Presedintele moldovean a dat asigurari ca autoritatile de la Chisinau se vor conforma criteriilor de baza ale Uniunii Europene
23 ianuarie 2004 Versiune pentru tipar
Presedintele Vladimir Voronin s-a angajat, in numele autoritatilor de la Chisinau, sa asigure indeplinirea "criteriilor de baza ale Uniunii Europene, implementarea treptata a politicilor comunitare, armonizarea legislatiei si a standardelor nationale cu cele comunitare". Aceste angajamente au fost formulate de seful statului moldovean intr-un discurs prezentat de Presedintele Republicii Moldova, in fata Corpului Diplomatic, acreditat la Chisinau, textul caruia a fost difuzat de Serviciul sau de presa.
"La un an de la adoptarea cursului spre integrarea europeana, constatam cu satisfactie ca aceasta decizie politica este una corecta si binevenita. Justetea acestei optiuni strategice a actualei guvernari o demonstreaza succesele pe care le-am inregistrat, succese ce ne-au permis sa stabilizam, in ultimul timp, dezvoltarea economica a Republicii Moldova", a spus Voronin.
Seful statului a invocat "cresterea constanta a Produsului Intern Brut, evolutia pozitiva a indicatorilor macroeconomici pe parcursul ultimilor trei ani, reorientarea fluxurilor investitiile spre constituirea capitalului fix, relansarea sectorului industrial si a sferei serviciilor", rezultate care, potrivit presedintelui, "au influentat pozitiv si sfera sociala", devenind posibila "majorarea salariului nominal al populatiei, indexarea pensiilor, implementarea sistemului asigurarilor obligatorii de asistenta medicala". Voronin s-a declarat constient de faptul ca "tendintele pozitive ce s-au prefigurat constituie doar inceputul relansarii economice a statului nostru si ca intreaga societate va trebui sa depuna eforturi mari, conjugate, pentru infaptuirea unor importante reforme structurale, ce i-ar permite Republicii Moldova sa adere la marea familie europeana".
"O deosebita incredere in justetea optiunii europene facute de conducerea statului ne da acel sprijin puternic de care se bucura aceasta optiune din partea cetatenilor Republicii Moldova. Recent, in cadrul unui sondaj de opinie, ei s-au pronuntat in proportie de peste 70 la suta in favoarea acestui curs", a spus Voronin, insistand asupra faptului ca "institutionalizarea si restructurarea la scara nationala a procesului de integrare europeana, actiuni care au inceput in anul 2003, vor continua in anul curent cu o si mai mare amploare".
"Institutiile nationale sunt angajate plenar in studierea experientei altor state privind integrarea europeana si in elaborarea Planului de Actiuni individual Moldova - Uniunea Europeana pentru perioada 2004-2006. Sunt convins ca acest plan va apropia mult tara noastra de acest for european si ca realizarea lui depinde numai si numai de noi, de capacitatea noastra de a promova reformele necesare, conform cerintelor Uniunii Europene. Totodata, contam mult si pe asistenta statelor cu o experienta avansata in domeniul integrarii in structurile europene, asistenta care, de altfel, pe parcursul anului trecut, ne-a fost propusa cu generozitate de catre mai multi lideri europeni, in timpul intrevederilor avute cu ei. In acest context, as dori sa reiterez invitatia adresata Uniunii Europene de a deschide o reprezentanta a sa in Republica Moldova, care ne-ar asigura intr-o masura mai mare asistenta necesara pentru realizarea dezideratului nostru de racordare la standardele europene", a spus presedintele moldovean.
Voronin a dat o inalta apreciere "dinamicii pozitive" a relatiilor Republicii MOldova cu organizatiile internationale regionale, "in mod deosebit cu Consiliul Europei, care a culminat cu Presedintia Republicii Moldova in Comitetul de Ministri".
"Experienta Strasbourgului a constituit pentru statul moldovenesc nu numai o etapa de cunoastere pur tehnologica, utilitara, a institutiilor democratice. Presedintia Moldovei in Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a demonstrat convingator comunitatii internationale ca pentru noi democratia nu este un model politic strain, ci singura modalitate de a plasa organic tara noastra pe calea progresului si transformarilor sociale", a spus Voronin.
