PDA

View Full Version : Romania, o sinteza a europei

zeugeniu
12-18-2003, 10:05 PM
Ratacind pe internet am gasit aceste randuri interesante:

"Spatiul romanesc se infatiseaza ca un spatiu de margine. De-a lungul istoriei s-a aflat mereu la limita marilor ansambluri politice si de civilizatie. Aici a fost o margine a Imperiului Roman (frontiera dintre lumea romana si cea barbara taind in doua Dacia – Romania de astazi). Aici a fost si marginea Imperiului Bizantin, apoi a Imperiului Otoman. Si civilizatia occidentala tot pina aici s-a extins. La inceputul epocii moderne, exact in spatiul romanesc se intilneau trei mari imperii: otoman, habsburgic si rus. Fata de Rusia, fata de Germania sau de Austria, fata de Turcia, romanii s-au aflat mereu la margine. Si astazi ei se afla tot la margine, la marginea Uniunii Europene, candidati, cu sanse inca nesigure, la integrare in constructia europeana.

Aceasta permanenta situatie de „frontiera“ a avut doua efecte complementare si contradictorii. Pe de o parte, un anume grad de izolare, receptarea atenuata a diverselor modele, perpetuarea structurilor traditionale si o mentalitate atasata de valorile autohtone. Pe de alta parte, dimpotriva, extraordinara combinatie de infuzii etnice si culturale venind din toate directiile. Romania este o tara care a asimilat, de la o epoca la alta, sau diferentiat in functie de regiuni, elemente turcesti si franceze, maghiare si ruse, grecesti si germane... Cu greu s-ar mai gasi in Europa un amestec atit de variat, o sinteza alcatuita din atitea culori diferite. Asezat la rascruce de drumuri si civilizatii, spatiul romanesc este prin excelenta deschis; l-a caracterizat o permanenta instabilitate si o neincetata miscare de oameni si valori. Exista in toate o masura. Depasirea masurii poate provoca reactii adverse. Receptiv la modelele straine, dar simtindu-se uneori covirsit de ele, romanul incearca in acelasi timp sa se apere, salvindu-si fondul autohton. Unii romani privesc spre Europa, altii nu vor sa priveasca in afara. Europenismul si autohtonismul ilustreaza o polarizare intelectuala tipica societatii romanesti. Ne deschidem catre ceilalti sau ne inchidem in noi insine? Confruntarea dintre aceste doua tendinte opuse a insotit procesul de modernizare a ultimelor doua secole. Evident, nu romanii au inventat dramatizarea raporturilor cu „ceilalti“: aceasta este o trasatura universala a imaginarului. Poate insa ca romanii dramatizeaza in mod deosebit, admirind sau respingind, preluind fara nuante sau refuzind din principiu. Este rezultatul contradictoriu al unei istorii contradictorii.

Sa mai spunem – complicind in continuare lucrurile – ca cele trei tari din care s-a alcatuit Romania moderna, se divid la rindul lor in mai multe regiuni. Tara Romaneasca este formata din Oltenia, Muntenia si Dobrogea; Moldova, din Moldova propriu-zisa, Basarabia si Bucovina; iar Transilvania (nume generic prin care se intelege teritoriul situat la apus de Carpati), din Transilvania propriu-zisa, Banat, Crisana si Maramures. Sint zece provincii care au avut, sau au capatat la un moment dat, in functie de evolutiile istorice, trasaturi proprii; ele se deosebesc unele de altele, intr-o masura mai mica sau mai mare (deseori atenuate in ultima jumatate de secol, dar inca perceptibile). Elementul de legatura l-a reprezentat prezenta aproape pretutindeni, ca populatie majoritara, a romanilor. Dar si intre romani exista deosebiri si, cu atit mai mult, in compozitia etnica generala a regiunilor sau in raporturile lor cu diverse alte spatii europene. Sint regiuni care au privit spre apus, altele spre Balcani, altele spre nord sau spre rasarit. Sint regiuni cu populatie aproape exclusiv romaneasca, altele in care, alaturi de romani, traiesc (si mai ales au trait) numeroase alte neamuri, ele insele de limbi, culturi si religii foarte diferite: turci si tatari, maghiari, germani, sirbi, rusi, ucrainieni, evrei... Aproape o sinteza a Europei!"

zeugeniu
12-18-2003, 10:08 PM
Cand ma uit in inapoi in istorie ma minunez cum de romanii mai reprezinta inca 85%-90% din populatia acestui spatiu (dunare, tisa, marea neagra, nistru).

