......bolile profesionale "sunt la moda". ....pentru noi cei care stam in fata calculatorului una din cele mai afectate parti ale organismului nostru sunt okii......
.....eu personal ajungeam aproape sa vars lacrimi in fata calculatorului si okii ma usturau ca naiba. Atunci am fost la doctor si mia spus ca am o vedere buna, dar ca imi obosesc ochii deoarece le cer sa focalizeze mai mult decat sunt ei in stare si din aceasta cauza apar usturimile si celelalte.
In concluzie mia prescris okelari cilindrici (fara dioptrii, dca stiti) care doar imi focalizeaza obiectele, pentru a ii permite okiului sa se relaxeze, sa nu mai obseasca atat de mult. Un alt sfat a fost consumul de lichide: minim 1 litru pe zi (parca) care ajuta okii sa functioneze.
.....Marcusor, are aceasi problema,..de cand a inceput sa lucreze....are nevoie de okelari, ca altfel moare de dureri de cap.....
.......la voi cum este?
si inca o intrebare catre zopi si Radu.....voi ca purtati okelari de vedere.....aveti acealeasi probleme ca noi anume cu obosiala okisorilor atunci cand lucrati la computere?
zopiryon
02-10-2004, 01:00 PM
nu..durere nu e, doar ca vezi mai bine eu port -0,75 oricum fara ei ai cam incomod
MAFIA
02-10-2004, 07:48 PM
daca as sta in fata compului fara ochelari tot as lacrima caci vederea obeseste si stai incruntat... dupa asta din ochi curg lacrimi si privirea tulbure si ii vezi pe toti ca prin ceata. Ce scrie pe ecran as vedea normal chiar si fara ochelari pentru ca e de aproape - distanta mica; insa daca m-as scula dupa asta si m-as uita la cineva l-as vedea ca prin ceata si intr-adevar m-ar ustura ochii... Oricum compul printre altele e si cauza slabirii vederii la mine...
De ex: de la -1.5 la -2 -> si asta numai intr-un an. Cind ma gindesc ca inca in '99-2000 aveam dioptria -1 si nu foloseam nici un fel de ochelari...
Asa ca lume: uitati-va cit mai rar la televizor si petreceti cit mai putin timp in fata monitorului. O sa fiti mai sanatosi, mai putina radiatie si mai putina "stricare de ochi"... si capu poate sa doara de la asta...
GroSSu
02-13-2004, 01:17 AM
Dupa 9 ani de cind am pc nu mi-am stricat vederea (am o vedere buna , shi vad f. bine in intuneric 8) ) , dar ^mi ^ngheatza ochii c^nd ^i f.frig :o .. lacremezzzz :roll: shi de la CEAP^ :tu_mori:
Han Solo
02-15-2004, 06:39 AM
Toate monitoarele CRT emit o anumita cantitate de radiatii - pe unele
specifica " Low radiation " nu "0 radiation " !!!!!! care iti ionizeaza
fata si ochii si toate particulele microscopice de praf se aseaza pe fata ta
si iti intra in ochi - de acolo vin ochii injectati dupa multe ore de stat
la calculator.
GroSSu
02-16-2004, 02:19 AM
totushi dupa injectarea in vena a asha narcotic ca internet - nu te mai gindeshti la injectarea in ochi a prafului shi tot felu de ioni-pioni , punetzi-va ochelari p/u calculator shi tot o sa fie bine (relaxeaza shi protejaza ochii)
Han Solo
02-16-2004, 05:20 AM
eu n-am auzit de ochelari de calculator, dar port ochelari de vedere.
Ochelarii astia special pentru comp is pur si simplu niste sticle care protejeaza ochii?
GroSSu
02-17-2004, 12:11 AM
Da, ele reflecta razele daunatoare ... mai sint shi p/u vedere + p/u comp ... da costa oleac mai mult :lol:
Lok
06-03-2004, 12:40 PM
Melania, si porti ochelariii care ti i-a prescris medicul, fara dioptrie? Au ceva efect? Face de dat bani pe ei?
Melania
06-03-2004, 03:57 PM
in cazu meu a fost doar o pierdere de bani ....nu mau ajutat delok....
la fel si cu Marcusor sa ntimplat!!!!
zic eu ca nu prea fac minuni! tre de mincat mai mult morcov!
