View Full Version : Romanii au ajuns oficial minoritate in RM. RUSINE!!!!
dankat23
12-13-2003, 04:20 PM
cu stupoare am aflat la stiri in Bucuresti ca la Chisinau puterea bolsevica a transformat romanii in minoritate nationala alaturi de bulgari, afgani si cubanezi. Felicitari poporului moldovean care a ales un asa partid; felicitari celor care stau in case si privesc cu indiferenta asa o grosolanie. Asteptam cu interes aderarea Moldovei la Uniunea Rusia-Belarus, eventual dupa un referendum popular. RUSINE!!!! Forumul asta este inutil daca nu a reusit sa convinga pe nimeni de porcariile care se intampla dincolo de Prut; observ ca unii se pricep sa protesteze pe forum, dar in nici un caz nu ar actiona in vreun sens pentru corectarea situatiei. Doar vorbele nu schimba ABSOLUT NIMIC.
Sa nu mai incriminam dezindormarea cand pe fata se impune o asa grosolanie istorica; adik baba Leana de la tara nu stie ca ea e romanca? in satele din RM traiesc adik modoveni si romani? Ce e porcaria asta cu dezinformarea.
Dezinformarea este dor o pavaza nenorocita pentru cei care se tem sa protesteze. RUSINE romanilor de acolo care de acum inainte au devenit minoritari in propria lor tara. RUSINE!!!
vitalic sprinceana
12-14-2003, 12:23 AM
Forumul asta este inutil daca nu a reusit sa convinga pe nimeni de porcariile care se intampla dincolo de Prut
forumul asta nici nu are ca tel sa convinga pe cineva de ceva..la urma urmei...identitatea e o problema intima a fiecaruia...
dankat23
12-14-2003, 03:04 AM
Nu, nationalitatea nu este o problema intima,ea se mosteneste din familie, caci nu inteleg cum poti sa te nasti finlandez si sa te simti cubanez; cam asa e in RM; atat de mult s-au spalat creierele si constiintele incat acum inteleg ca pana la urma dincolo de Prut mai traiesc foarte putini romani, restul se simt deja moldoveni; sunt perfect de acord sa va numiti cum vreti, sa vorbiti orice limba doriti, dar nu mai cutezati sa cereti ajutorul Romaniei, in numele fratiei.
Romania trebuie sa aiba grija de romanii din Basarabia nu si de moldoveni. Asta este adevarul. Daca voi nu ne vreti atunci nu mai cereti ajutorul. Soarta este chiar in mainile voastre.
dankat23
12-14-2003, 03:27 AM
Iata ce aberatie ia nastere dincolo de Prut: poetul national in RM este Mihai Eminescu, care s-a nascut in Principatul Moldovei (entitate teritoriala care corespunde in intregime Moldovei Romanesti de astazi), a trait si a murit in Regatul Romaniei (din care RM actuala nu a facut parte decat temporar intre cele 2 razboaie, deci mult dupa moartea poetului). Cu alte cuvinte dincolo de Prut este considerat poet national un cetatean al altui popor (pentru ca nu-i asa romanii sunt diferiti de moldoveni) care si-a scris opera intr-o limba straina (limba romana). Halal stat!!!
Bietul de el; de-ar trai sa vada mizeria asta....
Ce constiinta nationala este asta?
vitalic sprinceana
12-14-2003, 07:59 AM
Nu, nationalitatea nu este o problema intima,ea se mosteneste din familie, caci nu inteleg cum poti sa te nasti finlandez si sa te simti cubanez; cam asa e in RM;
diferenta e mult mai subtila si in fine treaba e mult mai complicata decit iti pare...daca unul din parinti e finlandez iar celalalt cubanez,atunci tu ce esti??? sau daca esti supus zeci de ani de zile la deznationalizare,indoctrinare si inventii de identitati....si atunci...e ridicol sa astepti recolta mare si izbucniri vulcanice ...de constiinta romaneasca in basaraia....
cit despre eminescu...e o tema aparte...eminescu este al omenirii,si nu al unei tari parte...uite daca ar veni vorbe de bucov sau cana sau ciobanu..ar fi mult mai simplu....
abdelism
12-14-2003, 06:17 PM
"observ ca unii se pricep sa protesteze pe forum, dar in nici un caz nu ar actiona in vreun sens pentru corectarea situatiei"
Ai vedere buna domnule daca observi de la Bucuresti cu ce se ocupa cei care protesteaza pe forum...:)
"RUSINE romanilor de acolo care de acum inainte au devenit minoritari in propria lor tara"
Rusine romanilor din Romania care au tacut si au cedat Basarabia fara nici o impuscatura. Rusine romanilor din Romania care au renuntat la orice efort de reunificare pentru o eventuala aderare la UE.
Cam asta mi-ar fi raspunsul daca as utiliza aceeasi logica, Dankat. Dar poporul a ales. Asta e democratia. Nu te aprinde, ca n-a murit bunica. Goofraba! Goofraaaabaaaa! :lol:
dankat23
12-14-2003, 06:33 PM
Desigur, dezradacinarea a adus lucrurile unde sunt; dar au trecut 14 ani de la disparitia URSS, chiar si cu un partid comunist la putere exista surse de informare care nu pot fi manipulate de conducere. Daca te uiti in orice atlas international moldovenii sunt perceputi ca romani, iar limba lor se confunda pana la identitate cu lima romana. Este greu de presupus ca batranii care traiesc in mediul rural au putut fi indoctrinati; ei trebuie sa fi pastrat constiinta unui trecut romanesc inauntrul lor. Mi-e teama ca tinerii sunt cei mai dezorientati si ei nu reusesc sa se defineasca ca natie. Iar daca ei nu reusesc sa-si gaseasca radacinile, atunci Moldova va inceta sa existe dincolo de Prut.
Aceeasi situatie s-a petrecut si in actuala FYROM, populatia de acolo nu mai vorbeste greceste, constiinta lor de macedoneni s-a deformat enorm, in ciuda faptului ca ei traiesc pe un teritoriu care candva purta numele de Macedonia. Mai mult, si grecii si bulgarii, si albanezii revendica tacit teritoriul in virtutea unor considerente istorice; dar populatia de acolo se considera iugoslava.
Moldovenii nostri (romani) sunt cei mai saraci, dar au pastrat in ei traditiile, bunatatea, spiritul focos. Orasele lor sunt atat boeme, iar credinta lor cea mai profunda. Poate ca voi, cei de dincolo de Prut, ar trebui sa vedeti locurile unde a copilarit Eminescu si a trait Creanga. Daca recititi descrierile lui Sadoveanu o sa descoperiti ca hanul Ancutei inca exista pe drumurile domoale ale Neamtului. Aici timpul a trecut ineficient. In Bucovina oamenii inca mai merg duminica la biserica in straie populare. Si daca treci muntii catre Maramures oamenii sunt la fel, acolo sus nu exista bucovineni si mosneni, acolo traiesc romanii.
Daca ii veti simti oamenii aceia ca pe ai vostri inseamna ca sangele de roman nu a murit in Basarabia.
Intr-adevar problema constiintei nationale este mai subtila; daca ati vorbit vreodata cu un ungur ce traieste pe valea Oltului va va spune cu tristete ca la Budapesta el nu este considerat nici roman dar nici maghiar. Si cu aceeasi tristete el va va spune ca nici el nu mai stie daca nu cumva a devenit roman. Exemple din-astea mai sunt:poetul national al Ungariei este Petofi Sandor, croat de origine. Omul acesta insa a scris cele mai frumoase versuri in limba maghiara, si a murit langa Sighisoara aparandu-si tara adoptiva.
Este adevarat ca Eminescu face parte din patrimoniul universal, la fel si Tolstoi, Balzac, Shakespeare. Insa asta este diferit de termenul poet national; Shakespeare este al englezilor si nu cred ca francezilor le-a trecut prin cap vreodata sa-l declare poet national. Conform pricipiului patrimoniului universal, Rep. Molodva si-ar putea permite sa-l declare pe Kierkegaard filosof national. :wtf:
Cam atat.
dankat23
12-14-2003, 06:38 PM
Nu-mi aduc aminte ca Romania sa fi cedat Basarabia fara vreo impuscatura. Pentru cine a trecut Antonescu Prutul? Pentru eliberarea Ardealului? Desigur din exces de zel a trecut si Nistrul, dar asta e alta poveste.
Romania a facut o greseala, recunoasterea independentei acestui stat dupa separarea de URSS. Acum este imposibil ca Romania sa interfere in treburile unui stat independent in care democratia (si saracia) a ales comunismul. Nici UE nu vad ce ar mai putea face.
Si eu sper ca n-a murit bunica!!!
dankat23
12-14-2003, 07:07 PM
si o intrebare; in Moldova se studiaza in scoli si Marin Preda, Lucian Blaga, Marin Preda, Mircea Eliade, Eugen Ionescu sau cumva ei nefiind moldoveni nu mai fac parte din patrimoniul universal? Nu cumva in RM se incearca transferarea valorilor romanesti nascute in Moldova Romaneasca in patrimoniul cultural al Basarabiei?
zeugeniu
12-14-2003, 11:22 PM
S-a cam terminat cu romanii in basarabia. Mare lor majoritate au cetatenie romana si nu cred ca se vor intoarce in RSSMoldova. Eu unul nu ma voi intoarce intr-o tara in care am ajuns minoritar :) si unde nu imi pot vorbi limba.
vitalic sprinceana
12-14-2003, 11:53 PM
Desigur, dezradacinarea a adus lucrurile unde sunt; dar au trecut 14 ani de la disparitia URSS, chiar si cu un partid comunist la putere exista surse de informare care nu pot fi manipulate de conducere. Daca te uiti in orice atlas international moldovenii sunt perceputi ca romani, iar limba lor se confunda pana la identitate cu lima romana. Este greu de presupus ca batranii care traiesc in mediul rural au putut fi indoctrinati; ei trebuie sa fi pastrat constiinta unui trecut romanesc inauntrul lor. Mi-e teama ca tinerii sunt cei mai dezorientati si ei nu reusesc sa se defineasca ca natie. Iar daca ei nu reusesc sa-si gaseasca radacinile, atunci Moldova va inceta sa existe dincolo de Prut.
14 ani...dar ce ani..nu uita ca comunistii au avut la dispozitie toata masinaria propagandistica...pentru a face identitatea romana puf si praf...acum insa asa ceva nu e posibil in sens invers...nu e democratic..inca ceva...un atu pentru comunisti: ei au la dispozitie si visurile unor nostalgici deplasati: painea de 16 copeici pentru multi e mai presus de orice identitate....si tocmai astia sunt batrinii de la tara..pentru care elementul social e mai important decit cel etnic...
Aceeasi situatie s-a petrecut si in actuala FYROM, populatia de acolo nu mai vorbeste greceste, constiinta lor de macedoneni s-a deformat enorm, in ciuda faptului ca ei traiesc pe un teritoriu care candva purta numele de Macedonia. Mai mult, si grecii si bulgarii, si albanezii revendica tacit teritoriul in virtutea unor considerente istorice; dar populatia de acolo se considera iugoslava.
chestie complicata...cunosc bulgara si implicit macedona...stapinesc si sirba...pot spune ca fyrom e mai aproape de bulgaria..dar acum sunt o natiune aparte...
Este adevarat ca Eminescu face parte din patrimoniul universal, la fel si Tolstoi, Balzac, Shakespeare. Insa asta este diferit de termenul poet national; Shakespeare este al englezilor si nu cred ca francezilor le-a trecut prin cap vreodata sa-l declare poet national. Conform pricipiului patrimoniului universal, Rep. Molodva si-ar putea permite sa-l declare pe Kierkegaard filosof national.
apartenenta etnica a lui eminescu e intimplatoare tematica lui e universala...poate balzac nu e englez ca etnie,dar e..englez si roman,si francez si OM prin tematica abordata....
da dankat: in moldova se invata literatura romana si toti scriitorii si poetii din transilvania si muntenia inclusiv. Cel putin in 99 cind am terminat eu liceul asa se facea.
de cind au venit comunistii la putere le-o dat in cap sa schimbe si am auzit ca vor sa introduca "istoria moldovei", "limba moldoveneasca" in scoli ...
tu habar n-ai dar elevii din liceele din chisinau ard steagurile rusesti in public si nimeni n-o sa le faca nimic. In privinta batrinilor de la sate nu ai dreptate, majoritatea se considera moldoveni si nu romani. Iaca tineretul e speranta. Batrinii ceea chiar daca s-au nascut intre 1918-1940, totusi parintii lor s-au nascut intre 1812-1918 si parintii ii invatatu ca-s moldoveni, iar cind diviziile armatei romanesti au intrat in 1918 pe teritoriul basarabiei s-a ajuns la un haos total, jafuri, violuri, batai din partea ostasilor veniti din muntenia si oltenia. iaca asa... Acest lucru isi aduc aminte batrinii care au trait "pe timpul romanilor"
In ceea ce-i priveste pe macedonienii slavi, ei vorbesc o bulgara stricata. (exact aceeasi diferenta dintre romana vorbita in RM si cea din Romania)
D-le Radu de unde scoateti asemenea invinuiri, citez:
iar cind diviziile armatei romanesti au intrat in 1918 pe teritoriul basarabiei s-a ajuns la un haos total, jafuri, violuri, batai din partea ostasilor veniti din muntenia si oltenia. iaca asa... Eu cred ca d-voastra faceti o mare confuzie cu soldatii rusi - violuri, jafuri, haos total. In 1918 armata romana a intrat in Basarabia pentru ca sa faca ordine - benzile de bolsevici faceau ravagii acolo. Iar daca va referiti la perioada din cel dde al II lea razboi mondial Basarabia a fost eliberata si nu ocupata. Mai invatati istorie. In legatura cu bataia nu zic nu, poate a fost dar ce ar fi sa va amintiti de gulagurile rusesti pe unde s-au preumblat strabunici sau bunici de ai vostri? Sa nu imi dati referinta pe nu stiu care bunci de-ai vostri sau nu stiu cine din familie vreau referinte exacte!
Inainte de a face invinuri judecati va rog fiindca si eu pot spune foarte multe la adresa basarabenilor dar ma retin pentru ca stramosii mei au luptat si s-au jertfit pentru aceasta bucatica de pamant.
Iar in legatura cu articolul: d-le dankat va pierdeti timpul cu ei! Majoritatea dintre ei se cred Gigi muschi tare ca frisca si iute ca betonul iar cand nu mai stiu ce sa zica trec la injuraturi.
