parerea unora (sa n-aratam cu degetul ;-) )

Da snobismul asta, de a folosi cuvinte engleze (atunci cand nu e necesar, pentru ca exista echivalent si in ro) (nu vorbesc de anshlag :) ) ma mira. Adica ma rog, inteleg, rusa e limba ocupantilor, blah blah, e clar motivul de ce n-ar trebui de folosit rusizme, dar de ce orice altceva? Oare nu-i asta aceeasi impuritate a limbii cu care se tot lupta lia? Sau cu rusizme noi o murdarim, da cu alte limbi o imbogatim?

Si ultimul lucru - am observat ca unii pe-aici se considera medicamente, antibiotice, si mai nustiu ce :))) Pai stimabililor, deosebirea intre voi si un antibiotic e ca ultimul are efect, pe cand voi.. Sincer vorbind, mi-a placut initiativa lui rednek (lasand la o parte tonul si incercarea de demonstrare a superioritatii), adica era o metoda destul de interesanta, in comparatie cu interventiile in discutii de ceva timp in urma. Ma rog, ii face omului placere sa-i corecteze pe altii, de ce nu, odata ce nu incurca nimanui. Eficienta desigur zero, unii trec si sa uita, se gandesc "who is f*ckin' alice?" (ca sa folosesc si eu o expresie engl.:-)) si se duc mai departe. Altii se opresc ca sa se mai distreze.
Era graestemoldovneste, planetamoldova, si alte chestii de genul asta care ridiculizau graiul originarilor din rm, ma rog, ce scopuri o fi avand ei nu conteaza, conteaza faptul ca lumea nu se schimba, da se veselea de minune, le place sa rada de ei insisi.
Si am impresia ca redneck numai din cauza tonului sau nu obtine acelasi efect. :)

redneck
04-28-2004, 09:51 PM
xx, ti-am zis de nenumarate ori ca inainte de a scrie ceva ar fi bine sa te mai documentezi un pic.

In primul rand, in limba rusa cuvantul anslag nu are doar semnificatia afis in general, care btw este folosita
rareori, vezi dictionarele explicative rusesti www.gramota.ru sau http://dic.academic.ru
In contextul folosit de gila (oarecum, gila se referea la o emisiune de la televiziunea rusa), termenul anslag
are una din urmatoarele valori semantice:
1."instiintare prin care se anunta ca biletele la un spectacol au fost vandute";
2."succesul unui spectacol, caracterizat prin faptul ca au fost vandute toate biletele".
Cu alte cuvinte, anslag nu se traduce afis (in acest context).

Stie cineva daca in limba romana exista cuvant sau expresie care ar avea sensurile de mai sus?

In al doilea rand, daca tot te apuci sa folosesti anglicisme, ai grija cum o faci. Smokie cantau putin altfel:
"who the **** is Alice" si nu cum sugerezi tu, sensurile sunt diferite, capisci? :)

In al treilea rand, cand limba engleza va beneficia de un tratament preferential in Bastardostan, atunci vom
discuta despre pericolul anglicismelor. O astfel de polemica ar fi binevenita in mediul adolescentilor sau tinerilor
romani din SUA ai caror vocabular este plin de anglicisme. Insa comparatia cu rusificarea din Bastardostan este cel
putin ridicola. S-a discutat pe aceasta tema de cateva ori.

Si in al patrulea rand, nu-mi mai purta de grija, ok? Lasi impresia ca suferi de un complex de inferioritate.

PS. Note to myself :) : nu exista in limba romana cuvantul englezism, corect este anglicism.

redneck
05-04-2004, 06:50 AM
2007. Bastardostan. Televisiunea nationala TV-Moldavia. Talk-showul "Din putul gandirii bastardoneze".
Invitati in studiou sunt un grup de tineri "intelectuali" si politologi, "floarea natiunii", viitorul tarii.

Astazi Romania a aderat la Uniunea Europeana. Ce parere aveti?
-"patanii merita respect.." (ciofu)
-"vo vo vo! eu tot asha parca am auzit!" ([K])
-"shi tema timpita.. zvizdetz.." (animaluts)
-"tu lu crushea masii de gind blin asha m-am inciudat..." (ox2)
-"o fost srocno tuning-uit asha ca va chica dintii" (Thorax)
-"Cea-r fi sa facem in rasklad de ginduri, accepti?" (Mexx-ica)
-"nu vad sens in bucata de hartie eliberata de "zaks" (Gruita)

Sunteti roman sau va considerati moldobolovan patriot?
-"nu ma vrubesc" (animaluts)
-"taaaak, sa vedem....." ([K])
-"eu cred ca mai corect ar fi sa te numeshti RadioBaba." (vio)
-"consideratsi-ma zanuda" (gila)
-"asta inseamna ca si eu is zanuda" (valerica:))
-"da da, voobshem Moldova" (animaluts)
-"suntem doar rezultatul a "pur shi simplu asha s-o poluct" (GroSSu)
-"ia mogu stati kosmonaftom..ia mogu stati alipinisto..ia mogi stati kem ugodno! ia magu stati PoHoO.iStOm" (Griuta)
-"Pontu-i ca nu-i nici un pont," (krown)
-"Ciuvaci, despre romania germania se vb la amicale" (ciofu)

Are sens sa adere Bastardostanul la UE si daca da, care ar fi avantajele?
-"Yhy" (vio)
-"iata asta-i o idee foarte rea, pentru asta de obicei ti puni in psihushca pi mult timp inainte.. ai rabdare si vei vedea..daq sincer, ... ii ultimu lucru cari ma fyti amu.." (animaluts)
-"....na vsiakoe pojarnoe..." (Melania)
-"... tak, numa cand ne adunam sa ciocnim trebuie repede de facut asta, ca ciuvashii ... kipeshuiesc cand barcile se apropie, ei tat timpu stau la shuher...." ([K])
-"ap pi*detz cu tata sistema asta..atunsi voobshe tat e [cenzurat]" (Griuta)
-"nu tipa sa nu cumpar 15 IPuri da numai 4 ..." ( ::[xupypr]:: )

In opinia d-stra cand va intra Bastardostanul in UE? Peste 50 de ani sau mai tarziu?
-"Sledushaia seria e de dupa ziua lui madwolf la puhoi!" (Mexx-ica)
-"eu tot zic asha ca eu tot ... ma sabiresc." (gila)
-"se poate ... contra unei sume acolo de lei de zamutit." (ciofu)
-"....atent...cap amus vabshe nime nu tzia veni!!!" (Melania)
-"La 5-6km nu e shutka" (Oleg)
-"a zrea, Vitanta Premium ii buna bere !" (animaluts)
-"ei deamu nu strica tat caifu" (ciofu)

Bastardostanul este exportatorul numarul unu de prositituate si rinichi umani in Europa. Ce parere aveti?
-"zaib@l, care muieri? pontu e ca toti care zic ca amus las ap ei pur si simplu ar vrea sa lase, da in background tot vor " (Griuta)
-"dar is pentru ciuvaci pana la 18 ani....candva am avut si eu unu, super stanok" (ciofu)
-"blin, nu-ni aminti, eu daca eram treaz 100 % ca nu vashem asta.." (animaluts)
-"Astea fiind spuse, tu primul ai inseput bardacul in loc sa dai o idee constructiva....." (madwolf)
-"si ne uspeem oglinutsia cum o zis si Mexx ca sor porni nuntile...." (Melania)
-"carei pontu sa spui la jiumate de moldova ce te excita si cum io tragi si unde..." (tequila)