Anuntand prioritatile politicii externe presedintele Voronin a spus: "vom miza mult pe adancirea in continuare a relatiilor strategice cu Statele Unite ale Americii si cu Federatia Rusa, care raman unii dintre cei mai importanti parteneri politici si economici ai Republicii Moldova. Dorim sa ridicam nivelul legaturilor noastre politice si economice cu Franta, cu Germania si cu Marea Britanie, contand mult pe sustinerea de catre ele a Republicii Moldova in aspiratiile ei europene. Vom continua sa consolidam raporturile bilaterale stabilite in perioada precedenta cu Grecia, cu Bulgaria, Croatia, Ungaria si Macedonia. De asemenea, intentionam sa diversificam geografia relatiilor bilaterale, in acest scop fiind preconizate vizite oficiale in mai multe state europene, inclusiv in Austria, Slovenia, Cehia, Portugalia. Contam mult, de asemenea, pe intensificarea raporturilor cu Italia, Irlanda, Elvetia, Finlanda, Spania si Turcia. Corespunde intereselor noastre dezvoltarea in continuare a unor relatii reciproc avantajoase cu statele vecine - Ucraina si Belarus".
"Continuand ideea dezvoltarii unor relatii constructive cu vecinii nostri, cu parere de rau nu putem sa nu semnalam caracterul destul de destructiv al relatiilor Republicii Moldova cu Romania. Sunt insa sigur ca nivelul de neincredere mentionat are un caracter vremelnic si ca semnarea Tratatului politic de baza de prietenie si colaborare va constitui acea temelie pe care Republica Moldova si Romania isi vor edifica relatiile lor in secolul al XXI-lea. Am dori sa stabilim contacte mai stranse cu Lituania, Letonia si Estonia, cu statele caucaziene si din Asia Mijlocie. Sunt ferm convins ca impulsionarea acestor contacte va contribui la realizarea scopului nostru comun - edificarea unei Europe stabile, unite si pasnice", a subliniat presedintele moldovean in discursul prezentat in fata diplomatilor straini.
mdea... denumirea temei spune tot... :D moldova in UE este un mif... atit cit comunistii sunt la putere...
Blue
01-06-2007, 04:04 AM
Probabil că Republica Moldova asteapta o alta transa de integrare în UE impreuna cu Federatia Rusa. Ce atata graba !!! :)
Republica Moldova va fi tratata de UE asemanator cu Belarus, Ucraina, Rusia. Impresia mea este: Cu integrarea Romaniei si Bulgariei granitele rasaritene ale UE sunt definitivate.
Husky40
01-06-2007, 05:55 AM
Republica Moldova in Uniunea Europeana a anului 2012? Vise frumoase, tov. Voronin. Da bine la stirile televiziunii nationale pe care o prind pana si ai mai amarati care va tot voteaza o data la patru ani. Adica nu se vorbeste deschis nici de Croatia, dar Moldova o sa intre in 2012? Oricum, sper ca Romania sa nu semneze nici un tratat propus de comunistii moldoveni. Ar fi o mare prostie din partea noastra sa le cantam in struna. Mai ales ca nu avem de ce.
dictionar
01-06-2007, 05:00 PM
Impresia mea este: Cu integrarea Romaniei si Bulgariei granitele rasaritene ale UE sunt definitivate.
neee.... nu cred, UE nu va fi cointeresata niciodata ca rusii, asa pur si simplu, sa se extinda in Europa, chiar daca e si de est, insa nici de RM nu au nevoie, atit timp cit sintem saraci,. Si teritoriul RM cum a fost, istoric, in mijlocul conflicutului asa si ramine.
Sventlana
01-06-2007, 05:42 PM
ar putea sa doreasca Moldova pentru piata de desfacere dar puterea de cumparare aici este slaba.
Marius
01-06-2007, 05:49 PM
mdea... denumirea temei spune tot... :D moldova in UE este un mif... atit cit comunistii sunt la putere...
Păi n-or mai fi comuniştii la putere în 2012. Cred că la asta se gîndea Voronin.
dictionar
01-06-2007, 06:01 PM
Păi n-or mai fi comuniştii la putere în 2012. Cred că la asta se gîndea Voronin.