_victor_
12-15-2003, 09:20 PM
Apropo de limba moldoveneasca si Istoria Moldovei, nu se va ajunge la asa ceva. Pur si simplu nu-mi inchipui cum profii de Istorie si limba sa accepte sa preadea asa prostii. Da, poate in niste sata o sa se gaseasca niste pseudo profi carora le indiferent ce predau, doar salariu sa aiba. Insa in liceele si scolile din chisinau asa ceva nu se va intampla niciodata. S-a mai incercat asa ceva de cateve ori si totul s-a terminal cu proteste si cu moratoriu privind aceasta tema. Eu sincer as prefera intr-adevar comunistii sa impuna istoria moldovei si limba moldoveneasca in scoli. Asta ar duce la izbucnirea unor proteste de proportii. Insa voronin nu e chiar asa de prost. De ce nu a semnat memorandumul cu Rusia? Numai din cauza americanilor si a OSCE? Desigur si ei au un rol foarte mare, dar totusi unirea opozitiei l-a speriat si mai tare. Daca s-ar fi semnat memorandumul, puteam asista la aceeasi situatie ca si in Georgia.
Iar despre batranii de la sat intr-adevar nu avem ce face. Stalin cu deportarile a bagat frica in oameni, cei mai treji la minte au fugit in Romania sau au fost deportati. In Moldova au ramas doar cei care s-au supus conducerii. Doar cand o sa dispara prostimea asta de peste 60 de ani o sa putem face ceva. Eu in genere as lasa la alegeri doar persoane cu IQ-ul de lau un nivel anule in sus. Cum naiba sa crezi pe niste comunisti care iti promit paine cu 16 copeici!!!!
Oricum eu cred ca comunistii in ultimul timp au mai pierdut din popularitate. Opozitia s-a unit. NATO se apropie de Prut si insista tot mai mult asupre scoaterea armatei din Transnistria. Incet, dar catdecat merge spre bine. Problema e ca acum Rusia dupa alegeri nu mai e ce era inainte. O sa fie foarte agresiva. Timpul ne va arata
Problema e ca anume cei de la sate au nevoie de o scoala mai buna. Cei de la orase mai au si bibliotecile, si alte posibilitati de a se informa. Si nu e adevarat ca batranii sunt cei deznationalizati. Cei care au trait in timpul Romaniei Mari nu sunt. Eu, de exemplu, stiu de la bunici ca sunt romanca, si tot de la batrani am aflat diverse detalii despre acea perioada, cum ar fi existenta scolilor pentru minoritari: de la bulgari si gagauzi in varsta am aflat ca ei invatau si romaneste, si bulgareste, atunci cand erau cetateni ai Romaniei Mari - toate asttea mai intai din contacte directe cu ei. Asa ca nu e vorba, in nici u caz, de cei de peste 60 de ani. MArea parte a celor deznationalizati sunt tocmai cei care au facut doar scoala sovietica si care au trait in perioada in care nu se putea vorbi despre Romania si romanism fara sa faci inchisoare: cei care au acum intre 30 si 60. Mai vorbiti cu bunicii vostri (daca sunt basarabeni), ca sa vedeti ca ei se considera si s-au considerat mereu romani, doar ca nimeni nu a luat in seama ce au considerat ei.
Si daca bunicii vostri sunt minoritari, cereti-le sa fie onesti cu voi, intrebati-i ce a fost mai rau sa invete si romaneste, si in limba lor materna sau sa invete numai ruseste, ca la sovietici?
La fel si cu bataia "jandarmului roman" sau deportarile staliniste. Fara a face apologia metodelor interbelice de "corectie" (pentru ca asta erau acele "batai" cam primitive: corectie aplicata betivilor si hotilor, in satele in care exsitau betivi si hoti, nu in toate satele, deci), este clar ca cine a fost batut mai tine minte, pentru ca TRAIESTE. Cei care au murit in Siberia, nu mai pot face comparataia. Si ei sunt incomprabil mai multi decat betivii si hotii batuti de jandarmi.
_victor_
12-16-2003, 12:13 PM
Asemenea cazuri nu sunt multe. Desigur si buneii mei imi zicea permanent ca suntem romani, dar cei care erau intr-adevar pe timpul Romaniei Mari cam nu mai sunt. Au ramas doar cei care s-au nascur in aii 40 si nu au priceput nimic ce s-a intamplat. Si au venit rusii si le-au spalat creierii.
Problema este in dezinformarea de la sate. De-ar mai fi o televiziune care ar acoperi toata moldova. De exemplu daca Pro tv ar transmite in toata tara lumea ar privi si stirele de la Pro TV .
Da, ziceam ca nu cei de peste 60 sunt cei dezradacinati. Din pacate, sunt cei mai tineri, cei care rezprezinta populatia "activa" a RM... Dar nu m-as grabi sa trag concluzia ca nu a existat o continuitate a constiintei de sine a romanilor basarabeni. Asa mentiona metodele diverse de rezistenta antisovietica in fosta RSSM, continuitatea culturala: in afara de cativa scriitori cam bleguti si cam depasitul Ion Druta, nu gasesti vreun scriitor care sa sustina moldovenismul oficialitatilor, nici daca-i pici cu lumanarea. Mai mult, fratele moldovenistului Fidel Galaico (frate DREPT, de la aceiasi parinti :ciupos: ) se considera roman... Adica... toata afacerea asta moldovenista e cusuta cu ata alba.
In ceea ce priveste satele noasre, da sunt foarte dezinformate. Si totusi:
•autor: Sava S. Calabadău, aluățean, locuitor al Chișinăului
Motto: În orice familie este un strop de istorie...
Istoria aflată din cărți nu este același lucru ca atunci când o trăiești pe propria piele. În cele ce urmează, Sava S. Calabadău încearcă să prezinte, după ce a stat de vorbă cu supraviețuitori ai vremurilor, adevărata existență a satului Aluatu, localitate unde românismul a triumfat, dar a și fost hăcuit de haimanalele care s-au închinat dușmanilor.
O prezentare pe cât de obiectivă, pe atât de grăitoare în ceea ce privește personalitatea locuitorilor acestor meleaguri.
Fotografia din pagină am obținut-o de la prietenul meu Anatol Puiu, de aceea vom începe relatarea noastră cu „Puiu”. La nr. 1 este Ion Puiu – fratele lui Ilie Puiu – bunicul lui Anatol. El avea cea mai mare crâșmă în sat. Prin anii ’60, sec. XX, în clădirea dată erau o ceainărie și o alimentară. Astăzi, clădirea nu mai există.
La crâșma lui Ion Puiu cântau cei mai vestiți lăutari pe vremea aceea - alde Cârpală din Borceag. Tatăl îi aducea cu căruța – sâmbătă seara cântau la crâșmă, duminică la hora satului. Fratele mamei Sava Calabadău era comoraș ce strângea banii pentru tocmirea muzicanților. Plăteau numai flăcăii. Și luni, muzicanții plecau acasă. Zicea lumea că era o plăcere să-i asculți.
Dacă a venit vorba despre lăutari, apoi la noi în sat au cântat și muzicanții lui Mitișor Botgros (tatăl maestrului Nicolae Botgros) - văr de-al doilea cu soacra mea, Irina Gheorghe Rusu (născută Cârciumaru). Deci Mitișor Botgros cu lăutarii lui (erau șapte instrumentiști) au cântat la două nunți în Aluatu, una a fost nunta lui Haralambie Puiu – fratele lui Ion Puiu „crâșmarul”. Ion Puiu a fost represat în primul val (1940), exterminat în Gulag. [...]
http://www.jurnal.md/articol.php?id=959&cat=&editie=243
Si alt articol despre satul basarabean, in acelasi Jurnal de Chisinau:
http://www.jurnal.md/articol.php?id=867&cat=&editie=239
Se mai mira cineva ca basarabenii de la sate nu-s informati? Da, pacat ca le lipseste Internetul. Despre ce se discuta aici? Vad ca intrebarile le pune cineva care habar n-are de situatia din Moldova, cu mare parere de rau....... De la distanta, fara a cunoaste situatia, e usor a face demagogie...... e aceeasi lipsa de informatie. Apropo, rusine!
Aici e un articol din cel mai recent numar al ziarului "Timpul"
http://www.timpul.mdl.net/Rubric.asp?idIssue=11&idRubric=180
Nici chiar CE nu a putut "sa ne salveze" de "televiziunea publica" de buzunar a lui Voronin.
Poftim inca un articol care merita citit
http://www.timpul.mdl.net/Rubric.asp?idIssue=11&idRubric=183
_victor_
12-16-2003, 04:06 PM
Vad ca intrebarile le pune cineva care habar n-are de situatia din Moldova, cu mare parere de rau.......
Fox, Despre cine ai in vedere?
Cel mai bine ar putea raspunde la aceasta intrebare Rosca&Co, el stie precis cine si cand a fost la putere.
De fapt toate parlamentele RM (anume ele constituie puterea legislativa in stat, si nu presedintele) au fost compuse in majoritate de fosti nomenclaturisti, si nu de frontisti in sensul pe care-l pui in acest cuvant.
tu habar n-ai dar elevii din liceele din chisinau ard steagurile rusesti in public si nimeni n-o sa le faca nimic. .
Nu o sa le faca nimic, daca ii vom apara, prtestand shi maniefstandu-ne contra comunishtilor. Din cate shtiu, cei care au ars steagul Rusiei (shi portertul lui Putin?) in PMAN au fost arestatzi (despre asta s-a vorbit la Adunarea din 30 noiembrie). Mai mult, ziarul pro-comunist Sens da dovada de violentza verbala shi de o irascibilitate iesita din comun (chiar pentru ziarele comuniste) atunci cand il invinuieshte pe Cubreacov de arderea in public a steagului rus... Shi daca mai cititzi shi Timpul, articolele recomandate de Fox...
Radu wrote:
O intrebare: de ce din 90 pina in '96 pe vremea cind snegur inca era presedinte nu s-a schimbat in constitutie limba de stat sa fie romana. Pina astazi in constitutie limba apare ca "moldoveneasca".
De ce in toti acei ani pina la venirea lui Lucinschi in 96-97 nu s-a schimbat terminologia sa se foloseasca in Moldova nationalitatea roman in documente. De ce toti acei 65% care sint azi inscrisi in acte ca moldoveni de ce n-au fost schimbati in romani? N-aveau astazi sa existe in acte moldoveni si romani, dar toti aveau sa fie romani. Si iarasi de ce in constitutie nu s-a schimbat "limba romana" in loc de "moldoveneasca"?
Doar erau la putere si frontistii incepind cu '90-91.
Pentru ca legile se adopta in Parlament, shi niciodata fractzunile pro-romaneshti nu au detzinut majoritatea in Parlamentul RM. Vezi:
http://www.republicamoldova.org/arena/frontul.html
sau:
http://www.azi.md/iv?iv=63&lang=Ro&page=1
Shi mai cauta shi tu sa te informezi, inainte de a pune o intrebare.
"observ ca unii se pricep sa protesteze pe forum, dar in nici un caz nu ar actiona in vreun sens pentru corectarea situatiei"
Ai vedere buna domnule daca observi de la Bucuresti cu ce se ocupa cei care protesteaza pe forum...:)
"RUSINE romanilor de acolo care de acum inainte au devenit minoritari in propria lor tara"
Rusine romanilor din Romania care au tacut si au cedat Basarabia fara nici o impuscatura. Rusine romanilor din Romania care au renuntat la orice efort de reunificare pentru o eventuala aderare la UE.
Cam asta mi-ar fi raspunsul daca as utiliza aceeasi logica, Dankat. Dar poporul a ales. Asta e democratia. Nu te aprinde, ca n-a murit bunica. Goofraba! Goofraaaabaaaa! :lol:
"Poporul" l-a ales shi pe Hitler, asha ca fraza asta a moldovenishtilor primitivi cu "poporul ales" s-a cam stricat shi cam pute, de cand o mozolesc fascishtii alde Stepaniuk.
Terorism de stat la Chisinau
Situatia populatiei din Basarabia se inrautateste pe zi ce trece ca
urmare a actiunilor disperate ale autoritatilor comuniste. De la
intentii si atitudini dusmanoase la adresa elementului romanesc si la
adresa statului roman exprimate chiar si mediile internationale, regimul
de la Chisinau a trecut la actiuni de oprimare fatise.
Astfel, concomitent cu accidentul din care poetul Grigore Vieru abia a
scapat cu viata, descinderile politiei din toiul noptii la domiciliile
celor care protesteaza impotriva abuzurilor guvernarii comunistilor
moldoveni sunt identice cu cele naziste si staliniste de reducere la
tacere prin intimidare, incarcerare sau chiar prin disparitie si
suprimare fizica.
Toate aceste actiuni au culminat la sfarsitul saptamanii trecute, cand
in regim de urgenta, parlamentul comunist anti-romanesc de la Chisinau a
votat legea prin care se elimina din scoli studierea Limbii si Istoriei
Romanilor si se oficializeaza limba rusa. Si ca o culme a lipsei de
scrupule si dispret pentru drepturile omului, in aceast document
incredibil pentru secolul 21, se legalizeaza metodelor staliniste de
"neutralizarea juridica si politica a tentativelor de demoldovenizare",
adica suprimarea libertatii idividului de a-si afirma propria identitate
nationala.
Regimul Voronin a trecut fara rusine la o politica terorista de stat
impotriva populatiei romanesti. Dincolo de Prut legea comunista
oficializeaza genocidul etno-cultural impotriva populatiei majoritare.
Presedintele comunist Voronin si camarila sa de la Chisinau se
incadreaza in delictul care in Statele Unite, de exemplu, se defineste
ca fiind "crima de ura etnica" si prin aceasta regimul sau criminal isi
pierde orice legitimitate atat in fata propriului popor cat si in fata
comunitatii internationale.
De aceea orice colaborare cu autoritatile comuniste este complicitate la
crima etnica devenita politica de stat in Republica Moldova. Iar
promotorii unei asemenea politici si complicii lor, mai devreme sau mai
tarziu isi vor gasi locul in boxa acuzatilor.
Mircea Popescu/Consiliul Mondial Roman
Si ca o culme a lipsei de
scrupule si dispret pentru drepturile omului, in aceast document
incredibil pentru secolul 21, se legalizeaza metodelor staliniste de
"neutralizarea juridica si politica a tentativelor de demoldovenizare",
adica suprimarea libertatii idividului de a-si afirma propria identitate
nationala.
Un aspect care le scapa multora: comunishtii pretind ca vor in Europa, dar prin tot ce fac arata ca sunt, prin defintzie anti-europeni! De altfel, asha i s-a spus shi Corinei Fusu, atunci cand a fost "vizitata" acasa noaptea de catre politzishti, ca "RM nu-i Europa".
zeugeniu
12-17-2003, 05:35 PM
Intrebarea este: ce se poate face pentru a stopa aceste lucruri. Daca urmatoarele alegeri sunt in 2005, iar basarabia va fi condusa de acesti sovietici inca doi ani atunci RM va ramane mult in urma Romaniei si a celorlate tari relativ democratice din europa de est.
Citesc ziarele moldovenesti de ceva timp si ma crucesc de cata prostie poate sa existe in acest partid Comunist. Si nu ma refer la acest partid ca ideologie.
Oamenii astia trebuie sa inteleaga ca rolul statului e sa ajute la formarea bunastarii populatiei, nu la formarea de identitati nationale.