Cum comentati declaratia lui Stepaniuc ca in tara asta sunt prea multi romani?
-"i-au furat magnitofonul" (ciofu)
-"ideea e buna, n-a sa fie bardak" (animaluts)
-"serdtse ne pricajishi......" (valerica:))
-"detschii sad" (tequila)
-"e grupa ruseaska" (Arina)
-"ciuvacu la volan a fost oleaca ranit" (ciofu)
-"...tu vezi ca useru ciuvacului traieste cate o zi, ca e deodata banat" (ciofu)

Ce anume va deosebeste pe fiecare in parte?
-"uneori vad ciuvashi" (dune)
-"unii din noi au aparut pe lume ditr-o simplu "zaliot" =intimplator" (GroSSu)
-"dar, oricum, ma tusui mai mult in spatii pe care le consider mai adecvate manifestarii totale a fiintei." (jimosho)
-"am savurat un ciai din dulceata de maline" (martie)
-"iaka la mine acasa ii coshmar, la mine sub fereastra au venit un parc p/u distractsii shi toata ziua pun muzoane de tipul" (gila)
-"tu nu uita, aici la noi pe forum multi ciuvaci sunt care asculta muzica serioasa, ei nu asculta de asta deshowaia care ascultam noi" (ciofu)

Ultima intrebare, ce ati realizat in ultimuii ani?
-"un ford cacoita" (Thorax)
-"m-am facut un fel de pohu.ista...." (valerica)
-"eu am dat de niste fotci" (dune)
-"am ramas tot un pohu.ist" (krown)
-"a propos, noi asha shy nu am facut dweejenia cu moldova.net online pe noapte....." ([K])
-"... patanu tre sa se apuce de treaba daca vrea sa mai stea la echipe bune" (ciofu)

Suntem in plina campanie electorala. Va oferim posibilitatea sa va adresati alegatorului din Bastardostan.
-"poate te podileshti?" (valerica:))
-"Pentru patanii care n-o incercat Gucci Envy, sfatui insistent." (ciofu)
-"cautatzi sensu ... da eu cred ca ZRIA....." (GroSSu)
-"Acu "trebuie" sa sarbatorim deni pobedi!" (dnd)
-"Mai, da voi toti sunteti atyt de ciotkie!!!" (vio)
-"vseo, eu nu ma implic prea tare, ca sa nu sufer dupa asta" (animaluts)
-"tak, m-o rugat shineva sa yntreb shini shy shi cartishele are ?" ([K])
-"caroci mashina de tip invalikda cu motor de motocicleta... cel mai tare ma pricaleshti" (kedd)
-"Sorry pentru obida, dar am impresia ca pe aici nu a mai facut nimic" (zx)
-"sa spui: ma las de fumat astai fignea! iaka intradevar sa te lasi de dracia asta ar fi podvig!" (Griuta)
-"sunteti tare fruneosh,... arati tare podazritelino" (negru)
-"am sa trec sa-ti aduc un vazon cu ardei iuti" (krown)

redneck
05-04-2004, 06:35 PM
Ori voronin, ori forumistii de pe moldova.net: acelasi limbaj infect. Din discursul militianului agramat:
“Cam târzâu sî fași lucru ista. Multi lucruri s-o strâcat, s-o cvalificat în alt fel. Iaca 45, noi așteptăm încă 35 ambulanțî, iar pânî la sfârșâtul anulu’ încă 50, mai ales pentru sate, de șelea care trec pis’tot locul. Eu vă rog (medicilor – n.r.) să vă atârnați ominește către oameni, cî și esti mai scump decât sănătatea omului?”

Mândrie de comunist
•autor: Tudor Drăguș
http://www.jurnal.md/articol.php?id=1597&cat=&editie=277

ox2
05-05-2004, 07:49 PM
2 redneck: faina colectie..
mi-i rushine ca-s shi eu pe acolo dar nevermind...

negru
05-05-2004, 09:45 PM
2007. Bastardostan. Televisiunea nationala TV-Moldavia. Talk-showul "Din putul gandirii bastardoneze".
Invitati in studiou sunt un grup de tineri "intelectuali" si politologi, "floarea natiunii", viitorul tarii.

frumos talk-show, mi-o placut...

cam cat timp ai avut nevoie sa faci aceasta colectie??

ciofu
05-05-2004, 09:53 PM
d-ul Intelectual redneck...esti destept no comment

lia
05-08-2004, 11:42 AM
Interesant: ce e asta, cenzura? De ce au fost shterse mesajele (ma refer nu atat la ale mele, cat mai ales la mesajele foarte pertinente ale lui Liz sau Ox2)? Erau la tema - cui i s-a parut ca nu despre rusisme s-a vorbit?

Intezeleg ca atzi shters mesajele in care Ciofu imi zicea "tampita" - pentru ca mesajele lui de la urma violau in mod flagrant regulamentul - dar restul? Poate ar fi cazul sa discutzti priblema implicarii moderatorilor in discutzii shi a comportamentului lor fatza de utilizatori?

Shi... sa am iertare, dar credetzi cumva ca dl Ciofu a invatzat ceva din shtergerea mesajelor in care el facea apologia rusismelor shi pe de asupra shi ofensatoare? Nu cred. Pentru mine discutzia a fost destul de edificatoare. Ca shi shtergerea a trei pagini de aici, in loc sa fie admonestat Ciofu. Imi pare rau, dar nu cred ca asta era solutzia.

Shi mesajele despre rusismele din discursul lui Voronin de ce au fost shrese? Avetzi vreo informatzie ca ld PrIshYdinte s-o "innervat", cumva, din cauza calamburului pe care l-am facut pe seama recomandarii dlui ca medicii "sa se atarne"?.. Asta e CENZURA politica.

redneck
05-08-2004, 06:50 PM
Sunt de acord cu Lia. Cu exceptia mesajelor lui ciofu la care s-a referit Lia, toate mesajele sterse erau la locul sau. Tema a fost creata nu numai pentru a arata cat de ridicole, eufemistic vorbind, sunt mesajele infestate cu rusisme, dar si pentru a initia o discutie la tema rusificarii, pentru a elucida motivele care ii fac pe multi sa schimonoseasca limba romana i.e. sa vorbeasca "liber", dupa cum s-a exprimat "savant" ciofu.

lia
05-08-2004, 07:08 PM
Cica era odata un pictor care ishi "explica" tablourile, adica desena ce desena, shi dupa scria ce a vrut el sa "arate" acolo. :D Well, Redneck, atunci cand deschizi o tema noua, trebuie sa descrii, in linii generale, proiectul. Nu de alta, dar... vorba lui Teo, se interperteaza!