O sa fie, o sa fie, ca am inteles ca iar Voronin e in relatii bune cu Putin. Astia trei : Voronin, Smirnov si Putin trebui sa fie intre ei foarte buni druji, si din cind in cind isi mai organizeaza cite o cearta, au teatralizat atunic conflictul ala cu exportul de vinuri in Rusia, apoi problema cu gazul, acum iar s-au imbunatatit relatiile, hm... in curind vor fi alegerile, si normal ca acum relatiile se vor imbunati numaidecit si cu rusii, si lumea iar va spune: ''uite ce a facut Voronin... ni-o dat gaz, s-o intales cu rusii, hai sa-l votam, uite ca face... traim ghini, pensie avem la timp...'' ca la noi lumea , care voteaza comunistii, ii cam luata de scleroza , ciotkos nu am shi dzishi...
la sigur va intra in UmilintaEuropei:)...
vise..vise..vise....
da chiar stau si ma gindesc..de atita caz cu europa asta??? ne tre oare???????
unei tari atit de sarace????? care nu poate sasi finanteze proprii cetateni da inca sa mai finanteze bugetul europei:)
militant
01-06-2007, 07:54 PM
Pana in 2012 n-o sa mai fie nevoie sa aderam undeva, UE probabil nici n-o sa mai existe.
Bogdan_romanu'
01-06-2007, 08:03 PM
Pana in 2012 n-o sa mai fie nevoie sa aderam undeva, UE probabil nici n-o sa mai existe.
prostii...si inca ce prostii
Husky40
01-06-2007, 08:09 PM
Alyyy, contributia la bugetul Europei ar fi mult sub suma pe care ar primi-o Republica Moldova. Oricum, eu nu cred ca se va pune vreodata problema ca RM sa adere la Uniunea Europeana. Intrarea in Europa trece prin Romania. Numai asa ar putea adera Moldova.
militant, nu stii ce vorbesti. Nici nu stiu de ce ma mai sinchisesc sa iti corectez aiurelile postate pe forum.
Smile
01-06-2007, 08:59 PM
sa speram... :)
alyyy
01-06-2007, 11:01 PM
Alyyy, contributia la bugetul Europei ar fi mult sub suma pe care ar primi-o Republica Moldova. .
prblema e ca nici acea mica contributie la buget nu cred ca e posibil de realizat:)...adica primim de la ue...si juma dam inapoi pentru contributie:)...
neaaaa....
percival_73
01-07-2007, 01:29 AM
Nu cred ca e vorba de guvernarea comunista,aici este vorba despre instabilitatea tarii,cat la suta din tara mai stapanesc guvernantii RM Transnistria si Gagauzia in nici un caz nu inteles prea bine termenul de bascan dar cred ca e voirba de echivalentul de guvernator,daca nu exista stabilitate teritoriala nu poate fi nimic.Unde mai pui ca exista turpe straine pe teritoriul RM ,cum scapam de ele,Georgia a scapat,sa vedem ce face MOldova?
Bogdan_romanu'
01-07-2007, 11:06 AM
ce trupe straine sunt pe teritoriul moldovei?
percival_73
01-07-2007, 11:48 AM
armata a 14-a rusa
Smile
01-07-2007, 01:04 PM
armata a 14-a rusa
degraba nu scapam de ei deoarece ei asigura securitatea transnistriei...
dusk
01-08-2007, 03:48 AM
Acestea sunt previziunile unui ganditor francez.
El preconizeaza desfintarea Uniunii ca institutie, dar mentinerea unei zone de liber schimb european.
Intr-un sens....conceptul Uniunii a venit prea devreme. Natiunile nu pot renunta la cultura, religie, istoire (desi nimeni nu le cere asta), dar in schimb colaborarea in domeniul economic este mult mai usor de realizat.
Marius
01-08-2007, 05:08 PM
in curind vor fi alegerile, si normal ca acum relatiile se vor imbunati numaidecit si cu rusii, si lumea iar va spune: ''uite ce a facut Voronin... ni-o dat gaz, s-o intales cu rusii, hai sa-l votam, uite ca face... traim ghini, pensie avem la timp...''
Dacă trăiţi ghini (or furat lozinca lui Băsescu!) aveţi motiv să-l votaţi pe Voronin. Dar trăiţi ghini?
Bogdan_romanu'
01-09-2007, 06:24 PM
Acestea sunt previziunile unui ganditor francez.
El preconizeaza desfintarea Uniunii ca institutie, dar mentinerea unei zone de liber schimb european.
