PDA

View Full Version : "Cum sa ne invingem ingrijorarea" de Dale Carnegie

vali
01-07-2004, 10:47 AM
I. TRAITI IN ,,COMPARTIMENTE ETANSE DE TIMP’’:

1. Am tendinta sa aman sa traiesc in prezent, facandu-mi griji pentru viitor, ori sa tanjesc la o gradina vrajita de trandafiri aflata undeva, la orizont?

2. Imi amarasc uneori prezentul regretand lucruri intamplate in trecut-lucruri cu care s-a terminat pentru totdeauna?

3. Ma trezesc dimineata hotarat sa ,,acaparez ziua’’- sa scot tot ce se poate din cele douazeci si patru de ore?

4. Pot obtine mai mult de la viata ,,traind in compartimente etanse de timp’’?

5. Cand voi incepe sa fac asta? Saptamana viitoare? Maine? Astazi?

II. O FORMULA MAGICA PENTRU A SCAPA DE GRIJI:

1. Care este cel mai rau lucru ce se poate intampla?

2. Pregatiti-va sa acceptati situatia, daca nu aveti incotro.

3. Procedati apoi cu calm la atenuarea raului.

III. CE PUTETI PATI DIN CAUZA GRIJILOR

Tineti minte pretul exorbitant pe care l-ati pute aplati in ceea ce priveste sanatatea daca va veti lasa prada grijilor: ulcer, tensiune, dureri,…

,,Cei ce nu stiu sa lupte cu grijile au mari probleme”.

IV. TEHNICI FUNDAMENTALE DE ANALIZARE A GRIJILOR:

1. Stabiliti care sunt faptele.

,,Jumatate din grijile din lume sunt cauzate de faptul ca oamenii incearca sa ia decizii inainte de a avea suficiente cunostinte pe baza carora sa ia o decizie’’.

2. Dupa ce cantariti cu atentie toate faptele, luati o decizie.

3. Dupa ce ati luat o decizie, actionati !

Ocupati-va de punerea in fapt a deciziei- si ignorati orice neliniste legata de rezultatul ei.

4. Scrieti pe hartie urmatoarele intrebari si raspunsurile lor :

5. a. Care este problema?

b. Care este cauza problemei?

c. Care sunt solutiile problemei?

d. Care este cea mai buna solutie?

V. CUM SA INVINGETI INGRIJORAREA

1. Indepartati-va grijile din minte cautand sa fiti mereu ocupati. Activitatea sustinuta este una dintre cele mai bune terapii inventate vreodata de vindecare a ingrijorarii.

2. Nu va agitati pentru nimicuri. Nu permiteti fleacurilor, simple termite ale vietii, sa va distruga fericirea.

3. Puneti-va intrebarea: Ce sanse sunt ca acest lucru sa nu se intample ?

4. Colaborati cu inevitabilul. Daca stiti ca nu va sta in putere sa schimbati sau sa revizuiti o situatie, spuneti-va:

,,Asta este. Si nu poate fi altfel’’.

5. Plasati o comanda stop-pierderi asupra grijilor. Hotarati cat de mult merita sa va nelinistiti din cauza unui lucru si refuzati sa depasiti acest prag.

6. Lasati trecutul sa-si ingroape mortii. Nu taiati rumegus cu ferastraul.

VI. SAPTE FELURI IN CARE PUTETI CULTIVA O ATITUDINE MENTALA ADUCATOARE DE LINISTE SI FERICIRE.

Sa ne umplem mintile cu ganduri de pace, curaj, sanatate si speranta, pentru ca
,,Viata este asa cum ne-o fac gandurile’’.

2. Sa nu incercam niciodata sa ne rafuim cu adversarii nostri, pentru ca in acest fel ne vom face mai mult rau noua decat lor. Sa nu pierdem nici o clipa gandindu-ne la cei care nu ne plac.

i). In loc sa ne facem griji din cauza ingratitudinii, sa o anticipam. Sa ne amintim ca din cei zece leprosi pe care Isus i-a vindecat intr-o zi – numai unul i-a multumit.
De ce ne-am astepta sa primim mai multa recunostinta decat Isus?

ii). Sa ne amintim ca singura cale prin care ne putem afla fericirea nu este anticiparea recunostintei, ci a darui din bucuria de a darui.

iii). Sa ne amintim ca recunostinta este o trasatura ,,cultivata’; asadar, daca vrem sa avem copii recunoscatori, trebuie sa-i educam in acest spirit.

4. Treceti-va in revista binecuvantarile, nu necazurile.

5. Sa nu ii imitam pe ceilalti. Sa ne gasim pe noi insine si sa fim noi insine, pentru ca ,,invidia inseamna ignoranta’’, iar imitarea inseamna sinucidere.

6. Cand soarta ne ofera o lamaie, sa incercam sa facem o limonada.

Esti Nascut Pentru Succes!

7. Sa uitam de propria noastra nefericire, incercand sa aducem putina fericire altora.

,,Cand esti bun cu altii, cu tine insuti esti de fapt cel mai bun’’.