P.S. Da, probabil ca unii au intzeles gresit ideea ta: au crezut ca tu faci munca patriotica, intocmeshti niste fishe lexicografice, cum ar veni, selectand mostre de moldovenisme - pentru completarea dictzionarului lui Stati (shi asta e munca shtiintzifica, foarte grea, btw...) :wink:

redneck
05-08-2004, 07:27 PM
E riscul meseriei :) Fiecare intelege cum vrea, mai exact cum poate ...
Presupun ca si acest acest mesaj va fi sters, deoarece nu e la tema si nu e distractiv ...

lia
05-08-2004, 07:32 PM
Pai... nici o problema, se poate reposta - intreaga discutzie! -, pe alt forum, (Planetamoldova, de exemplu)... :-? :wink:

redneck
05-08-2004, 07:47 PM
In cocina aia? NO, thanks!
Vezi ca vor "interpreta" unii ca faci reclama sitului cu pricina. Stii ce ma mira pe planetamoldova? Multi care scriu in haznaua aia se declara romani si cica "lupta" cu ocupatia rusa :roll: Ipocrizie si cretinism, nu alta!

lia
05-08-2004, 07:52 PM
Am glumit. Dar in orice gluma e shi putzina... gluma.

Pai shi aici multzi moldovenishti, romanofobi inraitzi, se declara romani - "hod konjem", ca tot suntem la tema "rusisme". :)

redneck
05-08-2004, 08:00 PM
Am glumit. Dar in orice gluma e shi putzina... gluma.

Pai shi aici multzi moldovenishti, romanofobi inraitzi, se declara romani - "hod konjem", ca tot suntem la tema "rusisme". :)

Exact cum a facut si Stati atunci cand in prefata "dictionarului" sau l-a "luminat" pe A.Nastase.

lia
05-09-2004, 02:41 PM
Am observat ca mesajele shterse au fost puse din nou pe forum, drept care imi retrag acuzatziile de cenzura aduse administratziei forumului shi mai ales imi cer scuze de la Melania, pentru aceleashi acuzatzii. Acum imi dau seama ca am exagerat shi eu...

redneck
05-12-2004, 07:13 PM
Din ciclul "mahala kolhoznica la sfat sau cum se discuta la scoala de tractoristi".

"mie deamu mi-i "po barabanu" eu deamu a doua zi nimeresc sub ploaia cea mare..." (gila)

"50 gram amestecat cu piper shi un limoncik tare mai ajuta" (dnd)

"bay, tak shi? tat po prejnemu? la 2 strelka?" ([K])

"mesta streci izmeniti nelizea shi ora tot" (dnd)

"dupa care iarashi la bar unde asteptind multishor in cele din urma ne-am ales cu ceva mincare...dupa care drujna tati acasa..." (dnd)

"Shchiper si acvalang" (NaE)

"a vislit cu zeleonca-n dinti ca vintu in focarul razboiului," (NaE)

"mie faza asta mia placut cu zilionka si cu salvatu pe cineva..." (Melania)

"EU am hapanit o bere(cam galimaia da zato nasharu) p/u un anegdot(mai bun ca berea)." (GroSSu)

"alkagolishi shi sunteti voi" (negru)

"zato alkagolishi originali, numa noi bem la jiumati di iaz !" (animalutz)

"ia shi-i de clasno ... bine ai revenit bludnyi syn" (Gruita)

"nicu ruleshte kiar de e mereu pe luna" (ox2)

"he , prikolu ku pantaloni ruptzi , kiar ieri merjem prin piatza shi un vynzator care vinde jeans'i ma yntreba daka nu vreu sa'ni eu o pereke noi ka a mei ys kam ruptz" (`Nightwish`)

"se duce Krysha ma gindesk eu" (Processor)

"..asa ca daca n'ai sa te apuci de sters si de inkis o fie tat ciotka" (zopiryon)

"karo4e - dupa mine mai ghini sa shii idealist decit sati plingi de mila sau sa pui krushi pe toate incercarile! - Hai norok!" (tequila)

"Casatorie, concubenaj kakaia nah raznitsa." (KazeolNevozmojnii)

"cind ii dai omului sperantze si mai ales cind ii spui ****** vsemu si di tare te iubesc," (tequila)

"ideali ... vapshe tema asta e gruz!!!!" (tequila)

"Patzani, Siemensurile ys tare clasnyie telefoane, eu am avut ocazia sa testez vreo trei, acum am SL45, super telefon, multe telefoane de acum nu prea au asha functzii. Da Nokia, shi sa va zyc clasnyie telefoane da numa nu-ni plashe ca trebu sa mai plateshti 40 de $ pe deasupra numa pentru faptu ca e Nokia" (Sam)

"cum fara sens?! voua ce vii pofig daca azi ploua sau e soare, daca e primavara sau e iarna," (tequila)

"Mde.. Eaka patzanii care vind placi video o sa-si umple buzunarele ;) Micro$oft-ul ca intotdeauna s-au gindit sa nu lese nici o santza la concurentzi.. Sa eie deodata toata piatza.." (Adrenalin+=-)

"Patzanu ori are limba lunga si o zis la un prieten care nu trebuie.. Ori ii prost(lamer?).. Sau cel mai probabil asta nu-i el.. Poate nimeni nu-i atragea atentie.. Si de atita scirba a trimis vre-un email la Microsoft&FBI ca tipa el o facut Sasser-u.." (Adrenalin+=-)

"Daca nu ar fi cite un virsneak de acesta cine ar mai cumpara programe Anti-Virus?" (Adrenalin+=-)

"Si patzanu ista.. Ii era asa de greu sa gaseasca vre-o 2 compuri in inet si de pe ele sa-si lanseze creaturile ? La urma urmei se ducea intr-un inet cafe." (Adrenalin+=-)

"Da.. Si virusul poate lucra si sub Win9x:) Numai ca maninca toate resursele.. Si este imposibil sa mai stai la asha o ta4ka.." (Adrenalin+=-)

"Am in vedere ca patzanu oricum s-a deosebit." (c001 h4x0r)

"Dea.. Ca la 18 ani sa poti face asa ceva.. Tre sa fii fanat cu adevarat in securitate.." (Adrenalin+=-)

"razvrat sau prosta prikoale sexuale" (Gruita)

"Sam - specialist pe vodka cu lichior." (Fox)

"eu vreau off pe 17 iun. ca e ziua cand am ultimu ex, asa ca hai davai" (zopiryon)

"Tak shy shii cu fotbalu aishi pe la neavoastre, eu ashi pute sa shiu tare clasnyi mijlocash" (Sam)

"tipa mixul la cyganii ceia e mai bun decit originalul !!!!!" (Processor)

"l .. ei chiar tu ma sperii .. eu sper ca de 1 an cind am fost pe acolo ultima data nu au inceput ei chiar sa scrie cu ieroglife
vezi ca am inceput sa intru mai des pe forumul asta" (Processor)

".. karoche iata" (Processor)

"ma 'otmicesk' si eu - student la UTM, CIM, anul 2 (bac), predarea in engleza. sunt de acord cu NaE in privinta englezei profilor. nu sunt ei suprhackeri in treaba asta, dar cred ca poseda limba la un nivel satisfacator. " (gr8dude)

Vomitivul zilei ni-l ofera functionarusul de la Televiziunea Moldovei:

"Eu numa nu yntzeleg cum voi atzi putut asha bunatate de bautura licoritoare cum este VODCA sa o betzi cu zakuska... DULCE asta nu-i treaba, data viitoare am sa va ynvatz cum sa be rachiu po nostoiashemu" (Sam)

"Fox spasiba pentru prezentatsie ... Da numa ca data viitoare am sa va ynvatz cum sa be vodka cu soc de patlajele" (Sam)

"Cam asha ceva, adica macar nu ma simt rus cynd beu Vodka shi mai simt foarte moldovan cynd beu suc de patlajele" (Sam)