Intr-un sens....conceptul Uniunii a venit prea devreme. Natiunile nu pot renunta la cultura, religie, istoire (desi nimeni nu le cere asta), dar in schimb colaborarea in domeniul economic este mult mai usor de realizat.
Sa speram ca Uniunea Europeana va ramane asa... nu cred ca trebuie sa renunti la cultura, religie, istorie, ca sa faci parte dintr-un bloc economic.
Arina
01-09-2007, 06:42 PM
Bogdan, ue nu e doar un bloc economic.
Bogdan_romanu'
01-09-2007, 06:46 PM
Bogdan, ue nu e doar un bloc economic.
Atunci poate imi explici si mie ce e U.E.
adrenalina
01-09-2007, 06:50 PM
aici nu ii tema despre UE... aveti un forum intreg despre asta... va rog sa va mutati cu discutia acolo...
hell-knight
01-17-2007, 12:33 PM
Da sigur, exista de 50 de ani UE si in 2010 nu o sa mai existe...si mai ales ca deocamdata influenta UE asupra statelor membre deja devine din ce in ce mai puternica, nu vad absolut niciun motiv ca UE sa se destrame...
Si catre cel care a inceput tema...asta e o prostie!!! Republica Moldova nu este nici macar pe lista de potentiali candidati a UE, dar mai pe lista de candidati... si Turcia care este pe lista de candidati, nu potentiali candidati va adera abia in 2010...deci parerea mea este ca la situatia din Moldova de acum nu se poate vb nici macar de o candidatura pana prin 2015...
Husky40
01-17-2007, 12:51 PM
Nici un om realist nu crede ca Moldova ar putea fi acceptata sa intre in Uniunea Europeana. Singura cale de a intra in UE ar fi reunificarea cu Romania, ca provincie istorica a Romaniei - Basarabia - cu un statut aparte in cadrul tarii. Singura cale. Daca Chisinaul o sa doreasca sa intre ca Republica Moldova in UE, o sa aiba parte de o surpriza; eu oricum nu cred ca la Chisinau conducerea RM vrea cu adevarat integrarea in Uniunea Europeana - asta este gargara voronista, buna de pacalit electoratul propriu, mult prea credul si naiv. Voronin vrea sa ramana in CSI, el iubeste Federatia Rusa, iubeste puterea si nu o sa vrea in veci sa renunte la ea. Asta este valabil pentru intreaga clasa politica din Basarabia. Toti stiu ca in cazul in care Basarabia o sa se intoarca intre hotarele Romaniei, nu vor mai avea nici un cuvant de spus. Ei, care timp de atatia ani si-au batut joc Republica Moldova, vor fi neglijabili. Si atunci pot ei sa doreasca asa ceva? Niciodata.
Unoltean
01-17-2007, 08:20 PM
In primul rand, fiind primul meu post pe acest forum, ii salut pe toti forumistii de aici, fie ei romani din Moldova, din Romania sau de aiurea! Din capul locului trebuie sa spun ca nu am nici un fel de legatura cu Republica Moldova (cu o exceptie despre care voi vorbi un pic mai incolo), dar asta nu inseamna ca nu am fost mereu interesat de ce se intampla in acest teritoriu de dincolo de Prut. De sange sunt oltean, dar sunt stabilit de mai multi ani in fosta capitala a Valahiei si anume Targoviste.
Care este exceptia? Pai in 1996 am incercat sa fac ceva (nu singur, ci impreuna cu cativa prieteni) pentru romanii de dincolo de Prut. Pentru ca stiam greutatea cu care se poate procura in Moldova un ziar sau o carte in limba romana si in grafia latina. Asa ca, in septembrie 1996, am dus la Chisinau un transport de carti in limba romana, obtinute prin grija unor donatii ale unor persoane fizice si ale Bibliotecii Judetene Targoviste. Sper acum, la mai bine de 10 ani, ca acel gest n-a ramas singular. Pentru ca am constatat ca acolo era intr-adevar nevoie de a face ceva pentru oamenii care doreau sa-si pastreze vie limba si traditiile.