Eu ca roman traind in Romania (am plecat pentru studii si am decis sa raman aici) nu voi avea niciodata probleme daca voi declara ca sunt dobrogean sau vlah sau dac sau tigan sau mai stiu eu ce natie as putea sa inventez. In RM in schimb eram marginalizat de fiecare data cand declaram ca as fi roman, primeam telefoane de amenintare, unul din parintii mei si-a pierdut locul de munca, cativa bunici au ajuns in siberia ...
Un stat nu va ajunge niciodata prosper daca isi trateaza proprii cetateni in felul asta, iar stramosii mei au trait pe acele locuri la est de Prut din totdeauna ... Asa nu se mai poate.
Auzi domnule .... am ajuns minoritar intr-o tara in care aproape toate persoanele pe care le cunosc spun ca sunt romani ca si mine si vorbesc aceeasi limba. Imi spune cineva si mie de ce m-as mai intoarce in RM? ca sa invat limba rusa? nu multumesc, nu am nevoie, oricum sunt un poliglot (vorbesc moldoveneste si romaneste lol).
Va urez numai bine la toti.
Astept recensamantul din primavara sa vad cati cetateni ai Moldovei constientizeaza cine sunt, nu sunt indiferenti si nu se lasa dusi de nas de Stepaniuc&Stati.
Apropo, stiati ca Stati si Motspan au depus cerere de redobandire a cetateniei romane?
Radu, vezi la http://www.timpul.mdl.net/
si http://www.timpul.mdl.net/Article.asp?idIssue=11&idRubric=185&idArticle=336
Problema e urmatoarea: cind va avea loc acest recensamint o sa tina ei cont de ceea ce vor spune oamenii sau pe toti ii vor cataloga ca moldoveni fara sa tina cont de faptul ca au zis ca sint romani?
Radu, recensamantul nu se face din auzite, omu-si pune semnatura sub ceea ce scrie pe hartie.
redneck
12-18-2003, 05:36 AM
isi pune semnatura pe hirtie dar ei is la putere si au toate mijloacele sa falsifice hirtiile. :-x
Nu ar trebui sa te deranjeze o posibila, chiar foarte probabila, falsificare a rezultatelor recensamantului fiindca presupun ca te vei auto-identifica moldovean, exact ce le trebuie comunistilor.
redneck
12-18-2003, 05:44 AM
14 ani...dar ce ani..nu uita ca comunistii au avut la dispozitie toata masinaria propagandistica...pentru a face identitatea romana puf si praf...acum insa asa ceva nu e posibil in sens invers...nu e democratic..
Ce nu e democratic, tov. spranceana? Reabilitarea romanismului, restabilirea dreptului de a fi roman, recuperarea valorilor romanesti? Insinuezi ca opusul procesului de rusificare fortata ar fi un proces similar de romanizare fortata. Tinand cont de afirmatiile tale cum ca PPCD-ul este un partid extremist, iar oficiosul guvernamental Moldova Suverana nu se deosebeste cu nimic de CNN, nici nu ma mira acest lucru. Inca o data ai dovedit ca stai prost la capitolul "Democratie".
Comunistii si fortele pro-moscovite speculeaza in continuu cum ca opozitia doreste o romanizare fortata a RM. Este o sperietoare atat pentru basarabenii rusificati cat si pentru alolingvi lansata cu scopul de a castiga voturile acestora si a discredita miscarea nationala.
Apropos, exista in l.romana expresia "puf si praf"? Stiu ca in rusa exista expresia "v puh i prah."
redneck
12-18-2003, 06:25 AM
VICTOR STEPANIUC: “CONCEPȚIA POLITICII NAȚIONALE DE STAT AR PUTEA FI APROBATĂ ÎN LECTURĂ DEFINITIVĂ PÎNĂ LA FINELE SĂPTĂMÎNII”
Chișinău, 17 decembrie, INTERLIC. Concepția politicii naționale de stat ar putea fi aprobată de deputații în Parlament în lectura a doua, definitivă pînă la finele săptămînii curente. După cum transmite agenția INTERLIC, acest fapt l-a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă liderul fracțiunii parlamentare a PCRM Victor Stepaniuc.
El și-a exprimat regretul în legătură cu faptul că, criticînd acest document, opoziția în persoana fracțiunilor “Alianța “Moldova Noastră” și PPCD activează neconstructiv, refuzînd să discute Concepția în cadrul unei comisii speciale, să-și prezinte obiecțiile și propunerile.
Victor Stepaniuc a menționat că Concepția este orientată spre asigurarea concilierii intereselor, dezvoltarea relațiilor interetnice corecte, depășirea consecințelor conflictului de pe Nistru. O atenție susținută în Concepție a fost acordată neutralizării juridice și politice a necontenitelor tentative de negare a existenței națiunii moldovenești și statalității, discreditării istoriei moldovenești.
Victor Stepaniuc a specificat că în ultimii 12 ani în republică s-a înregistrat un genocid al poporului moldovenesc la nivelul culturii, învățămîntului, viața lui spirituală a fost monopolizată. Liderul fracțiunii PCRM a menționat că în Concepție se susține că principala etnie, care formează statul moldovenesc, este poporul moldovenesc. Limba de stat este limba moldovenească, iar limba rusă, în care vorbesc 35 la sută din populația țării, este a doua după influență și importanță limbă de comunicare internațională. În acest document se recunoaște pentru prima oară că românii în Moldova constituie o minoritate națională.
După cum consideră Victor Stepaniuc, societatea moldovenească s-a maturizat pentru o discuție constructivă a problemelor strîngente, inclusiv în baza științei. El a menționat că există o voință politică pentru soluționarea problemelor, reeșind din realitate și adevăr. Liderul fracțiunii PCRM a specificat că scopul Concepției este de a consolida întreaga societate – moldovenii și toate alte naționalitățile. El a chemat opoziția să înțeleagă că minoritatea nu poate să-și impună opinia și s-o dicteze majorității.
redneck
12-18-2003, 06:35 AM
Victor Stepaniuc a specificat că în ultimii 12 ani în republică s-a înregistrat un genocid al poporului moldovenesc la nivelul culturii, învățămîntului, viața lui spirituală a fost monopolizată.
Parca il citesc pe noul Bula al acestui forum, cel care semneaza Radu.
După cum consideră Victor Stepaniuc, societatea moldovenească s-a maturizat pentru o discuție constructivă a problemelor strîngente, inclusiv în baza științei.
"Stiinta" lui Stati si "indicurile" lui Ostapciuc vor aduce paine de 16 copeici si salam de 2 ruble. Principalul este sa nu uitam "di undi iesi gazile"!
_victor_
12-18-2003, 12:32 PM
Victor Stepaniuc a specificat că în ultimii 12 ani în republică s-a înregistrat un genocid al poporului moldovenesc la nivelul culturii, învățămîntului, viața lui spirituală a fost monopolizată.
Parca il citesc pe noul Bula al acestui forum, cel care semneaza Radu.
După cum consideră Victor Stepaniuc, societatea moldovenească s-a maturizat pentru o discuție constructivă a problemelor strîngente, inclusiv în baza științei.
"Stiinta" lui Stati si "indicurile" lui Ostapciuc vor aduce paine de 16 copeici si salam de 2 ruble. Principalul este sa nu uitam "di undi iesi gazile"!
Pai cum sa nu vorbeasca Stepaniuc despre stiinta? El e om cu trei facultati, insa fara "facultate". Apropo, duminica la Pro TV la emisiunea "In profunzime" va fi invitat Tarlev.
Numai imi inchipui cum o sa vorbeasca. O sa ma uit ca la comedie, iar cel mai interesant o sa fie vineri cand Tanase o sa-l frece in Timpul. Asta merita de citit
INTERLIC-ul a scapat in relatarea sa expresia preferata a lui Stepaniuc "parerea noastra"........
redneck
12-18-2003, 08:14 PM
Consecintele pactului Molotov-Ribbentrop vor fi examinate in parlament, sustine Victor Stepaniuc
18 decembrie 2003
Versiune pentru tipar
"Fortele politice de opozitie nu doresc sa discute constructiv proiectul Conceptiei nationale de stat, inaintat de Vladimir Voronin, reprezentantii grupurilor parlamentare ale PPCD si Aliantei "Moldova Noastra" nu au participat la nici o sedinta a comisiei speciale, noi nu cunoastem astazi opinia acestora. Noi nu am auzit argumentele lor, ele nu au rasunat clar in Parlament", a declarat miercuri presei seful deputatilor comunisti, Victor Stepaniuc, informeaza AP FLUX.
El a mentionat ca proiectul, scopul principal al caruia consta in stoparea demoldovenizarii populatiei, a fost definitivat si "poate fi votat chiar saptamana aceasta".
"Procesul de demoldovenizare, asimilare prin violenta si metode ilegale a populatiei, are loc deosebit de activ in ultimii 12 ani si este o problema a Moldovei, dar probabil si a altor tari. Asta se numeste genocid spiritual, sau aprathaid", a spus Stepaniuc, precizand ca, pe de alta parte, "Conceptia este primul document prin care se recunoaste existenta in Republica Moldova a minoritatii etnice romanesti". "De fapt, aceasta etnie a monopolizat absolut viata spirituala din tara noastra. Dupa 1990, in mod voluntar, fara nici un drept, fara a primi acceptul populatiei, au fost introduse in statul moldovenesc pornit de la 1359 doua lucruri: Istoria Romanilor si Limba Romana. Pe teritoriul Moldovei asa ceva a fost doar in perioada de ocupatie din 1918-1940", considera Stepaniuc.
El a afirmat ca "opinia minoritatii romanesti intr-adevar nu a fost consultata la elaborarea proiectului conceptiei, deoarece aceasta nu este constituita in organizatii obstesti, cum, de altfel, nu este constituita suficient nici majoritatea moldoveneasca". "Dintre toti romanii doar o persoana a scris o scrisoare prin care isi exprima satisfactia in legatura cu recunoasterea existentei in Republica Moldova a minoritatii romanesti. In rest, toate celelalte opinii, exprimate in ziarele care apara interesele proromanesti in Republica Moldova, au o atitudine absolut negativa. Opozitia are toate drepturile sa protesteze, dar o minoritate absoluta nu poate avea suprematie asupra majoritatii cetatenilor, care sustin proiectul conceptiei. Exista legislatia interna si internationala careia ne conformam, insa unele actiuni care au loc zilele acestea in fata Parlamentului nu sunt legale. Problema e ca nu dispunem de suficiente parghii legale pentru a le combate, deoarece legislatia noastra este cea mai liberala, fiind adoptata negandit. Proiectul conceptiei este scris foarte clar si ce este scris, aceea o sa se intample. Combaterea politico-juridica a elementelor care sunt impotriva natiunii majoritare este un lucru absolut normal. Tocmai prin aceasta conceptie incercam sa neutralizam romano-unionismul. Daca legislatia nu se respecta, vor incepe sa lucreze organele de drept", a mentionat Stepaniuc, adresandu-se catre ziaristi: "Va propun sa cititi Constitutia Romaniei si Legea despre securitatea nationala din acest stat, sa vedeti cum este aparat acolo etnosul majoritar. Daca cineva ar incerca sa introduca in Romania carti care pun transant problema Moldovei Istorice, aceasta literatura subversiva imediat ar fi pusa la index. Statul Roman are tot dreptul sa o faca si asa si face".
"Suntem pregatiti moral si politic sa revedem anumite decizii gresite luate dupa 1989. Avizul Parlamentului din 23 iunie 1990 in problema pactului Molotov-Ribbentrop a creat de fapt baza juridica pentru destramarea statului, aceasta a fost o greseala fatala. Si istoricii si juristii, cand analizeaza etapele principale ale formarii statului moldovenesc, de fiecare data se impiedica de acest document", a declarat seful grupului comunist majoritar din Parlament, citat de AP FLUX.
FLUX
petru
12-19-2003, 01:05 AM
Asistam la tendinte de expansiune teritoriala spre ceea ce inseamna Moldova Istorica, sustine Ion Iliescu
18 decembrie 2003
"Noi am manifestat toata atentia si toata grija din 1990 incepand pentru relatiile cu Republica Moldova. Am sprijinit dezvoltarea unor relatii normale intre tarile noastre, eforturile de integrare in structurile europene ale acestui stat si lucrurile au capatat un continut, un substrat important in toata aceasta evolutie", sustine presedintele Romaniei, Ion Iliescu, care a abordat problema respectiva in cadrul emisiunii "Sfertul academic" de la Radio Romania Actualitati.
Subiectul a fost propus de catre realizatorul emisiunii, Paul Grigoriu, in opinia caruia la Chisinau se iau hotarari bizare si chiar foarte putin suverane. "Tot se vorbeste de federalizare. In ciuda promisiunilor pe care le-a facut, Rusia nu isi urneste Armata a 14-a din Transnistria. Dumneavoastra sunteti om de stat, aveti alte responsabilitati, nu va permiteti sa va jucati de-a cuvintele. Eu, ca gazetar, imi ingadui sa numesc ceea ce se petrece dincolo de Prut si fara indoiala un pic mai departe, mai la nord, imperialism de cartier. Chestiunea, o sa spuneti dvs., este alta. Care anume si cum trebuie procedat?", l-a intrebat Grigoriu pe Iliescu.
"Din pacate, in ultimii doi ani de zile, asistam la o evolutie nu tocmai placuta si pozitiva pentru situatia interna a Republicii Moldova si pentru relatiile noastre bilaterale", a raspuns Iliescu.
El a subliniat ca ingrijoreaza campania antiromaneasca, sustinuta de conducerea politica de la Chisinau, de Partidul Comunistilor care se afla la putere, cu majoritatea sa parlamentara care, in opinia Bucurestiului, reia niste teze demult prafuite, niste teze staliniste, jignitoare la adresa majoritatii populatiei din Republica Moldova. "Indiferent ce spune presedintele Voronin, majoritatea romaneasca, el insusi este cu ... nu-i cunosc toate datele personale, dar foarte multi sunt pe jumatate romani, si sa contesti acest lucru este un lucru aberant care nu slujeste nimanui", a spus Iliescu.
"Cand sustinem acest lucru nu exprimam pretentii teritoriale, cum se afirma uneori. As putea spune ca ma tem de unele tendinte inca de pe vremea lui Stalin. Cand acesta a creat Republica Autonoma Moldoveneasca cu capitala la Balta, avea in vedere tocmai sa-si extinda dominatia teritoriala asupra macar a Basarabiei, fostei gubernii rusesti creata dupa ocupatia de catre Rusia la 1812. Toata inventia aceasta, "limba moldoveneasca" si "natiune moldoveneasca", deformeaza o realitate istorica, o realitate culturala si o realitate sociala. Ma surprinde de ce asemenea teze sunt reluate de comunistii aflati la putere astazi in Moldova", a declarat presedintele Romaniei.