"Iaka eu ca barbat nu-s de acord cu faptul ca fiecare barbat tre sa cunoasca fotbal, ca ys mai mult ca precis ca lu Adam sau lu Shtefan cel Mare yi era yn cot de fotbal, da vad ca n-o fost mai putzin barbatzi, chiar nicego asha..." (Sam)

"Da asha finala nezviozdnaia n-am vazut demult, tucma ymi era oarecum cynd faceam Request pentru difuzarea meciului" (Sam)

"Numa ca la TV, adica la Moldova 1 anu ista n-o sa vedem nish un k**at, de atyta ca patzanii clasnyie de la M1 shi de la Comitetul Olimpic o praibit totul" (Sam)

"Caroce, daca o sa shitzi cumintzi apu o sa vedetzi World Cup 2006 la Moldova 1, ca EURO 2004 de-amu u nas va carmane asha ca vara asta va ynarmatzi cu vreo 2 lazi cu bere (jiumatate mie) shi traiasca fotbalu" (Sam)

amelie
05-12-2004, 08:30 PM
pot sa intreb din pura curiozitate ce nu e bine cu frazele astea?

"Sam - specialist pe vodka cu lichior." (Fox)

"l .. ei chiar tu ma sperii .. eu sper ca de 1 an cind am fost pe acolo ultima data nu au inceput ei chiar sa scrie cu ieroglife
vezi ca am inceput sa intru mai des pe forumul asta" (Processor)

in primul caz unica problema e "k" din cuvantul "vodca". Cuvantul "lichior" l-am gasit in Dictionarul Rus-Roman, Chisinau, 1992.

al doilea citat chiar l-am citit de cateva ori n-am reusit sa gasesc greseala...

_victor_
05-12-2004, 08:40 PM
amelie, in primul caz "specialist pe vodka cu lichior". Ar trebui in

in al doilea "ei chiar tu ma sperii" - forma frazei. Din rusa "nu ty menia pugaeshi". In romana ar fi "nu ma mai speria", sau ceva de genul asta. Dar poate intr-al doilea caz gresesc, nu stiu ...

amelie
05-12-2004, 08:57 PM
_victor_, sunt de acord cu tine in primul caz... insa greseala data nu are nimic cu rusismele. in rusa e "specialist v ..." (exact ca in romana) shi nu "specialist na ..." .

redneck
05-12-2004, 09:01 PM
VÓTCĂ, votci, s.f. Rachiu foarte tare, făcut din alcool de cereale și din apă cu duritate scăzută. [Var.: vódcă, vútcă s.f.] – Din rus. vodka.

HIEROGLÍFĂ, hieroglife, s.f. Semn sau caracter din scrierea vechilor egipteni, care reprezenta noțiunile prin figuri de ființe și de obiecte. ♦ Fig. (ir.) Scris neciteț, indescifrabil. [Pr.: hi-e-. – Var.: ieroglífă s.f.] – Din fr. hiéroglyphe.

lia
05-12-2004, 09:09 PM
_victor_, sunt de acord cu tine in primul caz... insa greseala data nu are nimic cu rusismele. in rusa e "specialist v ..." shi nu "specialist na ...".

Of! :roll: draga, shtii shi rusa bine! :) Pai tu zici "spetzialist v votke" ? Ori "Spetzialist po votke?".

Victor are dreptate, shi in primul caz, shi in al doilea. Doar ca... eu nu cred ca Fox a facut aceasta gresheala altfel decat din dorintza de a mima moldovenismul acesta, dominant pe forum. Fox are un foarte bun simtz al limbii, chiar dac anu a facut studii de filologie, din cate shtiu. Ca shi altzi utilizatori de altfel (problema e ca, din diverse motive, mesajele scrise intr-o romana rusificata predomina, cum am mai zis, asta e trist... )
... In exemplul al doilea e vorba nu numai de prima propozitzie, ci de intreaga constructzie a frazei: in asemenea cazuri se zice ca scrii in rusa cu cuvinte romaneshti... :(

P.S. Shi... cred ca nici fraza "specialst in dotka" nu e chiar "fericita". Acum nu-mi vine nimic mai bun in minte, insa... mai revin.

Valerika
05-12-2004, 09:35 PM
pricolina.......redneck....ai o imaginatie tare bogata......cred ca iti ia ceva timp pana faci toate istorioarele astea.....da oricum tak derjati! inveseleshti lumea

amelie
05-12-2004, 09:44 PM
nu am pretins niciodata ca stiu rusa la perfectie, precum nu pot sti nici toate nuantele limbii romane. tocmai de aceea am si intrebat. inteleg ca tema a fost creata pentru interactivitate, si nu doar pentru ca redneck sa posteze si restul utilizatorilor sa-l laude sau sa-l injure.

merci, redneck, pt explicatie, dar chestia aceasta:

Var.: vódcă, vútcă s.f

Var.: ieroglífă s.f

nu inseamna ca si variantele respective ale cuvintelor sunt oarecum corecte?

redneck
05-12-2004, 09:55 PM
Oarecum da, insa sunt tentat sa cred ca atat "vodka" cat si "ieroglife" au fost folosite gratie rusificarii.

Oricum, am initiat o discutie, nu crezi?

lia
05-12-2004, 10:03 PM
nu am pretins niciodata ca stiu rusa la perfectie, precum nu pot sti nici toate nuantele limbii romane. tocmai de aceea am si intrebat. inteleg ca tema a fost creata pentru interactivitate, si nu doar pentru ca redneck sa posteze si restul utilizatorilor sa-l laude sau sa-l injure.

Amelie, shtii care e "pontu'"? Sa shtii bine shi rusa, shi romana. Or, problema moldovenishtilor e ca nu shtiu nici una, nici alta. :roll:

amelie
05-12-2004, 10:29 PM
Stiu, Lia, stiu... Insa eu as spune putin altfel: ei nu stiu practic deloc nici romana, si nici rusa.

Fox
05-13-2004, 11:37 AM
Aoleu, cata zarva a starnit denumirea unui produs original :)
Pacat ca nu era vorba si de cognac.

lia
05-13-2004, 12:04 PM
Da (nu denumirea unui produs original ci un calc rusesc "specialist pi votka" :)), shi tu ai ajuns vedeta! :D

De fapt, ash vrea sa-i propun lui Redneck sa incerce sa ne mai delecteze cu astfel de miniaturi, dar sa nu mai dea nume - poate ca atunci reacztiile nu vor fi chiar atat e vehemente shi orgoliile atat de ranite (ma refer la discutziile inutile, din orgoliu, nu la discutzile de clarificare daca o expresie e corecta sau nu - astea sigur ca sunt utile) :-? Evident, daca autorii sunt de acord sa renuntze la "dreptul de autor" in favoarea "pacii shi linishtii pe forum". :)

Sam
05-13-2004, 12:14 PM
Vomitivul zilei ni-l ofera functionarusul de la Televiziunea Moldovei:

"Eu numa nu yntzeleg cum voi atzi putut asha bunatate de bautura licoritoare cum este VODCA sa o betzi cu zakuska... DULCE asta nu-i treaba, data viitoare am sa va ynvatz cum sa be rachiu po nostoiashemu" (Sam)

"Fox spasiba pentru prezentatsie ... Da numa ca data viitoare am sa va ynvatz cum sa be vodka cu soc de patlajele" (Sam)