Revenind acum la tema (sper sa-mi fie iertata divagatia de inceput) hai sa spunem lucrurilor pe nume:
- Ma indoiesc ca stie cineva care va fi data urmatorului val de aderare. Si spun asta pentru ca deocamdata largirea uniunii a fost inghetata. Deocamdata atentia uniunii este indreptata pana in 2010 spre adoptarea Tratatului Constitutional al UE. Chiar azi cancelarul german Angela Merkel a declarat ca, in primele 6 luni ale anului 2007, atentia Germaniei, in conditiile detinerii presedentiei UE, se indreapta catre acest subiect delicat: Tratatul Constitutional. Adoptarea lui este prioritatea numarul 1 a membrilor uniunii, asa ca orice altceva (inclusiv eventualele extinderi) trece pe locul 2!
- Pana una alta, in putinele discutii din ultimele zile in legatura cu o eventuala extindere, s-a vorbit nu despre niste nume de tari, ci despre o regiune: Balcanii de Vest! Daca privim din punct de vedere geografic, asta poate insemna Croatia (in proportie de 90% - principalul aliat este Germania) si eventual Bosnia (50% - are o problema legata de proportia mare de musulmani), Macedonia (50% - pozitia Greciei nu este deloc una favorabila), Muntenegru (90% - Sustinuta de Italia) si Serbia (50% - cu conditia solutionarii situatiei din Kosovo). In ceea ce priveste Moldova, nu s-au prea auzit multe voci pana acuma. Singura voce ce s-a facut auzita a fost cea a Bucurestiului (solicitarea introducerii R. Moldova pe lista tarilor din Balcanii de Vest). Ce greutate are vocea Romaniei acum la inceput de 2007, ramane de vazut. In orice caz, singurul lucru cert pana acum este ca singurul aliat al Moldovei in aceasta ecuatie este Romania.
- Cat despre sansele ca UE sa dispara, nu prea cred ca lucrurile se indreapta in aceasta directie. E adevarat ca exista (si nu de acum) diferente de opinii intre diferitele state. Dar in nici un caz nu se poate pune semnul egal intre UE si SUA sau mai rau intre UE si URSS! In cazul UE avem de a face cu o uniune de state cu o suveranitate redusa (totusi vorbim de state suverane), legate intre ele de niste interese comune: de natura economica!!! In concluzie nu prea cred in teoria potrivit careia UE va disparea, ci mai degraba in acea teorie care prezinta pe viitor UE, alaturi de SUA, Rusia si China drept una din cele 4 puteri la nivel global.
GERULA
01-21-2007, 09:34 PM
Cind Romania demara negocierile de aderare la UE Voievodul Voronin isi linistea compatriotii cu pre zicerea ca "Romania de-acu nici in treizeci de ani nu va adera la UE " Dupa 6 ani insa iata Romania a devenit membra cu drepturi depline.
Eu zic una din doua : ori Voronin e un proroc prost ori e foarte bun dar a incurcat tarile si termenele.......
nemo
02-06-2007, 05:53 AM
Moldova vrea sprijinul Bulgariei pentru UE
6 Februarie 2007
Chisinaul a solicitat ieri oficial sprijinul Bulgariei pentru elaborarea documentelor de cooperare dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, dupa indeplinirea Planului de Actiuni R. Moldova-UE, ale carui prevederi expira in 2008, relateaza BASA-press.
Cererea a fost prezentata, la Sofia, de vicepremierul moldovean Andrei Stratan, care este si ministru al afacerilor externe si integrarii europene, in cadrul unei intrevederi cu ministrul de externe bulgar, Ivailo Kalfin.
percival_73
02-06-2007, 07:55 PM
Moldova va intra,pe o usa si va iesi pe cealalta
SpinulAlb
02-07-2007, 04:26 AM
moldova ... voronin ... ue
uuuu yeaaah
Endo
02-07-2007, 03:31 PM
mdah....batranete, batranete
care nu poate sasi finanteze proprii cetateni da inca sa mai finanteze bugetul europei
nu cred ca va fi o problema pt Moldova la ce buget are.
contributia fiecarei tari parca era in jur 1-2 % (nu mai tin minte :) ) , o sa contribuim (sa zicem ca creste PIB ) cu o suma in jur de 30-50 mln E.....bani pentru cafea si fursecuri pt euro parlamentari .
Rapax
03-14-2007, 11:23 PM
Ar mai fi o solutie. Voronin poate la asta se gandeste:
1. RM declara razboi Romaniei.
2. Armata RM trece Prutul.
3. Armata Romaniei trece la randul ei Prutul, pentru ca nu cred ca armata RM se va lupta cu romanii.
4. Armata romana ocupa RM pana la Nistru si anexeaza in urma razboiului RM.
RM este in UE.