Iar acet lucru ma face sa imi recapat optimismul :)

imported_Hegemon
01-31-2004, 02:38 AM
Romynii de fapt shi sunt un neam absolut mioritic, care nu s-a mentsinut yn spatsiul sAu etnic, ci a fost sintetizat complet shi ireversibil de cAtre orice natsie trecutA peste el, ynsA Romanii au fost cu efectul shi urmArile cele mai adyci yn istoria acestui neam!

ANUME: nu vi se pare anormal sA ne myndrim cu aceea cA am fost ocupatsi (mA refer la daci) .. HAI CA NOI SUNTEM URMASHII LUI TRAIAN COTROPITORUL!!! ura latinitAtsii, NOI SUNTEM LATINI!! cu syngele latin! ...........

YnchipuitsivA cA peste 2000 de ani populatsia care va trAi pe aceste pAmynturi (nu urmashii noshtri, ci populatsia care se va socoti bAshtinashA) va striga sus shi tare: NOI SUNTEM URMASHII MOSCOVEI , cu syngele slav ! ........... sau ..... : la ynceputul mileniului trei populatsia bAshtinashA din jurul carpatsilor a fost cotropitA shi asimilatA de cAtre japonezi (:wink:) yn urmAtoarele secole nu se shtie nimic despre ei, ynsA acum suntem URMASHII LUI MITSUSISHI, shi ne MYNDRIM CU ASTA, URA!!.........
.....

.....

YnchipuitsivA cA imperiul sovietic mai tsinea cyteva zeci de ani, doar cyteva, nu multe - sunt sigur cA moldova avea sA aibA o soartA mai rea ca la cei din Cecenia, fiindcA acolo mai luptA cineva, yn ciuda faptului cA au uitat propria limbA, pe cynd aici (yn moldova) nici un deget nu s-ar mishca :cry: .............

MAFIA
01-31-2004, 08:02 AM
Cand ma uit in inapoi in istorie ma minunez cum de romanii mai reprezinta inca 85%-90% din populatia acestui spatiu (dunare, tisa, marea neagra, nistru).
Politica natzional-ceausista de "romanizare" in sec.20. Bineinteles Romania n-a incurajat predarea in limba materna in scoli pentru minoritati, astfel foarte multi ukraineni, turci, bulgari, nemti, tatari, lipoveni, greci, albanezi si toate celelalte minoritati au fost "romanizate" adica deznationalizate, majoritatea se considera astazi romani insa originea lor este neromaneasca, ei nevorbindu-si limba materana pur si simplu si-au uitat-o. Asa au ajuns "romani" pe teritoriul actual al Romaniei 80% din populatie.

vitalic sprinceana
01-31-2004, 09:03 AM
cioran e cu totul de alta parere...daca ati citi" schimbarea la fata a romaniei"...ati vedea cit de multa " sinteza a europei" e in romania

vali
01-31-2004, 09:25 AM
CINE CITEAZA PREA MULT DIN CIORAN E SUSPECT, stiind faptul ca el nu a fost un mare patriot, ci din contra.

A URAT MUL SI JIGNIT MULT ROMANIA.

Vitalic citesti mult cioran?

vitalic sprinceana
01-31-2004, 09:28 AM
CINE CITEAZA PREA MULT DIN CIORAN E SUSPECT, stiind faptul ca el nu a fost un mare patriot, ci din contra

dupa cite tin minte cioran atunci cind scrie cartea impartaseste ideile legionarilor...deci e prea mare patriot... cit depsre formularea ta - aduca prea mult a stalinism sau maoism: cine citeaza e suspect..

Vitalic citesti mult cioran?

foarte...l-am citit aproape integral...

imported_Hegemon
01-31-2004, 01:12 PM
Hai cA nu m-atsi yntseles. (cred)

imported_Hegemon
02-03-2004, 01:12 AM
CAPETZ!!! :zzz:

2008.