Gruita
06-03-2004, 09:18 PM
eu stau la comp de 6 ani, ultimii 3 ani stau in mediu cate 8 ore pe zi si nam nici o problema cu vederea.
foarte multe depinde de monitor, si anume frecventza la care el lucreaza. adica daca sta la 75Hz se recomanda de facut cate o pauza de 20min la fiecare 1-1,5ore (pauza=stangi monicu si faci vreo 2 exercittii cu okii, ii mai inkizi oleaca), la 85Hz mai mult de 3-4 ore fara pauza nu se recomanda, la 100HZ poti sta matinca si 10 ore, da la LCD(jidco-cristaliciskii) poti sta pana nu adormi, acela e practic inofensiv pu oki.
Mel, da eu tie si ti-am spus, monitoru tau de la lucru e tare rau, asa ca vei plange in continuare si nici un medic nu te va ajuta pana nul skimbi! (la maica mea a fost aceeasi problema pana nu lo skimbat)!
[K]
06-04-2004, 09:59 AM
da, LCDurile sunt bune shi scumpe....da pana te deprinzi cu ele, ochii obosesc mai tare ca la CRT....dupa aia e bine....eu ynainte de comp mi-am sctricat vederea....poate la TV, deshi parca nu stau mult la comp, nici nu shtiu......
da multe depind de monitor......de exemplu cand intri la voxtel - de-o placere se te uitz la monicurile shelea, la investprivatbank - la fel... :D
vadim
08-05-2004, 02:23 PM
Shi eu am 3 zile de cind am inceput sa port ochelari, dina cauza calculatorului dar shi nu numai,din cauza accidentului shi unii mai spun ca shi din cauza fumatului, ma rog fiecare cu teoriile lui :) dar celor de sus in organizatsia care lucrez nu-i intereseaza ca calculatoarele sunt vechi si au mare radiatsie lor le este poh....nu pot sa spun ca nu-mi sta cu ochelari dar tot mai bine cind vederea e la suta :)
vadim
08-05-2004, 02:24 PM
Shi eu am 3 zile de cind am inceput sa port ochelari, dina cauza calculatorului dar shi nu numai,din cauza accidentului shi unii mai spun ca shi din cauza fumatului, ma rog fiecare cu teoriile lui :) dar celor de sus in organizatsia care lucrez nu-i intereseaza ca calculatoarele sunt vechi si au mare radiatsie lor le este poh....nu pot sa spun ca nu-mi sta cu ochelari dar tot mai bine cind vederea e la suta :)
www.cbi.ro
08-17-2004, 10:14 PM
Stau adesea la computer multe ore pe zi dar numai cind am chef pentru ca sint propriul meu sef. Cind imi obosesc ochii plec de la calculator. Un aspect foarte important la ochi este cit de deschise sint pupilele si ce fel de vedere are fiecare.
Oamenii au vedere diferita, extrem de diferita, desi toti vad aceleasi lucruri. Eu de exemplu am pupilele foarte putin flexibile. Obosesc daca le miscorez si le largesc. Ochii mei se adapteaza greu la variatiile de luminozitate lumina-intuneric ceea ce, daca se intimpla des ma oboseste. Nu-mi palc flash-urile nici in filme nici in discoteci, nici la altceva. Ma deranjeaza shi blitzurile. Ocbhilor mei le place ca sa zic asa sa stea ficshi. Cum nu-mi plac varitiile de luminoszitate folosesc ochelari de soare afara daca e lumina puternica sau asa si asa.
Altfel de ochelari nu port. Stau la cel putin 50cm de monitor ceea ce pentru multi poate sa para cam mult. Prin urmare cu radiatiile n-am probleme. Asa m-am obisnuit. in schimb fiind departe ochiul sta foarte concentrat. Imi place ca luminozitatea monitorului sa fie foarte buna si contrastul puternic - culori vii. N-am probleme cu ochii. Lucrez intens la calculator din 99. Iau calciu, vitamine, nu beau, nu fumez, fac sport si nu manic carne si nu maninc sarat.
Ziceam ca oamenii au vedere diferita. Am un coleg care tine monitorul foarte intunecat. El scie in draci ca e programator. E adevarat ca nu se uita foarte mult in el dar se mai uita pt control. E foloseste metoda oarba de tastare. El vede impecabil adica citeste cursiv chestii pe care eu pur si simplu le vad ca pe niste mici umbre indescifrabile. El vede altfel.