Si se poate si inainte de 2012
Rapax
03-15-2007, 06:06 PM
Pai ce faceti dragilor? Nici o injuratura? Nici un comentariu malitios? Nici o maltratare cu o vorba buna?
SpinulAlb
03-16-2007, 03:58 AM
aprobat, actionati.
PainGiver
03-23-2007, 03:25 PM
QUOTE : Rapax
Ar mai fi o solutie. Voronin poate la asta se gandeste:
1. RM declara razboi Romaniei.
2. Armata RM trece Prutul.
3. Armata Romaniei trece la randul ei Prutul, pentru ca nu cred ca armata RM se va lupta cu romanii.
4. Armata romana ocupa RM pana la Nistru si anexeaza in urma razboiului RM.
RM este in UE.
Si se poate si inainte de 2012
Ar fi frumos ca Voro' sa aiba noaptea vise erotice unioniste iar polutiile nocturne asociate sa deseneaza pe chilotei harta romaniei dodoloatze...
Aveam si eu in gand ca ar putea sa faca fie agent sub acoperire al Bucurestiului si ne tine in suspans de-al dracului...dar cred ca e o declaratie din categoria vise autoerotice cum ar fi "Romania cauta sa ne impuna standardele ei, desi mai are mult pina a atinge acel nivel inalt, pe care l-a obtinut Moldova".
Parerea mea...
Husky40
04-23-2007, 10:58 PM
Romania este tara care ne poate ajuta sa aderam la UE, astfel considera circa 50% din cetatenii Republicii Moldova, conform unui recent sondaj de opinie realizat de Barometrul Socio-Politic OMNIMAS de la Chisinau si dat publicitatii de Institutul de Marketing si Sondaje (IMAS), relateaza Rompres. Daca saptamana viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE, 67% din moldoveni ar vota pentru si doar 9% impotriva. (http://www.romanialibera.ro/a93225/basarabenii-cred-ca-doar-romania-ii-poate-duce-in-ue.html)
Dati click pe text pentru mai multe informatii. Ceea ce este extrem de trist este modul in care moldovenii ii privesc pe comunisti. Nici macar acum nu au inteles.
Rapax
04-26-2007, 10:06 PM
Din pacate restul sondajului este descurajant.
Spencer
04-26-2007, 11:48 PM
restu sunt in italia :/
nuktar
05-13-2007, 03:29 PM
Da, daca pina atunci va ramine doar Voronin in Tzara!
te_vreau_pe_sistem_nervos
05-13-2007, 05:16 PM
E bine sa nu ne luam dupa voronin. Ceea ce face el sunt doar vorbe in vant, numai sa prosteasca lumea. Cate mandate poate avea un presedinte in Moldova. Nu cumva mai vrea unu?
E clar ca numai romanii sunt cei care ii vor integra pe moldoveni in ue. Cred ca e o gluma sa vb te integrare in ue, mai ales ca la momentu de fata nici Romania nu o duce foarte bine. De-abia se sustine pe ea. E bine sa vorbim dupa ce se restabileste stabilitatea politica in Romania si in functie de relatiile dintre cele doua tari surori, vom mai vb. In mod cert imbunatatirea relatiilor dintre romani si moldoveni se va produce la schimbarea clasei politice din Moldova.
great
05-15-2007, 07:38 PM
Voronin pleaca vine altul din gashka lui, poate fiu-su, sau altul care parul arata ca si l-a schimbat da naravul ba. Pazea oameni bun!
Victor Prohnitchi
05-17-2007, 10:11 AM
Voronin a mai promis ca anul 2007 este unul decisiv pentru rezolvarea conflictului transnistrean. A trecut aproape jumatate de an. Nici o miscare. Sau poate o sa avem vreo surpriza in ajun de anul nou?
Husky40
05-26-2007, 01:24 PM
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, in discursul rostit la Summit-ul statelor din Centrul Europei, desfasurat la Brno, in Cehia, ca Romania doreste ca, pe linga statele din Balcanii de Vest, si Republica Moldova sa intre in atentia UE pentru o viitoare etapa a procesului de extindere. In discursul sau, Basescu a amintit ca in cei 17 ani scursi de la caderea comunismului, in Europa Centrala si de Sud-Est au avut loc schimbari importante, 10 tari devenind membre UE, iar statele din Balcanii de Vest primind o perspectiva certa de aderare: “Dorim insa ca si Republica Moldova sa intre in atentia UE pentru o viitoare etapa a procesului de extindere”, a spus Basescu.