VII. MODALITATEA PERFECTA DE A INVINGE GRIJILE

RUGACIUNEA:
ne ajuta sa transpunem in cuvinte exact ceea ce ne tulbura

(este aproape imposibil sa rezolvi o problema atata timp cat ea ramane vaga si nebuloasa; ruga este intr-un fel asemanatoare notarii problemelor pe hartie).

Daca este sa cerem ajutor pentru o problema -chiar si de la Dumnezeu-, trebuie sa formulam cererea in cuvinte.

2. RUGACIUNEA: ne da sentimentul ca impartim cu cineva povara, ca nu suntem singuri.

3. RUGACIUNEA: initiaza principiul activ de a face. Este primul pas catre actiune.

Doamne, fa-ma o unealta a Pacii Tale.Unde-i ura, lasa-ma sa seman iubire. Unde-i jignire, iertare. Unde-i indoiala, credinta. Unde-i disperare, nadejde. Unde-I intuneric, lumina. Unde-i tristete, bucurie. O, Stapane Dumnezeiesc, fa sa nu caut sa fiu consolat atat de mult pe cat sa consolez; sa fiu inteles, pe cat inteleg sa fiu iubit, pe cat iubesc ; pentru ca dand, primim ; iertand, suntem iertati ; si murind, ne nastem in Viata Vesnica.’’

VIII. CUM SA NU NE FACEM GRIJI DIN CAUZA CRITICII

1. Critica nedreapta este adesea un compliment mascat. De multe ori inseamna ca ati starnit gelozia si invidia. Amintiti-va ca nimeni nu loveste un caine mort.

2. Straduiti-va sa faceti lucrurile cat de bine puteti; si apoi deschideti-va umbrela si nu lasati ploaia de critici sa va siroiasca pe ceafa.

3. Sa tinem un jurnal al prostiilor facute si sa ne criticam pe noi insine.

4. Sa cerem sa fim criticati fara partinire si constructiv.

Viata este extraordinara!

NaE
01-07-2004, 04:38 PM
In psihologie exista un echivalent a rugaciunii "Sugestia" si aceasta este adaptata mai bine ptr auto-dispunere... SI face minuni daca o practici corect....

Despre D.Carnegie am auzit mai multe pareri mai putin pozitive.... Indeosebi criticata este teoria lui despre relatiile interpersonale... care cica impune un comportament nenatural si artificial (cu zimbet vesnic pe fatsa....) ... dar despre fericire si solutionarea problemelor ... parca scrie ok...

KazeolNevozmojnii
01-14-2004, 12:13 PM
cred ca pe undeva este vre-un topic si despre fericire.
Si mesajul meu poate sa para tare ne v temu.
Dar imi place ce am gasit si vreau sa sharesc cu tat piplu:
inceputul e destul de mutornii

Being happy is really a choice we make, but it doesn't always seem to be that straightforward.
In each of our lives there are two worlds. One leads to a happy life... and the other to a life of frustration, despair and misery.

These two worlds are the inner world and the outer world. The inner world is made up of our thoughts, and feelings.

The outer world is made of all the things that we can see, hear, touch, smell and taste. The outer world is the manifestation of your inner world. Everything in the outer world is only a symbol representing something in your inner world.

So when we say that we want more money. What we really mean is that we want to create the feeling of being free to buy whatever we like, or to get rid of the feeling of worry connected to money?

--------------------------------------------------------------------------------

Think of your life as a film. The drama, excitement and stories unfurl before your eyes on the screen.

Just as the drama, excitement and events in your life unfold in the outer world.

The screen however is only where the projection from the projector or video or DVD is displayed. Just as everything in your life is created from your thoughts, feelings and beliefs.

If the wrong film were playing on the screen you would not start trying to make changes to the screen.

It’s clear to you that the source of the film is not the screen. You would change the video or DVD.

Yet in life we continually try to change the outer world. When we feel insecure we try to make more money, build new relationships or buy insurance to make ourselves feel safer.

When we feel unhappy we try to buy new things, change things around or move to be around new things or new people.

This rarely works for long because our feelings are created, not by things around us, but by thoughts... our perception of what is happening around us.

--------------------------------------------------------------------------------

Our feelings are from our inner world and things are from our outer world. The link is indirect... and so the outer world is an indirect, slow and complex way of changing how we feel.

The solution to achieving a happy life as with many solutions is so simple that we cannot understand or believe it. We are always searching for the high tech, the complex and impressive solutions, but ignore the simple truth.

Happiness comes from feelings, not from things we buy to make us happy. We have become so ingrained in seeking happiness indirectly that we do not always understand the difference between being happy for the short-term and long term.

creator
03-13-2004, 10:07 PM
Eu cred ca Carnegie a scris literatura de consum mai mult decat literatura funcionala. Exista alti autori mai straluci ca acesta. Am citit cateva carti de ale lui, dar mi sau parut proaste (bine, nu chiar in totalitate dar in mare parte). In loc sa incerce sa iti schimbe gandirea (cum a zis si NaE), iti impune o alta gandire fara sa o "stearga" pe cea veche.

2008.