Problemele cu ochii pot proveni si din cauze de luminozitate. Eu stind cu ochii concentrati foarte multe ore cind ies afara si e lumina mi-i relaxez. Adesea im sting si becul si stau in semiyntuneric.
Eu lucrez cind am lumina la lumina alba de neon. O fi bine sau nu nu stiu exact dar prefer de o mie de ori lumina alba intensa. Altii prefera lumina galbena de bec. Faceti experiente. Mie si la monitor imi place imaginea intensa si cu culori vii. difera de la om la om.
Oboseala ochilor tine de efortul pe care il depui ca sa tii pupilele deschise de asa maniera incit sa vezi bine. Si mai tine si de dioptrii (focalizare) daca e cazul. Se pare ca eu imi tin pupilele deschise fara mare efor - ochii mei obosesc foarte greu. Mi se inchid ochii dar numai noaptea tirziu cind mi se cam"inchid" si myinile si picioarele. Deci nu pot sa zic ca e de ochi.
Incercati teoria ochelarilor de soare. In timp ce iesiti afara daca purtati ochelari ochiul se poate relaxa. Daca problemele sint de la luminozitate o sa simtiti rapid un efect pozitiv.
catyusha
03-08-2005, 10:27 PM
am fost vara la un control medikal shi mi s-a zis ka dereglarile de vedere sunt kauzate de tensiunea intrakraniana...
dar nu sunt atyt de sigura... atunci kynd am fost la kontrol aveam la un oki -1 shi la altul 0.75 parka ...
iar akum... mi se face rau ...uneori stau shi ma uit la profesorii shi trebuie sa ynkid okii pentru ka ma dor shi ametzesk...ma doare kapceanu...
shi ynka shi ... obosesk destul de repede...
nu pot privi o persoana de prea aproape pentru ka ametzesk ...
daka skriu yn kaiet shi vreau sa ma uit la tabla... totul e yn ceatza shi trebuie sa mijesk un pik okii ka sa vad...
shi klaie peste gramada... kynd eram mai mika am suferit o operatzie la okiul styng..pentru ka mi se rupsese membrana externa(sclerotica)..
dar kulmea... kynd sunt odihnita...vad foarte klar...
crs
03-09-2005, 12:41 AM
Ascultati ce spune Gruita - el are dreptate. La un refresh sub 75Hz al monitorului ochiul il percepe ca o pilpiire continua - chestie f. obositoare si din cauza asta apar lacrimi, oboseala si dureri de cap. Daca monitorul nu scoate 75Hz mai bine ii faci vint...la urma urmei e sanatatea ta. Eu unde lucram (tot pe PC-uri) i-am impus patronului sa ne schimbe monitoarele ca ne cam rupeau.... E adevarat ca si radiatia isi spune cuvintul dar refreshul e mult mai important. Ochelarii de care ziceti sint o abureala - doar nu-ti schimba refresul monitorului.
Violetik
03-11-2005, 01:21 PM
Noi (eu si sotzu') purtam lentile de contact soft cele de se scot o data la 10 zile si zic eu ca e ok.Maaaaiiii ce de-aq probleme mai avem cu okelarii: shtergei, cadeau de pe nas la miscari brushte,iarna la trecerile frig cald iti abureau si iar shtergei si plus ca te arata asa naturala fara okelari!Eu sunt pro lentile de contac! :alien: :ciupel:
zorzonel
03-11-2005, 05:44 PM
da eu nu intelegeam d c m doare capul? reiese ca din cauza 'moniqului' - buna porecla
www.cbi.ro
03-12-2005, 02:18 PM
E foarte posibil sa existe probleme de vedere legate de tensiunea oculara, pentru ca datorita acestei tensiuni probabil se deformeaza anumite componente ale ochiului (umoarea apoasa de ex) care au rol de lentila. Eu de exemplu sint un om linistit dar am fizic atletic si cind ma grabesc intr-un in viteza mare de tot. In aceste situatii cu efort fizic sporit creste mult tensiunea generala si poate afecta si vederea. Cind termin alergatura ma opresc brusc si apare o scadere de tensiune. Aici conteaza foarte mult si tipul de fizic al fiecaruia. Eu dupa ce fac un efort substantial, la foarte scurt timp dupa ce m-am oprit, ritmul meu cardiac scade extrem de mult, adica nu gifyi mult sau deloc. Apare o scadere brusca de tensiune. Important este cit de bine se pot adapta anumite componente ale organismului la regimul asta de functionare.