Mai mult, Iliescu sustine ca pozitiile autoritatilor de la Chisinau nu au nimic cu realitatea istorica, nu au nimic cu interesele apararii identitatii proprii nationale, culturale, lingvistice a unei populatii. "Austriecii au statul lor, Austria, si nu se jeneaza sa spuna ca vorbesc nemteste, ca limba este germana, nu este o limba austriaca. Am fost in Elvetia, la Zürich, si elvetienii din zona germana a Elvetiei vorbesc germana si prin asta nu inseamna ca sunt gata sa renunte la statalitatea lor si sa devina parte a Germaniei. Hilter a promovat Anschluss-ul cu Austria, dar altminteri Austria este un stat respectat care nu se considera cu nimic afectat de faptul ca vorbeste o limba germana comuna cu nemtii din Germania", a precizat Iliescu.
Referindu-se la aspectele de ordin istoric ale problemei, presedintele roman a intrebat daca este sau nu Stefan cel Mare inaintasul nostru comun. "Cum poti sa scrii istoria Moldovei fara Stefan cel Mare? Pai, unde a avut capitala Stefan cel Mare? La Chisinau? Putna si Suceava au facut parte din teritoriul actualei Republici Moldova, dar asta inseamna sa nu tinem seama de niste realitati obiective ale istoriei? Sau Eminescu apartine sau nu culturii comune a celor doua tari? Vor sa se dezica de Eminescu? Mira-m-as, pentru ca atunci nu mai au cultura, nu mai au istorie a culturii si a limbii. Eminescu a fost creatorul limbii, el nu spune al limbii moldovenesti, ci al limbii romanesti, al limbii romane si vorbeste de romani "de la Nistru pan'la Tisa", nu de moldovenii de la Nistru pana la Prut. El nici nu a trait in Basarabia, el a trait in Bucovina si in Moldova. Deci, daca am extrapola unele teze antiromanesti vehiculate de conducerea actuala a Moldovei, atunci am putea sa ne gandim ce sta in spatele unor asemenea teze. Nu cumva tocmai de partea cealalta asistam la, poate, tendinte de expansiune teritoriala spre ce ceea ce inseamna Moldova istorica. Dar nu as vrea sa merg cu gandul chiar pana acolo", a mentionat Iliescu.
"Nu noi am revendicat si revendicam teritorii. Respectam si vrem sa sprijinim politic intarirea, consolidarea statului moldovenesc pe principii democratice, sa realizam o relatie cat mai buna, bilaterala, atat cu Moldova, cat si cu toti ceilalti vecini ai nostri si sa croim impreuna, sa sustinem impreuna viitorul european al tarilor noastre. Este singura perspectiva care poate sa ne ajute in eforturile fiecaruia in parte, in primul rand, de dezvoltare proprie si in eforturile de a juca un rol demn in concertul popoarelor europene", a conchis presedintele Romaniei, Ion Iliescu, citat de AP FLUX.
FLUX
Shtirea asta a fost postata de doua ori.
La Chişinău, majoritatea comunistă a aprobat "Concepţia politicii naţionale"
19.12.2003 16:21 Ora României
La Chişinău, majoritatea parlamentară a comuniştilor a aprobat vineri, în lectură definitivă, Concepţia politicii naţionale, contestată de ambele facţiuni de opoziţie şi de unii deputati independenţi. Documentul declară "românii" drept etnie minoritară în Republica Moldova. Potrivit liderului grupului parlamentar al comuniştilor, Victor Stepaniuc, Concepţia ar fi nemulţumit două segmente minoritare - opoziţia creştin-democrată, ai căror susţinători se autoidentifică drept români, şi pe unii vorbitori de limbă rusă, care revendică statutul de limbă de stat pentru limba rusă.
Stepaniuc a afirmat că înainte de a fi propus pentru aprobarea definitivă, documentul a fost ajustat, în proporţie de 99 la sută, la cerinţele expuse în avizul prezentat de Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei.
Deputaţii Partidului Popular Creştin Democrat şi-au anunţat dezacordul total cu concepţia şi cei mai mulţi dintre ei au părăsit sala în momentul votării documentului de către parlamentarii comunişti, adresând replici tăioase la adresa fracţiunii majoritare. În timpul dezbaterilor pe marginea concepţiei, câteva zeci de protestatari au pichetat sediul Parlamentului.
http://www.bbc.co.uk/romanian/news3.shtml
_victor_
12-19-2003, 06:35 PM
parerea mea e ca va incepe un razboi civil
:iaka amu: :la razbo:
_victor_
12-19-2003, 06:42 PM
Nu stie nimeni unde se poate gasi acest "concept" in integral?
Stepaniuc a afirmat că înainte de a fi propus pentru aprobarea definitivă, documentul a fost ajustat, în proporție de 99 la sută, la cerințele expuse în avizul prezentat de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei.
Mi-ar fi interesant sa-l citesc
dankat23
12-19-2003, 10:25 PM
"Concepția ar fi nemulțumit două segmente minoritare - opoziția creștin-democrată, ai căror susținători se autoidentifică drept români, și pe unii vorbitori de limbă rusă, care revendică statutul de limbă de stat pentru limba rusă. "
Ca sa vedem ca acest document aberant i-a determinat sa protesteze atat pe romani cat si pe rusi. Un fel de rasu' plansu' :tu_mori:
redneck
12-19-2003, 10:33 PM
http://www.timpul.mdl.net/Article.asp?idIssue=12&idRubric=192&idArticle=384
ANTOLOGIA PROSTIEI
V. Stepaniuk: "Încetișor, am scos-o și am făcut dintr-însa lege..."
Miercuri, liderul fracțiunii comuniștilor, Victor Stepaniuk, a susținut o conferință de presă în subiectul proiectului Concepției politicii naționale a RM, votat acum o săptămână, în prima lectură de deputații comuniști. În cadrul conferinței, Stepaniuk a enumerat patru prevederi din acest document care, potrivit lui, vor soluționa, "în sfârșit, problemele interetnice și de identitate ale populației RM": statornicirea relațiilor interetnice, combaterea demoldovenizării și a asimilării violente a națiunii titulare din RM; studierea și comunicarea doar în limba moldovenească, și nu nu română; recunoașterea minorității românești în RM. Notăm că cele trei instituții de specialitate ale Academiei de Științe - Institutul de istorie, Instiutul de filosofie, sociologie și drept și Institutul național de lingvistică - au respins proiectul de concepție al comuniștilor. Astăzi, proiectul concepției ar putea fi votat în a doua lectură.
Pentru a vă convinge cu ce fel de "argumente științifice" a operat V. Stepaniuk, vă prezentăm o stenogramă prescurtată a conferinței, răspunsurile lui Stepaniuk lăsându-le neredactate, că să nu le știrbim "frumusețea" și "profunzimea".
Întrebare: Afirmați că minoritățile naționale susțin acest proiect de concepție. Ați consultat și opinia așa-zisei minorități românești? Dacă da, atunci unde ați găsit reprezentanți ai acestei minorități?
V. S.: Deci, din toate scrisorile care au venit la tema aceasta, a venit și o scrisoare de la un român. El, în principiu, a scris pozitiv. A spus în felul următor, că "deși nu îs de acord referitor la limbă că ea se numește așa sau așa, sunt român și consider că limba este română, dar, în principiu, eu recunosc că voi cu concepția aceasta faceți un lucru pozitiv, pentru că pentru prima dată vorbiți oficial, într-un document, că există o minoritate românească. Aș vrea să am mai multe drepturi". Cineva îmi spunea că zice, nu asta o scris-o nu știu cine acolo și o vrut special. Nu știu. Nu am consultat minoritatea românească, fiindcă e nu-i oformată. Dar vă spun că nici minoritatea, majoritatea național moldovenească nu-i oformată chiar bine în organizațiile obștești.
Întrebare: V-ați referit la "demoldovenizarea din alte țări". Cum aveți de gând să luptați cu "demoldovenizarea" în alte țări?
V. S.: Dvs. n-ați înțeles. Este vorba de așa-numitul proces de asimilare. În rusește îi spune "nasilistvennaia asimileația" și în multe țări chestiunea aceasta de asimilare prin violență se petrece tot cam în principiile care se petrec la noi în RM. Da pur și simplu îs aranjate într-un timp mai lung. Dar atunci când populația majoritară care la 1989 deci era absolut 65% din populație și minoritatea națională românească era alcătuită din 2446 de persoane. Peste un an de zile toți sînt proclamați români în RM. Iată aceasta se numește genocid spiritual și asimilare prin violență. Și lucrul acesta nu este bun...
Întrebare: Același Lenin, pe care îl cinstiți în fiecare an, îi numea pe băștinașii teritoriului numit acum RM români. Cum îl puteți contrazice pe revoluționarul rus?
V. S.: Eu l-am citit pe Lenin nu mai puțin decât dvs. și nu am văzut un document unde populația de aici sunt numiți români. Ați înțeles, da? Lenin a înțeles destul de bine ce s-a petrecut în 1812, în comparație cu unii dintr-a noștri. Dispariția istorică a Moldovei s-a început de la 1812.
Întrebare: Propuneți să combateți "demoldovenizarea". Cum o veți combate?
V. S.: Cred că-i normal ca să se recunoască lucrurile care le-au recunoscut la CE. La CE referitor la obiectul de bază care formează conștiința de bază, socială, este istoria. Și primul pas l-a făcut CE. Noi, toți deștepții iștia care suntem, și din guvernare și din Opoziție și cu presa împreună și cu toată mentalitatea și cu potențialul intelectual nu am fost în stare să înțelegem că acea istorie care este de la '90 încoace nu creează și nu întărește statul.
Întrebare: Mulți experți califică măsurile de "combatere a demoldovenizării" ca fiind extremiste...
V. S.: Oponenții noștri nu trebuie să se teamă că o să-i trimitem pe toți în Siberia. Nu o făcut-o comuniștii actuali. Dvs. trebuie să înțelegeți asta. Lucrurile estea trebuie să aibă loc pe cale pașnică, dar trebuie să aibă loc prin dialog și discuție permanent. E drept că o trebuit să ieșim la televiziune, dar la noi vedeți cum e televiziunea centrală. E veșnic în reformă. Acolo nu te poți duce din cauză că deodată te învinuiește.
Întrebare: Ce presupune, la modul practic, "neutralizarea juridică și politică a forțelor antimoldovenești"? Dacă într-un minister, bunăoară, vor exista oameni cu viziuni diferite de cele ale dvs. ei riscă să piardă slujba?
V. S.: Combaterea elementelor care sunt împotriva națiunii majoritare este un lucru absolut normal, fiindcă altfel tot aceea ce se petrece la noi în țară este aceea: ori genocid de acela spiritual, ori se numește apartheid când minoritatea dictează majorității. Noi considerăm că majoritatea este definită în țara asta după 1359 foarte clar. Nu s-o întâmplat nimic deosebit, deși o apărut minorități naționale oleacă mai mult decât au fost atuncea poate. Nu s-o întâmplat nimic, ei au ajuns majoritate. Noi le respectăm dreptul lor la viață, la dezvoltarea culturii ș.a.m.d, dar nu dreptul de a asimila nelegitim populația majoritară. Iaca aiasta-i.
Întrebare: Eu sunt un reprezentant al minorității românești. Mă interesează dacă statul RM este dispus să facă investiții suplimentare, pentru a oferi acestei minorități ceea ce le oferiți și altor?
V. S.: La această temă o să trebuiască de discutat mai mult. (...) Noi în concepție, deși unora li se pare că avem mai multe "polojenii", cum s-ar spune, respectiv, ele nu există. Ăsta-i ca document politico-juridic și eu consider că acolo nu sînt poziții restrictive. Dar poziții de concept, de chemare sunt mult mai multe. Adică, opinii politice sunt mult mai multe decât opinii juridice. Numaidecât o să stăm de vorbă, inclusiv, și cu minoritatea națională românească. Ei pur și simplu trebuie să se deprindă civilizat că ei îs minoritate națională și atunci o să se dovedească că ei foarte bine se simt pe teritoriul RM, cum, de fapt, s-au simțit tot timpul pe teritoriul Moldovei istorice.
Întrebare: Credeți că minoritatea românească are dreptul să aibă niște școli în Chișinău? Ce ați face dacă majoritatea școlilor s-ar declara românești?
V. S.: Acuma, jumătate din școli în republică sînt declarate românești. Deși părinții vin la școală și întreabă cum liceul ista se numește româno-englez sau româno-turc dacă pe copii îi trimitem la școală ca moldoveni. Ce ar însemna asta? Și apare problema elementară. Iaca asta se numește asimilare.
Întrebare: Ați avut o inițiativă ca securitatea să verifice loturile de carte românească adusă în RM. Aveți de gând să lichidați bibliotecile de carte românească din RM, despre care ați putea spune că prezintă un pericol pentru societate, statalitate?
V. S.: Eu am spus foarte clar, deci, literatura subverisvă. Ian închipuiți-vă că noi azi începem a aborda foarte tranșant problema Moldovei istorice. Asemenea literatură dacă ar nimeri pe teritoriul României, statul român are dreptul și el așa și face statul român, face bine, că el știe a-și apăra securitatea națională. Asemenea literatură nu nimerește în bibliotecile școlare. Ea nimerește la index. Da, ați înțeles? În RM un asemenea mecanism nu există și el nu există special. Special nu există. Nu a fost făcut. Când am anunțat acea adresare către organele respective, eu am vorbit despre literatura subversivă, antistatală. Acolo când nu se recunoaște statalitatea RM, nu se recunoaște nici populația majoritară moldovenească, când este atacată însăși bazele statului moldovenesc, statul e numit stat artificial, creatură a Rusiei, a șovinismului rus ș.a., iată asemenea literatură nu trebuie să nimerească. Dacă vine literatura științifică pentru obiecte ca fizica, chimia, biologia atunci e o altă întrebare. Dar atuncea când e vine la tema așa foarte jângașă dacă spunem așa pentru RM, pentru mentalitatea noastră, spiritualitatea noastră, aicea apar întrebări.
Întrebare: Totuși, n-am înțeles ce ar putea presupune la modul concret "neutralizarea juridică".
V. S.: Și ce dacă e scris "neutralizare juridică"? Ce noi acum nu încercăm să neutralizăm juridic româno-unionismul din această concepție? Iată aceasta se numește neutralizare juridică. Încetișor, adică, am scos-o, am făcut dintr-însa lege. Dar dacă o să facem un referendum și în baza acestuia o să adoptăm o lege, nu o să fie asta neutralizare juridică? Facem lege, dacă legea nu se respectă, după aceea încep să lucreze organele de drept.
Întrebare: Admit că sunteți moldovean de etnie. Dar cu ce drept vă considerați majoritar dacă nici un studiu în acest domeniu nu s-a făcut, dacă nu puteți numi nici un procent, confirmat științific sau sociologic, și dacă cele trei instituții de specialitate de la AȘM combat concepția. De unde ați luat că moldovenii nu-s români și-s majoritari?