"Cam asha ceva, adica macar nu ma simt rus cynd beu Vodka shi mai simt foarte moldovan cynd beu suc de patlajele" (Sam)

"Iaka eu ca barbat nu-s de acord cu faptul ca fiecare barbat tre sa cunoasca fotbal, ca ys mai mult ca precis ca lu Adam sau lu Shtefan cel Mare yi era yn cot de fotbal, da vad ca n-o fost mai putzin barbatzi, chiar nicego asha..." (Sam)

"Da asha finala nezviozdnaia n-am vazut demult, tucma ymi era oarecum cynd faceam Request pentru difuzarea meciului" (Sam)

"Numa ca la TV, adica la Moldova 1 anu ista n-o sa vedem nish un k**at, de atyta ca patzanii clasnyie de la M1 shi de la Comitetul Olimpic o praibit totul" (Sam)

"Caroce, daca o sa shitzi cumintzi apu o sa vedetzi World Cup 2006 la Moldova 1, ca EURO 2004 de-amu u nas va carmane asha ca vara asta va ynarmatzi cu vreo 2 lazi cu bere (jiumatate mie) shi traiasca fotbalu" (Sam)

Nici nu shtiu cum sa apreciez atyta atentzia acordata persoanei mele, s-o consider drept atac la persoana shi violare a regulilor forumului sau calomnie... shi sa cer despagubiri yn suma de 500.000 dolari... Vomitivul shi functionarusul super cuvinte existente yn marele vocabular al... cuiva

ciofu
05-13-2004, 12:26 PM
Eu as vrea ca redneck sa lase numele userului carui apartin frazele selectate :P

lia
05-13-2004, 12:26 PM
Pai n-a zis ca tu eshti vomitv, Sam! A zis ca rusismele sunt ! Ori shi tu eshti un adept al rusificarii? :wink:

Eu zic sa nu mai produci astfel de "perle"... Ar fi un contraargument pe cinste. Daca insishti, ca shi altzi moldovenishti, sa faci apologia rusismelor (care intr-adevar sunt nishte VOMITVE pervecte), atunci doar confirmi ca Redneck a avut dreptate. :)

Fox
05-13-2004, 12:38 PM
Lia, nici o grija de orgoliul meu cand e vorba de critica pentru ceva scris pe forum.

Apropo, vezi cum am scris eu precis si nu da citate din memorie, risti sa si gresesti. Mai am un apropou, ce am face, totusi, cu congacul?

Dar, daca tot s-au strans aici specialistii am un text de descifrat:

"Dispozitia pretorului sectorului ... 8) ... cu privire la introducerea planului protectiei civile si organizarea cercetarilor in teritoriu.

orientatorul ...cutarica"

Amelie, ia-n zi-mi tu ce ai inteles si ce se cere prin fraza asta?

lia
05-13-2004, 12:50 PM
Fox, shtiu ca ai scris "pe", shi nu "pi", eu am scris "pi"-ul, pentru ca banuiesc ca atunci cand foloseshti astfel de espresii, in viatza reala, anume asha pronuntzi, ca sa accentuezi ironia... Or, eu anume asha ash fi scris.

NaE
05-13-2004, 01:01 PM
Eu as vrea sa vin cu o propunere constructiva: De ce sa nu i-a redneck o atitudine calma, pacient-doctor, si sa nu dea corectarile sau variantele corecte la fiecare din perlele scoase.

Nu credeti ca asa tema asta ar trece din domeniul"Declar razboi tuturor" in "Hai sa ne corectam si sa invatsam cite ceva, stind pe genunchi la bunelu' redneck"?

Sam
05-13-2004, 01:05 PM
Pai n-a zis ca tu eshti vomitv, Sam! A zis ca rusismele sunt ! Ori shi tu eshti un adept al rusificarii? :wink:

Am yntzeles ca nu se referea la mine nemijlocit, dar...
Eu sunt cel mai mare adept la rusificarii, chiar vreau ca noi sa vorbim numai yn rusa, ca forumul asta sa fie doar yn rusa, la fel shi celelalte forumuri care au mai ramas... :contempl:

Lia chiar crezi ca doresc asta... yn principiu n-ai de unde sa shtii ca ar fi cenzurat tot mesajul meu daca eu ashi scrie cu adevarat ce cred eu despre rushi shi limba rusa shi despre rusisme. Eu le utilizez cu o foarte mare doza de sarcasm shi incercam yntr-un fel sa fie vadit faptul cyt e de incorect sa fie asha, dar se primeshte acum ca eu ma apar shi asta nu e bine :confuz:

Fox
05-13-2004, 01:14 PM
A mai fost ceva diferit de cum ai scris tu, daca e sa fiu principiala si eu 8)
Cat despre restul, imi e deja indiferent cine si cum imi interpreteaza mesajul. Sunt responsabila doar pentru cum l-am scris eu.

Si cum rezolvam, totusi, ghicitoarea mea? Caci am stringenta nevoie de ajutorul cunoscatorilor (la perfectie) de limba romana si rusa pentru a descifra mesajul de la pretura. Chiar nu e nici unul prin zona? Nici chiar Amelie?

lia
05-13-2004, 01:15 PM
Eu as vrea sa vin cu o propunere constructiva: De ce sa nu i-a redneck o atitudine calma, pacient-doctor, si sa nu dea corectarile sau variantele corecte la fiecare din perlele scoase.

Nu credeti ca asa tema asta ar trece din domeniul"Declar razboi tuturor" in "Hai sa ne corectam si sa invatsam cite ceva, stind pe genunchi la bunelu' redneck"?

Adica sa o faca Redneck pe dadaca - pentru totzi cei care au dormit la lectziile de limba romana sau nu vor, sau din alte cauze nu shtiu sa vorbeasca romaneshte corect? De ce, cu ce a gresit el, ca sa sufere pebtru toata Tzara Romaneasca?! :D Shi..., Nae, sunt cateva zeci de astfel de teme - le citesc doar cei care vorbesc corect - moldoveinshtii tot pe a lor o tzin... Shi uite ca nu le place cand sunt ironizatzi! Ca sa vezi, trebui menajatzi, ca au shi orgoliu! Mda... orbaznicul mananca praznicul...

P.S. Sa shtii ca nu m-am indoit niciodata de inteligentza ta, NAe! :)

lia
05-13-2004, 01:27 PM

Am yntzeles ca nu se referea la mine nemijlocit, dar...
Eu sunt cel mai mare adept la rusificarii, chiar vreau ca noi sa vorbim numai yn rusa, ca forumul asta sa fie doar yn rusa, la fel shi celelalte forumuri care au mai ramas... :contempl:

Lia chiar crezi ca doresc asta... yn principiu n-ai de unde sa shtii ca ar fi cenzurat tot mesajul meu daca eu ashi scrie cu adevarat ce cred eu despre rushi shi limba rusa shi despre rusisme. Eu le utilizez cu o foarte mare doza de sarcasm shi incercam yntr-un fel sa fie vadit faptul cyt e de incorect sa fie asha, dar se primeshte acum ca eu ma apar shi asta nu e bine :confuz:

"Se primeshte" - tot cu sarcasm ai scris? daca da, atunci e bine! Sarcasmul e OK. :)