In acest context, el a aratat ca perspectiva aderarii la UE fixeaza un obiectiv clar si ofera garantia unei recompense pentru indeplinirea reformelor in statele ce urmeaza sa intre in UE: “Evolutia propriei mele tari atesta performanta acestei politici”, a spus Basescu.
Presedintele Republici Moldova, Vladimir Voronin, isi serbeaza ziua de nastere vineri, ziua in care presedintele Basescu este prezent, ca si omologul sau moldovean, la Brno. La finalul discursului sau, Basescu i-a urat lui Voronin “Un calduros la multi ani!”.
Dupa incheierea discursului rostit la summit-ul de la Brno, Basescu s-a deplasat la memorialul eroilor romani din localitate, unde a depus o coroana de flori. In orasul Brno se afla un monument dedicat memoriei soldatilor romani cazuti in cel de-al doilea razboi mondial in lupta impotriva nazismului, fiind inmormintati aici 1569 de ostasi romani.
Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Summit-ul Statelor din Centrul Europei, ca Romania nu crede ca solutia independentei provinciei Kosovo va reusi sa raspunda cerintelor de securitate formulate de UE si de comunitatea internationala. El a aratat, in discursul sau, ca statutul provinciei Kosovo ramine “un risc serios” la adresa securitatii regiunii Europei Centrale.
“Dezbaterile din cadrul Consiliului de Securitate contureaza o decizie in care se reflecta dramele trecutului apropiat, dar care va constitui un risc pentru viitor”, a spus Basescu. El a tinut sa sublinieze ca pozitia Romaniei referitoare la provincia Kosovo, sustinuta inainte de aderarea la UE, a ramas neschimbata. “Nu credem ca solutia independentei va reusi sa raspunda cerintelor de securitate si stabilitate formulate de UE si la nivelul comunitatii internationale”, a spus Basescu. El a adaugat, in acelasi context, ca “pretul incalcarii principiului integritatii teritoriale a unui stat suveran este greu de evaluat”. “Romania va pleda in continuare pentru o solutie negociata, acceptabila ambelor parti, din solidaritate cu toate statele pentru care precedentul Kosovo ar putea reprezenta un precedent nefast”, a spus Basescu.
Un fel de reactualizare, avand ca subiect intalnirea de la Brno.
Rapax
05-26-2007, 02:42 PM
Din pacate pentru RM eu nu vad o apropiere pe termen scurt de UE. Asta nu inseamna ca Basescu nu face bine sa le reaminteasca permanent europenilor ca exista si RM. Speranta trebuie intretinuta.
Artur
05-29-2007, 05:51 PM
Conform unor informatii, Putin ar fi aprobat planul zubakov-voronin care se prezinta ca un remake dupa planul kozak sau il putem numi un nou plan kozak 2.
Am citit despre acest lucru pe npopescu.yam.ro si daca lucrurile sunt intradevar asa cum le prezinta Nicu atunci sperantele de integrare europeana care si asa erau inexise se reduc la zero. Da zero, in ultimul timp este un cuivnt tot mai popular...
andrei_victor
06-15-2007, 03:38 PM
Cele doua variante,Rusia si UE se exclud una pe alta,Voronin vrea ca Moldova sa ramana in continuare nici rece nici fierbinte ca sa poata face "elita" comunisto-feudala ceea ce vrea.Parerea mea de "minoritar moldovean" din Romania.
Husky40
06-15-2007, 10:22 PM
Pe termen scurt si mediu se exclud, dar sa stii ca exista o parte a Europei care crede ca si Rusia ar trebui candva sa fie acceptata in Uniunea Europeana. Din punctul meu de vedere, asta este o prostie: Uniunea Europeana nu poate sa integreze in veci Rusia, in schimb Rusia o sa integreze Uniunea Europeana, if you know what I mean. Intr-un joc pentru computer (Earth 2150, daca nu ma insel) exista o factiune: Eurasian Dinasty. Daca vreodata europenilor le vine vreo asemenea idee, cam asta ii paste.