V. S.: Da de unde ați luat dvs. că sunteți majoritari? Dvs. ați monopolizat absolut viața spirituală în RM. Dvs. nu vă convine că sunteți minoritate? Bine, considerați-vă ce doriți. Dar vă spun că ați monopolizat absolut viața spirituală în țara noastră. Iacat-așa. Noi spunem așa: fraților, nici românii, nici ucrainenii, nici leșii și nici rușii n-au creat aicea stat. Aicea au creat stat moldovenii din cele mai vechi timpuri și ei s-au delimitat foarte clar de ucraineni, de români, de munteni ș.a.m.d. de la 1359 și ei îs delimitați până astăzi. Dacă dvs. aveți alte formule statale, dovediți. Eu vă arăt cinci documente istorice, care nici un istoric din acei care se socoate că ei sunt cu adevărul științific în mână și nu știu de unde îl au, care afirmă că este popor moldovenesc și limbă moldovenească. Numai după 1990 absolut voluntar, fără drepturi, fără a primi acceptul populației s-a întrodus în mentalitatea și în spiritualitatea din RM două lucruri: Istoria românilor și limba română. Pe teritoriul Moldovei lucrul ista n-o fost. El o fost numai când ne-am aflat în ocupație de la 1918 până în 1940. Și punctum, cum spunea Eminescu la tema asta.
Ina Prisăcaru,
TIMPUL
vitalic sprinceana
12-20-2003, 09:22 AM
Ce nu e democratic, tov. spranceana? Reabilitarea romanismului, restabilirea dreptului de a fi roman, recuperarea valorilor romanesti? Insinuezi ca opusul procesului de rusificare fortata ar fi un proces similar de romanizare fortata. Tinand cont de afirmatiile tale cum ca PPCD-ul este un partid extremist, iar oficiosul guvernamental Moldova Suverana nu se deosebeste cu nimic de CNN, nici nu ma mira acest lucru. Inca o data ai dovedit ca stai prost la capitolul "Democratie".
Comunistii si fortele pro-moscovite speculeaza in continuu cum ca opozitia doreste o romanizare fortata a RM. Este o sperietoare atat pentru basarabenii rusificati cat si pentru alolingvi lansata cu scopul de a castiga voturile acestora si a discredita miscarea nationala.
Apropos, exista in l.romana expresia "puf si praf"? Stiu ca in rusa exista expresia "v puh i prah
reabilitarea romanismului...e democratica dar copierea metodelor de impunere si implementare staliniste nu e democratica...oricit de nobile n-ar fi telurile...epoca e alta..trebuie sa tinem cont si de cei [pentru care romanismul e ceva rau,si de cei pentru care rusificarea e o mana cereasca...negarea opiniei lor...nu e democratie...
da,ai dreptate,stau prost la capitolul democratie,caci nu am avut prilejul sa vad una adevarata in functie,doar caricaturi....
cit despre sperietori...fiecare le foloseste,e un truc electoral ieftin..sau vrei sa spui ca anticomunismul de pestera destructiv al lui rosca nu e tot sperietoare???
......ma faci sa rid,marele vostru apostol goma a inventat peste 30 mii de cuvinte in romana,ceilalti apostoli masivi ai romanismului din secolul 19 au adus mii de cuvinte din franceza,latina,italiana...iar puf si praf,exista sau nu exista,e din rusa sau din alta limba,ce conteaza,la urma urmei functia limbii e sa exprime emotiile si gindurile omului...iar expresia asta pentru mine e cea mai potrivita..argumentul ca este sau nu e in dex,putin ma intereseaza...
redneck
12-21-2003, 04:09 AM
reabilitarea romanismului...e democratica dar copierea metodelor de impunere si implementare staliniste nu e democratica...oricit de nobile n-ar fi telurile...epoca e alta..trebuie sa tinem cont si de cei [pentru care romanismul e ceva rau,si de cei pentru care rusificarea e o mana cereasca...negarea opiniei lor...nu e democratie...
Ca un spalat la creier de un regim totalitar recunosti doar legea fortei. Logica violentei este intr-atat de interiorizata incat nu poti accepta ca ar exista metode acceptabile pentru o societate democratica ce ar putea restabili in drepturi limba romana si repara efectele rusificarii. Un exemplu concludent ca asa ceva e posibil sunt tarile baltice. Desi Rusia in continuare ataca politica adoptata de aceste tari fata de minoritari, Uniunea Europeana nu ia in serios aceste lozinci de sorginte imperiale. Si dovada acestui fapt va fi admiterea tarilor baltice in UE.
da,ai dreptate,stau prost la capitolul democratie,caci nu am avut prilejul sa vad una adevarata in functie,doar caricaturi....
A locui intr-o tara in care functioneaza institutiile democratiei nu este o conditie nici necesara si nici suficienta pentru a intelege ce inseamna democratie. Ori aproape toti utilizatorii ai acestui forum (inclusiv si eu) vin dintr-o tara in care ideologia comunista a fost implementata sistematic si a facut ravagii in mentalitate. Ti-as putea aduce exemple de persoane de pe acest forum (putine la numar de altfel) care in pofida faptului ca locuiesc in continuare in RM sau Romania, inteleg care sunt mecanizmele democratice, ce inseamna sa fii liber si care nu dau doi bani pe orice idee de sorginte sovietica. Pe de alta parte, ti-as putea aduce exemple de utilizatori ai acestui forum care desi locuiesc in tari in care democratia este exercitata in deplinatate nu s-au debarasat de mentalitatea abjecta a unui "homo sovieticus autoritarus".
cit despre sperietori...fiecare le foloseste,e un truc electoral ieftin..sau vrei sa spui ca anticomunismul de pestera destructiv al lui rosca nu e tot sperietoare???
A pune in acelasi plan insinuarile si calomniile jegoase ale comunistilor si mesajul anticomunist si democrat al PPCD-ului este de o ignoranta demna de un articol in codul penal (de remarcat ca dintre toate partidele de opozitie, PPCD-ul e printre putinile care au un mesaj explicit anticomunist). Cu atat este mai strigator la ceruri acest analfabetism cand vine de la un pretins student la politologie, fie si dintr-o tara aflata la marginea Europei. Accept eventual o atare spalare la creier de la un nostalgic care mai rumega amintirile falsificate de laboratoarele kaghebiste. Insa sa intilnesti tineri cu mintea inbucsita de jeguri propagandistice comuniste intr-un stat in care aceasta ideologie si-a demonstrat tehnic, practic si teoretic nulitatea este de-a dreptul abominabil.
Inca o data ma conving de faptul ca fara un proces public intentat comunismului, in cadrul caruia sa se faca cunoscute toate crimele si nelegiuirile comise, iar persoanele vinovate sa depuna marturii si sa-si exprime cainta, nu se va putea debarasa de spalatura la creier si trista mostenire a Imperiului Sovietic.
......ma faci sa rid,marele vostru apostol goma a inventat peste 30 mii de cuvinte in romana,ceilalti apostoli masivi ai romanismului din secolul 19 au adus mii de cuvinte din franceza,latina,italiana...iar puf si praf,exista sau nu exista,e din rusa sau din alta limba,ce conteaza,la urma urmei functia limbii e sa exprime emotiile si gindurile omului...iar expresia asta pentru mine e cea mai potrivita...argumentul ca este sau nu e in dex,putin ma intereseaza...
Ma intreb daca realizezi gogomania si primitivismul afirmatiilor tale inainte de a le scrie pe forum. Esti un apologet al prostiei si ignorantei. Ce bine ti-ar sta pe post de comisar bolsevic analfabet, un adevarat pilon al proletarilor si kolhoznicilor agramati in lupta lor cu intelectualitatea burgheza educata. Sau parca ai fi in China, acum 40 de ani, in timpul Revolutiei Culturale, cand oricine care stia un cuvant mai "destept", era trimis la reeducare prin munca silnica in lagarele staliniste.
vitalic sprinceana
12-22-2003, 11:00 AM
Ca un spalat la creier de un regim totalitar recunosti doar legea fortei. Logica violentei este intr-atat de interiorizata incat nu poti accepta ca ar exista metode acceptabile pentru o societate democratica ce ar putea restabili in drepturi limba romana si repara efectele rusificarii. Un exemplu concludent ca asa ceva e posibil sunt tarile baltice. Desi Rusia in continuare ataca politica adoptata de aceste tari fata de minoritari, Uniunea Europeana nu ia in serios aceste lozinci de sorginte imperiale. Si dovada acestui fapt va fi admiterea tarilor baltice in UE.
mai baietel neextremist,decit ai copia modele straine te-ai uita la realitatea care o ai..si daca rusii din tarile baltice ar fi dispusi sa accepte politica fata de ei prin perspectiva europei,rusii nostri ce perspectiva au in fata: cea a arderii simbolului de stat al patriei lor,de catre un partid pretins democratic???
nu ma cheama...nu vreau sa spun pe nume...pot sa-ti citesc mii de definitii ale democratiei de prin carti dar la ce mi-ar folosi???a inteleg democratia si a fi democratic la fiecare pas e cu totul altceva decit a aplica criterii duble fata de tine si ceilalti...
A pune in acelasi plan insinuarile si calomniile jegoase ale comunistilor si mesajul anticomunist si democrat al PPCD-ului este de o ignoranta demna de un articol in codul penal (de remarcat ca dintre toate partidele de opozitie, PPCD-ul e printre putinile care au un mesaj explicit anticomunist). Cu atat este mai strigator la ceruri acest analfabetism cand vine de la un pretins student la politologie, fie si dintr-o tara aflata la marginea Europei. Accept eventual o atare spalare la creier de la un nostalgic care mai rumega amintirile falsificate de laboratoarele kaghebiste. Insa sa intilnesti tineri cu mintea inbucsita de jeguri propagandistice comuniste intr-un stat in care aceasta ideologie si-a demonstrat tehnic, practic si teoretic nulitatea este de-a dreptul abominabil.
ca e anticomunist nu neaga nimeni..dar care e mesajul care-l emite ppcd???unul democraticv???sau unul extremist(sau poate arderea aceluiasi drapel e un mod de a proceda democratic???)
Ma intreb daca realizezi gogomania si primitivismul afirmatiilor tale inainte de a le scrie pe forum. Esti un apologet al prostiei si ignorantei. Ce bine ti-ar sta pe post de comisar bolsevic analfabet, un adevarat pilon al proletarilor si kolhoznicilor agramati in lupta lor cu intelectualitatea burgheza educata. Sau parca ai fi in China, acum 40 de ani, in timpul Revolutiei Culturale, cand oricine care stia un cuvant mai "destept", era trimis la reeducare prin munca silnica in lagarele staliniste.
chestiiloe exact se refera la tine..adica voi..eu nu caut nod in papura cum vorbiti cum va exprimati..de aia puteti sa ma lasati si voi in pace...dex-ul nu e criteriu pentru mine,....imi pare rau...
redneck
12-22-2003, 11:09 PM
mai baietel neextremist,
Asa sa te adresezi celor de la bodega kolhozului unde ti-ai facut lectiile de politologie.
decit ai copia modele straine te-ai uita la realitatea care o ai..si daca rusii din tarile baltice ar fi dispusi sa accepte politica fata de ei prin perspectiva europei,rusii nostri ce perspectiva au in fata: cea a arderii simbolului de stat al patriei lor,de catre un partid pretins democratic???
Marea majoritate alolingvilor din RM considera ca patria lor este RM. Steagul Rusiei a fost ars in semn de protest impotriva tendintelor imperiale ale Rusiei. Nu vad nimic nedemocratic sau extremist in aceasta actiune.
nu ma cheama...nu vreau sa spun pe nume...pot sa-ti citesc mii de definitii ale democratiei de prin carti dar la ce mi-ar folosi???a inteleg democratia si a fi democratic la fiecare pas e cu totul altceva decit a aplica criterii duble fata de tine si ceilalti...
Observ ca devii tot mai incoerent pe zi ce trece.
ca e anticomunist nu neaga nimeni..dar care e mesajul care-l emite ppcd???unul democraticv???sau unul extremist(sau poate arderea aceluiasi drapel e un mod de a proceda democratic???)
Explica-mi te rog care este mesajul extremist al PPCD-ului?
chestiiloe exact se refera la tine..adica voi..eu nu caut nod in papura cum vorbiti cum va exprimati..de aia puteti sa ma lasati si voi in pace...dex-ul nu e criteriu pentru mine,....imi pare rau...
Asa e vitalic. "Nu uita ca Tara te vrea prost!" N-ai decat sa vorbesti ca la o carciuma. Sper din toata inima sa nu ajung intr-o buna zi si sa citesc elucubratii la rubrica saptamanala "Din putul de gandire al omului politic Spranceana."
redneck
12-23-2003, 03:12 AM
BBC Discuția săptămânii: duminică 28 decembrie 2003
Iurie Roșca, Dumitru Braghiș și Victor Stepaniuc intervievați de Alexandru Cantîr
În Republica Moldova există în mod oficial "minoritatea românească". Aceasta în urma adoptării de către majoritatea parlamentară comunistă a proiectului de lege privitor la politica națională a statului. Opoziția a criticat vehement legea, dar comuniștii susțin că această lege nu face decât să confirme o stare de fapt. Pentru prima oară la BBC, liderii celor trei grupuri parlamentare: Victor Stepaniuc - Partidul Comuniștilor, Iurie Roșca - Partidul Popular Creștin Democrat și Dumitru Braghiș - Alianța Moldova Noastră dezbat pe marginea acestui document controversat. Care vor fi efectele declarării românilor din Republica Moldova drept "minoritate națională"? Se revine la politica sovietică a "moldovenismului"? Și cum ar trebui să reacționeze România? Ascultați Discuția Săptămânii de la BBC, realizată la Chișinău de Alexandru Canțîr. Emisiunea este difuzată duminică 28 decembrie la ora 18 și în reluare în versiune scurtă la ora 23.
redneck
12-23-2003, 08:35 PM
http://www.jurnal.md/articol.php?id=982&cat=3&editie=
Un război civil, „cadou” de Crăciun
•autor: Nicolae Negru
Moldoveni ca Molotov și Ribbentrop
Trebuie să ai, în loc de cap, o căpățână de bronz”, de-a lui Lenin sau Stalin, iar în loc de suflet - statutul Partidului Comunist, pentru a vota, în ajunul Crăciunului, o “Concepție” care să-i scoată pe românii basarabeni în afara legii, să-i declare dușmani ai statalității, pasibili de “neutralizare politică și juridică”. Trebuie să fii „moldovan” ca Molotov sau Ribbentrop, ca să te dai mai patriot decât intelectualitatea, decât scriitorii și savanții de la Academie, ignorând opinia lor. Trebuie să fii agresiv și “inteligent” ca un tanc (sovietic), pentru a începe un război împotriva propriilor cetățeni.