In rest, am mai scris, dar cred ca trebuie sa repet: Forumul e un loc public, o tribuna, daca vrei. Cum vorbeshti acasa - te priveshte, cum vorbeshti pe forum, e deja obiect de discutzie (asta se refera shi la mine, shi la moderatori, shi la adminstratori - adica la totzi fara exceptzie). Deaceea nu vad de ce te-ai revolta ca se discuta despre rusisme: e o chestiune de principiu: daca vrei sa vorbeshti ca din dictzionarul lui Stati, n-ai decat. Insa vei avea o problema - eu (shi poate shi Redneck): pentru ca limba romana e shi limba mea, shi eu sunt cetatzean moldovean, ca shi ceilaltzi, shi nu vreau ca atunci cand ma voi intoarce in rm, sa gasesc un mediu lingvistic shi mai poluat decat atunci cand am plecat... Mediu care depinde de fiecare dintre noi, adica: fiecare dintre cei care folosesc rusisme este responsabil pentru poluarea limbii - indiferent ce cred ei despre moldovenismul ofiacialitatzilor. Clar?

lia
05-13-2004, 01:36 PM
A mai fost ceva diferit de cum ai scris tu, daca e sa fiu principiala si eu 8)
Cat despre restul, imi e deja indiferent cine si cum imi interpreteaza mesajul. Sunt responsabila doar pentru cum l-am scris eu.

Si cum rezolvam, totusi, ghicitoarea mea? Caci am stringenta nevoie de ajutorul cunoscatorilor (la perfectie) de limba romana si rusa pentru a descifra mesajul de la pretura. Chiar nu e nici unul prin zona? Nici chiar Amelie?

Fox, lasa orgoliile. :) Ce are aici Cogniacul? E bine-mersi, ca shi shampania - vrei sa discutam de ce se scrie asha sau altfel? Sau ce vrei sa su gerezi? Expresia discutata era, totushi, "specialust pi..." nu "votka" (eu optez pentru varianta "votka" - adica pentru transcriere - pentru ca in romana se transcrie, atunci cand se traduce dintr-un alfabet nelatin)...

Nu shtiu ce sa zic de ghicitoarea ta. Nici in rusa nu prea are sens... Poate ai scapat ceva?

Fox
05-13-2004, 01:52 PM
Lia, ieri nici tu nu erai chiar sigura cum ar fi corect - pe, ori in :)
Cogniacul venea sa demonstreze aplicarea standardelor duble.
N-am facut niciodata lectii de limba romana, dar sunt convinsa ca asta nu-i va indemna pe "gazdele" forumului sa ma baneze. "Statutele" oaspetilor, sa nu fie cu suparare, ma lasa rece.

In gicitoare n-am scapat nimic. Tocmai aici e buba.

lia
05-13-2004, 02:05 PM
Lia, ieri nici tu nu erai chiar sigura cum ar fi corect - pe, ori in :)
Cogniacul venea sa demonstreze aplicarea standardelor duble.
N-am facut niciodata lectii de limba romana, dar sunt convinsa ca asta nu-i va indemna pe "gazdele" forumului sa ma baneze. "Statutele" oaspetilor, sa nu fie cu suparare, ma lasa rece.

In gicitoare n-am scapat nimic. Tocmai aici e buba.

Adica, cum sa fie corect "pe"? Greshesti. Eu nu ash fi apelat la traducere din rusa, pur shi simplu, penreu ca in situtazii similare spun... cu totul altceva, fara sa uitilez modelul rusesc. Iar expresia corecta e "specialist IN (shi urmeaza domeniul)" - vezi mesajlele de ieri, te rog, ca sa te convingi. :)

Care stadndarde duble? Adica? Shi cine a vorbit de "banare"? :crazy:

Melania
05-13-2004, 02:08 PM
tak....tema asta parca ar fi infectata de vreun virus ceva...numa se face bine putin cum iar o 'imbolnaviti'...va rog si de data asta pt ultima data.....lasati orgoliile, lasati taracanii din cap, lasati tot ce m ai aveti pe suflet...si treceti la tema.....
din cate stiu eu...tema suna putin altfel decat "corectarea greselelor gramaticale'...so, ori la tema , ori deloc!

lia
05-13-2004, 02:20 PM
Mel, "coniac" nu e rusism, dar daca tot a venit vorba, nu cred ca e de prisos daca precizez ca nu e vorba de standarde duble...

Shi inca ceva, la o ora de engleza intrebasem ceva ce nu-mi era clar in gramatica engleza, la care profesorul, un anglofon, mi-a raspuns: "because it's a stupid language!" - in sens ca intr-o limba exista reguli constituite istoriceshte, care nu prea au sens, dar totushi trebuie respectate - shi nu orice "nelamurit" are puterea de a le schimba - uneori mai acceptzi ceva shi doar pentru ca asha zice dictzionarul... :D

ciofu
05-13-2004, 02:21 PM
Pentru Redneck si Lia: noi stim cu totii ca voi sunteti foarte destepti, da lasati oamenii in pace cu chestii voastre banale deja. Oamenii au venit aici sa se relaxeze, dar nu sa vina sa asculte teoriile voastre gramaticale si literare....

lia
05-13-2004, 02:29 PM
Pentru Redneck si Lia: noi stim cu totii ca voi sunteti foarte destepti, da lasati oamenii in pace cu chestii voastre banale deja. Oamenii au venit aici sa se relaxeze, dar nu sa vina sa asculte teoriile voastre gramaticale si literare....

Cu alte cuvinte, sa vorbeasca "liber", da' nu "frumos". :) Vezi ca s-a mai discutat asta o data: http://www.moldova.net/viewtopic.php?t=6135 Deci, nu mai repet...

Tu eshti cel care a spus ca suntem deshteptzi! Deshi nu e acesta subiectul discutziei. Deci, de ce DETURNEZI DISCUTZIA? Incalci regulamentul. Mel, cine e moderator pe acest forum? Sau sa rog administratorii sa intervina?

Melania
05-13-2004, 06:24 PM
...lia..asta deam suna a amenintare....ca daca ceva nu e ok, ap hai deodata va plingeti administratorilor ca cica moderatorii nusi fac bine treaba.....pe voi cum sa va potrivesti....?
...de stergem vreun mesaj ...strigati un gura mare de parca ar fi nu un simplu mesaj da unu care ar merita premiu nobil.....daca le lasam....cica nu se face ordine pe forum si modertorii dorm......

cat spoate de discutat una si aceeasi...."liber" "frumos" .... de fapt, cat se poate de luat de ciofu? sau iata vine Sam...user nou si din prima zi ii sariti in cap cu "patlajelili" de ce asa? ......atita timp cat ceea ce e scris este inteles de majoritatea nu vad nici o problema.....daca nu va place limbaju care se foloseste pe forum....atunci cititi altceva dar nu moldova.net...

sorry daca poate am fost cam dura de data asta...da sincer deam mati ajiuns la icre....

lia
05-13-2004, 07:09 PM
Melania, dar nu era amenitzare, doar semnalam ca Ciofu s-a luat, a doua oara, de mine. Shi te rugasem sa intervii.