De unde atâta ură („jenă”) împotriva propriei identități? - se întreba, zilele trecute, dl Ion Iliescu, președintele României. Din școala sovietică, dle președinte. Nu e o problemă identitară. Dragostea lor pentru „limba moldovenească” și „trecutul istoric” este prea subită pentru a o crede și sinceră. Încă mai ieri, ei luptau pe linia întâi a rusificării, împotriva „naționaliștilor moldoveni”, împotriva ieșirii din cușca imperială, după care mai tânjesc și azi. Moldovenismul de stână, patriotismul provincial este ultimul lor refugiu, ultimul fir cu care mai pot lega RM de CSI. De aceea, luptă împotriva „românizării”, a dezsovietizării, dezstalinizării de fapt.
Miza pe ignoranță
Chiar dacă nu sunt deloc originali, Voronin și tovarășii săi au fost nevoiți să introducă două modificări esențiale în conceptul moldovenismului stalinist. În primul rând, ei au renunțat la “existența limbii moldovenești de sine stătătoare” și recunosc faptul că dincoace și dincolo de Prut se vorbește aceeași limbă. Ei insistă s-o numească “moldovenească”, făcând trimitere la cronicarii din perioada premodernă, când nu se formaseră încă standardele comune ale limbii române. Este citat, fals, un Grigore Ureche și ignorat ostentativ Mihai Eminescu. Miza moldoveniștilor e pe ignoranță, pe orgoliul provincial, de aceea opinia lingviștilor de la Institutul de limbă și literatură nu le poate fi de folos.
Încă mai departe
Cea de-a doua modificare e mai subtilă și ține de atitudinea față de statul feudal moldovenesc, Țara Moldovei. Regimul comunist actual vorbește despre o relație de descendență a RM din Moldova lui Ștefan cel Mare, pe când primul regim comunist se raporta la Moldova istorică precum la o rudă depărtată, aflată în străinătate, de care nu ne mai leagă nimic, decât niște “amintiri” istorice. “Ideologii” comuniști de azi ajung până la aceea că pun la îndoială legitimitatea Unirii din 1859, transferând, de fapt, lupta pentru moldovenismul provincial pe întreg teritoriul Moldovei. Istoricii sovietici au evitat așa ceva, declarând că, după 1859, moldovenii de dincolo de Prut s-au “românizat”, pe când basarabenii și-au menținut specificul moldovenesc și au evoluat în direcția constituirii “națiunii moldovenești de sinestătătoare”. Evident, ei nu explicau în ce mod, prin ce miracol, basarabenii privați de cărți și de școli în limba maternă, constrânși să se rusifice, au rămas mai moldoveni decât moldovenii care au putut să-și păstreze limba și tradițiile, dar, cu toate acestea, „au dispărut” subit din istorie. Ideologii imperiali se temeau de privirea prea atentă în oglinda trecutului, fondatorii RASSM, în 1924, nu căutau să-și motiveze istoricește „dreptul” de a recuceri Basarabia și întreaga Românie, dându-și seama că relația cu Moldova istorică e un băț cu două capete. Gestul comuniștilor de azi vine, de fapt, din disperare, ca al unor diversioniști nimeriți în încercuire, nemaiavând altă ieșire, decât să traverseze cu lupte teritoriul adversarului.
Hoțul strigă „hoțul!”
Ca întotdeauna, comuniștii folosesc procedeul învinovățirii celui nevinovat. Ei strigă hoțul fiind înșiși niște hoți de identitate. Pretextând în mod fals că li s-ar încălca dreptul la autoidentificarea moldovenească, ei, de fapt, ne interzic, ca și în perioada sovietică, să ne autoidentificăm ca români. Presa a relatat mai multe cazuri când birourile stării civile refuză să te scrie „român” la capitolul apartenenței etnice, încălcând principiul opțiunii personale, cerându-ți să prezinți documente doveditoare, care, se știe, lipsesc în majoritatea cazurilor, deoarece au fost falsificate de autoritățile sovietice. Concepția vine să „legitimeze” falsurile puterii ocupante. Nu mai ai dreptul să te „dezmoldovenizezi” , de parcă lucrul acesta a fost permis până acum.
O contradicție de fond
Și dacă noi, cei de dincolo și de dincoace de Prut, vorbim aceeași limbă, sub nume diferit, rezultă că suntem părți, chiar dacă numite diferit, ale aceluiași popor. În cazul acesta, e o contradicție de fond în a-i declara pe români drept „minoritari”. Mai cu seamă că situația se poate schimba; mâine-poimâine, ei pot deveni, dacă nu au devenit deja, majoritari, și atunci ce ne facem cu statul moldovenesc, dacă îl construim pe o temelie falsă? RM chiar este un stat „nenormal”, oricât s-ar strădui Stepaniuc să demonstreze contrariul. Specificul RM e că populația ei „de bază” are o identitate „dublă”, „fluctuantă”, dacă vreți, deoarece, de multe ori, unii se declară români, iar alții „moldoveni puri” în dependență de circumstanțe. Dar e fapt dovedit că optează pentru „român” în primul rând cei cu cunoștință de carte, intelectualitatea. Adoptarea concepției înseamnă că statul moldovenesc nu are nevoie de intelectualitate, trecând-o la categoria „dușman al statalității”. Printr-o simplă votare, „poporul moldovenesc” este separat de cei care reprezintă „conștiința” poporului, după cum spuneau, până mai ieri, comuniștii înșiși.
Ce ar trebui să urmeze?
Cu atâtea falsuri și contradicții, documentul adoptat de Parlament nu poate fi numit “concepție”. E o prostie născută de o minte bolnavă de românofobie. Cu siguranță, e vorba de un caz patologic și autorilor ar trebui să li se ofere consultații medicale gratuite.
Prostia și pericolul concepției ies la iveală mai cu seamă dacă ne imaginăm aplicarea acesteia. Ar trebui acum ca Stepaniuc și Voronin să interzică abecedarul lui Grigore Vieru, care se declară român, precum și toate manualele de literatură, care sunt pline de autori români ca Vasilache, Busuioc, Vangheli, Saka, Cimpoi, Romanciuc, Dabija, Butnaru, Lari etc., și să purceadă la editarea unor abecedare și manuale “pur moldovenești”. Apoi, va trebui ca elevii ce doresc să studieze în limba română să fie separați de cei ce doresc să studieze în „limba moldovenească”, înființându-se școli aparte, apoi și universități aparte. Că doar or fi meritând și românii, nu numai găgăuzii sau slavonii, universitățile lor? Și de ce nu am susține ideea lui Constantin Cheianu, din numărul trecut al JURNALULUI, ca și „minoritatea” română din RM să lupte pentru o formațiune statală proprie, care să fie subiect al unei viitoare federații construite de comuniști? (Propun ca centrul acestei structuri autonome să fie ales municipiul Chișinău.)
Bețivii abstinenți
Stepaniuc, cu tupeul lui de „filozof” de Costești, crede că e suficient să scrii în programele școlare în loc de limba română “limba moldovenească” și ai implementat “concepția”. Nu, așa ceva a fost posibil în primul regim comunist. Acum, când moldoveniștii înșiși vorbesc despre libertatea opțiunii, când mai există Consiliul Europei, UE, ONU, România, așa ceva nu poate trece fără conflicte majore. De altfel, dacă Guvernul României va declara că bursele sale vor fi oferite doar elevilor care au studiat în limba română, funcționalitatea “concepției” se va reduce substanțial. Iar dacă în pretenția de a moșteni Țara Moldovei, România va vedea o pretenție teritorială, Chișinăul va trebui să dea explicații Europei. Și nu ni se va deschide poarta UE, până nu vom arunca această “concepție” la gunoi... Unde îi este locul.
Nici o concepție nu va salva statul nostru, dacă nu se va adopta o atitudine tolerantă, dacă nu se va crea o ambianță în care să nu conteze cu adevărat ceea ce te declari. Din păcate, însă, o demonstrează și cazul nostru, a-l îndemna pe un bolșevic să fie tolerant, e ca și cum l-ai îndemna pe un bețiv să fie abstinent.
redneck
12-23-2003, 10:12 PM
http://www.jurnal.md/articol.php?id=986&cat=&editie=245
SIS și Procuratura presează Opoziția
•autor: Igor Pânzaru
Colaboratorii SIS și ai Procuraturii Generale au interogat două grupe de studenți de la Universitatea Pedagogică, cerându-le să depună mărturii în cazul arderii drapelului Federației Ruse în timpul protestelor antifederalizare de la 25 noiembrie. Anterior, la cererea autorităților comuniste, Secția urmărire penală a SIS a deschis dosar penal în acest caz.
Studenții au fost nevoiți să meargă la sediul SIS și la Procuratură unde, după câteva ore de așteptări, angajații acestor instituții i-au luat la întrebări de genul “De ce sunteți împotriva federalizării? Ați ieșit la proteste benevol sau v-a impus cineva?” Studenții au relatat că colegul lor, care a dat foc drapelului Rusiei, a ieșit de la interogatoriu foarte stresat și supărat pe opoziție. Potrivit art. 347 Cod Penal, “profanarea simbolurilor național-statale (drapel, stemă, imn) ale RM sau ale altui stat, săvârșită de două sau mai multe persoane, se pedepsește cu amendă de la 200 la 700 unități convenționale sau cu închisoare de la doi la șase ani. Este destul de clar ce au putut să-i “sugereze” securiștii.
Site-ul oficial al SIS menționează că “materialele din posesie, inclusiv imprimările video ale posturilor de televiziune ce activează în Chișinău, demonstrează cert faptul săvârșirii intenționate a acestui act (arderea drapelului Rusiei) cu participarea nemijlocită a deputatului Parlamentului RM, Vlad Cubreacov.”
Președintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, Ștefan Urâtu, a declarat pentru JURNAL că arderea drapelelor de stat este un lucru obișnuit în practica mondială și că nu-și amintește cazuri ca cineva să fi fost judecat pentru astfel de încălcări. El a menționat că cetățenii au dreptul la diverse forme de protest și că în cazul nostru acțiunile erau motivate și de faptul că conducerea statului a încălcat grav Constituția, parafând fără acordul populației un document foarte important. Urâtu a accentuat că intentarea unui proces penal ar fi fost justificată dacă, de exemplu, protestatarii ar fi smuls drapelul de pe Ambasada Federației Ruse și i-ar fi dat foc. În opinia lui, angajații SIS se agită la comandă politică. El a atras atenția că securitatea a asistat impasibilă și nu a intentat dosare în cazuri mult mai grave, când autoritățile de la Tiraspol au profanat simbolurile de stat ale RM, dând jos tricolorul de pe primăriile din așa-zisa rmn.
vitalic sprinceana
12-24-2003, 09:46 AM
Asa sa te adresezi celor de la bodega kolhozului unde ti-ai facut lectiile de politologie.
ok,am sa-ti zic atunci...mai,om mare extremist..te aranjeaza???????
Marea majoritate alolingvilor din RM considera ca patria lor este RM. Steagul Rusiei a fost ars in semn de protest impotriva tendintelor imperiale ale Rusiei. Nu vad nimic nedemocratic sau extremist in aceasta actiune.
exact asa se argumenteaza si "teroristii","extremistii" musulmani..care prostesteaza impotriva tendintelor imperiale ale sua..care e diferenta???
Observ ca devii tot mai incoerent pe zi ce trece.
cind altceva nu prea ai ce spune......
Explica-mi te rog care este mesajul extremist al PPCD-ului?
fa-mi te rog mai intii clara diferenta intre voi si palestinieni,iranieni si altii cu "metode democratice"..fa-ti apoi concluziile,si pe urma vorbim de mesaje extremiste...
Asa e vitalic. "Nu uita ca Tara te vrea prost!" N-ai decat sa vorbesti ca la o carciuma. Sper din toata inima sa nu ajung intr-o buna zi si sa citesc elucubratii la rubrica saptamanala "Din putul de gandire al omului politic Spranceana."
tara....nu stiu cum ma vrea tara..dar vad aici o groaza de pretinsi intelectuali,care si-au limitat intreaga cultura la cuprinsul dex-ului si o fac pe marii carturari ai neamului...limba,....e un organism viu..asa o simt eu,asa ma exprim..cel putin la nivel neoficial(sau poate pretinzi ca esti institutie...?)
_victor_
12-26-2003, 04:42 PM
In atentia lui Vitalie Spranceana
Scrisoare deschisă domnului V. Stepaniuk,
lider al fracțiunii parlamentare a PCRM și președinte al Comisiei speciale de elaborare a Concepției politicii naționale a R. Moldova!
Constantin Tănase
Noroc, Vichea! Dă-mi voie să mă prezint: mă numesc Constantin Tănase - poate ai auzit de mine. Doresc ca tonul scrisorii mele să fie cât mai prietenos, intim chiar, de aceea permite-mi să-ți spun simplu, pe românește, Victoraș, iar dacă pe românește te supără, atunci hai să-ți spun pe moldovenește, Vichea, sau Vichișor.
Eu, dragă Vichea, în virtutea meseriei mele, îți urmăresc atent evoluția politică. Ești dat dracului! Mai ales în aceste ultime două săptămâni! Ți-am ascultat și ți-am citit toate discursurile în legătură cu Concepția. Te felicit pentru curajul (alții zic "tupeul") tău științific - nu degeaba ai terminat tocmai trei facultăți! Zică cine ce o vrea, Vichișor, dar ești jos pălăria! Unde apeși penița, parcă tai cu bărdița. Îndeosebi îmi place următorul citat din discursul tău din parlament, pe care mi l-am prins cu scotch deasupra mesei de lucru: "Uzurpând puterea politică și suveranitatea moldovenilor, vânzătorii Statului Moldovenesc, într-o singură noapte, au cerut ca moldovenii să fie rebotezați români, au numit Moldova Republica Română, au impus standardele naționaliste românești: istoria românilor, limba română, geografia românilor, dreptul românilor. Deznaționalizarea forțată a populației multinaționale a republicii, impunerea agresivă a ideologiei românounioniste a pus în mare pericol existența moldovenilor, a umilit și înjosit nu doar pe moldoveni, ci și pe patrioții Moldovei de diferite etnii. (...) "Demoldovenizarea are loc și aceasta, repet încă o dată, aceasta este genocid spiritual ce se face la noi, în R. Moldova".
Ai pălit în țintă, Vichișor! Și eu cunosc patrioți ai Moldovei de alte etnii care sunt umiliți de către românounioniști: de pildă, Morev, Mișin ș.a. Ei și ce dacă aceștia nu știu limba moldovenilor? Dar cine a zis că pentru a fi patriot al Moldovei trebuie neapărat să știi limba moldovenilor? Dimpotrivă, în condițiile statului nostru polietnic și multicultural adevărat patriot al Moldovei trebuie considerat cetățeanul care nu cunoaște limba acestui stat. Pentru că, dacă l-ai forța pe un asemenea cetățean să învețe limba română, cum cer românounioniștii, asta ar însemna deznaționalizarea moldovenilor sau cum drept spui tu "demoldovenizarea" lor, "genocid spiritual".
Ai dreptate, Vichea, când spui că Concepția "nu a fost susținută doar de românounioniștii de toate nuanțele - demolatori ai statului moldovenesc contemporan". Iată aici am dorit să ajung și propriu-zis acesta a și fost motivul ce m-a făcut să-ți scriu. Dar hai să le luăm pe rând, Vichea.
Viața mea, Vichișor, este o ilustrare perfectă a tezelor tale teoretice despre demoldovenizare, românounioniști și demolatorii statului moldovenesc contemporan. Vreau, Vichea, să-ți povestesc cum am devenit eu român și poate spovedania mea o să-ți ajute să înțelegi mai bine de unde și cum apar românii în R. Moldova. Recunosc, sunt și eu victima deznaționalizării forțate, a demoldovenizării și românizării agresive și metodice. Dar tragedia mea e alta: din victimă a românilor, Vichișor, m-am transformat în călău românizator: românizez și demoldovenizez totul ce-mi iese în cale. Mi-am deznaționalizat, moldovenizat și românizat chiar și propriii copii.
Toate au început încă din copilărie. Părinții mei, Dumnezeu să-i ierte, m-au supus acestui proces distrugător încă din fragedă pruncie. Eu, Vichea, sunt sigur că m-am născut moldovean, dar părinții mei mi-au mutilat ființa etnică primară și originară. Am înțeles acest lucru când am crescut mai mărișor. Observam cum zilnic ei mă influențau ideologic, supunându-mă unor subtile acțiuni de genocid spiritual de esență antisovietică și românounionistă. Țin minte cum, odată, venind de la școală, le-am povestit părinților despre pionierul-erou, Pavlik Morozov. Tata m-a ascultat și, el, care nici o dată nu-și permitea să vorbească urât sau să înjure, s-a uitat la mine speriat și a suduit: "Lumina și steaua mamei lor eu de bolșevici! Ceea ce-ți spun ei la școală sunt câcaturi rusești, uăi! Să le scoți din cap, că te-alung de-acasă!". Îți dai seama, Vichea, că n-am mai purtat nici cravată pionierească. Când am venit acasă cu cravată roșie la gât, mama mi-a scos-o, a legat-o de gâtul vițelului și mi-a spus: "Iaca, lui îi stă mai bine, ca să nu-l deoache proștii...". În fiecare zi auzeam de la ei: ba că la școală ne învață "prostii sovietice", ba că acum orice chișorcos a ajuns nacealnic, ba că colhozurile sunt "aziluri pentru hoți și puturoși", ba că comuniștii sunt adevărate satane, căci au închis biserica din sat... Mă învățau expresii și poezii antisovietice și antirusești. De exemplu, pentru comuniștii din sat aveau o singură expresie - "animală sovietică cu papuci de petică". Sau iată ce poezii mă învățau: Raz, dva, tri, cetîre, pleacă rusu' la cvartire, nu-i găina, nu-i cocoșu', taie mâța și fă borșu! Îți dai seama, deci, Vichișor, cât de fin îmi "prelucrau" ei ființa mea etnică și cum îmi modelau ei chipul ideologic, predispus inițial spre idealurile pe care mi le cultivau cei de la școală!
Procesul de românizare a fi-inței mele etnice moldove-nești a continuat în clasele mari. Un rol aparte în demol-dovenizarea mea l-a jucat profesorul meu de limba și literatura moldovenească, domnul Baldovici, Dumnezeu să-l ierte, care de prin clasa a opta a început să-mi dea să citesc literatură românească. Țin minte, primul roman românesc pe care l-am citit, a fost "Moara cu noroc" de Ioan Slavici. După el au urmat alți scriitori români - Vlahuță, Topârceanu, Rebreanu ș.a. După ce am citit în clasa a zecea "Ciuleandra" lui Rebreanu, am avut o lungă discuție cu Învățătorul meu, la el acasă. Crezându-mă deja pregătit pentru așa ceva, mi-a explicat de ce astfel de romane ca "Ana proletara" sunt "rahaturi rusești" și nu trebuie să le citesc, de ce nu există limba moldovenească și literatura moldovenească, ci numai limba română și literatura română... Discuția, recunosc, a fost crucială pentru destinul meu etnic: după acea discuție m-am dat definitiv cu românii, renunțând la identitatea mea primară și originară de moldovean.
Se vede, Vichea, că așa mi-a fost scris - m-am transformat din moldovean în demoldovenizator românounionist. În primul parlament în care am fost deputat erau foarte mulți de-alde mine. Noi am votat Tricolorul, Imnul "Deșteaptă-te, române!"... Mai apoi, lucrând în calitate de director al Centrului național de terminologie din cadrul Departamentului limbilor (condus de mult regretatul demoldovenizator românounionist, ucraineanul Ion Dumeniuk) am format o echipă de specialiști toți ca unul asimilatori. Ani la rând am românizat denumirile de întreprinderi și instituții, de străzi, nume de familie, am românizat etichetele comerciale, terminologia și standardele științifice - exact ce spuneai tu, Vichișor, în discursul tău din parlament. Copiam totul de la românii din România. Îți dau doar un exemplu. Au venit odată niște șoferi (moldoveni contaminați de virusul naționalist al românismului!) și mi-au spus că vor să schimbe denumirea rusească OGNEOPASNO cu una națională. Varianta cu care veniseră ei era PERICOL DE FOC. Eu, care eram deja bine asimilat și serios românizat, mi-am dat seama că e vorba de o variantă moldovenească pe care, desigur, n-o puteam admite. Pentru a nu admite, deci, moldovenizarea terminologiei, am mers la București. O, ce timpuri frumoase, dragă Vichișor! Mergeam prin București cu carnețelul în mână și scriam denumiri de magazine, străzi, oficii. Îmi amintesc și acum ce bucurie am avut când am văzut o mașină pe cisterna căreia scria INFLAMABIL (în limba moldovenească de la Chișinău - OGNEOPASNO)! Am adus această denumire la Chișinău și când o să vezi, Vichea, scris acest cuvânt - INFLAMABIL - pe vreo mașină, să știi că-i opera mea românizatoare! Nu-i cazul să enumer, dar îți spun: cât am fost director la Centrul național de terminologie am contribuit personal la românizarea a foarte multe cuvinte din limba moldovenească!
Așadar, unii m-au demoldovenizat pe mine, eu i-am deznaționalizat și continuu să-i deznaționalizez pe alți moldoveni. Precum ți-am spus mai sus, mi-am demoldovenizat și propriii copii. Acum aceștia, fiind maturi și având familii, au devenit și ei, la rândul lor, asimilatori românounioniști, demoldovenizându-și propriile odrasle, impunându-le limba română, conștiința românească, distrugându-le astfel identitatea etnică moldovenească și înlocuind-o cu cea românească. Ca rezultat, nepoții mei, la vârsta lor fragedă sunt deja români antistataliști - l-am auzit odată pe nepotul meu, Dinu-Matei, când se juca "de-a mitingul" prin casă cu surioara lui (nepoțica mea, Simona-Maria) strigând: "Noi suntem români! Jos comuniștii!". Desigur, toate încep din familie. Când merg cu mașina, taică-său le pune CD-uri cu cântece românounioniste antistatale -"Hora unirii", "Treceți, batalioane române, Carpații!" ș.a. Eh, Vichișor, să-l auzi tu pe Dinu-Matei, acest pui românizat, cât de frumos cântă "Hora unirii"! De parcă a fost și el la Alba-Iulia și a votat Unirea! Seara, înainte de somn, le pune CD-uri cu povești populare românești, interpretate de actori români. Efectele românizării sunt pe față. Ia un pui de românaș de peste Prut și pune-l alături de aceștia și nu-i poți deosebi care-i românaș din R. Moldova și care-i românaș din România.
Un fenomen similar observ și în alte familii: copiii au nu-mai trei-patru anișori, dar sunt deja demoldovenizați de părinții lor românizatori. Vorbesc curat românește, ascultă cântece și povești românești de pe CD-uri românești, iar la diferite sărbători de familie ascultă și chiar cântă împreună cu maturii cântece românești... Bine ai spus tu, Vichișor: dacă nu oprim acest proces, peste 10-15 ani statul moldovenesc se va nărui, căci va fi plin numai de cetățeni români. Iată de ce, mi se pare, că tu ai greșit un pic, recunoscând minoritatea românească. O să vezi ce poate ieși din asta! Legalizând-o, rândurile ei vor crește pe contul tinerilor demoldovenizați și mâine-poimâine această minoritate poate deveni ...majoritate. Problema e că școlile și liceele din R. Moldova au devenit făbricuțe care produc în serie românași și punctum. Ce o să faceți acum? O să închideți școlile și liceele? O să schimbați alfabetul și programele? Mă tem că o să iasă cu mare scandal...
Și îți spun de ce. Procesul demoldovenizării moldovenilor nu mai poate fi oprit. Pentru că este imposibil să-l deosebești pe român de moldovean. Te uiți la unul și îți pare, după vorbă, că-i moldovean. Discuți cu el și vezi că în gândire și-n simțire e român! Știi tu oare, Vichea, ce spunea filozoful Berdeaev despre ruși? Dacă zgârii un rus, dai de un tătar! Exact așa se întâmplă și cu moldovenii: dacă zgârii un moldovean, dai de român! Românii s-au camuflat în moldoveni. Poate știi: la serviciu îs moldoveni, dar când vin acasă îi înjură pe comuniști și-s români! Din cauza identității lor duble de moldoveni de jure și de români de facto. În fiecare moldovean stă ascuns un român, un potențial antistatalist! Nu-i poți depista pe toți. Unii zic că-s moldoveni, dar o zic din frică. Alții - din obișnuință sau din neștiință. Și mai e ceva. Ai observat, Vichișor, o legitate? Orice moldovean, cu ceva mai multă carte, devine român! Cum explici tu asta, Vichișor?
P. S. Nu te supăra că în acest P.S. am să fiu un piculeț rău. Prietenul tău, V. Stati, scria recent în articolul "Făcătorii de români" din "Moldova suverană": "Ceva s-a împuțit în marea treabă a românismului". După votarea acestei "concepții" însă mi se pare că lucrurile stau tocmai invers: ceva s-a împuțit, Vichea, în marea treabă a moldovenismului vostru! Nu te supăra, Vichea, dar această "concepție" e - să mă scuzi, te rog să mă scuzi, de expresie - un "rahat rusesc", cum zic moldovenii și, cum se spune pe românește, nu va produce nici un efect juridic.
Și îți spun de ce: procesul românizării moldovenilor va continua. Oricât v-ați screme voi, oricâte "concepții" va făta mintea voastră obosită de atâta prostie, românizarea moldovenilor va continua! Iar eu, îmi voi face și mai departe datoria de călău demoldovenizator: voi româniza tot ce-mi iese în cale! Așa să mă ajute Dumnezeu, așa să vă pedepsească Dumnezeu!
La revedere, Vichea! Apropo, era cât pe ce să uit: dacă o să decideți să mă "anihilați juridic", să mă puneți unul singur într-o celulă, căci dacă mă veți pune cu mai mulți - îi demoldovenizez pe toți! Pa, Vichea! sau cum se zice pe moldovenește, paka! Sau până ci!
www.timpul.md
vitalic sprinceana
12-27-2003, 10:13 AM
retorica de partid,nimic mai mult...si irelevant ca de obicei..am spus-o in repetate rinduri:nu sunt comunist...desi chiar daca teoretic as fi nu vad de ce m-as rusina s-o recunosc...ideologie goala..nimic mai mult
Lukas
12-27-2003, 12:20 PM
...ideologie o fi , dar macar este expusa frumos, cu argumente si cu o anumita logica. Exista ideologii si ideologii :wink:
petru
12-27-2003, 11:47 PM
PRESEDINTELE VORONIN CALIFICA DREPT NEFONDATE ACUZATIILE
OMOLOGULUI SAU ROMAN
Chisinau, 27 dec./MOLDPRES/. Presedintele Vladimir Voronin
considera ca acuzatiile nefondate ale sefului statului roman
Ion Iliescu in adresa conducerii Republicii Moldova sint o
modalitate de a distrage atentia comunitatii internationale de
la problemele interne ale Romaniei, informeaza MOLDPRES.
Voronin a declarat, astazi, la postul de televiziune NIT, ca
Romania are suficiente probleme. Economia romana a fost
declarata nefunctionala de Uniunea Europeana, iar societatea
este nemultumita de faptul ca autoritatile evita sa prezinte
informatii complete despre ceea ce s-a intimplat in decembrie
1989 in Romania. Intre timp, conducerea Romaniei "imita
ingrijorarea fata de soarta Moldovei". Voronin a afirmat ca
Romania este "singurul imperiu din Europa", care ni se impune pe
post de "frate si avocat pentru UE".
"In calitate de ex-ministru al afacerilor interne pot, cu toata
responsabilitatea, sa spun ca lui Ceausescu i s-a refuzat de
doua ori sa aterizeze pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.
Intrebarea este din ce considerente a fost refuzata aterizarea
avionului lui Ceausecu, bordul numarul unu, si ce intelegere a
existat intre Gorbaciov si Iliescu in acest sens? Presedintele
Romaniei pina in prezent s-a eschivat sa raspunda romanilor ce s-
a intimplat atunci", a comunicat Vladimir Voronin.
redneck
12-27-2003, 11:57 PM
retorica de partid,nimic mai mult...si irelevant ca de obicei..am spus-o in repetate rinduri:nu sunt comunist...desi chiar daca teoretic as fi nu vad de ce m-as rusina s-o recunosc...ideologie goala..nimic mai mult
Ideologie ce a dus la exterminarea a peste 90 de milioane de oameni.
Citeste "The Black Book of Communism: Crimes, Terror, Repression" de Stephane Courtois et al.
Unde vezi tu retorica de partid in articolul lui C.Tanase?
vitalic sprinceana
12-31-2003, 09:07 AM
Ideologie ce a dus la exterminarea a peste 90 de milioane de oameni.
Citeste "The Black Book of Communism: Crimes, Terror, Repression" de Stephane Courtois et al.
da..iar fascismul..numai citeva zeci de milioane...cit despre citit...am citit deja vreo trei carti negre..si a coruptiei ...si a comunismului..dar a prostiei inca nu...