Cat despre patlajica, apu scuza-ma, da corect ii o patlajika - doua patlajeli. N-am shi va fashi, aista yi adevarul shtiintzyinic! :ciupos:

Melania
05-13-2004, 07:15 PM
fututz curu lor de patlageli.....ce teai luat tu de ele, liaaaaaa? ca doar esti fata mare...hai mai bine la Viva sa vorbim despre sex.....

ciofu
05-13-2004, 07:54 PM
Lia nu m-am luat eu de tine, doar tiam scris tie si lui redneck ceva, nu face din vaca bou te rog....relax
Vreau doar sa zic ca prin modu tau de a comunica cu lumea aici nu-ti arati inteligenta, crede-ma...

Sam
05-14-2004, 11:17 AM
Baietzi shi fete, daca noi suntem asha de versatzi yn domeniul limbii romane asha zise-i culturale de ce sa nu deschidem shi topicuri cu tema frantzusisme, americanisme, germanisme. Nu ca ashi sustzine limba rusa shi invazia cuvintelor din limba respectiva ce duce doar spre pierderea statutului de limba romana a limbei vorbite de noi, dar cred ca shi cuvintele ce vin din alte limbi au acelashi efect. Noi pur shi simplu, nu shtiu din ce cauza, le numim neologisme, atunci de ce cuvintele ce vin din rusa nu sunt nimite neologisme, adica propunerea mea aici ar fi sa fim corectzi pyna la urma... Sa nu spunem dupa fiecare cuvynt OK da nu bine, sau Mersi yn loc de multzumesc shi sorry yn loc de scuza-ma. :lol:

Asha ca let's dance 8)

lia
05-14-2004, 12:14 PM
Baietzi shi fete, daca noi suntem asha de versatzi yn domeniul limbii romane asha zise-i culturale de ce sa nu deschidem shi topicuri cu tema frantzusisme, americanisme, germanisme. Nu ca ashi sustzine limba rusa shi invazia cuvintelor din limba respectiva ce duce doar spre pierderea statutului de limba romana a limbei vorbite de noi, dar cred ca shi cuvintele ce vin din alte limbi au acelashi efect. Noi pur shi simplu, nu shtiu din ce cauza, le numim neologisme, atunci de ce cuvintele ce vin din rusa nu sunt nimite neologisme, adica propunerea mea aici ar fi sa fim corectzi pyna la urma... Sa nu spunem dupa fiecare cuvynt OK da nu bine, sau Mersi yn loc de multzumesc shi sorry yn loc de scuza-ma. :lol:

Asha ca let's dance 8)

O las pe Fox sa-tzi explice ca se scrie "limbii", shi nu "limbei" :) shi sa-tzi spuna ca s-a mai discutat despre ceea ce zici tu. Shi cum se numeshte asta - cica eu nu-s contra rusismelor, dar lasatzi-ma sa le folosesc! :)

:wtf: potzi deschide orice tema vrei. E un forum, liber, din cate shtiu...

P.S. Am raspuns de multe ori unor mesaje in care moldovenishtii ma intrebau de ce frantzuzisme shi americanisme "sa poati", da' rusisme nu. Nu vreau sa ma repet.

Fox
05-14-2004, 01:43 PM
Sper sa mi se permita sa fac lectia pe privat, precum si sa-i prezint lui Sam citate cu raspunsurile (altora) la intrebarile lui. 8)

lia
05-14-2004, 02:04 PM
Sper sa mi se permita sa fac lectia pe privat, precum si sa-i prezint lui Sam citate cu raspunsurile (altora) la intrebarile lui. 8)

Chiar speram sa ma ajutzi sa evit inca o discutzie ca altele o mie, Fox! Cu toae sentimentele mele bune fatza de tine, cred ca itzi dai seama cu ce anume shi mai ales DE CE nu pot fi de acord... :wink:

Fox
05-14-2004, 02:12 PM
Chiar speram sa ma ajutzi sa evit inca o discutzie ca altele o mie, Fox! Cu toae sentimentele mele bune fatza de tine, cred ca itzi dai seama cu ce anume shi mai ales DE CE nu pot fi de acord... :wink:

Te indoiesti? Raspunsurile le-am invatat pe de rost. :D

Sam
05-14-2004, 02:13 PM

Ynca din clasa a doua la limba romana ymi scadeau din nota pentru faptul ca myncam litere :roll:

lia
05-14-2004, 02:24 PM

Ynca din clasa a doua la limba romana ymi scadeau din nota pentru faptul ca myncam litere :roll:

Probabil ca mancai prea multe, shi profesoara nu observa ca scrii cu rusisme (sau era shi ea prea rusificata, pentru a le observa?). :) Itzi dau voie sa-mi scazi shi tu nota "la romana", daca nu faci gresheli mai grave decat nishte litere scapate. :roll:

lia
05-14-2004, 02:27 PM

Te indoiesti? Raspunsurile le-am invatat pe de rost. :D

Ma indoiesc... dar nici nu era nevoie sa invetzi pe de rost raspunsurile, speram doar sa citeshti atent argumentele. :(

Sam
05-14-2004, 02:51 PM
Probabil ca mancai prea multe, shi profesoara nu observa ca scrii cu rusisme (sau era shi ea prea rusificata, pentru a le observa?). :) Itzi dau voie sa-mi scazi shi tu nota "la romana", daca nu faci gresheli mai grave decat nishte litere scapate. :roll:

Yn principiu mesajul meu nu a fost unul de reprosh, pur shi simplu am dorit sa te simtzi shi tu un pic atacata, sa te mobilizeze sa te aperi shi sa ai dorintza asta de a reprosha numaidecyt ceva shi sa vezi cum orice tema ce este bazata pe reproshuri ajunge de [cenzurat], ca cineva pe aici nu se uita la esentza mesajelor da cyt de corect au fost scrise :roll:

Shtii ce a zis un mosh de la tzara ce a fost yntrebat ce limba ar vorbi el, iar el a raspuns: "macar shi chinezeasca numa scotetzi-ma din kkatu ista, ca eu n-am she mynca da voi ma yntrebatzi de limba" Nu ca ashi fi de acord 100 de% cu el, dar mesajul sau are un sens mai profund, care sper sa-l yntzelegi daca te vei uita la sensul mesajului da nu cyt de corect din punct de vedere gramatical a fost scris :roll:

lia
05-14-2004, 02:58 PM
[quote=lia cea deshtepta]Probabil ca mancai prea multe, shi profesoara nu observa ca scrii cu rusisme (sau era shi ea prea rusificata, pentru a le observa?). :) Itzi dau voie sa-mi scazi shi tu nota "la romana", daca nu faci gresheli mai grave decat nishte litere scapate. :roll:

Yn principiu mesajul meu nu a fost unul de reprosh, pur shi simplu am dorit sa te simtzi shi tu un pic atacata,

Te insheli daca itzi imaginezi ca nu am mai fost atacata! Asha ca am simtzit asta foarte bine pana acum. Shi am raspuns, fara sa injur, dar nu am evitat sa dau replica (cu sarcasm, shi asta displace, evident). Dar m-am cam plicistit...

Shtii ce a zis un mosh de la tzara ce a fost yntrebat ce limba ar vorbi el, iar el a raspuns: "macar shi chinezeasca numa scotetzi-ma din kkatu ista, ca eu n-am she mynca da voi ma yntrebatzi de limba"

Aha, Tarlev ii dzyshi "tazranului" shela, shtiu: "sa avem shi puni pi limby, da nu limby"! :D Sam, este tema mea de studiu, shi shtiu ce zic tzaranii despre problema limbii romane in Basarabia.