Lukas
12-31-2003, 12:29 PM
Poate ne vei explica draga Vitalie si ce legatura are sula cu prefecura respectiv "ideologia" exprimata in textul din publicatia Timpul cu Fascismul ...pentru ca nu am inteles.
vitalic sprinceana
01-01-2004, 05:36 AM
ce are?e aceeasi legatura cva intr comunistii din moldova si cele 90 milioane de victime.....
zopiryon
01-01-2004, 02:37 PM
hai nu te fa prost...
sau tu serios vorbesti ?
vitalic sprinceana
01-02-2004, 09:51 AM
hai nu te fa prost...
sau tu serios vorbesti ?
nu exista comunism..exista comunisme...fiecare model de comunism e ceva specific si e o totalitate de tehnici unlele comune si altor regimuri,altele-doar lui...a spune ca exista comunism sau fascism,sau liberalism...sau orice altceva e prostia celor ce simplifica pentru a analiza mai usor...ideea comunista nu e cu nimic vinovata ca in numele ei au fost comise atitea crime,ca si de altfel cea nationalista(si extrema ei-fascismul)...totul depinde de OM...
zopiryon
01-02-2004, 11:42 AM
insist sa raspunzi...
tu vorbesti serios ?
sau esti prost ?
vitalic sprinceana
01-02-2004, 05:56 PM
ce sa-ti raspund?? ca comunistii din moldova(actuali) sunt vinovati pentru genocidul din anii 40-50??? ...sau ca in crestinism - toti suntem vinovati pentru caderea in pacat a lui adam....la urma urmei am facut un pacat tot pentru o idee nobila:aceea de a cunoaste lumea....responsabilitatea e intotdeauna una personala sau de context..lucrurile se schimba...a considera ca comunistii de azi asteapta doar sa interneze lumea in gulag e cel putin semn de joasa cultura...
zopiryon
01-02-2004, 08:35 PM
sigur ca esti prost...eu nu intrebam nimic...ci doar ti'am zis asta de 2 ori :lol:
zeidrik
01-02-2004, 11:46 PM
Treceti la subiect. Zopiryon are o avertizare de la mine.
redneck
01-03-2004, 02:21 AM
comunismul in sine nu e decit una din doctrinele social-politice si economice; consta prin desfiintarea proprietatii private si instaurarea proprietatii colective.
iar etapa finala este FOAMEA. Vezi exemplele: Corea de Nord si Cuba.
individul redneck care il injura si acuza de atita timp pe vit.spr. nu face altceva decit sa demonstreze lumii ca el nu poate analiza din diferite unghiuri si priveste lucrurile ca "boul" tinind-o una si buna fara sa se intrebe daca exista si alte moduri de a percepe unul si acelasi lucru.
Proletarul tarlei minte de ingheata apele. Unde am injurat, politruc jalnic cu 3 clase ce esti? Nu ai decat sa analizezi si sa privesti din "unghiul de vedere" criminal a lui Lenin, Castro, Kim Chong-il si ai altor gunoaie istorice.
La o singura intrebare pot exista doua raspunsuri diferite, total opuse.
Nu te-ai plictisit sa fii prost? Astept doua raspunsuri "total opuse". :)
redneck: am o intrebare pentru tine: cum vezi tu revolutia socialista din china de ex.
Cea mai mare aflare in treaba in istoria omenirii. Really, cea mai mare!
si ce a insemnat ea pentru chinezi in general iar pentru femeile din china in particular ?
Gulag chinezesc (laogai) si cel putin 50 de milioane de morti, nemaivorbind de spalarea la creier a unui miliard.
vitalic sprinceana
01-03-2004, 04:03 AM
sigur ca esti prost...eu nu intrebam nimic...ci doar ti'am zis asta de 2 or
altceva...?????????????poate ceva mai original???
redneck
01-03-2004, 06:00 AM
nu exista comunism..exista comunisme...fiecare model de comunism e ceva specific si e o totalitate de tehnici unlele comune si altor regimuri,altele-doar lui...a spune ca exista comunism sau fascism,sau liberalism...sau orice altceva e prostia celor ce simplifica pentru a analiza mai usor...ideea comunista nu e cu nimic vinovata ca in numele ei au fost comise atitea crime,ca si de altfel cea nationalista(si extrema ei-fascismul)...totul depinde de OM...
Numeste-mi o tara unde a fost implementata ideologia comunista si unde nu s-a ajuns la genocid, lagare de concentrare si foame. Ti-am pus aceasta intrebare in alta discutie si nu mi-ai raspuns direct. In discutia la care ma refer sustineai aberant cum ca fascismul este forma extrema a capitalismului. Acum zici ca fascismul este extrema nationalismului.
http://www.moldova.net/viewtopic.php?t=5167&postdays=0&postorder=asc&star t=0
vitalic sprinceana
01-03-2004, 06:18 AM
Numeste-mi o tara unde a fost implementata ideologia comunista si unde nu s-a ajuns la genocid, lagare de concentrare si foame.
nu exista ideologiemcomunista..exista ideologii de stinga denumite generic comunism..daca luam comunismul ca extrema stinga desigur nu exista nici o asa tara...in rest ideile de stanga...ehehehe.....modelul scandinav de exemplu...acelasi lucru si despre dreapta...numeste-mi o tara fascista fara genocid..
care e legatura intre nationalism si capitalism?/ei bine,carentele in istorie nu ti le pot acoperi cu un mesaj..se cer lecturi serioase,pentru lucruri elementare
cit despre intrebari,vad ca practica masiva pe acest forum e ca toti sa se eschiveze sa raspunda la ele...
redneck
01-03-2004, 06:27 AM
ce sa-ti raspund?? ca comunistii din moldova(actuali) sunt vinovati pentru genocidul din anii 40-50??? ...sau ca in crestinism - toti suntem vinovati pentru caderea in pacat a lui adam....la urma urmei am facut un pacat tot pentru o idee nobila:aceea de a cunoaste lumea....responsabilitatea e intotdeauna una personala sau de context..lucrurile se schimba...a considera ca comunistii de azi asteapta doar sa interneze lumea in gulag e cel putin semn de joasa cultura...
Nu te-ai declarat ateu acum jumatate de an?
Iti spun eu ce e "semn de joasa cultura" (ce expresie oribila!): sa faci apologia unei ideologii ce a cauzat exterminarea a peste 90 de milioane de oameni.
vitalic sprinceana
01-03-2004, 06:37 AM
asta nu ma lipseste de dreptul de a face rationamente despre crestinism,eventual sa-l critic...
Iti spun eu ce e "semn de joasa cultura" (ce expresie oribila!): sa faci apologia unei ideologii ce a cauzat exterminarea a peste 90 de milioane de oameni.
cind faci deosebirea intre abordare critica si apologie,atunci vino si vom discuta despre asta...
redneck
01-03-2004, 07:11 AM
Numeste-mi o tara unde a fost implementata ideologia comunista si unde nu s-a ajuns la genocid, lagare de concentrare si foame.
nu exista ideologiemcomunista..exista ideologii de stinga denumite generic comunism..daca luam comunismul ca extrema stinga desigur nu exista nici o asa tara...
E varza in capul tau. Tu poti intelege ca nu exista "communism with human face". Orice forma de comunism este o ideologie antiumana.
in rest ideile de stanga...ehehehe.....modelul scandinav de exemplu...acelasi lucru si despre dreapta...numeste-mi o tara fascista fara genocid..
Nu exista. Fascismul ca si comunismul este genocidar si totalitar. Nu am facut apologia fascismului spre deosebire de un "idiot util" ca tine care face apologia comunismului incercand sa-i gaseasca o "fata mai umana".
care e legatura intre nationalism si capitalism?/ei bine,carentele in istorie nu ti le pot acoperi cu un mesaj..se cer lecturi serioase,pentru lucruri elementare
Vorbe goale. Astept argumente (in caz ca le ai).
redneck
01-03-2004, 07:22 AM
asta nu ma lipseste de dreptul de a face rationamente despre crestinism,eventual sa-l critic...
Ai folosit persoana 1 plural.
cind faci deosebirea intre abordare critica si apologie,atunci vino si vom discuta despre asta...
Mai repet o data: comunismul si-a demonstrat nulitatea si pe unde a fost a lasat pustiu.
Nu exista nimic, chiar NIMIC bun in comunism.
vitalic sprinceana
01-03-2004, 07:24 AM
E varza in capul tau. Tu poti intelege ca nu exista "communism with human face". Orice forma de comunism este o ideologie antiumana.
hai ca ma faci sa rid..mai baietel,...am spus eu vreodata ceva despre communism with human face??? unicul lucru pe care il fac e sa pun toate ideologiile pe cintar si sa le judecam dupa aceleasi criterii..nimic mai mult.
stiu ca e greu s-o intelegi...la sigur nu e simplu sa judeci totul in antinomii..
Nu am facut apologia fascismului spre deosebire de un "idiot util" ca tine care face apologia comunismului incercand sa-i gaseasca o "fata mai umana".
trintesti gogsi...ti-am spus-o de mii de mii de ori..in lumea asta in afara de alb si negru mai exista un intreg spectru de culori...
Astept argumente (in caz ca le ai).
ce argumente?? linkuri?? sau poate siteuri relevante...sau mai bine fraze din manuale de istorie pentru clasa 7..?
sau poate nu v-au invatat la scoala(liceu) despre legatura intre capitalism si socialism...sau daca nu..poate numele de gellner iti spune ceva...atit..
redneck
01-04-2004, 12:48 AM
hai ca ma faci sa rid..mai baietel,...am spus eu vreodata ceva despre communism with human face??? unicul lucru pe care il fac e sa pun toate ideologiile pe cintar si sa le judecam dupa aceleasi criterii..nimic mai mult.
stiu ca e greu s-o intelegi...la sigur nu e simplu sa judeci totul in antinomii..
Nu am facut apologia fascismului spre deosebire de un "idiot util" ca tine care face apologia comunismului incercand sa-i gaseasca o "fata mai umana".
trintesti gogsi...ti-am spus-o de mii de mii de ori..in lumea asta in afara de alb si negru mai exista un intreg spectru de culori...
Astept argumente (in caz ca le ai).
ce argumente?? linkuri?? sau poate siteuri relevante...sau mai bine fraze din manuale de istorie pentru clasa 7..?
sau poate nu v-au invatat la scoala(liceu) despre legatura intre capitalism si socialism...sau daca nu..poate numele de gellner iti spune ceva...atit..
Ceea ce faci tu pe acest forum in popor se numeste "a apara rahatul de muste". E jalnic sa vezi un kolhoznic ca tine incercand sa faca apologie unei ideologii falimentare.
Observ ca devii tot mai incoerent: nu te-am intrebat despre "legatura dintre capitalism si socialism" ...
Lukas
01-04-2004, 01:35 PM
Dragilor evident ca nu se poate pune un semn de egalitate intre fascism/nazism si comunism...si asta din variate motive.
Fundalul ideologic e diferit in cazul fascismului o doctrina confuza si diforma, in cazul comunismului o infrastructura teoretica solida...
Proslavirea mortii in cazul nazismului proslavirea vietii in cazul comunismului etc.
Intervalul de timp in care au fost aplicate cele doua ideologii difera si el.
Sunt iarasi diferente enorme de la o tara la alta si de la o cultura la alta.
Nu se poate compara comunismul aplicat in Ungaria anilor 70-80 a lui Ianos Kadar cu comunismul aplicat in Cambogia de catre Kmerii Rosii.
Un lucru este sigur insa.
Si Ungaria si Cehoslovacia in 1990 ocupau pe plan mondial un loc mult inferior celui avut in 1938 (Cehoslovacia era printre primele 10 tari industraializate din lume).
Romania la fel in 1938 avea GDP ul mai mare decat al Greciei, Portugaliei, si ceva mai mic (nu cu mult) decat al Spaniei.
redneck
01-06-2004, 03:33 AM
Conceptia politicii de stat a intrat in vigoare
5 ianuarie 2004
http://www.azi.md/news?ID=27331
Textul integral al Conceptiei politicii nationale, aprobat de Parlamentul Republicii Moldova in ziua de 19 decembrie 2003, a fost publicat in primul numar din anul 2004 al "Monitorului oficial", impreuna cu decretul prezidential privind promulgarea documentului.
Astfel, conceptia initiata de presedintele Vladimir Voronin si sprijinita de partidul de guvernamant dar si de majoritatea liderilor minoritatilor etnice, contestata, insa, de opozitia parlamentara, de cercuri academice si de anumite segmente ale societatii civile, a intrat in vigoare. Totodata, varianta finala a conceptiei a trezit nemultumirea anumitor lideri de opinie din mediul minoritatilor etnice care ai insistat ca limbii ruse sa-i fie atribuite functii de limba cel putin oficiala.
In textul conceptiei este confirmat statutul limbii ruse drept "limba de comunicare interetnica", precizandu-se ca aceasta limba "se aplica si ea in diverse domenii ale vietii statului si societatii". Conceptia legifereaza totodata dreptul autonomiei gagauze de a consfinti acestei limbii statutul de limba oficiala, de rand cu gagauza si "moldoveneasca".
Adversarii conceptiei au indicat mai multe stipulari vulnerabile din punctul lor de vedere, unul dinte acestea fiind "neutralizarea, in conformitate cu legislatia privind drepturile omului si cerintele constitutiOnale, A Necontenitelor tentative de demoldovenizare, de negare a existentei natiunii moldovenesti si a statalitatii moldovenesti, de discreditare a istoriei Moldovei, de ignorare a etnonimului "moldoveni" si glotonimului "limba moldoveneasca". Deputatul independent Mihai Petrache a optat pentru excluderea acestui obiectiv care ar putea deschide calea pentru abuzuri. Tot el a concluzionat ca cea mai mare parte a sarcinilor si obiectivelor anuntate in conceptie sunt realizabile in baza legilor existente si nu e nevoie de un cadru legislativ separat. Argumentele sale, la fel ca si obiectiile critice ale factiunii Partidului Popular Crestin Democrat, au fost respinse de partidul de guvernamant.
Liderul grupului parlamentar al comunistilor, Victor Stepaniuc, a fost unul dintre cei mai perseverenti promotori ai conceptiei care, intre altele, atesta in premiera minoritatea nationala romana ce intruneste cetatenii moldoveni care se autoidentifica drept romani. In pledoriile sale Stepaniuc a declarat ca pe parcursul mai multor ani care au urmat dupa proclamarea independentei in Republica Moldova s-a produs fenomenul, nemaiintalnit in istorie, de marginalizare si discriminare a natiunii fondatoare a statului.
In discursul tinut in ultima sedinta a Legislativului inainte de vacanta de iarna, presedintele Vladimir Voronin i-a calificat pe adversarii conceptiei politicii nationale drept adversari ai statului polietnic si a concilierii civice.
BASA-PRESS
redneck
01-07-2004, 03:47 AM
Recomand tuturor sa citeasca acest articol.
Inaintarea frontierei NATO si UE si criza din Republica Moldova - Conceptia „nationala” a presedintelui Voronin si Dictionarul lui V. Stati
de Dan Dungaciu,
http://www.yam.ro/articles/2004/ianuarie/06/1.html
redneck
01-07-2004, 04:41 AM
Dragilor evident ca nu se poate pune un semn de egalitate intre fascism/nazism si comunism...si asta din variate motive.
Fundalul ideologic e diferit in cazul fascismului o doctrina confuza si diforma, in cazul comunismului o infrastructura teoretica solida...
Proslavirea mortii in cazul nazismului proslavirea vietii in cazul comunismului etc.
Intervalul de timp in care au fost aplicate cele doua ideologii difera si el.
Sunt iarasi diferente enorme de la o tara la alta si de la o cultura la alta.
Nu se poate