Fox
05-14-2004, 03:45 PM
Ma indoiesc... dar nici nu era nevoie sa invetzi pe de rost raspunsurile, speram doar sa citeshti atent argumentele. :(

Nu tu ai scris ca le-ai spus de multe ori? Iar eu am memorie buna.
In rest - te priveste.

[K]
06-03-2004, 01:52 PM
ashteptam o noua portzie de rusisme/episod din "Bastardostanul" virtual....
redneck se chinuie sa ne educe da noi ne distram! hi hi

lia
06-03-2004, 02:42 PM
Prostului ii aratzi unde e gresheala shi el rade de deget. :ciupos:

lia
11-06-2004, 06:46 PM
Alaturat: 19 Sep 2004
Sex: M Scris pe: Fri Nov 05, 2004 6:07 am Subiect:

::[xupypr]:: a scris:
eu am toate soundtrackurile din:
= Kill Bill
= Pulp Fiction
da vreau nu numaidecyt din filmele Lui ..da prosto muzica asemanatoare ..

El nu are doar 2 filmuri făcute

In sus

lia

Alaturat: 07 Feb 2003
Sex: F Scris pe: Fri Nov 05, 2004 1:16 pm Subiect:

Vasile a scris:
::[xupypr]:: a scris:
eu am toate soundtrackurile din:
= Kill Bill
= Pulp Fiction
da vreau nu numaidecyt din filmele Lui ..da prosto muzica asemanatoare ..

El nu are doar 2 filmuri făcute

Filmuri? Poate ai vrut să zici kinăuri?

In sus

Bad And Mad

Alaturat: 17 Jul 2004
Sex: M Scris pe: Sat Nov 06, 2004 11:16 am Subiect:

why not? glumeam, dar de ce sa te anini (numai inceaca sa spui ca "anini: e rusism ) de fiecare cuvint, totzi comitem gresheli, shi apoi e prea scurt termenul de 10 ani pentru a ne debarasa de limba spurcata a moscalilor shi influentzele lor in romina actuala...

In sus

lia

Alaturat: 07 Feb 2003
Sex: F Scris pe: Sat Nov 06, 2004 3:19 pm Subiect:

Bad And Mad a scris:
why not? glumeam, dar de ce sa te anini (numai inceaca sa spui ca "anini: e rusism ) de fiecare cuvint, totzi comitem gresheli, shi apoi e prea scurt termenul de 10 ani pentru a ne debarasa de limba spurcata a moscalilor shi influentzele lor in romina actuala...

Nu mă "anin"... Am avut o duscuƣie cu vasile, din care mi-am dat seama că nu ünƣelege niƟte expresii romñneƟti foarte des folosite,d e altfel. ƞi explicaƣia e că el chiar are probleme cu limba romñnă (cam cum crezi că vorbeƟte romñna un om care nu Ɵtie că la plural e "filme", Ɵi nu "filmuri"?). Eu cred că are muuult de recuperat la capitolul limba romñnă.

redneck
01-21-2005, 06:49 PM
DIN POƞTA GENERAƱIEI

"M-am gruzit kankretna..."

Am primit, de curñnd, la redacƣie o scrisoare care ni s-a părut interesantă. RăvaƟul atinge un subiect pe care l-am tratat dintotdeauna cu umor, dar Ɵi cu interes - „perlele” din vocabularul profesorilor. Să fim sinceri: fără astfel de momente „umoristice”, orele ar trece mult mai greu Ɵi temele ni s-ar părea total epuizante. Iată de ce, aplicñnd cenzura de rigoare (vezi menƣiunea cenzurat), acordăm spaƣiu articolului semnat de un licean din capitală. Din „solidaritate Ɵcolărească” (pentru că ne pasă ca media anuală a celui care ne-a scris să nu fie dezastruoasă), nu üi vom face public numele. Dar le vom păstra sub anonimat Ɵi pe cele ale profesorilor.

(C. A.)

Folosirea unui limbaj (sleng) modern, dar ieƟit din comun este caracteristică multor tineri de astăzi. Devin indispensabile expresiile : "Cari-i pontu?", "Na figa?", "Pofig", "M-am gruzit kankretna" Ɵi multe altele, provenind din bogata limbă rusă. Însă nu rămñn ün urmă Ɵi maturii - ün cazul nostru, profesorii de la liceul X, care născocesc expresii ce nu cedează ün originalitate celor folosite de elevi. Urmează o scurtă listă de expresii cel mai frecvent utilizate.

Profesorul de - cenzurat -, dl A, este adept al limbii „moldoveneƟti”. Astfel, devin obligatorii expresiile de genul „Dac' vorghesc üncet mă-năduƟ" , "Ghiƣă poroƟok", "Pi moldov’neƟte", "Catlete la pătrat", "Te-ai rasterit" Ɵ.a.

Nu se lasă mai prejos nici domnul B, profesorul de - cenzurat. Impresionează varietatea vocabularului său: "Boamba clasei", "Tra-la-la", "Vagabond cu bani", "DraƟi di copchii". Zgñrie urechile elevilor zicala lui deja celebră: "Trei üntrebări de 3,33 puncte fiecare".

Doamna C, profesoară de - cenzurat -, inspiră dragoste faƣă de obiectul ei prin rostirea unor ündemnuri, precum: "Pune mñna Ɵi lucrează", "Dirijează procesul", "Dirijarea poate fi pe mai multe direcƣii!", "MñnuieƟte mai repede creta", iar trăirile sale sufleteƟti sunt exprimate prin rostiri nu mai puƣin ingenioase: "Nu ce, clasa?", "Nu cum?". Cu ceva timp ün urmă, dna C obiƟnuia să-Ɵi dojenească elevele: "Unghiile le vopsiƣi, dar formula vopselei nu Ɵtiƣi, de la organică!".

DomniƟoara D, profesoară de - cenzurat -, demonstrează cunoƟtinƣe profunde de limba franceză, zicñnd, cu un minunat accent: "Que's che ce?", ünsă revine rapid la limba materna cu expresii de genul: "Fat'hăi!!!". Odată, am Ɵters din greƟeală niƟte exemple de pe tablă Ɵi am primit o replică indignată din partea domniƟoarei D, care a strigat: "Nu nafiga tu ai Ɵters tabla?!". Dar eu nu m-am supărat, ci am rñs cu poftă ümpreună cu ceilalƣi elevi.

AƟ menƣiona Ɵi alte perle ale profesorilor: Dna E: "Spirtul este bun, dar fără observaƣie" (avñnd, probabil, ün vedere spiritul de observaƣie); "Deprindeƣi-vă, că n-o să am cñnd să mă fñƣñi cu voi"...

Iar profesoara de - cenzurat -, dna F, ne-a impresionat, spunñndu-ne cu năduf: "Nafig s pliaja!", alungñndu-mă pe mine Ɵi pe cñƣiva colegi din sala de clasă.

Din cñte vedeƣi, clasele (Ɵi coridoarele) de liceu sunt adevărate pepiniere de expresii trăsnite. Dar nouă, elevilor, nu ni se pare un lucru grav, căci
 tot noi, liceenii, suntem cei care i-am „molipsit” pe profesorii noƟtri de acest limbaj...

Alexandru Y,
or. Chißinău

http://www.timpul.md/Rubric.asp?idIssue=80&idRubric=1295
VINERI, 21 IANUARIE 2005, NR.180

2008.